Powered By Blogger

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Πύργος: Μια βρώμικη, ακατάστατη και... διψασμένη πόλη (που έχει και ...καταληφθεί)!!!

Πύργος: Μια βρώμικη, ακατάστατη και... διψασμένη πόλη (που έχει και ...καταληφθεί)!!! (ΝΕΟ)
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - Σκούρας Νάσος ( 01/07/2013 10:58 )

H πόλη του Πύργου, πολύ απλά, όλο και χειροτερεύει, τόσο στην καθημερινότητα της, όσο και στη λειτουργικότητα της. Για οποιονδήποτε, είτε το μόνιμο κάτοικο (ακόμα χειρότερα γι' αυτόν...), όσο και για τον περιστασιακό επισκέπτη.
Είναι, πρώτα από όλα, μια πολύ βρώμικη πόλη, όπου και να κοιτάξεις βλέπεις (και ...πατάς, και μυρίζεις, κ.τ.λ.) ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ακόμα και στα κεντρικά σημεία, στους δρόμους ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ, στα στενά, στους ακάλυπτους χώρους και στα ακάλυπτα οικόπεδα.
Σκουπίδια κάθε μορφής, αλλά και μπάζα και υλικά κατεδαφίσεως, και πιο πέρα, και δίπλα στην Εθνική οδό, και γύρω από το νοσοκομείο, γενικά παντού!
Τα ρείθρα επίσης των συντριπτικά περισσότερων δρόμων στο εσωτερικό της (αλλά βέβαια κι αυτών που οδηγούν στα δημοτικά διαμερίσματα) είναι γεμάτα από σκουπίδια, όλες πλέον τις μέρες και τις εποχές του χρόνου.
Τόσο απλά (και τόσο ...χάλια)!
Σαφώς βέβαια και μέρος των κατοίκων που ζουν σε αυτή τη πόλη έχουν το δικό τους μεγάλο μέρος ευθύνης, είτε γιατί έχουν χαμηλή (ή και λιγότερη...) γενικότερα, παιδεία, και δεν έχουν επίσης γενικότερα, την κουλτούρα του κατοίκου μιας σύγχρονης πόλης (και πρωτεύουσας Νομού). Στην πόλη αυτή, συνολικότερα, τόσο η δημοτική αρχή, όσο και το κομμάτι αυτό των κατοίκων της, αγνοούν την αίσθηση της καθαριότητας και της τάξης.
Άλλωστε, επίσης γενικότερα, μην πει κανείς ότι σε αυτή την πόλη, υπάρχουν αρχές και αστυνόμευση.
Μια πόλη, βρώμικη και έντονα ακατάστατη. Και κατά συνέπεια, σε μεγάλο βαθμό αφιλόξενη, εξαιτίας βασικά της εικόνας αυτής.

Από κει και πέρα:
* Αυτοκίνητα παρκάρουν συνεχώς όπου βρουν, κυριολεκτικά! Χωρίς έλεγχο, χωρίς ...τίποτα, απλά, χύμα! Όποτε θέλουν, κι όπου θέλουν!
Σε κάθε σημείο, σε κομβικές γωνίες δρόμων, επάνω στα πεζοδρόμια, κλείνουν τους δρόμους, δημιουργούν ...κυκλοφοριακό πρόβλημα (ΜΟΝΟ από αυτό το λόγο, αφού κατά τ' άλλα, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ από μόνο του, χωρίς αυτή την αιτία...). Γίνεται πανεύκολα το ...χάος! Πολλοί πάνε και με το μηχανάκι τους (ή και με αυτοκίνητο πολλές φορές) να πιούν καφέ στους (λεγόμενους...) πεζόδρομους, αλλά και στην κεντρική πλατεία. Και κόβουν και τις αντίστοιχες ...βόλτες τους! Κι όλα, ανεξέλεγκτα, και με ανοχή!!!

* Στην πόλη που ακόμα και τα πυροσβεστικά και νοσοκομειακά οχήματα, δεν έχουν πρόσβαση στην κεντρική πλατεία της πόλης αλλά και σε πολλές κεντρικές (κι άλλες εννοείται...) οδούς, καθώς είναι συνεχή και τεράστια τα προβλήματα που προκαλεί το "κυκλοφοριακό... μπαχαλο-πάρκινγκ" πρόβλημα!!!
* Στην πόλη που δεν υπάρχουν ούτε οι χρηστικές, απαραίτητες, ενημερωτικές πινακίδες, και λοιπές πληροφορίες.
* Μια πόλη που έχει βγάλει βασικές υπηρεσίες, σε μεγάλη απόσταση έξω από αυτήν ή από το κοντινό εσωτερικό της (βλέπε π.χ. την ...παράνοια με τα γραφεία του ΟΑΕΔ, που βρίσκονται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων πήγαινε - έλα, συνολικά, από το κέντρο, ή την ανυπαρξία εδώ και χρόνια πλέον, ταμείου της ΔΕΗ, κι άλλα).
Αλλά και που ταυτόχρονα δεν υπάρχει κάπου ένας ενημερωτικός χάρτης της πόλης που να δείχνει τα παραπάνω σημεία.
* Δεν υπάρχει βέβαια κι ούτε μία πινακίδα Parking πουθενά στην πόλη, που να λέει ότι "επιτρέπεται εδώ η στάθμευση". Άλλη βέβαια ...πονεμένη ιστορία αυτή!
Η πόλη δεν διαθέτει (κι εξακολουθεί για χρόνια) ούτε ένα δημοτικό πάρκινγκ, ενώ ...ξεχάστηκαν πλέον και τα ...λόγια των υποσχέσων για δημιουργία του.
* Δεν υπάρχει ούτε μία θέση στάθμευσης ενός έστω, τουριστικού λεωφορείου.
* Και με την ευκαiρία, είναι ...έγκλημα, να περνάει ετησίως, 12 μήνες το χρόνο, ένας "χρυσοφόρος ποταμός", του σχεδόν ενός εκατομμυρίου τουριστών - καταναλωτών, ακριβώς δίπλα μας, (Κατάκολο - Ολυμπία), και η πόλη του Πύργου να μην ...υπάρχει, για ούτε μία ...σταγόνα αυτού του γεγονότος!
Δεν υπάρχει στο λιμάνι έστω ένας ενημερωτικός χάρτης, μια μέριμνα και μια ενημέρωση που να οδηγεί κατατοπιστικά στην πόλη. Δεν υπάρχει βέβαια ούτε σωστή και πλήρης, αστική ή σιδηροδρομική συγκοινωνία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες αυτές.
Και γενικά δεν υπάρχει καμία φροντίδα, και κανένα ενδιαφέρον, ώστε όλος αυτός ο κόσμος να περνά τις λίγες ώρες παραμονής του στον τόπο μας ευχάριστα και να ξοδεύει τα ευρώ του με ευχαρίστηση. Και να μην είναι ...αόρατοι όλοι αυτοί (όπως και πολλοί άλλοι) γι' αυτή την πόλη...
Έτσι και αλλιώς, μπορεί να μου πείτε: Tι να δουν; (Καλά, άλλο θέμα αυτό...).

*** Μια πόλη γεμάτη ζητιάνους (και άλλους ...ανεξέλεγκτους κι ασύδοτους ...εκπροσώπους συγκεκριμένων "κοινωνικών"ομάδων...) και διάφορους ...πλανόδιους ντήλερς.
Μια πόλη που μας ντροπιάζει με την εμφάνιση της αυτή (ειδικά σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες, επί όλο το χρόνο, κι όλο και περισσότερο, όπως ΟΛΟΙ, πολύ καλά, συνεχώς, βλέπετε και γνωρίζετε)!
* Μια πόλη που ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ πρέπει να μπει ένα ΤΕΛΟΣ σε αυτή την εξωφρενική - εξοργιστική - υπέρμετρη ανοχή των αρμοδίων (για τους δικούς τους, κυρίως πολιτικούς - λόγω ψήφων, λόγους...), στα θέματα αυτά!!!
Να μπει τέλος και στο ...χάλι των κεντρικών (κι άλλων) σημείων της πόλης, και της εισόδου της, και της πλατείας! (και πλατεία δεν εννοούμε την ...πλατεία ΟΤΕ, που τέτοια είναι συνήθως κι η δική της εικόνα, και που περνούν διάφοροι ξένοι από τον Πύργο και νομίζουν ότι είναι η ...κεντρική πλατεία, αλλά την κρυμμένη - ειδικά από αυτούς... - κεντρική πλατεία Σάκη Καράγιωργα)!
* Μια πόλη με συνεχή αύξηση της εγκληματικότητας, της παραβατικότητας, της επαιτείας, της αλητείας, του παράνομου εμπορίου, των κλοπών, μέχρι και του εμπορίου ναρκωτικών.
Την ώρα μάλιστα που παρατηρείται όλο και μεγαλύτερη αναποτελεσματικότητα στον τομέα της πρόληψης και της καταστολής (για διάφορους λόγους...).
Και φυσικά, οι κάτοικοι, όλο και περισσότερο θορυβημένοι και ανήσυχοι, ζητούν εναγωνίως λύσεις στο μεγάλο αυτό πρόβλημα που ταλανίζει την καθημερινότητά τους.
*** Μια πόλη χωρίς νερό (που το σκάνδαλο με το έργο του νερού από τον Ερύμανθο, πρέπει να ανοιχτεί σε βάθος και να αποδοθούν ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ), κυριολεκτικά διψασμένη, αλλά που κατά τ' άλλα, οι κάτοικοι της πληρώνουν και τέλος ...Ερυμάνθου (!!!), πέραν δηλαδή από τις μικρές περιουσίες που χρειάζονται να ξοδεύουν τόσα χρόνια για τα εμφιαλωμένα νερά!!!
Ένα τέλος, για ένα έργο το οποίο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Και ας έχει ...εγκαινιαστεί εδώ και δυο χρόνια! Το χαράτσι αυτό μάλιστα είναι και αναδρομικό από 1η Ιανουαρίου 2013.
Που οι πολίτες αναρωτιούνται και συγχρόνως διαμαρτύρονται, για ποιο λόγο ως τώρα δεν έχουν το νερό αυτό, αλλά και καλούνται να πληρώσουν αυτό το χαράτσι! Και με το δίκτυο ύδρευσης να βρίσκεται σε μεγάλο ποσοστό του, σε αθλία κατάσταση (πεπαλαιωμένο, με συνεχείς βλάβες, ΠΟΥ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ 24ΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ!!!) αλλά και σε σημεία ακόμα με αμιαντοσωλήνες, και με δεξαμενές συσσώρευσης νερού και παροχής, που έχουν να απολυμανθούν χρόνια)...
Τι να πρωτοσυμπληρώσεις;
* Για τα ...ναρκοπέδια στα οποία έχουν μετατραπεί οι (ανύπαρκτες) παιδικές χαρές του Πύργου που τις καθιστούν άκρως επικίνδυνες για την ασφάλεια των μικρών παιδιών;
* Για το ΑΙΣΧΟΣ που λέγεται "πάρκο"(!!!) ΣΠΚ έξω από το 2ο Γυμνάσιο -Λύκειο, και το ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΙΣΧΟΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ...ΑΝΑΡΜΟΔΙΟ;;;
* Για τη θαλάσσια ...βιτρίνα, δηλαδή τη μεγαλύτερη παραλιακή ...παραγκούπολη;
* Για την ανυπαρξία πολιτιστικής ή αθλητικής, ή ακόμα και αρχιτεκτονικής ταυτότητας;

Υπάρχει ξαναλέμε, σε κάποια, και θέμα των ίδιων των πολιτών, εμάς των ίδιων δηλαδή (σε κάποιους βέβαια, περισσότερο) για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα καθαριότητος και περιβάλλοντος. Υποχρέωση μεγάλη έχουν επίσης, οι γονείς και το εκπαιδευτικό σύστημα.
Αλλά σε κάθε περίπτωση, η εικόνα είναι αυτά που προαναφέρουμε...
ΥΓ. 1 Χώροι όπως, οι πτέρυγες του παλαιού Νοσοκομείου (ή το πρώην εργοστάσιο Ξυστρή, κι άλλοι) ας μείνουν τελικά μακριά από τα ...μεγάλα (και δαπανηρά, και ανεφάρμοστα, ειδικά τέτοια εποχή...) σχέδια, και τις μελέτες που ποτέ δεν θα υλοποιηθούν (έτσι όπως προβλέπεονται στα χαρτιά), ας τις κατεδαφίσουμε και ας δημιουργήσουμε ένα ΑΠΛΟ (απλούστατο στη μορφή του, και οικονομικό) αστικό πάρκο. Ας βάλουμε στην τσιμεντοποιημένη ζωή μας λίγο πράσινο! Είναι τόσο απλό!
ΥΓ. 2 Το συνεχιζόμενο και ντροπιαστικό καθεστώς κατάληψης που βρίσκονται συνεχώς, η είσοδος της πόλης, ο κόμβος Φιλοθέης, οι αποθήκες ιδιοκτησίας της ΣΚΟΣ Α.Ε., από τα γνωστά μπλοκ "κοινωνικών ομάδων" που εμφανίζουν και τη γνωστή αυξημένη παραβατικότητα, ανεξαρτήτως αν η δημοτική αρχή και η αστυνομία κάνουν ή όχι τα στραβά μάτια (και σε ποιό βαθμό...), είναι σε κάθε περίπτωση (πλέον) η ...ταυτότητα της πόλης μας!!! Από την είσοδο της μάλιστα!

ΥΓ. 3 Ενόψει των ερχόμενων εκλογών (δημοτικές - περιφερειακές) του Μαίου 2014 (εκτός ...απροόπτου) οι υποψήφιοι ...σωτήρες του τόπου έχουν ήδη ξεκινήσει και δίνουν καθημερινή μάχη από τώρα, για να βάλουν τον ...πισινό τους σε μία καρέκλα.
Σε αυτό τους τον αγώνα, αυτό που μπορούμε κι εμείς από τώρα να κάνουμε είναι να δώσουμε, ειδικά σε κάποιους συγκεκριμένους μία συμβουλή:
Γυρίστε την ...καρέκλα ανάποδα, για να χωράτε ...τέσσερις, και καθήστε! Και η συνέχεια στην κάλπη (κάθε μορφής, μιας και το έφερε η κουβέντα)...
Θα αγωνιστούμε, κάποιοι τουλάχιστον, για να μπει έστω τώρα, τέρμα στις γνωστές ...ομαδούλες και τις παρέες τις μικροπολιτικής!
Τέρμα στα έργα βιτρίνας, στο σχεδιασμό "στο πόδι", στην κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος και στην αδιαφάνεια, τέρμα στις ανούσιες υποσχέσεις και στις δεσμεύσεις που οδηγούν σε ομηρίες, τέρμα στην αδράνεια! Κι ακόμα, για να βάλουμε τέλος στο "απαγορευτικό" που βάζουν κάποιοι, οι οποίοι επιμένουν ότι πρεπει να βρίσκονται ΑΥΤΟΙ στην εξουσία, είτε του Δήμου, είτε άλλων βαθμίδων, μόνο και μόνο για να ...μείνουν στην εξουσία! Και επειδή το μόνο που οραματίζονται είναι η ...καρέκλα τους και τίποτα περισσότερο!
Γιατί, έστω τώρα, έστω "με τον κόμπο στο χτένι" αγανακτούν (εκτός από μας), όλο και περισσότεροι ακόμα, βλέποντας να καθορίζουν τις τύχες, της πόλης μας, της περιοχής μας, της χώρας μας, "επαγγελματίες" πολιτικοί που αναδεικνύονται ή υποδεικνύονται από τους κλειστούς (κομματικούς και μη...) μηχανισμούς και έξω από την κοινωνία!

Νάσος Σκούρας - ΠΥΡΓΟΣ

Σκουπιδοπαράδεισος… η Ηλεία! 

 

2
Αρθρογραφία (17/07/2013 17:11 )
Διανύουμε ήδη τα μισά του καλοκαιριού, ήρθαν και λίγοι επισκέπτες, εγχώριοι και ξένοι, αυξηθήκαμε κάπως και όπως  να το κάνουμε, αυξήθηκαν και τα σκουπίδια μας, αλλά εμείς, όλοι μας, δημότες και Δήμοι, παραμένουμε σταθεροί στους αργόσυρτους και βασανιστικούς ρυθμούς μας.
Πιστοί στην παράδοση, με τους βρόμικους και ξεσκέπαστους  σκουπιδοτενεκέδες, με τις βρώμικες σκουπιδιάρες  και με τις απαράδεκτες και υγειονομικά κολάσιμες χωματερές, επιμένουμε στην ΜΗ διαχείριση του σκουπιδαριού μας, σαν να το προστατεύουμε,ως απαραίτητο και αναγκαίο εργαλείο μας.
Σκύλοι, γάτες, ποντίκια και λοιπά αδέσποτα ζώα και ζωύφια, ενεδρεύουν και αράζουν στο σκουπιδοπαράδεισό τους, κάτω και δίπλα από τις κατοικίες ημών των ανθρώπων του πολιτισμού, της προόδου και της εξέλιξης, ουσιαστικά μαζί με εμάς και εμείς μαζί τους, δίπλα τους, ατενίζοντες τον ξεγυμνωμένο και ξεσκούφωτο σκουπιδοτενεκέ, που υπερχείλισε, με την θέλησή μας φυσικά και  εξαπλώνεται το περιεχόμενό του  στους δρόμους και στις πλατείες.
Φαίνονται ανίκανοι οι εντεταλμένοι της αυτοδιοίκησης, της διοίκησης και της πολιτικής εξουσίας, να διαχειριστούν μία τόσο σοβαρή κατάσταση, η οποία πέρα από το επιεικώς ακαλαίσθητο και εξευτελιστικό φαινόμενο, αποτελεί και μέγα υπαρκτό και φανερό κίνδυνο για την δημόσια υγεία και της εξάπλωση επικίνδυνων ασθενειών .
Κάποιοι Δήμοι προσπάθησαν και ελάχιστοι κατόρθωσαν να ξεφύγουν από το απαράδεκτο σκουπιδαριό, η πλειοψηφία όμως, αδράνησε, καθυστέρησε, απέφυγε, ατύχησε, ή ποιος ξέρει τι άλλο, να ακουμπήσει και στο ελάχιστο το πρόβλημα, παραμένοντας  στην παραδοσιακή πια κατάσταση του σκουπιδοτενεκέ, της σκουπιδιάρας και της χωματερής.
Και αν έγιναν στο παρελθόν  ταξίδια αιρετών της αυτοδιοίκησης και παρατρεχάμενων συμβούλων έλεγαν, την Ευρώπη, ακόμη και στο Ισραήλ και αν η πληροφόρηση στο διαδίκτυο είναι πλούσια σε τεχνογνωσία  και  εύκολη σε πρόσβαση, σε τίποτα δεν βοήθησαν όλα αυτά, σαν να επιδιώκαμε όλοι μας, άρχοντες και αρχόμενοι, την παραμονή μας στην βόλεψη, στην ησυχία, στην αποφυγή κι ας  βρομάει και ζέει  ο τόπος και ας μας φωτογραφίζουν οι λίγοι αλλοδαποί επισκέπτες και ας δημοσιοποιούν στην πατρίδα τους την κακομοιριά μας.
Εμείς εγκαινιάζουμε Μουσεία και εκθέτουμε τον αρχαίο μας πολιτισμό, ελλείψει νέου  και σημερινού, γιατί σήμερα δεν παράγουμε πολιτισμό, αλλά  στραπατσάρουμε και την κληρονομιά μας, εκθέτοντάς την  σε πανάκριβα  κτήρια-Μουσεία,  που από μέσα είναι  φιλόξενα, αλλά απέξω αφιλόξενα και δυσκολοπρόσιτα, λόγω του σκουπιδαριού.
Και όταν έρθουν στην θέση μας  οι επόμενες γενιές, θα βάλουν και εμάς στα μουσεία, ως αντικείμενα προς μελέτη, για τις κληρονομιές που θα τους αφήσουμε και για την ανικανότητά μας, ώστε να επιλέγουμε τους καλύτερους αντιπροσώπους μας, για την  οργάνωση και λειτουργία της κοινωνίας μας  και θα εκπλαγούν όταν μας μελετήσουν  σε βάθος  και διαπιστώσουν  την ανύπαρκτη δράση μας και την αποφυγή διαχείρισης της καθημερινότητάς μας.

Δημήτρης Μάλλιος

Απόψεις
Ο Πύργος.Ζει;

Ας μιλήσουμε για την πόλη.Όχι για ιστορία,ούτε για φληναφήματα τύπου είμαστε ευλογημένος τόπος κι όλα τα σχετικά.Γιατί όταν το ακούω,το μόνο πια που μου έρχεται στο μυαλό,είναι καμιά εκατοστή παπάδες γύρω-γύρω να ευλογούν και να λιβανίζουν.
Αν κάποτε βρέθηκαν άνθρωποι και δημιούργησαν τούτη την πόλη,είχαν τους λόγους τους.Σήμερα κι έπειτα από τόσα χρόνια που έχουν περάσει,είναι δύσκολο να βρω τους λόγους που συνεχίζουμε εμείς οι απόγονοί τους.
Ο Πύργος ουσιαστικά δεν υπάρχει στον χάρτη.Είναι μια τυπική επαρχιακή πόλη που έχει απολέσει την ταυτότητά της και παραμένει ημιθανής.
Αν ρωτήσουμε εκατό ανθρώπους,αν θα τον έβαζαν στο μυαλό τους ως προορισμό,νομίζω ότι ούτε ένας δεν θα το έκανε.Μόνο από τυχαίο συνειρμό μπορεί να απαντούσε κάποιος ναι,αν συσχέτιζε τον Πύργο με τον Άιφελ,την Πίζα ή τον Λευκό.
Αφορμή γι'αυτές τις σκέψεις,η λειτουργία μετά από πολλά χρόνια του μουσείου στο κτίριο της Δημοτικής Αγοράς.
Ποια θα είναι η τύχη του; To πιο πιθανό,να παραμείνει στα αζήτητα.
Υπερβολικό; Kαθόλου,αν δούμε σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε.
Η πόλη βρίσκεται υπό συνεχή παροχή ορού,προκειμένου να μην υποστεί ολοκληρωτική αφυδάτωση.
Το τοπίο πάντως παραμένει άνυδρο.
Οι παραλίες,τα όμορφα τοπία,οι αποσπασματικές κινήσεις,είναι σαν ναρκωτικά.Λίγη ευφορία και μετά πτώση,κάθετη.
Η πόλη έχει παράδοση.Έχει παρελθόν.Μόνο που αυτά χάθηκαν.
Όταν κυκλοφορώ,αισθάνομαι βαδιστής κι όχι περιπατητής ή περιηγητής.Γιατί ακόμα και στην ίδια μου την πόλη,θα έπρεπε να είμαι και περιηγητής.
Περιμένουμε επισκέπτες.Για να δουν τι; Εδώ οι ίδιοι δεν επισκεπτόμαστε.
Το πρόβλημα δεν ήρθε τώρα,όπου εξαιτίας της κρίσης,εκλείπουν οι πόροι.Η κρίση της πόλης ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν.Κυρίως μεταπολεμικά.Υπήρξε η ακμή,η άνοδος και μετά η πτώση και η έκπτωση.Δεν συνήλθε ποτέ ο Πύργος.
Οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβεί,δεν συνέβη σε σχέση με άλλες πόλεις.Κανείς δεν κάθισε σοβαρά να σκεφτεί το παρόν ή το μέλλον.Οι περισσότεροι ακολούθησαν απλά μια διαχειριστική πολιτική.Απλά διεκπαιρέωσης καθημερινών ζητημάτων.
Αποτέλεσμα αυτής της διαχείρισης,η απώλεια πολλών πλεονεκτημάτων.Παράλληλα χάθηκε και η πίστη των κατοίκων για την ίδια τους την πόλη.
Πως να δημιουργήσεις σε μια πόλη,όταν οι περισσότεροι θα ήθελαν να φύγουν από εδώ.Ή τουλάχιστον δεν βρίσκουν τίποτα καλό για να μείνουν.
Πέρα από τις εμπορικές δραστηρίοτητες που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν παντού,ο πολιτισμός,η δημιουργία,είναι αυτά που θα δώσουν το στίγμα.Κι αυτά δεν υπάρχουν ως θα έπρεπε.
Έχω κουραστεί να διαβάζω για χιλιοστή τριακοσιοστή τρίτη φορά την παρουσίαση παραδοσιακών χορών.Εντάξει,καλή η παράδοση,αλλά δεν μπορώ να φορέσω και φουστανέλα.
Ένα φεστιβάλ κιν/φου έχουμε κι αυτό ποιος το ξέρει; H προσπάθεια σημαντική.Οι υπόλοιποι το γνωρίζουν;
Στην Καλαμάτα,το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού αποκτά και Μέγαρο.
Εδώ το μόνο που έχουμε καταφέρει είναι να χρησιμοποιήσουμε τις εγκαταλειμένες αποθήκες σταφίδας.
Δεν είναι θέμα επίδειξης.Είναι θέμα υποδομών.Είναι θέμα παιδείας.Είναι η προσπάθεια να μεταφερθεί το πνεύμα,η κουλτούρα στις νεότερες γενιές. Από εκεί θα αρχίσουν όλα.
Θα μπορούσε να πει ο καθένας ότι είμαι απόλυτα αρνητικός.Ότι γίνονται πράγματα και δεν τα λέω.
Φυσικά και γίνονται.Οι θεατρικές ομάδες,τα μουσικά σύνολα,η ευαισθητοποίηση πολιτών,είναι στα θετικά.Μα χάνονται μέσα στην γενικότερη απραξία.
Και δεν είναι αυτό το θέμα.Δεν στέκομαι σε αυτά που υπάρχουν ή γίνονται.Αλλά σε αυτά που δεν υπάρχουν.
Αν πριν έναν αιώνα και περισσότερο,υπήρξαν άνθρωποι που σχεδίασαν και οραματίστηκαν το τρένο,το θέατρο,την Αγορά,το νοσοκομείο,υποδομές που δεν υπήρχαν,με βάση τις σημερινές συνθήκες όπου τα μέσα είναι τεράστια,έκαναν άθλους.
Αν αδυνατούμε να πράξουμε όσα έκαναν κάποτε άλλοι,είμαστε όντως καταδικασμένοι.
Αν φτάσει κάποιος στην πόλη για να επισκεφθεί το νέο μουσείο,θα δει και δρόμους γύρω του σε πλήρη εγκατάλειψη.Δέντρα στα πεζοδρόμια ξεραμένα,φανοστάτες σπασμένους,παρτέρια απότιστα,πεζοδρόμια να χάσκουν,σκουπίδια να περιφέρονται,πινακίδες που δεν υπάρχουν,άναρχη κυκλοφορία.Αυτά και ως προς την εικόνα πολιτισμού που παρουσιάζει η πόλη.
Και είναι από τα λίγα που μπορώ να αναφέρω.
Αν δεν έχει έρθει τώρα η ώρα να αλλάξει κάτι,δεν θα αλλάξει ποτέ.
Είμαι πεπεισμένος γι'αυτό.Κι είναι κρίμα για όλους μας.Να ζούμε εδώ και να είμαστε απλοί βαδιστές σε μια πόλη νεκρή.
Απαισιόδοξος; Nαι,πολύ.
Μα αν δεν ξεκινήσω από το προφανές,από το χειρότερο,πως να ελπίζω στο καλύτερο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου