Powered By Blogger

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

ΑΝΩΤΕΡΑ ΠΑΙΔΕΙΑ στην Η Λ Ε Ι Α/το χρονικό...συνεχής ενημέρωση..


                                                  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ
                                                                ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ




        Η Ηλεία από τα βάθη της Ιστορίας καταλαμβάνει μια αξιοζήλευτη και εξέχουσα θέση, σαν  γενέτειρα του Πνεύματος, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού και των αντίστοιχων Ιδεών και Αξιών που εκπορεύονται , της Ειρήνης ,της ευγενικής Άμιλλας και της Συναδέλφωσης των Λαών της Γης. 



     Σήμερα Ηλεία είναι ένας φτωχός ουραγός,αν και διαθέτει Ιστορία και Πολιτισμό, τον Φάρο της Ανθρωπότητας αλλά και πλουτοπαραγωγικές πηγές, φυσικούς πόρους και τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης.

     Η Αρχ.Ολυμπία θα έπρεπε να αποτελεί μόνιμη έδρα Ελληνικών και διεθνών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και διάσπαρτες σχολές σε όλη την Ηλεία, διαρκής στόχος που θα πρέπει να επιδιώκεται διαχρονικά με προπομπό το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελληνικών Σπουδών που είναι αποτυπωμένο στο Νόμο 2413/96 ΦΕΚ Α.124/96 και σήμερα να μην είμαστε στη δυσάρεστη θέση να μαχόμαστε  να διατηρήσουμε τις υπάρχουσες σχολές ΤΕΙ .


    Εμείς ζητάμε όχι μόνο να μην κλείσει κανένα τμήμα ΤΕΙ στην Ηλεία, που υπολείπεται σε Πνευματικά Ιδρύματα, αλλά επιβάλλεται και η ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής και αυτόνομου ΤΕΙ τα τμήματα του οποίου να έχουν το ίδιο και χωρίς μεταβολή γνωστικό αντικείμενο με τα τμηματα που λειτουργούν σήμερα,

     Να κληθούν  οι Επιτροπές Διαβούλευσης των πόλεων,που απεικονίζουν τους φορείς τους και να πάρουν δεσμευτικές αποφάσεις...
 
    Συμμετέχουμε σε δράσεις οι οποίες θα στοχεύουν στην κατανόηση του μεγάλου αυτού προβλήματος και στις κινητοποιήσεις που θα αποφασισiliaτούν για την ευόδωση των σκοπών αυτών..
                       Ο Πρόεδρος                          Ο Γενικός Γραμματέας


                   Κωνστ. Τριανταφυλλόπουλος         Γιώργος Βασιλόπουλος 




Δημοσιεύτηκε 
στις εφημερίδες 
ΠΑΤΡΙΣ 10.2.2013
ΠΡΩΙΝΗ   ''    ''
και στις σελίδες 
iliaoikonimia
pirgiotis 
fakosgeorgos,ενδειξεις-αποδείξεις
Ilialive
odigos.gr
Olympia Pyrgos Ilias A και Olympia Pyrgos Ilias B'
Αλλάζουμε Νοοτροπία - Αλλάζουμε μαζί Αθανάσιος Κατσίμπελης





ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΕΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ. 
Ιδρύθηκε με τον νόμο 2413/96,φεκ Α.124/96 κι όμως μέχρι σήμερα δεν λειτούργησε ποτέ!!


Πρωτοπόρος και εισηγητής η ΕΝΩΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΥΡΓΟΥ.[ με.Γραμματέα τον κ.Κωνσταντίνο Τριανταφυλλόπουλο...]
Εμπνευστής ο Ηλείος Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ.ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Πρόεδρος της Ενωαης Ενεργών Πολιτών Ελλάδος....ΣΤΟ ΜΠΛΟΚ 17.7.12



Διαβάστε τις πρώτες τοποθετήσεις των βουλευτών του νομού, του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, του δημάρχου Πύργου και του προέδρου του ΕΒΕ Ηλείας, για το θέμα των ΤΕΙ.






Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου βουλευτής Ηλείας Νέας Δημοκρατίας

Το «Σχέδιο Αθηνά», που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού και στόχο έχει τον εξορθολογισμό και την καλύτερη λειτουργία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα μας, θεωρώ ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως είναι αναγκαίο, ωστόσο χρειάζεται να εδράζεται σε αντικειμενικά, αναπτυξιακά και αξιολογήσιμα κριτήρια.

Σε ό,τι αφορά στα τμήματα των Τ.Ε.Ι που λειτουργούν στο Νομό Ηλείας έχω να θέσω σε δημόσιο διάλογο τα εξής: Δεδομένου ότι το Τ.Ε.Ι.  Πάτρας  έχει τρία συναφή με την Πληροφορική τμήματα, εκ των οποίων τα δύο λειτουργούν στο Νομό μας και μόνο το ένα στο Νομό Αχαϊας δε χρειάζεται να μετακινηθούν τα δύο τμήματα της Ηλείας προς την Αχαϊα. Η οικονομία του θέματος προτάσσει να πραγματοποιηθεί η συγχώνευση και το νέο Τμήμα Τ.Ε.Ι. Μηχανικών Πληροφορικής να λειτουργήσει στην Ηλεία, δεδομένου ότι υπάρχουν κατάλληλες εγκαταστάσεις και το κόστος μετεγκατάστασης θα είναι μικρότερο. Έτσι, θα ικανοποιείται και η βασική πολιτική της Ε.Ε. για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Επιπλέον, για να εξυπηρετηθεί η εκπαιδευτική λειτουργία τόσο ως προς την ακαδημαϊκή της διάσταση όσο και προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς καθηγητές και φοιτητές, θα πρέπει να δημιουργηθεί αυτόνομο Τ.Ε.Ι. στο Νομό Ηλείας. Έχω ήδη απευθύνει επιστολή στον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο ζητώντας του να ιδρυθεί στο Νομό Ηλείας Σχολή σχετική με την προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης όπως η προτεινόμενη στο τελευταίο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Σχολή Ξενοδοχειακού Μάνατζμεντ, η οποία τελεί υπό ρύθμιση".
 


Γιώργος Κοντογιάννης βουλευτής Ηλείας Νέας Δημοκρατίας

«Παρά τις διαβεβαιώσεις που απλόχερα μοίραζε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, οι συγχωνεύσεις τμημάτων στα ΤΕΙ στην Ηλεία αποδεικνύουν ότι κάποιοι δεν δείχνουν τον δέοντα σεβασμό στην ιστορία του τόπου μας και στους κατοίκους του, οι οποίοι έχουν υποστεί πολλά δεινά τα τελευταία χρόνια.

Τη νέα αυτή «θεομηνία» δεν πρέπει να τη δεχθούμε αμαχητί. Είναι γεγονός ότι οι οικονομικές συνθήκες επιβάλλουν συγχωνεύσεις. Δεν είναι όμως δυνατόν να πληρώνει και πάλι τα σπασμένα η Ηλεία. Η «Αθηνά», το όνομα της οποίας φέρει το σχέδιο συγχωνεύσεων ήταν η θεά της σοφίας και όχι η θεά της καταστροφής.

Ελπίζω ότι ο κ. Αρβανιτόπουλος, την ύστατη στιγμή, θα αφήσει ως σχέδιο τις προτεινόμενες συγχωνεύσεις και θα δώσει στην Ηλεία τη δυνατότητα να διατηρήσει τα ελάχιστα στον τομέα της εκπαίδευσης που της έχει προσφέρει η πολιτεία».




Ανδρέας Μαρίνος βουλευτής Ηλείας Νέας Δημοκρατίας

 "Με την παρουσίαση του σχεδίου Αθηνά για την αναδιοργάνωση των ΑΕΙ και ΤΕΙ στη χώρα μας, αδικείται η Ηλεία αφού προβλέπεται συγχώνευση του Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Αμαλιάδας με το Τμήμα Διοίκησης Κοινωνικών – Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και Οργανώσεων του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Στον επόμενο μήνα που ακολουθεί κατά την διαδικασία της διαβούλευσης θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να πείσουμε για το δίκιο της Ηλείας.

Είναι γνωστό άλλωστε τοις πάσι ότι ο Υπουργός Παιδείας είναι άνθρωπος με ανοιχτό μυαλό και είμαι βέβαιος ότι θα δείξει κατανόηση και ότι θα κινηθεί στη κατεύθυνση της θεραπείας του προβλήματος. Επικοινώνησα άμεσα μαζί του και αισιοδοξώ ότι η τελική έκβαση του ζητήματος θα είναι θετική για τα υπάρχοντα τμήματα των ΤΕΙ της Ηλείας."




Γιάννης Κουτσούκος Ανεξάρτητος βουλευτής Ηλείας

«Το μέτωπο των Ηλείων που διεκδικούσαν και ορισμένες φορές κέρδιζαν, όπως συνέβη με τα ΤΕΙ, είναι πλέον αδύναμο και εφησυχασμένο. Τα δεδομένα, όμως άλλαξαν  και τα αποτελέσματα είναι δυστυχώς γνωστά.

Το χρέος μας απέναντι στον τόπο είναι να κάνουμε την ύστατη προσπάθεια, όσοι τουλάχιστον πιστεύουμε ότι κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος. Αρκεί να βγουν στο ξέφωτο όσοι πανηγυρίζουν τις δήθεν ¨επιτυχίες¨ και κρύβονται στα δύσκολα».




Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ

«Σήμερα επιβεβαιώνονται  οι φήμες που κυκλοφορούσαν εδώ και τρείς μήνες  για κλείσιμο και του δεύτερου ΤΕΙ της Αμαλιάδας. Σ’ αυτά προστίθεται και το ένα από τα δύο ΤΕΙ του Πύργου. Οι διαβεβαιώσεις των αιρετών των δυο πόλεων ότι δεν υφίσταται τέτοιο πρόβλημα για άλλη μια φορά αποδεικνύονται   ότι «ήσαν  λόγια του αέρα και πίσω από τις πόρτες» . Μόνον η αγωνιστική συμπαράταξη των σπουδαστών και του Ηλειακου λαού μπορεί  να αποτρέψει μια ακόμη κίνηση  υποβάθμισης του νομού».





Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Καφύρας για το θέμα της διακοπής λειτουργίας του ΤΕΙ Αμαλιάδας και του TEI ΜΜΕ Πύργου και της μεταφοράς τους στην Πάτρα δήλωσε τα εξής : 

«Η Ηλεία με την διακοπή της λειτουργίας των ΤΕΙ Αμαλιάδας και Πύργου και της μεταφοράς τους στην Πάτρα και Μεσολόγγι δέχεται σήμερα την απειλητικότερη επίθεση των τελευταίων χρόνων.
Είναι πόλεμος, αλλά ακήρυκτος και μονομερής γιατί μετά την Ολυμπία Οδό, τον Σιδηρόδρομο, το Αεροδρόμιο έρχεται και το τελικό χτύπημα.
Το σχέδιο «Αθηνά» για τον νομό Ηλείας, όπως παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. προβλέπει Λουκέτο στα Τμήματα των ΤΕΙ Πύργου και Αμαλιάδας( παραμένει στον Πύργο το Τμήμα Μουσειολογίας με ελάχιστους σπουδαστές και την μεταφορά τους στην Πάτρα και στο Μεσολόγγι του ΤΕΙ στο ΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης της Αμαλιάδας (κλειστό ουσιαστικά ) και έτσι ώστε από τους 1.700 φοιτητές η Ηλεία θα παραμείνει με

100 περίπου.
Η ενέργεια αυτή , δεν μπορεί να θεωρηθεί παρά ως εχθρική ενέργεια για τον λαό της Ηλείας και του Πύργου και του Αμαλιάδας.
Τα τμήματα των ΤΕΙ, εκτός από όλα τα υπόλοιπα που προσφέρουν στην Ηλεία, αποτελούν και βασικούς οικονομικούς στυλοβάτες της περιοχής και η κατάργηση αυτών των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την πολύπαθη Ηλεία.
Η Ηλεία απαντά ότι δεν πάει άλλο.
Η διακοπή λειτουργίας τμημάτων του ΤΕΙ μας βρίσκει κάθετα αντιθέτους και οι αντιδράσεις μας θα είναι πολύ έντονες και ιδιαίτερα ακραίες.
Εμείς ζητάμε όχι μόνο να μην κλείσει κανένα τμήμα ΤΕΙ στην Ηλεία, που αδικείται κατάφορα, αλλά επιβάλλεται και η ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής και αυτόνομου ΤΕΙ.»






Παρά τις πλέον επίσημες διαβεβαιώσεις ότι το σχέδιο για τις συγχωνεύσεις των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν αγγίζει τα τμήματα ΤΕΙ του Πύργου, παρά τις πλέον επίσημες ανακοινώσεις της ηγεσίας του ΤΕΙ για την ευρωστία, την επιτυχία, την βιωσιμότητα και τις μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των τμημάτων του Πύργου, το σχέδιο ΑΘΗΝΑ προτείνει την διάλυση του τμήματος ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ και ΜΜΕ και την μεταφορά του στην Πάτρα. Ενός τμήματος που αριθμεί πάνω από 1700 φοιτητές ,που περιλαμβάνεται στα 10 καλύτερα ΤΕΙ της χώρας, που προσελκύει υποψηφίους με υψηλό επίπεδο, που εν τέλει θεωρείται μοναδικό τόσο ως προς το περιεχόμενο των σπουδών του, όσο και ως προς τις επιδόσεις των φοιτητών του . Υπονομεύεται έτσι και απειλείται με καθολική διάλυση το ΤΕΙ του Πύργου, ενώ καταργείται ολοκληρωτικά το ΤΕΙ της Αμαλιάδας.
Για άλλη μια φορά το σύστημα που οδήγησε το χώρα στο χείλος του γκρεμού, αποδεικνύει ότι παραμένει ακόμη ισχυρό και συνεχίζει να πολιτεύεται με τον ίδιο τρόπο. Η ιδιοτέλεια και ο βοναπαρτισμός των αξιωματούχων της εκπαίδευσης, η άγνοια και
η ηλιθιότητα των μανδαρίνων της διοίκησης, και το απίστευτο έλλειμμα μιας ουσιαστικής πολιτικής για την εκπαίδευση στην Περιφέρεια ενώθηκαν για να διαπράξουν ένα νέο έγκλημα.
Ποιος θα αρνηθεί τη συγχώνευση τμημάτων που δεν πέτυχαν να προσελκύσουν φοιτητές, τμημάτων με ασαφές περιεχόμενο σπουδών, τμημάτων που εν τέλει δημιουργήθηκαν για την ικανοποίηση πελατειακών πολιτικών σχέσεων;
Αλλά τμημάτων που ρίζωσαν και αναπτύχθηκαν στην εκπαιδευτική κοινότητα, που έδωσαν σάρκα και οστά στα όνειρα χιλιάδων σπουδαστών, που δέθηκαν με την παραγωγή και την οικονομία και εξελίχθηκαν σε πυλώνες του πολιτισμού, της οικονομίας και της ζωής της τοπικής κοινωνίας ποιος μανδαρίνος σκέφτηκε να διαλύσει και να τα μεταφέρει στις ζούγκλες των μεγαλουπόλεων;
Ο Πύργος και η Ηλεία θα αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις για να αποτρέψουν το έγκλημα αυτό.
Δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση και δεν αντιστεκόμαστε σε μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Πρόκειται για το σύστημα του παλιού που πρέπει να αλλάξει και αγωνιζόμαστε για να μην καταστραφεί ο τόπος μας.
Ο Δήμαρχος Πύργου
Μάκης Παρασκευόπουλος





 Κώστας Νικολούτσος Πρόεδρος ΕΒΕ Ηλείας

«Τη στιγμή που η Ηλεία δίνει μάχη σε πολλά μέτωπα για να μπορέσει ο τόπος να αξιοποιήσει τους ισχυρούς οικονομικούς πόρους που διαθέτει επ’ ωφελεία  της εθνικής οικονομίας, η αναγγελθείσα πρόταση για τον νέο χάρτη των ΑΕΙ και ΤΕΙ στη χώρα, που ουσιαστικά αφαιρεί την ανώτατη εκπαίδευση από τον τόπο, δημιουργεί αισθήματα απογοήτευσης και απαισιοδοξίας.
Το Επιμελητήριο Ηλείας σε συνεργασία με τους άλλους φορείς του τόπου θα συντονίσει  τις προσπάθειες του για την ανατροπή του οπισθοδρομικού αυτού σχεδιασμού. Οφείλει όμως να εκφράσει την απορία του για τα κριτήρια σχεδιασμού που φαίνεται ότι για πολλές περιοχές της χώρας δεν ίσχυσαν ισότιμα».



Ο Νομός της Ηλείας από κέντρο του παγκόσμιου πολιτισμού μετατρέπεται σε μια τριτοκοσμική επαρχία με τις υποβαθμίσεις να διαδέχονται η μία την άλληΗ λειτουργία Σχολών Τ.Ε.Ι. έδωσαν πνοή στον πολιτισμό, στην οικονομία και στην κοινωνική ζωή του τόπου μας



Συντνιστικό Οργανο
Ως άμεσες και πρώτες ενέργειες αποφάσισαν :

  • Τη σύγκλιση έκτακτων Δημοτικών Συμβουλίων Πύργου και Ήλιδας, καθώς και Περιφερειακού Συμβουλίου, ώστε να διατρανωθεί η αντίθεση στο κλείσιμο των ΤΕΙ και να καθοριστούν οι παραπέρα ενέργειες και τρόποι αντίδρασης.
  • Αντιπροσωπεία από την Ηλεία με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη, τους  Δημάρχους Πύργου και Ήλιδας, του ΕΒΕ,  Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους και Φορείς του Νομού, θα επισκεφθεί αύριο Παρασκευή 01.02.2013 τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Πάτρας κ. Σωκράτη Καπλάνη προκειμένου να του δηλώσουν την αντίθεση τους για το κλείσιμο των ΤΕΙ και να τον καλέσουν να συστρατευθεί μαζί με τους Ηλείους.
  • Να συναντήσουν τον Υπουργό Παιδεία, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο για  να του μεταφέρουν την αγανάκτηση και την αντίθεση του λαού της Ηλείας  και να του ζητήσουν να αλλάξει  την απόφαση του, ώστε τα ΤΕΙ της Ηλείας να συνεχίσουν κανονικά την λειτουργία τους .
  • Να καλέσουν τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Κώστα Τζαβάρα και τους Βουλευτές της Ηλείας να αντιδράσουν, ώστε να αποτραπεί αυτή η άσχημη εξέλιξη για την Ηλεία.
  • Να καλέσουν όλους τους Φορείς της Ηλείας να πάρουν αποφάσεις, που να εκδηλώνουν την αντίθεση τους.
  • Να καλέσουν τους φοιτητές των ΤΕΙ να αντιδράσουν και να συμμετέχουν μαζικά στον αγώνα ενάντια στο κλείσιμο των ΤΕΙ.
  • Μετά τις παραπάνω ενέργειες να συναντηθούν σε ευρύτερη σύσκεψη ώστε από κοινού να αποφασίσουν για τα περαιτέρω βήματα του αγώνα.
                 Να κλειθουν οι Επιτροπές Διαβούλευσης των πόλεων,που απεικονίζουν τους φορείς των πόλεων και να πάρουν γενναίες αποφάσεις






Του Αθανάσιου Κατσίμπελη*

Εκτός από τόπος  ισχυρού διαχρονικού συμβολισμού και μοναδικού φυσικού κάλλους η Ηλεία ήταν από τα αρχαία χρόνια και τόπος του πνεύματος και του πολιτισμού. Κάτι που σήμερα παραμένει ακόμα το ζητούμενο. Στο εξωτερικό μπορεί να μην γνωρίζουν τη λέξη «Greece», ξέρουν όμως σίγουρα τις  λέξεις «Olympia» και «Olympic games». Αν οποιαδήποτε άλλη χώρα είχε περιοχή στην επικράτειά της μόνο με αυτό το brand name είναι σίγουρο ότι θα την είχε κάνει ανεξάρτητο κρατίδιο και θα κυκλοφορούσε και δικό της νόμισμα για την περιοχή αυτή, εξαιτίας των κερδών που θα απέφερε η ανάπτυξή της.

Η Ηλεία με τα δυο της μυθικά ποτάμια, τον Αλφειό και τον Πηνείο, τα οποία ο Ηρακλής ένωσε για να καθαρίσει τους κόπρους του Βασιλιά Αυγεία!!
Αυτή που την εποχή του Στράβωνα ονόμαζαν Ηλείαν, δηλαδή «την παραλιακή περιοχή που βρίσκεται μεταξύ των Αχαιών και Μεσσηνίων στο εσωτερικό δε φθάνει μέχρι τη Φολόη της Αρκαδίας...».

Σήμερα απομείναμε να ονομάζουμε Ηλεία έναν φτωχό νομό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο οποίος παρά το γεγονός ότι διαθέτει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης (πρωτογενή παραγωγή (γεωργία-κτηνοτροφία), φυσικούς πόρους, ιστορία και πολιτισμό) παραμένει ουραγός της παρακμασμένης Ελλάδας. Ένας νομός που περικλείεται από τρία Πανεπιστήμια –Πατρών, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας- και ωστόσο σε αυτόν δεν έχει την έδρα της καμία Πανεπιστημιακή Σχολή!!

Αυτό συνέβη, γιατί όταν τα τρένα της ανάπτυξης  περνούσαν κανένα δεν έκανε στάση  ούτε τέρμα εδώ. Μείναμε  για χρόνια μακριά από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, καθώς ο κομματισμός και η μιζέρια κατέστρεψαν κάθε προοπτική του τόπου  Ο κάλλιστος  αυτός τόπος μας,  είχε την ατυχή έμπνευση να εμπιστευτεί τις τύχες του τα τελευταία  χρόνια σε ένα ανίκανο, άτολμο και μοιραίο για τον τόπο μας πολιτικό προσωπικό που δεν μπόρεσε ή χειρότερα δεν ενδιαφέρθηκε να αξιοποιήσει την πεδιάδα, το νερό, τα λιμάνια, το φυσικό περιβάλλον και κυρίως τον πολιτισμό αυτού του γεμάτου χάρες τόπου!

Αυτά  οφείλουμε να αξιοποιήσουμε έστω και τώρα, αν θέλουμε να ευημερήσουμε τα χρόνια μετά την σημερινή παρακμή που περνά η χώρα. Η Ηλεία μας δεν έχει ανάγκη το τσιμέντο…για να αναπτυχθεί. Επιβάλλεται να προστατευτεί απόλυτα το φυσικό της περιβάλλον και να επενδύσουμε στη Γεωργία, τον Τουρισμό Υψηλού Επιπέδου, την Παιδεία και τον Πολιτισμό.

Όπως άλλωστε πολύ σωστά είχε πει ο Ηλείος Βύρων Πολύδωρας στους συμφοιτητές του στο Ηarvard : «Eσείς μπορεί να διαβάζετε και να μιλάτε για τον τόπο μου, εγώ όμως μεγάλωσα στη φύση της Ολυμπίας και δεν είναι το ίδιο».


Η Αρχαία Ολυμπία θα μπορούσε να αποτελέσει το επίκεντρο της παγκόσμιας διανόησης με Πανεπιστημιακά ιδρύματα, ελληνικά και ξένα, που θα προσέλκυαν χιλιάδες καθηγητές και φοιτητές από όλο τον κόσμο. Αντ’ αυτού δεν κατέστη δυνατό να έχουμε ούτε μία πανεπιστημιακή σχολή στον τόπο μας, την πατρίδα του ιδρυτή του σκεπτικισμού Πύρρωνα, που είχε ακολουθήσει τον Μέγα Αλέξανδρο στα πέρατα της γης, του μαθητή του Σωκράτη Φαίδωνα, του σοφιστή και ειδικού στα ζητήματα αισθητικής Ιππία, του φιλοσόφου της Μεγαρικής Σχολής Αλεξίνου και του μαθητή του Πλάτωνα, Φορμίωνα.

Η ιδέα για την ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής στην Ηλεία είχε προωθηθεί από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας για διεκδίκηση Πανεπιστημιακής Σχολής στην Ηλεία, στην οποία συμμετείχε, και το αναφέρει πάντα στο επίσημο  βιογραφικό του, ο νυν Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κώστας Τζαβάρας. Η ιδέα αυτή είναι επιτακτική ανάγκη να επανατεθεί άμεσα ως πρωταρχικό αίτημα του τόπου μας γιατί αλλιώς θα παραμείνει μόνο ιδέα.

Δεν πρόκειται για ένα ακόμα τοπικιστικό και αντιαναπτυξιακό αίτημα παραγοντίσκων κάποιας τυχαίας περιοχής της Ελλάδας που αγωνιούν να έχουν φοιτητές για να νοικιάζουν κανένα διαμέρισμα στους φοιτητές μιας και το κράτος δεν μεριμνά για τη στέγασή τους.

Το αίτημα για τη μετατροπή της Αρχαίας Ολυμπίας και κατ’επέκταση όλης της Ηλείας σε παγκόσμιο πνευματικό κέντρο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί και πρέπει να αποτελέσει Εθνικό στόχο.

Αν όχι τώρα...πότε;

*Δάσκαλος-M.Ed.-Νομικός



Άρθρο της Μαρίας Τσίρου (σπουδάστριας τμήματος Πληροφορικής και Μ.Μ.Ε. Πύργου) στοpatrisnews.com



Λέξεις-κλειδιά: 1. Όνειρα, 2. Ακαδημαϊκό, 3.Αγώνας - κινητοποιήσεις. Η πόλη του Πύργου, Ηλείας φιλοξενεί δύο τμήματα Τ.Ε.Ι.- Παραρτήματα του Α.Τ.Ε.Ι Πατρών (Τμήμα Πληροφορικής και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Τμήμα Μουσιολογίας, Μουσιογραφίας και Σχεδιασμού Εκθέσεων). Το σχέδιο <Αθηνά> προβλέπει τη μετονομασία των δύο τμημάτων και τη μετακίνηση του τμήματος Πληροφορικής και Μ.Μ.Ε.. Η είδηση μετονομασίας, συγχώνευσης και μετακίνησης, έφερε απορίες τόσο στους φοιτητές, όσο και στους κατοικους του Πύργου.



Οι απορίες των φοιτητών έχουν ως κεντρικό άξονα  τις αλλαγές στον τομέα των σπουδών. Απορροφήθηκαν από μια σχολή η οποία όχι μόνο μετονομάζεται, αφαιρώντας τη μοναδική ιδιότητα της ως σχολή Μ.Μ.Ε. (κάτι που αφορά και τη σχολή Μουσιολογίας, η οποία μετονομάζεται για άλλου είδους συμφέροντα), αλλά, αλλάζει το αντικείμενο της στο ακαδημαϊκό κομμάτι. Δημιουργήσαμε λοιπόν, ως σύλλογος σπουδαστών Τ.Ε.Ι. Πύργου, μία ομάδα (INFOMMNYMOUS), η οποία με βάση τις γνώσεις που έχουμε λάβει από τη μοναδική σχολή Τ.Ε.Ι. "new media" στην Ελλάδα, θα υπηρετήσει τον αγώνα των φοιτητών ενάντια στη συρρίκνωση, εξαθλίωση και μείωση του επιπέδου της παιδείας και κατ` επέκταση της ζωής μας.



Το χρονικό του παραλόγου. Πύργος. Μία πόλη που δεν εξαρτάται απόλυτα από τη δυναμική των φοιτητών, παρ` όλα αυτά τα Τ.Ε.Ι. της περιοχής ενισχύουν οικονομικά σε μεγάλο βαθμό τους ντόπιους. Αν άλλωστε δεν ήμασταν τόσο σημαντικοί για την άνθιση της οικονομίας, κανείς δεν θα είχε ασχοληθεί με το θέμα.  Μια ημέρα κράτησε η ηρεμία κατοίκων-σπουδαστών, μετά τις φήμες για το σχέδιο <Αθηνά>, καθώς ο Ηλείος Βουλευτής της Ν.Δ.- Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Αθλητισμού και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού (είναι προφανές πως και αυτά συγχωνεύτηκαν) επιβεβαίωσε πως τα τμήματα θα παραμείνουν στον τόπο. Δυστυχώς, ο κ. Τζαβάρας μάλλον εξαπατήθηκε. Την επόμενη ημέρα το σχέδιο-εξόντωσης <Αθηνά>,  πολύ όμορφα δομημένο σε power point, χωρίς φυσικά καμία επεξήγηση έσκασε σαν βόμβα.



Προσπαθώντας να βλέπω πάντα τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, πρέπει να ξεκαθαρίσω τα δύο ΟΧΙ στο σχέδιο. Το πρώτο «ΟΧΙ» αφορά τη μετακίνηση του Τ.Ε.Ι. από τον Πύργο και το υποστηρίζουν οι Ηλείοι, το δημοτικό τους συμβούλιο και όλοι όσοι έχουν οικονομικά και μόνο συμφέροντα από την παραμονή της σχολής στην πόλη.



Το δεύτερο και πιο ηχηρό «ΟΧΙ» το λέμε εμείς, οι σπουδαστές και το προσωπικό των τμημάτων. Το θέμα δεν επικεντρώνεται μόνο στο αν θα μετακινηθεί το Τ.Ε.Ι. ή όχι. Εστιάζουμε στο ακαδημαϊκό κομμάτι.  Το τμήμα Πληροφορικής και Μ.Μ.Ε. μετονομάζεται σε «Μηχανικών Πληροφορικής» και συγχωνεύεται με τμήματα που σε καμία περίπτωση δεν συμπλέουν στο πρόγραμμα σπουδών. Το ίδιο συμβαίνει και στο τμήμα Μουσιολογίας το οποίο επίσης μετονομάζεται και εύλογα μπορεί να κατανοήσει κάποιος ότι θα δεχτεί παραλλαγές  στον κύκλο σπουδών του. Τα τμήματα στα οποία μετατρέπονται δεν έχουν καμία σχέση με τα τμήματα που εμείς επιλέξαμε να καταρτιστούμε γνωστικά και επαγγελματικά.



Ο σύλλογος σπουδαστών ζητά άμεσες διευκρινήσεις από το Υπουργείο Παιδείας για το ποιες αλλαγές θα γίνουν στο ακαδημαϊκό μέρος , για την ισχύ του πτυχίου μας και για το αν θα δοθεί οικονομική ενίσχυση στους φοιτητές σε περίπτωση μετακίνησης τους. Επίσης ζητούμε ανάληψη ευθυνών από τον πρόεδρο Τ.Ε.Ι. Πάτρας, Σ. Καπλάνη, ο οποίος επιδεικτικά αποφεύγει τον ειλικρινή διάλογο μαζί μας εδώ και χρόνια. Ανάληψη ευθυνών πρέπει να γίνει και από τους δημάρχους Πύργου και Αμαλιάδας για ανευθυνότητα.



Η είδηση μετακίνησης του τμήματος έσπειρε διχόνοια ανάμεσα σε σπουδαστές και ντόπιους Ηλείους, οι οποίοι έβγαλαν στην επιφάνεια συναισθήματα που μάλλον έκρυβαν στο «κουτί της Πανδώρας». Συγχαρητήρια λοιπόν, το σχέδιο τρομοκράτησης του λαού αρχίζει να πετυχαίνει. Ο λαός της Ηλείας (μόνιμοι κάτοικοι και μη) αντί να ενωθούν προς δικό τους κοινό όφελος, χωρίζεται σε Βροντάκιδες και Φουρτουνάκιδες, δημιουργώντας μία παρωδία για γέλια και για κλάματα στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (βλέπε: πόλεμος στο Facebook). Άνθρωποι στενόμυαλοι, στενόμυαλοι θα παραμείνουν (αναφέρομαι και στις δύο πλευρές).



Προερχόμενη από θεωρητική κατεύθυνση (όπως και το μεγαλύτερο ποσοστό της σχολής), έχω διδαχθεί Πλάτωνα και Αριστοτέλη και μπορώ με ευκολία να επιχειρηματολογήσω για την εκ θεμελίων αλλαγή που μπορούν να φέρουν η μόρφωση και η παιδεία στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Το σχέδιο <Αθηνά> και κάθε παρόμοιο του, είναι μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου που αποσκοπεί στη μείωση της κριτικής σκέψης των πολιτών.



Ως «INFOMMNYMOUS» θα χρησιμοποιήσουμε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αυτή τη φορά προς όφελος μας, πολεμώντας με τα ίδια όπλα. θα πολεμήσουμε τον εξανδραποδισμό και τα δημαγωγικά πυροτεχνήματα όλων όσων θυσίασαν την αξιοπρέπεια τους στο βωμό του χρήματος. Πρέπει να λειτουργήσουμε ενιαία, μεθοδευμένα, ομαδικά και με συνοχή. Τα όνειρα μας είναι η δύναμη μας. Καλούμε όλους τους φοιτητές να μας ακολουθήσουν μακριά από παραταξιακά συμφέροντα στον αγώνα που έχει σκοπό απλά... το μέλλον μας! United WE stand, divided WE fall.

Λαμβάνω ευθύνη για όσα ανέφερα και υποστηρίζω τα λεγόμενα μου. Ευχαριστώ.


  • 06/03/2013 - 11:46
tei_patras_eggrafo-1

Πηγή

ilialive.gr
Η τελική πρόταση του σχεδίου «Αθηνά» για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και την Ηλεία, δεν ήταν και τόσο άγνωστη όσο κάποιοι τεχνηέντως επιχειρούν να περάσουν.
Το σχέδιο είχε σταλεί από τον ίδιο τον υπουργό αρκετά νωρίτερα – ακόμα και αν δεχθούμε την λανθασμένη ημερομηνία  που δεν ακολουθεί τον αριθμό πρωτοκόλλου – η διοίκηση του ΤΕΙ Πατρών γνώριζε τη νέα διάρθρωση των τμημάτων η οποία είχε σταλεί από τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Το ilialive.gr βρήκε το έγγραφο και σας το παραθέτει με τονισμένες τις επίμαχες παραγράφους για την Ηλεία και τα τμήματα σε Πύργο και Αμαλιάδα.

Αν αυτό το έγγραφο υπάρχει εδώ και αρκετές ημέρες, τότε πως φορείς διέρρεαν προς διάφορες πλευρές ότι τα ΤΕΙ της Ηλείας έχουν σωθεί και πως παρουσιάστηκε μόλις χθες "πρόταση" από τον αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπο Καφύρα;

Τίποτα άλλο τα σχόλια δικά σας…



Δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από τους Χ. Καφύρα –Κ. Νικολουτσο
6,3,2013
Ως  συνέχεια και εξειδίκευση των στοιχείων τα οποία είχε προτάξει η αντιπροσωπεία των Ηλείων κατά την συνάντησή της με τον υπ. Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο, παρουσίασαν χθες ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χ. Καφύρας και ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Νικολούτσος, το υπόμνημα που κατέθεσαν στον υπουργό σε σχέση με τα προβλήματα και τις προτάσεις για την ανασυγκρότηση των Ιδρυμάτων Ανώτατης  Εκπαίδευσης στην Ηλεία. Αν και το σχέδιο των Ηλείων  είναι πλέον ανεπίκαιρο, δεδομένου ότι λίγες ώρες μετά την συνέντευξη δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας το τελικό σχέδιο ανασυγκρότησης της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα, που καταδικάζει το νομό μας, αξίζει να παρουσιάσουμε στοιχεία της πρότασης που υπέβαλλαν στον υπουργό οι εκπρόσωποι των φορέων της Ηλείας.
Α. Στον ΠΥΡΓΟ

1. Τμήμα Πληροφορικής & ΜΜΕ. (διατήρηση ως έχει)
2. Τμήμα «Διοίκηση Τουριστικών & Πολιτιστικών Μονάδων» όπως καθορίζεται απο το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» που να προκύπτει από την ενοποίηση των έξης τμημάτων:
A. Το τμήμα «ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΜΟΥΣΕΙΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΣΧΕΔ. ΕΚΘΕΣΕΩΝ» του Πύργου.
B.  Το τμήμα « Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας» από το Αργοστόλι
C.  Το τμήμα «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» της «ΣΧΟΛΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ» από την  Πάτρα.

Β. Στην ΑΜΑΛΙΑΔΑ

1. Ένα (1) τμήμα «Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής» στην Αμαλιάδα που να προκύπτει από την ενοποίηση των εξής τμημάτων:

  1. 1. Τμήμα Εφαρμογών της Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία της Αμαλιάδας  (διατήρηση ως έχει).
  2. 2. Τμήμα Λογιστικής  του ΤΕΙ Μεσολογγίου.
  3. 3. Τμήμα «ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ» του ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Α. ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ


  1. Τμήμα Πληροφορικής & ΜΜΕ. (διατήρηση ως έχει).
  2. Τμήμα «Διοίκηση Τουριστικών & Πολιτιστικών Μονάδων»
Όπως και στην προηγούμενη πρόταση, για να μην τα επαναλαμβάνουμε και προστίθεται στην πρόταση :

  1. Τμήμα «Τεχνολογίας Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου» σε σχέση με την προοπτική ανεύρεσης υδρογονανθράκων στην περιοχή μας.

Β. ΣΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑ (Όπως και στην προηγούμενη πρόταση, για να μην τα επαναλαμβάνουμε) :
1. Ένα (1) τμήμα «Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής» στην Αμαλιάδα που να προκύπτει από την ενοποίηση των εξής τμημάτων:

  1. Τμήμα Εφαρμογών της Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία της Αμαλιάδας  (διατήρηση ως έχει).
  2. Τμήμα Λογιστικής του ΤΕΙ Μεσολογγίου.
  3. Τμήμα «ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ» του ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ
3Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Α. ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ (όπως και στην προηγούμενη εναλλακτική πρόταση2)


  1. Τμήμα Πληροφορικής & ΜΜΕ.
  2. Τμήμα «Διοίκηση Τουριστικών & Πολιτιστικών Μονάδων»
  3. 3. Τμήμα «Τεχνολογίας Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου»
Β. ΣΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑ

  1. Τμήμα Εφαρμογών της Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία της Αμαλιάδας  (διατήρηση ως έχει σε μεταβατικό στάδιο, μέχρι να ολοκληρωθεί η πρόταση για το πρακάτω τμήμα)
  2. Τμήμα «ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ» της σχολής          «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ»  να λειτουργήσει στην Αμαλιάδα (λόγω ισχυρότατης πρωτογενούς παραγωγής στην Ηλεία και δυνατότητας αξιοποίησης των κτιρίων του ΕΘΙΑΓΕ στον Κόροιβο), ενώ προβλέπεται από το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» για το Μεσολόγγι και που προκύπτει από την ενοποίηση των εξής τμημάτων:
A. Τμήμα «ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ» του ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.
B.  Τμήμα «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ» (Αργοστόλι) του ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ.
C.  Τμήμα  «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ» του ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ (Ζάκυνθος).
4Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΕΙ

Η πρόταση για ΑΕΙ στον Νομό Ηλείας, με έδρα την Αρχαία Ολυμπία, έχει να κάνει με το γεγονός ότι στην Ηλεία δεν υπάρχει έδρα Πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα υπάρχει ο παγκόσμιος τόπος πολιτισμού, η Αρχαία Ολυμπία και των Ολυμπιακών Αγώνων και με ένα πολύ μεγάλο τουριστικό ρεύμα και με δύο εναλλακτικά, εκπαιδευτικά αντικείμενα:

  1. 1. ΔΙΕΘΝΈΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
  2. 2. ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΩΤΕΡΗ ΣΧΟΛΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ MANAGEMENT ή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ



Βελτιωμένο αλλά όχι αποδεκτό το νέο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ»

Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2013
Βελτιωμένο αλλά όχι αποδεκτό το νέο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ»
Γιάννης Κουτσούκος για το σχέδιο ΑΘΗΝΑ
Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στις τοπικές κοινωνίες το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού παρουσίασε σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής τη νέα εκδοχή του.
Πέρα από τις σοβαρές ενστάσεις που υπάρχουν για το χαρακτήρα του σχεδίου και τα κριτήρια που τηρήθηκαν, καθώς και για την διαδικασία που επελέγη, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι μετά τις καθολικές αντιδράσεις των Ηλείων, το σχέδιο είναι βελτιωμένο σε σχέση με την αρχική πρόταση που ουσιαστικά εξαφάνιζε την Ηλεία από τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στον οποίο την εντάξαμε το 2003 μετά από σοβαρή και τεκμηριωμένη διεκδίκηση.
Συγκεκριμένα με βάση το σχέδιο, στον Πύργο δημιουργείται ένα νέο τμήμα, Διοίκησης Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων, στο οποίο σύμφωνα με τους κωδικούς του νέου μηχανογραφικού όπως παρατίθενται, φαίνεται να ενσωματώνονται τα δύο τμήματα που λειτουργούν σήμερα.
Η πολιτιστική κληρονομιά του Νομού μας και η αυξανόμενη προσέλκυση τουριστών δικαιολογεί το αντικείμενο του νέου τμήματος. Πρέπει όμως να ενσωματωθεί στο περιεχόμενο σπουδών το γνωστικό αντικείμενο του σημερινού τμήματος Πληροφορικής και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν στο νέο τμήμα δημιουργηθούν τρεις κατευθύνσεις. Διαφορετικά το εγχείρημα βρίσκεται στον αέρα και οι αντιδράσεις των σπουδαστών και των φορέων θα είναι δικαιολογημένες.
Στην Αμαλιάδα δημιουργείται νέο τμήμα Γεωπονίας με τρεις κατευθύνσεις και καταργούνται τα δυο υπάρχοντα.
Το γεγονός ότι οι Ηλεία είναι κατά κύριο λόγο αγροτικός Νομός, καθώς επίσης και το ότι δίπλα από την Αμαλιάδα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου του Κοροίβου, συνηγορούν στη δημιουργία του τμήματος αυτού, σύμφωνα και με παλαιότερες προτάσεις. Πολύ περισσότερο δε που όπως με έχει διαβεβαιώσει η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προτίθεται με βάση προηγούμενες δεσμεύσεις του Υπουργείου να αξιοποιήσει τις εγκαταστάσεις του Κοροίβου για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Στο βαθμό όμως που από τη νέα εκπαιδευτική χρονιά θα λειτουργήσει το νέο τμήμα και θα κλείσουν τα υπάρχοντα, οφείλει το Υπουργείο Παιδείας να αντιμετωπίσει με κάθε τρόπο τα προβλήματα που δημιουργούνται στους σπουδαστές από την αναγκαστική μετακίνηση τους και να βρει αποτελεσματικές λύσεις με δεδομένο μάλιστα ότι στη σημερινή δύσκολη συγκυρία η επιλογή αυτή έχει πολλαπλές οικονομικές επιπτώσεις.
Με βάση τα παραπάνω και από την αποδοχή των προτάσεων αυτών θα κρίνουμε τελικά το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ». Οι προσπάθειές μας πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν.


Αυγερινοπούλου: Το σχέδιο «Αθηνά» χρειάζεται διορθώσεις και συμπληρώσεις στο Νομό Ηλείας

Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2013

Αυγερινοπούλου: Το σχέδιο «Αθηνά» χρειάζεται διορθώσεις και συμπληρώσεις στο Νομό ΗλείαςΗ εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» στο Νομό Ηλείας, όπως αυτή ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας κινείται σε θετική κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τη σύσταση Σχολής Γεωπονίας στην Αμαλιάδα και της Σχολής Διοίκησης Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων στον Πύργο. Χρήζει ωστόσο διορθώσεων, προκειμένου να είναι επωφελές για το κράτος και να διασφαλίζει ότι οι φοιτητές θα ολοκληρώσουν χωρίς εμπόδια τις σπουδές τους, δίχως να αλλάξουν γνωστικό αντικείμενο και χωρίς να απωλέσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, γεγονός που δεν αποφεύγεται με την περίπτωση του Τμήματος Πληροφορικής και ΜΜΕ στον Πύργο και με το Τμήμα Εφαρμογών της Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία στην Αμαλιάδα.
Επιπλέον, το σχέδιο έως τώρα δεν αντιμετωπίζει την αδικία έναντι της Ηλείας, όπως την παραδέχθηκε μάλιστα, στη συζήτηση που είχαμε πριν από λίγες εβδομάδες και ο κ. Υπουργός, αφού οι εισακτέοι στα νέα τμήματα θα είναι σημαντικά λιγότεροι, όσων μετακινούνται σε άλλες πόλεις. Είναι αναγκαίο το Υπουργείο Παιδείας να κρίνει με τα ίδια κριτήρια παρόμοιες περιπτώσεις και να επιφέρει μεταβατικές περιόδους για τα υπάρχοντα τμήματα έτσι ώστε να μη δημιουργηθούν σοβαρά εμπόδια στην ακαδημαϊκή πορεία των φοιτητών.
Ειδικά σε ό,τι αφορά το Τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ, το Υπουργείο έχει κινηθεί σε λανθασμένη κατεύθυνση δεδομένου ότι οι φοιτητές του επέλεξαν μετά από πανελλαδικές εξετάσεις να σπουδάσουν τεχνολογικές εφαρμογές στα ΜΜΕ και όχι να γίνουν μηχανικοί πληροφορικής. Η συγχώνευσή του με το τμήμα της Πάτρας θα αλλάξει και το γνωστικό αντικείμενο που επέλεξαν οι σπουδαστές και θα αλλοιώσει τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Επιπλέον, δε γίνεται κατανοητό γιατί το τμήμα «Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας» στην Καστοριά, τμήμα με παραπλήσιο και εντελώς θεωρητικό πρόγραμμα σπουδών, παραμένει στην πόλη αυτή, μετονομαζόμενο σε «Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας» έχοντας και αυτό μόνο 3 μέλη Δ.Ε.Π. όπως και αυτό στον Πύργο.
Η σύσταση Τμήματος Σχολής Διοίκησης Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων με έδρα τον Πύργο βασίζεται στις δυνατότητες και το χαρακτήρα της περιοχής μας. Ωστόσο, στο νεοσύστατο Τμήμα της Σχολής Διοίκησης Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων χρειάζεται να ενσωματωθεί και η πρόταση του κ. Αρβανιτόπουλου για Σχολή Ξενοδοχειακού Μάνατζμεντ με άξονα το δίπολο Πύργος-Αρχαία Ολυμπία. Μπορεί επίσης να προστεθεί Τμήμα Αθλητικού Μάνατζμεντ στην κοιτίδα του αθλητισμού και του Ολυμπισμού, έτσι ώστε να συγκεντρώνει και ξένους φοιτητές σε μεταπτυχιακές σπουδές. Ήδη τέτοια προγράμματα διεξάγει η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία.
Το νέο Τμήμα της Σχολής Γεωπονίας με κατευθύνσεις Φυτικής Παραγωγής, Ζωϊκής Παραγωγής και Αγροτικής Οικονομίας στην Αμαλιάδα συνδέεται με την τοπική οικονομία, τις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα, αλλά και με την ανάγκη επιμόρφωσης των παραγωγών μας σε νέες τεχνολογίες και ορθές πρακτικές καλλιέργειας. Το Τμήμα αυτό μπορεί να συνδεθεί με ήδη υπάρχουσες ερευνητικές υποδομές (Κόροιβος), αλλά και να βρει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη λειτουργία της. Προς αυτή την κατεύθυνση είχα σήμερα στις Βρυξέλλες συνεργασία με τη Διεύθυνση Γεωργίας της Κομισιόν.
Είναι αναγκαίο να λειτουργήσουν άμεσα τόσο, το Τμήμα Διοίκησης Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων, όσο και το Τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα. Το Υπουργείο χρειάζεται να δώσει διευκρινίσεις τόσο για την ημερομηνία έναρξης των νέων σχολών όσο και για τα νέα προγράμματα σπουδών καθώς υπάρχουν πολλές ασάφειες σε ό,τι αφορά τη λειτουργία τους από το νέο ακαδημαϊκό έτος.

Υποκρισία (;): Έγγραφο φανερώνει πως γνώριζαν το σχέδιο "Αθηνά" νωρίτερα

  • 06/03/2013 - 11:46
tei_patras_eggrafo-1

Πηγή ilialive.gr

Η τελική πρόταση του σχεδίου «Αθηνά» για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και την Ηλεία, δεν ήταν και τόσο άγνωστη όσο κάποιοι τεχνηέντως επιχειρούν να περάσουν.
Το σχέδιο είχε σταλεί από τον ίδιο τον υπουργό αρκετά νωρίτερα – ακόμα και αν δεχθούμε την λανθασμένη ημερομηνία  που δεν ακολουθεί τον αριθμό πρωτοκόλλου – η διοίκηση του ΤΕΙ Πατρών γνώριζε τη νέα διάρθρωση των τμημάτων η οποία είχε σταλεί από τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Το ilialive.gr βρήκε το έγγραφο και σας το παραθέτει με τονισμένες τις επίμαχες παραγράφους για την Ηλεία και τα τμήματα σε Πύργο και Αμαλιάδα.

Αν αυτό το έγγραφο υπάρχει εδώ και αρκετές ημέρες, τότε πως φορείς διέρρεαν προς διάφορες πλευρές ότι τα ΤΕΙ της Ηλείας έχουν σωθεί και πως παρουσιάστηκε μόλις χθες "πρόταση" από τον αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπο Καφύρα;

Τίποτα άλλο τα σχόλια δικά σας…





 ΑΠΟΨΕΙΣ 
«Τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι, έξι το λαδόξιδο». Η γνωστή λαική ρήση βρίσκει την απόλυτη και πλήρη  εφαρμογή της στην υπόθεση των τμημάτων ΤΕΙ της Ηλείας.
Με αυτού του είδους και του επιπέδου τις  «αλχημικές» και παραπλανητικές «εξισώσεις» προσπαθεί η κυβέρνηση να «χρυσώσει το χάπι», έτσι ώστε να γίνουν δεκτές χωρίς δυσαρέσκεια και αντιδράσεις  από την Ηλειακή κοινωνία , οι επιλογές της σχετικά με την ανώτατη εκπαίδευση. Ό,τι κι αν λέγεται όμως, όπως κι αν πλασάρεται, το τελικό εξαγόμενο είναι «ζημιά» για το νομό μας.   Η πραγματικότητα είναι γι άλλη μια φορά σκληρή για τους Ηλείους. Χθες την λέγαμε «απώλεια της Ολυμπίας οδού», προχθές, «απώλεια του πολιτικού αεροδρομίου»… Και μπορούμε να φτιάξουμε μια ολόκληρη αλυσίδα, προσθέτοντας τους κρίκους των χαμένων ευκαιριών και της κακομεταχείρισης από την κεντρική εξουσία… Οι αλλαγές που επιφέρει στο «στάτους» της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ηλεία, το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», διαταράσσουν,  χωρίς αμφιβολία, τις κοινωνικές, πολιτισμικές και οικονομικές ισορροπίες. Ως εκ τούτου θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποστούμε τις συνεπαγόμενες βλάβες, που δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει σήμερα αν και πότε θα αντισταθμιστούν…

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας  το νέο τμήμα των ΤΕΙ στον Πύργο αναβαθμίζεται και ονομάζεται τμήμα Διοίκησης Πολιτιστικών Υποδομών, Τουριστικών Μονάδων,  Πολιτισμού και «Μίντια». Θα περιλαμβάνει  τρεις κατευθύνσεις. Στο τελικό σχέδιο, επισημαίνεται ότι το τμήμα αυτό, θα έχει 8 άτομα ΔΕΠ – από κανένα  που παρουσίαζε το προχθεσινό σχέδιο- και κάθε χρόνο θα εντάσσει στο δυναμικό του 150 νέους φοιτητές. Μάλιστα, το σημαντικότερο σε αυτή την εξέλιξη αφορά το γεγονός ότι το πτυχίο που θα αποκτούν οι φοιτητές του συγκεκριμένου τμήματος θα έχει επαγγελματικά δικαιώματα ενώ πλέον οι υπάρχοντες σπουδαστές δεν θα έχουν την επιλογή παραμονής στον Πύργο ή μετακίνησης στην Πάτρα καθώς όπως επισημάνθηκε όλοι θα ενταχθούν στο νέο τμήμα και θα παραμείνουν στον Πύργο.

Όσον αφορά το τμήμα της Αμαλιάδας θα παραμείνει ως έχει στην τελική πρόταση με τρείς κατευθύνσεις στη Φυτική, Ζωική παραγωγή και Αγροτική Οικονομία με 150 φοιτητές. Οι υπάρχοντες σπουδαστές που επιθυμούν να συνεχίσουν στην Πληροφορική θα μετακινηθούν  στην Πάτρα και άλλοι  στην Διοίκηση στο Μεσολόγγι.

«Αυτά τα δυο τμήματα ικανοποιούν τις κοινά αποδεκτές  αναπτυξιακές και οικονομικές προοπτικές της Ηλείας,  που στηρίζονται στον πρωτογενή τομέα (Αμαλιάδα και Κάμπος) και στον  Πολιτισμό και Τουρισμό (Πύργος και Αρχαία Ολυμπία)» αναφέρουν οι πηγές από το υπουργείο. Προσθέτουν δε,  πως αυτοί είναι οι πυλώνες που θα στηριχθεί η οικονομία του νομού.

Δεδομένου  ότι κανένα επίσημο έγγραφο που να παρουσιάζει τις προαναφερόμενες αλλαγές και τον τρόπο που αυτές θα εφαρμοστούν στην πράξη, δεν έχει υπάρξει, εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα μια σειρά ερωτήματα.




Τ Ε  Ι Πύργου«Παράθυρο» για μεταβατικότητα στο ΤΕΙ ΜΜΕ - Τρεις κατευθύνσεις και 8 καθηγητές

Ηλεία ( 08/03/2013 21:25 )
Τρεις κατευθύνσεις, οκτώ μέλη ΔΕΠ και 150 εισακτέοι προβλέπονται στο νέο τμήμα που θα δημιουργηθεί στο ΤΕΙ Πύργου με τίτλο «Διοίκηση Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων» (πιθανότατα θα προστεθούν και τα ΜΜΕ στον τίτλο), σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας στο κανάλι της ΟΡΤ.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της μεταβατικότητας για το τμήμα ΜΜΕ & Πληροφορικής.


Συγκεκριμένα, ο κ.Τζαβάρας έκανε λόγο για τη δημιουργία των εξής τριών κατευθύνσεων:


-Τουριστική διοίκηση


-Πολιτιστική διοίκηση


-Πολιτισμός και ΜΜΕ


Διαβάστε τι συνέβη έξω από το κτίριο της ΟΡΤ εδώ 

Από εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ





Οι φοιτητές τους έκαναν την κηδεία !!!

Συντάκτης:
| 03/07/2013
|
Οι φοιτητές τους έκαναν την κηδεία !!!
Έντονες και σήμερα οι αντιδράσεις των σπουδαστών στον Πύργο για το σχέδιο «Αθηνά». Αυτή τη στιγμή (20:30) βρίσκονται στην κεντρική Πλατεία Πύργου, κάτω απο το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο και φωνάζουν συνθήματα ενάντια στους βουλευτές του τόπου.
Οι σπουδαστές μεταφέροντας ένα φέρετρο πραγματοποιούν την «κηδεία της γνώσης-της παιδείας». Κυριαρχούν συνθήματα κατά των πολιτικών της Ηλείας, κυρίως κατά τον βουλευτή κ. Τζαβάρα όπως και κατά του Δήμαρχου Πύργου κ. Παρασκευόπουλου.
Αναφέρουν οτι δεν μπορούν οι πολιτικές των κυβερνήσεων να καταστρέφουν τα όνειρα των σπουδαστών και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται.



Οι σπουδαστές ως ένδειξη διαμαρτυρίας έχουν κλείσει τα φώτα του δημοτικού φωτισμού στην κεντρική Πλατεία Πύργου πραγματοποιώντας την «σιωπηρή τους κηδεία»
,

Παραίτηση Μάκη ζητούν οι σπουδαστές του ΤΕΙ Πύργου - Πηγαίνουν Ολυμπία για διαμαρτυρία

  • 07/03/2013 - 21:10
Την παραίτηση του δημάρχου Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλου ζήτησαν οι σπουδαστές του ΤΕΙ Πύργου που ανήκουν στην διαχειριστική της κατάληψης του ιδρύματος. Αυτά ανέφεραν
σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Πέμπτης, στην οποία ανακοίνωσαν και την κινητοποίηση της Παρασκευής στην Αρχαία Ολυμπία στον Αρχαιολογικό χώρο.

Οι εκπρόσωποι της διαχειριστικής της κατάληψης στο ΤΕΙ Πύργου, δια στόματος του σπουδαστή Βασίλη Σφήνα ανέφεραν χαρακτηριστικά τα εξής: «Θέλουμε να καταγγείλουμε τον δήμαρχο της πόλης Μάκη Παρασκευόπουλο, που ξεκίνησε να πάει στην Αθήνα χωρίς να έχει κανέναν εκπρόσωπο των σπουδαστών, όπως ο ίδιος στο παρελθόν είχε δεσμευθεί.

Μέχρι τώρα δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση. Μάλιστα απορούμε με τις διαρροές στον τοπικό Τύπο, περί κατευθύνσεων στο νέο τμήμα Διοίκησης Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων το οποίο παραμένει στην πόλη. Χαρακτηρίζουμε αυτό το σενάριο ανεφάρμοστο και λειτουργεί προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση αυτή του εφησυχασμού. Κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ επικίνδυνο.

Να μην έχει κανείς την αυταπάτη ότι ο αριθμός των σπουδαστών στην πόλη θα αυξηθεί. Κάτι που στην παρούσα φάση είναι επικίνδυνο είναι να εφησυχάσουμε και εμείς οι σπουδαστές και η τοπική κοινωνία. Καταγγέλλουμε όσους συμμετέχουν σε αυτό το παιχνίδι και απαιτούμε την παραίτηση των τοπικών αρχόντων αν εντός δύο ημερών δεν διασφαλίσουν τη διατήρηση με το ίδιο ακαδημαϊκό αντικείμενο και των δύο τμημάτων που εδρεύουν στον Πύργο. Κάτι ανάλογο που έγινε στην πόλη της Καστοριάς, με το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας που παραμένει αυτόνομο και μετονομάζεται σε τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, ένας τίτλος που θεωρούμε ότι καλύπτει την επιστημονικότητα του τμήματος Πληροφορικής και ΜΜΕ.

Για το τμήμα της Μουσειολογίας, απαιτούμε τη συνέχιση της λειτουργίας του ως αυτόνομου τμήματος και καταγγέλλουμε τον αφανισμό της επιστήμης της Μουσειολογίας, από τον ακαδημαϊκό χάρτη των ΤΕΙ. Ήδη τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν αρκετές παραιτήσεις δημάρχων και τοπικών φορέων σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, με αφορμή το σχέδιο «Αθηνά».

Τέλος καλούμε όλους τους σπουδαστές και τους πολίτες της Ηλείας την Παρασκευή το πρωί σε ειρηνική συμβολική διαμαρτυρία στον Ιερό Χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας στις εννέα το πρωί.
Λεωφορεία θα αναχωρήσουν στις οκτώ έξω από το ΤΕΙ. Διεκδικούμε το αυτονόητο. Δεν δεχόμαστε μεσοβέζικες λύσεις και απαιτούμε να σπουδάσουμε αυτό που επιλέξαμε» κατέληξε ο Βασίλης Σφήνας εκπροσωπώντας πάντα τους περισσότερους σπουδαστές του ΤΕΙ.

Για τα ΤΕΙ: Ηλείοι βουλευτές «χασκογελούσαν» στη βουλή
 
Παρασκευή, 08 Μάρτιος 2013 10:47
Θυσιάζεται ολόκληρη η γεωγραφική περιοχή της δυτικής Ελλάδας, ανέφερε στο IONION FM, ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος... με αφορμή την ανακατωσούρα που φέρνει το σχέδιο Αθηνά, την κατάργηση τμημάτων ΤΕΙ και το ξεσπίτωμα χιλιάδων φοιτητών.
Ο κ. Νικολόπουλος επιτέθηκε και κατά Ηλείων βουλευτών, που «χασκογελούσαν» όπως ανέφερε κατά την διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης του σχεδίου στην βουλή. Άφησε αιχμές για όσους χειροκροτούν την προδοτική, όπως την χαρακτήρισε πολιτική και προανήγγειλε ολοκληρωτική κατάρρευση. Αναρωτήθηκε για την σκοπιμότητα του σχεδίου Αθηνά, τονίζοντας ότι το κράτος χρηματοδότησε με λεφτά από το ΕΣΠΑ τις υποδομές των ΤΕΙ, που τώρα καταργεί εν μια νυκτί με συνοπτικές διαδικασίες, κατ εντολή της Τρόϊκας.

 
8.3.2013
Συζήτηση στο δημαρχείο πριν από λίγο ανάμεσα στους εκπροσώπους των Οφοιτητών και τον δήμαρχο Πύργου για το θέμα των

Τ.Ε.Ι (ΝΕΟ)
ΤΟΠΙΚΑ ( 08/03/2013 21:07 )
ΕκτύπωσηPDF
Εκπρόσωποι των σπουδαστών συμμετείχαν σε συζήτηση πριν από λίγο με τον δήμαρχο Πύργου κ.Παρασκευόπουλο και μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο του Πύργου, και είχε σκοπό την αποκατάσταση των σχέσεων και τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων όσον αφορά το σχέδιο Αθηνά.
Αρχικά ο κ. Παρασκευόπουλος εξέφρασε την απορία του για την εχθρική στάση των σπουδαστών απέναντί σε αυτόν και σε άλλους φορέις στον νομό, και τόνισε ότι έθεσε τον δήμο και τους ανθρώπους που τον αποτελούν στην διάθεση του αγώνα απο την πρώτη στιγμή.
Ανέφερε επίσης οτι δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση όσον αφορά την τελική μορφή του σχεδίου Αθηνά και οτι βρίσκεται σε φάση αναμονής όπως όλοι οι σπουδαστές.
Στη συνέχεια κάλεσε τους σπουδαστές να μεταβούν στην Αθήνα και στο υπουργείο παιδείας την Δευτέρα για να συνατήσουν κάποιο άρμόδιο για το ζήτημα.
Οι εκπρόσωποι των σπουδαστών εξέφρασαν την άποψη οτι υπάρχει παρασκήνιο πίσω απ το σχέδιο Αθηνά και ότι εξυπηρετούνται οι ιδιοτελείς σκοποί κάποιων παραγόντων. Επίσης επέρριψαν ευθύνες στον κ. Παρασκευόπουλο οτι δεν ενέργησε σωστά και άμεσα για να μην καταργηθούν οι σχολές τους.
Το σημαντικότερο για άλλη μια φορά είναι οτι οι σπουδαστές εξέφρασαν την μεγάλη αγωνία και την αβεβαιότητα τους για το μέλλον και την τύχη τους.





/ 8.3.2013
Γαβρίλης Λιατσής:Κακοί κληρονόμοι ξεπουλούν ότι βρήκαν ( 08/03/2013 13:47 )
Γαβρίλης Λιατσής:Κακοί κληρονόμοι ξεπουλούν ότι βρήκαν
.
Στον δήμαρχο Πύργου έριξε την ευθύνη ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γαβριήλ Λιατσής, για την αποτυχία στις διαπραγματεύσεις διάσωσης των δύο τμημάτων ΤΕΙ της πόλης.
Ο κ. Λιατσής, που επί δημαρχίας του ιδρύθηκαν τα τμήματα στον Πύργο, ανέφερε στο ΙΟΝΙΟΝ FM ότι στενοχωριέται για το ξεγύμνωμα και τον εξευτελισμό της πόλης. «Κακοί κληρονόμοι ξεπουλούν ότι βρήκαν», ανέφερε και χαρακτήρισε επιτυχημένη την πορεία της Αμαλιάδας, που κατάφερε τουλάχιστον να κατασκευάσει το κτίριο για την στέγαση του ΤΕΙ, σε αντίθεση με τον Πύργο.
Odigos.gr

/




Σπουδαστές του ΤΕΙ Πύργου εγκλώβισαν τον υπουργό κ. Κ. Τζαβάρα στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι ΟΡΤ (νεότερα 00.32 μμ) (ΝΕΟ)
ΤΟΠΙΚΑ ( 08/03/2013 22:20 )
  iliaoikonomia.gr
Σπουδαστές του ΤΕΙ Πύργου εγκλώβισαν για τρεις ώρες τον αναπληρωτή Υπουργό ΠΑΙΘΠΑ κ. Κ. Τζαβάρα στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι ΟΡΤ στον Πύργο.
Φωνάζουν συνθήματα κατά του νομοσχεδίου "ΑΘΗΝΑ", του Υπουργού  και διάφορα άλλα όπως "η χούντα δεν τελείωσε το '73".
Ομάδα σπουδαστών ζήτησε να μιλήσει με τον κ. Κ. Τζαβάρα και αντιπροσωπεία τους μπήκε στο κτίριο.
Έξω από το κανάλι και στον δρόμο βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας, στηρίξουν την κινητοποίηση των σπουδαστών.
Νεότερα (23.00 μμ)
Ο αριθμός των σπουδαστών συνεχώς αυξάνεται και τα συνθήματα γίνονται πιό έντονα.
Η συνάντηση των σπουδαστών με τον αναπληρωτή υπουργο ΠΑΙΘΠΑ
ολοκληρώθηκε. Οι σπουδαστές δεν ικανοποιήθηκαν από την συνάντηση.
Ο υπουργός παραμένει ακόμα εγκλωβισμένος εντός του κτιρίου.
* Αρχικά, κατά τις 21.15 που ο κ. Τζαβάρας μιλούσε ζωντανά στις ειδήσεις του καναλιού, πολύ σύντομα περίπου 100 νέοι συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο των στούντιο της ΟΡΤ και τον απέκλεισαν, φωνάζοντας συνθήματα και ζητώντας να συναντηθεί αντιπροσωπεία τους μαζί του.
Στη συνέχεια κατέφθασε ισχυρή αστυνομική δύναμη από τον Πύργο και την Αμαλιάδα και προς στιγμήν απειλήθηκαν επεισόδια με τους σπουδαστές.
Μετά την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων ο υπουργός δέχθηκε να μιλήσει με αντιπροσωπεία των φοιτητών και για αρκετή ώρα παρέμειναν στα γραφεία του καναλιού, συζητώντας το επίμαχο θέμα του ΤΕΙ Πύργου.
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης στο χώρο έξω από το στούντιο της ΟΡΤ έφτασαν να στηρίξουν τον αγώνα των σπουδαστών αλλά και να διατρανώσουν και τα δικά τους αιτήματα, και εκπρόσωποι των εργολάβων δακοκτονίας οι οποίοι όπως δήλωσαν, πάλι έλαβαν δεσμεύσεις για την πληρωμή τους και για άλλη μια φορά δεν τηρήθηκαν.
Νεότερα (23.32 μμ)
Ο υπουργός παραμένει ακόμα εγκλωβισμένος στο κτίριο του καναλιού. Η αστυνομία αναζητά τρόπους φυγάδευσής του.
Νεότερα σε λίγο
* Ώρα 00.20 - ο αποκλεισμός, από αρκετούς συγκεντρωμένους έξω από τα γραφεία του καναλιού συνεχίζεται.
*** Νεότερα
ώρα 00.32 - Μετά από νέα συζήτηση των σπουδαστών με την Αστυνομία, καθώς και με τους υπεύθυνους του τηλεοπτικού σταθμού και άλλων παραγόντων, τελικά αποχωρούν οι συγκεντρωμενοι από το χώρο, και έτσι έληξε ο αποκλεισμός του κ. Τζαβάρα ο οποίος αποχώρησε συνοδεία αστυνομικής δύναμης.
Οι φοιτητές ζήτησαν αντίγραφο της κασσέτας με τις δεσμεύσεις του κ. Κ. Τζαβάρα.











Δήμαρχος Πύργος για τα χθεσινά επεισόδια σε βάρος του υπουργού Κώστα Τζαβάρα (ΝΕΟ)

ΤΟΠΙΚΑ ( 09/03/2013 17:46 )


  iliaoikonomiα
Ο Δήμαρχος Πύργος σχετικά με τα χθεσινά επεισόδια σε βάρος του υπουργού Κώστα Τζαβάρα έξω από το τηλεοπτικό κανάλι ΟΡΤ, δήλωσε:
"Ακόμη και ο πιο ιερός και δίκαιος αγώνας χάνει και απαξιώνεται όταν εκτρέπεται σε ύβρεις και χυδαιότητες. Οι αγώνες για τα δίκαια και την πρόοδο οφείλουν να αναδεικνύουν μαζί με την αγανάκτηση και την ορμή τους, το σεβασμό και την αισθητική.

Είμαι υποχρεωμένος να καταδικάσω απερίφραστα τα όσα συνέβησαν χθες βράδυ σε βάρος του αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού κ. Κώστα Τζαβάρα. Και αναφέρομαι στις ύβρεις και τις χυδαιότητες που εκτοξεύτηκαν εναντίον του. Το φοιτητικό κίνημα αδικεί την υπόθεσή του όταν δεν απομονώνει και δεν περιφρουρείται από τέτοιες συμπεριφορές.

Είμαι από αυτούς που γνωρίζουν την αγωνία και τον αγώνα του Κώστα Τζαβάρα, στο άγονο μνημονιακό περιβάλλον, αλλά και στο περιβάλλον της προχειρότητας και της ασυναρτησίας, για να διασωθούν  και να κατοχυρωθούν τα τμήματα του ΤΕΙ του Πύργου.

Το φοιτητικό κίνημα για να μπορεί να ελπίζει σε θετικό αποτέλεσμα πρέπει να οικοδομεί προσεκτικά τις συμμαχίες του. Χωρίς αφορισμούς, απλουστεύσεις και γενικεύσεις. Και ο αναπληρωτής υπουργός θα πρέπει, είτε αυτό αρέσει σε κάποιους, είτε δεν αρέσει, να είναι ένας από τους συμμάχους μας.

Μάκης Παρασκευόπουλος - Δήμαρχος Πύργος



Πορεία φοιτητών Αμαλιάδας.



"Ο Εμπορικός Σύλλογος Αμαλιάδας καλεί όλους τους Εμπόρους, τους Επαγγελματίες και τους Πολίτες της Αμαλιάδας, να συμπορευτούν σε αυτό
τον αγώνα ζωής των σπουδαστών και να διαδηλώσουν μαζί τους την Κυριακή στις 5.00 το απόγευμα στην πλατεία Αγίου Αθανασίου για την συνέχιση των σπουδών τους στο τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και την
Οικονομία, αντικείμενο που επέλεξαν όταν εισήχθησαν στην Αμαλιάδα."

Πέτρος Παπαδάτος Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας

ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις απώλειες που
πρόκειται να υποστεί η Πόλη σας και η Πόλη που μας φιλοξένησε τόσα
χρόνια από την εφαρμογή του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ». Θεωρούμε το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» ως ισχύον, καθώς έχουν ήδη αναρτηθεί στο διαδίκτυο τα μηχανογραφικά δελτία για το 2013-2014.
Σύμφωνα λοιπόν, με το μηχανογραφικό δελτίο στην Αμαλιάδα θα υπάρξει το
νεοσύστατο τμήμα ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ με μόλις 150 εισακτέους. Με συνέπεια το
Ε.Π.Δ.Ο(Εφαρμογές Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία) να
καταργηθεί μετά από δέκα(10) χρόνια λειτουργίας με 1800 εγγεγραμμένους
φοιτητές, εκ των οποίων οι 780 είναι ενεργοί.
Όπως αντιλαμβάνεστε η Αμαλιάδα χάνει όχι μόνο τα οικονομικά οφέλη που
είχε αποκτήσει, αλλά και την πολιτιστική της ανάπτυξη και την ηθική της
υπόσταση.
Εμείς οι φοιτητές, ως ένας ζωντανός οργανισμός μέσα σε μια κοινωνία,
καλούμε εσάς τους πολίτες που τόσα χρόνια περπατάμε παράλληλα στον ίδιο
δρόμο και απολαμβάνουμε τα ίδια αγαθά να ενωθείτε μαζί μας σε αυτόν τον
αγώνα που δίνουμε ενάντια στο καταστροφικό για την επαρχία και τους
φοιτητές σχέδιο «ΑΘΗΝΑ».
Για τους λόγους που προαναφέρθηκαν,σας καλούμε στην πορεία του
φοιτητικού συλλόγου των φοιτητών.

Απόρρητο έγγραφο του Υπ. Παιδείας δεν αναφέρει κατευθύνσεις στον ΤΕΙ Πύργου

ΤΕΙ ΠΥΡΓΟΥ ΤΕΙ ΠΥΡΓΟΥ
Καμία κατεύθυνση που να εμπεριέχει το γνωστικό αντικείμενο του καταργηθέντος τμήματος ΜΜΕ και Πληροφορικής δεν εμπεριέχει το  νέο τμήμα που θα δημιουργηθεί στο Πύργου με την ονομασία Διοίκηση Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων  στην θέση αυτού της Μουσειολογίας, με βάση το έγγραφο που έστειλε ο Υπουργός Παιδείας κ Αρβανιτόπουλος στην διοίκηση του ΤΕΙ στην Πάτρα.
Και για να ακριβολογούμε δεν έχει άλλη κατεύθυνση το συγκεκριμένο τμήμα εκτός από αυτήν που δηλώνει ο τίτλος του και απλώς δίνει στους φοιτητές του καταργηθέντος τμήματος να επιλέξουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους ή στο νέο του Πύργου η στην Πάτρα σε αυτό των μηχανικών πληροφορικής.
Το έγγραφο που έχει αποκλειστικά στα «χέρια του» το Ileiapost.gr, έχει αριθμό πρωτοκόλλου 3317 και ημερομηνία 6 Φεβρουαρίου 2013. Αυτό δείχνει πως οι διαβεβαιώσεις από κυβερνητικής πλευράς μέχρι και πριν λίγες μέρες πως μένει το ΤΕΙ ήταν ανακριβείς ενώ το θέμα των κατευθύνσεων ακόμα δεν έχει επισημοποιηθεί… και υπάρχουν μεγάλοι ενδοιασμοί για το κατά πόσο τελικά θα υπάρξουν… στην πραγματικότητα…
Το γεγονός ότι η ημερομηνία είναι πριν από ένα μήνα, σύμφωνα με ακαδημαϊκούς κύκλους, δεν ελαχιστοποιεί τους φόβους πως τελικά η κατεύθυνση ΜΜΕ δεν θα υπάρχει στο νέο τμήμα.
Επίσης στα χέρια του  ileiapost.gr βρίσκεται και η αξιολόγηση από την  Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος του τμήματος ΜΜΕ  του Πύργου όπου έχει βαθμολογηθεί με 0,44 και διατηρούνται τμήματα με 0,29 και 0,36. Της Αμαλιάδος το τμήμα βαθμολογήθηκε με 0,50.

(Δείτε ποιο κάτω το έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας με την υπογραφή του Υπουργού κ Αρβανιτόπουλου)
ileiapost.gr

 

Ο Χίτλερ μαθαίνει για το σχέδιο "Αθηνά" στο ΤΕΙ Αμαλιάδας

  • 11/03/2013 - 09:48
hitler

Πηγή ilialive.gr

Παρά την αγωνία και το άγχος τους για το μέλλον, οι σπουδαστές του ΤΕΙ Αμαλιάδας, βρίσκουν τα κουράγιο να αντιμετωπίσουν και με χιούμορ τα όσα συμβαίνουν. Έτσι εκμεταλλευόμενοι
σχετικό στιγμιότυπο από την ιστορική - βιογραφική ταινία "Η πτώση" με πρωταγωνιστικό ρόλο τον Χίτλερ... παρουσιάζουν το γερμανό δικτάτορα τη στιγμή που μαθαίνει πως αλλάζουν τα δεδομένα για το ΤΕΙ Αμαλιάδας και τα τμήματά του...

Δείτε το είναι πραγματικά απολαυστικό, έτσι για να διασκεδάσουμε για λίγο την κατάσταση που επικρατεί και την αναστάτωση που προκαλεί στην κοινωνία το σχέδιο "Αθηνά".


ΓΙΑΤΙ; Ερωτήματα για τα ΤΕΙ από την Αριστερή Ενότητα Φοιτητών. Καλούν το λαό να απαιτήσει την παραίτηση Τζαβάρα ( 10/03/2013 08:40 )odigos.gr

ΓΙΑΤΙ; Ερωτήματα για τα ΤΕΙ από την Αριστερή Ενότητα Φοιτητών. Καλούν το λαό να απαιτήσει την παραίτηση Τζαβάρα

Αναίνωση για το θέμα των ΤΕΙ εξέδωσε η Αριστερή Ενότητα Φοιτητών, στην οποία αναλύει τις θέσεις της και εξαπολύει βαρύτατες κατηγορίες εναντίων όσων θεωρεί ότι είναι υπέυθυνοι. Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Ο Λαός της Ηλείας οφείλει να ακούσει τα λόγια των Σπουδαστών. Δεν έχουμε κανένα δόλο και κανένα ιδιοτελές συμφέρον. Δεν ήρθαμε στο Νομό Ηλείας, στον Πύργο και στην Αμαλιάδα για να σας κάνουμε κακό. Αντιθέτως είμαστε εδώ για να δίνουμε το χρώμα και τον ήχο, στη βουβή και ασπρόμαυρη καθημερινότητα σας. Είμαστε εδώ για να γίνουμε οι επιστήμονες του αύριο. Δεν θέλουμε να γίνουμε αιρετοί στη θέση των αιρετών.
Θέλουμε όμως ο Λαός της Ηλείας να καταλάβει το παιχνίδι που παίζουν με τις τύχες και το μέλλον μας. Και το δικό μας και το δικό σας. Θέλουμε συγκεκριμένες απαντήσεις σε ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί και μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Θέλουμε ο Λαός της Ηλείας να εμπλακεί μαζί μας στην ανατροπή του μαύρου ιδεολογικοπολιτικού τόξου που έχει διαμορφωθεί στο Νομό Ηλείας αποτελούμενο από:
-Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας  Καφύρα, -Δήμαρχο Αμαλιάδας Λυμπέρη, -Δήμαρχο Πύργου Παρασκευόπουλο, -βουλευτή ΝΔ και αναπληρωτή Yπουργό ΠΑΙΘΠΑ Τζαβάρα -ΟΡΤ-Δ.Ο.Βαρουξή & οι δημοσιογράφοι-παπαγάλοι τους
-και προφανώς η Αστυνομία.


Τους ρωτούμε όλους λοιπόν και καλούμε και το Λαό της Ηλείας να τους ρωτήσει:
1.    Γιατί ο Καφύρας, καταδικασμένος Αντιπεριφερειάρχης για τις φονικές φωτιές του 07, καθυστέρησε να δημοσιεύσει τόσο πολύ, την πρόταση της Περιφέρειας για τα ΤΕΙ της Ηλείας; Τι έκαναν 3 ολόκληρες εβδομάδες στην Περιφέρεια;
2.    Γιατί όλοι οι φορείς και οι αιρετοί της Ηλείας δεν κάθισαν στο ίδιο τραπέζι να διαμορφώσουν συγκεκριμένη, βιώσιμη και ρεαλιστική πρόταση για τις Σχολές μας; Γιατί ζήταγαν αυτόνομο ΤΕΙ Ηλείας, την ώρα που ο Νομός Ηλείας δεν έχει να πληρώσει ούτε τις λάμπες στην Εθνική Οδό;
3.    Γιατί δεν έγινε ποτέ η 2η συνάντηση των αιρετών της Ηλείας στα πλαίσια της "διαβούλευσης"  για το σχέδιο "ΑΘΗΝΑ" με τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας Αρβανιτόπουλο; Γιατί δέχτηκε ο Λαός της Ηλείας σκόρπιες προτάσεις και συναντήσεις των αιρετών με το Υπουργείο Παιδείας;
4.    Γιατί 2 εβδομάδες τώρα συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι παπαγάλιζαν πως οι σχολές μας θα "σωθούν"; Από που έπαιρναν ενημέρωση και διέδιδαν αυτά τα σενάρια;  
5.    Γιατί έχετε όλοι οι Ηλείοι την ψευδαίσθηση πως τα νέα τμήματα που θα δημιουργηθούν σε Πύργο και Αμαλιάδα θα είναι βιώσιμα;
6.    Γιατί δεν πήγε κανένας στον Πρόεδρο ΤΕΙ Πάτρας Σωκράτη Καπλάνη να ζητήσει τις προτάσεις του στο Υπουργείο Παιδείας, για τα τμήματα της Ηλείας; Γιατί ο Καπλάνης έχει μείνει στο απυρόβλητο;
7.    Γιατί οι αιρετοί της Ηλείας δεν κάθισαν στο ίδιο τραπέζι με τον Καπλάνη να αντιπαραθέσουν επιχειρήματα για τη μοναδικότητα και τη βιωσιμότητα των σχολών μας;
8.    Γιατί ο Λαός της Ηλείας είναι ναρκωμένος και δεν βγαίνει στους δρόμους μαζί με όλους εμάς τους Σπουδαστές της να διεκδικήσει τα αυτονόητα;  Γιατί συμπαραστέκονται στον Αγώνα μας μόνο 15-20 Πυργιώτες;
9.    Γιατί η Αστυνομία κάνει πλάτες στο Βαρουξή, τον Τζαβάρα και όλους όσους φέρουν ευθύνη για την κατάσταση που βιώνουμε; Γιατί φέρναν διμοιρία ΜΑΤ από την Πάτρα να μας πλακώσουν στο ξύλο;
10.  Γιατί έχουν ξαμολήσει όλους τους ασφαλίτες σε όλες μας τις κινητοποιήσεις; Γιατί βάλανε τις ασπίδες τους απέναντι μας και ετοιμάζονταν να μας ρίξουν δακρυγόνα; Γιατί μας θεωρούν τρομοκράτες;
11.  Γιατί όλοι αιρετοί της Ηλείας δεν παραιτούνται και έχουν τόση "αγάπη" για την καρέκλα τους; Γιατί η παραίτηση δεν είναι όπλο; Γιατί δε μας λένε ποιο είναι το όπλο τους;
12.  Γιατί εν τέλει ο Λαός της Ηλείας δε μπορεί να καταλάβει πως δεν έχει στον Ήλιο μοίρα με αυτούς που "κυβερνάνε τον τόπο"; Γιατί ενώ ξέρατε όλοι πως πάμε από το κακό στο χειρότερο, συνεχίσατε να τους ψηφίζετε;
13.  Γιατί μας προδώσετε εμάς τους Σπουδαστές της Ηλείας με τη στάση και τις επιλογές σας; Γιατί μας καταδικάσατε στον αφανισμό και καταστρέψατε τα όνειρα μας; 

2000+ είναι οι Σπουδαστές στο Νομό Ηλείας.
2000+ να είναι οι θηλιές στο λαιμό όσων φταίνε.

Λαέ της Ηλείας, εμείς οι Σπουδαστές σε καλούμε να ξυπνήσεις!
Είσαι υποχρεωμένος να ξυπνήσεις.
Κάνε την αρχή, αφού εμάς η γνώμη και η άποψη μας "δε μετράει":
Οι εκπρόσωποι των Σπουδαστών ζήτησαν την παραίτηση του Τζαβάρα στη συνάντηση που είχαν μαζί του στην ΟΡΤ. Απαίτησαν σε περίπτωση που δεν ακουστούν από τον Αρβανιτόπουλο τα αιτήματα μας για διατήρηση του αντικειμένου Σπουδών μας ο Τζαβάρας να παραιτηθεί άμεσα. Αυτός με θράσος τους είπε πως οι Σπουδαστές δεν αποτελούμε το εκλογικό του σώμα και μόνο ο Λαός της Ηλείας μπορεί να απαιτήσει κάτι τέτοιο.
Καλούμε λοιπόν το Λαό της Ηλείας να απαιτήσει την παραίτηση του ψεύτη και συνένοχου για την υποβάθμιση της Παιδείας και του Νομού Ηλείας Κώστα Τζαβάρα. Πρόδωσε τους Σπουδαστές, πρόδωσε και την Ηλεία. Να τον χαίρεστε.

Φτάνει πια η κοροϊδία.






Σπουδαστές ΤΕΙ Αμαλιάδας: Απογοήτευση-Αβεβαιότητα-Αγώνας

Just Added
Σπουδαστές ΤΕΙ Αμαλιάδας: Απογοήτευση-Αβεβαιότητα-ΑγώναςΈπειτα από τη δημοσιοποίηση του τελικού σχεδίου "ΑΘΗΝΑ", θα θέλαμε να εκφράσουμε την απογοήτευση και την αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον μας και τα όνειρα μας. Δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι στο σχέδιο "ΑΘΗΝΑ" καθώς, είναι μια μεταρρύθμιση η οποία βασίζεται σε παράλογα επιχειρήματα και  σε ένα "παιχνίδι" πολιτικών  συμφερόντων.
Δεν υπήρξε   ακαδημαϊκός διάλογος, αλλά ένα "θέατρο παραλόγου" στο οποίο ήταν εμφανής η απουσία της φωνής των φοιτητών.
Το μόνο που γνωρίζουμε με βάση το σχέδιο Αθηνά φαίνεται (από τον κωδικό του Τμήματος στο Μηχανογραφικό: 525) ότι το Τμήμα απορροφάται από δύο Τμήματα:
  • ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ (ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 1. ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΙΚΤΥΩΝ, 2. ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Η/Υ, 3. ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ) με έδρα την Πάτρα.
  • ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ, 1.ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, 2.ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, 3.ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ) με έδρα το Μεσολόγγι.
 Όπως βλέπετε, το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζουμε είναι ότι διαχωρίζεται το επιστημονικό αντικείμενο του Τμήματος (Εφαρμογές Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία) στα δύο: Πληροφορική και Διοίκηση/Οικονομία. Δεν υπάρχει καμία διασφάλιση για τους σπουδαστές αναφορικά με το πώς θα γίνει αυτή η απορρόφηση και τι θα συμβεί με τα μαθήματα που ήδη έχουν κατοχυρωθεί από τους σπουδαστές στο παρελθόν και αφορούν και τα δύο αντικείμενα, δηλ. της Πληροφορικής και της Διοίκησης.
Τέλος, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν ο σύλλογος φοιτητών του τμήματος Εφαρμογών Πληροφορικής στην Διοίκηση και στην Οικονομία, είναι κάθετος σε οποιαδήποτε ενέργεια κατακερμάτισης του αντικειμένου των σπουδών μας. 
Το ΣΧΕΔΙΟ "ΑΘΗΝΑ" ΔΕ ΘΑ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ.
Σύλλογος φοιτητών Εφαρμογών Πληροφορικής στην Διοίκηση και στην Οικονομία
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ


Η άποψη του προϊστάμενου του ΤΕΙ Πληροφορικής & ΜΜΕ Πύργου, Αθ.Κούτρα, σχετικά με τις φήμες για την τύχη του τμήματος
Από ΠΑΤΡΙΣ 11.3.2013

Τις τελευταίες ημέρες έχει αναπτυχθεί μια έντονη φημολογία η οποία αφορά στην τύχη του Τμήματος Πληροφορικής και ΜΜΕ του Παραρτήματος του ΤΕΙ Πάτρας στον Πύργο και των σπουδαστών του.


Η φημολογία αυτή ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο μετά από την μετάδοση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΟΡΤ της συνέντευξης του κ. Τζαβάρα Κων/νου, Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού την Παρασκευή 08.03.2013 καθώς και του βίντεο το οποίο είχε καταγεγραμμένη την συνομιλία εκπροσώπων των σπουδαστών του Τμήματος με τον ίδιο μετά το τέλος της εκπομπής και το οποίο αναρτήθηκε στο κανάλι του ίδιου σταθμού το Σάββατο 09.03.2013 στο YouTube.


Σύμφωνα με αυτή μελετάται η τροποποίηση του τελικού σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» όπως αυτό ανακοινώθηκε για το Τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ από το Υπουργείο. Συγκεκριμένα, στο τελικό σχέδιο αναφέρεται ότι το Τμήμα «Μουσειολογίας, Μουσειογραφίας και Σχεδιασμού Εκθέσεων» μετονομάζεται σε «Διοίκηση Πολιτισμικών και Τουριστικών Μονάδων» και οι σπουδαστές και το Διδακτικό Προσωπικό του Τμήματος Πληροφορικής και ΜΜΕ μπορούν να απορροφηθούν κατ' επιλογήν από το νέο αυτό Τμήμα.


Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Τζαβάρα, το Υπουργείο εξετάζει την περίπτωση στο νέο Τμήμα που δημιουργείται στην πόλη του Πύργου να προστεθεί μια νέα κατεύθυνση (εκτός από τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό), αυτή των ΜΜΕ.




Σε σχολιασμό του παραπάνω σεναρίου, και με μοναδικό γνώμονα (α) την διατήρηση του γνωστικού αντικειμένου των σπουδών του Τμήματος, (β) των θεσμοθετημένων από το 2008 επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματος όπως αυτά αναφέρονται στο ΠΔ 181, ΦΕΚ 244/1-12-2008, τεύχος Α, (γ) την βιωσιμότητα του Τμήματος, θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:


Μια τέτοια πρόταση (όπως άλλωστε και οι προηγούμενες του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ») είναι μη αποδεκτή αφού ούτε και αυτή στηρίζεται σε σοβαρά ακαδημαϊκά κριτήρια. Σχεδιάζεται η δημιουργία στο νέο Τμήμα μιας τρίτης «κατεύθυνσης», αυτής των ΜΜΕ με στόχο την διατήρηση του αντικειμένου σπουδών του υπάρχοντος Τμήματος. Δυστυχώς όμως η λύση αυτή είναι ανεφάρμοστη για τους παρακάτω λόγους:


Στο νέο Τμήμα που δημιουργείται σύμφωνα με το τελικό σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» δεν περιλαμβάνονται κατευθύνσεις. Αντ? αυτού δημιουργείται ένα νέο Τμήμα το οποίο εντάσσεται στην Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) του ΤΕΙ Πάτρας με προσανατολισμό στο γνωστικό αντικείμενο της Διοίκησης Τουριστικών και Πολιτισμικών Μονάδων.
Σε περίπτωση που στο νέο Τμήμα θα υπήρχαν κατευθύνσεις, αυτές θα αναφέρονταν αναλυτικά στο τελικό σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» όπως γίνεται για άλλα νέα Τμήματα (για παράδειγμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ με 3 συγκεκριμένες κατευθύνσεις: (α) Δίκτυα, (β) Η/Υ και (γ) Λογισμικό).


Έτσι με την μορφή που είναι τώρα, οι σπουδαστές αυτού του Τμήματος θα παρακολουθήσουν ένα κοινό κύκλο μαθημάτων, ο οποίος θα περιλαμβάνει και μαθήματα επιλογής τα οποία όμως δεν θα χαρακτηρίζουν το πτυχίο και κατά συνέπεια τον πτυχιούχο ως ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ή ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ, αλλά θα είναι ενιαίος τίτλος σπουδών.




Στην περίπτωση που αλλάξει το νέο Τμήμα και ενσωματωθούν συγκεκριμένες κατευθύνσεις (Πολιτισμού και Τουρισμού), καθώς και αυτή των ΜΜΕ, σύμφωνα με όσα (ελάχιστα) έχουν γίνει γνωστά από το Υπουργείο, το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος θα περιλαμβάνει κοινά μαθήματα για τα δύο πρώτα έτη σπουδών ενώ τα τελευταία δύο θα περιλαμβάνουν μαθήματα των κατευθύνσεων τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. 


Στην περίπτωση που στο Τμήμα υπήρχε η κατεύθυνση ΜΜΕ, λίγα μαθήματα από το υπάρχον πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Πληροφορικής και ΜΜΕ θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο νέο καθώς ο αριθμός των μαθημάτων της κατεύθυνσης θα είναι περιορισμένος.



Το νέο Τμήμα όπως αναφέρεται και στον τίτλο του έχει ως σκοπό την παραγωγή πτυχιούχων οι οποίοι θα απασχοληθούν στον τομέα της Διοίκησης Μονάδων είτε Τουριστικών είτε Πολιτισμικών.


Η προσθήκη του όρου «ΜΜΕ» στον τίτλο, αυτόματα θα σήμαινε αλλοίωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων του Τμήματος Πληροφορικής και ΜΜΕ, οδηγώντας στην ουσιαστική κατάργηση του υπάρχοντος Τμήματος αφού θα οδηγούσε σε πτυχιούχους με επαγγελματικά δικαιώματα στην Διοίκηση Μονάδων ΜΜΕ κάτι το οποίο είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που περιγράφεται στα θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα.


Συνεπώς τα επαγγελματικά δικαιώματα θα αλλάξουν.

Μια τέτοια περίπτωση για τους σπουδαστές του Τμήματος Πληροφορικής και ΜΜΕ θα είχε ως αποτέλεσμα την υπαγωγή τους στη σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) και την προσθήκη στο πρόγραμμα σπουδών τους στην μεγαλύτερη πλειοψηφία του, μαθημάτων του αντικειμένου της Διοίκησης και της Οικονομίας.



Κάτι εντελώς διαφορετικό από το πρόγραμμα σπουδών που ακολουθούν μέχρι τώρα και το οποίο περιλαμβάνει σε ποσοστό 60% μαθήματα του γνωστικού αντικειμένου της Τεχνολογίας των Μέσων, 30% μαθήματα του γνωστικού αντικειμένου της θεωρίας των ΜΜΕ και μόνο 10% (που είναι υποχρεωτικό κατά την κατάρτιση του προγράμματος σπουδών) μαθήματα Οικονομίας και Διοίκησης (ΔΟΝΑ κλπ).


Συνεπώς το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος αλλάζει.

Μια τέτοια αλλαγή θα οδηγούσε στην εξαφάνιση πτυχιούχων του Τμήματος οι οποίοι μπορούν να εφαρμόσουν στην αγορά εργασίας τις γνώσεις και δεξιότητες που αποκτούν στο αντικείμενο της τεχνολογίας των μέσων (νέων και παραδοσιακών) και που στον ακαδημαϊκό χάρτη της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης δεν υπάρχει άλλο Τμήμα με παρόμοιο ή ίδιο γνωστικό αντικείμενο.


Και αυτό γιατί το νέο Τμήμα που δημιουργείται (ή θα δημιουργηθεί μετά την φημολογούμενη προσθήκη της κατεύθυνσης ΜΜΕ) δεν θα περιλαμβάνει τον χαρακτήρα της εφαρμογής των νέων τεχνολογιών στα Μέσα, αλλά θα έχει προσανατολισμό Διοικητικό - Οικονομικό.

Ακαδημαϊκά, σε κανένα ανώτατο Ίδρυμα (Ελλάδα - Εξωτερικό) δεν υπάρχει Τμήμα το οποίο να θεραπεύει ταυτόχρονα (έστω και μέσω κατευθύνσεων) το γνωστικό αντικείμενο του Τουρισμού, του Πολιτισμού και των Μέσων.
Σε όλα τα Τμήματα οι τρεις παραπάνω κατευθύνσεις αποτελούν ξεχωριστά προγράμματα σπουδών (Tourism studies, Cultural Studies, Digital Media Studies) αφού η αλληλοεπικάλυψή τους είναι ελάχιστη ή μηδαμινή.


Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρώ ότι το σενάριο της δημιουργίας μιας τρίτης «κατεύθυνσης» ΜΜΕ ή Μέσων όπως ακούστηκε δεν μπορεί να εφαρμοστεί για το Τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ αφού θα είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση του γνωστικού αντικειμένου των σπουδών του Τμήματος, των θεσμοθετημένων επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματος και τελικά την βιωσιμότητα του Τμήματος.



Αντ΄ αυτού και προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του Τμήματος Πληροφορικής και ΜΜΕ, της αναγνώρισης της αναγκαιότητας ύπαρξης ενός Τμήματος με γνωστικό αντικείμενο των Ψηφιακών Μέσων (digital media studies) στην Ελλάδα (όπως ήδη γίνεται στο εξωτερικό), θα πρότεινα την διατήρηση της αυτονομίας του Τμήματος Πληροφορικής και ΜΜΕ με παράλληλη αλλαγή του τίτλου σε «ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ» ώστε να περιγράφει αρτιότερα το τεχνολογικού χαρακτήρα αντικείμενο σπουδών του, κάτι το οποίο έχει ήδη εφαρμοστεί για το Τμήμα «Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας» του Παραρτήματος της Καστοριάς του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας.



Δρ. Α. Κούτρας
Επικ. Καθηγητής ΤΕΙ Πάτρας
Προϊστάμενος Τμήματος Πληροφορικής και ΜΜΕ


Τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ-Χρήσιμοι Ιστότοποι

Ιστότοπος Τμήματος - http://www.infomm.teipat.gr

[INFOGRAPHICS] Στατιστικά Στοιχεία Τμήματος - http://bit.ly/13BBwAG

ΠΛΗ&ΜΜΕ - Facts & Figures - http://bit.ly/Zddma1



Συνεχίζεται η κατάληψη στο ΤΕΙ Καλαμάτας
   ΠΑΤΡΙΣ 11.3.2013
Κρίσιμη γενική συνέλευση, με πολύ μεγάλη προσέλευση, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο ΤΕΙ Καλαμάτας, παρουσία όλων των τμημάτων.

Εκεί αποφασίστηκε η συνέχιση της κατάληψης μέχρι την Παρασκευή στο κτίριο του ΤΕΙ, κατάληψη και καθιστική διαμαρτυρία στο Δημαρχείο Καλαμάτας, πορεία αύριο στο κέντρο της πόλης, αυτά ειναι τα βασικά που περιελάμβανε το κοινό πλαίσιο που κατέβασαν οι παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ ως αντιδράσεις στο «Σχέδιο Αθηνά» που στέλνει το Τμήμα της λογοθεραπείας στην Πάτρα αλλά και βάζει σε κίνδυνο τα επαγγελματικά δικαιώματα φοιτητών και άλλων τμημάτων.

Τη Παρασκευή θα γίνει εκ νέου γενική συνέλευση και εκεί θα αποφασιστούν οι κινητοποιήσεις για τη συνέχεια.

Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας, φοιτητές του τμήματος λογοθεραπείας πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Καλαμάτας


TΩΡΑ: Κλειστή η Β.Σοφίας από φοιτητές που αντιδρούν στο σχέδιο “Αθηνά”

Aπό Olympia.gr

Αναρτήθηκε από τον/την economikos στο Μαρτίου 11, 2013

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή πραγματοποιούν αυτή την ώρα φοιτητέςαπό πανεπιστήμια της επαρχίας αντιδρώντας στο σχέδιο Αθηνά του Υπουργείου Παιδείας. Φραγμός των ΜΑΤ στη Β.Σοφίας.

Δε περνά μέρα που να μη γίνεται μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα ενάντια στο σχέδιο Αθηνά.

Στη σημερινή διαμαρτυρία συμμετέχουν μεταξύ άλλων φοιτητές από τη Λευκάδα, τη Ζάκυνθο, τη Λιβαδειά, την Κοζάνη και το Λασίθι.

newsit.gr

About these ads



Απεργία πείνας από τον δήμαρχο Μεσολογγίου για την «Αθηνά»

Μαύρες σημαίες στην πόλη και νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας
Απεργία πείνας από τον δήμαρχο Μεσολογγίου για την «Αθηνά»



 
Απεργία πείνας ξεκίνησε τη Δευτέρα, ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Παναγιώτης Κατσούλης, αντιτιθέμενος στο κλείσιμο του ΤΕΙ Μεσολογγίου που προβλέπεται στο σχέδιο «Αθηνά», και κάλεσε όσους δημότες επιθυμούν να τον ακολουθήσουν, ξεκινώντας κι αυτοί απεργία μαζί του.

Μιλώντας στο vima.gr ο κ. Κατσούλης δήλωσε ότι οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή επειδή «ύστερα από ένα μήνα εμπαιγμού και υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα, ύστερα από ένα μήνα κινητοποιήσεων και στο Μεσολόγγι και στην Αθήνα, έπειτα από τα χθεσινά γεγονότα απρόκλητης αστυνομικής βίας προκειμένου να προστατευθεί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και μετά την πρωτοφανή επίδειξη αλαζονείας του κ. Σαλμά, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την απεργία πείνας για να απαιτήσουμε με αυτό τον τρόπο να υπάρξει επιτέλους δικαιοσύνη σε αυτόν τον τόπο μας».

Ο κ. Κατσούλης αναφέρει ότι το κλείσιμο του ΤΕΙ Μεσολογγίου, που μετρά 30 χρόνια λειτουργίας και έχει καταταχθεί σε διεθνείς αξιολογήσεις ως το τρίτο καλύτερο ΤΕΙ της χώρας, έγινε με άξονα «μικροπολιτικά συμφέροντα και θα δώσει τη χαριστική βολή στην περιοχή που μαραζώνει ήδη από τις πολιτικές του μνημονίου».

Ο κ. Κατσούλης πρότεινε να υψωθούν μαύρες σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια, αλλά και στα καταστήματα της πόλης και επίσης πρότεινε να μην υπάρξει συμμετοχή του δήμου και των φορέων στις γιορτές της 25ης Μαρτίου και στη θέση τους να υπάρχει το πανό διαμαρτυρίας. Στα τείχη του κάστρου ανεμίζουν ήδη μαύρες σημαίες. Παράλληλα στις εκδηλώσεις για την Έξοδο για πρώτη φορά αποφασιστηκε να μην προσκληθεί κανένας πολιτικός και πολιτειακός παράγοντας.

Να θυμίσουμε ότι χθες στο Μεσολόγγι έξω από το ξενοδοχείο όπου επρόκειτο να μιλήσει ο Αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, σημειώθηκαν επεισόδια κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν τουλάχιστον τρεις κάτοικοι της περιοχής.

Σήμερα σπουδαστές του ΤΕΙ Μεσολογγίου έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης κατά του σχεδίου «Αθηνά», απαιτώντας να μην καταργηθεί, αλλάξει αντικείμενο ή μεταφερθεί αλλού το ίδρυμα.



Πανελλαδικό “Όχι” στο σχέδιο Αθηνά – Ντόμινο λουκέτων στις σχολές

Mar 11, 2013
Τη δική της πρόταση απέναντι στο σχέδιο “Αθηνά” ανακοίνωσε η σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ την ίδια ώρα φουντώνουν οι αντιδράσεις απέναντι στις αλλαγές που επιχειρούνται στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, με απεργίες πείνας και καταλήψεις.
Το μέλλον των κινητοποιήσεων αναμένεται να αποφασιστεί σήμερα, Δευτέρα, στις κατά τόπους συνελεύσεις.
Κατάληψη στο γραφείο Σταϊκούρα στη Λαμία


  
Σε κατάληψη τον πολιτικού γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στη Λαμία προχώρησαν, περίπου για μία ώρα, οι φοιτητές του τμήματος στο Πανεπιστήμιο Στερεάς που βρίσκεται στη Λαμία.
Κεντρικό τους αίτημα ήταν να διασφαλιστεί η λειτουργία του τμήματος αφού, σύμφωνα με το σχέδιο “Αθηνά”, αυτό παραμένει στη Λαμία και αναβαθμίζεται σε σχολή ενταγμένη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Παράλληλα, ζήτησαν την ολοκλήρωση των προσλήψεων μόνιμων μελών ΔΕΠ που εκκρεμούν εδώ και δύο χρόνια και γενικά τη συμπλήρωση σε ανθρώπινο δυναμικό για την απρόσκοπτη λειτουργία του τμήματος.
‘Όπως κάνατε ενέργειες για να παραμείνει το τμήμα στη Λαμία, θα πρέπει τώρα να κάνετε τις ίδιες ενέργειες για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του”, είπε ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου, συνομιλώντας τηλεφωνικά με τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα με τον οποίο προσδιορίστηκε συνάντηση την Τρίτη στην Αθήνα για να συζητηθούν τα συγκεκριμένα θέματα.



Απεργία πείνας στο Μεσολόγγι
Απεργία πείνας πραγματοποιούν από τις 8 Μαρτίου φοιτητές του τμήματος Αλιείας – Υδατοκαλλιέργειας του παραρτήματος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στα Μουδανιά, αντιδρώντας στην προωθούμενη μεταφορά του στο ΤΕΙ Μεσολογγίου.
Παράλληλα, απεργία πείνας πραγματοποιεί από σήμερα, Δευτέρα, ο δήμαρχος Μεσολογγίου Π. Κατσούλης.
Την Κυριακή, σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια στην πόλη, όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να προσεγγίσουν το ξενοδοχείο όπου επρόκειτο να μιλήσει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και βουλευτής του νομού Μάριος Σαλμάς.
Αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν τους διαδηλωτές να εισέλθουν στο ξενοδοχείο, κάνοντας χρήση χημικών.
Ο κ. Κατσούλης κατήγγειλε αστυνομική βία και ξυλοδαρμούς, κατηγορώντας τον κ. Σαλμά για ενορχήστρωση των επεισοδίων.
Βράζει η Κρήτη και η Καλαμάτα για την “Αθηνά”



Στην κατάληψη και το κλείσιμο της Εφορίας στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου προχωρούν από σήμερα Δευτέρα οι κάτοικοι της Ιεράπετρας, ενώ αύριο, Τρίτη, θα προγραμματίζουν να προχωρήσουν στον αποκλεισμό της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου.
Συγκέντρωση στην Αθήνα προγραμματίζουν για την επόμενη εβδομάδα κάτοικοι και φορείς της Καλαμάτας, διεκδικώντας την παραμονή και λειτουργία στην πόλη του τμήματος Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Καλαμάτας.
Από Αλεξίπτωτο 




απόψεις


Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ»: Η δυσανεξία στη μεταρρύθμιση




του Λεωνίδα Καστανά
Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για τη χάραξη του νέου πανεπιστημιακού χάρτη δεν έχει να κάνει ούτε με επιστημονικά κριτήρια, ούτε με τον ενιαίο χώρο έρευνας και εκπαίδευσης, ούτε με μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική. Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια. Όταν μια χρεοκοπημένη χώρα, χωρίς τραπεζικό σύστημα και με ανύπαρκτη παραγωγική βάση έχει 534 πανεπιστημιακά τμήματα σκορπισμένα σε όλη την επικράτειά της, είναι προφανές ότι πρέπει να τα μειώσει σημαντικά. Αν θέλει δηλαδή να μην τα δει όλα μαζί να καταρρέουν λόγω ελλείψεως πόρων. Αυτό το προφανές και απλούστατο πράγμα φαίνεται ότι είναι αδιανόητο σε πολλούς. Και αν αυτοί ανήκουν στην Αριστερά του «ό,τι νάναι» είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αν όμως ανήκουν στην έλλογη Αριστερά, τότε φαίνεται πως η δυσανεξία στη μεταρρύθμιση είναι  καθολική στον αριστερό χώρο.
Όταν συζητούσαμε για το νέο Νόμο Πλαίσιο γράφαμε ότι οι σκληρές συγκρούσεις εκείνης της εποχής γύρω από το νέο καθεστώς διοίκησης των ΑΕΙ θα ωχριούσαν μπροστά στις μελλοντικές συγκρούσεις για τον πανεπιστημιακό «Καλλικράτη», δηλαδή γι αυτό που σήμερα ονομάζουμε σχέδιο «ΑΘΗΝΑ». Και το γράφαμε γιατί ξέραμε ότι η πελατειακή λογική είναι ίδιον όλων των πολιτικών δυνάμεων και όχι μόνο του φαύλου δικομματισμού.
Η παρούσα «ΑΘΗΝΑ» είναι μια κουτσή μεταρρύθμιση που βαδίζει όμως προς τη σωστή κατεύθυνση. Μειώνει τα Ιδρύματα  από 40 σε 34 και τα τμήματα από 534 σε 384. Συγχωνεύει συγγενή ως προς το γνωστικό αντικείμενο τμήματα, προσπαθεί να κάνει μια ορθολογικότερη κατανομή του διδακτικού προσωπικού, να αξιοποιήσει την υπάρχουσα κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή, να εφαρμόσει οικονομίες κλίμακας. Δημιούργησε μεγάλες σχολές, σύμφωνα  με τα διεθνή πρότυπα, στις οποίες υπήχθησαν όλα τα συναφή τμήματα είτε αυτούσια, είτε ως κατευθύνσεις. Έκανε και μια κάποια επικαιροποίηση των γνωστικών αντικειμένων, ιδιαίτερα των ΤΕΙ.
Το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε και έλαβε τις γνώμες των συμβουλίων ή των συγκλήτων των Ιδρυμάτων και τις αξιοποίησε στο μέτρο   του δυνατού. Είναι γνωστό ότι με τα όργανα αυτά υπάρχει μια δυσκολία συνεννόησης λόγω των αντικρουόμενων λογικών και προτάσεων που καταθέτουν, στα πλαίσια πάντοτε των συντεχνιακών συμφερόντων. Οι συγχωνεύσεις που περιλαμβάνει το προεδρικό διάταγμα εγκρίθηκαν και από την ΑΔΙΠ.
Όλα αυτά βέβαια διανθίστηκαν με τραγικά λάθη (κυρίως στο πρώτο σχέδιο), με γερές δόσεις πελατειακής λογικής, με πίεση χρόνου λόγω της κατάρτισης των νέων μηχανογραφικών, με ανάθεση της τεχνικής μελέτης σε ιδιώτες χωρίς κανένα λόγο, με άστοχες αυξήσεις φοιτητών σε σχολές χωρίς την αντίστοιχη αύξηση προσωπικού και πόρων και χωρίς την αναγκαία επαναφορά της βάσης του 10 που θα απλοποιούσε τις διαδικασίες.  
Η καινοτόμα πρόταση των κοινοπραξιών ( πρόταση της ΔΗΜΑΡ) συνάντησε νομικό εμπόδιο στο αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων και θα πρέπει να επανεξεταστεί στο άμεσο μέλλον και να εφαρμοστεί πιλοτικά σε μια λογική δι - ιδρυματικού συντονισμού  και στρατηγικού σχεδιασμού με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Να προωθεί δηλαδή εθελούσιες οριζόντιες συνεργασίες μεταξύ τμημάτων, Ιδρυμάτων, Ερευνητικών Κέντρων αλλά, γιατί όχι και σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.
Δυστυχώς, δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε και κάτι πολύ καλύτερο, κάτι πιο τεκμηριωμένο και κυρίως  πιο δραστικό. Αλλά είναι φανερό ότι η παρούσα ΑΘΗΝΑ δεν ήρθε για να μείνει για πάντα. Με δεδομένη την παράταση της οικονομικής ύφεσης, λόγω και των εξελίξεων στην Κύπρο, το μόνο σίγουρο είναι ότι το Υπουργείο σύντομα θα αναγκαστεί να περιορίσει τον αριθμό των τμημάτων κάτω από τα 300 ή και τα 250. Όταν ένα πτυχίο Ιατρικής κοστίζει στο κράτος 95.000 Ε, ένα πτυχίο Μεταλλειολόγου 69.000E και το ετήσιο κόστος ανά φοιτητή είναι στο ΕΜΠ 11.813 E, στην ΑΣΚΤ 12.994 E και στο Γεωπονικό 10.596E είναι περιττό να συζητάμε για άλλα κριτήρια πέραν του οικονομικού.
Και το «οικονομικό» δεν έχει να κάνει μόνο με τον περιορισμό των τρεχόντων εξόδων αλλά και τις μελλοντικές παραγωγικές και αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ούτε άλλους αρχιτέκτονες, ούτε άλλους γιατρούς. Είναι «αμαρτία» να τους σπουδάζει ματώνοντας για να μεταναστεύσουν και να προσφέρουν άλλού τις υπηρεσίες τους, να παράγουν αλλού υπεραξίες. Η χώρα έχει ανάγκη από τεχνική εκπαίδευση, από νέους και νέες μεσαίων προσόντων ( τεχνολόγους, τεχνικούς βοηθούς, επαγγελματίες γεωργούς, κλπ) που θα δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή και θα δώσουν ώθηση στην οικονομία της. Χρειάζεται Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση ποιότητας και προς τα εκεί θα πρέπει να διαθέσει πόρους και επιστημονικό δυναμικό.
Όποια και όποιος ανήκει στο μεταρρυθμιστικό πολιτικό τόξο δεν έχει παρά να υποστηρίξει την προσπάθεια που γίνεται για τον περιορισμό του αριθμού των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Το να κρυβόμαστε πίσω από τις αδυναμίες του σχεδίου και να ζητάμε την απόσυρσή του σημαίνει ότι δεν θέλουμε να αλλάξει τίποτα, δεν θέλουμε να μπει μια τάξη σε αυτό το χάος, να περιοριστεί η σπατάλη που βαραίνει πρώτα και κύρια τον εργαζόμενο, τον αδύναμο πολίτη. Αλλά έτσι υπονομεύουμε το ρόλο  της Ανώτατης Εκπαίδευσης και διαιωνίζουμε τη χαμηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. 
Καταλαβαίνω τη δυσκολία πολλών βουλευτών και πολιτευτών να αντιμετωπίσουν τους οργισμένους ψηφοφόρους τους, κυρίως στην επαρχία. Κάποια στιγμή, όμως, θα πρέπει να σπάσει το απόστημα της πελατειακής πολιτικής και να ειπωθούν οι αλήθειες που οι περισσότεροι γνωρίζουμε. Οι παλιές καλές και large εποχές παρήλθαν ανεπιστρεπτί. Αν παρόλα αυτά ένα μέρος της κοινωνίας μας θέλει να σπουδάζει τα παιδιά της όπως πριν, θα πρέπει να μπορεί να το κάνει αρκεί να πληρώσει. Ας αλλάξουμε το Σύνταγμα και ας επιτρέψουμε την ίδρυση Ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ας μισθώσουμε δημόσια εκπαιδευτικά  ιδρύματα σε ιδιώτες.   Καλό θα μας κάνει. Σάμπως στέλνοντας τα παιδιά μας μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, δεν πληρώνουμε και μάλιστα πολλά περισσότερα, για πολύ χειρότερες υπηρεσίες;

Συνωστισμός Ηλείων, στην Αθήνα     Εκτύπωση E-mail
  Απο Πρωινή Ενημέρωση                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      
Τρίτη, 12 Μάρτιος 2013 10:11
   


Στην Αθήνα οι φοιτητές του Πύργου, αλλά και της Αμαλιάδας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κατάργηση- συγχώνευση  των Τμημάτων στις δυο πόλεις της Ηλείας, στον υπ. Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο.


Στην Αθήνα οι εργολάβοι δακοκτονίας για μια τροπολογία που τους υπόσχονται αλλά ακόμα δεν είδαν να ψηφίζεται, προκειμένου να πληρωθούν για τα περσινά δεδουλευμένα  τους.

Στην Αθήνα και οι αγρότες δικαιούχοι των καλλιεργήσιμων εδαφών των πρώην λιμνών Αγουλινίτσας – Μουριάς  και Κάστας για το νέο νόμο διανομής των δημοσίων εκτάσεων…

Τελικά, τίποτα δεν μπορεί να επιλυθεί σε  αυτό το νομό, ώστε να μην απαιτείται και η … διεκδικητική   μετανάστευση;



e
Παράσταση διαμαρτυρίας φοιτητών και δημοτικής αρχής σήμερα στο Υπουργείο


Κινητοποιήσεις
Τρίτη, 12 Μάρτιος 2013                                                                                                                                           09:31                                                                                                                                                                      
Από Πρωινή Ενημέρωση                 


Από τον Υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο  Νέες διαβεβαιώσεις για τρείς κατευθύνσεις



Τα όσα διαβεβαίωσε τους φοιτητές στον Πύργο ο αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ Κώστας Τζαβάρας, επιβεβαίωσε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες ο Υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Το νέο τμήμα Διοίκησης Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων του ΤΕΙ στον Πύργο, θα έχει τρείς κατευθύνσεις. Την κατεύθυνση Πολιτισμού (όπου απορροφάται το τμήμα Μουσειολογίας), Τουρισμού και ΜΜΕ. Τρία δηλαδή αυτοτελή «τμήματα» τα οποία δεν θα είναι αλληλοεμπλεκόμενα, αλλά στο κάθε ένα από αυτά θα έχουν επιλογή εισαγωγής κάθε χρόνο 50 νέοι φοιτητές. Επιπλέον, στο νέο αυτό τμήμα θα υπάρχουν οχτώ (8) συνολικά  καθηγητές (ΔΕΠ) ενώ στο Προεδρικό Διάταγμα που συντάσσεται και αναμένεται να κατατεθεί προσεχώς, θα αναλύεται και το ζήτημα της μεταβατικότητας, ώστε να δοθεί η ευκαιρία να συνεχίσουν τις σπουδές τους απρόσκοπτα μέχρι και το πτυχίο, οι σπουδαστές των δυο υπό συγχώνευση τμημάτων. Οι τρεις αυτές κατευθύνσεις, θα τεθούν σε εφαρμογή από το α’ εξάμηνο του νέου ακαδημαϊκού έτους.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι το αίτημα των σπουδαστών και της τοπικής κοινωνίας του Πύργου, είναι η παραμονή των δυο τμημάτων ΤΕΙ με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο και σε καμία περίπτωση η ένταξη τους σε ένα νέο τμήμα αμφίβολης βιωσιμότητας.



Συναντήσεις στο ΥΠΑΙΘΠΑ

Εξάλλου, χθες, διαδοχικές συναντήσεις στο Υπουργείο Παιδείας, είχαν ο Δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιάννης Αργυρόπουλος. Στη διάρκεια των συναντήσεων αυτών, ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις όσον αφορά το σχέδιο «Αθηνά» εκθέτοντας ταυτόχρονα σειρά ερωτημάτων σχετικά με τη λειτουργία του νέου τμήματος που δημιουργείται.

Μάλιστα σήμερα το πρωί, δεκάδες φοιτητές θα μεταβούν με μισθωμένα λεωφορεία από το Δήμο Πύργου, στην Αθήνα συνοδευόμενοι από αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους προκειμένου να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας επιδιώκοντας ταυτόχρονα να συνομιλήσουν απευθείας με τον Υπουργό Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Στη συνάντηση αυτή θα παραβρίσκεται και ο Δήμαρχος Πύργου.




Πύργος: Σε καθεστώς μεταβατικότητας το ΤΕΙ ΜΜΕ & Πληροφορικής - Προστίθεται στην ονομασία του νέου τμήματος η Μουσειολογία

re on email
Ηλεία ( 12/03/2013 08:00 )
14:00 Σύμφωνα με πληροφορίες του patrisnews, το ΤΕΙ ΜΜΕ &Πληροφορική εντάσσεται σε καθεστώς μεταβατικότητας και παραμένει ως έχει, ενώ το νέο τμήμα που θα δημιουργηθεί θα περιλαμβάνει στον τίτλο και τη Μουσειολογία («Διοίκηση Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων και Μουσειολογίας» ο πιθανός τίτλος).


Περισσότερα σε νεότερη ανάρτηση



12:20: Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση των φοιτητών των ΤΕΙ Πύργου και Αμαλιάδας και των δημάρχων των δύο πόλεων με συνεργάτες του υπουργού Παιδείας, κ.Αρβανιτόπουλου, προκειμένουν να καταθέσουν τα επιχειρήματά τους για τις επικείμενες αποφάσεις σχετικά με την τύχη των ΤΕΙ της Ηλείας.




Θετικός στο ενδεχόμενο της μεταβατικότητας για το τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ, υπό προϋποθέσεις μέχρι το 2018,  φαίνεται πως εμφανίστηκε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, στην χθεσινή επικοινωνία που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε τους φοιτητές για την εξέλιξη αυτή.

Οι φοιτητές, στη συνάντηση και συζήτηση που είχαν με τον κ.Τζαβάρα το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στις εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, του έθεσαν τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους επί του σχεδίου «Αθηνά», ζητώντας μάλιστα από τον ίδιο να τα μεταφέρει στον κ.Αρβανιτόπουλο.


Κάτι που φαίνεται πως έγινε τη Δευτέρα και τα αποτελέσματα που διαφαίνονται είναι ίσως θετικά, τουλάχιστον για τους ήδη φοιτώντες, οι οποίοι, σε περίπτωση που τελικά εφαρμοστεί αυτό, θα μπορέσουν να πάρουν πτυχίο από το τμήμα στο οποίο σπουδάζουν σήμερα, με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο.

Εξάλλου, σήμερα (12/3) το πρωί, τρία λεωφορεία με φοιτητές, ναυλωμένα από τον δήμαρχο Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλο, θα αναχωρήσουν από τον Πύργο με προορισμό την Αθήνα και το υπουργείου Παιδείας όπως θα επιδιώξουν -μαζί με τον κ.Παρασκευόπουλο που βρίσκεται ήδη στην Αθήνα από χθες- να συναντηθούν είτε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου είτε με κάποιο τεχνικό κλιμάκιο του υπουργείου που έχει ασχοληθεί με το σχέδιο «Αθηνά».
Ν.Σ ΠΑΤΡΙΣ

................................................................................................................................................




Σπουδαστές Τ.Ε.Ι. Πύργου-Ανοίγοντας το μονοπάτι για το μέλλον...
ΠΑΤΡΙΣ 12.3.2013
Σε μία εποχή κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε οι άνθρωποι δοκιμάζονται και περνούν από διάφορα συναισθηματικά και ψυχολογικά στάδια. Σε αυτή την περίοδο μπορούμε να στηριχθούμε μόνο σε μία αρετή, τη λογική. Όσο παράλογα κι αν είναι όσα μας συμβαίνουν, μόνο χαμένοι μπορούμε να βγούμε εάν αφήσουμε την οργή, την αγανάκτηση και τον θυμό να μας συνεπάρουν και να μας καθοδηγήσουν.

Ως νέοι άνθρωποι πρέπει να μετατρέψουμε αυτή την αρνητική ροή συναισθημάτων σε ήρεμη, κινητήρια δύναμη, η οποία θα οδηγήσει σε εύστοχες αποφάσεις και καινοτόμες δράσεις. Το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα είναι το γρανάζι που μπορεί να αλλάξει το μέλλον. Νέοι με πείσμα, ιδέες, ιδανικά. Νέοι με θάρρος, άποψη, κριτική ικανότητα. Νέοι που μπορούν να διεκδικήσουν το μέλλον τους.

Οι σπουδαστές των τμημάτων Πληροφορικής και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Μουσειολογίας, Μουσειογραφίας και σχεδιασμού Εκθέσεων (Τ.Ε.Ι. Πατρών, παράρτημα Πύργου, Ηλείας), αντιστέκονται σθεναρά και είναι κάθετα αντίθετοι με όσα προβλέπει το σχέδιο «Αθηνά». Η μοναδικότητα των αντικειμένων των δύο αυτών σχολών αποτελεί γνώμονα για τις δράσεις της σπουδαστικής κοινότητας.

Δεχτήκαμε υποσχέσεις και δεσμεύσεις ότι θα ληφθούν υπόψη τα αιτήματα μας. Αερολογίες, όμορφα δομημένους και περίτεχνους λόγους κοροϊδίας. Σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχτούμε άλλα ψεύδη. Οι πολιτικοί "άρχοντες" πρέπει να μάθουν να τιμούν τα λόγια τους με ανάλογες πράξεις.

Κάποιοι βρήκαν πάτημα να κατηγορήσουν το σπουδαστικό κίνημα, καταδικάζοντας τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στον εξωτερικό χώρο του κτηρίου της ΟΡΤ στην πόλη του Πύργου, όπου οι σπουδαστές συγκεντρώθηκαν για να απαιτήσουν τις δεσμεύσεις  του Ηλείου βουλευτή της Ν.Δ. και  αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Κ. Τζαβάρα, έτσι ώστε να επιλυθούν τα σπουδαστικά ζητήματα. Θαρρώ πως θα ήταν συνετό ο καθένας να αναφέρεται πρώτα σε προσωπικό επίπεδο. Να αναρωτηθεί εάν τα λόγια και οι πράξεις του, του επιτρέπουν να εκφέρει άποψη και εν συνεχεία να την παραθέσει δημοσίως. Θα έρθει η στιγμή που θα κλιθούν να λογοδοτήσουν για τις αποφάσεις τους.

Η κοινωνία λειτουργεί ως ένα σώμα, μία οντότητα. Μέσα στο «όλον» εύλογα θα υπάρξουν κάποια «κακοποιά» στοιχεία τα οποία θα λειτουργήσουν αυτοβούλως με σκοπό το ιδιωτικό συμφέρον. Το σύνολο όμως θα τα απομονώσει και θα τα αποβάλλει με σκοπό την ευρυθμία και την ευημερία της κοινωνίας.

Είμαστε νέοι. Είμαστε σπουδαστές. Αγαπάμε τη χώρα μας και θα διεκδικήσουμε το μέλλον μας, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Τσίρου Μαρία (σπουδάστρια τμήματος Πληροφορικής & ΜΜΕ)

PDF Εκτύπωση E-mail






Πύργος: Παραλίγο στα χέρια μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο...
re on email
Ηλεία ( 13/03/2013 08:30 )
από ΠΑΤΡΙΣ
Διχόνοια και πολλές εντάσεις προκάλεσε την Τρίτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Πύργου, το σοβαρό θέμα του ΤΕΙ Πύργου και του σχεδίου «Αθηνά», το οποίο απασχολεί το τελευταίο διάστημα την πρωτεύουσα του δήμου, με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Γαβρίλη Λιατσή να ζητά εμμέσως την παραίτηση του δημάρχου Πύργου, Μάκη Παρασκευόπουλου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, λίγο μετά την ενημέρωση που έγινε στο Σώμα από τον δήμαρχο Μάκη Παρασκευόπουλο, ο οποίος είπε με λεπτομέρειες όσα συζητήθηκαν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ακούστηκαν αρκετές απόψεις, με τον κ.Λιατσή να επιρρίπτει ευθύνες για τις αλλαγές που δημιουργούνται στο ΤΕΙ στη δημοτική αρχή και στον δήμαρχο της πόλης του Πύργου, τονίζοντας πως το ΤΕΙ χάνει τη μοναδικότητά του.

Έντονες αντιπαραθέσεις

Με σκληρά λόγια για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το θέμα των ΤΕΙ η δημοτική αρχή Πύργου, μίλησε ο Γαβρίλης Λιατσής μόλις πήρε τον λόγο, κάτι που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του δημάρχου, Μάκη Παρασκευόπουλου, ο οποίος με τη σειρά του άφησε αιχμές για την πολιτική που ακολουθεί η παράταξη του κ.Λιατσή. Μάλιστα, ο κ. Παρασκευόπουλος επεσήμανε, απευθυνόμενος προς τον κ.Λιατσή πως η παράταξη ανέμενε να κλείσει το ΤΕΙ ώστε να «εκμεταλλευτεί» πολιτικά το κενό που θα δημιουργούσε αυτό.

«Περιμένατε να κλείσει το ΤΕΙ για να χορέψετε. Στις στάχτες όμως δεν θα χορεύετε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Γαβρίλη Λιατσή, ο οποίος τόνισε πως «όταν ιδρύθηκε το ΤΕΙ έγινε με όραμα η ριγμένη Ηλεία να βρεθεί με επίκεντρο τον Πύργο ως ένας ζωντανός πολιτιστικός, τουριστικός και κοινωνικός οργανισμός», επισημαίνοντας πως αντί αυτού το ΤΕΙ σήμερα αναγκάζεται να χάσει τη μοναδικότητα των τμημάτων με την οποία δημιουργήθηκε.

«Η Αθηνά έχει γυρισμένη την πλάτη της στην πόλη μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Λιατσής και συνέχισε «Σήμερα, με έναν θολό τρόπο προσπαθείτε να πείτε πως νικήσατε», ενώ σχολίασε πως σε λίγο διάστημα θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με το ΤΕΙ, καθώς τα τμήματα αυτά δεν θα επιλέγονται από τους φοιτητές που ζουν σε μακρινές περιοχές.

Ο κ. Γιάνναρος από την πλευρά του τόνισε πως όλη αυτή η κατάσταση αποσκοπεί στο πολιτικό όφελος από τη δημοτική αρχή


Παραλίγο στα χέρια Λιατσής-Σκαρτσιάρης

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι έντονες στιγμές που δημιουργήθηκαν με αφορμή το θέμα των ΤΕΙ ήταν πάρα πολλές, ενώ χαρακτηριστικό ήταν το ξέσπασμα του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Γαβρίλη Λιατσή, προς το πρόσωπο του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Παναγιώτη Σκαρτσιάρη.



Η ένταση ξεκίνησε όταν ο κ.Σκατρτσιάρης άφησε αιχμές κατά του κ. Λιατσή για τη διαχείριση του δήμου την περίοδο της δημοτικής του θητείας και για τα όσα η δικαιοσύνη ερευνά, αναφέροντας το όνομα του συλληφθέντος πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.


Κάπου εκεί, τα αίματα άναψαν με τον κ.Λιατσή να κινείται απειλητικά προς τον κ. Σκαρτσιάρη όπου τον αποκάλεσε «κότα» με την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Πύργου να εκρήγνυται.


ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ
giakoumelou@gmail.com

 ............................................................................................................................



Η τελική πρόταση για τα ΤΕΙ της Ηλείας (ΝΕΟ)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ( 13/03/2013 09:11 )
 
1
                        iliaoikonomia.gr
Μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθές Τρίτη στο Υπουργείο Παιδείας και στην οποία συμμετείχαν εκπροόσωποι των φοιτητών καθώς και οι Δήμαρχοι Πύργου Μ. Παρασκευόπουλος και Ήλιδας Γ.Λυμπέρης, η τελική πρόταση για τα ΤΕΙ της Ηλείας διαμορφώθηκε ως εξής:
Στον Πύργο γίνεται ένα τμήμα με 3 κατευθύνσεις από τις οποίες η πρώτη θα αφορά τη Μουσειολογία, η δεύτερη τις Τουριστικές μονάδες και η τρίτη τα ΜΜΕ. Στο υπάρχον τμήμα και όσο αφορά το τμήμα Μουσειολογίας δεν αλλάζει κάτι. Το τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ θα έχει μεταβατικότητα προκειμένου οι σπουδαστές να φοιτήσουν κανονικά και να πάρουν το πτυχίο τους έως το 2018 με τα επαγγελματικά δικαιώματα που ισχύουν σήμερα. Επίσης παρέχεται εναλλακτικά  η δυνατότητα να σπουδάσουν στο τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών στην Πάτρα. Για την Αμαλιάδα αποφασίστηκε το τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής στην Δημόσια Διοίκηση και Οικονομίας, οι σπουδαστές να συνεχίσουν στο νεοσύστατο τμήμα του Μεσολογγίου ή το αντίστοιχο τμήμα της Πάτρας. Επίσης αποφασίστηκε να ιδρυθεί νέο τμήμα Γεωπονικής με κατευθύνσεις Φυτικής Παραγωγής ,Ζωικής Παραγωγής και Αγροτικής Οικονομίας.
Εν τω μεταξύ στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του ΔΣ Πύργου ο Δήμαρχος Πύργου ενημέρωσε το ΔΣ για τα αποτελέσματα της συνάντησης. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα έντασης και αντεγκλήσεων, μεταξύ των επικεφαλής των παρατάξεων και των συμβούλων.
.............................................................................................................................................
 Θετικές εξελίξεις για ΤΕΙ



  
Τετάρτη, 13 Μάρτιος 2013 10:41





larger text tool icon


Στην πόλη του Πύργου ιδρύεται τμήμα Διοίκησης Τουριστικών και πολιτιστικών Μονάδων με τρεις κατευθύνσεις Πολιτισμού, Τουρισμού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ στην Αμαλιάδα... τμήμα Γεωπονίας με τρεις κατευθύνσεις Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής και Αγροτικής Οικονομίας,  αυτά ήταν τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης στην Αθήνα,  των φορέων της Ηλείας και των φοιτητών με τον συντονιστή και σύμβουλο στο γραφείο του υπουργού Παιδείας Άγγελο Λάσκαρη.
"Σε περίοδο διάλυσης των πάντων, έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε ότι έχουμε και να το διαφημίσουμε κατά τον καλύτερο τρόπο", δήλωσε στην ΕΡΑ Πύργου ο Μ. Παρασκευόπουλος, τονίζοντας ότι τα ΤΕΙ είναι η μεγαλύτερη αναπτυξιακή επένδυση και δεν μπορεί να γίνεται πεδίο μικροκοματικής αντιπαράθεσης.
Ο κ. Παρασκευόπουλος θα συμμετάσχει σήμερα σε συνάντηση Δημάρχων όλων των πόλεων που φιλοξενούν ΤΕΙ στη χώρα και πλήττονται από τις ρυθμίσεις του σχεδίου Αθηνά. Επίσης, όσον αφορά το αίτημα της μεταβατικότητας την οποία είχαν θέσει οι σπουδαστές γίνεται δεκτό και θα διατηρηθούν τα τμήματα μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών.
Οι φοιτητές δεν έφυγαν ικανοποιημένοι από τις εξέλιξεις στην Αθήνα και έχουν προγραμματίσει Γενική Συνέλευση μεθαύριο Παρασκευή , προκειμένου να συζητήσουν τις νέες εκελίξεις και να αποφασίσουν για την στάση τους από εδώ και στο εξής
....................................................................................................................................................


Πίσω από το σχέδιο «Αθηνά» PDF Εκτύπωση E-mail



Τετάρτη, 13 Μάρτιος 2013 10:41


Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα μεταξύ φοιτητών και δημοτικής αρχής Πύργου, δεν ήταν λίγες οι φορές που επισημαίνονταν ότι είναι πολύ πιθανό πίσω από την επιχειρούμενη κατάργηση του μοναδικού τμήματος Πληροφορικής και ΜΜΕ να κρύβονται συμφέροντα ιδιωτικών σχολών Δημοσιογραφίας.  Μπορεί κάτι τέτοιο αρχικά να ακουγόταν παράταιρο, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων όμως, την «Αποτύπωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της Ελλάδας» βάσει του οποίου χτίστηκε το σχέδιο «Αθηνά» από το υπουργείο Παιδείας, έχει αναλάβει εταιρεία του Ομίλου «Ακμή»! Πρόκειται για την «E.E.O. Group A.E.» η οποία ανήκει στον όμιλο ΑΚΜΗ, μαζί με το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) Ακμή και το Athens Metropolitan College. Μία εταιρεία δηλαδή που ανήκει στον ίδιο όμιλο με δύο από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στην Ελλάδα που διαθέτουν και σχολή Δημοσιογραφίας, ήταν αυτή που ανέλαβε τη μελέτη για τη δημιουργία του Ακαδημαϊκού Χάρτη βάσει του οποίου διαμορφώνεται η δημόσια εκπαιδευτική χωροθέτηση από το σχέδιο Αθηνά και το υπουργείο Παιδείας. Καλό; Καλό.
Από Πρωινή Ενημέρωση
 ...................................... 


«Λευκός καπνός» για τα ΤΕΙ - Τι «κερδίζει» η Ηλεία...
«Λευκός καπνός» βγήκε από τη χθεσινή (12/3) συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας για τα τμήματα ΤΕΙ σε Πύργο και Αμαλιάδα, που τελικά θα βάλουν γερές βάσεις στο νομό Ηλείας.
Η συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας ουσιαστικά επιβεβαιώνει τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του patrisnews, που όλο αυτό το διάστημα είχε παρουσιάσει το αναθεωρημένο σχέδιο «Αθηνά» για τα ΤΕΙ της Ηλείας.
Στη σύσκεψη όπου συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, οι δήμαρχοι Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος και Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης και εκπρόσωποι σπουδαστών τέθηκαν επί τάπητος όλα τα δεδομένα.
Σήμερα Tετάρτη, εκτός απροόπτου αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση της νέας δομής των τμημάτων σε Πύργο και Αμαλιάδα με την έκδοση του μηχανογραφικού που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι φοιτητές.
Συγκεκριμένα


  • στον Πύργο ιδρύεται τμήμα «Διοίκησης Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων με τρεις κατευθύνσεις: Πολιτισμού, Τουρισμού και Media με 150 εισακτέους και 8 μόνιμους καθηγητές
  • στην Αμαλιάδα τμήμα Γεωπονίας με τρεις κατευθύνσεις: Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής και Αγροτικής Οικονομίας με 150 εισακτέους και 8 μόνιμους καθηγητές

Σημαντικό κέρδος η μεταβατικότητα...
Το αίτημα της «μεταβατικότητας», την οποία σπουδαστές του ΤΕΙ Πύργου είχαν θέσει στον κ.Τζαβάρα στην τελευταία τους συνάντηση για τη διατήρηση του τμήματος ΜΜΕ μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών τους, φαίνεται ότι έγινε τελικά δεκτό από το υπουργείο. Η ικανοποίηση για τις θετικές εξελίξεις κυρίως από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης εκφράστηκε και με δηλώσεις τους στο patrisnews, καθώς βλέπουν ένα νέο ξεκίνημα με γερές πλέον βάσεις στην ανώτατη εκπαίδευση της Ηλείας.
Γιώργος Κ.Ροζής
giorgosrozis@yahoo.gr
Φωτό: Μαρία Τσίρου
..................................................................................


Οι φοιτητές των δυο τμημάτων μιλούν στην «Π» PDF Εκτύπωση E-mail
Από ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Πέμπτη, 14 Μάρτιος 2013 12:36




Προβληματισμός και χαμόγελα



Προβληματισμός, απογοήτευση, καχυποψία και συγκρατημένα χαμόγελα συνθέτουν την εικόνα στα πρόσωπα των φοιτητών των δυο τμημάτων του ΤΕΙ στον Πύργο μετά την συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι τους στο Υπουργείο Παιδείας.
Από τη μια, οι σπουδαστές του τμήματος Μουσειολογίας, Μουσιογραφίας και Σχεδιασμού Εκθέσεων, «βλέπουν» αναβάθμιση εάν και εφόσον ενταχθεί η Μουσειολογία στον τίτλο του νέου τμήματος Διοίκησης Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων και από την άλλη, οι φοιτητές του τμήματος Πληροφορικής και ΜΜΕ, παραμένουν «θολωμένοι» και με πολλά ερωτηματικά για το τι τελικά θα ισχύσει στο τέλος. Όπως και να’ χει, οι τρείς επιλογές που τους δόθηκαν δεν τους ικανοποιούν, εξηγώντας αναλυτικά τι θα σημαίνει για τους ίδιους και το πτυχίο τους η κατάργηση του τμήματος τους από το 2018. Το τελικό σχέδιο «Αθηνά» ωστόσο, όταν δημοσιευτεί θα είναι αυτό που δώσει τις απαντήσεις και θα ξεδιαλύνει τα «κενά» που έχουν δημιουργηθεί όσον αφορά τη μεταβατικότητα, το αντικείμενο, το πρόγραμμα σπουδών και το πτυχίο.



Μαρία Λάζαρη, 3ο έτος στο τμήμα Μουσειολογίας, Μουσιογραφίας και Σχεδιασμού Εκθέσεων

«Συμμετείχα στη σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας και αυτό που κατάλαβα ήταν ότι αν το τμήμα παράμενε ως είχε δεν θα υπήρχε μέλλον. Ουσιαστικά με τις αλλαγές που προωθούνται, το τμήμα μας αναβαθμίζεται καθώς αποκτούμε επαγγελματικά δικαιώματα και μέλη ΔΕΠ. Το πρόβλημα μας όμως είναι ότι χάνουμε την ειδικότητα εκτός και αν τελικά τα καταφέρουμε και η Μουσειολογία ενταχθεί στον τίτλο του νέου τμήματος. Ουσιαστικά είμαστε ικανοποιημένοι από τις μέχρι τώρα διαβεβαιώσεις και απομένει πλέον να τις δούμε να ανακοινώνονται και επισήμως».


Αρτεμισία Καλλιακούδη, 4ο έτος στο τμήμα Μουσειολογίας, Μουσιογραφίας και Σχεδιασμού Εκθέσεων

«Η αρχική απογοήτευση μας από την ανακοίνωση του σχεδίου «Αθηνά» όπου χάναμε τον τίτλο και τη μοναδικότητα του τμήματος μας, μετά τις χθεσινές δεσμεύσεις πήραμε μια μικρή ανάσα. Αρκεί φυσικά να υλοποιηθούν. Στην περίπτωση λοιπόν που ισχύσουν όλα όσα μας είπαν, θα αναβαθμιστούμε παρότι θα χρειαστεί να «γυρίσουμε» πίσω χρονικά, λόγω του νέου προγράμματος σπουδών. Προσωπικά ωστόσο, θεωρώ ότι θα ήταν προτιμότερο να παρέμενε ο τίτλος του τμήματος ίδιος χωρίς αλλαγές και να μας έδιναν επαγγελματικά δικαιώματα που δεν είχαμε».


Άννα Νούλα, 2ο έτος στο τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ

«Δεν είμαστε σίγουροι για τις δεσμεύσεις που έχει δώσει μέχρι σήμερα το Υπουργείο Παιδείας οπότε δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία να συζητάμε αν είναι καλή η μεταβατικότητα. Αν θα τη δεχτούμε ή αν θα  μπούμε στη διαδικασία να επιλέξουμε κατεύθυνση ή το νέο τμήμα που δημιουργείται ή το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής στην Πάτρα. Σε περίπτωση που ισχύσει η μεταβατικότητα θα είναι η ταφόπλακα μας. Όταν το σχέδιο «Αθηνά» γίνεται για εξοικονόμηση οικονομικών πόρων και στην παρούσα φάση μετά βίας έρχονται καθηγητές να διδάξουν, κόβεται σίτιση από τους περισσότερους φοιτητές, δεν μπορεί να λειτουργήσει καμία μεταβατικότητα και δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς ότι θα έρθουν καθηγητές. Η συγχώνευση  των τμημάτων Μουσειολογίας και ΜΜΕ, ουσιαστικά σημαίνει ότι τα τμήματα αυτά καταργούνται και οι ειδικότητες  των τμημάτων μπαίνουν ως κατεύθυνση στο νέο τμήμα. Το Υπουργείο μας δίνει εκτός από την επιλογή να μπούμε σε αυτό το «υπερτμήμα» να πάμε και στην Πάτρα ή να παραμείνουμε με τη μεταβατικότητα. Καμία από τις τρεις επιλογές, τις οποίες θεωρώ μεσοβέζικες λύσεις,  δεν καλύπτουν το ζητούμενο που είναι η παραμονή του τμήματος. Στην περίπτωση λοιπόν που όλα τα παραπάνω υλοποιηθούν, προσωπικά θα επιλέξω να γυρίσω στο σπίτι μου. Ή όλα ή τίποτα».

Παύλος Καστρινάκης, 4ο έτος στο τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ

«Η μεταβατικότητα δεν είναι λύση για εμάς. Ο κ. Λάσκαρης όταν του αναφέραμε για το «κενό πτυχίο» είπε ότι θα προσπαθήσει  να κάνει αντιστοίχηση με το τμήμα της Καστοριάς έτσι ώστε μετά το 2018 να μην υπάρχει «κενό πτυχίο». Αυτό μπορεί να φαντάζει σαν λύση αλλά έχει και μειονεκτήματα. Αν ισχύσει λοιπόν το θέμα της αντιστοίχησης, μετά το 2018 όσοι φοιτούν στο τμήμα θα έχουν ένα πτυχίο με αντίκρισμα. Αλλά όσοι έχουν πάρει έως τώρα πτυχίο, αυτόματα το πτυχίου τους καταστρέφεται, οπότε ούτε αυτό μπορεί να αποτελεί λύση. Δεν σκεπτόμαστε μόνον εμάς και αδιαφορούμε για τους παλαιότερων ετών αποφοίτους. Με βάση το αντικείμενο και το πρόγραμμα σπουδών μας ως τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ, την πρώτη επιλογή που είναι το νέο τμήμα Πύργου, την απορρίπτουμε καθώς τα τμήματα αυτά δεν έχουν καμία σχετικότητα μεταξύ τους. Η δεύτερη επιλογή που είναι το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής στην Πάτρα δεν μας καλύπτει για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι το 85-90% των σπουδαστών του τμήματος μας προέρχονται από τη θετική κατεύθυνση και μπαίνει σε ένα τεχνολογικό τομέα και το δεύτερο ότι πλέον ο αριθμός των αποφοίτων θα είναι πολλαπλάσιος των σημερινών αποφοίτων που σήμερα απορροφώνται πιο εύκολα στην αγορά εργασίας. Και με βάση τις δυο σχολές οι οποίες θα έχουν καινούργιο πρόγραμμα σπουδών, αυξάνεται η παραμονή και ο χρόνος φοίτησης των σπουδαστών στο νέο τμήμα οπότε ένα μεγάλο ποσοστό θα οδηγηθεί στην έξοδο, παρατώντας τις σπουδές του λόγω οικονομικών δυσκολιών. Όλες αυτές οι επιλογές δεν αποτελούν λύσεις και το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε βασικά ζητήματα που θα αφορούν στην υλοποίηση τους.  Με βάση το πρώτο σχέδιο «Αθηνά» το τμήμα μας το καταργούσαν ενώ στο δεύτερο διορθωμένο σχέδιο δημιουργούσαν ένα τμήμα αντίστοιχο στην Καστοριά. Όλα αυτά μου δίνουν να καταλάβω ότι την κύρια ευθύνη για την κατάργηση του τμήματος μας την φέρει το Υπουργείο Παιδείας αλλά και η Διοίκηση του ΤΕΙ Πατρών. Αν ισχύσει τελικά η μεταβατικότητα θα ολοκληρώσω αναγκαστικά τις σπουδές μου καθώς μου απομένει μόνον ένας χρόνος».


Αναστασία Τόντου, 2ο έτος Πληροφορική και ΜΜΕ

«Καμία από τις τρείς επιλογές που δίνονται (αν τελικά δοθούν) δεν με ικανοποιούν. Με την κατάργηση του υπάρχοντος τμήματος φαντάζουν ως επιλογές όμως ακυρώνουν το μέλλον και τα σχέδια των φοιτητών που επέλεξαν να σπουδάσουν σε αυτό. Στην σύσκεψη της Αθήνας, οι απαντήσεις δεν ήταν δεσμευτικού χαρακτήρα, άρα δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε κάτι από όσα ειπώθηκαν. Όπως και να’ χει όμως, θεωρώ ότι η κατάργηση του τμήματος Πληροφορικής και ΜΜΕ που επέλεξα, θα με αναγκάσει να παρατήσω τις σπουδές μου και να μην επιλέξω καμία από τις τρεις κατευθύνσεις επιλογής και αυτό γιατί το πτυχίο μου δεν θα έχει αντίκρισμα δεδομένου ότι και ο κορεσμός λόγω της ανεργίας θα αυξηθεί. Όλα αυτά, μου αλλάζουν τα σχέδια καθώς δεν θα μπορέσω να ολοκληρώσω αυτό που ξεκίνησα με κόπο, όνειρα και ελπίδες, οπότε θα ανοίξω μια νέα σελίδα ώστε να επιλέξω από την αρχή το νέο αντικείμενο σπουδών που ενδεχόμενα θα ακολουθήσω αν και οτιδήποτε άλλο, δεν θα με εκφράζει όπως το τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ…».
.................................

Οι φοιτητές απέκλεισαν το υπουργείο παιδείας και πραγματοποιούν πορεία προς τη βουλή (ΝΕΟ)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ( 14/03/2013 14:33 )
    2
iliaoikonomia.gr

Συνεχίζονται σε όλη τη τη χώρα οι έντονες αντιδράσεις για τις προβλέψεις του σχεδίου «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας παρά τις τελευταίες αλλαγές, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν τη μη συγχώνευση των ξένων φιλολογιών στα πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την αναβάθμιση του Προγράμματος Ψυχολογίας και την διατήρηση ως αυτόνομων των Τμημάτων Εργοθεραπείας και Φυσιοθεραπείας των ΤΕΙ.

Περισσότεροι από 1.800 σπουδαστές σχολών και τμημάτων των ΤΕΙ, καθώς και φοιτητικών συλλόγων από σχολές της Αθήνας βρέθηκαν έξω από το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι, όπου έχει προγραμματιστεί ολοήμερος αποκλεισμός κτιρίου. Αυτή την ώρα έχουν μείνει έξω από το υπουργείο κυρίως τα μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, ενώ οι υπόλοιποι διαδηλωτές κατευθύνονται προς τα Προπύλαια όπου είναι σε εξέλιξη άλλη μια συγκέντρωση φοιτητών.

Στο σημείο βρίσκονται περισσότερα από 1.000 άτομα, ενώ λίγο πριν τις 14:00 έκλεισε η Πανεπιστημίου. Οι φοιτητές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή.

Έντονη είναι η παρουσία των ΜΑΤ.
Πηγή protothema


 ..........................................................


Δριμύ κατηγορώ στους επικριτές του
ΟΡΙΣΤΙΚΟ - Κ.Τζαβάρας: Ένα τμήμα με 3 κατευθύνσεις στον Πύργο - Νέο τμήμα Γεωπονικής με 3 κατευθύνσεις στην Αμαλιάδα (βίντεο) (ΝΕΟ)
ΤΟΠΙΚΑ ( 15/03/2013 14:55 )
 
Δια iliaoikonomia.gr
Συνέντευξη τύπου πραγματοποίησε πριν λίγα λεπτά (14:00) ο Αν. Υπουργός κ. Κώστας Τζαβάρας αναφέροντας την τελική διαμόρφωση του σχεδίου "Αθηνά" για την Ηλεία καθώς επίσης αναφέρθηκε και σε όλους αυτούς που τον κατέκριναν.
Η τελική απόφαση για τα ΤΕΙ της Ηλείας διαμορφώθηκε ως εξής:
Στον Πύργο γίνεται ένα τμήμα με 3 κατευθύνσεις από τις οποίες η πρώτη θα αφορά τη Μουσειολογία, η δεύτερη τις Τουριστικές μονάδες και η τρίτη τα ΜΜΕ. Το τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ θα έχει μεταβατικότητα προκειμένου οι σπουδαστές να φοιτήσουν κανονικά και να πάρουν το πτυχίο τους με τα επαγγελματικά δικαιώματα που ισχύουν σήμερα.
Για την Αμαλιάδα αποφασίστηκε το τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής στην Δημόσια Διοίκηση και Οικονομίας, οι σπουδαστές να συνεχίσουν στο νεοσύστατο τμήμα του Μεσολογγίου ή το αντίστοιχο τμήμα της Πάτρας. Επίσης αποφασίστηκε να ιδρυθεί νέο τμήμα Γεωπονικής με κατευθύνσεις Φυτικής Παραγωγής ,Ζωικής Παραγωγής και Αγροτικής Οικονομίας.
Αναλυτικά:
Στον Πύργο ιδρύεται τμήμα «Διοίκησης Τουριστικών & Πολιτιστικών Μονάδων με τρεις κατευθύνσεις: Πολιτισμού, Τουρισμού και ΜΜΕ. Το τμήμα θα στελεχωθεί απο 8 μόνιμους καθηγητές

Στην Αμαλιάδα δημιουργείται τμήμα Γεωπονίας με τρεις κατευθύνσεις: Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής και Αγροτικής Οικονομίας. Και αυτό το τμήμα θα στελεχωθεί απο 8 μόνιμους καθηγητές

Σπουδαστές των ΤΕΙ «άνοιξαν» την παρέλαση του Καρναβαλιού



E-mail Εκτύπωση PDF
Δεκάδες σπουδαστές των ΤΕΙ της Πάτρας «άνοιξαν» λίγη ώρα πριν την έναρξη της Μεγάλης Παρέλασης του Πατρινού Καρναβαλιού την μεγάλη γιορτή.
Οι σπουδαστές διαδήλωσαν ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» ζητώντας να μην κλείσει καμία σχολή και να μην εφαρμοστεί το σχέδιο.
Πηγή: patrastimes.gr
    και iliapress


To τελικό σχέδιο «Αθηνά» - Και τυπικά σε καθεστώς μεταβατικότητας το ΤΕΙ Πληροφορικής & ΜΜΕ Πύργου - Με 4 κατευθύνσεις το ΤΕΙ της Αμαλιάδας


1

Ηλεία ( 2013-03-19 21:21 )




Δημοσιεύθηκε πριν από λίγη ώρα η τελική μορφή του σχεδίου «Αθηνά».
Και επίσημα εντάσσεται σε καθεστώς μεταβατικότητας το Τμήμα ΜΜΕ και Πληροφορικής του Πύργου.
Το νέο τμήμα που ιδρύεται ονομάζεται «Διοίκηση, Οικονομία, Επικοινωνία Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων με τις εξής τρεις κατευθύνσεις στο 5ο εξάμηνο:
1. Διοίκηση πολιτιστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας
2 Μουσειολογία
3. Επικοινωνία πολιτιστικών μονάδων.

Το νέο ΤΕΙ της Αμαλιάδας με τίτλο «Τεχνολόγων Γεωπόνων» θα έχει τελικά τέσσερις κατευθύνσεις από το 5ο εξάμηνο:
1. Φυτικής παραγωγής
2. Ζωικής παραγωγής

3. Αγροτικης οικονομίας


4. Θερμοκηπιακών καλλιεργειών και ανθοκομίας

 Mπορείτε να «κατεβάσετε» την τελική μορφή του σχεδίου «Αθηνά» σε αρχείο pdf εδώ και εδώ
από Iliaoikonomia
Δημοσιεύθηκε: Πα, 15th Μαρ, 2013 Ελλάδα | Από MadatoForos Υπό κατάληψη το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας για το σχέδιο Αθηνά katalipsi Υπό κατάληψη το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας για το σχέδιο ΑθηνάΟι εργαζόμενοι του Πανεπιστήμιου Δυτικής Ελλάδας προχώρησαν την Παρασκευή σε κατάληψή του αντιδρώντας στο σχέδιο «Αθηνά» που προβλέπει την κατάργηση της αυτονομίας του. Όπως αναφέρται στην ανακοίνωση της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΠΔΕ, «ενημερώνουμε την κοινωνία της πόλης μας, του νομού και τους φορείς, ότι στη συζήτηση επιμορφωτικών υποθέσεων της Βουλής για το σχέδιο Αθηνά κανένας από τους δύο υπουργούς και έξι βουλευτές του νομού μας δεν τοποθετήθηκε και δεν αιτιολόγησε την αναγκαιότητα της αυτόνομης λειτουργίας του ΠΔΕ». Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, «το σχέδιο Αθηνά αποτελεί μια παρωδία, η οποία εξελίσσεται σε μυστικές συμφωνίες με μικροκομματικά οφέλη κάτω από το τραπέζι για το ποια ακαδημαϊκά ιδρύματα θα καταργηθούν, ποια θα παραμείνουν και ποια θα μετακινηθούν ανάλογα με την επιρροή του κάθε τοπικού βουλευτή». Καλούν δε την ακαδημαϊκή κοινότητα και την τοπική κοινωνία να ενισχύσουν τον αγώνα τους δηλώνοντας αλληλέγγυοι στον αγώνα του ΤΕΙ Μεσολογγίου και όλων των τοπικών κοινωνιών, που απαιτούν την κατάργηση του σχεδίου Αθηνά.

Πηγή:
www.MadatoForos.com
Υπό κατάληψη το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας για το σχέδιο Αθηνά katalipsi Υπό κατάληψη το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας για το σχέδιο ΑθηνάΟι εργαζόμενοι του Πανεπιστήμιου Δυτικής Ελλάδας προχώρησαν την Παρασκευή σε κατάληψή του αντιδρώντας στο σχέδιο «Αθηνά» που προβλέπει την κατάργηση της αυτονομίας του. Όπως αναφέρται στην ανακοίνωση της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΠΔΕ, «ενημερώνουμε την κοινωνία της πόλης μας, του νομού και τους φορείς, ότι στη συζήτηση επιμορφωτικών υποθέσεων της Βουλής για το σχέδιο Αθηνά κανένας από τους δύο υπουργούς και έξι βουλευτές του νομού μας δεν τοποθετήθηκε και δεν αιτιολόγησε την αναγκαιότητα της αυτόνομης λειτουργίας του ΠΔΕ». Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, «το σχέδιο Αθηνά αποτελεί μια παρωδία, η οποία εξελίσσεται σε μυστικές συμφωνίες με μικροκομματικά οφέλη κάτω από το τραπέζι για το ποια ακαδημαϊκά ιδρύματα θα καταργηθούν, ποια θα παραμείνουν και ποια θα μετακινηθούν ανάλογα με την επιρροή του κάθε τοπικού βουλευτή». Καλούν δε την ακαδημαϊκή κοινότητα και την τοπική κοινωνία να ενισχύσουν τον αγώνα τους δηλώνοντας αλληλέγγυοι στον αγώνα του ΤΕΙ Μεσολογγίου και όλων των τοπικών κοινωνιών, που απαιτούν την κατάργηση του σχεδίου Αθηνά.

Πηγή:
www.MadatoForos.com
Υπό κατάληψη το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας για το σχέδιο Αθηνά katalipsi Υπό κατάληψη το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας για το σχέδιο ΑθηνάΟι εργαζόμενοι του Πανεπιστήμιου Δυτικής Ελλάδας προχώρησαν την Παρασκευή σε κατάληψή του αντιδρώντας στο σχέδιο «Αθηνά» που προβλέπει την κατάργηση της αυτονομίας του. Όπως αναφέρται στην ανακοίνωση της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΠΔΕ, «ενημερώνουμε την κοινωνία της πόλης μας, του νομού και τους φορείς, ότι στη συζήτηση επιμορφωτικών υποθέσεων της Βουλής για το σχέδιο Αθηνά κανένας από τους δύο υπουργούς και έξι βουλευτές του νομού μας δεν τοποθετήθηκε και δεν αιτιολόγησε την αναγκαιότητα της αυτόνομης λειτουργίας του ΠΔΕ». Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, «το σχέδιο Αθηνά αποτελεί μια παρωδία, η οποία εξελίσσεται σε μυστικές συμφωνίες με μικροκομματικά οφέλη κάτω από το τραπέζι για το ποια ακαδημαϊκά ιδρύματα θα καταργηθούν, ποια θα παραμείνουν και ποια θα μετακινηθούν ανάλογα με την επιρροή του κάθε τοπικού βουλευτή». Καλούν δε την ακαδημαϊκή κοινότητα και την τοπική κοινωνία να ενισχύσουν τον αγώνα τους δηλώνοντας αλληλέγγυοι στον αγώνα του ΤΕΙ Μεσολογγίου και όλων των τοπικών κοινωνιών, που απαιτούν την κατάργηση του σχεδίου Αθηνά.

Πηγή:
www.MadatoForos.com
Δημοσιεύθηκε: Πα, 15th Μαρ, 2013 Ελλάδα | Από MadatoForos Υπό κατάληψη το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας για το σχέδιο Αθηνά katalipsi Υπό κατάληψη το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας για το σχέδιο ΑθηνάΟι εργαζόμενοι του Πανεπιστήμιου Δυτικής Ελλάδας προχώρησαν την Παρασκευή σε κατάληψή του αντιδρώντας στο σχέδιο «Αθηνά» που προβλέπει την κατάργηση της αυτονομίας του. Όπως αναφέρται στην ανακοίνωση της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΠΔΕ, «ενημερώνουμε την κοινωνία της πόλης μας, του νομού και τους φορείς, ότι στη συζήτηση επιμορφωτικών υποθέσεων της Βουλής για το σχέδιο Αθηνά κανένας από τους δύο υπουργούς και έξι βουλευτές του νομού μας δεν τοποθετήθηκε και δεν αιτιολόγησε την αναγκαιότητα της αυτόνομης λειτουργίας του ΠΔΕ». Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, «το σχέδιο Αθηνά αποτελεί μια παρωδία, η οποία εξελίσσεται σε μυστικές συμφωνίες με μικροκομματικά οφέλη κάτω από το τραπέζι για το ποια ακαδημαϊκά ιδρύματα θα καταργηθούν, ποια θα παραμείνουν και ποια θα μετακινηθούν ανάλογα με την επιρροή του κάθε τοπικού βουλευτή». Καλούν δε την ακαδημαϊκή κοινότητα και την τοπική κοινωνία να ενισχύσουν τον αγώνα τους δηλώνοντας αλληλέγγυοι στον αγώνα του ΤΕΙ Μεσολογγίου και όλων των τοπικών κοινωνιών, που απαιτούν την κατάργηση του σχεδίου Αθηνά.

Πηγή:
www.MadatoForos.com


Οι φοιτητές του Πύργου κηδεύουν τη δημόσια παιδεία (ΝΕΟ)

ΤΟΠΙΚΑ ( 13/03/2013 10:28 )
 





  iliaoikonomia.gr
 
Έναν πρωτότυπο τρόπο βρήκαν οι σπουδαστές του Πύργου για να διαμαρτυρηθούν για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το σχέδιο Αθηνά, τοιχοκολλώντας σε διάφορα σημεία της πόλης ένα χαρτί με την κηδεία της δημόσιας παιδείας.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της κατάργησης των δύο τμημάτων του Τ..Ε.Ι Πύργου και της δημιουργίας του νέου, τουριστικών και πολιτιστικών μονάδων, το γνωστικό αντικείμενο της μουσειολογίας και της πληροφορικής και ΜΜΕ δεν εξασφαλίζεται.



 Από Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ

Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013


Ελληνικό πανεπιστήμιο που δεν αναφέρεται πουθενά στα Ελληνικά!!





Έχουν φτιάξει (χωρίς να το προβάλουν καθόλου στην Ελλάδα… ένα πανεπιστήμιο που ονομάζεται «Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας»....(«International Hellenic University», IHU).

Η πανεπιστημιούπολη έχει χτιστεί ήδη και βρίσκεται στο 14ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης – Μουδανιών. 

Το πανεπιστήμιο, με τον τρόπο που σχεδιάστηκε, είναι κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, όπως τις οραματίζονται οι παγκοσμιοποιητές. Στην ιστοσελίδα του λέει ανοιχτά ότι οι κλάδοι σπουδών είναι συνδεδεμένοι με τις προοπτικές στην Ν.Α. Ευρώπη.

Έχει πολύ λίγες σχολές μέχρι στιγμής, που έχουν να κάνουν με οικονομικές σπουδές, νομικές σπουδές, κοινωνιολογία, εθνολογία και πολιτισμό, επιστημονική έρευνα και τεχνολογία, και μια σχολή με το ενδιαφέρον όνομα «Τμήμα Πολιτιστικών Σπουδών των χωρών της Μαύρης Θάλασσας» (!).

Να υποθέσουμε ότι ο αριθμός των σχολών θα αυξηθεί στο μέλλον. 

Εκτός από το γεγονός ότι δεν το προβάλλουν καθόλου στα ελληνικά ΜΜΕ για να πληροφορηθούν οι Έλληνες γι’ αυτό, το άλλο που κινεί υποψίες είναι ότι ο ιστότοπος του πανεπιστημίου σχεδιάστηκε σε 16 γλώσσες, αλλά όχι στην Ελληνική! Το «Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας» δεν υποστηρίζεται στην Ελληνική γλώσσα. 

Αν δούμε τώρα ποιες γλώσσες υποστηρίζονται στον ιστότοπο, τότε τα ερωτηματικά αυξάνονται. 

Αλβανική, Αραβική, Αρμενική, Βουλγαρική, Αγγλική, Γαλλική, Σκοπιανά, Γεωργιανή, Γερμανική, Ιταλική, Ρουμανική, Ρωσική, Σερβική, Ισπανική, Τουρκική, Ουκρανική. Ελληνικά πουθενά. 

Φοβούνται μήπως οι Έλληνες τους ανακαλύψουν και γίνει θέμα; Ή δεν δέχονται Έλληνες σπουδαστές; 

Ρίξε μια ματιά. 

Η αρχική σελίδα για την δέσμη θεωρητικών σπουδών: 

http://www.hum.ihu.edu.gr/

Η αρχική σελίδα για την δέσμη θετικών σπουδών (2 σχολές μόνο): 

http://www.tech.ihu.edu.gr/

Σ’ αυτή την σελίδα έχουν αναρτήσει τις πόλεις και τις ημερομηνίες εκθέσεων εκπαιδευτικών οργανισμών, στις οποίες σκοπεύουν να λάβουν μέρος για να προωθήσουν το πρόγραμμά τους: 

parapona-rodou.blogspot.com 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr



Σύνοδος Πρυτάνεων: Πλήρης αδυναμία λειτουργίας του δημόσιου πανεπιστημίου


Νεολαία
Κυριακή, 07 Απρίλιος 2013 11:43 

Αδυναμία έστω και στοιχειώδους λειτουργίας του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου λόγω του νέου θεσμικού πλαισίου και της οικονομικής κρίσης διαπιστώνει το ψήφισμα της 72ης Συνόδου των Πρυτάνεων που ολοκληρώθηκε χθες.
Ζητείται άμεση τροποποίηση του νόμου, ασκείται κριτική στο σχέδιο «Αθηνά» και προτείνεται σειρά πρωτοβουλιών για την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούνται από τη διαχείριση των ΕΣΠΑ.

Στο ψήφισμά τους οι πρυτάνεις διαπιστώνουν «αδυναμία ακόμη και της στοιχειώδους λειτουργίας του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου» εξαιτίας του νέου θεσμικού πλαισίου και της οικονομικής κρίσης, καθώς και «ασάφεια και σύγκρουση αρμοδιοτήτων μεταξύ αφενός των πρυτανικών Αρχών και της Συγκλήτου και αφετέρου των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων που αναφύονται σε ακαδημαϊκά, διοικητικά και ερευνητικά θέματα».

Οι πρυτάνεις ζητούν άμεση τροποποίηση του νόμου, για την εύρυθμη διοικητική λειτουργία των Πανεπιστημίων, ενώ επαναλαμβάνουν τη διαφωνία τους στην αυτοδίκαιη διαγραφή των φοιτητών που, όπως τονίζουν, παραβιάζει τα νόμιμα δικαιώματα των ενδιαφερομένων και δημιουργεί κοινωνικό πρόβλημα, δεδομένου ότι αφορά το 1/3 των φοιτούντων.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται επιπλέον ότι η δραστική μείωση της χρηματοδότησης είχε ως αποτέλεσμα να περισταλεί δραματικά η πρόσβαση των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων και τις ηλεκτρονικές πηγές βιβλιογραφίας και να αποδυναμωθεί ακόμα και από τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις της η λειτουργία του Πανεπιστημίου.

Ασκείται, επίσης, κριτική στο σχέδιο «Αθηνά» από το οποίο «αναδείχθηκαν τα προβλήματα έλλειψης διαδικασιών και χρήσης δεδομένων και παρουσιάστηκε το παράδοξο του καθορισμού Σχολών και κατευθύνσεων τμημάτων μονομερώς από το υπουργείο. Αυτό συνέβη δίχως τη γνώμη, τη γνώση και τις επεξεργασίες των συλλογικών οργάνων των ΑΕΙ, όπως άλλωστε συνέβη και με τον ορισμό του αριθμού των εισακτέων φοιτητών που καθορίζει το υπουργείο, δίχως να λαμβάνονται υπ' όψιν οι δυνατότητες των ίδιων των Πανεπιστημίων».

Οι πρυτάνεις υπενθυμίζουν επιπλέον ότι το Ελληνικό Πανεπιστήμιο παράγει σήμερα πάνω από το 80% της έρευνας και της καινοτομίας, γεγονός που «επιβάλλει τη συμμετοχή του στο στρατηγικό σχεδιασμό των θεματικών προτεραιοτήτων της έρευνας ή στο σχεδιασμό της "έξυπνης εξειδίκευσης" των περιφερειών της χώρας (νέο "ΕΣΠΑ" 2014-2020)». Προσθέτουν ότι «παρά την επίλυση ορισμένων προβλημάτων που σχετίζονται με τη διαχείριση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, η απουσία ενιαίου και σταθερού διαχωριστικού πλαισίου δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία και εκθέτει σε κινδύνους το ανθρώπινο δυναμικό».

Κατόπιν τούτου, Σύνοδος προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες διαλόγου με αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη διαχείριση των ΕΣΠΑ.

Ως προς την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου των πανεπιστημίων, οι πρυτάνεις σημειώνουν ότι τα πανεπιστήμια μπορούν με την υποστήριξη απαραίτητου οριζόντιου προγράμματος ΕΣΠΑ, να διευρύνουν την παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή αναπτύσσοντας διεπιστημονικά, διαπανεπιστημιακά μεταπτυχιακά προγράμματα και διδακτορικές σπουδές, θερινά σχολεία και άλλες δραστηριότητες, που αποτελούν σημαντικά εργαλεία της επιρροής και της εξωστρέφειας όχι μόνο των Πανεπιστημίων, αλλά και της χώρας.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο πρύτανης του Παντείου, Γρηγόρης Τσάλτας, τόνισε ότι η 72η Σύνοδος ήταν η πολυπληθέστερη, καθώς υπήρξε ευρεία συμμετοχή από τη διοίκηση και την έρευνα, ενώ ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε συνεργασία με το Κανάλι της Βουλής για την προβολή του έργου των Πανεπιστημίων.
 από ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 
..............................  / /............................

από pelops.gr





Επεισόδια στο ΤΕΙ Πάτρας - Ελεύθερος ο Καπλάνης και το Δ.Σ. του Ιδρύματος μετά από πολύωρη "ομηρία" - Δείτε αποκλειστικές εικόνες



Ελεύθεροι αφέθηκαν πριν από λίγα λεπτά ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πάτρας, Σωκράτης Καπλάνης και καθηγητές-μέλη της Διοίκησης του Ιδρύματος, ύστερα από πολύωρη "ομηρία" στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ιδρύματος στο κτίριο της Κεντρικής Διοίκησης.

Σπουδαστές που βρέθηκαν και αυτοί στην αίθουσα, ζητούσαν επίμονα από το Σ. Καπλάνη να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του ΤΕΙ.


TEI-EPEISODIA-1


Αύριο συγκαλείται έκτακτη Γενική Συνέλευση της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) στο Μεγάλο Αμφιθέατρο στη 1 το μεσημέρι. Παράλληλα την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση και στη ΣΤΕφ στην αίθουσα του Υπογείου του ΤΕΙ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Σ. Καπλάνης νωρίτερα, "δεν υπάρχει κλίμα εκφοβισμού", αλλά όπως πρόσθεσε "βρίσκεται μαζί με τους άλλους καθηγητές υπό καθεστώς ανελευθερίας", αφού δεν τους επιτρέπεται να βγουν από την αίθουσα.

Σημειώνεται ότι στο χώρο του ΤΕΙ βρίσκονταν μέχρι και αργά το βράδυ πολλοί φοιτητές, οι οποίοι συνεδριάζαν στην αίθουσα του Μεγάλου Αμφιθεάτρου για τη στάση που θα κρατήσουν σχετικά με την "ομηρία".
Νωρίτερα το απόγευμα και ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση του ΤΕΙ Πάτρας ελήφθη η απόφαση να ανασταλεί η αποχή των καθηγητών από τα καθήκοντά τους. Ταυτόχρονα έλαβαν χώρα επεισόδια στο χώρο του ΤΕΙ.


0TEI-EPEISODIA-5


Συγκεκριμένα φοιτητές διαφόρων παρατάξεων συνεπλάκησαν χωρίς να έχουν γίνει ακριβώς γνωστές οι αιτίες. Πληροφορίες αναφέρουν πως φοιτητές εμπόδισαν τον Πρόεδρο του ΤΕΙ κ. Σωκράτη Καπλάνη και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΕΙ να αποχωρήσουν από το χώρο του Ιδρύματος, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση.

Από τις συμπλοκές έχουν προκληθεί αρκετές υλικές ζημιές. Επιπλέον από τα επεισόδια τραυματίστηκαν πέντε φοιτητές, τρεις εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Πληροφορίες σχετικά με την πορεία της υγείας των τραυματιών κάνουν λόγο πως ο ένας εκ των τραυματιών φέρει σοβαρά τραύματα.


TEI-EPEISODIA-4


Αξίζει να αναφερθεί ότι στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΕΙ, αποφασίστηκε να γίνει συλλογική παραίτηση του μόνιμου εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού αν οι απαντήσεις του Υπ. Παιδείας σχετικά με τις αλλαγές που επιφέρει το Σχέδιο "Αθηνά" στο Ίδρυμα δεν ηταν ικανοποιητικές. Το Υπ. Παιδειας έστειλε απάντηση στη διοίκηση του ΤΕΙ. Εν συνεχεία έλαβε χώρα ψηφοφορία από τα μέλη της Διοίκησης, για το αν ικανοποιείται το σώμα του Συμβουλίου. Κατα πλειοψηφία αποφασίστηκε οτι οι απαντήσεις ηταν "εν μέρη ικανοποιητικές" και για αυτό δεν υπεβλήθησαν οι παραιτήσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε συγκέντρωση αντιεξουσιαστών στον προαύλιο χώρο του ΤΕΙ.


IMG_20361


Παράλληλα στην πλατεία Γεωργίου συγκεντρώθηκε ομάδα φοιτητών από το ΤΕΙ Πάτρας, οι οποίοι με πανό και συνθήματα διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στο σχέδιο "Αθηνά" και τις αλλαγές που θα επιφέρει αυτό.

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στο πλευρό των φοιτητών του ΤΕΙ Πάτρας και αυτοί από το ΤΕΙ Πύργου, οι οποίοι πήραν μέρος στην πορεία κρατώντας ένα φέρετρο το οποίο έγραφε πάνω "ΤΕΙ Πύργου".

Παραιτείται η διοίκηση του ΤΕΙ Πάτρας 09/04/2013  [12:53]

Παραιτείται η διοίκηση του ΤΕΙ Πάτρας


Σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr, στη Γενική συνέλευση του ΤΕΙ Πάτρας που συνεδρίασε χθες αποφάσισαν τα μέλη της διοίκησης να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους στον υπουργό Παιδείας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόβλεψη του σχεδιου Αθηνά να μεταφερθεί από την Πάτρα στο Μεσολόγγι η σχοιλή Διοίκησης και Οικονομίας.


Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΤΕΙ Πάτρας δεν πείστηκαν από τα όσα είπε ο Α. Λάσκαρης ειδικός σύμβουλος του υπουργού παιδείας, στην συνάντηση που είχαν την περασμένη Πέμπτη στο υπουργείο, αναφορικά με την δυνατότητα λειτουργίας στην Πάτρα τμήματος με αντικείμενο Διοίκησης και Οικονομίας.


Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης κοινοποιήθηκε σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι στον υπουργό.


.04.13 | 01:21   newsplus+δυτικά+κοινωνία

Επεισόδια στο ΤΕΙ Πάτρας -
Ελεύθερος ο Καπλάνης και το Δ.Σ. του
Ιδρύματος μετά από πολύωρη "ομηρία"
- Δείτε αποκλειστικές εικόνες
Ελεύθεροι αφέθηκαν πριν από λίγα λεπτά ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πάτρας, Σωκράτης Καπλάνης και καθηγητές-μέλη της Διοίκησης του Ιδρύματος, ύστερα από πολύωρη "ομηρία" στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ιδρύματος στο κτίριο της Κεντρικής Διοίκησης.

Σπουδαστές που βρέθηκαν και αυτοί στην αίθουσα, ζητούσαν επίμονα από το Σ. Καπλάνη να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του ΤΕΙ.


TEI-EPEISODIA-1


Αύριο συγκαλείται έκτακτη Γενική Συνέλευση της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) στο Μεγάλο Αμφιθέατρο στη 1 το μεσημέρι. Παράλληλα την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση και στη ΣΤΕφ στην αίθουσα του Υπογείου του ΤΕΙ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Σ. Καπλάνης νωρίτερα, "δεν υπάρχει κλίμα εκφοβισμού", αλλά όπως πρόσθεσε "βρίσκεται μαζί με τους άλλους καθηγητές υπό καθεστώς ανελευθερίας", αφού δεν τους επιτρέπεται να βγουν από την αίθουσα.

Σημειώνεται ότι στο χώρο του ΤΕΙ βρίσκονταν μέχρι και αργά το βράδυ πολλοί φοιτητές, οι οποίοι συνεδριάζαν στην αίθουσα του Μεγάλου Αμφιθεάτρου για τη στάση που θα κρατήσουν σχετικά με την "ομηρία".
Νωρίτερα το απόγευμα και ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση του ΤΕΙ Πάτρας ελήφθη η απόφαση να ανασταλεί η αποχή των καθηγητών από τα καθήκοντά τους. Ταυτόχρονα έλαβαν χώρα επεισόδια στο χώρο του ΤΕΙ.


0TEI-EPEISODIA-5


Συγκεκριμένα φοιτητές διαφόρων παρατάξεων συνεπλάκησαν χωρίς να έχουν γίνει ακριβώς γνωστές οι αιτίες. Πληροφορίες αναφέρουν πως φοιτητές εμπόδισαν τον Πρόεδρο του ΤΕΙ κ. Σωκράτη Καπλάνη και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΕΙ να αποχωρήσουν από το χώρο του Ιδρύματος, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση.

Από τις συμπλοκές έχουν προκληθεί αρκετές υλικές ζημιές. Επιπλέον από τα επεισόδια τραυματίστηκαν πέντε φοιτητές, τρεις εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Πληροφορίες σχετικά με την πορεία της υγείας των τραυματιών κάνουν λόγο πως ο ένας εκ των τραυματιών φέρει σοβαρά τραύματα.


TEI-EPEISODIA-4


Αξίζει να αναφερθεί ότι στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΕΙ, αποφασίστηκε να γίνει συλλογική παραίτηση του μόνιμου εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού αν οι απαντήσεις του Υπ. Παιδείας σχετικά με τις αλλαγές που επιφέρει το Σχέδιο "Αθηνά" στο Ίδρυμα δεν ηταν ικανοποιητικές. Το Υπ. Παιδειας έστειλε απάντηση στη διοίκηση του ΤΕΙ. Εν συνεχεία έλαβε χώρα ψηφοφορία από τα μέλη της Διοίκησης, για το αν ικανοποιείται το σώμα του Συμβουλίου. Κατα πλειοψηφία αποφασίστηκε οτι οι απαντήσεις ηταν "εν μέρη ικανοποιητικές" και για αυτό δεν υπεβλήθησαν οι παραιτήσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε συγκέντρωση αντιεξουσιαστών στον προαύλιο χώρο του ΤΕΙ.


IMG_20361


Παράλληλα στην πλατεία Γεωργίου συγκεντρώθηκε ομάδα φοιτητών από το ΤΕΙ Πάτρας, οι οποίοι με πανό και συνθήματα διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στο σχέδιο "Αθηνά" και τις αλλαγές που θα επιφέρει αυτό.

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στο πλευρό των φοιτητών του ΤΕΙ Πάτρας και αυτοί από το ΤΕΙ Πύργου, οι οποίοι πήραν μέρος στην πορεία κρατώντας ένα φέρετρο το οποίο έγραφε πάνω "ΤΕΙ Πύργου".

το τ έ λ ος

Δυτική Ελλάδα: Οριστικοποιήθηκε το "ΑΘΗΝΑ"- Οι απώλειες σε Πάτρα – Δεν άλλαξε κάτι για την Ηλεία

5
Πελοπόννησος (22/04/2013 15:08 )
405 Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, έναντι 534 Τμημάτων που υπήρχαν πριν διαθέτει πλέον ο Ακαδημαϊκός χάρτης σύμφωνα με το τελικό σχέδιο Αθηνά που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας.
Ο αριθμός, δηλαδή, των τμημάτων που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν μετά τις αλλαγές στο «σχέδιο Αθηνά» είναι 129, ενώ σε μεταβατικότητα, δηλαδή σε λειτουργία έως την αποφοίτηση των εισαχθέντων 2012-2013, τίθενται 26 Τμήματα.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα προωθούνται προς έκδοση, ενώ οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2013 θα κληθούν να επιλέξουν Τμήματα με βάση το νέο αυτό Ακαδημαϊκό Χάρτη.
Ο νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης της χώρας διαμορφώνεται με την κατάργηση 5 Ιδρυμάτων και 129 Τμημάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Μένουν 258 Τμήματα στα Πανεπιστήμια από 289 που ήταν και 147 στα ΤΕΙ από 245 που ήταν.
Οι αλλαγές που αφορούν στη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο έχουν ως εξής:

ΤΕΙ Αμαλιάδας
* Ιδρύεται νέο τμήμα, με την ονομασία «Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων» με κατευθύνσεις 5ου εξαμήνου: 1. Φυτικής Παραγωγής, 2. Ζωικής Παραγωγής, 3. Αγροτικής Οικονομίας, 4. Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας. Το τμήμα θα ανήκει στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
l Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία: Οι σπουδαστές του τμήματος θα ενσωματωθούν ή στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ (με κατευθύνσεις 5ου εξαμήνου: Μηχανικοί Δικτύων, 2. Μηχανικοί Η/Υ, 3. Μηχανικοί Λογισμικού), με έδρα τη Ναύπακτο (όχι την Πάτρα, όπως αρχικά προβλεπόταν), ή στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (με κατευθύνσεις 5ου εξαμήνου: 1. Διοίκηση Επιχειρήσεων, 2. Διοίκηση Επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας, 3. Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας, 4. Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης), με έδρα το Μεσολόγγι. Και τα δύο τμήματα θα ανήκουν στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
ΤΕΙ Πύργου
l Τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ: Μπαίνει σε μεταβατικό στάδιο. Θα συνεχίσει να λειτουργεί, χωρίς να δέχεται εισακτέους, έως την αποφοίτηση των φοιτούντων σπουδαστών.
l Ιδρύεται νέο τμήμα, με την ονομασία «Τμήμα Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων» (με κατευθύνσεις 5ου εξαμήνου: 1. Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας, 2. Μουσειολογία, 3. Επικοινωνία Πολιτιστικών Μονάδων). Το τμήμα θα ανήκει στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Τμήματα που μετακινούνται από Πάτρα στο Μεσολόγγι αφού ολοκληρώσουν οι υπάρχοντες φοιτητές
l Η Σχολή Διοίκησης κ' Οικονομίας (ΣΔΟ) ΤΕΙ Πάτρας με τα 3 τμήματά της μεταφέρεται στο Μεσολόγγι (ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας).
l Το Τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων και τοΤμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων ΤΕΙ Πάτραςσυγχωνεύονται με το τμήμα Διοίκηση Κοινωνικών-Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και Οργανώσεων του ΤΕΙ Δ. Ελλάδας (Μεσολογγίου) και μετονομάζονται σε Διοίκηση Επιχειρήσεων Οργανισμών και Συστημάτων ΤΕΙ Δ. Ελλάδας  με έδρα το Μεσολόγγι.
l Το Τμήμα Λογιστικής ΤΕΙ Πάτρας συγχωνεύεται με το Τμήμα Λογιστικής του ΤΕΙ Δ.Ελλάδας (Μεσολογγίου)και μετονομάζονται σε Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ΤΕΙ Δ.Ελλάδας με έδρα το Μεσολόγγι.
Τμήματα που μετακινούνται από το Αίγιο σε Πάτρα και Αθήνα
l ΠΡΟΣ ΠΑΤΡΑ: Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ Αιγίου (Πατρών) εντάσσεται στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας του ΤΕΙ Δ.Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, με έδρα την Πάτρα.
l ΠΡΟΣ ΑΘΗΝΑ: Το Τμήμα Οπτομετρίας ΤΕΙ Αιγίου (Πατρών) συγχωνεύεται με το Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας ΤΕΙ Αθήναςκαι μετονομάζεται σε: Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας Αττικό ΤΕΙ.
Τμήματα που μετακινούνται από τον Πύργο στην Πάτρα
l Το Τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ ΤΕΙ Πύργου (Πατρών) συγχωνεύεται μετοΤμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στην Διοίκηση και στην Οικονομία ΤΕΙ Πατρών, με έδρα την Αμαλιάδα και μετονομάζεται σε Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕΙ Δ. Ελλάδας (έδρα Πάτρα).

Τμήματα που παραμένουν στην Πάτρα αλλά συγχωνεύονται με άλλα
l Το Τμήμα Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων ΤΕΙ Πάτρας συγχωνεύεται με το Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής ΤΕΙ Πάτραςκαι μετονομάζονται σε Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ, Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών ΤΕΙ Δ. Ελλάδας, με έδρα την Πάτρα.
l Το Τμήμα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων ΤΕΙ Πάτρας συγχωνεύεται με το Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία ΤΕΙ Αμαλιάδας (Πατρών)και μετονομάζονται σε Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕΙ Δ. Ελλάδας, με έδρα την Πάτρα.
Τμήματα που παραμένουν στην Πάτρα μέχρι να ολοκληρώσουν οι υπάρχοντες φοιτητές και μετά κλείνουν
l Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας ΤΕΙ Πάτρας
Τμήματα που μετακινούνται από Μεσολόγγι (Ναύπακτος) στην Πάτρα
l Το τμήμα Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων του ΤΕΙ Μεσολογγίου (Ναύπακτος) μεταφέρεται στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕΙ Δ. Ελλάδας με έδρα την Πάτρα.
Τα τμήματα που φεύγουν από το ΤΕΙ Μεσολογγίου είναι:
l Το Τμήμα Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων που βρίσκεται στη Ναύπακτο αλλά ανήκε στο ΤΕΙ Μεσολογγίου μεταφέρεται στη Πάτρα στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕΙ Δ. Ελλάδας
l Το Τμήμα Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας απορροφάται από το Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας του ΤΕΙ Πελοποννήσου, μετονομάζεται σε Τμήμα Φυτικής Παραγωγής και πάει στην Αμαλιάδα.
l Το τμήμα Αυτοματισμού παραμένει στο Μεσολόγγι αλλά δεν δέχεται νέους φοιτητές και κλείνει όταν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους οι υπάρχοντες.
Τμήματα άλλων ιδρυμάτων που συγχωνεύονται και θα λειτουργούν στο Μεσολόγγι
l Το Τμήμα Ιχθυοκομίας - Αλιείας του ΤΕΙ Ηπείρου που λειτουργούσε στην Ηγουμενίτσα συγχωνεύεται με το Τμήμα Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης του ΤΕΙ Μεσολογγίου και μετονομάζεται σε Τμήμα Τεχνολογίας- Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών.
l Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, που λειτουργούσε στο Ληξούρι, απορροφάται από το Τμήμα Διοίκησης Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και Οργανώσεων του ΤΕΙ Μεσολογγίου και μετονομάζεται σε Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
l Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Πάτρας απορροφάται από το Τμήμα Διοίκησης Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και Οργανώσεων του ΤΕΙ Μεσολογγίου και μετονομάζεται σε Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
l Το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Πάτρας απορροφάται από το Τμήμα Διοίκησης Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και Οργανώσεων του ΤΕΙ Μεσολογγίου και μετονομάζεται σε Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
l Το Τμήμα Λογιστικής του ΤΕΙ Πάτρας απορροφάται από το Τμήμα Λογιστικής του ΤΕΙ Μεσολογγίου και μετονομάζεται σε Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.
l Το Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Πάτρας που λειτουργούσε στην Αμαλιάδα απορροφάται από το Τμήμα Διοίκησης Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και Οργανώσεων του ΤΕΙ Μεσολογγίου και μετονομάζεται σε Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Τμήματα που λειτουργούσαν στο Μεσολόγγι και συγχωνευμένα παραμένουν στο Μεσολόγγι
l Το Τμήμα Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων του ΤΕΙ Μεσολογγίου απορροφάται από το Τμήμα Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης, μετονομάζεται σε Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών και παραμένει στο Μεσολόγγι.

από patris news 






ΠΗΓΕΣ
iliaoikonomia
odigow.gr
pirgiotis.gr
ilialive  
ileiapost.gr
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ  
gfakos.gr Ενδείξεις-Αποδείξεις
εφημ.ΠΑΤΡΟΣ
Πρωινή Ενημέρωση
Αθ.Κατσίμπελης






//////////

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου