Powered By Blogger

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Παν. Γεννηματάς: "Μόνο οι Έλληνες θα δημιουργήσουν ξανά όρους ανάπτυξης"

 

Του Κωστή Πλάντζου
Εκ βάθρων αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου που ακολουθεί η χώρα, για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, πρότεινε σε παρέμβασή του ο επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ.Παναγιώτης Γεννηματάς, τονίζοντας πως οι ξένες και οι δημόσιες επενδύσεις δεν επαρκούν για να έρθει η ανάκαμψη.
Μιλώντας στην ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Οικονομικών Διευθυντών-ΣΕΟΔι ο κ.Γεννηματάς ότι μόνο οι επενδύσεις σε έργα υποδομής και η δημιουργία στο εσωτερικό της χώρας των κατάλληλων αναδιαρθρώσεων, θα δημιουργήσουν συνθήκες Ανάπτυξης στη χώρα. Απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν όροι Ανάπτυξης από τους ξένους ή από τους πολιτικούς ταγούς, εάν δεν πνεύσει άνεμος δημιουργίας στους ίδιους τους Έλληνες.
Ο κ.Γεννηματάς εξέφρασε την ανησυχία τους πως πολύ δύσκολα -και με όποια μέτρα και αν ληφθούν- θα βρουν ξανά απασχόληση οι 1,5 εκατομμύριο άνεργοι στη χώρα, αφού οι όποιες νέες επενδύσεις, όποτε και αν αυτές γίνουν, θα στηρίζονται σε τεχνολογία και όχι σε ένταση εργασίας. Ούτε και ο πρωτογενής τομέας, του οποίου η ανάκαμψη πάνω σε νέες βάσεις, αποτελεί μεγάλο ζητούμενο, θα μπορούσε να αναπληρώσει τις χαμένες θέσεις εργασίας.
Ο κ.Γεννηματάς υποστήριξε πως το πολιτικό σύστημα της χώρας «δίνει μάχες οπισθοφυλακής» μέσα από αμφίβολης αποτελεσματικότητας χειρισμούς, ενώ και στην Ευρωπαϊκή  Ένωση απουσιάζει η στοχευμένη εξειδίκευση των δράσεων και της περιφερειακής ανάπτυξης.
«Κλειδί» για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη και το αίσθημα δικαιοσύνης στους Έλληνες, ο κ.Γεννηματάς θεωρεί το φορολογικό σύστημα της χώρας μας.
«Δεν πρέπει να αμνηστευτούν οι χοντροκομμένες λαμογιές που έγιναν σε βάρος του ελληνικού λαού, αλλιώς δεν βλέπω πώς θα γυρίσουμε σελίδα. Είναι εκ των ων ουκ άνευ για ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα, αντάξιο της βαριάς μας κληρονομιάς, που δυστυχώς εμείς οι νεοέλληνες της παρακμής, την  κακομεταχειριζόμαστε και την προσβάλλουμε βάναυσα» τόνισε.
Από πλευράς του ο πρόεδρος του ΣΕΟΔι κ. Αλέξανδρος Κωστόπουλος, ανοίγοντας την εκδήλωση, αποκάλυψε ότι ο Σύνδεσμος Ελλήνων Οικονομικών Διευθυντών ανέλαβε πρωτοβουλία για τη συγκρότηση μιας ομάδος πρωτοβουλίας, αποτελούμενης από επιφανείς προσωπικότητες της επαγγελματικής και επιστημονικής ζωής του τόπου μας, προκειμένου όλοι μαζί να εκπονήσουν τεκμηριωμένες προτάσεις προς τη διοίκηση και την κοινωνία, που αποσκοπούν στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Τόνισε ότι οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν η Ελλάδα να καλέσει τις προσωπικότητες εκείνες, που έχουν διακριθεί για την αξία, το ήθος και την εντιμότητά τους.
...................................................................................................................................................


Ο συγγραφέας είναι παλιός γνώριμος στον Πύργο...
Ο κ.Παναγιώτης Γεννηματάς, ήταν ομιλητής, καλεσμένος της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών Ηλείας την 20-02-2011 στον Πύργο με θέμα την Κρίση.....
Συντονιστής ο κ. Γιώργης Τάκης Δόξας....

[ομοίως και ο εισηγητής,πρώην υπουργός κ. Αλέκος Παπαδόπουλος την  13-03-2010]

χαρακτηριστικά στιγμιότυπα και δημοσιεύματα από την ομιλία του Επιτίμου Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων...
 
ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΣ 



Παν. Γεννηματάς: Έτσι θα αναπτυχθεί η Ηλεία…
Ανάπτυξη ( 21/02/2011 10:40 )    δήμος: Πύργου
Παν. Γεννηματάς: Έτσι θα αναπτυχθεί η Ηλεία…
Δύο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση με ομιλητή τον Παναγιώτη Γεννηματά στον Πύργο.


Καταξιωμένος επιστήμονας και βαθύς γνώστης των οικονομικών δεδομένων ο επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μίλησε χθες σε εκδήλωση στον Πύργο για την κρίση.
Σε δηλώσεις του στην «Πρώτη» εστίασε στην Ηλεία και στις προοπτικές που υπάρχουν για το νομό που διαθέτει τις καλύτερες προϋποθέσεις στην Πελοπόννησο. Και έδειξε το δρόμο λέγοντας πως ο θησαυρός κρύβεται στη γη μας, αλλά δεν είναι απαραίτητα το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά η αναγέννηση της αγροτικής οικονομίας.

«Η Ελλάδα μπροστά στην αγωνία της εξόδου από την κρίση» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πύργου η Πολιτιστική Λέσχη Τραπεζικών Ν. Ηλείας. Άλλη μια ποιοτική και με μεγάλο ενδιαφέρον ομιλία για την οικονομία με κεντρικό ομιλητή τον κ. Γεννηματά. Με την εμπειρία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναφέρθηκε γενικότερα στην οικονομική κατάσταση της χώρας και στο πόσο βαθιά είναι η κρίση που βιώνουμε. Μίλησε όμως και για την Ηλεία και τις ελπίδες που υπάρχουν στο μέλλον, εφόσον πραγματικά θέλουμε να έρθει η ανάπτυξη στον τόπο μας.

«Ο νομός έπρεπε να είναι στην πρωτοπορία της ελληνικής ανάπτυξης και αντίθετα κινδυνεύει να υποστεί περαιτέρω τα επίχειρα μιας κρίσης, που επωαζόταν δυστυχώς πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα, αλλά τυφλοί και υπνωτισμένοι ακολουθήσαμε στης συγκυρίας το βάραθρο» ανέφερε σε δηλώσεις του στην «Πρώτη» ο κ. Γεννηματάς.

«Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, ένα σκοτεινό τούνελ, είναι δύσκολο να συντηρήσουμε την ελπίδα. Πρέπει όμως να κάνουμε μια υπερβατική προσπάθεια για να ξαναβάλουμε κάποιες καινούργιες βάσεις της χώρας, μέσα από ιδρώτα και αίμα. Ότι είναι η μεγάλη ελπίδα για την ελληνική αναγέννηση, για μια καινούργια Ελλάδα, ένα καινούργιο κράτος, μια καινούργια οικονομία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Αλλά όσοι είναι αποφασισμένοι και μπορούν να φέρουν όπλα αυτή τη στιγμή, πρέπει να ξέρουν ότι αγωνίζονται για τη μεθεπόμενη γενιά.

Θα είναι βαθιά η κρίση, θα έχουμε και χειρότερα, δεν κρύβω την αλήθεια από τον ελληνικό λαό, αλλά είναι και η μόνη ευκαιρία για μια καινούργια Ελλάδα, για μια χώρα που από φιλότιμο και από εθνική αξιοπρέπεια πρέπει να παλέψουμε μέσα σε αυτές τις αντίξοες περιστάσεις. Αλλά για δύο – τρία ακόμα χρόνια θα ταλαιπωρηθούμε πάρα πολύ. Ελπίζω με τη βοήθεια των ευρωπαίων ετέρων μας, οι οποίοι θέλουν ειλικρινά να μας σώσουν, αρκεί να θέλουμε και εμείς να σωθούμε, σίγουρα η ελπίδα, θα χαράξει βάσιμες προσδοκίες» εξήγησε στην πορεία της κουβέντας μας περιγράφοντας με λίγα λόγια την κατάσταση που επικρατεί και ότι επακολουθεί.

Επανερχόμενος στην Ηλεία τόνισε πως ο νομός πρέπει να ξυπνήσει  και να τραβήξει το δρόμο της ανάπτυξης. «Διότι από όλη την Πελοπόννησο έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις, το έχει αποδείξει στο παρελθόν και πρέπει να αποτελέσει ξανά πρωτοπορία για μια καινούργια αγροτική Ελλάδα. Την Ελλάδα την αγροτική που σκότωσαν τα τελευταία τριάντα χρόνια πρέπει να την ξαναχτίσουν και εδώ είναι το καταλληλότερο έδαφος».

Ρωτήσαμε αν οι εξελίξεις που έχουν να κάνουν με το μαύρο χρυσό, μπορούν να προσφέρουν άνθιση στην οικονομία του τόπου, να δημιουργήσουν νέες προοπτικές για να λάβουμε την εξής απάντηση: «Όταν έχουμε το θησαυρό στα χέρια μας, είναι αυτό το χώμα που πατάμε και το ξέρουμε πολύ καλά και έχουμε και την τεχνογνωσία για να κάνουμε αυτό το χώμα χρυσό, τα άλλα είναι συμπληρωματικά. Αν υπάρχει ακόμα καλύτερα, αλλά είναι υπόθεση της επόμενης εικοσαετίας, δεν είναι του παρόντος. Θα δουλέψουμε με αυτά που έχουμε, με αυτά που μπορούμε τώρα να αναστήσουμε. Αν έρθει και κάτι άλλο να μας βοηθήσει ακόμα καλύτερα. Μη βασιζόμαστε στα μεθαυριανά και χάνουμε τα σημερινά» είπε με ξεκάθαρα ο κ. Γεννηματάς, θέλοντας να μας δείξει το σωστό δρόμο για την Ηλεία.

Τον κ. Γεννηματά προσφώνησε ο Γιώργης Τάκη Δόξας μιλώντας για την πορεία και το έργο του, αλλά και την γνωριμία που είχαν από το παρελθόν, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών κ. Τριανταφυλλόπουλος.

(Του Γιάννη Σπυρούνη, για την εφημερίδα "Πρώτη")










 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου