Powered By Blogger

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου: Το ταξίδι, ξεκίνησε!






















 
Οι πρώτοι επισκέπτες χθες - Τέλος του χρόνου παραδίδεται και η δεύτερη πτέρυγα

Ημέρα γιορτής χθες για τον Πύργο καθώς μετά από προσπάθειες χρόνων, απέκτησε και επίσημα, το δικό του Αρχαιολογικό Μουσείο.
 Ένα Μουσείο κόσμημα το οποίο θεωρείται από τους γνώστες ως ένα από τα καλύτερα και μεγαλύτερα της ελληνικής περιφέρειας. Οι πύλες του για το κοινό, άνοιξαν – στην μια εκ των δυο πτερύγων του- και ήδη οι πρώτοι επισκέπτες, έλληνες και ξένοι περιηγήθηκαν στους λιτούς αλλά  υπέροχους χώρους του, προκειμένου να θαυμάσουν τα αρχαιολογικά ευρήματα των προϊστορικών και ιστορικών χρόνων της Ηλείας.
Η προϊσταμένη της Ζ’ ΕΠΚΑ Ολυμπίας κ. Γεωργία Χατζή, χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα, ως «μεγάλη ημέρα» όχι μόνο για την πόλη του Πύργου αλλά και για την Εφορεία Αρχαιοτήτων τονίζοντας ότι το νέο Μουσείο που στεγάζεται στην παλαιά δημοτική αγορά, το υπέροχο αυτό οικοδόμημα και κόσμημα της πόλης, παραδόθηκε στο κοινό. «Είναι ευχής έργο, ότι ο κόσμος μπορεί να έρθει σε επαφή με το σπουδαίο αυτό κτίριο και με τα εκθέματα που έχουν τοποθετηθεί στην δεξιά για τον επισκέπτη πτέρυγα του Μουσείου και τα οποία καλύπτουν τους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους της Ηλείας με πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων ανά τμήμα. Όλα αυτά, οι κάτοικοι του Πύργου και των περιχώρων αλλά και οι επισκέπτες μπορούν να το απολαύσουν».

Εγκαίνια τέλος του χρόνου
Παράλληλα, η κ. Χατζή επισήμανε ότι οι εργασίες συνεχίζονται από την Ζ’ ΕΠΚΑ και τους συνεργάτες της, και στο υπόλοιπο τμήμα του Μουσείου προκειμένου  ως το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη – αριστερή για τον επισκέπτη- πτέρυγα με τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά εκθέματα.  «Θα προχωρήσουμε με καλούς ρυθμούς προκειμένου μέχρι το τέλος του χρόνου να λειτουργήσει και η δεύτερη πτέρυγα. Αν και οι συμβατική υποχρέωση του αναδόχου των προθηκών είναι να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες του μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014, γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να συντομευτεί αυτός ο χρόνος».
Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν αυτή τη στιγμή ενώ το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου είναι από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Τα Σαββατοκύριακα θα παραμένει κλειστό έως ότου τουλάχιστον διαμορφωθεί και η δεύτερη πτέρυγα.
Η κ. Χατζή δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους συνεργάτες της που συνέβαλαν στο έργο αυτό και συγκεκριμένα τους αρχαιολόγος Χρήστο Λιάγκουρα, Σταυρούλα Γιαννούλη, τους εργαζόμενους της Διοικητικής και Λογιστικής υποστήριξης, τη σχεδιάστρια κ. Τσιότα, τους νέους αρχαιολόγους που εκπαιδεύονταν στο θέμα της επανεκδόσεως, τον κ. Κουμούση από την 6η Εφορία των Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, την κ. Βικάτου από την ΛΣΤ’ εφορία για την συμβολή της, την κ. Παρίση εκ μέρους της Διεύθυνσης Μουσείων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που μερίμνησε για το όλο στήσιμο, το μουσειογραφικό κομμάτι δηλαδή της έκθεσης και τους φύλακες αρχαιοτήτων που ήταν νυχθημερόν στο Μουσείο και παρακολουθούσαν τις εργασίες από το πρωί έως το βράδυ αγόγγυστα. «Σε όλους απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ αλλά και καλή δύναμη για την συνέχεια».

 
Μάκης Παρασκευόπουλος: Συγκίνηση και χαρά

Στους χώρους του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου, ξεναγήθηκαν χθες από την προϊσταμένη της Ζ’ ΕΠΚΑ,  ο Δήμαρχος Μάκης Παρασκευόπουλος και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιάννη Αργυρόπουλο.
Φανερά συγκινημένος και χαρούμενος, ο κ. Παρασκευόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση του που μετά από 40 χρόνια προσπάθειας το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου αποτελεί πραγματικότητα. «Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια, αν και αυτό που είναι σημαντικό για όλους μας είναι, ότι επιτέλους το Μουσείο μετά από πολλές περιπέτειες, άνοιξε για να υποδεχτεί επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο. Πιστεύω ότι η πολιτεία και ο δήμος, στην ευθύνη που του αναλογεί, θα κάνουν ότι πρέπει ώστε το Μουσείο αυτό να λειτουργήσει κανονικά και να συνεχίσει να λειτουργεί πάντα. Είναι φανερό ότι πρόκειται για ένα πραγματικά μεγάλο Μουσείο της ελληνικής περιφέρειας, νομίζω ότι είναι από τα καλύτερα και μεγαλύτερα μουσεία της ελληνικής περιφέρειας. Θα αποτελέσει έναν πόλο έλξης επισκεπτών και θα γίνει και ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για τον Πύργο και τους κατοίκους του, για τον πολιτισμό. Νομίζω ότι οι ευχαριστίες προς όλους όσους συνετέλεσαν στη διαδρομή αυτή του  χρόνου για να φτάσουμε σε αυτή τη μέρα, είναι αυτονόητες. Θα αποδοθούν την ημέρα των εγκαινίων αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να ξέρουμε ότι αν δεν δούλευαν σκληρά οι αρχαιολόγοι μας, σήμερα δεν θα ήμασταν εδώ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που πίστεψαν σε αυτή την ιδέα εδώ και 40 χρόνια από τότε που ξεκίνησε η παραχώρηση της δημοτικής αγοράς από το δήμο του Πύργου στο Υπουργείο Πολιτισμού, μέχρι σήμερα».
από ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




Φάρος πολιτισμού το Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου ξεκίνησε επιτέλους από τη Δευτέρα να λειτουργεί. Ένας ακόμη φάρος πολιτισμού και ιστορίας κατάφερε να ανοίξει σε μία περιοχή που όλοι ξέρουμε ότι πλήττετε από παντού. Είναι σημαντικό λοιπόν να υπάρχει σε μια επαρχιακή πόλη ένα τόσο καλοφτιαγμένο και με ενδιαφέροντα εκθέματα μουσείο. Οι πολίτες του Πύργου αλλά και τουρίστες ξεναγήθηκαν στις μεγάλες αίθουσές του και θαύμασαν ένα κόσμημα για τον Πύργο καθώς ακόμα και το κτήριο της παλιάς αγοράς που στεγάζεται το μουσείο είναι ένα στολίδι για την πόλη.

Το εισιτήριο ακόμα είναι δωρεάν και αυτό προς το παρόν διευκολύνει τους πολίτες του Πύργου και γενικότερα της Ηλείας εάν θέλουν να το επισκεφθούν. Αργότερα βέβαια θα υπάρξει και τιμή στο εισιτήριο γιατί θα έρχονται και τουρίστες για να δουν τα αρχαιολογικά ευρήματα των προιστορικών και ιστορικών χρόνων της Ηλείας. Βέβαια ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως το Αρχαιολογικό Μουσείο. Στην αριστερή πτέρυγα του μουσείου συνεχίζονται οι εργασίες μέχρι και το τέλος του χρόνου ώστε όταν θα είναι όλο το μουσείο έτοιμο να προχωρήσουν και οι υπεύθυνοί του και στα επίσημα εγκαίνια. Η αριστερή αυτή πτέρυγα θα φιλοξενήσει Βυζαντινά και μεταβυζαντινά εκθέματα!

Πριν από σχεδόν ένα μήνα όλοι οι πολίτες αλλά και οι τοπικές αρχές φώναζαν δικαίως για το αδικαιολόγητο κλείσιμο της βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας. Τότε χάσαμε κάτι πολύ σημαντικό! Αλλά αποκτήσαμε κάτι επίσης σημαντικό! Οι εποχές που διανύουμε είναι «περίεργες» και κρύβουν παγίδες. Εν μία νυκτί καταργούνται σχολεία, κλείνουν βιβλιοθήκες, καταργήθηκε και η δημόσια τηλεόραση….γι’ αυτό είναι σημαντικό που άνοιξε το Αρχαιολογικό Μουσείο στον Πύργο μέσα σε τέτοιες εποχές που έχουν χάσει κάποιοι την πολιτιστική τους ταυτότητα και ξεχνούν την κληρονομιά των Αρχαίων.

Το μουσείο αυτό είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει να αλλάξει προς το καλύτερο, η πολύ άσχημη εικόνα της πόλης αλλά και να «ζωντανέψει» μια περιοχή του Πύργου που τα τελευταία χρόνια είναι πιο ξεχασμένη από άλλες. Φυσικά θα βοηθήσει και στο βιοτικό επίπεδο της περιοχής μας γιατί όπως γνωρίζουμε όλοι τα μουσεία είναι φάροι πολιτισμού. Μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών του δήμου ήρθε η ώρα να αποκτήσει και ο Πύργος το δικό του Αρχαιολογικό μουσείο που θα στολίζει την πόλη και θα στρέψει πάνω της το ενδιαφέρον των πολιτών αλλά και των τουριστών.

Νίκος Βέρρας Δημοσιογράφος
 
 

Ανοίξε τις πύλες του για το κοινό το μουσείο του Πύργου

Συντάκτης:
| 07/18/2013
|
 καντε κλικ στις φωτο
Ανοίξε τις πύλες του για το κοινό το μουσείο του Πύργου
Από την Δεύτερα 15 Ιουλίου είναι ανοιχτό το αρχαιολογικό μουσείο του Πύργου για το κοινό και για τους τουρίστες. Το αρχαιολογικό μουσείο έχει ανοίξει την μια από τις δυο πτερυγές του με όλα τα αρχαιολογικά εκθέματα και  σύντομα ως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη-αριστερή- πτέρυγα για τον επισκέπτη με τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά εκθέματα.

Το κτίριο που στεγάζεται το Αρχαιολογικό μουσείο Πύργου, σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ. Το κτίριο καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Πρόκειται για ένα οικοδόμημα ορθογώνιο συμμετρικό με νεοκλασικό περίγραμμα. Λειτουργούσε παλαιότερα με τα αίθριά του και τις τέσσερις εισόδους του ανοιχτό σε μια γειτονιά, που ολόκληρη ήταν μια αγορά.

Όπως ανέφερε η γενική γραμματέας Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, επικεφαλής κλιμακίου που επισκέφθηκε την περιοχή :«Στόχος μας είναι, η να έχουμε την δεύτερη-αριστερή- πτέρυγα της έκθεσης ολοκληρωμένο μέσα στις επόμενες τέσσερις ή έξι εβδομάδες».

Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν αυτή τη στιγμή ενώ το ωράριο λειτουργίας του μουσείου είναι από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Τα Σαββατοκύριακα θα παραμένει κλειστό έως ότου τουλάχιστον διαμορφωθεί και η δεύτερη πτέρυγα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου