Powered By Blogger

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας



Μήνυμα του Δασάρχη Πύργου κ. Παναγιώτη Λάττα για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Μήνυμα του Δασάρχη Πύργου  κ. Παναγιώτη Λάττα MSc Δασολόγου για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας
Η 21η Μαρτίου κάθε έτους συμπίπτει με την εαρινή ισημερία, με την πρώτη ημέρα της άνοιξης.
Αυτή η ημέρα καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, ημέρα δηλαδή ευαισθητοποίησης και συλλογικού προσανατολισμού γύρω από το ρόλο και την αξία των δασών και γενικότερα των χερσαίων οικοσυστημάτων στην διατήρηση της ζωής στον πλανήτη.
Η ημέρα αυτή έχει περισσότερο σημειολογικό χαρακτήρα και  είναι  μια ευκαιρία να υπενθυμίσει στον σύγχρονο άνθρωπο την άρρηκτη σχέση του με τα δασικά φυσικά οικοσυστήματα ώστε να δράσουμε ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί για να αποφύγουμε τις αρνητικές συνέπειες της καταστροφής των δασών, οι οποίες εκφράζονται απειλητικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, τη μείωση της βιοποικιλότητας, τις δασικές πυρκαγιές και οδηγούν στην κλιματική αλλαγή. Επίσης είναι και μια προτροπή για να αυξήσουμε την ευαισθησία μας και την προσοχή μας στη επικράτηση και ανόρθωση των διαφόρων φυσικών οικοσυστημάτων, για την οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτιστική ευημερία του.
Η περιοχή ευθύνη μας η οποία καταλαμβάνει μια έκταση σχεδόν ενός εκατομμύριου στρεμμάτων η οποία εκτείνεται από το ύψος της θάλασσα και μέχρι τα Λάμπεια Όρη και το υψόμετρο των 1.500 μέτρων καλύπτεται από μοναδικής ομορφιάς, αισθητικής και οικολογικής σημασίας δασικά συμπλέγματα εμπλουτισμένα με μυθολογικής αξίας στοιχεία,  μερικά από τα οποία είναι ενταγμένα στο ευρωπαϊκό δίκτυο Φύση 2000 όπως το  ελατοδάσος Λαμπείας – Αστρά, το μοναδικό στα Βαλκάνια σπερμοφυές δάσος δρυός Φολόης, το αρχαιολογικό και ευρύτερο τοπίο της Αρχαίας Ολυμπίας και της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, ενώ τελευταία έγινε γνωστή από τις πανέμορφες ορεινές διαδρομές με τους καταρράκτες και την πλούσια βλάστηση της.
Η υπηρεσία μας κατά τη διάρκεια του έτους προβαίνει σε πλήθος δράσεων όπως σε εθελοντικές αναδασώσεις και δενδροφυτεύσεις προκειμένου να αναπτυχτεί και να ενισχυθεί η περιβαλλοντική φιλοδασική συνείδηση, στον καθαρισμό και στην βελτίωση των χώρων δασικής αναψυχής, στη διανομή ενημερωτικού υλικού για τις ωφέλειες του δάσους με ομιλίες σε σχολεία και συλλόγους και στη δημιουργία και ανάγνωση μηνυμάτων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για το ρόλο των δασικών οικοσυστημάτων και τα μέτρα προστασίας τους.

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας


Η 21η Μαρτίου συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και την πρώτη ημέρα της άνοιξης. Η ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας για να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος που καλύπτει το 25% της επιφάνειας της Γης, να του κεντρίσει το ενδιαφέρον να μάθει περισσότερα για τις λειτουργίες του, αλλά και για την ανάγκη προστασίας του, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, με τις αρνητικές εξελίξεις στα περιβαλλοντικά θέματα, όπως οι κλιματικές αλλαγές, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ερημοποίηση της γης, οι απειλές στη βιοποικιλλότητα και η εκτεταμένη υλοτόμηση των τροπικών δασών.
Στην Ελλάδα τα δάση βρίσκονται στο έλεος των φυσικών καταστροφών των καταπατητών και της ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης των πόρων τους. Το 15% του δασικού πλούτου της χώρας μας καταστρέφεται κάθε χρόνο από διάφορες αιτίες. Από αυτό μόλις το 10% αναδασώνεται. Οι ελάχιστοι και μεγάλοι σε ηλικία δασοφύλακες, η ελλιπής κρατική χρηματοδότηση, ο απηρχαιωμένος εξοπλισμός και οι 2.500 αδιόριστοι ειδικοί επιστήμονες συνθέτουν το δασοπονικό πρόβλημα της χώρας μας.
από Σαν Σήμερα


Η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας την 21η Μαρτίου (20/3/2013 13:16)

Η 21η Μαρτίου ορίστηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) παγκόσμια ημέρα της Δασοπονίας, ως αναγνώριση της σημασίας των δασικών οικοσυστημάτων παγκοσμίως. Τα δασικά οικοσυστήματα είναι η μεγαλύτερη συνιστώσα του φυσικού χερσαίου περιβάλλοντος και ένας από τους μεγαλύτερους συντελεστές για την δημιουργία ποιοτικού περιβάλλοντος τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα άλλα έμβια όντα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας «η πολύπλευρη λειτουργία τους προσφέρει σε παγκόσμιο επίπεδο αλληλένδετα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια, τα δασικά οικοσυστήματα εκλαμβάνονται - σε παγκόσμιο επίπεδο - περισσότερο ως τράπεζα γης, παρά ως πολύτιμος φυσικός πόρος.
Με δικαιολογία την κρίση που μαστίζει τη Χώρα μας, η κατάσταση τόσο σε θεσμικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο, είναι στο χειρότερο σημείο ιστορικά και δυστυχώς τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά».
Επίσης στην ίδια ανακοίνωση του ΓΕΩΤΕΕ τονίζεται ότι: «Σε επίπεδο χρηματοδότησης στον δασικό τομέα, το επίπεδο των διατιθέμενων πιστώσεων είναι σε πολύ χαμηλό σημείο και στις περισσότερες περιπτώσεις όχι μόνο για ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων δεν μπορούμε να μιλάμε, αλλά ούτε καν για στοιχειώδη διαχείρισή τους, αλλά και ούτε για κάλυψη στοιχειωδών λειτουργικών αναγκών των αρμοδίων υπηρεσιών.
Έχει ξεπεραστεί προ πολλού κάθε κρίσιμο όριο στα θέματα προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων. Είναι αναγκαία η αλλαγή της εφαρμοζόμενης δασικής πολιτικής, που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την αέναη προσπάθεια διευκόλυνσης της αλλαγής χρήσης των δασικών οικοσυστημάτων, προκειμένου να δοθούν ελεύθερες από δεσμεύσεις εκτάσεις σε συμφέροντα που όχι μόνο δεν έχουν σχέση με την προστασία και ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων, αλλά λειτουργούν και σε βάρος τους.
Η χρηματοδότηση της δασοπονίας πρέπει να ειδωθεί από τους κυβερνώντες ως μακροπρόθεσμη επένδυση με τεράστια οφέλη τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε κοινωνικό και περιβαλλοντικό».
Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Όλοι μας πρέπει να δούμε την 21η Μαρτίου σαν ημέρα προβληματισμού και ταυτόχρονα απολογισμού σε σχέση με τα δάση και να οδηγηθούμε σε μία στροφή έμπρακτης αγάπης για το δάσος και συνειδητής φιλοδασικής λειτουργίας.
Η στήριξη της Δασοπονίας μπορεί να γίνει απάντηση στην κρίση και πρόκριμα για την ορθολογική και βιώσιμη ανάπτυξη της Χώρας μας».


Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας η 21η Μαρτίου


Αναγνωρίζοντας τη σημασία των δασικών οικοσυστημάτων ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) έχει ορίσει την 21η Μαρτίου ως παγκόσμια ημέρα της Δασοπονίας.


Τα δασικά οικοσυστήματα είναι η μεγαλύτερη συνιστώσα του φυσικού χερσαίου περιβάλλοντος και ένας από τους μεγαλύτερους συντελεστές για την δημιουργία ποιοτικού περιβάλλοντος τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα άλλα έμβια όντα.
Η πολύπλευρη λειτουργία τους προσφέρει σε παγκόσμιο επίπεδο αλληλένδετα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια, τα δασικά οικοσυστήματα εκλαμβάνονται - σε παγκόσμιο επίπεδο - περισσότερο ως τράπεζα γης, παρά ως πολύτιμος φυσικός πόρος.
Με δικαιολογία την κρίση που μαστίζει τη Χώρα μας, η κατάσταση τόσο σε θεσμικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο, είναι στο χειρότερο σημείο ιστορικά και δυστυχώς τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.
Σε επίπεδο χρηματοδότησης στον δασικό τομέα, το επίπεδο των διατιθέμενων πιστώσεων είναι σε πολύ χαμηλό σημείο και στις περισσότερες περιπτώσεις όχι μόνο για ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων δεν μπορούμε να μιλάμε, αλλά ούτε καν για στοιχειώδη διαχείρισή τους, αλλά και ούτε για κάλυψη στοιχειωδών λειτουργικών αναγκών των αρμοδίων υπηρεσιών.
Έχει ξεπεραστεί προ πολλού κάθε κρίσιμο όριο στα θέματα προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων. Είναι αναγκαία η αλλαγή της εφαρμοζόμενης δασικής πολιτικής, που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την αέναη προσπάθεια διευκόλυνσης της αλλαγής χρήσης των δασικών οικοσυστημάτων, προκειμένου να δοθούν ελεύθερες από δεσμεύσεις εκτάσεις σε συμφέροντα που όχι μόνο δεν έχουν σχέση με την προστασία και ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων, αλλά λειτουργούν και σε βάρος τους.

Η χρηματοδότηση της δασοπονίας πρέπει να ειδωθεί από τους κυβερνώντες ως μακροπρόθεσμη επένδυση με τεράστια οφέλη τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε κοινωνικό και περιβαλλοντικό.
Όλοι μας πρέπει να δούμε την 21η Μαρτίου σαν ημέρα προβληματισμού και ταυτόχρονα απολογισμού σε σχέση με τα δάση και να οδηγηθούμε σε μία στροφή έμπρακτης αγάπης για το δάσος και συνειδητής φιλοδασικής λειτουργίας.

Η στήριξη της Δασοπονίας μπορεί να γίνει απάντηση στην κρίση και πρόκριμα για την ορθολογική και βιώσιμη ανάπτυξη της Χώρας μας.

Copa-Cogeca: Μήνυμα προστασίας των δασών και στήριξης της δασοκομίας




Η  Copa-Cogeca με αφορμή την παγκόσμια ημέρα δασοπονίας στις 21 Μαρτίου σε δελτίο τύπου της χαιρετίζει την επιλογή των Ηνωμένων Εθνών να χρησιμοποιήσουν την εξής θεματική «Τα δάση ως αρχή της βιωσιμότητας». Αυτή η μέρα γιορτάζεται εδώ και 30 χρόνια, δείχνοντας έτσι τη σημασία των δασών στην αειφόρο ανάπτυξή μας.
Τα δάση είναι οι ζωντανοί πνεύμονες της Ευρώπης, αφού μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο, διατηρούν τη βιοποικιλότητα, συμβάλλουν στην παραγωγή ξύλου, φελλού και κουκουναριών και αποτελούν καταφύγιο για τα άγρια ζώα. Τα δάση προσφέρουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξασφαλίζουν καθαρό νερό και αέρα μαζί με άλλες υπηρεσίες του οικοσυστήματος. Επιπλέον, προσφέρουν ένα μέρος για αναψυχή και ψυχαγωγία για τους ευρωπαίους πολίτες. Όλες αυτές οι πολλαπλές λειτουργίες και υπηρεσίες των δασών που είναι συμβατές μεταξύ τους θα πρέπει να προφυλαχτούν από κοινού στην Ευρώπη με βάση την Copa-Cogeca.
Μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας της Copa-Cogeca , Πέκα Πέσονεν τόνισε ότι: «οι Ευρωπαίοι ιδιοκτήτες και διαχειριστές δασών συνεχίζουν να παρέχουν στην κοινωνία ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών με την αειφόρο διαχείριση των δασών. Τα δάση έχουν ένα τεράστιο δυναμικό για την αντιμετώπιση με βιώσιμο τρόπο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κοινωνία, όπως το να « παράγουμε περισσότερα με λιγότερα» και «η οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα». Οι προκλήσεις αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία και να έχουμε αποτελεσματική χρήση των διαθέσιμων πόρων. Η Διεθνής Ημέρα των δασών ανταποκρίνεται στην ανάγκη όλων των ενδιαφερόμενων μερών να προωθήσουν τη σημασία των δασών, προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον των αγροτικών περιοχών της ΕΕ και της βιο-οικονομίας. Βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ενίσχυση του σημαντικού ρόλου που παίζουν τα δάση περιλαμβάνουν τις επενδύσεις, τη μεταφορά γνώσης και καινοτομίας, την ανάπτυξη νέων αξιών, καθώς και προϊόντων».
Και κατέληξε ο Πέσονεν λέγοντας ότι: «κατά συνέπεια, επιμένουμε στην ανάγκη για μια συνεκτική προσέγγιση για όλους τους τομείς πολιτικής που σχετίζονται με τα δάση και τη δασοκομία, προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος που διαδραματίζουν στην άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής, στην αποδοτική χρήση των πόρων και στην πράσινη ανάπτυξη».

Γιαννακοπούλου Φανή|  20/03/2013 - 03:11 μμ
Από AgroNews


Aναδάσωση στο αλσύλλιο της Σπιάντζας Πύργου
Πύργος
Τετάρτη, 20 Μάρτιος 2013 22:31
Του Δασάρχη Πύργου κ. Παναγιώτη Λάττα MSc δασολόγου



Η 21η Μαρτίου πρώτη ημέρα της Άνοιξης, συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization of the United Nations - FAO) ως ημέρα συλλογικού προβληματισμού» περισυλλογής και ευαισθητοποίησης για το ρόλο των δασών στην επιβίωση του ανθρώπου και για τους στόχους της δασοπονίας που είναι η προστασία, η επιστημονική και αειφορική διαχείριση και η αξιοποίηση των δασικών οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος.

Τα δασικά οικοσυστήματα αποτελούν τον κορμό των χερσαίων φυσικών οικοσυστημάτων και δημιουργούν ένα κατάλληλο και ποιοτικό περιβάλλον για τον άνθρωπο και τα άλλα έμβια όντα. Επιτελούν πολλές και αλληλένδετες λειτουργίες όπως κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές. Προσφέρουν θέσεις εργασίας, έσοδα και πρώτες ύλες, όπως π.χ. ξύλο, ρητίνη, φελλό, καρπούς και άλλα πολλά μη ξυλώδη προϊόντα, ενώ μπορούν να αναπτυχθούν σ’ αυτά και άλλες σημαντικές παραγωγικές δραστηριότητες. Προσφέρουν όμως, και άλλες ανεκτίμητες υπηρεσίες που σχετίζονται με την προστασία του εδάφους, των οικισμών και των υποδομών, τη ρύθμιση της παροχής του γλυκού νερού, τη δασική αναψυχή, τη διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας και της άγριας ζωής.

Ιδιαίτερα στις μέρες μας, με τις αρνητικές εξελίξεις στα περιβαλλοντικά θέματα, όπως οι κλιματικές αλλαγές, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ερημοποίηση της γης, οι απειλές στη βιοποικιλότητα και η εκτεταμένη παράνομη υλοτόμηση των δασών και δασικών εκτάσεων η υπηρεσία μας συμβάλλοντας καθοριστικά στην προστασία και ανάδειξη των φυσικών δασικών οικοσυστημάτων, ως οφείλει κατά της επιταγές του Συντάγματος της Χώρας μας, καθημερινά διενεργεί εκτεταμένους ελέγχους που στόχο έχουν την εξάλειψη της παράνομης υλοτομίας και της λαθροθηρίας, την προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων από κάθε λογής παράνομη ενέργεια που όχρι σα στόχο την αλλαγή χρήσης γης. Επιπλέον συνεχίζει την υποβοήθηση της φυσικής αναγέννησης με έργα αναδασώσεων σε διπλοκαμένες και υποβαθμισμένες δημόσιες δασικές εκτάσεις ώστε να προάγει τη γρήγορη επούλωση των πληγών που δημιουργήθηκαν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και όχι μόνο.

Στα πλαίσια της ημέρα αυτή, η υπηρεσία μας διοργανώνει αναδάσωση στο αλσύλλιο της Σπιάντζας, σήμερα 21-03-2013 και ώρα 11:00 π.μ., προκειμένου να γιορτάσουμε όλη μαζί τη μέρα αυτή και να συμβάλει στους αρχικούς στόχους που τέθηκαν καθιερώνοντας τη μέρα αυτή ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας αλλά και να δείξει τη προτεραιότητα της για την ανάδειξη και προστασία του αλσυλλίου αυτού από κάθε λογής κακόβουλη εκμετάλλευση.
από Πρωινή Ενημέρωση  



Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

dentro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου