Powered By Blogger

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων



Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων








Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καθιερώθηκε για πρώτη φορά με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 4 Δεκεμβρίου του 2000 και πρωτογιορτάσθηκε στις 20 Ιουνίου 2001, με αφορμή τα 50 χρόνια από την υπογραφή της «Συνθήκης για το καθεστώς των προσφύγων».
Η Συνθήκη αυτή προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη σύσταση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η οποία ήταν επιφορτισμένη να βοηθήσει στη μετεγκατάσταση των 1,2 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που είχαν μείνει άστεγοι εξαιτίας του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Στα 54 χρόνια της ύπαρξής της, η Ύπατη Αρμοστεία έχει βοηθήσει πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους και για τις προσπάθειές της αυτές έχει τιμηθεί δύο φορές με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι πρόσφυγες είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους, εξαιτίας βάσιμου φόβου δίωξης, με βάση τη φυλή, το θρήσκευμα, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, την εθνικότητά τους ή τη συμμετοχή τους σε μία ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα.
Σήμερα, η Ύπατη Αρμοστεία είναι ένας από τους κυριότερους ανθρωπιστικούς οργανισμούς στον κόσμο. Τα περισσότερα από 5.000 στελέχη της, πολλά από τα οποία αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρούς κινδύνους κατά της προσωπικής τους ασφάλειας, βοηθούν πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους πουν συγκεντρώνουν την ιδιότητα του πρόσφυγα.
Τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά την κατάρρευση των καθεστώτων του «υπαρκτού σοσιαλισμού», τα κράτη - μέλη και η Ε.Ε. υιοθετούν ολοένα και αυστηρότερα μέτρα, τόσο ως προς τον χαρακτηρισμό των αιτούντων άσυλο ως προσφύγων, όσο και ως προς την όλη διαδικασία του ασύλου. Η αντίληψη που κυριαρχεί είναι ότι οι αιτούντες άσυλο δεν εγκαταλείπουν τη χώρα τους επειδή κινδυνεύει η ζωή τους, αλλά για οικονομικούς λόγους.
Η Ελλάδα αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό για τους πρόσφυγες. Δέχεται μικρό αριθμό αιτήσεων για άσυλο, αλλά είναι η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό αναγνώρισης προσφυγικού και ανθρωπιστικού καθεστώτος. Τα τελευταία χρόνια το ποσοστό αναγνώρισης κυμαίνεται περίπου στο 1% επί των αιτήσεων. Η πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο διαμένουν για μεγάλο χρονικό στη χώρα μας, αφού η διαδικασία για τη χορήγηση ή όχι του προσφυγικού ή ανθρωπιστικού καθεστώτος είναι μακροχρόνια, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στην παρανομία χωρίς να διαφαίνεται η πολιτική βούληση για την αναγνώρισή τους και την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.

Η δολοφονία των Προσκόπων της Μικράς Ασίας

Του Θεοφάνη Μαλκίδη
Οι Πρόσκοποι της Μικράς Ασίας και η δολοφονία τους στο Αιδίνιο, την Κάτω Παναγιά  και τα Σώκια
Η Γενοκτονία των Ελλήνων αποτελεί μία από πιο τις θλιβερές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας. Μία  περίοδος από τις  πιο τραγικές για τον ανθρώπινο βίο, όπου η  ζωή έχασε κάθε αξία και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι απώλεσαν ότι πιο πολυτιμότερο είχαν.
Υπάρχουν πολλές παραμέτρους και συνιστώσες της Γενοκτονίας, οι οποίες όχι μόνο είναι άγνωστες, αλλά και για πολλά  χρόνια αποσιωπήθηκαν, έμειναν στο περιθώριο. Όπως η μαζική σφαγή των προσκόπων , των νέων ανθρώπων στο Αιδίνιο, στα Σώκια στην Κάτω Παναγιά.
Ο ιδρυτής του προσκοπισμού Μπέιντεν Πάουελ είχε πει σχετικά τα εξής : «Η θυσία των Ελλήνων Προσκόπων του Αϊδινίου αποτελεί μοναδικό παράδειγμα στον Προσκοπισμό όλου του κόσμου. Οι ηρωικοί Πρόσκοποι επισφράγισαν με το αίμα τους τα ιδανικά της αγάπης των για την πατρίδα και  για την ελευθερία».
Στο Αιδίνιο, τακτικός στρατός και άτακτοι (τσέτες) δολοφόνησαν δύο χιλιάδες Έλληνες της πόλης, αφήνοντας πίσω τους την ολοκληρωτική καταστροφή. Δολοφονίες, λεηλασίες, βιασμοί, καταστροφή κάθε ελληνικής πολιτισμικής παρουσίας. Μέθοδος την οποία  επέλεξαν να ακολουθήσουν ως πρόγραμμα μαζικής εξαφάνισης ανθρώπων λίγα χρόνια αργότερα οι Ναζί, στους απογόνους των διασωθέντων Ελλήνων. Από το Δίστομο και τα Καλάβρυτα, μέχρι τα Κερδύλια, τους Πύργους και το Μεσόβουνο.
Ανάμεσα στους χιλιάδες Έλληνες που δολοφονήθηκαν τον Ιούνιο του 1919, δολοφονήθηκαν και πρόσκοποι, οι οποίοι συντέλεσαν  οι σημαντικά στην παρουσία του Ελληνισμού στην περιοχή.Στη Μικρά Ασία νέοι άνθρωποι, πρόσκοποι στο Αιδίνιο, στην Κάτω Παναγιά και στα Σώκια έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας.
Ανάμεσα στους χιλιάδες Έλληνες που δολοφονήθηκαν τον Ιούνιο του 1919, δολοφονήθηκαν και πρόσκοποι, οι οποίοι συντέλεσαν  οι σημαντικά στην παρουσία του Ελληνισμού στην περιοχή.Στη Μικρά Ασία νέοι άνθρωποι, πρόσκοποι στο Αιδίνιο, στην Κάτω Παναγιά και στα Σώκια έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας.
Οι πρόσκοποι του Αιδινίου, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει δύο προσκοπικές ομάδες, οι οποίες απέμειναν στην πόλη, για να υπερασπίσουν  τους Έλληνες. Οι πρόσκοποι του Αιδινίου δολοφονήθηκαν όλοι, μετά από φρικτά βασανιστήρια, από τους Τούρκους.
Τον Νίκο Αυγερίδη του έβγαλαν τα μάτια, τον Φιλοκτήτη Αργυράκη τον έγδαραν, τον 19 χρονο Μίνω Βεινόγλου τον αποκεφάλισαν με σκουριασμένο μαχαίρι,  τους λοιπούς τους λογχίζουν και τους κατακρεουργούν.Ανάμεσά στους δολοφόνους και ο αρχηγός των Τούρκων προσκόπων και
μετέπειτα πρωθυπουργός στα Σεπτεμβριανά του 1955, όταν εξαφανίστηκε ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης, Αντνάν Μεντερές!
Στα Σώκια το Μάιο του 1919 ιδρύεται η προσκοπική ομάδα με αρχηγό τον εκκλησιαστικό επίτροπο Χρ. Χριστίδη, ο οποίος δημιούργησε και προσκοπική μπάντα. Οι πρόσκοποι και εδώ πρόσφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στα ελληνικά στρατεύματα ως οδηγοί, ταχυδρόμοι, τραυματιοφορείς, γραφείς. Στην ανάπτυξη  του προσκοπισμού συνέβαλε και ο παπάς Δημήτρης Οικονόμου με τα πατριωτικά του κηρύγματα και τις προτροπές του για στράτευση των νέων στον προσκοπισμό. Όμως στα Σώκια, πριν προλάβει να μπει ο ελληνικός στρατός έχουμε κατάληψη της πόλης από τους Ιταλούς, που παρέμειναν μέχρι και τον Απρίλιο του 1922, και μόνον για μικρό διάστημα (Απρίλιο – Αύγουστο του 1922) παρέμεινε υπό ελληνική κυριαρχία. Οι Τούρκοι της περιοχής παρακολουθούσαν με καχυποψία τις κινήσεις των νεαρών πρόσκοπων, καθώς και των μελών της Επιτροπής, γονέων και φίλων. Τη Μεγάλη Παρασκευή του 1921, ενώ ψαλλόταν ο Επιτάφιος, οι Τούρκοι συνέλαβαν πολλούς, μεταξύ των οποίων και νεαρούς πρόσκοπους. Τους έσυραν στο δικαστήριο ως εγκληματίες, τους καταδίκασαν και τους φυλάκισαν σε σκοτεινά υπόγεια, υπό την ανοχή των Ιταλών, μέχρι τις 8 Απριλίου 1922.
Τα μεσάνυχτα 8 με 9 Απριλίου τους έβγαλαν από τα μπουντρούμια και αλυσόδετους τους οδήγησαν στα βουνά, στα καταφύγια των ληστοσυμμοριτών. Στην διαδρομή, οι Τούρκοι προέβησαν σε ξυλοδαρμούς, στερήσεις και αλλά μαρτυρία. Όταν στις 9 Απριλίου μπήκε ο ελληνικός στρατός, βρέθηκε προ τελεσμένων. Προέβη σε καταδίωξη των Τούρκων Τσετών προκειμένου να απελευθερώσει τους Σωκιανούς αιχμαλώτους. Δυστυχώς, από τους 78 ομήρους, άλλους είχαν κατασφάξει και άλλους τους έδωσαν ως δούλους σε τούρκικες οικογένειες. Ελάχιστοι διασώθηκαν με έντονα τα σημάδια της τούρκικης βαρβαρότητας.
Στην Κάτω Παναγιά, απέναντι από τη Χίο, το Μάιο του 1919 ιδρύθηκε μια προσκοπική ομάδα με 42 παιδιά. Τοπικός έφορος (και ιδρυτής) Εμμανουήλ Μανθεάκης και αρχηγός Περικλής Παπαχατζηδάκης. Οι πρόσκοποι ενθουσιώδεις και με καμάρι παρήλαυναν. στην πόλη τραγουδώντας εθνικά τραγούδια, που ενδυνάμωναν τον πατριωτισμό των κατοίκων. Είχαν συστήσει ομάδα πυρόσβεσης και προέβαιναν σε δασώσεις κυρίως ελαιοδέντρων. Συμμετείχαν σε εράνους, γιορτές κοινότητας και της εκκλησίας. Ωστόσο η Κάτω Παναγιά, υπήρξε ένας ακόμη τόπος μαρτυρίου για τους έλληνες πρόσκοπους. Γιατί και εδώ οι Τσέτες έδειξαν τη βαρβαρότητα τους. Από το βιβλίο του Συλλόγου με τίτλο: «Πενήντα χρόνια του ζεριζωμού»(1922 – 1972), καταγράφουμε ένα απόσπασμα:
«Με την πρώτη εμφάνιση τους στο χωριό, οι ληστοσυμμορίτες εξαπολύουν πρωτοφανή τρομοκρατία. Λεηλασίες, σφαγές, βιασμοί και βρησμοί παντού. Ξεχωρίζουν και συλλαμβάνουν τους δυο ιερείς, το δάσκαλο και τους πρόσκοπους, που θα υποστούν θάνατο από μαρτύρια. Τον παπα-Κουρμπά και τον παπα-Νικολή τους κομματιάζουν και τους κρεμάνε στα τσιγκέλια των σφαγίων του Τσεσμέ. Το δάσκαλο Ιωάννη Θεονίδη, τον ποιητή Αρσένιο Σάρικα και τους αθώους πρόσκοπους… τους υποβάλλουν σε απερίγραπτα μαρτυρία και τους θανατώνουν με μοναδική κατηγορία ότι ήταν πρόσκοποι. Όσοι Κατωπαναγιουσήδες επέζησαν από το δράμα του Αυγούστου το 1922, έχουν να λένε και να θυμούνται ότι τα τραγικότερα θύματα ιστορικής λαίλαπας ήταν οι ανήλικοι πρόσκοποι».
Πηγή: malkidis
....................................................................................................................................................


Συγκίνηση για την θυσία - προσφοράς των Προσκόπων της Μικράς Ασίας. Εντυπωσιακή η εκδήλωση στον Πύργο από την Ένωση Παλαιών Προσκόπων


10 Νοέμβριος, 2015 19:47

Η έντονη συγκίνηση ήταν το συναίσθημα που επικράτησε στο πολυπληθές ακροατήριο της εκδήλωσης για τους θυσιασθέντες Προσκόπους της Μικράς Ασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων στον Πύργο.
Τόσο η εμπεριστατωμένη ομιλία του Καθηγητή της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών κ. Αθανάσιου Φωτόπουλου, όσο και τα βίντεο, η μουσική και τα τραγούδια από την ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού και τη χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων, αλλά και οι παραδοσιακοί χοροί από το τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου των Μικρασιατών προσφύγων της Κάτω Παναγιάς, όλα μαζί δημιούργησαν ένα εντυπωσιακό σύνολο, μια εκδήλωση τιμής για τα σφαγιασθέντα παιδιά – Προσκόπους της Κάτω Παναγιάς, του Αιδινίου και των Σωκίων και των Αρχηγών τους.
Τα βουρκωμένα μάτια, η συγκίνηση και το συναίσθημα που δημιουργήθηκε στο πυκνό ακροατήριο που γέμισε ασφυκτικά  το χώρο της εκδήλωσης, ήταν αποτέλεσμα όχι μόνο του καλλιτεχνικού μέρους της εκδήλωσης αλλά και από τα  ιστορικά  στοιχεία από έναν διεθνούς κύρους επιστήμονα,  με μακρά, επιτυχημένη πορεία, αλλά και βαθειά γνώση, τον καθηγητή της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών κ. Αθανάσιο Φώτοπουλο,  πρόεδρο της Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών επί του Νεωτέρου Ελληνισμού, που ανέλυσε τα συνταρακτικά συμβάντα με ιστορική ακρίβεια. Αναφέρθηκε στην προσκοπική δράση στην περιοχή και το τραγικό τέλος, φωτίζοντας άγνωστες πτυχές της Ιστορίας και κατέληξε με τα συμπεράσματα  και τα διδάγματα  που είναι άκρως επίκαιρα.
        Χαιρετισμό έκανε ο Αρχηγός της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Ηλείας κ. Κωνστ. Τριανταφυλλόπουλος, τονίζοντας τη σημασία της εκδήλωσης, που για δεύτερο χρόνο πραγματοποιείται προκειμένου να μεταδοθεί η ιστορική μνήμη στις νεώτερες γενεές και να μην σβήσει η Ελληνοχριστιανική παράδοση και οι Αξίες της Θρησκείας της Πατρίδας και της Ελευθερίας, για τις οποίες οι ήρωες Πρόσκοποι θυσιάστηκαν.
   Γι αυτά τα Ιδανικά που προσφέρθηκαν ολοκαύτωμα στο βωμό του υπέρτατου καθήκοντος γράφοντας με το αίμα τους το κορυφαίο γεγονός της Ιστορίας του Ελληνικού Προσκοπισμού, ευχαριστώντας τους συντελεστές της εκδήλωσης.
          Ο Υπαρχηγός κ.Ανδρ. Γιατράς διάβασε επιστολή του γιου του ιδρυτή των Προσκόπων της Κ. Παναγιάς κ. Αλέξη Εμμαν. Μανθεάκη που εξέφραζε τη συγκίνησή του και αναφερόταν στις μοναδικές αναμνήσεις και γεγονότα αυτής της περιόδου.
          Κατόπιν ο υπαρχηγός κ. Στάθης Κυριακόπουλος απέδωσε το ποίημα ''Αιέν Αριστεύειν'' του Τάκη Δόξα, το οποίο έχει γραφτεί ειδικά για τους προσκόπους.

          Το δεύτερο μέρος περιλάμβανε την παρουσίαση των ηθών και των εθίμων που μετέφεραν οι πρόσφυγες από τη Μ. Ασία, των πολιτιστικών στοιχείων ,την καθημερινή τους ζωή μέσα από τους χορούς και τα τραγούδια.
          Το εξαιρετικό Χορευτικό Τμήμα του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Κ. Παναγιάς, που συνεχίζει την μακρά παράδοση των  Μικρασιατών προγόνων τους, από την ομώνυμη περιοχή της Μ.Ασίας, απέδωσε θαυμάσια χορούς της περιοχής, υπό την καθοδήγηση της κας Δώρας Σταθακοπούλου.
          Στη συνέχεια η  θαυμαστή Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού , υπό την διεύθυνση του καθηγητή παραδοσιακής μουσικής Διευθυντού τους πατρός Γεωργίου Αναγνωστοπούλου ,ακάματου εργάτη, που μεταλαμπαδεύει ευλαβικά τις Υψηλές Αξίες της Πίστης και του Έθνους σε μια κατ εξοχήν προσφυγική περιοχή, σε μια άψογη συνεργασία με την καταξιωμένη  Χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων του παραστήματος Πύργου που διευθύνει η κα Κωνσταντίνα Σακκά-Κυρίτση, σχολική Σύμβουλος Μουσικής ΠΕ Δυτικής Ελλάδας, απέδωσαν σειρά τραγουδιών που συγκίνησαν τόσο για το περιεχόμενο, όσο και για την ερμηνεία τους.
          Η λήξη περιλάμβανε τον  ''Πρώτο Ύμνο '',σε ποίηση και μουσική του Ηλία Ανδριόπουλου, με τα πολλαπλά μηνύματα.
         Ανάμεσα στο πολυπληθές ακροατήριο βρίσκονταν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου αιδ. Παναγιώτης,  ο π. Ν.Κατσιδήμας, η Αντιδήμαρχος εκπρόσωπος του Δημάρχου κα Ανδρ. Αγγελακοπούλου, ο επικεφαλής της ελ. Αντιπολίτευσης του Δημ. Συμβουλίου κ. Χ. Μιχαλακόπουλος, ο Διοικητής της ΣΕΤΤΗΛ κ. Ιωαν. Ζαφείρης, ο υπκτης της Πυροσβεστικής κ. Η. Μανιάτης, ο Πρόεδρος ΕΕΑΝ κ. Η. Υφαντής μέλη του ΔΣ, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα Τούλα Καλαμπόκα ,ο Πρόεδρος του Συλλόγου της Κ.Παναγιάς κ.Στέλιος Ξανθός, ο πρόεδρος της Μικτής χορωδίας Πύργου κ. Αν.Παυλίδης, ο πρόεδρος των'' Χρωμάτων της Ήλιδας''κ. Παυλος Αυγερινόπουλος , ο Πρόεδρος του συλ..''Ηλείων Παράδοσις'' κ.Κων.Αθανασόπουλος, η Χρύσα Ζούπη,πρόεδρος των Ιδιωτικών υπαλλήλων και Εμπορουπαλλήλων, πρώην αντιδήμαρχοι ,πολλοί περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι ,εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων από όλη την Ηλεία, φιλοπρόσκοποι, Μικρασιάτες  και άλλοι.
           Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων εκπροσώπησε ο Βοηθός Γενικού Εφόρου κ. Χ. Κεφαλάς, την Περιφερειακή Εφορεία Δ. Πελ/σου η ΠΕ κα Ισμήνη Κρεμμύδα, ο βοηθός ΠΕ κ.Φάνης Μαραγκάκος καθώς και ο έφορος Παλαιών Προσκόπων Δ. Πελ/σου κ. Γεωργ.Αυγέρος. Ομοίως ο Αρχηγός των Προσκόπων Πύργου κ.Παναγ. Καρακίτσος με τους βαθμοφόρους και την ομάδα Πύργου.
Επίσης από τους διατελέσαντες τα μέλη της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Ηλείας καθώς και οι πρώην Έφοροι και Αρχηγοί κ.κ. Δημ.Σαργέντης, Σπ.Μπαμπής, Παναγιωτακόπουλος, Κων.Σκουλαρίκος, Θύμιος Κολοκοτρώνης, Βασ.Παναγόπουλος, Κ.Μποσμής, Παν.Καλαμπρέζος, Π.Μπράμος,Κ..Παπαδόπουλος, Ν.Κυριαζής, Ζ.Κελεσίδη, Γ.Μπούκλης, Κ.Σοφιανοπούλου, Β.Σπηλιόπουλος, Αγγ.Παναγιωτακόπουλος, Αντ.Αντωνόπουλος, Σάκης Σκουτέρης κα

         Την Κυριακή  8  Νοεμβρίου ώρα 10πμ στον  Ιερό  Ναό  Αγίου  Διονυσίου  Πύργου. τελέστηκε επιμνημόσυνη  δέηση  στη  μνήμη  των μαρτυρησάντων  Μικρασιατών  Προσκόπων κλείνοντας τις διήμερες εκδηλώσεις. Ο εφημέριος του Ι.Ν.Αγ.Διονυσίου σε μια εμπνευσμένη ομιλία του εξήρε τη θυσία των Προσκόπων και τόνισε το φωτεινό παράδειγμά τους σαν το πρότυπο της σημερινής Νεολαίας..Ο Υπαρχηγός κ.Ανδρ.Γιατράς,αναφέρθηκε στον σύντομο αλλά περιεκτικό λόγο του στα δραματικά γεγονότα αυτής της περιόδου και στα πολλαπλά μηνύματα που εκπέμπονται από τη θυσία τους .
Την επιμνημόσυνη δέηση παρακολούθησαν Πρόσκοποι της πόλης μας.
Παρόντες ,ο κ. Γατσόπουλος εκπρόσωπος της ΣΕΤΤΗΛ, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης Παν.Μπρόμος, η Σχολική Σύμβουλος Μουσικής ΠΕ Δυτικής Ελλάδας κα Κων.Σακκα-Κυρίτση, ο υπαρχηγός κ.Στάθης Κυριακόπουλος, όλα τα μέλη της Ένωσης, παλαιοί πρόσκοποι, εκπρόσωποι συλλόγων ,οργανώσεων και πλήθος κόσμου.
 
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Ευχαριστήριο της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων για την ανταπόκριση στη συλλογή φαρμάκων για τους πρόσφυγες

19 Νοέμβριος, 2015 09:55
Από: Odigos.gr
             Η  Ένωση Παλαιών Προσκόπων Νομού Ηλείας  σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας,  συμμετείχε  στην Πανελλήνια Δράση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων όπου με τους Γιατρούς του Κόσμου,  πραγματοποίησε συγκέντρωση φαρμάκων για τις ανάγκες των χιλιάδων συνανθρώπων μας, που στην προσπάθειά τους να σωθούν από τις συνέπειες του πολέμου αναγκάζονται να καταφύγουν ως πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες, αλλά και για όπου αλλού υπάρχει ανάγκη.
          Με την ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής θεωρούμε καθήκον και ηθική υποχρέωση να εκφράσουμε, τις θερμές ευχαριστίες της σε όλους όσους συνέβαλαν στο Θεάρεστο ,ανθρωπιστικό αυτό έργο.
          Στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, τον Σεβ. Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό, για την αμέριστη συμπαράσταση ,συμβολή και το ενδιαφέρον.
         Τους εφημέριους των Ιερών Ναών Αγ. Κυριακής και Αγ. Αθανασίου, σημείων συγκέντρωσης, καθώς και τούς Ιερείς των άλλων εκκλησιών της πόλης μας.
         Την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία "DEMΟ" ABEE, και τον Περιφερειακό  Διευθυντή Πωλήσεων Πελοποννήσου  κ, Χαράλαμπο Αυδή  για  την άμεση και πρόθυμη  ανταπόκρισή στην έκκληση μας.
         Την κα Χρύσα  Ζούπη, πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, η οποία μεσολάβησε στου υπεύθυνους της DEMO, ώστε να ευοδωθεί η προσπάθεια.
         Το Σύστημα Προσκόπων Πύργου, που συνέβαλε ουσιαστικά στην μεγιστοποίηση της εξόρμησης.
         Τους υπευθύνους του Κοινωνικού Φαρμακείου, που επέδειξαν μέγιστο βαθμό αλληλεγγύης.
         Το σύλλογο Γυναικών Πύργου ''Οι Πυργιώτισσες'' για την θετική ανταπόκριση και ενδιαφέρον.
         Τα φαρμακεία, τα μέλη μας και τους Συμπολίτες μας που παρά την οικονομική δυσπραγία  τους  υποστήριξαν απλόχερα την  προσπάθειας μας..
                                                                              Πύργος  16 - 11 - 2015
                                      Για  την  Ομάδα  Συντονισμού
                 Ο      Α Ρ Χ Η Γ Ο Σ                               ΟΙ       ΥΠΑΡΧΗΓΟΙ                           
        Τριανταφυλλόπουλος  Κων/νος                  Κυριακόπουλος  Ευστάθιος
                                                                                    Γιατράς   Ανδρέας
....................................................................................................................................................


 

H Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηλείας: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση προς τιμήν των προσκόπων Μ.Ασίας με τίτλο "Θυσίας Μνήμη"

Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηλείας: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση προς τιμήν των προσκόπων Μ.Ασίας με τίτλο "Θυσίας Μνήμη"
Με τις ευλογίες του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης Κ.Κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Νομού Ηλείας πραγματοποίησε επιμνημόσυνη δέηση για τους υπέρ Πίστεως και Πατρίδος θυσιασθέντων Προσκόπων της Κάτω Παναγιάς, Αϊδινίου και Σωκίων Μικράς Ασίας κατά την Μικρασιατική Καταστροφή,στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Πύργου.
Ο Θεοφιλέστατος σε μια εμπνευσμένη σύντομη αναφορά, μίλησε για τις Αξίες και τις Αρχές, που υπηρέτησαν οι πρόσκοποι των αλησμόνητων πατρίδων,ταυτόσημες με τα νάματα του Χριστιανισμού και συνεχάρη τους οργανωτές για την αξιέπαινη πρωτοβουλία τους.
Στα γεγονότα των ημερών εκείνων αναφέρθηκε με γλαφυρότητα ο πρ.Εφορος Πελοποννήσου,κ.Δημ.Σαργέντης που τόνισε ότι η θυσία των νεαρών προσκόπων είναι ένα φωτεινό παράδειγμα πίστης,αφοσίωσης,αλληλεγγύης και προσφοράς και αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι της Ιστορίας του Προσκοπισμού και του Ελληνισμού.
Η ανταπόκριση του κοινού ήταν συγκινητική καθώς η απόλυτη ησυχία που επικράτησε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δεν μπορούσε να καλύψει την συγκίνηση των παρευρισκομένων.
Ανάμεσα στο πυκνό εκκλησίασμα και η προσκοπική ομάδα της πόλης μας με το επιτελείο της.

Μετά το πέρας προσφέρθηκε σε όλους καφές και ακολούθησε μικρή δεξίωση.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρ.Δήμαρχος κ.Μ.Κριτσέλης, ο Διοικητής ΑΤ.Πύργου κ.Θωμάς Καραχάλιος, ο Υπ/της ΠΥ Πύργου κ.Ηλίας Μανιάτης, ο πρ.Αν/ρχος Κων.Μποσμής,ο πρόεδρος ''Αιμοδορητή''Σπ.Παπαγεωργίου και εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων

Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Ηλείας κ.Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, τα μέλη του ΔΣ Παν.Καλαμπρέζος,Ανδρ.Γιατράς,Γιάννης Μπούκλης,Σπ.Μπαμπής,Αντ.Αντωνόπουλος και Κωνστ.Παπαδόπουλος.
Επίσης οι πρώην Εφοροι και Αρχηγοί Δημ.Σαργέντης,Αγγ.Παναγιωτακόπουλος,Βασ.Παναγόπουλος ,Γιωργ.Καραμάνης,Θυμ.Κολοκοτρώνης,Σάκης Σκουτέρης,Δημ.Γιαννικόπουλος,Γιωργ.Παναγιωτακόπουλος[Α Ολυμπία],Κ.Τζαβέλας και Δ.Αλεξανδρόπουλος [Επιτάλιο],Κωστ.Σκουλαρίκος,Σταθης Καννής,Νικ.Δουφεξής,Νικ.Παναγιωτακόπουλος,Κώστ.Παναγιωτόπουλος,Γ.Κλουκίνας,Γιωργ.Βασιλόπουλος καθώς και από την ΕΚΣ η κα Γιάννα Σοφιανοπούλου,καθώς και δεκάδες διατελέσαντες πρόσκοποι και φιλοπρόσκοποι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου