Powered By Blogger

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

24 Αυγούστου 2007 Πυρκαγιές στο Νομού Ηλείας




 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ 

                ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ 

                

                                   Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η 

 24 Αυγούστου 2007 

Πυρκαγιές στο Νομού Ηλείας

         Φονικό χτύπημα από τη μεγάλη καταστροφή του Αυγούστου του 2007, συντελέστηκε στο Νομό Ηλείας. Η φωτιά εκδηλώθηκε τις πρωινές ώρες της 24ης Αυγούστου, στη Ζαχάρω

         Το πύρινο μέτωπο στο νομό Ηλείας κατέστρεψε έκταση μεγαλύτερη από 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με βάση ανεπίσημες πηγές, κατακαίοντας από άκρη σε άκρη το νομό.

         Τα χωριά Γεράκι Αμαλιάδας, Κρέστενα, Γρύλλος, Ολυμπία, Καϊάφα, Νεοχώρι, Βρεστό, Καλλιθέα, Σάμικο, Πλατιάνα, ο Δήμος Ζαχάρως, η Ανδρίτσαινα, η Κλινδία, το Μουζάκι, το Φανάρι και πλειάδα μικρότερων οικισμών επλήγησαν, καταστρέφοντας δασικές και οικιστικές εκτάσεις. 

         Η καταστροφή όμως αφορούσε και κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Μέχρι την 26η Αυγούστου είχαν καταγραφεί 37 θάνατοι εκ των οποίων 25 στο ίδιο χωριό στην Αρτέμιδα, ενώ εκφράζονταν και ανησυχίες για περισσότερους αγνοούμενους.

         Επιπλέον, η φωτιά έφτασε μέχρι τον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τον αρχαιολογικό θησαυρό της περιοχής. Μετά την καταστροφή των παροχών ηλεκτρισμού προς τις αντλίες νερού του πυροσβεστικού συστήματος του χώρου, η φωτιά κατέκαψε το περιβάλλον δάσος και απετράπη μόνο όταν συγκεντρώθηκε στον χώρο μεγάλη πυροσβεστική δύναμη. Η επέμβαση της πυροσβεστικής δεν πρόλαβε να αποτρέψει όμως καταστροφές στον Κρόνιο Λόφο.

       Καταστρέφονται  σπίτια, δάση, καλλιέργειες, ζώα, κτηνοτροφικές μονάδες και υποδομές με τα γνωστά επακόλουθα που δυστυχώς έχουν οδυνηρά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.

       Ο Ηλειακός λαός περιμένει να φθάσουν στον προορισμό τους  τα εκατομμύρια από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτά των δωρεών,αξιώνει  να αναληφθούν αποτελεσματικές πρωτοβουλίες. Να υπάρξει έστω και τώρα  ένα ορθολογικό,εφικτό και άμεσα εφαρμόσιμο πρόγραμμα αποκατάστασης και ανασυγκρότησης του Νομού.

                              Για το Διοικητικό Συμβούλιο 
                                                    Ο Πρόεδρος

                                       Κωνστ. Τριανταφυλλόπουλος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου