Powered By Blogger

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα 20 η Μαΐου... μια Ελληνική Ημέρα ....




Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα 20 η Μαΐου

μια Ελληνική Ημέρα ....

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου από το 2008, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να τονίσει τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι ωκεανοί και οι θάλασσες στην καθημερινή ζωή των πολιτών της Ε.Ε. και στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για τη βιώσιμη ανάπτυξη.








Στις  20 Μαΐου  γιορτάζεται  η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα. Η φετινή Ευρωπαϊκή διοργάνωση έχει ως στόχο να προβάλλει τους τρόπους με τους οποίους η καινοτομία και η έρευνα στη θαλάσσια οικονομία μπορούν να οδηγήσουν σε ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ευρώπη.
Στη Βρέμη της Γερμανίας θα εορταστεί για το 2014 η Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας
Για το 2015 η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα θα διοργανωθεί στον Πειραιά.
Η θάλασσα έπαιζε ανέκαθεν καθοριστικό ρόλο στην ευημερία των νησιών μας.
Η θάλασσα για τα Νησιά μας  είναι -όχι έρωτας μονάχα- η ευμάρεια, είναι η ευτυχία, ο πλούτος, είναι ό,τι καλό μας έχει δοθεί μέχρι σήμερα.
Τα  Νησιά μας κολυμπούν  μέσα σε μια θάλασσα, σε μια θάλασσα, που μας υποχρέωσε και μας οδήγησε στην ανεξαρτησίας μας στα νεότερα χρόνια.
Στόχος όλων μας,  για τη γαλάζια καινοτομία, την έρευνα, τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό και την ωκεάνια ενέργεια.
Η απορρύπανση των  θαλάσσιων ακτών από ρύπανση που προέρχεται από ανεπαρκή επεξεργασία των οικιακών και βιομηχανικών αποβλήτων  απόβλητα μονάδων στις ακτές της Ρόδου και των νησιών μας, απόβλητα σκαφών, απόβλητα λουομένων  κλπ).
Στήριξη της συνεργασίας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών Φορέων στον τομέα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την αξιοποίηση ευκαιριών χρηματοδότησης μέσω διεθνών οργανισμών και ευρωπαϊκών πόρων.
Οι θάλασσες μας,  έχουν μεγάλες δυνατότητες, και έχουμε καθήκον να μεγιστοποιήσουμε κάθε δυνατότητα.  Η  οικονομία μας,  βρίσκεται ακόμα σε ταραγμένα νερά.  Είναι πολλές οι προκλήσεις και ευκαιρίες για τον θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό. Αξιοποίηση και προστασία της μεγάλης ποικιλίας τοπίων και των φυσικών θαλάσσιων καταφυγίων.
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα δίνει την ευκαιρία για  συζήτηση,  πώς μπορεί να συνδυαστεί η ανάπτυξη με τη βιωσιμότητα στο πλαίσιο της γαλάζιας οικονομίας.
Συμφωνίες  συνεργασίας   για την προστασία του περιβάλλοντος, Συμμόρφωση με όλες τις σχετικές υποχρεώσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας
Κανόνες και διαδικασίες για τη χωροθέτηση και  οροθέτηση των υδατοκαλλιεργειών. Σωστή χωροταξική διάρθρωση , ανάπτυξη και εκμετάλλευση των μονάδων υδατοκαλλιέργειας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Εξέταση των συνολικών επιπτώσεων τους στο περιβάλλον, σε έναν σημαντικό κλάδο της οικονομίας, ο οποίος όμως έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αναθεώρηση του Περιφερειακού  προγράμματος  και υλοποίηση του σε στενή συνεργασία με εκπροσώπους όλων των φορέων.
Χρειάζεται  μία ολοκληρωμένη  Θαλάσσια  Πολιτική για τα νησιά μας  με ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για τη γαλάζια προστασία και ανάπτυξη. Με στόχο την δημιουργία και θεσμοθέτηση ενός λειτουργικού, συνεκτικού και αποτελεσματικού  Περιφερειακού συστήματος των προστατευόμενων περιοχών.
Όχι  στα συγκεκριμένα και ανεξέλεγκτα επιχειρηματικά και οικονομικά συμφέροντα που καταστρέφουν  το φυσικό, παράκτιο και παρόχθιο περιβάλλον.
Να συνδυαστεί η ανάπτυξη με τη βιωσιμότητα στο πλαίσιο της γαλάζιας οικονομίας
Δεσμεύσεις στην εκμετάλλευση των ελεύθερων παραλιών από επιχειρηματίες
Να ενισχυθεί ο  χαρακτήρας του αιγιαλού ως «κοινωνικό αγαθό» και  η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτόν.
Η οικονομική ανάπτυξη  των νησιών, των παραλιών  θα πρέπει να περάσει μέσα από την ορθή αξιοποίηση του θαλάσσιου και  φυσικού μας πλούτου, που έχουμε χρέος να προστατεύσουμε, για να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές».
Η Μαρίνα των Βράχων, του Οδυσσέα Ελύτη
«έχεις μια γεύση τρικυμίας στα χείλη. Μα πού γύριζες ; Ολημερίς στη σκληρή ρέμβη τις τρικυμίες και τις θάλασσες εγύρευα»
Γαμβρούδης Χρήστος
Διδάκτωρ Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής Πολυτεχνείου
M. Sc Έλεγχος Ποιότητας και Διαχείριση Περιβάλλοντος
M. Sc Γεωτεχνολογία και Περιβάλλον
Διπλωματούχος Μηχανικός Ορυκτών Πόρων







 Γαλάζιες Σημαίες στην Ηλεία - Καμία στον Δήμο Πύργου (ΝΕΟ)
ΤΟΠΙΚΑ ( 08/05/2014 08:00 )
  
Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών με «Γαλάζια Σημαία» για το 2014. Με 408 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι, όπως τα τελευταία χρόνια, τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 51 χώρες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.372 ακτές και 650 μαρίνες σε όλο τον κόσμο.
Η «Γαλάζια Σημαία» είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, στις ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 32 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Τα Κριτήρια του Διεθνούς Προγράμματος συνοψίζονται στις εξής τέσσερις κατηγορίες:
Α. Καθαριότητα θάλασσας και ακτής
* Ποιότητα των νερών κολύμβησης, που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων εμφανίζονται στην ιστοσελίδα:http://www.bathingwaterprofiles.gr του ΥΠΕΚΑ.
* Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία.
* Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης.
* Συνεχής, περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.
Β. Οργάνωση ακτής
? Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, με την ανάρτηση των επίσημων αποτελεσμάτων μικροβιολογικών αναλύσεων στον Πίνακα Ανακοινώσεων των ακτών.
? Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.
* Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.
* Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.
* Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.
Γ. Ασφάλεια επισκεπτών
* Εκπαιδευμένοι, πτυχιούχοι ναυαγοσώστες σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.
* Προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).
Δ. Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση
* Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.
* Αναφορά στην οργάνωση δραστηριοτήτων του διαχειριστή ακτής, που να επιβεβαιώνουν και υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.
* Εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες της ακτής.
ΗΛΕΙΑ [8]
Δήμος  Ζαχάρως
Ζαχάρω
Δήμος Πηνειού
Αρκούδι
Βαρθολομιό
Γλύφα
Δήμος Ήλιδας
Κουρούτα
Δήμος Ανδραβίδας - Κυλλήνης
Κάστρο/Χρυσή Ακτή 2
Λουτρά Κυλλήνης 1
Λουτρά Κυλλήνης 2
από ΗΛΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου