Powered By Blogger

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Μήπως φταίμε κι εμείς λίγο για τα σκουπίδια;






Α Π Ο Ψ Ε Ι Σ 
αναδημοσιεύουμε μια ενδιαφέρουσα άποψη δημότη της Τρίπολης,όπου αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα...
 

Διαβά(ζω) για μια ακόμα φορά πως τα σκουπίδια έπνιξαν την Τρίπολη.

Μαθαίνω πως η Δημοτική αρχή - νέα και παλιά - ακόμα δεν έχει λύσει το πρόβλημα που πέρσι έφερε τρωκτικά στο κατώφλι των σπιτιών μας.

Και εμείς; Εμείς τι κάναμε γι' αυτό;
  • Εμείς γκρινιάξαμε όσο ποτέ άλλοτε από την άνεση του πληκτρολογίου, πίσω από τα monitor σε όλα τα μεγάλα ειδησιογραφικά portal της Αρκαδίας και της Τρίπολης.
  • Εμείς "Τιμωρήσαμε" την προηγούμενη Δημοτική Αρχή στις περασμένες Δημοτικές Εκλογές, ανεπιτυχώς μιας και σύμφωνα με τα τελευταία νέα, ακόμα λύση στο πρόβλημα δεν έχει βρεθεί.
  • Εμείς διαβάσαμε και διαβάζουμε μέχρι και σήμερα όλα τα νέα για την κατάσταση και αναρωτιόμαστε αν εν τέλει ευθύνεται για την κατάσταση αυτή η Περιφέρεια ή ο Δήμος.
Και καλά κάναμε και τα κάναμε όλα αυτά, είμαστε Δημότες και έχουμε απαιτήσεις από την Αρχή που κρατά τα ηνία στην περιοχή μας. Αναρωτιέμαι όμως πολλές φορές, πως γίνεται πάντα να δείχνουμε τον άλλον με το δάχτυλο, χωρίς να έχουμε σκεφτεί πως τρία δάχτυλα από χέρι μας την ίδια στιγμή, δείχνουν εμάς τους ίδιους...Ο Νίκος Καζαντζάκης είχε πει, Ν' αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω. και σκέφτομαι πως άσχετα από την Δημοτική Αρχή, άσχετα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, εμείς οι ίδιοι πρέπει να"σώσουμε" τον κόσμο και τον τόπο μας ξεκινώντας από το μέσα μας, από το ίδιο μας το σπίτι με την Ανακύκλωση.


Τα τελευταία χρόνια έγινε μια προσπάθεια για την εδραίωση της Ανακύκλωσης στην πόλη μας αλλά η ανακύκλωση δεν στηρίζεται ούτε στους μπλε κάδους που εξασφαλίστηκαν ούτε στα απορριματοφόρα που έχει προμηθευτεί ο Δήμος. Αναρωτιέμαι πόσα νοικοκυριά στην πόλη μας κάνουν ανακύκλωση; Αναρωτιέμαι πόσοι γνωρίζουν τι μπορούν να ανακυκλώσουν στο σπίτι τους; (η απάντηση θα σας εκπλήξει!) Αναρωτιέμαι επίσης πόσες φορές έγινε μια συστηματική προσπάθεια σε σχολεία πρώτα και σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου ύστερα ώστε ο κόσμος να συνηθίσει να ανακυκλώνει.

Και ίσως η τοποθέτηση είναι λάθος, η ανακύκλωση δεν είναι συνήθεια,είναι τρόπος ζωής γιατί πηγάζει από τον σεβασμό και εμπνέει την ίδια αρετή και στους υπόλοιπους.
  • Με το πρόβλημα των σκουπιδιών μήπως πρέπει να ενεργοποιηθούν φορείς-σύλλογοι με τον συντονισμό και την υποστήριξη του Δήμου ώστε η ανακύκλωση να μπει σε κάθε σπίτι στην Τρίπολη;
  • Το παράδειγμα προς μίμηση πρέπει να γίνει ο Δήμος, όλες οι υπηρεσίες να έχουν κάδους ανακύκλωσης τόσο για εργαζόμενους όσο και για τους πολίτες που τους επισκέπτονται για υπηρεσίες.
  • Διαφήμιση και προβολή σε όλα τα μέσα για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σχετικά με την ανακύκλωση.
  • Ημερίδες που θα μπορούσαν να συνδιοργανωθούν από φορείς και συλλόγους της Τρίπολης ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για τα οφέλη της ανακύκλωσης.
Η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως στην κατάταξη σχετικά με την ανακύκλωση. Εμείς οι ίδιοι θα μπορούσαμε να γίνουμε το παράδειγμα για όλη μας την χώρα, να βγούμε από αυτή τη κρίση (έως ένα βαθμό) και να δείξουμε τον δρόμο για μια καλύτερη διαχείριση των απορριμάτων μας.
Συνηθίζουμε όλα αυτά να τα θυμόμαστε μόνο όταν τα σκουπίδια φτάνουν στην πόρτα μας, μήπως ήρθε η ώρα να αναλάβουμε μόνοι μας αυτά για τα οποία υποτίθεται πως άλλοι αποφασίζουν...
Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου