Powered By Blogger

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΕΤΑΙΡΙΑ ΗΛΕΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ «ΤΑΚΗΣ ΔΟΞΑΣ»: Βασικός στόχος η κοινωνική, πολιτιστική και ιστορική ανύψωση του τόπου

ΕΤΑΙΡΙΑ ΗΛΕΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ «ΤΑΚΗΣ ΔΟΞΑΣ»: Βασικός στόχος η κοινωνική, πολιτιστική και ιστορική ανύψωση του τόπου..

25/02/2014 - 14:15
από ΠΡΩΤΗ ΝΙΟΥΖ
Ένας σπουδαίος ποιητής που τίμησε σε όλη την διάρκεια της ζωής του τον τόπο που τον γέννησε, την Ηλεία ήταν ο Τάκης Δόξας. Ο ποιητής που έγραψε «Το Φως της Ολυμπίας» και τόσα άλλα ποιήματα, τα περισσότερα των οποίων ήταν αφιερωμένα για την αγαπημένη του πατρίδα.
Σήμερα 38 χρόνια από τον θάνατό του, το όραμά του για μια Ηλεία που θα πρωτοστατεί στον χώρο των γραμμάτων, των τεχνών, της ιστορίας και του πολιτισμού φαίνεται πως παίρνει σάρκα και οστά μετά τις συντονισμένες προσπάθειες του υιού του Γιώργου Δόξα όπου μαζί με μια ομάδα πνευματικών ανθρώπων της περιοχής ίδρυσαν την Εταιρία Ηλειακών Μελετών «Τάκης Δόξας». Ο κ. Γιώργος Δόξας μίλησε στην «ΠΡΩΤΗ» για αυτό το φιλόδοξο όπως τόνισε εγχείρημα τονίζοντας ότι αν ο βασικός στόχος αυτής της προσπάθειας που είναι η κοινωνική, πολιτιστική και ιστορική ανύψωση του τόπου γίνει πράξη, τότε η Εταιρία θα έχει ρόλο ύπαρξης και θα βάλει το δικό της λιθαράκι στην κοινωνική και πολιτιστική ανάταση του τόπου.  Όπως ανέφερε «Δέχθηκα ένα τηλεφώνημα για να γίνει μια πνευματική εταιρία με την Επωνυμία Τάκης Δόξας. Τον Δεκέμβριο του 2012 στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Πύργου μαζεύτηκαν καμιά 50ρια άνθρωποι από διάφορες περιοχές της Ηλείας.
Εκεί αποφασίστηκε να γίνει μια Εταιρία Ηλειακών Μελετών, πολιτισμού και δράσης Τάκης Δόξας. Εγώ τόνισα ότι δεν μπορούμε να μείνουμε απλά στην Επωνυμία Τάκης Δόξας αλλά να πάμε ένα βήμα ποιο πέρα. Η πρόταση η δική μου που είναι σαφής και ξεκάθαρη είναι ότι ειδικά σε περιόδους που η Ελλάδα είναι σε πλήρη οικονομικό και κοινωνικό αναβρασμό, εάν υπάρξει με την καλή έννοια ένας ξεσηκωμός, όχι πολιτικός αλλά κοινωνικός και πολιτισμικός, τότε αυτό το εγχείρημα θα έχει ευρύτερη και ουσιαστική δράση – προσφορά για τον τόπο. Πέρασε ένας περίπου χρόνος και πριν ένα μήνα κατατέθηκε το καταστατικό αυτής της εταιρίας και πήρε έγκριση από την Νομαρχία, την εφορία και έχει μάλιστα και ΑΦΜ.

 Στο καταστατικό αναφέρεται ότι ένα μέλος της Οικογένειας Δόξα θα είναι ισόβιο στο εννεαμελές Δ.Σ. και πρότειναν το δικό μου. Έγινε μια επιλογή εννέα ατόμων. Αυτά είναι οι κ.κ. Νίκος Δουφεξής, Βάσος Μικελόπουλος, Γιώργος Κουρκούτας, Νίκος Λαμπρόπουλος, Γιάννης Νικολόπουλος, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Φάνης Παπαδόπουλος, Ανδρέας Καπογιάννης και Επαμεινώνδας Κωνσταντακόπουλος. Εκεί ορίστηκε πρόεδρος ο κ. Νίκος Δουφεξής και αντιπρόεδρος ο κ. Βάσος Μικελόπουλος. Κατόπιν μοιράστηκαν διάφορες αρμοδιότητες σε αυτή την προσωρινή διοικούσα επιτροπή όπως Έφορος Επικοινωνίας, Έφορος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Έφορος Εκδηλώσεων, Πρόνοιας και Έφορος Περιβάλλοντος.

«Η Ηλεία πρέπει να καταστεί φάρος πολιτισμού»
 Συνεχίζοντας ο κ. Δόξας αναφέρθηκε στις προτάσεις που κατέθεσε προς την προσωρινή διοικούσα επιτροπή ώστε η Εταιρία Ηλειακών Μελετών «Γιώργος Δόξας» να έχει ρόλο ύπαρξης και να υλοποιήσει στους βασικούς της στόχους.
   Όπως ανέφερε « Η Εταιρία Ηλειακών θα πρέπει να κάνει σημαντικά πράγματα μεταξύ των οποίων τα εξής:
 Πρότεινα την ίδρυση ενός πολιτιστικού μουσείου Ηλείας. Δηλαδή να βρεθεί ένας χώρος όπου κει να χωρέσουν όλοι οι πνευματικοί δημιουργοί που πέρασαν απ’ τον τόπο μας από το 1821 μέχρι σήμερα. Δημιουργοί σε όλο το φάσμα της τέχνης από μουσικούς μέχρι συγγραφείς. Από γλύπτες μέχρι ζωγράφους. Να πάρει ο καθένας το δικό του τετραγωνικό μέτρο με την φωτογραφία, το βιογραφικό του και το αντίστοιχο πνευματικό του έργο.
 Πρότεινα να γίνει κάτι που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις πολιτικές και κοινωνικές δράσεις του νομού μας. Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι ο Νίκος Μπελογιάννης προέρχεται από τα έγκατα της Ηλείας. Δηλαδή να κάναμε ένα μουσείο κοινωνικής και πολιτικής ιστορίας της Ηλείας. Αυτά τα δυο που πρότεινα είναι άμεσα συνδεδεμένα ώστε η καινούργια και απερχόμενη γενιά να μάθει αυτός ο τόπος τι ανέδειξε, τι φιλοξένησε και τι περιείχε στα σωθικά του.
Το τρίτο θέμα που πρότεινα είναι η διοργάνωση κάθε χρόνο μια εβδομαδιαίας εκδήλωσης με τίτλο «Κάθε χρόνο μαζί στην Ηλεία» που είτε λεγόταν Βάρδα, είτε Αμαλιάδα, είτε Βάρδα, είτε Πύργος, κλπ, ντόπιοι και ομογενείς να κάνουν συναθροίσεις με βασικό στόχο να αναζωογονήσουμε τα ήθη, έθιμα, τον αρχαίο πολιτισμό και την τοπική ιστορία του τόπου μας.
 Το τέταρτο θέμα που πρότεινα ήταν να γίνονται μαθήματα ενημερωτικά στην Ηλεία με τίτλο «Δεν ξεχνάμε το παρελθόν». Με ομιλίες, σεμινάρια, τοπικές εκδρομές, διαδίκτυο, η νέα γενιά να μάθει το παρελθόν της Ηλείας που είναι το ιστορικό, το πολιτιστικό, το κοινωνικό, το πολιτικό, το εμπορικό και το βιομηχανικό. Επίσης πρότεινα πέρα από την έντονη και συστηματική φιλανθρωπική δράση χωρίς να βγαίνουμε στις εφημερίδες και να το διαλαλούμε, να κάνουμε το καλό για τον συνάνθρωπο.
 Επίσης πρότεινα να πραγματοποιούνται στην Ηλεία κάτι που έχει τεράστια δυναμική στο Παγκόσμιο τουρισμό. Διοργάνωση διεθνών και Ελληνικών συνεδρίων, σεμιναρίων, συμποσίων με τίτλο «Στην Ηλεία του φωτός και των Αγώνων».
 Τέλος πρότεινα να κάνουμε μια ετήσια διοργάνωση ενός φόρουμ στην Αρχαία Ολυμπία για νέους απ’ όλο τον κόσμο με τον τίτλο «Η πόλη των νέων ιδεών».
Θα αφορά νέους ανθρώπους που είναι νέοι δημιουργοί. Είτε ασχολούνται με τον πολιτισμό, το περιβάλλον, το επιχειρείν. Θα είναι μια ελεύθερη συνδιάσκεψη ανθρώπων που ο καθένας θα κατηγοριοποιηθεί.
Η Εταιρία θα πρέπει να έχει μια διαστρωμάτωση αντικομματική, αντιπολιτική για να δείξει στους άλλους ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν κέφι, όρεξη, έμπνευση, όραμα ώστε μέσα από μια συστηματοποίηση ενεργειών και δράσεων αυτός ο τόπος να ανέβει προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω. Η Ηλεία θα πρέπει να αποτελέσει φάρο πολιτισμού. Η Διοικούσα Επιτροπή θα πρέπει να μεταφέρει τα παραπάνω μηνύματα. Ελπίδα μου είναι να μπουν στην εταιρία Ηλειακών Μελετών Τάκης Δόξας κι άλλοι άνθρωποι που θα θέλουν να προσφέρουν μέσα από μια άδολη, έντιμη προσφορά και απ’ όλους τους κοινωνικούς χώρους. Οφείλει να διευρυνθεί με άτομα εντός και εκτός Ηλείας. Η Εταιρία δεν είναι απλά για τον Δόξα. Σήμερα δεν μπορούμε να είμαστε σνομπίστες σε σχέση με ένα κόσμο που πάει στα καφενεία ή στις καφετέριες και δεν ξέρει ποιο είναι το λογοτεχνικό, ιστορικό, κοινωνικό παρελθόν αυτού του τόπου». Ολοκληρώνοντας ο κ. Δόξας αναφέρθηκε σε ένα σημαντικό όπως τόνισε δημοσίευμα Αθηναϊκής εφημερίδας για τον πατέρα του που ανέφερε τα εξής:
«Ο Τάκης Δόξας ήταν σύμβολο, ήταν μια εποχή. Ένας ωραίος κόσμος με λάμψη και ακτινοβολία που καταυγάζει ακόμη στον καθημερινό μας ορίζοντα».
Ένα μήνυμα διαχρονικό που δείχνει το μεγαλείο του ανθρώπου Τάκη Δόξα.

1 σχόλιο:

  1. Ακούγεται μιά εταιρεία με πολλές μεγάλες ιδέες περί πολιτισμού.
    Αλλά πουθενά δεν αναφέρεται η Ανασύσταση των κλασικών Ολυμπιακών αγώνων.
    Αν αυτοί δεν αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά, τότε τί είναι;
    Πιστεύω πως άν ακόμη ζούσε ο μεγάλος οραματιστής Τάκης Δόξας, αυτοί σήμερα θα ήταν πραγματικότητα.

    Ειδικά σήμερα που έχουν εκφυλισθοί και εμπορευματοποιηθοί οι μοντέρνοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή