Powered By Blogger

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Στο διαδίκτυο οι ψηφιακές συλλογές του Μουσείου Ολυμπίας









 

Στο διαδίκτυο ψηφιακές συλλογές του Μουσείου Ολυμπίας

  • Γράφτηκε από τον/την Administrator

Πολιτιστικοί θησαυροί στον κυβερνοχώρο
Τα μουσεία αποτελούν «αποθήκες» γνώσης και πολιτισμού. Φιλοξενούν εκείνα τα στοιχεία του παρελθόντος αλλά και του παρόντος που χαρακτηρίζουν ένα έθνος και διαμορφώνουν την πολιτιστική του ταυτότητα.

Το διαδίκτυο αποτελεί ένα «παράθυρο» στον κόσμο. Μέσα από αυτό και με την εξέλιξη της τεχνολογίας έφτασε και η ψηφιοποίηση του υλικού των πολιτιστικών ιδρυμάτων, όπως των βιβλιοθηκών, των αρχείων και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, των μουσείων. Το Υπουργείο Πολιτισμού συγκέντρωσε σε ένα δίγλωσσο δικτυακό τόπο, ένα μέρος από τα ευρήματα των Μουσείων, το οποίο μάλιστα παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του. Σε αυτήν την κατηγορία της ψηφιοποίησης, παρουσιάζονται αρκετά από τα εκθέματα που φιλοξενούνται στις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας. Έτσι ο διαδικτυακός επισκέπτης, ακόμα κι αν δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι του στην Αρχαία Ολυμπία μπορεί να γνωρίσει από κοντά πολλά από τα αρχαιολογικά του ευρήματα και να λάβει τις σχετικές πληροφορίες. Φυσικά, η διαδικτυακή περιήγηση είναι… σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στον πλούτο των αρχαιολογικών ευρημάτων που διαθέτει το Μουσείο της Ολυμπίας, ωστόσο μπορεί να πάρει μια μικρή γεύση του τι θα δει όταν το επισκεφθεί σε real time.
Οι ψηφιακές συλλογές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας  του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού παρουσιάζουν ανασκαφικά ευρήματα και εκθέματα των σημαντικότερων δημόσιων αρχαιολογικών μουσείων της χώρας, που αποτυπώνουν το εύρος και την ποικιλομορφία του ελληνικού πολιτισμού. Προβάλλονται μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά έργα γλυπτικής, ζωγραφικής, μεταλλοτεχνίας, μικροτεχνίας, αγγεία, ψηφιδωτά, χαρακτικά, μολυβδόβουλλα, επιγραφές και νομίσματα διαφορετικών χρονολογικών περιόδων και ρυθμών.
Στην διαδικτυακή παρουσίαση των αρχαιολογικών εκθεμάτων του Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας, καλύπτονται μέσα από τις  ψηφιακές συλλογές με αντιπροσωπευτικά δείγματα οι εξής αρχαιολογικές περίοδοι: Από το 950 π.χ- 480 π.χ όπου παρουσιάζονται κυρίως αγγεία με την ιστορική τους περιγραφή. Από το 480 π.χ – 323 π.χ εδώλια και αγγειοπλαστική, από το 323 π.χ – 31 π.χ με δείγματα αγγείων, έργα Πλαστικής και αγάλματα και από το 31 π.χ – 400 μ.χ με έργα Πλαστικής και κυρίως αγάλματα.
Οι ψηφιακές συλλογές αποτελούν μία άριστη μηχανή αναζήτησης όπου μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να αναζητήσει με κριτήρια:
  • Μουσεία
  • Κατηγορία
  • Είδος ευρήματος
  • Χρονική περίοδος
Το μέγεθος των φωτογραφιών είναι μικρό και οι πληροφορίες πλούσιες για εκπαιδευτική κυρίως χρήση από μαθητές και φοιτητές.

Πάντως η ανταπόκριση του κοινού είναι εντυπωσιακή. Ορισμένα μουσεία απαριθμούν περισσότερες επισκέψεις στον Κυβερνοχώρο παρά στον φυσικό χώρο, με το κοινό των ψηφιακών μουσείων να υπολογίζεται σε περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο παγκοσμίως.
Εξάλλου, για την  ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αξιοποιούνται  προγράμματα, όπως είναι το Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας». Με το Πρόγραμμα αυτό, ψηφιοποιήθηκαν και ψηφιοποιούνται δεκάδες μουσεία και ιδιωτικές συλλογές και αναδεικνύεται ο ελληνικός πολιτισμός μέσω του Διαδικτύου.

Το πρόγραμμα ψηφιοποίησης «Πολέμων»
Η πρώτη προσπάθεια ψηφιοποίησης έγινε με το πρόγραμμα του Εθνικού Αρχείου Μνημείων "Πολέμων", που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Αρχείου Μνημείων και Δημοσιευμάτων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ. Κατά την διάρκειά του, καταγράφηκαν και ψηφιοποιήθηκαν περίπου 140.000 κινητά μνημεία, ενώ άλλα 120.000 αντικείμενα απέκτησαν ψηφιακή θέση και όνομα μέσα από διαφορετικά προγράμματα.

Το έργο υλοποιείται ήδη και ολοκληρώνεται το 2014, έχει προϋπολογισμό 8 εκατομμύρια ευρώ και είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.

Δύο είναι οι κύριοι στόχοι του: Η προβολή των κινητών μνημείων -μέσω ψηφιακής πύλης η οποία θα δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης, άλλοτε ελεύθερης άλλοτε περιορισμένης- και, φυσικά, η προστασία τους. Γι' αυτό και η καταγραφή τους θα ξεκινήσει από μικρές συλλογές, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν είχαν την ευκαιρία "να βγουν προς τα έξω".

Είναι όμως όλα τα κινητά αντικείμενα των μουσείων και συλλογών των Εφοριών μόνο 500.000; Φυσικά όχι. Αλλά ο χρόνος και τα χρήματα που αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο έργο δεν φτάνουν για περισσότερα. Σίγουρα όμως επαρκούν για μια καταγραφή που πρέπει να γίνει και η οποία θα αφορά σημαντικά αντικείμενα, με ιστορικό τεκμήριο, τα οποία δεν έχουν καταγραφεί ποτέ. Τα πολυάριθμα όστρακα των αποθηκών, που δεν ανήκουν σε κάποιο ενιαίο σύνολο, δεν θα καταγραφούν.
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα εδώ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου