Powered By Blogger

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015








Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους


Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους, αλλά και για να τιμήσει τον κινέζο μανδαρίνο Λιν Τσε Χσου (1785-1850), που απαγόρευσε το εμπόριο οπίου στην Καντώνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου το 1839.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τους τελευταίους 12 μήνες 210 εκατομμύρια άνθρωποι, ηλικίας 15 - 64 ετών ή το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, έκανε χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών, τουλάχιστον μία φορά. Οι θάνατοι από τα ναρκωτικά ξεπέρασαν τις 200.000. Το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών στο ίδιο διάστημα ξεπέρασε τα 320 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στην Ελλάδα, από το 1995 έως το πρώτο τρίμηνο του 2011 έχασαν τη ζωή τους από ναρκωτικά 6.467 άνθρωποι. Χειρότερη χρονιά όλων ήταν το 2003, όταν 991 άνθρωποι προστέθηκαν στον μαυροπίνακα του λευκού θανάτου.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕKΤΕΠΝ, περίπου 13.000 άτομα κατηγορήθηκαν το 2010 για παραβάσεις του νόμου «περί ναρκωτικών». Ο αριθμός αυτός υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία 15 χρόνια, με διάφορες αυξομειώσεις ενδιάμεσα. Από το σύνολο αυτό, ποσοστό περίπου 11% καταδικάζεται, και από αυτούς το 64% για χρήση, κατοχή και καλλιέργεια μικροποσότητας προς ιδίαν χρήση. Αυτοί που καταλήγουν στη φυλακή αποτελούσαν το 2010 το 36% του συνόλου των φυλακισμένων, ποσοστό που εμφανίζει μείωση για δύο συνεχείς χρονιές.
Το προφίλ του χρήστη δεν είχε σημαντική διαφορά το 2011, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η πλειονότητα των χρηστών που προσέγγισαν, πέρυσι, τα Συμβουλευτικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ είναι άνδρες ελληνικής υπηκοότητας, με μέση ηλικία τα 29,5 χρόνια. Το μεγαλύτερο ποσοστό προσήλθε στις μονάδες με δική του πρωτοβουλία. Περισσότεροι από έξι στους δέκα είναι άνεργοι. Οι μισοί είναι απόφοιτοι λυκείου, ενώ ένας στους πέντε δεν είχε ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση.
Κύρια ουσία κατάχρησης παραμένει η ηρωίνη και τα οπιοειδή, παρατηρείται ωστόσο σταδιακή μείωση της χρήσης τους τα τελευταία χρόνια. Η ηπατίτιδα C αποτελεί την επικρατέστερη μολυσματική ασθένεια, με έναν στους τέσσερις χρήστες να γνωρίζει ότι πάσχει, ενώ ένα περίπου αντίστοιχο ποσοστό δεν έχει εξεταστεί ποτέ για τις ηπατίτιδες (B και C) ή τον HIV.
Χαρακτηριστική είναι η αύξηση του ποσοστού των μαθητών που έχει κάνει χρήση κάποιας εξαρτησιογόνας ουσίας, κυρίως κάνναβης, σε 15,2% από 12% που ήταν το προηγούμενο έτος, με παράλληλη μείωση της ηλικίας έναρξης της χρήσης. Το ποσοστό αυτό έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια στη χώρα μας και η αύξηση αυτή συμβαδίζει με το αυξητικό ποσοστό των νέων που θεωρούν ακίνδυνη τη χρήση της κάνναβης.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/worldays/44#ixzz35jwTCKiP


ΥΓΕΙΑ


Η εξάρτηση ναρκωτικών έχει λύση και απαιτεί σύγχρονες πολιτικές

εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ 


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
(26/06/2015 12:53)


Η Παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών δεν πρέπει να είναι μία τυπική υπενθύμιση του ζητήματος ούτε μια πρόσκαιρη αφορμή προβληματισμού. Η εξάρτηση είναι ένα πρόβλημα που έχει λύση! Η λύση θα προκύψει από προσωπικό και συλλογικό αγώνα, πίστη, επιμονή και υπομονή, συστράτευση και συντονισμό όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της αντιμετώπισης των ναρκωτικών.
Τα παραπάνω αναφέρει Δρ. Τέτα Παπουτσοπούλου – Διαμαντοπούλου- Εθνική Συντονίστρια για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών και συνεχίζει στο μήνυμά της: 
«Τελικός στόχος όλων μας, θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση των εξαρτημένων με εφαρμογή σύγχρονων πολιτικών, όπως είναι η προσέγγιση της δημόσιας υγείας, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η μεταρρύθμιση των ποινικών πολιτικών, η μηδενική ανοχή στους εμπόρους ναρκωτικών και η καταπολέμηση του στίγματος.
Το κοινωνικό στίγμα είναι μια ανεπιθύμητη ιδιότητα που στερεί από κάποιον το δικαίωμα κοινωνικής αποδοχής και ισότιμης συμμετοχής του στην κοινωνία. Ο στιγματισμός ακυρώνεται, με οργανωμένη και συντονισμένη δράση, που ανατρέπει στερεότυπα και προκαταλήψεις και μέσα από τη θεμελιωμένη γνώση στηρίζει τον εξαρτημένο και την οικογένειά του.
Για να κερδηθεί η μάχη κατά των ναρκωτικών χρειάζεται δημιουργία πραγματικών δεσμών μεταξύ των κοινωνικών κινημάτων και των φορέων που διαχειρίζονται την αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και οπωσδήποτε διεπιστημονική και διαθεσμική συνεργασία».
Το υπ. Υγείας στηρίζει τους εξαρτημένους με δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες δομές
Για το Υπουργείο Υγείας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, είναι προφανώς σημαντική η ενθάρρυνση πρωτοβουλιών που συμβάλλουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για το πρόβλημα των εξαρτήσεων, είτε αυτό αφορά στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, είτε τις αναδυόμενες εξαρτήσεις (π.χ. τζόγος, διαδίκτυο κλπ). Κύριο μέλημά μας είναι ωστόσο η στήριξη των δομών και των εργαζομένων που τα τελευταία χρόνια συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, καθώς και των ίδιων των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης για αλλαγή τρόπου ζωής.
Το υπουργείιο Υγείας, τέλος, συμμετέχοντας στην Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών στέλνει το μήνυμα για στήριξη του δικαιώματος των ατόμων που έχουν εμπλακεί με την κατάχρηση ουσιών στην απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη, με στόχο ένα δίκτυο δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών το οποίο θα είναι προσβάσιμο σε όλους με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων και στην αξιοπρέπεια των εξαρτημένων.
Πηγή: onmed.gr
.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου