Powered By Blogger

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Ηλεία: 1 από τους 9 νομούς της Ελλάδας με 0 χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομου...


Ηλεία: 1 από τους 9 νομούς της Ελλάδας με 0 χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομου... ( 14/06/2013 11:48 )
αναδημοσίευση από ΟDIGOS.GR 

Ηλεία: 1 από τους 9 νομούς της Ελλάδας με 0 χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομου...
Άλλη μια απόδειξη της εγκατάλειψης της Ηλείας έρχεται από άρθρο στο διαδικτυακό site Ypodomes.com  στο οποίο αναλύεται η σημερινή κατάσταση του οδικού δικτύου της χώρας σε επίπεδο σύγχρονων αυτοκινητόδρομων. Ο Νομός της κοιτίδας των Ολυμπιακών αγώνων, ο νομός με ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια κρουαζιερόπλοιων, ο νομός που εξυπηρετεί οδικά ένα από τα πιο τουριστικά νησιά, τη Ζάκυνθο, η Ηλεία δεν έχει ούτε ένα χιλιόμετρο  Αυτοκινητόδρομου.  9 Νομοί της ηπειρωτικής Ελλάδας δεν έχουν, αλλά η Ηλεία απέχει περισσότερο από όλους από αυτοκινητόδρομο, αφού σε κάποιους από τους άλλους νομούς περνάνε δίπλα και εξυπηρετούνται με συνδετήριες οδούς. Αναλυτικά το άρθρο:

 Η Ελλάδα είναι μία χώρα που προς το παρόν θεωρείται «φτωχή» σε δίκτυο από αυτοκινητόδρομους, σε σχέση φυσικά με τις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης. Η δημιουργία και λειτουργία αυτοκινητόδρομων είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη μιας χώρας καθώς σε συνδυασμό με το δίκτυο σιδηροδρόμων, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια δημιουργεί ένα άρρηκτα μεταξύ τους μεταφορικό δίκτυο που απλοποιεί και ενισχύει το εμπόριο, τις υπηρεσίες και τον τουρισμό.

Σήμερα στη χώρα μας υπάρχει ένα διπλό πρόσωπο σχετικά με την παρουσία αυτοκινητόδρομων. Το πρώτο είναι οι αυτοκινητόδρομοι που λειτουργούν και το δεύτερο είναι οι υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομοι.

Σε επίπεδο Περιφερειών, όλες οι Ηπειρωτικές Περιφέρειες διαθέτουν από ένα σχετικό μικρό (όπως είναι στην περίπτωση της  Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου) μέχρι πολύ ικανοποιητικού (όπως είναι στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας).

Αν αναλύσουμε σε δεύτερο βαθμό την ύπαρξη αυτοκινητόδρομων θα δούμε ότι υπάρχουν αρκετοί Νομοί που σήμερα δεν διαθέτουν ούτε ένα χιλιόμετρο κλειστού αυτοκινητόδρομου, ενώ το εντυπωσιακό είναι και πως στο μέλλον θα υπάρχουν κάποιοι λίγοι Νόμοι που δεν προβλέπεται να αποκτήσουν  κλειστούς σύγχρονους  αυτοκινητόδρομους.

ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ..ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ
Οι Νομοί της Ηπειρωτικής Ελλάδας που δεν διαθέτουν σήμερα ούτε ένα χιλιόμετρο κλειστού αυτοκινητόδρομοι είναι αρκετοί, όμως στο μέλλον πρόκειται να αποκτήσουν λόγω της κατασκευής των 4 παγωμένων αυτοκινητόδρομων αλλά και μέσω άλλων έργων. Αναλυτικά αυτοί οι Νομοί είναι οι: ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΗΛΕΙΑΣ, ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.

Στον Νομό Φλώρινας κατασκευάζεται το τμήμα Φλώρινα-Νίκη του αυτοκινητόδρομου Φλώρινα-Κοζάνη. Στον Νομό Ηλείας μελλοντικά περιμένουμε την κατασκευή του τμήματος Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα της Ολυμπίας Οδού. Στον Νομό Λακωνίας κατασκευάζεται το τμήμα Λεύκτρο-Σπάρτη του Αυτοκινητόδρομου Μορέα. Στον Νομό Καρδίτσας θα κατασκευαστεί το βασικό τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65.

Μία ειδική περίπτωση είναι ο Νομός Πρέβεζας καθώς θα διαθέτει αυτοκινητόδρομους ...ξυστά. Συγκεκριμένα ένα μικρό τμήμα της Ιόνιας Οδού θα περνά λίγο μέσα από τον Νομό (στην περιοχή της Φιλιππιάδας) ενώ και ο αυτοκινητόδρομος Άκτιο-Αμβρακία, θα ..αγγίζει την Πρέβεζα μέσω της υποθαλάσσιας ζεύξης.

Στον αντίποδα, υπάρχουν κάποιοι Νομοί που δεν πρόκειται ούτε στο μεσοπρόθεσμο μέλλον θα διαθέτουν ..έστω και ένα χιλιόμετρο κλειστού αυτοκινητόδρομου. Παρόλα αυτά θα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από αυτοκινητόδρομους που θα διέρχονται ..δίπλα τους,. Αυτοί οι Νομοί είναι οι:  ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, ΦΩΚΙΔΑΣ,  ΔΡΑΜΑΣ,  ΠΕΛΛΑΣ, ΕΥΒΟΙΑΣ.

Οι Νομοί Ευρυτανίας και Φωκίδας θα έχουν δίπλα τους την Ιόνια Οδό και αρκετά κοντά τον Ε65 (για την Ευρυτανία). Ο Νομός Δράμας έχει σε απόσταση αναπνοής την Εγνατία Οδό όμως υπάρχει και το ενδεχόμενο κατασκευής στο μέλλον του αυτοκινητόδρομου Σέρρες-Δράμα-Καβάλα.  Από την Εγνατία Οδό θα εξυπηρετείται και ο Νομός Πέλλας. Τέλος ο Νομός Εύβοιας παρά την γειτνίαση του με την Αττική αυτοκινητόδρομο βλέπει μόνο μέχρι την Χαλκίδα ενώ για τον διαμήκη αυτοκινητόδρομο του νησιού προς το παρόν υπάρχουν μόνο λόγια.

Πηγή: Ypodomes.com






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου