Powered By Blogger

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Ολυμπιακή Φλόγα

Η Ολυμπιακή Φλόγα είναι ένα σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι αναπαράσταση της κλοπής της φωτιάς του Δία από τον Προμηθέα, και οι ρίζες της βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα, όπου μια φωτιά κρατούνταν άσβεστη κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Φλόγα επανήλθε κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1928, ενώ η λαμπαδηδρομία εισήχθη κατά τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936.


Αφή της Φλόγας

Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας γίνεται το Μάρτιο κάθε ολυμπιακής χρονιάς στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Για πρώτη φορά έγινε το 1936 για την Ολυμπιάδα του Βερολίνου με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου, το οποίο ανήκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είχε κατασκευαστεί στη Γερμανία. Επιστημονικός υπεύθυνος αυτής της πρώτης αφής ήταν ο καθηγητής φυσικής Σαλτερής Περιστεράκης.

Σύμφωνα με το τελετουργικό που έχει καθιερωθεί την αφή κάνει η πρωθιέρεια στο χώρο του ναού της Ήρας (Ηραίου), που βρίσκεται απέναντι από το ναό του Δία, στο αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Εκεί η πρωθιερεια ζητά τη βοήθεια του θεού του ήλιου Απόλλωνα ώστε να ανάψει η δάδα απαγγέλοντας την επίκληση στον Απόλλωνα.


Μετά την αφή η πρωθιέρεια παραδίδει ανάβει με τη φλόγα τη δάδα του πρώτου λαμπαδηδρόμου, ενώ παράλληλα φυλάει άσβηστη τη φλόγα σε όλη τη διάρκεια της ολυμπιακής τετραετίας σε ειδικό χώρο. Ακολουθεί λαμπαδηδρομία σε πολλές πόλεις της Ελλάδας πριν τελικά παραδοθεί στους εκπροσώπους της διοργανώτριας χώρας.

Η λαμπαδηδρομία συνεχίζεται και η φλόγα φτάνει στο στάδιο τη βραδιά της τελετής έναρξης των αγώνων.

Πρωθιέρειες

Οι ιέρειες κατά την εκτέλεση της χορογραφίας της Μαρίας Χορς κατά την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας το 2004

Στο τελετουργικό της αφής συμμετέχουν η πρωθιέρεια και οι ιέρειες, οι οποίες πραγματοποιούν μια λιτή χορογραφία κατά τη διάρκεια της τελετής. Υπεύθυνη της χορογραφίας ήταν η Μαρία Χορς από το 1964 ως το 2004. Το 2008 τη διαδέχτηκε η Άρτεμις Ιγνατίου.

Για πρώτη φορά έγινε το 1936, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου. Σύμφωνα με το τελετουργικό, την Αφή την κάνει η Πρωθιέρεια στο χώρο του ναού της Ήρας (Ηραίον), που βρίσκεται απέναντι από το ναό του Δία, στο αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Εκεί η πρωθιέρεια ζητά τη βοήθεια του θεού του ήλιου Απόλλωνα ώστε να ανάψει η δάδα απαγγέλοντας την επίκληση.

Πρωθιέρειες από το 1936 μέχρι σήμερα διετέλεσαν οι εξής:

Κούλα Πράτσικα: 1936.
Μαρία Αγγελακοπούλου: 1948.
Ξανθίππη Πηχεών-Θεολογίτη: 1952.
Αλέκα Κατσέλη: 1956, 1960, 1964.
Μαρία Μοσχολιού: 1968, 1972, 1976, 1980.
Κατερίνα Διδασκάλου: 1984, 1988.
Μαρία Παμπούκη: 1992, 1998.
Θάλεια Προκοπίου: 2000, 2004.
Μαρία Ναυπλιώτου: 2008.

Πρώτοι Λαμπαδηδρόμοι

Ιδιαίτερα τιμητική είναι η επιλογή του πρώτου και του τελευταίου λαμπαδηδρόμου. Από το 1936 μέχρι το 1956 οι πρώτοι λαμπαδηδρόμοι δεν ήταν αθλητές. Στη συνέχεια καθιερώθηκε να είναι αθλητής εκτός από το 1972 και το 1980.

Το 1984 δεν έγινε λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους, ως διαμαρτυρία για την εμπορευματοποίησή της από τους διοργανωτές της ολυμπιάδας του Λος Άντζελες.

Ως το 2004 οι πρώτοι λαμπαδηδρόμοι ήταν αθλητές στίβου. Μόλις το 2008 επιλέχτηκε από άλλο άθλημα (τάε κβον ντο). Ως τώρα δεν υπήρξε γυναίκα πρώτη λαμπαδηδρόμος.

1936: Κωνσταντίνος Κονδύλης (διπλωμάτης)
1948: Κωνσταντίνος Δημητρέλλης (στρατιώτης)
1952: Χρήστος Παναγόπουλος (ιδιώτης)
1956: Διονύσιος Παπαθανασόπουλος (ιδιώτης)
1960: Τάκης Επιτρόπουλος (αθλητής δεκάθλου)
1964: Γιώργος Μαρσέλλος (αθλητής 110 εμπ. και ύψους)
1968: Χάρης Αϊβαλιώτης (αθλητής 100 μ.)
1972: Γιάννης Κιρκιλέσης (ιδιώτης)
1976: Τάσος Ψυλλίδης (αθλητής 110 εμπ.)
1980: Θανάσης Κοσμόπουλος (ιδιώτης)
1984: ---
1988: Θανάσης Καλογιάννης (αθλητής 400 εμπ.)
1992: Σάββας Σαριτζόγλου (αθλητής σφυροβολίας)
1996: Κώστας Κουκοδήμος (αθλητής μήκους)
2000: Λάμπρος Παπακώστας (αθλητής ύψους)
2004: Κώστας Γκατσιούδης (αθλητής ακοντισμού)
2008: Αλέξανδρος Νικολαΐδης (αθλητής τάε κβο ντο)
 



 
Παρουσία του νέου προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, θα γίνει η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία ( 17/09/2013 18:24 )
Παρουσία του νέου προέδρου της ΔΟΕ  Τόμας Μπαχ, θα γίνει η  αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία
Παρουσία του νεοεκλεγμένου προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Τόμας Μπαχ θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου στην Αρχαία Ολυμπία η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι το 2014. Η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία στην Ελλάδα θα διαρκέσει μέχρι στις 5 Οκτωβρίου οπότε και θα παραδοθεί στους ρώσους διοργανωτές.
Τόσο στην τελετή αφής όσο και στην τελετή παράδοσης η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα παραστεί πολυπληθής αντιπροσωπεία από τη Ρωσία με επικεφαλής τον πρώην Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Αλεξάντερ Ζούκοφ, - ο οποίος στο Μπουένος Αϊρες εξελέγη και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής - και τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, κ. Ντμίτρι Κόζακ.
Στην Τελετή Παράδοσης , στις 5 Οκτωβρίου, θα παραβρεθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας.

Οπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της επιτροπής ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας κ. Γιάννης Καρράς «Η λαμπαδηδρομία αυτή θα είναι μικρότερη των προηγούμενων, λόγω των περιορισμένων στολών και δαδών που μας έστειλε η Οργανωτική Επιτροπή του Σότσι. Θα καλύψει 2.000 χιλιόμετρα στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας. Το ιερό Φως θα μεταφέρουν 250 Λαμπαδηδρόμοι και θα περάσει από 33 πόλεις και 23 νομούς της χώρας.»
Η χορογράφος κυρία Αρτεμις Ιγνατίου δήλωσε: «Εμείς έχουμε την ελπίδα ότι το φως της Φλόγας θα δυναμώσει την ελπίδα για ειρήνη στη Συρία. Το μήνυμα ειρήνης μέσω της Τελετής της Φλόγας θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο θυμίζοντας ότι σε κάθε πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι αλλά μόνο θύματα. Ευχαριστώ την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την στήριξη και τη βοήθεια στο έργο μας»
Εξάλλου ο πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Σπύρος Καπράλος μιλώντας για την πρόσφατη εκλογή του κ. Μπαχ στην προεδρία της ΔΟΕ τόνισε ότι «η εκλογή ενός Ευρωπαίου, πρώην Προέδρου της Γερμανικής Ολυμπιακής Επιτροπής, είναι αναμφισβήτητα μια θετική εξέλιξη για το Ολυμπιακό κίνημα στην Ευρώπη, γιατί σημαίνει γνώση των θεμάτων που αντιμετωπίζει και συμπαράσταση και λύσεις σε προβλήματα, όπου υπάρχουν. Ο Τόμας Μπαχ ξέρει καλά την Ελλάδα, είναι φιλέλληνας και θεωρούμε ότι θα βοηθήσει τόσο την ΕΟΕ στα θέματά της με τη ΔΟΕ όσο και τη ΔΟΑ στο εκπαιδευτικό της πρόγραμμα στις εγκαταστάσεις της ΕΟΕ».
thebest.gr
ΑΠΌ odigos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου