Powered By Blogger

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Δημοκρατική Λειτουργία των Κομμάτων




Δημοκρατική Λειτουργία των Κομμάτων

Τα πολιτικά κόμματα σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι θεσμοί για την λειτουργία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, τη Δημοκρατική έκφραση του λαού, και τελικά την επιλογή της κυβέρνησης της Χώρας μας. Τα πολιτικά κόμματα υπάρχουν και λειτουργούν για το λαό και το συμφέρον του και δεν είναι ανώνυμες εταιρείες που λειτουργούν για το συμφέρον των μετόχων τους. 
Για να μπορούν όμως να παίξουν σωστά, συνταγματικά και δημοκρατικά τον ρόλο τους οφείλουν θεσμικά να υποχρεωθούν στην δημοκρατική λειτουργία τους. Εσωκομματική Δημοκρατική Λειτουργία που αν την παραβιάζουν οι ηγεσίες και οι ηγετικές ομάδες αυτών, θα μπορούν τα μέλη των κομμάτων να προσφεύγουν σε Συνταγματικό Δικαστήριο για να βρουν το δίκιο τους και να εξεταστεί αν πράγματι τηρήθηκαν οι Δημοκρατικές Διαδικασίες. Μέχρι σήμερα έχουμε διαπιστώσει όλοι μας ότι τα πολιτικά κόμματα λειτουργούν αυταρχικά χωρίς αξιοκρατία και δικαιοσύνη, επιβάλουν στα ψηφοδέλτιά τους μέλη των οικογενειών τους και άλλους κολλητούς παρατρεχάμενους που τις περισσότερες φορές δεν έχουν τα εχέγγυα, τις γνώσεις, την επαγγελματική εμπειρία ( αφού δεν έχουν εργαστεί πότε) και την ικανότητα να ανταποκριθούν σωστά στο ρόλο τους, για να μην πούμε ηθελημένα εξυπηρετούν μόνο και μόνο τα προσωπικά τους συμφέροντα και τις φιλοδοξίες τους. Αποτέλεσμα της όλης αυτής κατάστασης είναι αυτό που ζούμε σήμερα και ομολογείται από όλους ότι υπεύθυνο για την κρίση που βιώνουμε είναι διαχρονικά το πολιτικό σύστημα.
 Οι εκφραστές του μέχρι σήμερα πολιτικού συστήματος προσπαθούν με παραπλανητικές προτάσεις να πείσουν ότι δήθεν αυτοί θα βοηθήσουν τον τόπο και τον λαό και μόλις αναλαμβάνουν την εξουσία βυθίζουν την χώρα μας ακόμα περισσότερο.
Το πρόβλημα είναι πως καταρτίζονται δημοκρατικά τα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Αυτό απαιτεί θεσμική καθιέρωση της Εσωκομματικής Δημοκρατίας τόσο για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων όσο και για το πρόγραμμα που αναλαμβάνει να υλοποιήσει ένα πολιτικό κόμμα ως κυβέρνηση. Μόνο τότε θα υπάρχει το ενδιαφέρον των πολιτών για την συμμετοχή τους στα πολιτικά κόμματα καθώς και στα κοινά γιατί θα έχουν λόγο, θα εκλέγουν και θα εκλέγονται και με Δημοκρατικές Διαδικασίες θα επιλέγονται οι άριστοι για να διοικήσουν την πατρίδα μας.
Επομένως τα πολιτικά κόμματα ανήκουν στον λαό, υπάρχουν και λειτουργούν για τον τόπο και τον λαό μας και εάν θέλουν να έχουν μέλλον θα πρέπει να κατοχυρωθεί  θεσμικά η Εσωκομματική Δημοκρατική Λειτουργία τους με δυνατότητα των μελών τους να προσφεύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο όταν θεωρούν ότι αυτή παραβιάζεται.  

από το forum της ΕΝΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Εισήγηση  ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ ΛΥΡΟΥ δικηγόρου
[24] 2/17-11-2011


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου