Powered By Blogger

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ για την ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ της ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ




                                                  Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
                   της ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ                   Ν.ΗΛΕΙΑΣ για τη ΒΙΒΛΙΟΘΉΚΗ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ 

          Σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες- σύμφωνα με δημοσιεύματα -και αφορά στην συγχώνευση ή κατάργηση κάποιων δημοσίων βιβλιοθηκών, μεταξύ αυτών και της ανεκτίμητης αξίας Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας, που στεγάζεται σε ιδιόκτητο νεοκλασικό κτίριο, ανακαινισμένο, και αναπαλαιωμένο, με ψηφιοποιημένο ένα  μεγάλο μέρος της συλλογής του ,πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο λόγω  της μακράς της ιστορίας ,του πλούσιου,σπάνιου και μοναδικού αρχείου της,προκαλεί την δίκαιη αντίδραση,όχι   μόνο των τοπικών παραγόντων αλλά όλης της πνευματικής κοινότητας .
              Η εν λόγω βιβλιοθήκη περιέχει χιλιάδες παλαιά βιβλία και μοναδικά χειρόγραφα Φράγκων, Ενετών και οπλαρχηγών του ’21,είναι ενημερωμένη σε όλους τους κλάδους και τις επιστήμες, περιλαμβανομένων των  Ελλήνων  κλασικών  και Λατίνων συγγραφέων, αρχίζοντας από τις πρώτες εκδόσεις της τυπογραφίας σε πλήρεις σειρές. αλλά και πολύτιμα αντίγραφα των αετωμάτων του ''Παρθενώνα της Πελοποννήσου'' του Επικούρειου Απόλλωνα του Αλκαμένη, κοσμούν τους διαδρόμους της, οι περίφημες «αμαζονομαχία» και  η «κενταυρομαχία».
Η δωρεά του Α. Νικολόπουλου, ο οποίος παρέδωσε  τους 3696 τίτλους της βιβλιοθήκης, ανέδειξε την Ανδρίτσαινα σε πνευματικό φάρο παγκόσμιας εμβέλειας .Το παράδειγμά του ακολούθησαν και άλλοι επιφανείς .Σήμερα, η Βιβλιοθήκη, ξεπερνά τους 40.000 τόμους και λειτουργεί αναγνωστήριο και τμήμα δανειστικό .                                      
             Είναι σημείο αναφοράς και μαζί με τον θαυμάσιο Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα - με ή χωρίς την ονομαστή ζωφόρο του που κοσμεί ξένα μουσεία - είναι σημεία αναφοράς και επίσκεψης εκατοντάδων προσκυνητών που έχουν την ευκαιρία στην γραφική Ανδρίτσαινα να ανατρέξουν τη διαδρομή στην Ιστορία της πατρίδας μας...

            Να σημειωθεί ότι η Πολιτιστική Λέσχη Τραπεζικών Ηλείας κάνει είναι πολύχρονο,πολύμορφο και συνεπή αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών της  Ζωφόρου του Επικούρειου Απόλλωνα,του Παρθενώνα και γενικά των Αρχαιοτήτων στην Πατρίδα τους.
            Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΗΛΕΙΑΣ συμπαρατάσσεται με όλους όσους θέλουν να αποτρέψουν την υποβάθμιση που επιχειρείται  στον βωμό των όποιων οικονομικών ή άλλων συμφερόντων,την μακραίωνη Ιστορία μας και τον Τόπο μας.

                               Ο Πρόεδρος                                 Ο Γενικός Γραμματέας


                  Κωνστ. Τριανταφυλλόπουλος                    Γιώργος Βασιλόπουλος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ 1.6.2013
iliaoikonomia
odigos.gr
pirgiotis.gr 
Ilia Live 
Amaliada news 
Ενδείξεις Αποδείξεις Γ.Φάκος 
οχι στο κλείσιμο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας


ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ 3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κυριακή, 2 Ιουνίου 2013


Η Δημόσια Ιστορική βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας - Δωρητής Αγαθόφρων Νικολόπουλος (Βίντεο)


ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΑΘΟΚΛΗ ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑ

«Συμπατριώτες μυριοπόθητοι»
Ετσι προσφωνεί τους Ανδριτσανίτες συμπατριώτες του (πριν από 175 χρόνια) ο δωρητής της Δημόσιας Ιστορικής βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας Αγαθόφρων Νικολόπουλος.

Τους ανακοινώνει από το Παρίσι την πρόθεσή του να τους δωρίσει όλη τη βιβλιοθήκη του «εις φωτισμόν των υμετέρων τέκνων» και τους προτρέπει να δημιουργηθεί «σχολείον ελληνικόν» για να φωτίσει όλα τα ελληνόπουλα της περιοχής που μόλις είχαν βγει από τα πυκνά σκοτάδια της σκλαβιάς και να αποτελέσει (το σχολείο) «κοινή Ακαδημία δι’ όλην την Πελοπόννησον».

Στη συνέχεια ο δωρητής αφού τοποθέτησε σε κιβώτια τα βιβλία και έγραψε στην πρώτη σελίδα με ανεξίτηλη μελάνι τις λέξεις «Κτήμα ιερόν της Ανδρίτσαινας, δώρον Αγαθόφρονος Νικολόπουλου» τα έστειλε στην πατρίδα του.
Μετά από λίγο αναγγέλθηκε και ο θάνατός του που προήλθε από κάποια γάγγραινα που έπαθε στο δεξί χέρι κατά την τοποθέτηση των βιβλίων στα κιβώτια.


Στη συνέχεια η Δημόσια ιστορική βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας με τα ανεκτίμητης αξίας παλαιά βιβλία και το ιστορικό της αρχείο με ντοκουμέντα της Επανάστασης του 1821, εμπλουτίστηκε και με άλλα βιβλία και έγινε μια εστία μάθησης και πολιτισμού στην καρδιά της Πελοποννήσου.

Λειτουργεί στην άλλοτε πρωτεύουσα της επαρχίας Ολυμπίας την ιστορική Ανδρίτσαινα και στεγάζεται σε ιδιόκτητο νεοκλασικό κτίριο, εξυπηρετείται δε από 2 υπαλλήλους.

Και ενώ αυτή ήταν η πρόθεση του δωρητή πριν από 175 χρόνια σήμερα οι νεοέλληνες του 2013 αποφασίζουν διαφορετικά.
Στα πλαίσια των οικονομιών σχεδιάζουν την κατάργηση ή τη συνένωσή της με αυτή του Ληξουρίου Κεφαλληνίας !! .

Αυτοί που το σκέφτηκαν αυτό εκτός του ότι είναι ανιστόρητοι φαίνεται ότι δε γνωρίζουν και γεωγραφία γιατί ως γνωστόν η Ανδρίτσαινα βρίσκεται στην καρδιά της Πελοποννήσου και το Ληξούρι στο Ιόνιο πέλαγος.

Δείτε τώρα το βίντεο και γνωρίστε την ιστορία της Δημόσιας Ιστορικής βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας.
Από ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΑ ΜΥΡΩΝΕΙΑ ΟΡΕΙΝΗΣ ΗΛΕΙΑΣ






ΠΗΓΗ ΒΙΝΤΕΟ http://www.dailymotion.com





 

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ 1.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου