Powered By Blogger

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

«ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ: Τα πολυδιάστατα οφέλη που προσφέρει στα παιδιά»




Αρθρο της εφημερίδας ΠΑΤΡΙΣ της 20.6.2016

Γράφει η Καραγγελή Κυριακή – Μαρία
Δασκάλα – Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια στις Επιστήμες Αγωγής
Υπεύθυνη Δράσεων του Κέντρου Νέων Γιαννιτσοχωρίου

«ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ: Τα πολυδιάστατα οφέλη που προσφέρει στα παιδιά»

                Ο Προσκοπισμός είναι μια κίνηση αυτοδιαπαιδαγώγησης για νέους τους  οποίους υπηρετεί με την βοήθεια των ενήλικων μελών του. Αποτελεί συμπληρωματικό εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο παρόλο που δεν είναι επίσημο, είναι τυπικό, αφού προσφέρει μια δομημένη προσέγγιση στην εκπαίδευση. Η εκπαίδευση στον Προσκοπισμό εξετάζεται με την ευρύτερη έννοια της και στόχο έχει την επιτυχία της αποστολής του Προσκοπισμού, η οποία είναι η συμβολή στην πλήρη ανάπτυξη ενός αυτόνομου, υποστηρικτικού, υπεύθυνου και δεσμευμένου ατόμου.
                Είναι ένα μεγάλο παιχνίδι στο οποίο όσοι συμμετέχουν παίζουν. Ένας κόσμος που η ζωή κυλάει με αλλεπάλληλα παιχνίδια. Τα παιδικά όνειρα γίνονται πραγματικότητα, ένας κόσμος χωρίς μεγάλους και μαθήματα και ατελείωτο παιχνίδι. Όμως είναι μόνο αυτό;  Στον Προσκοπισμό τα παιδιά δεν παίζουν για να παίζουν μόνο αλλά παίζουν για να μαθαίνουν. Κάθε παιχνίδι, έχει κάποιο σκοπό και μαθαίνει στα παιδιά χρήσιμα πράγματα για την ζωή τους. Χρησιμοποιεί την βιωματική εκπαίδευση θεωρώντας ότι μ αυτόν τον τρόπο το παιδί μαθαίνει ευκολότερα και ευχάριστα και φυσικά την δια βίου μάθηση καθώς πιστεύει ότι η γνώση δεν εξαντλείται ποτέ.
                Τα οφέλη που κερδίζει ένα παιδί εάν ασχοληθεί µε τον προσκοπισµό, είναι πολλαπλά και πολυδιάστατα.
·         Το παιδί αποκτά αρχές οι οποίες σχετίζονται με την πατρίδα, την θρησκεία, την οικογένεια και τον συνάνθρωπο.
·         Μέσα από την ενασχόληση με διάφορα αντικείμενα το παιδί γνωρίζει τις κλίσεις του και μόνο του ανακαλύπτει με τι θα ασχοληθεί στο μέλλον.
·         Ο τρόπος που λειτουργεί ο προσκοπισμός το βοηθά να γίνει πιο κοινωνικό μέσα από την αλληλεπίδραση με την μικρή ομάδα που ανήκει και υπεύθυνο αφού για χάρη του παιχνιδιού αποκτά κάποια καθήκοντα.
·          Μαθαίνει να θέτει στόχους και να τους πετυχαίνει, γνωρίζει την αξία της φιλίας, της δικαιοσύνης κλπ.
·         Οι κατασκηνώσεις, αποτελούν και τον βασικότερο πυλώνα της εκπαίδευσης, διότι τα παιδιά ξεφεύγουν από την καθηµερινότητά τους και λόγω των συνεχόµενων ωρών που βρίσκονται µε τους φίλους τους, αλλά και µε τους βαθµοφόρους είναι σε θέση να αφοµοιώσουν και να βιώσουν καινούργια πράγµατα.
·         Η συµµετοχή σε παγκόσµιες ή ευρωπαϊκές δράσεις δίνει την ευκαιρία στους νέους  να γνωρίσουν καινούριες και διαφορετικές κουλτούρες αλλά και να επιδείξουν στους προσκόπους άλλων χωρών τη δικιά µας κουλτούρα και πολιτισµό.
·         Τα παιδιά καταπιάνονται και µε πολλές άλλες διάφορες δράσεις, µερικές από αυτές είναι οι εξής: συµµετοχή σε κωπηλασία, ιστιοπλοϊα και αναρριχήσεις (πάντα µε ασφάλεια και υπό την καθοδήγηση ειδικών αναλόγως µε την περίσταση), καταδύσεις, ενασχόληση µε φιλανθρωπίες π.χ. συλλογή τροφίµων για άπορες οικογένειες, αεροµοντελισµός, δενδροφυτεύσεις, καθαριότητα παραλιών, χειροτεχνεία, παρελάσεις.
·         Μεταλαμπαδεύονται τα ήθη και τα έθιµα του τόπου µας να στα παιδιά
·         Μέσα από διάφορα προγράµµατα τα παιδιά µαθαίνουν για την ιστορία της πατρίδας µας, αφού ο προσκοπισµός δίνει την ευκαιρία στα παιδιά ασχοληθούν µε ιστορικά ζητήµατα, την ιστορία του τόπου μας αλλά και µε τη τοπική ιστορία.
·         Το παιδί αναπτύσσει δεξιότητες και αποκτά σηµαντικές γνώσεις, ξεκινώντας από πράγµατα που συναντά στην καθηµερινότητα του, όπως είναι η πρόγνωση του καιρού.
·         Και τέλος, ο προσκοπισμός συμβάλλει στη διάπλαση του χαρακτήρα. Τα παιδιά αποκοµίζουν  εφόδια όπως είναι η ανάπτυξη του οµαδικού πνεύµατος, ο σεβασµός προς το συνάνθρωπο και η προσαρµοστικότητα σε διάφορες καταστάσεις. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου