Powered By Blogger

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013



Αρχαία Ολυμπία , Λίμνη Καϊάφα
Από την αιώνια Ολυμπία και τον αρχαιολογικό χώρο της ακολουθούμε την κατάφυτη ακτογραμμή του Ιονίου και καταλήγουμε στις όχθες της λίμνης Καϊάφα διασχίζοντας ένα τόπο διαχρονικό και ιδιαίτερο.

Φτάνοντας στην μικρή πολιτεία της Αρχαίας Ολυμπίας, οι πρώτες εντυπώσεις είναι αυτές που χαρακτηρίζουν ένα τυπικό θέρετρο. Η τουριστική πολίχνη μοιάζει υποταγμένη στις προσταγές του μαζικού τουρισμού, καθώς συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων, εστιατορίων και καταστημάτων με είδη λαϊκής τέχνης και με σουβενίρ. Φυσικά όλα αυτά έχουν στηθεί με στόχο την εξυπηρέτηση των εκατοντάδων αλλοδαπών τουριστών που επισκέπτονται όλο το χρόνο την περιοχή. Δυστυχώς αυτή η «θεϊκή γη»  που τόσο υμνήθηκε στο πέρασμα των αιώνων, γνώρισε την απόλυτη καταστροφή το καλοκαίρι του 2007.  Οι αδηφάγες φλόγες πλήγωσαν –ελπίζουμε όχι ανεπανόρθωτα- το πανάρχαιο τοπίο. Ωστόσο αυτή η γωνιά του Μοριά   εκπέμπει ακόμα μια ενέργεια που είναι αδύνατον να αγνοήσεις. Εδώ στους πρόποδες του Κρόνιου λόφου, εκεί που σμίγουν ο Αλφειός με τον μικρότερο Κλαδέο ποταμό ξεδιπλώνεται ο φυσικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας, ένας τόπος που πριν χιλιετηρίδες κατάφερε με τη δυναμική του να ενώσει όλους τους έλληνες κάτω από το πνεύμα της άμιλλας και έμελε ν’ αφήσει στην ανθρωπότητα μια πολύτιμη κληρονομιά. Στους αρχαϊκούς χρόνους άρχισε η λαμπρή εποχή του ιερού του Δία που υπήρχε σε αυτό το σημείο και συνεχίστηκε στην κλασσική εποχή. Η φήμη του εξαπλώθηκε σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Το ιερό δάσος «?λτις» από βελανιδιές, αγριελιές και πεύκα, γέμισε σταδιακά με μνημειακού χαρακτήρα αναθήματα και οικοδομήματα που έδωσαν αίγλη στην περιοχή.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ: Στον αρχαιολογικό χώρο σήμερα έχουν ανασκαφεί αρκετά τμήματα αυτού του διάσημου παγκοσμίως ιερού τόπου, από τα λίγα που διασώθηκαν μέχρι τους χριστιανικούς χρόνους, καθώς ενδιάμεσα υπέστησε αλλεπάλληλες λεηλασίες και καταστροφές. Αν αποφασίσετε να τον επισκεφθείτε, καλό θα ήταν να ξεκινήσετε πρωί, αποφασισμένοι να ξοδέψετε αρκετό χρόνο και προετοιμασμένοι για άφθονο ποδαρόδρομο. Προτιμότερο είναι να έρθετε Σάββατο καθώς συνήθως ο κόσμος είναι λιγότερος. Αν θέλετε να κάνετε μια περιήγηση σε βάθος, χρήσιμο θα ήταν να αγοράσετε τον εύχρηστο οδηγό ο οποίος πωλείται στην είσοδο. Το Ηραίο, το εργαστήριο του Φειδία, το Βουλευτήριο, το Στάδιο, η παλαίστρα, τα Λουτρά, ο ναός του Δία και τόσα άλλα ερειπωμένα κτίσματα θα σας παρασύρουν σε μια ατέρμονη περιπλάνηση στο χρόνο και στην ιστορία. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο, όπου εκθέτονται σημαντικά ευρήματα από τις αλλεπάλληλες ανασκαφές. (Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανοιχτός καθημερινά 8 π.μ. με 5 μ.μ. το χειμώνα και 8 π.μ. με 7 μ.μ. το καλοκαίρι.) τηλ. 26240-22517, www.arxaiaolympia.gov.gr

ΛΙΜΝΗ ΚΑΙΑΦΑ: Ο οδική αρτηρία που συνδέει την Ηλεία με τη Μεσσηνία “τρέχει” πάνω στη στενή λωρίδα γης που παρεμβάλλεται ανάμεσα στην απέραντη επιφάνεια του Ιονίου και στα γαλήνια νερά της λίμνης Καϊάφα. Περιφερειακά της λίμνης κινείται ασφάλτινος δρόμος, ενώ στενοί χωματόδρομοι και γραφικά μονοπάτια φτάνουν μέχρι την ακρολιμνιά. Xωρίς να προσπαθήσει πολύ, η μικρή γαλάζια πινελιά σε κατακτά με μιας. Σεμνή και σιωπηλή, με σύμμαχο τη φύση και το γεωλογικό της πλούτο, τράβηξε σαν μαγνήτης την προσοχή του ανθρώπου από τα πανάρχαια χρόνια. Η παράδοση θέλει μια ολάκερη πολιτεία να υπήρχε κάποτε εδώ, μια πολιτεία που καταποντίστηκε και χάθηκε κάτω από τα νερά. Σύμφωνα με το μύθο ο Κένταυρος Νέσσος έπλυνε τις πληγές του όταν κτυπήθηκε από τα δηλητηριασμένα βέλη του Ηρακλή. Με αυτόν μάλιστα, ο αρχαίος μυθοπλάστης ταύτισε την έντονη δυσοσμία των θειούχων πηγών που σε κάνει ακόμα να φεύγεις βιαστικά μακριά τους. Σήμερα η θεραπευτική διάστασή τους είναι γνωστή, όχι όμως απόλυτα αξιοποιημένη, παρά το γεγονός ότι ο θερμαλισμός ήταν διαδεδομένος από την αρχαιότητα. Η περιοχή ενδείκνυται για απολαυστικούς περιπάτους και μικρές πεζοπορικές διαδρομές ανάμεσα στο καταπράσινο απάνεμο παραλίμνιο τοπίο και σ’ αυτό της ανοικτής θάλασσας και των αμμόλοφων. Αν αγαπάτε την ποδηλασία μην διστάσετε να φέρετε μαζί το ποδήλατό σας. Ενδιαφέρον πεδίο θα βρείτε τόσο στην Αρχ. Ολυμπία, όσο και στους στενούς, με ήπιες κλίσεις αγροτικούς παραλίμνιους δρόμους, χωρίς το άγχος των αυτοκινήτων.

Επιστροφή μέσω Τρίπολης: Αν δεν θέλετε να ζήσετε ξανά την αγχωτική και επικίνδυνη εμπειρία του αυτοκινητόδρομου Πύργου – Πάτρας –Κορίνθου και εφόσον δεν σας κουράζουν οι πολλές στροφές, προτείνουμε ανεπιφύλακτα την παρακάτω διαδρομή. Μετά τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, ο δρόμος συνεχίζει με κατεύθυνση βορειοδυτική για δύο ακόμη χιλιόμετρα, ώσπου να συναντήσει την κοίτη του Αλφειού ποταμού. Σ’ αυτό το σημείο θα βρεθείτε σε διασταύρωση. Ο κυρίως άξονας συνεχίζει την παράλληλη πορεία του με το ποτάμι, συντονίζεται με τις διαθέσεις της κοίτης του και ανηφορίζει για την Αρκαδία. Θα φτάσετε στα πετρόχτιστα Λαγκάδια (68 χλμ. από Αρχαία Ολυμπία) μετά από μια συναρπαστική, διαδρομή. Στη συνέχεια θα διασχίσετε το ελατόφυτο υψίπεδο της Βυτίνας. Θα πάτε στο ιστορικό Λεβίδι και από εκεί θα βγείτε εύκολα στον εθνικό δρόμο Τρίπολης-Κορίνθου.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ
Ολυμπιακοί αγώνες:. Ο Δίας, ο Απόλλωνας, ο Ερμής και ο Ηρακλής είναι οι επικρατέστεροι μυθικοί ιδρυτές των Ολυμπιακών αγώνων της Αρχαιότητας. Οι πρώτοι  αγώνες που επίσημα καταγράφτηκαν, πραγματοποιήθηκαν το 776 από τον βασιλιά της Ήλιδας Ίφιτο. Τότε υπογράφτηκε η πρώτη “Ιερή Εκεχειρία”, δηλαδή το πάγωμα τον εχθροπραξιών ανάμεσα στις αιώνια αντιμαχόμενες ελληνικές πόλεις-κράτη. Οι αγώνες διεξάγονταν κάθε 4 χρόνια και διαρκούσαν 5 μέρες.
Με την παρακμή των Ελληνικών πόλεων και κυρίως  μετά την επικράτηση των Ρωμαίων, οι Ολυμπιακοί αγώνες έχασαν σταδιακά την αίγλη και τη σημασία τους. Οι τελευταίοι τελέσθηκαν το 393 μ.Χ. ενώ το 426 μετά από διαταγή του πολέμιου της αρχαίας θρησκείας, αυτοκράτορα Θεοδόσιου για καταστροφή όλων των ειδωλολατρικών ναών, ο ιερός χώρος έπαθε  ανυπολόγιστες καταστροφές.
Το δρυοδάσος της Φολόης: Δυτικά της Αρχαίας Ολυμπίας ξεκινούν τα υψώματα του όρους Φολόη. Κοντά στο κεφαλοχώρι Λάλας (15 χλμ.) αρχίζει το περίφημο δρυοδάσος της Φολόης, με τις υπέργηρες βελανιδιές, τμήμα των αρχαίων δασών της Πελοποννήσου, ένα μνημείο της φύσης που επιζεί ακόμη. Αξίζει να συνεχίστε ως το χωριό Κουμάνης, στην καρδιά του δάσους. Σε αρκετά σημεία η θέα προς την κοιλάδα του Αλφειού, προς τα βουνά του Δυτικού Μοριά και ιδίως προς την επιβλητική κορμοστασιά του Ερύμανθου, είναι αξεπέραστη.
Ορεινά κι απρόσιτα: Από το χωριό Κρέστενα ή από τη λίμνη Καϊάφα ακολουθώντας ανηφορικό δρόμο θα προσεγγίσετε το μοναστήρι της Σμέρνας που βρίσκεται σε ύψος1000 μέτρων σε βραχώδη έξαρση πάνω από την κοιλάδα του Αλφειού. Περιηγητικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα χωριά που βρίσκονται στην εκτεταμένη ορεινή ζώνη η οποία απλώνεται πάνω από την Ολυμπία και τη Ζαχάρω. Για τους πιο απαιτητικούς ν’ αναφέρουμε ενδεικτικά τη διαδρομή που συνδέει τα χωριά Καλιδόνα, Σχίνοι, Αρήνη, Ροδινά και Κουτσοχέρα τα οποία παρουσιάζουν έντονο πολιτισμικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Που θα μείνετε
“Olympia Palace”, ανακαινισμένο, πολυτελέστατο ξενοδοχείο πλάι στον αρχαιολογικό χώρο, τηλ. 26240-23101,
“Αμαλία” λίγο έξω από την Αρχαία Ολυμπία τηλ. 26240-22190,
“Αντώνιος” περιτριγυρισμένο από άφθονο πράσινο με θέα στη «Κοιλάδα των Θεών τηλ. 26240-22348,
“Ολύμπιον ?στυ” τηλ. 26240-23665,
“Pelops” αστικό ξενοδοχείο, ανακαινισμένο το 2004 τηλ. 26240-22543,
“Εuropa Best Western” κτισμένο στην κορυφή του λόφου Δρούβα με θέα στην κοιλάδα του Αλφειού, τηλ. 26240-22650

Που θα φάτε
Μέσα στην Αρχαία Ολυμπία υπάρχουν πολλές ταβέρνες και εστιατόρια. Ενδεικτικά ν’ αναφέρουμε τα “Αιγαίον” εστιατόριο με τοπική κουζίνα. Δοκιμάστε λαχανοντολμάδες και τον εξαιρετικό μουσακά. Θα το βρείτε στο πιο κεντρικό σημείο της Αρχ. Ολυμπίας κοντά στην πιάτσα ταξί τηλ. 26240-22540. Ταβέρνα «Αμβροσία» κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό τηλ. 26240-23414 Στο δρόμο Πύργου-Κρέστενας λειτουργεί η ψησταριά “Ντούφας”, γνωστή για το κοντοσούβλι , το κοκορέτσι, και το γουρουνόπουλό της, τηλ. 26250-24833 Ακολουθώντας το δρόμο που οδηγεί στην Αρκαδία, μόλις5 χιλιόμετρααπό την Αρχαία Ολυμπία, θα βρείτε τον οικισμό Λινάρια με την ταβέρνα-ψησταριά “Τα κοτόπουλα”,  γνωστή κυρίως για το γευστικό κοτόπουλο στο φούρνο ,τηλ. 26240 22130 Στο χωριό Μίρακα στο δρόμο για Φολόη η ταβέρνα «Βάκχος» τηλ. 26240 22298. Στην περιοχή της Λίμνης Καϊάφα πάνω στο δρόμο, μέσα στο πευκοδάσος λειτουργούν τα Σαββατοκύριακα τα εξοχικά κέντρα -ψησταριές “Στροφυλιά” τηλ. 26250-34411 και «Τα πεύκα» τηλ.26250 32307. Στην περιοχή της Φολόης στη διασταύρωση προς Κούμανι η ψησταριά –εστιατόριο «Ερύμανθος» τηλ. 26240-61356. Ακόμη οι ταβέρνες “Το δάσος» τηλ. 26240-61884 και «Οι κένταυροι» όπου μέχρι να ετοιμαστεί το φαγητό μπορείτε να κάνετε βόλτα με τα ποδήλατα που διαθέτει το κατάστημα, τηλ. 26240-62010.


ΚΕΙΜΕΝΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
Copyright: Το υλικό της σελίδας αυτής κείμενα & φωτογραφίες είναι αποκλειστικά προϊόν επαγγελματικού φωτορεπορτάζ και έρευνας στο πεδίο και πνευματικό δικαίωμα των  συνεργατών της “Views of Greece”. Οι χρήστες κατανοούν και αποδέχονται ότι πέρα από την δυνατότητα επίσκεψή τους στο site αυτό δεν τους παρέχεται βάσει νόμου κανένα άλλο δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλο διαδικτυακό τόπο, ν’ αναπαράγουν, ν’ αντιγράφουν, πωλούν, μεταπωλούν ή/και να εκμεταλλεύονται εμπορικά ή μη, με οποιονδήποτε τρόπο, σύνολο ή μέρος του περιεχομένου της σελίδας αυτής.

από Ενημέρωση 360
Προβολή μεγαλύτερου χάρτη
Δείτε φωτογραφίες της περιοχής
 
http://viewsofgreece.gr/travel/?p=21&lang=el_el

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου