Powered By Blogger

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Υφαρπαγή των πόρων του ΕΚΤ για την Κοινωνική Οικονομία στην Ελλάδα! Μα, είναι δυνατόν;




Η επαναφορά των «stage» μέσω του πολυνομοσχεδίου για την κάλυψη των αναγκών κοινωφελούς χαρακτήρα στους Δήμους ναρκοθετεί τις προσπάθειες για αξιοκρατικές προσλήψεις, αν αναλογισθούμε βέβαια σε ποιο σημείο μας έφερε η πελατειακή λογική αφενός, και αφετέρου δεν ενισχύεται διόλου κοινωνική οικονομία, αυτή την ύστατη ώρα που η κοινωνική επιχειρηματικότητα, ως τρίτος δρόμος για την οικονομία μπορεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και ανόρθωση της χώρας μας, να δώσει ευκαιρίες στα νέα παιδιά, που παραμένουν περιθωριοποιημένα, για να ξετυλίξουν τις ικανότητές και τις δεξιότητες τους, μέσα από ένα σύστημα που τα σέβεται και τα υπολογίζει.
Η κοινωνική επιχειρηματικότητα μπορεί να προχωρά μαζί με την κοινωνική οικονομία , η οποία δε λέει να αναπτυχθεί στη χώρα μας καθόσον οι πόροι που προορίζονται για αυτήν, του ΕΚΤ, διαρκώς κάπου αλλού οδεύουν.
Ως Δίκτυο κοινωνίας Πολιτών Ν. Ηλείας, θεωρούμε ότι ο δρόμος για την ανάπτυξη και την ευημερία περνάει από την αξιοκρατία, την τήρηση των νόμων και του Δικαίου, την ενίσχυση και των εναλλακτικών μορφών οικονομίας καθώς και την ενεργοποίηση της κοινωνίας πολτών.

Δίκτυο Σύμπραξης κοινωνίας Πολιτών Ν. Ηλείας
 

Νομότυπα «Μαϊμουδίστικα Προγράμματα» υφαρπάζουν τους πόρους του ΕΚΤ για την κοινωνική οικονομία



Στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην Βουλή εκτός των άλλων διατάξεων πέρασε επί της ουσίας η επαναφορά των προγραμμάτων stage για τους Δήμους που φυσικά ανήκουν στο ευρύτερο Δημόσιο.

Των προγραμμάτων εκείνων που καταργήθηκαν ως παράνομα το 2009 αφού αποκαλύφθηκε τότε το όργιο ρουσφετιού του πολιτικού συστήματος και ότι τα προγράμματα αυτά κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δημοσίου, κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με την θεμελιακή νομική βάση του ΕΚΤ.

Αλλά δεν πρόκειται μόνο για αυτό, δηλαδή, την νομική καταπάτηση των δικαιωμάτων των κοινωνικών οργανώσεων του τρίτου τομέα, πρόκειται για την απροκάλυπτη υφαρπαγή πόρων που προορίζονται για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα. Αυτό γίνεται για μια ακόμη φορά εις βάρος της ανάπτυξης της κοινωνίας οικονομίας και υπέρ της διόγκωσης του σπάταλου και αναποτελεσματικού Δημόσιου Τομέα και των αντίστοιχων ελίτ και συντεχνιών.

Ο καθένας θα μπορούσε να αναρωτηθεί, είναι δυνατόν το πολιτικό σύστημα και η βουλή να μην γνωρίζει τις νομικές ασυμβατότητες επαναφοράς των προγραμμάτων stage του Δημοσίου με άλλο όνομα αυτή την φορά? Ασφαλώς και το γνωρίζουν. και για αυτό δεν αναφέρεται πουθενά στο νομικό κείμενο ότι τα προγράμματα αυτά θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο όπως στην πραγματικότητα θα γίνει, κάτι που όμως εξαγγέλλεται από τα τηλεοπτικά παράθυρα πως η χρηματοδότηση θα γίνει από το ΕΣΠΑ.

Το νομικό τέχνασμα είναι, ότι ψήφισαν μια νομική διάταξη που απλά επιτρέπει στο Ελληνικό Δημόσιο να χρηματοδοτήσει προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στους Δήμους και από πρώτη άποψη δεν είναι παράνομο, εάν η χρηματοδότηση προέρχεται από εθνικούς πόρους. Είναι όμως νομικά ασύμβατο εάν οι πόροι προέρχονται από το ΕΣΠΑ.

Είναι φυσικά πασιφανές, ότι οι πόροι αυτοί θα προέλθουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο κάτι που διαφημίστηκε εξάλλου από εκείνους που ζήτησαν και επέτυχαν αυτή την τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην Βουλή.

Έχουμε λοιπόν, μια ξεκάθαρη απάτη του ελληνικού πολιτικού συστήματος κατά του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού ταμείου και κατά της κοινωνίας πολιτών στην Ελλάδα.

Μια συνεχιζόμενη πολιτική και νομική απάτη τεράστιων κοινωνικών διαστάσεων καθηλώνει την χώρα στο αδιέξοδο της αναποτελεσματικότητας του Δημοσίου.

Αλλά αυτή την φορά οι οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών δεν θα μείνουν απαθείς θεατές του συνεχιζόμενου πολιτικού εγκλήματος που τροφοδοτεί την ρουσφετολογία και την διαφθορά στην διαχείριση των κοινοτικών πόρων.

Είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη κινητοποίηση και νομικός ακτιβισμός ξεκινάει από σήμερα από τις συντεταγμένες δυνάμεις της κοινωνίας των οργανώσεων πολιτών για να μην περάσει το συνεχιζόμενο νομότυπο πολιτικό έγκλημα στην Ελλάδα.

Καλούνται λοιπόν όλα τα Δίκτυα των οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών να αντισταθούν σε αυτή την απάτη με νομικό ακτιβισμό σε όλα τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην διεθνή διαφάνεια κατά της διαφθοράς, υποβάλλοντας σχετικά υπομνήματα και αναφορές.
Βασ.Τακτικός

Υφαρπαγή των πόρων του ΕΚΤ για την Κοινωνική Οικονομία στην Ελλάδα! Μα, είναι δυνατόν;


Τετάρτη, 08 Μάιος 2013 20:19
Γράφει ο Κωνσταντίνος Σκριάπας,
Οικονομολόγος – Σύμβουλος Ανάπτυξης
Πρόεδρος Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) Θεσσαλίας
Παρατηρητήριο Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών Θεσσαλίας
«Η γνώση προκαλεί οδύνη. Προτιμώ, όμως, την οδύνη της γνώσης, από τη μακαριότητα της άγνοιας»
[Γκαίτε]
Konstantinos-SkriapasΜεγάλη απορία, δυσφορία, αλλά και οργή, προκαλεί στις χιλιάδες υγιείς Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα, το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή και στο οποίο εκτός των άλλων διατάξεων, πέρασε επί της ουσίας η επαναφορά των προγραμμάτων STAGE για τους Δήμους, που φυσικά ανήκουν στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, σβήνοντας έτσι την όποια προοπτική υπήρχε για την ανάπτυξη του τρίτου πόλου της Οικονομίας, της λεγόμενης Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, την οποία τόσο έχει ανάγκη η χώρα.


Όπως αποδεικνύεται, όλοι αυτοί που κατάντησαν τη χώρα στα σημερινά χάλια, χτύπησαν την τελευταία στιγμή, εξυπηρετώντας παλαιοκομματικές συνταγές, που, όμως, έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού, ο οποίος, αλίμονο, πάσχει και -ακόμα(;)- ελπίζει.
Άγρια οπισθοδρόμηση στην ανάπτυξη της χώρας
Και το θέμα είναι, ότι και σήμερα, σε μια εποχή άκρατης κρίσης χωρίς τελειωμό, όλοι αυτοί που οδήγησαν τη χώρα σε αδιέξοδο, με τις πολιτικές τους, όλοι αυτοί οι οποίοι καταδίκασαν τον Ελληνικό λαό σε φτώχεια, που έκοψαν τα όνειρα όλης της Νέας Γενιάς, για την οποία -τρομάρα τους- καμώνονται ότι κόπτονται, δεν έχουν σταματημό.
Μα δεν βλέπουν, ότι όλα αυτά που δρομολογούν, κατά της κοινωνίας, με πλήρη αδιαφάνεια και με τις συνταγές του άγριου κομματισμού του παρελθόντος, που με τόση ευλάβεια, αλλά και κομματικό φανατισμό, οι περισσότεροι από αυτούς υπηρέτησαν, είναι βέβαιο ότι δεν οδηγούν στην καταπολέμηση της ανεργίας και ακόμα περισσότερο δεν δημιουργούν εκείνους τους μηχανισμούς, που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και θα δώσουν μόνιμες λύσεις στην απασχόληση των νέων και στη μείωση της ανεργίας σε μόνιμη βάση;
Και φυσικά αναφέρομαι στην επαναφορά, από το παράθυρο, των προγραμμάτων εκείνων που καταργήθηκαν ως παράνομα το 2009 (άραγε, τι άλλαξε;), αφού αποκαλύφθηκε τότε το όργιο ρουσφετιού του πολιτικού συστήματος και ότι τα προγράμματα αυτά κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δημοσίου, κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με τη θεμελιακή νομική βάση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
Κοινωνική Οικονομία - Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και Ανάπτυξη
Αλλά δεν πρόκειται μόνο για τη νομική καταπάτηση των δικαιωμάτων των κοινωνικών οργανώσεων του τρίτου τομέα της οικονομίας, πρόκειται και για την απροκάλυπτη υφαρπαγή πόρων που προορίζονται για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα, διογκώνοντας και πάλι έναν σπάταλο και αναποτελεσματικό Δημόσιο Τομέα.
Και γεννιέται εύλογα το ερώτημα, πώς είναι δυνατό, το πολιτικό σύστημα και η Βουλή να μην γνωρίζει τις νομικές ασυμβατότητες επαναφοράς των προγραμμάτων stage του Δημοσίου, με άλλο όνομα αυτή τη φορά;
Ασφαλώς και το γνωρίζουν! Γι’ αυτό δεν αναφέρεται πουθενά στο νομικό κείμενο ότι τα προγράμματα αυτά θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, όπως στην πραγματικότητα θα γίνει, καταστρατηγώντας την Κοινοτική Οδηγία για τη χρήση των πόρων!
Μα, στην Ευρώπη, η Κοινωνική Οικονομία, που υπηρετεί σε μεγάλο βαθμό την Κοινωνική Αλληλεγγύη και τον Άνθρωπο και που εμείς ως χώρα έχουμε σήμερα τόση ανάγκη, καλύπτει το 10% της επιχειρηματικότητας και μάλιστα δημιουργεί μόνιμες θέσεις εργασίας, που στηρίζονται από σύσσωμη την Κοινωνία.
Νομικά τερτίπια παλαιοκομματικής κοπής ερήμην του ΕΚΤ;
Το νομικό τέχνασμα είναι, ότι ψήφισαν μια νομική διάταξη, που ήλθε την τελευταία στιγμή -άρα και εκ του πονηρού και σίγουρα πρόχειρα- η οποία απλά επιτρέπει στο Ελληνικό Δημόσιο να χρηματοδοτήσει προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στους Δήμους.
Και από πρώτη άποψη δεν είναι παράνομο, εάν η χρηματοδότηση προέρχεται από εθνικούς πόρους.
Είναι όμως νομικά ασύμβατο εάν οι πόροι προέρχονται από το ΕΣΠΑ, όπως και θα συμβεί.
Είναι, δηλαδή, πρόδηλο, ότι οι πόροι αυτοί θα προέλθουν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, κάτι που διαφημίστηκε εξάλλου από εκείνους που ζήτησαν και επέτυχαν αυτή την τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Έχουμε λοιπόν, μια ξεκάθαρη παρέμβαση του ελληνικού πολιτικού συστήματος κατά του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και κατά της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα, γεγονός, φυσικά, που δεν θα περάσει απαρατήρητο.
Μια συνεχιζόμενη λανθασμένη πολιτική καθηλώνει τη χώρα στο αδιέξοδο της αναποτελεσματικότητας του Δημοσίου, που για μια ακόμα φορά θα αναλάβει να υπηρετήσει πελατειακούς και μόνο σκοπούς, όπως έκανε πάντα.
Απαντήσεις από την Κοινωνία των Πολιτών
Είχε πει κάποτε ο Μπέρτολντ Μπρεχτ, αναφερόμενος όχι μόνο στο Άτομο, αλλά κυρίως στις Κοινωνικές Ομάδες και στη Συμμετοχική Δημοκρατία:
«Αν αγωνιστείς μπορεί και να χάσεις. Αν δεν αγωνιστείς, είσαι ήδη χαμένος.»
Για τον λόγο αυτό, οι οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών, που, με μεγάλη σοβαρότητα και θυσίες, τόσα προσφέρουν σε αυτό που λέγεται Κοινωνική Αλληλεγγύη, Πολιτισμός, Περιβάλλον, Κοινωνική Οικονομία και πολλά άλλα, δεν θα μείνουν απαθείς θεατές του συνεχιζόμενου πολιτικού εγκλήματος, που τροφοδοτεί τη ρουσφετολογία και τη διαφθορά, στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων, που, όμως, προορίζονται για την ανάπτυξη μηχανισμών, για να βοηθήσουν στην αναπτυξιακή προοπτική, που σε άλλες χώρες έχει ήδη ακολουθηθεί, εδώ και χρόνια.
Είναι βέβαιο, ότι οι συντεταγμένες δυνάμεις των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών σε όλη τη χώρα, προφανώς θα κινητοποιηθούν και θα καταγγείλουν την άθλια μεθοδολογία στα Ευρωπαϊκά Όργανα αλλά και στη Διεθνή Διαφάνεια κατά της διαφθοράς, υποβάλλοντας σχετικά υπομνήματα και αναφορές.
Η Ελλάδα και δικαιούται και αξίζει, επιτέλους, φωτισμένες πολιτικές, που να μας οδηγούν προς το μέλλον, σε ένα μέλλον της προόδου, της καινοτομίας, των καλών πρακτικών, της διαφάνειας, της προοπτικής και της ελπίδας. Γι’ αυτό είμαστε όλοι υπόλογοι, αλλά κυρίως, αυτοί που νομοθετούν.
Και στις συνειδήσεις μας, αλλά κυρίως στα παιδιά μας που ξενιτεύονται, αφήνοντας πίσω, ίσως για πάντα, μια πατρίδα, που ακόμα, αδιόρθωτα και εξαιτίας μας, συνεχίζει να τα πληγώνει.
Ντροπή μας!




ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Ν. ΗΛΕΙΑΣ
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία
Μανωλοπούλου 31, Πύργος
e-mail : disykoipoh@gmail.com



ΘΕΜΑ: «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ»


Αγαπητοί εκπρόσωποι των συμμετεχόντων Συλλόγων και Σωματείων του Δικτύου Σύμπραξης, πέρασαν 2 χρόνια από τις πρώτες εκλογές του δικτύου μας που με αγάπη και ενδιαφέρον δημιουργήσαμε( 19 Μαΐου 2011), και ήρθε η καλή η ώρα για να εκλέξουμε την νέα Συντονιστική Γραμματεία για τα επόμενα 3 χρόνια πλέον σύμφωνα με το καταστατικό μας.

Στη διετία που πέρασε με τη δική σας βοήθεια πραγματοποιήσαμε τις εξής δράσεις:
    Ιούνιος 2011, διήμερο σεμινάριο για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ανθρωπιστικών κρίσεων.
    Δεκέμβριος 2011, συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας
    Ιανουάριος 2012, κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας μας.
    Φεβρουάριος 2012, χορός γνωριμίας για τους συλλόγους του δικτύου.
    Απρίλιος 2012, ημερίδα στην αρχαία Ολυμπία για την κοινωνική επιχειρηματικότητα.
   Ιούλιος /Δεκέμβριος 2012, υλοποίηση προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για 25 νέους επιστήμονες.
   Δεκέμβριος 2012, παρουσίαση των αποτελεσμάτων του παραπάνω προγράμματος.

Σας προσκαλούμε στις 7 Μαΐου 2013, ημέρα Τρίτη και ώρα 19.00, στα Γραφεία μας, στο πρώην Γραφείο Εθελοντισμού της Περ. Ενότητας Ηλείας, για να κάνουμε την εκλογοαπολογιστική μας Συνέλευση και τη διενέργεια των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ.
Αν δεν υπάρχει απαρτία η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου και αν και τη δεύτερη φορά δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός μελών 
οι εκλογές θα γίνουν οπωσδήποτε την Κυριακή 19 Μαΐου .
 
Είναι απαραίτητη η συμμετοχή σας για να συνεχίσουμε μέσω και του Δικτύου να βοηθάμε τον τόπο μας σε πολύ χαλεπούς καιρούς.

Σας υπενθυμίζουμε ότι οι εκπρόσωποι πρέπει:
1. να έχουν ανανεώσει την εκπροσώπηση του συλλόγου τους με καινούργιο πρακτικό εάν έχουν αλλάξει Δ. Σ.
2. Να γνωρίσουν έγκαιρα στο 2621360104 ή και στο 6977758248 εάν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι στις εκλογές του Δικτύου.

Από τη Συντονιστική Γραμματεία του Δικτύου

ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Ν. ΗΛΕΙΑΣ
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία
Μανωλοπούλου 31, Πύργος
e-mail : disykoipoh@gmail.com
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου