Powered By Blogger

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

1. ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΝΩΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ 1996-2011, Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2011  ·


1.  Η αλματώδης πρόοδος της τεχνολογίας και η εφαρμογή της πληροφορικής σε όλους  τους τομείς, οδήγησαν ταχύτατα στη δημιουργία νέων τρόπων παραγωγής και πληροφόρησης. Η μεταβολή των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών διαταράσσει τις παλιότερες ισορροπίες και οδηγεί νομοτελειακά σε ευρύτερες ανακατατάξεις. Ζούμε σε εποχή σημαντικών ιστορικών αλλαγών, όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις  στην δυτική και ανατολική Ευρώπη και στην πρώην Σοβιετική Ενωση. Ζούμε σε εποχή αναδιαρθρώσεων, που δεν έχουν ακόμη κατασταλάξει, σε περίοδο μεταβατική ανάμεσα στον θάνατο του παλιού και στην γένεση του καινούργιου. Οδεύουμε με γοργό ρυθμό στην δημιουργία ενός νέου κόσμου, ενός νέου πολιτισμού.  Κάθε μεταβατική περίοδος χαρακτηρίζεται από κάποια σύγχυση ή και κρίση, που διαρκεί μέχρι την διαμόρφωση των νέων ισορροπιών. Η έντασή της ποικίλλει - για διάφορους λόγους - από χώρα σε χώρα. Η μεταβολή των κοινωνικοπολιτικών και οικονομικών συνθηκών έχει οδηγήσει σε γενικότερη κρίση, η οποία εμφανίζεται με πολλές μερικότερες μορφές, ως κρίση ιδεολογίας, κρίση του πολιτικού συστήματος κλπ.
  2. Η κρίση στην Ελλάδα επηρεαζόμενη από τις διεθνείς συγκυρίες επιτείνεται από τα ιδιαίτερα εγχώρια χαρακτηριστικά.  Η σύγχρονη ελληνική κοινωνία διέρχεται  βαθειά και χρόνια κρίση, που καθημερινά διευρύνεται. Πρόκειται για κρίση καθολική σε όλα τα επίπεδα, κρίση πολιτική, οικονομική,  κοινωνική,  ευρύτερα πολιτιστική, κρίση θεσμών, κρίση στις σχέσεις κράτους-πολίτη, κρίση εμπιστοσύνης, κρίση αξιών. Η πίστη στον άνθρωπο και στην αξία του έχει κλονιστεί σημαντικά. Εντονα καλλιεργείται η αντίληψη, ότι δεν είναι  η εργασία, η αξία και η ικανότητα του ανθρώπου, αλλά οι σχέσεις και οι γνωριμίες το βασικό  μέσο για την επίτευξη κάθε σκοπού. Στην σύγχρονη κοινωνία δεν υπάρχουν πρότυπα, παρά μόνο εκείνο του εύκολου κέρδους. Η έλλειψη αξιοκρατίας απειλεί την κοινωνία μας.
 3. Είναι ιστορικά βεβαιωμένο, ότι όταν αλλάζουν οι γενικότερες κοινωνικοικονομικές συνθήκες, προκαλούνται αλλαγές στην δομή και την λειτουργία του πολιτεύματος. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στην εποχή μας. Η γενικότερη κρίση εμφανίζεται και ως κρίση του αντιπροσωπευτικού συστήματος και του κοινοβουλευτισμού. Ανάμεσα στη  συνταγματικοπολιτική πραγματικότητα και τη συνταγματική ρύθμιση υπάρχει διάσταση. Οι σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, οι νέοι τρόποι παραγωγής και πληροφόρησης, έχουν οδηγήσει στην δημιουργία ενός λ α ο ύ  ποιότητας. Το σύγχρονο εκλογικό σώμα διαφέρει σημαντικά από εκείνο του παρελθόντος. Οι πολίτες σήμερα στην μεγάλη τους πλειοψηφία διαθέτουν μόρφωση, είναι πληροφορημένοι και ενήμεροι για ένα μεγάλο αριθμό θεμάτων. Και η διαδικασία  της ανόδου του βιοτικού και του γενικότερου επιπέδου του λαού, συνεχίζεται. Ο λαός δεν είναι και δεν μπορεί να είναι πλέον το πολιτικά αμέτοχο μέγεθος, δεν είναι μόνον η πηγή της εξουσίας αλλά διεκδικεί σημαντικό μερίδιο στην άσκησή της.  Δημιουργείται έτσι  σύγκρουση ανάμεσα στους κυβερνώντες και στους κυβερνώμενους. Tα ευρύτερα λαϊκά στρώματα διεκδικούν εκείνο που τους ανήκει. Συμμετοχή στην λήψη των αποφάσεων. Η εμφάνιση του λαού στο συνταγματικοπολιτικό προσκήνιο αλλάζει τα δεδομένα της δομής και της λειτουργίας του πολιτεύματος. Η παρουσία του λαού στο πολιτικό γίγνεσθαι, η πολιτική ενεργοποίηση του λαού, επέφερε την κρίση του αντιπροσωπευτικού κοινοβουλευτισμού.  Οι κοινωνικοπολιτικές αλλαγές οδηγούν με γοργούς ρυθμούς στην αντικατάσταση του αριστοκρατικής υφής αμιγούς αντιπροσωπευτικού συστήματος από μια νέα μορφή διακυβέρνησης, στην οποία η παρουσία του λαού θα είναι αποφασιστική μέσα από θεσμούς άμεσης δημοκρατίας.  Στη σύγχρονη δημοκρατία οι βασικές αποφάσεις θα λαμβάνονται από τον ίδιο τον λαό και οι εκπρόσωποί του θα λειτουργούν στο πλαίσιο αυτών των αποφάσεων. Η σύγχρονη τεχνολογία είναι σε θέση να εξασφαλίσει την διαρκή παρέμβαση του λαού.
  4. Μπροστά στην πολύπλευρη κρίση, που μας περιβάλλει, θεωρήσαμε χρέος μας, ότι δεν έπρεπε να μείνουμε απαθείς και για τον λόγο αυτό ιδρύουμε την Ενωση Ενεργών Πολιτών. Πεποίθησή μας επιστημονικά τεκμηριωμένη  είναι, ότι η πολιτική ενεργοποίηση του λαού αποτελεί τον μοναδικό δρόμο για την έξοδο από την κρίση. Η Ενωση Ενεργών Πολιτών είναι πολιτική Οργάνωση για τους θεσμούς και διαφέρει ουσιαστικά από τα πολιτικά κόμματα, τα οποία είναι πολιτικές οργανώσεις για την διαχείριση της εξουσίας.  Στόχος μας δεν είναι η ανάληψη εξουσίας αλλά ο αγώνας για τους θεσμούς,  το δημοψήφισμα, την άμεση συμμετοχή και τα δικαιώματα των πολιτών. Η Ενωση πιστεύει, ότι τα πολιτικά κόμματα είναι απαραίτητα για την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Για να επιτελέσουν όμως το έργο τους  πρέπει να είναι δημοκρατικά οργανωμένα, να ενισχύουν και όχι να αντιμάχονται θεσμούς άμεσης συμμετοχής του λαού στην άσκηση της εξουσίας.  Βασική οργανωτική αρχή της Ενωσης Ενεργών Πολιτών είναι η σε τακτά χρονικά διαστήματα ανάδειξη των οργάνων της με την αρχή της αμεσότητας. 
  5. Η γενικότερη κρίση αντικατοπτρίζεται εύγλωττα στην κρίση ιδεολογίας, που χαρακτηρίζει τις μέρες μας. Παραδοσιακά ιδεολογικά πρότυπα αμιφισβητήθηκαν ή και απορρίφθηκαν. Η ιστορική πορεία οδήγησε στην απομάκρυνση από την απολυτότητα και τον δογματισμό. Πολλοί έσπευσαν να πανηγυρίσουν και να μιλήσουν για τέλος των ιδεολογιών. Στην κυριολεξία πρόκειται για  «σύγκλιση των ιδεολογιών» μακρυά από ταμπέλες και ιδεολογικά δόγματα, η οποία αποδεικνύει, ότι τίποτε δεν είναι απόλυτο και ότι η σημασία της πολιτικής διαδικασίας είναι πολύ μεγαλύτερη απ ότι μερικοί πίστεψαν. Πεποίθησή μας είναι η βαθειά και ειλικρινής πίστη στο δημοκρατικό ιδεώδες. Η βασική θέση μας απομακρύνεται από την στείρα αντιπαράθεση ιδεολογικών δογμάτων και είναι κυρίως «διαδικαστική». Στη σύγχρονη εποχή της κρίσης των ιδεολογιών, ιδιαίτερη σημασία αποκτά και πάλι  ο τρόπος λήψης των αποφάσεων. Η δημοκρατικά λαμβανόμενη απόφαση είναι η ορθή απόφαση, είναι εκείνη που μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία, ακριβώς διότι εξασφάλίζει την συναίνεση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού.  Η δημοκρατική διαδικασία,  είναι εκείνη, που μπορεί και πρέπει να αντιπαρατεθεί στα κάθε είδους δόγματα και ιδεολογικές απόψεις. Το δημοψήφισμα και οι άλλοι θεσμοί λαϊκής συμμετοχής δημιουργούν πολιτική σταθερότητα, η οποία οδηγεί σε οικονομική σταθερότητα και τελικά σε οικονομική ανάπτυξη.
   6.  Θεωρώντας δεδομένη την πρόθεση κάθε έλληνα βουλευτή να συμβάλει στη διαμόρφωση  δημοκρατικών θεσμών απαραίτητων για την υπέρβαση της κρίσης τον καλούμε να προτείνει την αναθεώρηση των σχετικών διατάξεων, ώστε να συμπεριληφθούν στο νέο Σύνταγμα θεσμοί άμεσης συμμετοχής του λαού στην άσκηση της εξουσίας όπως : α) Το δημοψήφισμα, συνταγματικό και νομοθετικό, μετά από πρόταση των πολιτών β) Η νομοθετική πρωτοβουλία πολιτών γ) το δικαίωμα αρνησικυρίας των πολιτών.
  -  Καλούμε τα πολιτικά κόμματα να συμπεριλάβουν προτάσεις αναφερόμενες στην καθιέρωση δημοκρατικών θεσμών δημοψηφισματικού χαρακτήρα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η λήψη των βασικών αποφάσεων από το ίδιο το εκλογικό σώμα.
  - Καλούμε την κυβέρνηση  να δρομολογήσει και τα πολιτικά κόμματα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να ενισχύσουν μια ουσιαστική διαδικασία ενημέρωσης του ελληνικού λαού πάνω στα θέματα των δημοκρατικών θεσμών που στενά συνδέονται με την συνταγματική αναθεώρηση. Θεωρούμε την μέχρι σήμερα προώθηση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος ερήμην του Ελληνικού Λαού ως ατυχή χειρισμό και προειδοποιούμε ότι θα καταγγείλουμε ως σκόπιμη την συνέχιση  της διαδικασίας αυτής της μορφής.
 - Καλούμε τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης τους επαγγελματικούς συλλόγους και τα σωματεία, να προχωρήσουν στην διοργάνωση δημοψηφισμάτων για τα βασικά θέματα που τους απασχολούν και υποσχόμαστε κάθε δυνατή βοήθεια.
 - Δηλώνουμε, ότι θα πράξουμε, ότι μας είναι δυνατό, για την καθιέρωση διάδοση και αξιοποίηση των δημοκρατικών δημοψηφισματικών θεσμών σε εθνικό περιφερειακό και τοπικό / επαγγελματικό επίπεδο.
  - Απευθυνόμαστε σε όλους τους έλληνες πολίτες και τους καλούμε να ενεργοποιηθούν, να συστήσουν ομάδες πρωτοβουλίας και να πλαισιώσουν την κίνησή μας για τη συγκρότηση διαρκούς και πανελλαδικής οργάνωσης για την αναμόρφωση και την δημιουργία θεσμών άμεσης συμμετοχής του λαού στην άσκηση της εξουσίας. 
                                                                                                                Αθήνα, 10 Μαρτίου 1996


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου