Powered By Blogger

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Aρχαία Ολυμπία: Η γη των θεών




Aρχαία Ολυμπία: Η γη των θεών




Οι Αρχαίοι Έλληνες την ονόμαζαν «γη των Θεών». Εκεί όπου η μυθολογία, η φαντασία και το φυσικό περιβάλλον υφαίνουν ένα παραμυθένιο σκηνικό. 
Στην ιερή κοιλάδα της Ολυμπίας διάλεξαν να δημιουργήσουν το πιο σπουδαίο θρησκευτικό και αθλητικό κέντρο της ανθρωπότητας. Την κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων (776 π.Χ.) που έγραψε ανεξίτηλη ιστορία πάνω σε κορμούς αιωνόβιων δέντρων.
Περικυκλωμένος από ποταμούς πίστευαν ότι ο τόπος «καθαγιάζεται» από τα ορμητικά νερά του Αλφειού και του Ερύμανθου. Ήξεραν ότι στα ύδατα του Αλφειού έγιαναν οι πληγές του Κένταυρου Νέσσου όταν χτυπήθηκε από τα δηλητηριώδη βέλη του Ηρακλή και αυτό τους γέμιζε πίστη. 
ΦΩΤΟ/Νίκος Καρτάλιας
Έκτοτε η Αρχαία Ολυμπία έγινε η γενέτειρα λέξεων που σημάδεψαν τον ρουν της ιστορίας. Η «ιερή εκεχειρία» μπήκε στο στόμα πολεμοχαρών βασιλιάδων που τη σεβάστηκαν και η «ευγενής άμιλλα» έγινε κτήμα των αθλητών προσδίδοντας βάθος στον αγώνα τους. Η δε ελιά καθιερώθηκε στη συνείδησή τους ως το παγκόσμιο σύμβολο της ειρήνης. 
Οι ελαιώνες είναι μέχρι σήμερα το σήμα κατατεθέν του τόπου. Η ικμάδα τους δένει με τα πέτρινα γεφύρια και τις καταπράσινες κοιλάδες στη σκιά των βουνών της Φολόης και της Δίβρης. 
Τραγική ειρωνεία ότι η «γη των Θεών» που άντεξε στο διάβα των αιώνων λαβώθηκε στη μεγάλη φωτιά του 2007. Οι φλόγες, ωστόσο, δεν κατάφεραν να πληγώσουν ανεπανόρθωτα το πανάρχαιο τοπίο. 
Όπως λέει στην «Ellnews» ο Γιώργος Δεββές, αρμόδιος σε θέματα Πολιτισμού του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, «οι άνθρωποι που ζουν στην περιοχή έδωσαν αγώνα μετά το 2007 και ο τόπος αναγεννήθηκε. Κάθε χρόνο πραγματοποιούμε αναδασώσεις. Αγαπάμε, επίσης, τον πολιτισμό και το δείχνουμε. Οργανώνουμε το Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, τις λαμπαδηδρομίες και εξαιρετικές θεατρικές παραστάσεις, όπως ήταν φέτος η Αντιγόνη του Σοφοκλή. Ο κόσμος το εκτιμά. Το καλοκαίρι είχαμε αύξηση του τουρισμού κατά 30%, κυρίως από Ευρωπαίους».
ΦΩΤΟ/Πάρης Σαρρηκώστας
Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας μοιάζει με ταξίδι στο χωροχρόνο. Περνάς από τη λιθόστρωτη γέφυρα του παραπόταμου Κλαδεού και τότε είναι που πατάς το ψημένο από τον ήλιο κόκκινο χώμα. Θα χρειαστούν λίγα λεπτά για να συνειδητοποιήσεις ότι οι φωνές των ξεναγών έχουν σιγήσει και τη θέση τους έχει πάρει το δέος που αποπνέουν οι τιμητικές πλάκες αρχαίων Ολυμπιονικών. 
Εκεί βρίσκεται η Άλτη, το ιερό δάσος της Αρχαίας Ολυμπίας -γεμάτο αγριελιές και βελανιδιές- στο οποίο είναι κτισμένοι οι ναοί, το γυμνάσιο όπου προετοιμάζονταν οι αθλητές και οι χώροι φιλοξενίας. 
Στο κέντρο του άλσους ξεχωρίζουν τα ερείπια του Ναού του Διός που φιλοξενούσε το πιο γνωστό έργο του Φειδία και ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας: το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία.
Το εργαστήρι του Φειδία βρίσκεται δίπλα, ακριβώς πίσω από το ναό, όπως και ο μικρότερος Ναός της Ήρας (1046 π.Χ.) που φιλοξενούσε το μαρμάρινο άγαλμα του Ερμή του Πραξιτέλη. Το περίφημο άγαλμα συμπεριλαμβάνεται σήμερα στα έργα που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, όπου φτάνουν ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο για να το θαυμάσουν. 
ΦΩΤΟ/Πάρης Σαρρηκώστας
Το ταξίδι στο ένδοξο παρελθόν συνεχίζεται συναντώντας το Φιλίππειο. Μπροστά στο κυκλικό κτίσμα πάντα υπάρχουν ξεναγοί που εξηγούν στους τουρίστες ότι χτίστηκε από τον Φίλιππο Β’ της Μακεδονίας προς τιμήν του Δία μετά τη μάχη της Χαιρώνειας. Οι ντόπιοι δεν σταματούν να ξαφνιάζονται βλέποντας τους ξένους επισκέπτες να ξέρουν με λεπτομέρειες το ποιος ήταν ο Φίλιππος Β’ και με ποιες στρατιωτικές τεχνικές κέρδιζε τις μάχες. 
Εναλλακτικός τουρισμός
ΦΩΤΟ/Νίκος Σιάκκουλης
Η Ολυμπία δεν επαναπαύεται στις δόξες του παρελθόντος. Δραστήριες εθελοντικές ομάδες νέων και επαγγελματίες έχουν αναπτύξει εναλλακτικές μορφές τουρισμού προκειμένου οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου να μπορούν να απολαύσουν το μοναδικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον. 
«Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το πεζοπορικό και το ορειβατικό κομμάτι. Οργανώνουμε περιπάτους στο μονοπάτι του Ηρακλή συνδυάζοντας την πεζοπορία με την εκμάθηση της ελληνικής μυθολογίας. Πρόκειται για ένα “ταξίδι στο μύθο” που ξεκινά από το δρυοδάσος Φολόης, κάνει κάθοδο προς Ερύμανθο και καταλήγει στους 25 καταρράκτες της Νεμούτας. Εκεί μπορείς να κάνεις και ορειβασία. Έχουμε ήδη δεχτεί 6.000 επισκέπτες που έφυγαν ενθουσιασμένοι από την εμπειρία», λέει στην «Ellnews» ο Νίκος Σιάκκουλης, μέλος εθελοντικής ομάδας που οργανώνει αυτού του είδους τις εκδρομές μέσω της σελίδας της στο Facebook με όνομα «Καταρράκτες Νεμούτας-Φαράγγι Ερυμάνθου». 
Για τους λάτρεις του κανό καγιάκ ιδανικά είναι τα νερά του Ερύμανθου. «Ολλανδοί και Γερμανοί συνήθως ανεβαίνουν στο βουνό και κάνουν κατάβαση με κανό καγιάκ. Το άθλημα ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη. Υπάρχουν, πάντως, σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των υποδομών μας προκειμένου να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερο κόσμο», προσθέτει ο κ. Σιάκκουλης. 
ΦΩΤΟ/Πάρης Σαρρηκώστας
INFO
Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας
Παρουσιάζει μόνιμη έκθεση ευρημάτων από τις ανασκαφές στον ιερό χώρο της Άλτεως που χρονολογούνται από τα προϊστορικά έως και τα πρώτα χριστιανικά χρόνια. Οι συλλογές χάλκινων αντικειμένων και γλυπτών θεωρούνται οι πλουσιότερες στον κόσμο. Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζει ο Ερμής του Πραξιτέλη. Το Μουσείο λειτουργεί καθημερινά από τις 8.00 έως τις 20.00. 
Μουσείο Ιστορίας Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων 
Φιλοξενεί 463 αρχαία έργα που προέρχονται από το Ιερό του Διός στην Ολυμπία και άλλα μουσεία της ελληνικής επικράτειας. Τα έργα έχουν εκτεθεί κατά θεματικές ενότητες και μέσα από αυτά παρουσιάζεται η υπερχιλιετής ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Εκτός από τα αρχαία ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει βίντεο με θέμα τα αρχαία αγωνίσματα. Το Μουσείο λειτουργεί καθημερινά από τις 8.00 έως τις 20.00. 
Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων
Τα 42 μουσικά όργανα των Αρχαίων Ελλήνων παρουσιάζονται στο πληρέστερο μουσείου του είδους του παγκοσμίως. Η λύρα του Ερμή (το πρώτο έγχορδο όργανο με ηχείο από καύκαλο χελώνας), η μεγαλοπρεπής κιθάρα του Απόλλωνα και το μονόχορδο του Πυθαγόρα, είναι μερικά μόνο από τα εκθέματα. Η κατασκευή τους βασίστηκε στην αρχαία ελληνική γραμματεία και τις αγγειογραφικές απεικονίσεις, ενώ η έκθεσή τους συνοδεύεται από οπτικοακουστικό υλικό. Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 8.00 έως τις 20.00. 
ΦΩΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ/Πάρης Σαρρηκώστας
...........................................................................................................................................................

Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου

Διώροφο αξιόλογο νεοκλασικό κτίριο με υπόγειο, εσωτερικό αίθριο.
Αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό διατηρητέο κτίριο της πόλης. Περιλαμβάνει όλο το τετράγωνο. Έχει συμμετρικά στοιχεία, αλλά οι όψεις του είναι διαφορετικές.
Η είσοδος από την οδό Καραϊσκάκη έχει τρεις καμάρες που βασίζονται πάνω από κολώνες ιωνικού ρυθμού. Η όψη προς το επαρχείο είναι αυστηρότερη με αετώματα.
Ακροκέραμα περιτρέχουν το στηθαίο των όψεων.ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΠΥΡΓΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΠΥΡΓΟΥ

Πρόκειται για κτίριο που χτίστηκε από τον  αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ γύρω στο 1890.
Στην αγορά του Πύργου, το «Σταυροπάζαρο» ο Τσίλλερ θα κατασκευάσει ένα κτίριο  που καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο.
Παρά την επιβλητικότητά του, ο όγκος του κτιρίου λειτουργεί  διακριτικά ,με τα αίθριά του και τις τέσσερις εισόδους του ,ανοικτό σε μια γειτονιά που ήταν όλη μια αγορά. Το κτίριο δεν έχει κύρια και δευτερεύουσα όψη ,έχει τέσσερις όψεις στη ζωή της αγοράς, το ίδιο επεξεργασμένες ,με τη χρησιμοποίηση διαφορετικών στοιχείων.
Η δομή όλου του κτιρίου, η ποικιλία των στοιχείων, η ισορροπία μεταξύ της λιτής γεωμετρικότητας των κλασικών τμημάτων και των αναγεννησιακών προστώων και τοξοστοιχιών κάνει το έργο αυτό του Τσίλλερ ένα από τα πιο αξιόλογα κτίρια
Χρησιμοποιήθηκε σαν αγορά μέχρι τη δεκαετία του 1960 οπότε και εγκαταλείφθηκε η χρήση του.

Στοιχεία από άρθρο του Τάκη Παρασκευόπουλου «Στοιχεία ταυτότητας ενός κτιρίου» στον Αλφειό τ.1

Το κτίριο ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε μουσείο που κοσμεί την πόλη του Πύργου και άνοιξε τις πύλες του για το κοινό την 16-7-2013 . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου