Powered By Blogger

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

''Αυθεντικός Μαραθώνιος'' αναγνώριση ρεκόρ της καλλίτερης διαχρονικά επίδοσης


Σε όλα τα αγωνίσματα του κλασικού αθλητισμού αναγνωρίζεται το ρεκόρ της καλλίτερης διαχρονικά επίδοσης, εκτός από το αγώνισμα του Μαραθώνιου δρόμου, επειδή προφανώς οι διαφορετικές γεωλογικές και κλιματολογικές συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγεται κάθε φορά, από τόπο σε τόπο, δεν επιτρέπουν την ακριβοδίκαιη αξιολόγηση.
   Προτείνουμε, να αναληφθεί εκστρατεία προς τους αρμόδιους διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς, ώστε να καθιερωθεί η αναγνώριση ρεκόρ στις επιδόσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στη κλασική διαδρομή της Αθήνας, από τον Μαραθώνα μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου στη συγκεκριμένη διαδρομή δεν διαφοροποιούνται καθοριστικά οι συνθήκες.
  Εκτιμούμε ότι η προβολή μιας ανάλογης αξίωσης είναι ιστορικά δίκαιη και στη περίπτωση που γίνει αποδεκτή, θα συμβάλει επί πλέον και στην περαιτέρω αναβάθμιση του αγωνίσματος, με την ανάπτυξη μεγαλύτερου ανταγωνισμού από τους συμμετέχοντες αθλητές, οι οποίοι θα επιδιώκουν κάθε φορά τη βελτίωση των εκάστοτε προηγούμενων συγκρίσιμων χρονομετρημένων επιδόσεων.
  Το όφελος για τη χώρα μας θα είναι η προσέλκυση των μεγαλύτερων διεθνώς αθλητών του αγωνίσματος, οι περισσότεροι των οποίων συνήθως αποφεύγουν σήμερα τη συμμετοχή τους στο Μαραθώνιο της Αθήνας και με προφανές άμεσο αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη τουριστική και πολιτιστική προβολή της χώρας μας, η οποία για το συγκεκριμένο τουλάχιστον αγώνισμα θα αποτελέσει παγκόσμιο σημείο αναφοράς.
            Ειδικότερα...

       Σε όλα τα αγωνίσματα του κλασσικού αθλητισμού αναγνωρίζονται κάθε φορά ως ρεκόρ οι καλλίτερες διαχρονικά επιδόσεις, σε ατομικό, εθνικό, παγκόσμιο κ.λ.π. επίπεδο, εκτός από το αγώνισμα του Μαραθώνιου δρόμου,

για το οποίο ισχύει σήμερα ένα ιδιότυπο καθεστώς.



    Μέχρι το 2004 δεν αναγνωριζόταν από την ΙΑΑF (International Association of Athletics Federations) οι καλλίτερες έως τότε επιδόσεις του αγωνίσματος στους περισσότερους από 800 (!) Μαραθώνιους που γίνονται κάθε χρόνο σε ολόκληρο το κόσμο, ως παγκόσμια ρεκόρ,  αλλά χαρακτηρίζονταν ως “παγκοσμίως βέλτιστες επιδόσεις”.



    Προφανώς οι διαφορετικές συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγεται κάθε φορά το αγώνισμα από τόπο σε τόπο, όπως εδαφολογικές, κλιματικές και υψομετρικές διαφορές, οι καιρικές εναλλαγές κ.λ.π, δεν επιτρέπουν την ακριβοδίκαιη αξιολόγηση των επιδόσεων και την αντικειμενική σύγκριση των χρόνων.

                 

     Για το λόγο αυτό μάλλον, η IAAF από τον Ιανουάριο του 2004 καθιέρωσε ειδικές προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν οι διαδρομές των εκάστοτε Μαραθώνιων για την αναγνώριση των ρεκόρ.



     Αυτό είχε ως αποτέλεσμα άλλες επιδόσεις να αναγνωρίζονται ως παγκόσμια ρεκόρ  και άλλες όχι, όπως η επίδοση που πραγματοποίησε στις 18-4-2011 στη Βοστόνη ο Τζέφρυ Μουτάϊ από τη Κένυα, η οποία παρότι αποτέλεσε τον καλλίτερο χρόνο όλων των εποχών έως τότε (2 ώρες, 3 λεπτά και 2 δευτερόλεπτα), δεν αναγνωρίσθηκε ως παγκόσμιο ρεκόρ, επειδή η διαδρομή της Βοστόνης δεν πληροί τα κριτήρια της  IAAF.



      Για την ιστορία, το αναγνωρισμένο σήμερα παγκόσμιο ρεκόρ του αγωνίσματος είναι 2 ώρες, 3 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα και σημειώθηκε στο Μαραθώνιο του Βερολίνου στις 25/9/2011 από τον Κενυάτη Πάτρικ Μακάου, ο οποίος βελτίωσε κατά 21 δευτερόλεπτα το προηγούμενο ρεκόρ  που είχε σημειώσει στην ίδια διαδρομή στις 28/9/2008, ο Αιθίοπας Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ.



Σημ. : Στη συνέχεια το ρεκόρ καταρρίφθηκε στο Βερολίνο και πάλι, πρώτα το 2013 από τον Κενυάτη Γουίλσον Κίπσανγκ με χρόνο 2 ώρες, 3 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια το 2014 από το συμπατριώτη του Ντένις Κιμέτο, ο οποίος σημείωσε χρόνο 2 ώρες, 2 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα.



         Με δεδομένη την υφιστάμενη σήμερα κατάσταση κατά την οποία όπως είναι ευνόητο στους 800 και πλέον Μαραθώνιους που γίνονται κάθε χρόνο στις διάφορες περιοχές του πλανήτη, οι διαδρομές τους να παρουσιάζουν μεταξύ τους μικρότερες ή μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις και ελάχιστες να πληρούν τις προδιαγραφές που θέσπισε άγνωστο με ποια κριτήρια η IAAF, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα ο Μαραθώνιος της Βοστόνης για παράδειγμα, ο οποίος συγκαταλέγεται στους σπουδαιότερους και από τους πιο γνωστούς Μαραθώνιους που τελούνται ανά τον κόσμο, να είναι εκτός αυτών των κριτηρίων, είναι πιστεύω η στιγμή να διεκδικήσουμε ως χώρα, όπως καθιερωθεί το παγκόσμιο ρεκόρ να αναγνωρίζεται αποκλειστικά και μ ό ν ο για τη καλλίτερη διαχρονικά επίδοση που θα πραγματοποιείται στη Κλασσική αυθεντική διαδρομή Μαραθώνα – Αθήνα.





        Ο Μαραθώνιος δρόμος καθιερώθηκε για πρώτη φορά κατά την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896, σύμφωνα με μια ιδέα του Γάλλου Ελληνιστή Michel Breal, για να τιμηθεί ένα πραγματικό γεγονός της Ελληνικής ιστορίας, με “την επανάληψιν του διασήμου δρόμου που εξετέλεσεν ο στρατιώτης του Μαραθώνος” σύμφωνα με το σκεπτικό που διατυπώθηκε τότε και βέβαια πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Κλασική διαδρομή, στην οποία εξακολουθεί να πραγματοποιείται μέχρι και σήμερα ο Μαραθώνιος των Αθηνών.



         Το αγώνισμα φέρει διεθνώς την ονομασία “Μαραθώνιος” και είναι το μοναδικό αγώνισμα που έχει το όνομα μιας περιοχής, ενώ η διαδρομή του αγωνίσματος που τελείται από το Μαραθώνα στην Αθήνα, αποτελεί την αυθεντική διαδρομή που διένυσε και κατά την αρχαιότητα ο αγγελιοφόρος στρατιώτης του Μαραθώνα.



        Είναι χαρακτηριστικό ότι σχετικά πρόσφατα με απόφαση των διοργανωτών του αγωνίσματος, ο μαραθώνιος της Αθήνας θα ονομάζεται στο εξής αντί για “Κλασικός Μαραθώνιος” ως “Αυθεντικός Μαραθώνιος” ο οποίος δικαιολογημένα θα πρέπει να διεκδικήσει και το δικαίωμα για τη καθιέρωση της εν προκειμένω πρότασης.



     Στους σοβαρούς αυτούς ιστορικούς λόγους, στους οποίους θα μπορούσαν να αναφερθούν και διάφοροι άλλοι ακόμα, θα πρέπει να προστεθεί και να τονισθεί με ιδιαίτερη έμφαση και ο εξίσου σοβαρός πρακτικός λόγος, σύμφωνα με τον οποίο κατά τη διεξαγωγή του αγωνίσματος στην αυθεντική διαδρομή από το Τύμβο του Μαραθώνα μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο, θα παραμένουν οι ίδιες κάθε φορά συνθήκες, υψομετρικές, εδαφολογικές κ.λ.π, εκτός ίσως τις καιρικές συνθήκες που είναι δυνατόν να είναι διαφορετικές από χρονιά σε χρονιά, γεγονός όμως που συμβαίνει με όλα τα αγωνίσματα του ανοικτού στίβου.



      Άλλωστε με δεδομένο ότι το αγώνισμα θα πραγματοποιείται τον ίδιο μήνα κάθε χρόνο, οι όποιες διαφορές στις καιρικές συνθήκες θα είναι ασήμαντες στο ήπιο γενικότερο κλίμα της Αττικής.



     Πολλά ακόμα επιχειρήματα μπορούν να διατυπωθούν για την υποστήριξη της αρχικής ιδέας του συν.Δημ.Μακρη.



         Χρήσιμο πιστεύουμε θα είναι να επιδιωχθεί  και η συμπαράταξη του ΣΕΓΑΣ, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η τέλεση του αγωνίσματος

στην Ελλάδα, όπως και του Δήμου Αθηναίων που είναι συν διοργανωτής  του αγωνίσματος,του Δήμου Α.Ολυμπίας, καθώς και του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, ακόμα και του Πρωθυπουργού της χώρας, καθόσον πρόκειται για εθνική διεκδίκηση, η οποία είναι ανάλογης σημασίας με τη διεκδίκηση των μαρμάρων του Παρθενώνα.



     Διαβάζοντας, από τις πρώτες μόλις γραμμές την επιστολή ,θα έχετε συλλάβει ήδη στη πλήρη διάστασή του το θέμα, με τα οφέλη που θα προκύψουν για το Μαραθώνα,την Ηλεία και την ευρύτερη περιοχή[ με οργάνωση εκδηλώσεων κλ] γενικότερα, καθώς και για ολόκληρη τη χώρα, στη περίπτωση που ευοδωθεί η προσπάθεια για τη δικαίωση μιας θεμιτής διεκδίκησης, στην οποία ευελπιστούμε ότι θα θελήσουν όλοι να πρωτοστατήσουν με ενθουσιασμό.



      Η προσέλκυση των μεγαλύτερων παγκοσμίως αθλητών του αγωνίσματος, στη περίπτωση που θα έχουν ως κίνητρο τη κατάρριψη ενός παγκοσμίου ρεκόρ, οι κορυφαίοι των οποίων προτιμούν σήμερα για κάποια παραπάνω ευρώ ή δολάρια να συμμετέχουν σε άλλους Μαραθώνιους εκτός των Αθηνών, θα είναι το άμεσο αποτέλεσμα με τη καθιέρωση του δικαιώματος αυτού αποκλειστικά στον Αυθεντικό Μαραθώνιο.

Με τον τρόπο αυτό εκτός του άλλων, με την επιδίωξη από τον κάθε αθλητή τη βελτίωση των εκάστοτε προηγουμένων συγκρίσιμων επιδόσεων, θα υπάρξει μεγαλύτερος μεταξύ τους ανταγωνισμός, γεγονός που θα συμβάλει στη περαιτέρω αναβάθμιση του αγωνίσματος, προκαλώντας ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη τουριστική και πολιτιστική προβολή της χώρας μας, η οποία για το συγκεκριμένο τουλάχιστον αγώνισμα θα αποτελεί κάθε χρόνο παγκόσμιο σημείο αναφοράς.



          Αναμενόμενο είναι να υπάρξουν με τη προβολή του αιτήματος και αρνητικές αντιδράσεις από διάφορα φανερά και κρυφά αντίθετα συμφέροντα διεθνώς.Πάντως η σημερινή συγκυρία ευνοεί την διεκδίκηση,καθώς γίνονται προτάσεις για μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα και επομένως θα αποτελέσει προπομπό τους.



            Ανεξάρτητα όμως από τη τελική έκβαση της διεκδίκησης, ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα θα προκύψει με τη διεθνή προβολή της χώρας μας από την αναφορά και μόνο του αιτήματος και με το θόρυβο που είναι αναμενόμενο ότι θα προκαλέσει διεθνώς, τόσο με τη προβολή, όσο και με τη συντήρησή του από τα διεθνή Μ.Μ.Ε. καθώς και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.



          Το προφανές δίκαιο της διεκδίκησης, δικαιολογεί τη προσδοκία ότι θα συγκεντρώσει περισσότερους υποστηρικτές παρά πολέμιους ανάμεσα στους αθλητικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς κ.λ.π παράγοντες και . οι πιθανότητες να γίνει τελικά δεκτό το αίτημα από την IAAF είναι βάσιμα μεγάλες, παρά τις όποιες αρνητικές αντιδράσεις υπάρξουν από οπουδήποτε,αρκεί να συμπαραταχτούμε και να αθροίσουμε όλες τις δυνάμεις του τόπου και πέραν αυτού.



          Ελπίζουμε ότι στο τέλος όσο δύσκολη και αν θα είναι η προσπάθεια που θα χρειασθεί και όσο μακρύς και αν θα είναι ο δρόμος που θα απαιτηθεί για να υπάρξει το επιζητούμενο αποτέλεσμα, ακόμα και εάν αυτός ο δρόμος είναι ακόμα ένα “Μαραθώνιος”, η κατάληξη θα είναι ευτυχής για να ακουστεί για μία ακόμα φορά το ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ.-

             Πιστεύουμε ότι αυτή η μικρή περιοχή του Κόσμου,
 η κοιτίδα του Ολυμπισμού και του Πολιτισμού που ζούμε,
πρέπει να είναι φωτεινός Φάρος και θεματοφύλακας,
πρέπει να αξιώνει διεκδικήσεις αντάξιες της Ιστορίας και της Παράδοσής της
που θα δρουν πολλαπλασιαστικά σε όλους τους τομείς της Ανθρώπινης δραστηριότητας και της Ελληνικής συνέχειας
.

                                 Κωνστ.Τριανταφυλλόπουλος
                                             Πρόεδρος της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών
                                                                              Νομού Ηλείας

///////////////////////////////............................................................//////////////////////////////////////////
δημοσιεύσεις  από

amakuadanews

myilianews

Ilia oikonomia 

Γιώργος Φάκος 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου