Powered By Blogger

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

 

Ηλειακή γαστρονομία και εναλλακτικός τουρισμός μέσα από την Κοινωφελή Εργασία και το Δίκτυο Σύμπραξης Κοινωνίας Πολιτών

  • 28/12/2012 - 08:13
imerida1.JPG
imerida2.JPG

Πηγή

ilialive.gr
Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα με τη  «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό
επίπεδο μέσω προγραμμάτων, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, παρουσιάστηκαν χθες στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας από το Δίκτυο Σύμπραξης Κοινωνίας Πολιτών Ηλείας.

Στελέχη του δικτύου μαζί με τους 25 ωφελούμενους Ηλείους επιστήμονες του προγράμματος, πραγματοποίησαν την παρουσίαση που αφορούσαν στις δύο ενέργειες του προγράμματος. Στην έρευνα και καταγραφή των παραδοσιακών εδεσμάτων της Ηλειακής παραδοσιακής κουζίνας και των προϊόντων της και την  έκδοσή τους σε ένα καλαίσθητο τόμο με τη συμβολή της Π.Ε. Ηλείας με τίτλο: «Ηλειακή Γαστρονομία - Ιστορικές και γευστικές μνήμες» και «στον καθαρισμό – σήμανση μονοπατιών και ποταμιών της Ηλείας προκειμένου να μπορούν να αξιοποιηθούν σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού και αθλητισμού».

Απόντος του Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού, εκπρόσωπός του κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ημερίδας ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας απηύθυνε χαιρετισμό προλογίζοντας την εκδήλωση. «Με την πεποίθηση ότι η Ηλεία πρέπει να αναδείξει όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, για να κατακτήσει το παρόν και το μέλλον της, προβήκαμε στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος της κοινωφελούς εργασίας σε συνεργασία με το Δίκτυο Σύμπραξης κοινωνίας πολιτών Ν. Ηλείας το οποίο περιελάμβανε την έρευνα,  την  καταγραφή του γαστρονομικού πλούτου της, καθώς και των προϊόντων του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα  της Ηλείας .

Ακόμη την έρευνα καθώς και την καταγραφή - μελέτη του οικοσυστήματος ποταμιών και μονοπατιών της Ηλείας με σκοπό την ανάδειξή τους για εναλλακτικές μορφές τουρισμού και αθλητισμού.

Ήδη όπως θα δείτε οι 25 Ηλείοι επιστήμονες του προγράμματος με την υποστήριξή μας, έχουν δημιουργήσει ένα καλαίσθητο βιβλίο με τίτλο «ΗΛΕΙΑΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ-ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ» το οποίο σύντομα θα εκδοθεί, καθώς και ένα οδηγό αξιοποίησης μονοπατιών και ποταμών της Ηλείας.

Θεωρούμε πως αφενός με αυτή την καλαίσθητη έκδοση του βιβλίου για τα προϊόντα και τα εδέσματα της Ηλείας, αναδεικνύουμε τον γευστικό μας πολιτισμό καθώς και την ποικιλία των παραδοσιακών μας προϊόντων  του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, ώστε να προβάλλουμε τη μεσογειακή μας διατροφή και την Ηλειακή παραδοσιακή κουζίνα, που αποτελεί μέρος της,  ως κυρίαρχα στοιχεία  του διατροφικού πολιτισμού των Ηλείων από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα,  και αφετέρου με την ανάδειξη του φυσικού μας πλούτου για εναλλακτικές μορφές τουρισμού κα αθλητισμού μπορούμε να ενδυναμώσουμε την τουριστική ανάπτυξη του νομού μας.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους εργαζόμενους και όσους συνέβαλλαν για την ολοκλήρωση του προγράμματος διότι καταφέραμε να παραδώσουμε στην κοινωνία της Ηλείας ένα πολιτιστικό αγαθό, όπως αυτό το βιβλίο, μαζί με τον οδηγό αξιοποίησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού ποταμών και μονοπατιών της Ηλείας,  με την κινητοποίηση του κοινωνικού και επιχειρηματικού κεφαλαίου του τόπου μας ευαίσθητων πολιτών, καθώς και των νέων ανθρώπων  που συντέλεσαν με αποτελεσματικότητα και ευαισθησία στη συλλογή αυτού του διατροφικού και φυσικού  πλούτου, εκφράζοντας κριτικά και τις δικές τους απόψεις  για το μέλλον του τόπου μας, την ανάπτυξη, και την ευημερία του» κατέληξε ο κ. Καφύρας.

Την  παρουσίαση των αποτελεσμάτων της 2ης ενέργειας του κοινωφελούς προγράμματος  «ποτάμια και μονοπάτια της Ηλείας» πραγματοποίησε ο γεωπόνος Σταμάτης Τσικόγιας, ενώ ακολούθησε  η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της 1ης ενέργειας, «προϊόντα και εδέσματα της Ηλειακής γαστρονομίας» από το φιλόλογο Κώστα Αναγνωστόπουλο, τη γραφίστρια Σωτηρία Αντωνοπούλου, τη φιλόλογο Όλγα Γεωργιοπούλου, την διαφημίστρια (εμπορίας - διαφήμισης) Φωτεινή Γεωργογιαννοπούλου, τη μαθηματικό Νατάσσα Κόλλια, τη φιλόλογο  Στέλλα Βόντα, τη φιλόλογο Αλεξάνδρα Μπούργου, τον καθηγητή πληροφορικής Βασίλη Σκουτέρη, πληροφορικής, και τη γραφίστρια Ναταλία Σπυροπούλου. Προηγήθηκε η ανάλυση του προγράμματος από την υπεύθυνη του δικτύου και του γραφείου εθελοντισμού της Π.Ε. Ηλείας, Διατσέντα Φανού – Φουσκαρίνη.


ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ 















20.5.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου