Powered By Blogger

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ - Α ΟΛΥΜΠΙΑ


 Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων




Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.
Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».
                                                                          Στις 18 Μαίου κάθε χρόνο η είσοδος σε όλα τα    μουσεία της Ελλάδας είναι ελεύθερη.




Την Κυριακή  από την Ζ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων Ολυμπία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων 2013, η Ζ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 19 Μαΐου τις κάτωθι εορταστικές εκδηλώσεις:
10:30 – 11-45 : Δωρεάν Ξενάγηση (με ελεύθερη είσοδο) στο Aρχαιολογικό Mουσείο Ολυμπίας από τον αρχαιολόγο της Ζ’ ΕΠΚΑ   Κων. Αντωνόπουλο. Δηλώσεις Συμμετοχής στα τηλ: 2624022529 –  6974099323
11.45 – 12.00  : Χαιρετισμοί
12:00 – 13.00 : Συναυλία με τίτλο «Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων… μετά μουσικής», στο περιστύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας. Το Σύνολο Μουσικής Δωματίου της Πατραϊκής Μαντολινάτας θα παρουσιάσει αυθεντικά έργα του 20ου αιώνα για σύνολα νυκτών εγχόρδων από την Ιρλανδία, την Ιαπωνία, την Βόρεια και Λατινική Αμερική, την Ισπανία, την Τουρκία, και την Ελλάδα.
Χορηγός των εκδηλώσεών  για τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας ενώ τις εκδηλώσεις υποστηρίζουν οι επιχειρήσεις  Καφέ «Ρόδον» στην Αρχαία Ολυμπία και το εστιατόριο των αδελφών   Γιώργου και Τάσου Κανελλοπούλου στην Λιναριά.
          Η ημέρα ελεύθερης εισόδου για όλους είναι το Σάββατο 18 Μαΐου, ενώ την Κυριακή 19 Μαΐου, θα εισέλθουν ελεύθερα και θα ξεναγηθούν στο Μουσείο μόνο όσοι δηλώσουν εγκαίρως συμμετοχή.

Το ιστορικό της καθιέρωσης της διεθνούς ημέρας μουσείων
  Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιθυμώντας να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στην σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 την 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, την συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς». Στις 18 Μαΐου κάθε χρόνο η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη.  
O εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων για το 2013 έχει θέμα με τίτλο, «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή». Το φετινό θέμα με την μορφή εξίσωσης, συγκεντρώνει δυναμικά διάφορες έννοιες που συνδέονται άρρηκτα με το σύγχρονο μουσείο τονίζοντας τον καθολικό χαρακτήρα και την θετική του επιρροή στην κοινωνία.
Συνδυάζοντας την παραδοσιακή αποστολή των μουσείων που στόχο έχει την διατήρηση και παρουσίαση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με την καλλιέργεια της μνήμης και της δημιουργικότητας που είναι απαραίτητες για την εξέλιξη του ανθρώπου, επιφέρουν την κοινωνική αλλαγή με έναν εποικοδομητικό τρόπο.

   Σύνολο Μουσικής Δωματίου Πατραϊκής Μαντολινάτας
  
Το μαντολίνο και τα νυκτά έγχορδα αυτής της οικογένειας ήταν επί αιώνες από τα πιο δημοφιλή και σημαντικά όργανα στην Ευρώπη. Ξεχώρισαν την περίοδο της Αναγέννησης και του Μπαρόκ. Τα χρόνια αυτά το μαντολίνο απέκτησε σπουδαίο ρεπερτόριο και δικιά του τεχνική παιξίματος. Καταξιωμένοι συνθέτες όπως οι Scarlatti και Vivaldi στην περίοδο Μπαρόκ και Mozart, Beethoven και Hummel στην Κλασική περίοδο, συνέθεσαν έργα ειδικά για μαντολίνο. Στην Ρομαντική περίοδο εξελίσσεται και εμπλουτίζεται σημαντικά. Τα τελευταία χρόνια, σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, το κλασικό μαντολίνο χαίρει μιας ευρύτατης αναγέννησης, άνθησης και εξέλιξης. Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των νέων ορχηστρών νυκτών εγχόρδων και των νέων σολίστ μαντολίνου που εκτελούν έργα από το ένδοξο παρελθόν αλλά και έργα σύγχρονων συνθετών, οι οποίοι ολοένα και περισσότερο γράφουν για μαντολίνο.

Το Σύνολο Μουσικής Δωματίου Πατραϊκής Μαντολινάτας δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 στα πλαίσια των σπουδών κλασικού μαντολίνου και κιθάρας της Πατραϊκής Μαντολινάτας. Σκοπός του είναι η ανάδειξη του παραπάνω ρεπερτορίου.

Η Πατραϊκή Μαντολινάτα και Μικτή Χορωδία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την μουσική παράδοση της Πάτρας, έχοντας μία συνεχή πολιτιστική προσφορά εδώ και 86 χρόνια.

Το  Πρόγραμμα  συναυλίας της Κυριακής στην Αρχαία Ολυμπία περιλαμβάνει κυρίως αυθεντικά έργα για σύνολα νυκτών εγχόρδων από τον 20ο αιώνα. Είναι ένα μουσικό ταξίδι με ήχους από την Ιρλανδία, την Ιαπωνία, την Βόρεια και Λατινική Αμερική, την Ισπανία, την Τουρκία, και την Ελλάδα. 
από ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου