Powered By Blogger

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η της ΕΝΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ για τη ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ



     

                                        



                                                           Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

                                               ΕΝΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

                              
                   Η Ηλεία από τα βάθη της Ιστορίας καταλαμβάνει μια αξιοζήλευτη και εξέχουσα θέση, σαν  γενέτειρα του Πνεύματος, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού και των αντίστοιχων Ιδεών και Αξιών που εκπορεύονται , της Ειρήνης ,της Άμιλλας και της Συναδέλφωσης των Λαών της Γης.
                   Σήμερα Ηλεία είναι ένας φτωχός ουραγός,αν και διαθέτει Ιστορία και Πολιτισμό, με τα διάσπαρτα Μνημεία της Ανθρωπότητας,την Ήλιδα ,την Ολυμπία,  και τον Επικούρειο Απόλλωνα,σημεία αναφοράς του Πολιτισμένου Κόσμου.
                 Ανάμεσα στα δεκάδες Ιστορικά και Πολιτιστικά Μνημεία συγκαταλέγεται αναντίρρητα και η ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ της ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ,στην ομώνυμη παραδοσιακή κωμόπολη-κόσμημα της Ηλείας. 
                  Επομένως δικαίως προκάλεσε γενικευμένη αναστάτωση και αντίδραση,  ο κατάλογος  που δημοσιεύτηκε  με τους υπό κατάργηση οργανισμούς και φορείς, στους ανθρώπους του πνεύματος και του πολιτισμού, στον πολιτικό κόσμο, στους τοπικούς άρχοντες και στους πολίτες της Ηλείας, αφού ανάμεσα τους διαπιστώθηκε με έκπληξη ότι βρίσκεται ακόμα και αυτή η ιστορική βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας ,με τη μοναδική συλλογή από σπάνια βιβλία όλων των Εποχών της Ελλάδος, συγγράμματα των Αρχαίων Ελλήνων και Λατίνων,Μεσαιωνικά χειρόγραφα ,πλούσιο αρχείο από έγγραφα των ηρώων του 1821,ενώ αντίγραφα της ζωφόρου  του Επικούρειου Απόλλωνα  δεσπόζουν στους διαδρόμους της,πρόκειται για τις  ονομαστές «αμαζονομαχία» και «κενταυρομαχία»-που έχουν αφαιρεθεί και πρέπει να επιστραφούν στην κοιτίδα τους

- και γενικότερα είναι ενημερωμένη σε όλους τους κλάδους, σε όλες τις επιστήμες,
                 Η βιβλιοθήκη απασχολεί έναν υπάλληλο,διαθέτει ψηφιοποιημένο ένα πολύ μεγάλο μέρος της συλλογής της,λειτουργεί αναγνωστήριο και δανειστικό τμήμα και στεγάζεται σε νεοκλασικό ανακαινισμένο,ιδιόκτητο κτήριο ιστορικής σημασίας,δίπλα στο ιστορικό Γυμνάσιο της πόλης.

                 Σε μια γενικευμένη πολιτιστική ξηρασία, τέτοιες αποφάσεις για τέτοιου βεληνεκούς ζητήματα,  πέρα και έξω από κάθε σκοπιμότητα
, είναι αυτονόητα και άμεσα απορριπτέες

                                                 Η ΕΝΩΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
 θα συμμετέχει στις απαραίτητες δράσεις οι οποίες θα στοχεύουν στην κατανόηση του μεγάλου αυτού προβλήματος και στις κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν για την ευόδωση του παραπάνω σκοπού.
 

                  Η ιστορία μας και το παρελθόν μας, αποτελούν το παρόν και είναι παρακαταθήκη και προέκταση για το μέλλον μας ...

      Ο Συντονιστής της 7ης Περιφέρειας
    Δυτ.Ελλάδος Ένωσης Ενεργών Πολιτών   
                
         Κων/νος Τριανταφυλλόπουλος   


     Ο Γενικός Γραμματέας της 
Ενωσης Ενεργών Πολιτών Πύργου

         Κώστας Παπαδόπουλος 

Οι Γ.Γ.Ηλείας και τα μέλη των κλιμακίων ..

δημοσιεύσεις
 iliaplanet.gr
IliaOikonomia

Ενδείξεις-Αποδείξεις Γιωργ.Φάκος
ΡΟΔΙΑ ΠΗΝΕΙΑΣ Ν.ΗΛΕΙΑΣ 
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΑ ΜΥΡΩΝΙΑ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΗΛΕΙΑΣ 
ΟΧΙ στο κλείσιμο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας



Αναφορά Αυγερινοπούλου.στα αρμόδια υπουργεία για τη Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας

Αναφορά για τη φημολογούμενη συγχώνευση της ιστορικής «Νικολοπούλειου Βιβλιοθήκης» της Ανδρίτσαινας κατέθεσε προς τον Υπουργό Παιδείας, αλλά και προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης η Βουλευτής Ηλείας Ν.Δ., κα. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Η Βουλευτής Ηλείας διαβίβασε στα αρμόδια υπουργεία την επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Ανδριτσάνων, κρίνοντας αβάσιμη τη χρησιμότητα συγχώνευσης της ξακουστής Βιβλιοθήκης, καθώς απασχολεί μόλις μια υπάλληλο και έναν νυχτοφύλακα και στέγαζεται σε ιδιόκτητο κτίριο.


Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τη σπουδαιότητα των κειμηλίων και των βιβλίων που φιλοξενεί, τονίζει ότι η «Νικολοπούλειος Βιβλιοθήκη» φημίζεται για τα ιστορικά της βιβλία, ιδίως για σπάνιες εκδόσεις αρχαίων συγγραφέων έως το 1620, όπως επίσης και για σπάνια πρωτότυπα και ντοκουμέντα της Ελληνικής εθνεγερσίας του 1821 και των οπλαρχηγών της.

Η κα. Αυγερινοπούλου αναγνωρίζοντας την ιστορική σημασία της Βιβλιοθήκης τόσο για την Ηλεία και τηνΑνδρίτσαινα, δεδομένου ότι αποτελεί χώρο υψηλής επισκεψιμότητας βιβλιόφιλων και τουριστών της περιοχής, αλλά και φάρο πολιτισμού εντός της ελληνικής επικράτειας έχει αναλάβει πρωτοβουλίες εντός της χώρας μας, αλλά και διεθνώς, συνομιλώντας με εκπροσώπους Πανεπιστημιακών Βιβλιοθηκών και Εδρών Ελληνικών Γραμμάτων, με στόχο την ψηφιοποίηση του πολύτιμου περιεχομένου της, αλλά και την αντιμετώπιση λειτουργικών προβλημάτων της. Η Ηλεία Βουλευτής έχει προγραμματίσει συνάντηση για το θέμα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας.
πηγή amaliadanews.gr

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ 3.jpg
 

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ 1.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου