Powered By Blogger

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, 9η Δεκεμβρίου



Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο πληρώνονται σε όλο τον κόσμο για δωροδοκίες 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, γεγονός που εντείνει τη διαφθορά και συμβάλλει στην υπονόμευση του μέλλοντος των επερχόμενων γενεών. Κάθε πράξη δωροδοκίας συμβάλλει στη φτώχεια, αποτελεί τροχοπέδη στην πρόοδο και αποστερεί πόρους για επενδύσεις.
Τη διαφθορά μάχεται εδώ και χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο η μη κυβερνητική οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια», που έπεισε τον ΟΗΕ να υιοθετήσει σχετικές πρωτοβουλίες. Η 9η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, γιατί την ημερομηνία αυτή του 2003 η γενική συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη κατά της Διαφθοράς.

Μήνυμα Παπούλια ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς

«Πρόκειται για ένα αποκρουστικό φαινόμενο το οποίο υποσκάπτει το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών, διαβρώνει τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό, υπονομεύει κάθε προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης και προόδου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπογραμμίζει ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς συνδέεται άρρηκτα και με τον πυρήνα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Κράτους Δικαίου και αφορά εν τέλει την ποιότητα της δημοκρατίας και τον κοινωνικό πολιτισμό.


Ο κ. Παπούλιας σημειώνει ακόμη στο μήνυμά του ότι για να περιορισθεί η εκτεταμένη διαφθορά, δεν αρκούν τα ευχολόγια αλλά είναι ζητούμενο η ισχυροποίηση του νομικού οπλοστασίου, η συγκρότηση ελεγκτικών μηχανισμών, η ηθική απονομιμοποίηση κάθε έκφανσης του φαινομένου της διαφθοράς.

«Η οικονομική παρακμή των τελευταίων χρόνων έδειξε ότι ουσιώδης και απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο για την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης, αλλά και για την αποφυγή παρόμοιων κινδύνων στο μέλλον, είναι η αλλαγή δομών και στερεοτύπων ώστε να γίνουν αυτονόητοι οι κανόνες διαφάνειας παντού», υπογραμμίζει.

«Ας μην ξεχνάμε ότι και η προσέλκυση επενδύσεων συνδέεται άρρηκτα με τη δημιουργία ενός καθαρού περιβάλλοντος στο οποίο δεν χωρούν σκοτεινές συναλλαγές», καταλήγει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η Διαφθορά στην Ελλάδα

diafthora1_400

Πόθεν έσχες για τους δημοσίους υπαλλήλους και αυστηρή τιμωρία όσων παίρνουν μίζες ή φακελάκια. Αυτό αξιώνουν οι πολίτες σε έρευνα για την διαφθορά.
Σε υψηλά ποσοστά η διαφθορά στην Ελλάδα. Στα νοσοκομεία, στις πολεοδομίες και στις εφορίες το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Η διαφθορά συνεχίζει να πλήττει τη χώρα μας και να μειώνει το κύρος της σε διεθνές επίπεδο. Τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα πρόσφατη έκθεση της Public Issue για λογαριασμό της Οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια, καταδεικνύουν το μέγεθος της διαφθοράς στη χώρα μας που εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Η Εθνική έρευνα για τη διαφθορά δόθηκε στην δημοσιότητα αρχές Μαρτίου. Για μία ακόμα χρονιά, στην κορυφή της κατάταξης των φορέων του δημοσίου τομέα όπου εντοπίζονται περιστατικά διαφθοράς, βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία, με τις Πολεοδομίες και τις Εφορίες να μοιράζονται τη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, αντιστρέφοντας τη σειρά κατάταξης του 2008. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ και των νομαρχιών. Σημειώνεται ότι το 65% (το 2008 ήταν το 61%) της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα εντοπίζεται στις τρεις πρώτες υπηρεσίες (Νοσοκομεία, Πολεοδομίες, Εφορίες).
Και στον ιδιωτικό τομέα πρωτοστατούν οι υπηρεσίες Υγείας στον εντοπισμό περιστατικών διαφθοράς. Το ουσιαστικότερο πόρισμα της έρευνας για το 2009 αφορά στην εκτίμηση του μεγέθους της μικροδιαφθοράς, το οποίο ανέρχεται περίπου στα 790 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (περίπου 750 εκατομμύρια το 2008).
Σύμφωνα με την έκθεση, που για πρώτη φορά καλύπτει και τον ιδιωτικό τομέα, η διαφθορά στο σύνολό της κυμάνθηκε πάνω / κάτω στα ίδια με πέρυσι επίπεδα (13,4%), με 9,5% στο δημόσιο τομέα και 5,3% στον ιδιωτικό. Στο δημόσιο τομέα μειώθηκε το ποσοστό εκείνων που δεν τους ζητήθηκε φακελάκι, την ίδια στιγμή που ο μέσος όρος ζητηθέντος χρηματικού ποσού μειώθηκε -1,4%, φτάνοντας τα 1355 ευρώ κατά μέσον όρο στο δημόσιο τομέα, αλλά με αύξηση 6,1% στον ιδιωτικό τομέα, τουτέστιν 1671 ευρώ.
Τα ποσοστά διαφθοράς στα νοικοκυριά στο δημόσιο τομέα κυμάνθηκαν γύρω στο 9,3%, ενώ στον ιδιωτικό στο 5,3%. Το συνολικό μέγεθος της διαφθοράς έφτασε  συνολικά τα 787 εκατομ. ευρώ το 2009, κάτι που σημαίνει +37 εκατομ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Όπως βλέπουμε, λοιπόν, τα ποσοστά διαφθοράς αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο και η κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει προς το καλύτερο. Παρά το γεγονός ότι οι πολίτες ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων για την καταπολέμησή της, εντούτοις, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα παραμένει μια διεφθαρμένη χώρα, χωρίς να μπορεί να απαλλαγεί σχεδόν ποτέ από αυτό το καρκίνωμα.
Υψηλά ποσοστά διαφθοράς παρατηρούνται και στα ποσοστά όσων πίστευαν προεκλογικά ότι η κατάσταση δεν αλλάζει επί κυβέρνησης Καραμανλή. Όμως, μετά τις εκλογές πολλοί στήριξαν τις ελπίδες τους για καταπολέμηση της διαφθοράς στην κυβέρνηση Παπανδρέου.
Στην ερώτηση της έρευνας, αν πρέπει να δωροδοκήσουμε ή να βάλουμε «μέσον» σε κάποιες περιπτώσεις, το μεγαλύτερο ποσοστό αποδοχής συγκέντρωσε ο στρατός και οι μεταθέσεις των φαντάρων. Το μεγαλύτερο ποσοστό αποδοχής παρουσιάζει, επίσης, η απάντηση στο ερώτημα για το αν πειράζει να δώσουμε φακελάκι προκειμένου να κάνουμε τη δουλειά μας. Αρκετά μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων πολιτών, από την άλλη συνηγορούν στο να εφαρμοστεί πραγματικά το «πόθεν έσχες» για τους δημοσίους υπαλλήλους και να τιμωρούνται αυστηρά όσοι παίρνουν μίζες ή φακελάκια.
Το παράδοξο είναι ότι πολλοί σε καθημερινή βάση «λαδώνουν» χωρίς πολλές αντιρρήσεις, προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους. Βέβαια, στις έρευνες όλοι απαιτούν και αξιώνουν καταπολέμηση της διαφθοράς. Αλλά –είπαμε– στην Ελλάδα άλλα λένε και άλλα κάνουν.
Αναφορικά με τα μέτρα, που μπορούν να εφαρμοστούν για να μειωθεί η διαφθορά, οι πολίτες θέλουν το κράτος να παρεμβαίνει  λιγότερο στην οικονομία, να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία των δικαστών και να γίνουν μαθήματα στα σχολεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Σύμφωνα με την έρευνα, λοιπόν, οι πολίτες επιθυμούν να αλλάξουν πολλά σε ό,τι αφορά τη διαφθορά. Όμως, το ζητούμενο είναι αν και η ίδια η Πολιτεία παίρνει μέτρα, προκειμένου να παύσει το φαινόμενο αυτό. Ως τώρα, οι πρωτοβουλίες δεν στρέφονται προς την κατεύθυνση της βαριάς τιμωρίας σε περιπτώσεις διαφθοράς. Και με τον τρόπο αυτό δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια αλλαγή.
Τα ποσοστά της Ελλάδας παραμένουν υψηλά. Χρειάζονται μεγάλες προσπάθειες για ν’ αλλάξουν νοοτροπίες και συνήθειες χρόνων. Μα, πάνω απ’ όλα, χρειάζεται μια Πολιτεία που να προλαμβάνει το κακό «εν τη γενέσει» του. Κάτι που ως τώρα δεν έχει συμβεί.

Πηγή gnomihalkidikis.g


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου