''Ταξιδεύοντας στην Ιστορία με τα Αρχεία''
Σάββατο 14η Ιουνίου,ωρα 9μμ,
στο Πνευματικό Κέντρο του Λατσείου Δημοτικού Μεγάρου
Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΗΛΕΙΑΣ συμπαρίσταται,στηρίζει και ενισχύει όλες τις σημαντικές προσπάθειες...
===================================================================
Ένα διαφορετικό… μάθημα Ιστορίας που δεν διδάσκεται στα σχολεία και που μας έφερε σε επαφή με μια άλλη πραγματικότητα, εκείνη που έζησαν οι παππούδες και προ-παππούδες μας, που έζησε ο Πύργος σε αλλοτινούς καιρούς στο πέρασμα των αιώνων, απετέλεσε η εκδήλωση με θέμα «Ταξιδεύοντας στην Ιστορία με τα Αρχεία», που διοργάνωσε τα ΓΑΚ -Αρχεία Ν. Ηλείας. Γνωρίσαμε πώς συντασσόταν ένα προικοσύμφωνο του 18ου αιώνα στον Πύργο, όταν αποφάσισαν να παντρέψουν την ενάρετο Αναστασούλα και πως καταγραφόταν η προίκα της, από τα μεσοφόρια και τα φιντοσέντονα που της έδινε ο πατέρας της μέχρι τα ζώα και το σπίτι στην εξοχή, είδαμε παλιές φωτογραφίες που ξύπνησαν στους παλιότερους μια νοσταλγία για τον παλιό Πύργο, στιγμές που έκλεισε ο φακός όπως την επίσκεψη του Μίκη Θοεδωράκη στον Άγιο Αντρέα στον Γιώργη Παυλόπουλο, συμβόλαια εμπράγματα, με πολύ χαρακτηριστικό εκείνο του Μητροπολίτη Παραμυθίας και μετέπειτα Πατριάρχη Ιεροσολύμων Άνθιμου κάπου στα 1850 για παραχώρηση γης στους κατοίκους του Γουμέρου, πώς είδε ο τοπικός Τύπος του νομού διάφορα σημαντικά γεγονότα από το 1890 έως και την Κατοχή και άλλα πολλά που μας εντυπωσίασαν, σπάνια έγγραφα του 19ου αιώνα αλλά και πολύ παλιότερα, που έφταναν ως το 1784! Γιατί η καταγραφή της Ιστορίας μέσα από ντοκουμέντα, είναι ανεξάντλητη.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Λάτσειο δημοτικό μέγαρο Πύργου με την στήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας και της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών Ηλείας, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου κα Νικόλαος Καραπιδάκης που αναφέρθηκε στον ρόλο της ιστορικής έρευνας, της πολιτιστικής δράσης, της καταγραφής και της διάσωσης των Αρχείων, που αποτελούν σημαντικό μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Την παρουσίαση του αρχειακού υλικού του Πύργου, έκανε η ερευνήτρια και υπεύθυνη των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο νομό μας, Ιωάννας Τζουανοπούλου, όπου από τα ευρήματα αυτά φωτίζονται πτυχές της νεότερης ιστορίας της Ηλείας και της Ελλάδας. Ο κ. Καραπιδάκης στην ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η διαφύλαξη και αξιοποίηση των αρχείων είναι υπόθεση όλων των φορέων και προϋπόθεση της ιστορικής μελέτης, ωστόσο ανέφερε ότι αν και ο Πύργος έχει πλούσια ιστορία, έχει πολύ φτωχό αρχειακό υλικό:
«Τα Αρχεία μπορούν να φωτίσουν το παρελθόν κι απ’ την άλλη στοιχειοθετούν τίτλο κυριότητας για περιουσιακά στοιχεία και φέτος τα ΓΑΚ, κλείνουν τα 100 τους χρόνια, ευτυχώς με μεγάλη επιτυχία. Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει ότι μπορούσαμε για να γίνει μια ισάξια υπηρεσία εκείνων του εξωτερικού και μάλλον είμαστε σε πολύ επιτυχή βήματα κατά κοινή ομολογία. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ αλλού, σε άλλους νομούς έχουμε προχωρήσει πολύ γρήγορα, ένας νομός σαν την Ηλεία που είναι από τους πιο μνημειώδους της παλιάς Ελλάδας, είναι από τους πιο καθυστερημένους στην διατήρηση τεκμηριων της ιστορίας. Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους, αυτό συμβαίνει επειδή καμιά φορά ενώ ζούμε μέσα σε μέρη με μεγάλη ιστορία είμαστε και λιγότερο περιφρόντιδες για την διατήρησή της και δεν προσέχουμε όσο θα έπρεπε ότι όλα τα εκ πρώτης όψεως εφήμερα, ίσως άχρηστα, μπορεί να είναι πολύ σημαντικά. Έτσι, μεγάλα κομμάτια της Ηλειακής ιστορίας έχουνε χαθεί. Θυμάμαι όταν είχα καλοκαίρι του 1989 που άλλαζε η κυβέρνηση και το κράτος ήταν παραλυμένο, εμείς οργανώναμε τα αρχεία σε κάθε νομό και ενώ αναζητήσαμε τα αρχεία του δήμου Πύργου δεν τα βρήκαμε και κανείς δεν ήταν σε θέση να μας πει τι έχουν απογίνει. Ευτυχώς που βρέθηκαν τα αρχεία του δήμου Ήλιδας και αναπληρώθηκαν κάπως. Έτσι, ένας από τους παλαιότερους δήμους της χώρας με την μεγαλύτερη ιστορία κοινοτική και δημοτική, όπως ήταν ο δήμος Λετρίνων ( δήμος Πύργου) δεν έχουμε τα αρχεία.»
Τα χαμένα Αρχεία του Πύργου
Στο σημείο αυτό ενημέρωσαν τον Καθηγητή ότι τα αρχεία είχαν καεί στην μεγάλη πυρκαγιά στην μάχη του Πύργου το Σεπτέμβρη του 1944 κάτι το οποίο όπως είπε δεν γνώριζε, αλλά παρόλα αυτά, ανέφερε ότι « ένα από τα πράγματα που μας ενδιαφέρει στην ιστορία των αρχείων είναι όχι μόνο τι σώθηκε, αλλά και τι χάθηκε και κάτω από ποιους όρους και συνθήκες. Και δυστυχώς η χώρα μας στην περίοδο της Κατοχής και του εμφυλίου είναι πολύ πλούσια σε τέτοιες απώλειες, όπου κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της αρχειακής μας κληρονομιάς. Παρ ότι είχα φροντίσει να καταγραφούν από τα ΓΑΚ όλες οι καταστροφές αρχείων, την καταστροφή των αρχείων του Πύργου ομολογώ ότι δεν την γνώριζα. Δεν αρκεί όμως η συλλογή των μνημείων για την αναζωογόνηση της ιστορίας, πρέπει, να δημιουργηθεί ένα η περισσότερα ρεύματα τοπικά, να ευαισθητοποιήσουν περισσότερο τους ανθρώπους, να αξιοποιήσουμε για τις χαμένες ιστορικές περιόδους. Ο νομός πέρασε το σταφιδικό ζήτημα, την πολύ οδυνηρή δοκιμασία της Κατοχής και απελευθέρωσης, τα δύσκολα και πέτρινα χρόνια, αλλά ξαναβρήκε το ρυθμό του. Η ελπίδα μας με αυτή τη συλλογή αρχείων, είναι να συνοδευτεί από μια δραστηριοποίηση κοινωνική σε προβλήματα συνειδητοποίησης, όπου πολλά πράγματα που μας ξεφεύγουν να τα ξαναφέρουμε στην επιφάνεια. Θέλω να συνδράμω όσο μπορώ, με κάθε μέσον, να ενισχυθεί αυτή η συλλογική προσπάθεια».
Τέλος, ο οικονομολόγος και ιστορικός κ. Διονύσιος Τραμπαδώρος που έχει γράψει και ένα εξαιρετικό βιβλίο για το σταφιδικό ζήτημα, ανέδειξε τη σημασία των αρχείων στην ιστορική έρευνα, και διατύπωσε το όραμά του για τη σύσταση ενός Κέντρου Ηλειακών Σπουδών. Αποστολή του θα είναι η έρευνα και καταγραφή της ιστορίας της Ηλείας. « Ας το προσπαθήσουμε, δημιουργώντας τους αναγκαίους θεσμούς, οι οποίοι θα συνυπάρχουν και θα λειτουργούν παράλληλα με τους κρατικούς, που θα τους συμπληρώνουν, που θα τους κάνουν πιο αποτελεσματικούς.»
από ILIA LIVE
«Ταξιδεύοντας στην Ιστορία με τα Αρχεία» είναι το θέμα της εκδήλωσης που
διοργανώνουν, σήμερα Σάββατο 14 Ιουνίου, στις 9:00 το βράδυ, στο
Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, τα Αρχεία Ν. Ηλείας των Γενικών Αρχείων
του Κράτους.
Μια εκδήλωση για τα 100 χρόνια λειτουργίας των ΓΑΚ, σε συνδυασμό με την Παγκόσμια Ημέρα των Αρχείων (9 Ιουνίου), που πραγματοποιείται με την ευγενική στήριξη του Δικηγορικού συλλόγου Ηλείας και της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών Ηλείας.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, θα είναι ο καθηγητής της Μεσαιωνικής Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και πρόεδρος της Εφορείας των ΓΑΚ κ. Νικόλαος Καραπιδάκης.
Το 1914 ψηφίζεται ο Νόμος 380 «Περί της ιδρύσεως υπηρεσίας των αρχείων του κράτους» επί κυβερνήσεως Ελευθερίου Βενιζέλου χάρη στις προσπάθειες του καθηγητή Σπυρίδωνα Λάμπρου και του ιστορικού-ερευνητή Γιάννη Βλαχογιάννη, με σκοπό «την συναγωγήν και εποπτείαν πάντων των δημοσίων αρχείων των περιλαμβανόντων έγγραφα προ πεντηκονταετίας χρονολογούμενα». Πρώτος διευθυντής των Γενικών Αρχείων του Κράτους υπήρξε ο Γιάννης Βλαχογιάννης, ο οποίος δώρισε στα ΓΑΚ την πολύτιμη συλλογή του και πρώτος πρόεδρος της Εφορείας ο Νικόλαος Γ. Πολίτης. Στην υπηρεσία περιέρχονται τα λειτουργούντα Αρχεία των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης και της Σάμου.
από ΠΑΤΡΙΣ
=========================================================
.......................
απ΄ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
===================================================================
Το έτος 2014 αποτελεί μια σημαντική χρονιά για τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Συμπληρώνονται 100 χρόνια λειτουργίας από την ίδρυσή τους.
Το 1914 ψηφίζεται ο Νόμος 380 «Περί της ιδρύσεως υπηρεσίας των αρχείων του κράτους» επί κυβερνήσεως Ελευθερίου Βενιζέλου χάρη στις προσπάθειες του καθηγητή Σπυρίδωνα Λάμπρου και του ιστορικού-ερευνητή Γιάννη Βλαχογιάννη, με σκοπό "την συναγωγήν και εποπτείαν πάντων των δημοσίων αρχείων των περιλαμβανόντων έγγραφα προ πεντηκονταετίας χρονολογούμενα". Πρώτος διευθυντής των Γενικών Αρχείων του Κράτους υπήρξε ο Γιάννης Βλαχογιάννης, ο οποίος δώρισε στα ΓΑΚ την πολύτιμη συλλογή του και πρώτος πρόεδρος της Εφορείας ο Νικόλαος Γ. Πολίτης. Στην υπηρεσία περιέρχονται τα λειτουργούντα Αρχεία των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης και της Σάμου.
Τα Αρχεία Ν. Ηλείας για τα 100 χρόνια λειτουργίας των ΓΑΚ και σε συνδυασμό με την Παγκόσμια ημέρα των Αρχείων ( 9 Ιουνίου ) πραγματοποιούν εκδήλωση στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο το Σάββατο 14 Ιουνίου με θέμα «Ταξιδεύοντας στην Ιστορία με τα Αρχεία». Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κ. Νικόλαος Καραπιδάκης, καθηγητής
της Μεσαιωνικής Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και πρόεδρος της Εφορείας των ΓΑΚ.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική στήριξη του Δικηγορικού συλλόγου Ηλείας και της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών Ηλείας.
από iliaPress
==============================================================
Σάββατο 14η Ιουνίου,ωρα 9μμ,
στο Πνευματικό Κέντρο του Λατσείου Δημοτικού Μεγάρου
Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΗΛΕΙΑΣ συμπαρίσταται,στηρίζει και ενισχύει όλες τις σημαντικές προσπάθειες...
===================================================================
Εξαιρετική εκδήλωση των ΓΑΚ – Αρχεία Ηλείας στο δημαρχείο Πύργου
- Κοινωνία
- 17/06/2014 - 12:14
"Φτωχός ο νομός Ηλείας στην διατήρηση των τεκμηρίων της Ιστορίας του"
Ρεπορτάζ Ελένη ΠαπαδοπούλουΈνα διαφορετικό… μάθημα Ιστορίας που δεν διδάσκεται στα σχολεία και που μας έφερε σε επαφή με μια άλλη πραγματικότητα, εκείνη που έζησαν οι παππούδες και προ-παππούδες μας, που έζησε ο Πύργος σε αλλοτινούς καιρούς στο πέρασμα των αιώνων, απετέλεσε η εκδήλωση με θέμα «Ταξιδεύοντας στην Ιστορία με τα Αρχεία», που διοργάνωσε τα ΓΑΚ -Αρχεία Ν. Ηλείας. Γνωρίσαμε πώς συντασσόταν ένα προικοσύμφωνο του 18ου αιώνα στον Πύργο, όταν αποφάσισαν να παντρέψουν την ενάρετο Αναστασούλα και πως καταγραφόταν η προίκα της, από τα μεσοφόρια και τα φιντοσέντονα που της έδινε ο πατέρας της μέχρι τα ζώα και το σπίτι στην εξοχή, είδαμε παλιές φωτογραφίες που ξύπνησαν στους παλιότερους μια νοσταλγία για τον παλιό Πύργο, στιγμές που έκλεισε ο φακός όπως την επίσκεψη του Μίκη Θοεδωράκη στον Άγιο Αντρέα στον Γιώργη Παυλόπουλο, συμβόλαια εμπράγματα, με πολύ χαρακτηριστικό εκείνο του Μητροπολίτη Παραμυθίας και μετέπειτα Πατριάρχη Ιεροσολύμων Άνθιμου κάπου στα 1850 για παραχώρηση γης στους κατοίκους του Γουμέρου, πώς είδε ο τοπικός Τύπος του νομού διάφορα σημαντικά γεγονότα από το 1890 έως και την Κατοχή και άλλα πολλά που μας εντυπωσίασαν, σπάνια έγγραφα του 19ου αιώνα αλλά και πολύ παλιότερα, που έφταναν ως το 1784! Γιατί η καταγραφή της Ιστορίας μέσα από ντοκουμέντα, είναι ανεξάντλητη.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Λάτσειο δημοτικό μέγαρο Πύργου με την στήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας και της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών Ηλείας, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου κα Νικόλαος Καραπιδάκης που αναφέρθηκε στον ρόλο της ιστορικής έρευνας, της πολιτιστικής δράσης, της καταγραφής και της διάσωσης των Αρχείων, που αποτελούν σημαντικό μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Την παρουσίαση του αρχειακού υλικού του Πύργου, έκανε η ερευνήτρια και υπεύθυνη των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο νομό μας, Ιωάννας Τζουανοπούλου, όπου από τα ευρήματα αυτά φωτίζονται πτυχές της νεότερης ιστορίας της Ηλείας και της Ελλάδας. Ο κ. Καραπιδάκης στην ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η διαφύλαξη και αξιοποίηση των αρχείων είναι υπόθεση όλων των φορέων και προϋπόθεση της ιστορικής μελέτης, ωστόσο ανέφερε ότι αν και ο Πύργος έχει πλούσια ιστορία, έχει πολύ φτωχό αρχειακό υλικό:
«Τα Αρχεία μπορούν να φωτίσουν το παρελθόν κι απ’ την άλλη στοιχειοθετούν τίτλο κυριότητας για περιουσιακά στοιχεία και φέτος τα ΓΑΚ, κλείνουν τα 100 τους χρόνια, ευτυχώς με μεγάλη επιτυχία. Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει ότι μπορούσαμε για να γίνει μια ισάξια υπηρεσία εκείνων του εξωτερικού και μάλλον είμαστε σε πολύ επιτυχή βήματα κατά κοινή ομολογία. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ αλλού, σε άλλους νομούς έχουμε προχωρήσει πολύ γρήγορα, ένας νομός σαν την Ηλεία που είναι από τους πιο μνημειώδους της παλιάς Ελλάδας, είναι από τους πιο καθυστερημένους στην διατήρηση τεκμηριων της ιστορίας. Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους, αυτό συμβαίνει επειδή καμιά φορά ενώ ζούμε μέσα σε μέρη με μεγάλη ιστορία είμαστε και λιγότερο περιφρόντιδες για την διατήρησή της και δεν προσέχουμε όσο θα έπρεπε ότι όλα τα εκ πρώτης όψεως εφήμερα, ίσως άχρηστα, μπορεί να είναι πολύ σημαντικά. Έτσι, μεγάλα κομμάτια της Ηλειακής ιστορίας έχουνε χαθεί. Θυμάμαι όταν είχα καλοκαίρι του 1989 που άλλαζε η κυβέρνηση και το κράτος ήταν παραλυμένο, εμείς οργανώναμε τα αρχεία σε κάθε νομό και ενώ αναζητήσαμε τα αρχεία του δήμου Πύργου δεν τα βρήκαμε και κανείς δεν ήταν σε θέση να μας πει τι έχουν απογίνει. Ευτυχώς που βρέθηκαν τα αρχεία του δήμου Ήλιδας και αναπληρώθηκαν κάπως. Έτσι, ένας από τους παλαιότερους δήμους της χώρας με την μεγαλύτερη ιστορία κοινοτική και δημοτική, όπως ήταν ο δήμος Λετρίνων ( δήμος Πύργου) δεν έχουμε τα αρχεία.»
Τα χαμένα Αρχεία του Πύργου
Στο σημείο αυτό ενημέρωσαν τον Καθηγητή ότι τα αρχεία είχαν καεί στην μεγάλη πυρκαγιά στην μάχη του Πύργου το Σεπτέμβρη του 1944 κάτι το οποίο όπως είπε δεν γνώριζε, αλλά παρόλα αυτά, ανέφερε ότι « ένα από τα πράγματα που μας ενδιαφέρει στην ιστορία των αρχείων είναι όχι μόνο τι σώθηκε, αλλά και τι χάθηκε και κάτω από ποιους όρους και συνθήκες. Και δυστυχώς η χώρα μας στην περίοδο της Κατοχής και του εμφυλίου είναι πολύ πλούσια σε τέτοιες απώλειες, όπου κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της αρχειακής μας κληρονομιάς. Παρ ότι είχα φροντίσει να καταγραφούν από τα ΓΑΚ όλες οι καταστροφές αρχείων, την καταστροφή των αρχείων του Πύργου ομολογώ ότι δεν την γνώριζα. Δεν αρκεί όμως η συλλογή των μνημείων για την αναζωογόνηση της ιστορίας, πρέπει, να δημιουργηθεί ένα η περισσότερα ρεύματα τοπικά, να ευαισθητοποιήσουν περισσότερο τους ανθρώπους, να αξιοποιήσουμε για τις χαμένες ιστορικές περιόδους. Ο νομός πέρασε το σταφιδικό ζήτημα, την πολύ οδυνηρή δοκιμασία της Κατοχής και απελευθέρωσης, τα δύσκολα και πέτρινα χρόνια, αλλά ξαναβρήκε το ρυθμό του. Η ελπίδα μας με αυτή τη συλλογή αρχείων, είναι να συνοδευτεί από μια δραστηριοποίηση κοινωνική σε προβλήματα συνειδητοποίησης, όπου πολλά πράγματα που μας ξεφεύγουν να τα ξαναφέρουμε στην επιφάνεια. Θέλω να συνδράμω όσο μπορώ, με κάθε μέσον, να ενισχυθεί αυτή η συλλογική προσπάθεια».
Τέλος, ο οικονομολόγος και ιστορικός κ. Διονύσιος Τραμπαδώρος που έχει γράψει και ένα εξαιρετικό βιβλίο για το σταφιδικό ζήτημα, ανέδειξε τη σημασία των αρχείων στην ιστορική έρευνα, και διατύπωσε το όραμά του για τη σύσταση ενός Κέντρου Ηλειακών Σπουδών. Αποστολή του θα είναι η έρευνα και καταγραφή της ιστορίας της Ηλείας. « Ας το προσπαθήσουμε, δημιουργώντας τους αναγκαίους θεσμούς, οι οποίοι θα συνυπάρχουν και θα λειτουργούν παράλληλα με τους κρατικούς, που θα τους συμπληρώνουν, που θα τους κάνουν πιο αποτελεσματικούς.»
από ILIA LIVE
Πηγή
εφημερίδα Πρωινή
===================================================================
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ταξιδεύοντας στην Ιστορία με τα Αρχεία
ΠΥΡΓΟΣ
(14/06/2014 09:20)Μια εκδήλωση για τα 100 χρόνια λειτουργίας των ΓΑΚ, σε συνδυασμό με την Παγκόσμια Ημέρα των Αρχείων (9 Ιουνίου), που πραγματοποιείται με την ευγενική στήριξη του Δικηγορικού συλλόγου Ηλείας και της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών Ηλείας.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, θα είναι ο καθηγητής της Μεσαιωνικής Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και πρόεδρος της Εφορείας των ΓΑΚ κ. Νικόλαος Καραπιδάκης.
100 χρόνια Γ.Α.Κ
Το
έτος 2014 αποτελεί μια σημαντική χρονιά για τα Γενικά Αρχεία του
Κράτους, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια λειτουργίας από την ίδρυσή
τους.Το 1914 ψηφίζεται ο Νόμος 380 «Περί της ιδρύσεως υπηρεσίας των αρχείων του κράτους» επί κυβερνήσεως Ελευθερίου Βενιζέλου χάρη στις προσπάθειες του καθηγητή Σπυρίδωνα Λάμπρου και του ιστορικού-ερευνητή Γιάννη Βλαχογιάννη, με σκοπό «την συναγωγήν και εποπτείαν πάντων των δημοσίων αρχείων των περιλαμβανόντων έγγραφα προ πεντηκονταετίας χρονολογούμενα». Πρώτος διευθυντής των Γενικών Αρχείων του Κράτους υπήρξε ο Γιάννης Βλαχογιάννης, ο οποίος δώρισε στα ΓΑΚ την πολύτιμη συλλογή του και πρώτος πρόεδρος της Εφορείας ο Νικόλαος Γ. Πολίτης. Στην υπηρεσία περιέρχονται τα λειτουργούντα Αρχεία των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης και της Σάμου.
από ΠΑΤΡΙΣ
=========================================================
ΠΥΡΓΟΣ: «Ταξιδεύοντας στο χρόνο με τα Αρχεία»
(ΝΕΟ)
Το προηγούμενο Σάββατο πραγματοποιήθηκε από τα ΓΑΚ-Αρχεία Ν. Ηλείας εκδήλωση με θέμα «Ταξιδεύοντας στο χρόνο με τα Αρχεία», με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση των ΓΑΚ.
Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να «ταξιδέψουν» στο χρόνο σε γεγονότα που αποτυπώθηκαν σε συμβολαιογραφικά έγγραφα της Ηλείας σε προικοσύμφωνα του 18ου αι. καθώς και σε εφημερίδες.
Εφημερίδες άγνωστες στο ευρύ κοινό που αποδεικνύουν την έντονη δημοσιογραφική δραστηριότητα του Πύργου. Παρουσιάστηκαν γεγονότα και σχόλια του 20ου και 19ου από τις εφημερίδες: Έλεγχος, Πατρίς, Ολύμπια, Αυγή(Α. Καπογιάννη), Αυγή (Κ. Βαρουξή), Ασπίς, Ηλεία,
Η Φωνή της Ηλείας, Νέος Ορίζων, Νέα Εποχή, Πατρομυνέτα Αδιάλλακτος,Αλφειός.
Επιλέξαμε ενδεικτικά κάποια σχόλια εφημερίδων που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση από την «Πατρίς» του 1931 μέχρι την «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ» του 1867, για να δούμε πως αποτυπώθηκε στον τύπο η οικονομική ζωή της Ηλείας.
Αγορά Πύργου
Η σταφιδαγορά κατά την λήξασαν εβδομάδαν διατηρήθη άπρακτος ένεκα της ελλείψεως προϊόντος παλαιάς εσοδείας και εν αναμονή της συγκομιδής σταφιδόκαρπου νέας εσοδείας.
Μόνο δι επαναστάσεως κατά του καθεστώτος... της συγκομιδής ου μόνον θα σωθή αλλά και θα ανακτήση την προτέραν μονοπωλιακήν θέσιν.
Η Σταφίς εν εσχάτω τω κινδύνω
ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΙ ΤΗΣ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟΝ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΝ
Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΙΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΣΥΚΙΑΣ-ΚΑΤΑΚΩΛΟΥ
Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΙΣ ΤΩΝ ΗΝΙΟΧΩΝ
Δεν δυνάμεθα να κατανοήσωμεν την τακτικήν του αρμοδίου Υπουργείου δια την αποζημίωσιν των εργατών παραγωγέων του Πύργου και εν γένει του νομού μας. Διατί αποζημιώθησαν οι εν Πάτρας και εις άλλες πόλεις συνάδελφοί των εις δε τους Ηλείους δίδεται η απάντησις ότι δεν δικαιούνται. Διατί; Εφαρμόζει το Υπουργείον δύο μέτρα και δύο σταθμά;
Ο Υπουργός των οικονομικών κατά την υποβολή του προϋπολογισμού προέβη σε μια σοβαρότατη δήλωση. Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να καταγγείλει όλες τις εμπορικές συμβάσεις που έχουν συνομολογηθεί με τα ξένα κράτη...
Τα ελληνικό δασμολόγιο έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι είναι προϊόν συμπτωματικής πολιτικής και γι αυτό έχει εμποδίσει μέχρι τώρα την πρόοδο του ελληνικού εμπορίου και την παραγωγή της χώρας αφού ίδρυσε «βιομηχανίας θνησιμαίας και ουχί επί βάσεων στερεών και υγιών ερειδομένας. Εβάρυνε δε αλόγως και αμετρήτως επί των λαϊκών τάξεων δια μιας τυφλής φορολογίας επί των εισαγομένων ειδών. Δικαίως λοιπόν η Κυβέρνησιν απεφάσισε να αντιμετωπίση το ζήτημα τούτο και να συλλάβη τον βουν εκ των κεράτων, καταγγέλλουσα πάσας τας εμπορικάς συμβάσεις».
5. ΑΛΦΕΙΟΣ ,3-10- 1910
ΚΤΗΜΑΤΙΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΑΤΕ
Αι αμερικανικαί εφημερίδες μετ΄αγανακτήσεως αναγορεύουσιν ότι εις ένα λιμένα της Καλιφόρνιας κατασχέθησαν 450 βαρέλια σταφίδος φορτωθείσης
εν Πάτραις αισχροτάτης ποιότητας επιβλαβής εις την υγείαν?.
Ουδείς ουδέποτε ισχυρίσθη ότι η συγκοινωνία οι σιδηρόδρομοι και τα δημόσια έργα είναι κακά. Αλλά ισχυρίστηκαν πλείστοι και ημείς μετ΄αυτών, ότι πάσα άλλη κυβέρνησις πλην του Τρικούπη θα έκαμνε πλείονας και κρείτονας σιδηροδρόμους και άλλα δημόσια έργα άνευ σπατάλης, άνευ δανείων άνευ φόρων. Απεδείχθη δι΄αριθμών ότι οι σιδηρόδρομοι και τα δημόσια έργα εχρησίμευσαν δια τον Τρικούπην ως πρόφασις κλοπών, καταχρήσεων, σπατάλης, φόρων και δανείων και ότι τα πάντα εγένοντο άθλια και ελεεινά. Περί τούτων πρόκειται.
Έχομεν πάλιν αποζημιώσεως προς την φίλην μας εταιρία Δεζιρέ Μισέλ δια τα καλά έργα τα οποία έκαμεν εις τον μώλον Κατακόλου και εξοφλητικαί αποζημιώσεις υπερβαίνουν τας 300.000 δρχ. , ο τόπος αυτός είναι τοιούτος, όπου έκαστος τυχοδιώκτης δύναται να τον εκμεταλεύεται χωρίς να απαντά κανέναν εμπόδιον.. Το τμήμα Δημοσίων έργων...είναι εκείνο το οποίο κήρυξεν έκπτωτον την εργολάβον εταιρία Δεζιρέ Μισέλ μετά την καταστροφή του μώλου... και απεφάνθη ότι ουδέν δικαίωμα αποζημιώσεως έχει, όμως έρχεται ήδη συνήγορος υπέρ αυτής, κύριος οίδε πάλιν κατ΄επιταγήν τίνος Μονθολώνος..
Αρκετός αριθμός κατοίκων της Αγουλινίτσας , κωμοπόλεως
της γείτονος Επαρχείας Ολυμπίας , μετά γυναικών και παίδων την παρελθούσαν Κυριακήν ,
διήλθον και αφίκοντο ενταύθα , φεύγοντες την καταδίωξιν δύο εισπρακτόρων μετά 2 ενωμοταρχών και 20 χωροφυλάκων, οίτινες εξεχύθησαν εις τα κτήματα Αγουλινίτσης προς σύλληψιν οφειλετών. Διηγούνται ημίν οι πρόσφυγες ούτοι φρτκτά και απίστευτα Ότι π.χ. συλλαμβάνουσι και γυναίκας ελλείψει των ανδρών,
ότι καταστρέφουσι αντικείμενα περιουσίας , άτινα ευρίσκουσιν εγκαταλελειμμένα , προς Θεού!
Που ευρισκόμεθα ;
Εις γογγυσμός βαρύνει τα στήθη του λαού,
μια προσδοκία κρατεί μετέωρον τον γεωργόν τον έμπορον τον πολίτην εν γένει:ότι εργάζεται και οι άρπυες αφαιρούσι τον άρτον από του στοματός του?..
10. Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ , 21-12-1867
Τα ευθηνά κεφάλαια είναι πρόοδος
??..Μπορούμε να πραγματευθούμε από τα γενικά ζητήματα τα ουσιωδέστερα, αλλά αυτό δεν το πράττουμε, επειδή πιστεύουμε ότι οι επαρχιακές εφημερίδες δεν έχουν τέτοια αποστολή, αλλά σκοπεύουν να αναπτύσσουν με ευκρίνεια τις ανάγκες του τόπου και τις ελλείψεις των υπαλλήλων της κυβέρνησης και να υποδεικνύουν ποιο είναι το πρακτέο και ποιο το μη πρακτέο... Από την Επαρχία δεν λείπει μόνο η συγκοινωνία αλλά και τα χρηματικά κεφάλαια... Η Εθνική Τράπεζα εσύστησε εδώ ένα υποκατάστημα το οποίο έχει διαθέσει 200.000 σε κτηματίες ... Πρέπει να μην φανεί φειδωλή στην πλούσια και προσοδοφόρα επαρχία... Μόνο έτσι το εμπόριο του Πύργου θα ανταγωνιστεί το εμπόριο της Πάτρας...
Το φωτογραφικό υλικό που παρουσιάστηκε , είχε παραχωρηθεί για την εκδήλωση από την ηλεκτρονική εφημερίδα ΗΛEIA OIKONOMIA.
==================================================================
Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να «ταξιδέψουν» στο χρόνο σε γεγονότα που αποτυπώθηκαν σε συμβολαιογραφικά έγγραφα της Ηλείας σε προικοσύμφωνα του 18ου αι. καθώς και σε εφημερίδες.
Εφημερίδες άγνωστες στο ευρύ κοινό που αποδεικνύουν την έντονη δημοσιογραφική δραστηριότητα του Πύργου. Παρουσιάστηκαν γεγονότα και σχόλια του 20ου και 19ου από τις εφημερίδες: Έλεγχος, Πατρίς, Ολύμπια, Αυγή(Α. Καπογιάννη), Αυγή (Κ. Βαρουξή), Ασπίς, Ηλεία,
Η Φωνή της Ηλείας, Νέος Ορίζων, Νέα Εποχή, Πατρομυνέτα Αδιάλλακτος,Αλφειός.
Επιλέξαμε ενδεικτικά κάποια σχόλια εφημερίδων που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση από την «Πατρίς» του 1931 μέχρι την «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ» του 1867, για να δούμε πως αποτυπώθηκε στον τύπο η οικονομική ζωή της Ηλείας.
- ΠΑΤΡΙΣ, 21 8-1938
Αγορά Πύργου
Η σταφιδαγορά κατά την λήξασαν εβδομάδαν διατηρήθη άπρακτος ένεκα της ελλείψεως προϊόντος παλαιάς εσοδείας και εν αναμονή της συγκομιδής σταφιδόκαρπου νέας εσοδείας.
- ΠΑΤΡΙΣ, 8 -2- 1931
Μόνο δι επαναστάσεως κατά του καθεστώτος... της συγκομιδής ου μόνον θα σωθή αλλά και θα ανακτήση την προτέραν μονοπωλιακήν θέσιν.
Η Σταφίς εν εσχάτω τω κινδύνω
- ΠΑΤΡΙΣ ,30-9-1931
ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΙ ΤΗΣ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟΝ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΝ
Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΙΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΣΥΚΙΑΣ-ΚΑΤΑΚΩΛΟΥ
Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΙΣ ΤΩΝ ΗΝΙΟΧΩΝ
Δεν δυνάμεθα να κατανοήσωμεν την τακτικήν του αρμοδίου Υπουργείου δια την αποζημίωσιν των εργατών παραγωγέων του Πύργου και εν γένει του νομού μας. Διατί αποζημιώθησαν οι εν Πάτρας και εις άλλες πόλεις συνάδελφοί των εις δε τους Ηλείους δίδεται η απάντησις ότι δεν δικαιούνται. Διατί; Εφαρμόζει το Υπουργείον δύο μέτρα και δύο σταθμά;
- ΕΛΕΓΧΟΣ, 4-1-1914
Ο Υπουργός των οικονομικών κατά την υποβολή του προϋπολογισμού προέβη σε μια σοβαρότατη δήλωση. Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να καταγγείλει όλες τις εμπορικές συμβάσεις που έχουν συνομολογηθεί με τα ξένα κράτη...
Τα ελληνικό δασμολόγιο έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι είναι προϊόν συμπτωματικής πολιτικής και γι αυτό έχει εμποδίσει μέχρι τώρα την πρόοδο του ελληνικού εμπορίου και την παραγωγή της χώρας αφού ίδρυσε «βιομηχανίας θνησιμαίας και ουχί επί βάσεων στερεών και υγιών ερειδομένας. Εβάρυνε δε αλόγως και αμετρήτως επί των λαϊκών τάξεων δια μιας τυφλής φορολογίας επί των εισαγομένων ειδών. Δικαίως λοιπόν η Κυβέρνησιν απεφάσισε να αντιμετωπίση το ζήτημα τούτο και να συλλάβη τον βουν εκ των κεράτων, καταγγέλλουσα πάσας τας εμπορικάς συμβάσεις».
5. ΑΛΦΕΙΟΣ ,3-10- 1910
ΚΤΗΜΑΤΙΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΑΤΕ
Αι αμερικανικαί εφημερίδες μετ΄αγανακτήσεως αναγορεύουσιν ότι εις ένα λιμένα της Καλιφόρνιας κατασχέθησαν 450 βαρέλια σταφίδος φορτωθείσης
εν Πάτραις αισχροτάτης ποιότητας επιβλαβής εις την υγείαν?.
- ΕΛΕΓΧΟΣ, 4-6-1890
Ουδείς ουδέποτε ισχυρίσθη ότι η συγκοινωνία οι σιδηρόδρομοι και τα δημόσια έργα είναι κακά. Αλλά ισχυρίστηκαν πλείστοι και ημείς μετ΄αυτών, ότι πάσα άλλη κυβέρνησις πλην του Τρικούπη θα έκαμνε πλείονας και κρείτονας σιδηροδρόμους και άλλα δημόσια έργα άνευ σπατάλης, άνευ δανείων άνευ φόρων. Απεδείχθη δι΄αριθμών ότι οι σιδηρόδρομοι και τα δημόσια έργα εχρησίμευσαν δια τον Τρικούπην ως πρόφασις κλοπών, καταχρήσεων, σπατάλης, φόρων και δανείων και ότι τα πάντα εγένοντο άθλια και ελεεινά. Περί τούτων πρόκειται.
- ΑΛΦΕΙΟΣ 11 -2-1899
Έχομεν πάλιν αποζημιώσεως προς την φίλην μας εταιρία Δεζιρέ Μισέλ δια τα καλά έργα τα οποία έκαμεν εις τον μώλον Κατακόλου και εξοφλητικαί αποζημιώσεις υπερβαίνουν τας 300.000 δρχ. , ο τόπος αυτός είναι τοιούτος, όπου έκαστος τυχοδιώκτης δύναται να τον εκμεταλεύεται χωρίς να απαντά κανέναν εμπόδιον.. Το τμήμα Δημοσίων έργων...είναι εκείνο το οποίο κήρυξεν έκπτωτον την εργολάβον εταιρία Δεζιρέ Μισέλ μετά την καταστροφή του μώλου... και απεφάνθη ότι ουδέν δικαίωμα αποζημιώσεως έχει, όμως έρχεται ήδη συνήγορος υπέρ αυτής, κύριος οίδε πάλιν κατ΄επιταγήν τίνος Μονθολώνος..
- ΑΣΠΙΣ 22-6 1889
Αρκετός αριθμός κατοίκων της Αγουλινίτσας , κωμοπόλεως
της γείτονος Επαρχείας Ολυμπίας , μετά γυναικών και παίδων την παρελθούσαν Κυριακήν ,
διήλθον και αφίκοντο ενταύθα , φεύγοντες την καταδίωξιν δύο εισπρακτόρων μετά 2 ενωμοταρχών και 20 χωροφυλάκων, οίτινες εξεχύθησαν εις τα κτήματα Αγουλινίτσης προς σύλληψιν οφειλετών. Διηγούνται ημίν οι πρόσφυγες ούτοι φρτκτά και απίστευτα Ότι π.χ. συλλαμβάνουσι και γυναίκας ελλείψει των ανδρών,
ότι καταστρέφουσι αντικείμενα περιουσίας , άτινα ευρίσκουσιν εγκαταλελειμμένα , προς Θεού!
Που ευρισκόμεθα ;
- ΑΥΓΗ ,25 -6=1885(Κ Βαρουξή)
Εις γογγυσμός βαρύνει τα στήθη του λαού,
μια προσδοκία κρατεί μετέωρον τον γεωργόν τον έμπορον τον πολίτην εν γένει:ότι εργάζεται και οι άρπυες αφαιρούσι τον άρτον από του στοματός του?..
10. Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ , 21-12-1867
Τα ευθηνά κεφάλαια είναι πρόοδος
??..Μπορούμε να πραγματευθούμε από τα γενικά ζητήματα τα ουσιωδέστερα, αλλά αυτό δεν το πράττουμε, επειδή πιστεύουμε ότι οι επαρχιακές εφημερίδες δεν έχουν τέτοια αποστολή, αλλά σκοπεύουν να αναπτύσσουν με ευκρίνεια τις ανάγκες του τόπου και τις ελλείψεις των υπαλλήλων της κυβέρνησης και να υποδεικνύουν ποιο είναι το πρακτέο και ποιο το μη πρακτέο... Από την Επαρχία δεν λείπει μόνο η συγκοινωνία αλλά και τα χρηματικά κεφάλαια... Η Εθνική Τράπεζα εσύστησε εδώ ένα υποκατάστημα το οποίο έχει διαθέσει 200.000 σε κτηματίες ... Πρέπει να μην φανεί φειδωλή στην πλούσια και προσοδοφόρα επαρχία... Μόνο έτσι το εμπόριο του Πύργου θα ανταγωνιστεί το εμπόριο της Πάτρας...
Το φωτογραφικό υλικό που παρουσιάστηκε , είχε παραχωρηθεί για την εκδήλωση από την ηλεκτρονική εφημερίδα ΗΛEIA OIKONOMIA.
==================================================================
- Η ιστορία της Ηλείας μέσα από τα αρχεία. Παρουσιάστηκαν συμβόλαια από το 1797 και εφημερίδες από το 1867 στην εκδήλωση του Σαββάτου στο Δημαρχείο
Η ιστορία της Ηλείας μέσα από τα αρχεία. Παρουσιάστηκαν συμβόλαια από το 1797 και εφημερίδες από το 1867 στην εκδήλωση του Σαββάτου στο Δημαρχείο
16 Ιούνιος, 2014 11:06
Ψηφίδες της ιστορίας του Πύργου μέσα από τα αρχεία παρουσιάστηκαν
μεταξύ άλλων χθες το βράδυ σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο
Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου και οργάνωσαν το τμήμα Αρχείων Ν. Ηλείας
των Γενικών Αρχείων του Κράτους.
Εντύπωση προκάλεσε στους παραβρισκόμενους η κ. Ιωάννα Τζουανοπούλου, η οποία παρουσίασε ντοκουμέντα από αποσπάσματα παλαιών εφημερίδων, συμβολαίων κλπ, από τα οποία αποκαλύπτονται πτυχές της τοπικής ιστορίας.
Ξεκινώντας από το πιο πρόσφατο παρελθόν, έφτασε στα χρόνια της τουρκοκρατίας μέσα από ένα προικοσύμφωνο του 1797! Το αρχαιότερο φύλλο εφημερίδας που είχε την ευκαιρία να δει το κοινό ήταν η Φωνή της Ηλείας, σε ένα φύλλο του 1867. Η κ. Τζουανοπούλου διευκρίνισε ότι τα τεύχη των εφημερίδων δεν αποτελούν απ ευθείας υλικό των ΓΑΚ, αλλά προέρχονται από τους συμβολαιογράφους που τα χρησιμοποιούσαν για τη φύλαξη των αρχείων.
Αμέσως μετά, έλαβε το λόγο ο κεντρικός ομιλητής κ. Νικόλαος Καραπιδάκης, καθηγητής της Μεσαιωνικής Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και πρόεδρος της Εφορείας των ΓΑΚ. Ο κ. Καραπιδάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αξία των αρχείων για τη διερεύνηση της ιστορίας, το πρόβλημα στην Ελλάδα με την πλούσια ιστορία αλλά την ανυπαρξία αρχείων που την τεκμηριώνουν και αναφέρθηκε στα χαμένα αρχεία του Δήμου Πύργου και της Νομαρχίας.
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου π. Θεόδωρος Χαμάλης, οι βουλευτές Ηλείας κ. Κώστας Τζαβάρας και Ανδρέας Μαρίνος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δημ. Δημητρουλόπουλος, ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών Ηλείας και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ενεργών Πολιτών Ηλείας κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, ο Γραμματέας της Λέσχης Τραπεζικών κ. Γ. Βασιλόπουλος κ.α.
από Odigos.gr
=====================================================================
Εντύπωση προκάλεσε στους παραβρισκόμενους η κ. Ιωάννα Τζουανοπούλου, η οποία παρουσίασε ντοκουμέντα από αποσπάσματα παλαιών εφημερίδων, συμβολαίων κλπ, από τα οποία αποκαλύπτονται πτυχές της τοπικής ιστορίας.
Ξεκινώντας από το πιο πρόσφατο παρελθόν, έφτασε στα χρόνια της τουρκοκρατίας μέσα από ένα προικοσύμφωνο του 1797! Το αρχαιότερο φύλλο εφημερίδας που είχε την ευκαιρία να δει το κοινό ήταν η Φωνή της Ηλείας, σε ένα φύλλο του 1867. Η κ. Τζουανοπούλου διευκρίνισε ότι τα τεύχη των εφημερίδων δεν αποτελούν απ ευθείας υλικό των ΓΑΚ, αλλά προέρχονται από τους συμβολαιογράφους που τα χρησιμοποιούσαν για τη φύλαξη των αρχείων.
Αμέσως μετά, έλαβε το λόγο ο κεντρικός ομιλητής κ. Νικόλαος Καραπιδάκης, καθηγητής της Μεσαιωνικής Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και πρόεδρος της Εφορείας των ΓΑΚ. Ο κ. Καραπιδάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αξία των αρχείων για τη διερεύνηση της ιστορίας, το πρόβλημα στην Ελλάδα με την πλούσια ιστορία αλλά την ανυπαρξία αρχείων που την τεκμηριώνουν και αναφέρθηκε στα χαμένα αρχεία του Δήμου Πύργου και της Νομαρχίας.
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου π. Θεόδωρος Χαμάλης, οι βουλευτές Ηλείας κ. Κώστας Τζαβάρας και Ανδρέας Μαρίνος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δημ. Δημητρουλόπουλος, ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών Ηλείας και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ενεργών Πολιτών Ηλείας κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, ο Γραμματέας της Λέσχης Τραπεζικών κ. Γ. Βασιλόπουλος κ.α.
από Odigos.gr
=====================================================================
«Φτωχός ο νομός Ηλείας στην διατήρηση των τεκμηρίων της Ιστορίας του»
Εξαιρετική εκδήλωση των ΓΑΚ – Αρχεία Ηλείας στο δημαρχείο Πύργου
Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου
Ένα διαφορετικό… μάθημα Ιστορίας που δεν
διδάσκεται στα σχολεία και που μας έφερε σε επαφή με μια άλλη
πραγματικότητα, εκείνη που έζησαν οι παππούδες και προ-παππούδες μας,
που έζησε ο Πύργος σε αλλοτινούς καιρούς στο πέρασμα των αιώνων,
απετέλεσε η εκδήλωση με θέμα «Ταξιδεύοντας στην Ιστορία με τα Αρχεία»,
που διοργάνωσε τα ΓΑΚ -Αρχεία Ν. Ηλείας. Γνωρίσαμε πώς συντασσόταν ένα
προικοσύμφωνο του 18ου αιώνα στον Πύργο, όταν αποφάσισαν να
παντρέψουν την ενάρετο Αναστασούλα και πως καταγραφόταν η προίκα της,
από τα μεσοφόρια και τα φιντοσέντονα που της έδινε ο πατέρας της μέχρι
τα ζώα και το σπίτι στην εξοχή, είδαμε παλιές φωτογραφίες που ξύπνησαν
στους παλιότερους μια νοσταλγία για τον παλιό Πύργο, στιγμές που έκλεισε
ο φακός όπως την επίσκεψη του Μίκη Θοεδωράκη στον Άγιο Αντρέα στον
Γιώργη Παυλόπουλο, συμβόλαια εμπράγματα, με πολύ χαρακτηριστικό εκείνο
του Μητροπολίτη Παραμυθίας και μετέπειτα Πατριάρχη Ιεροσολύμων Άνθιμου
κάπου στα 1850 για παραχώρηση γης στους κατοίκους του Γουμέρου, πώς είδε
ο τοπικός Τύπος του νομού διάφορα σημαντικά γεγονότα από το 1890 έως
και την Κατοχή και άλλα πολλά που μας εντυπωσίασαν, σπάνια έγγραφα του
19ου αιώνα αλλά και πολύ παλιότερα, που έφταναν ως το 1784!
Γιατί η καταγραφή της Ιστορίας μέσα από ντοκουμέντα, είναι ανεξάντλητη.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ του
Σαββάτου στο Λάτσειο δημοτικό μέγαρο Πύργου με την στήριξη του
Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας και της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών
Ηλείας, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών
Αρχείων του Κράτους, καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας του Τμήματος
Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου κα Νικόλαος Καραπιδάκης που
αναφέρθηκε στον ρόλο της ιστορικής έρευνας, της πολιτιστικής δράσης, της
καταγραφής και της διάσωσης των Αρχείων, που αποτελούν σημαντικό μέρος
της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Την παρουσίαση του αρχειακού υλικού
του Πύργου, έκανε η ερευνήτρια και υπεύθυνη των Γενικών Αρχείων του
Κράτους στο νομό μας, Ιωάννας Τζουανοπούλου, όπου από τα ευρήματα αυτά
φωτίζονται
πτυχές της νεότερης ιστορίας της Ηλείας και της Ελλάδας.
Ο κ. Καραπιδάκης στην ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η διαφύλαξη και αξιοποίηση των αρχείων είναι υπόθεση όλων των φορέων και προϋπόθεση της ιστορικής μελέτης, ωστόσο ανέφερε ότι αν και ο Πύργος έχει πλούσια ιστορία, έχει πολύ φτωχό αρχειακό υλικό:
«Τα Αρχεία μπορούν να φωτίσουν το παρελθόν κι απ’ την άλλη στοιχειοθετούν τίτλο κυριότητας για περιουσιακά στοιχεία και φέτος τα ΓΑΚ, κλείνουν τα 100 τους χρόνια, ευτυχώς με μεγάλη επιτυχία. Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει ότι μπορούσαμε για να γίνει μια ισάξια υπηρεσία εκείνων του εξωτερικού και μάλλον είμαστε σε πολύ επιτυχή βήματα κατά κοινή ομολογία. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ αλλού, σε άλλους νομούς έχουμε προχωρήσει πολύ γρήγορα, ένας νομός σαν την Ηλεία που είναι από τους πιο μνημειώδους της παλιάς Ελλάδας, είναι από τους πιο καθυστερημένους στην διατήρηση τεκμηριων της ιστορίας. Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους, αυτό συμβαίνει επειδή καμιά φορά ενώ ζούμε μέσα σε μέρη με μεγάλη ιστορία είμαστε και λιγότερο περιφρόντιδες για την διατήρησή της και δεν προσέχουμε όσο θα έπρεπε ότι όλα τα εκ πρώτης όψεως εφήμερα, ίσως άχρηστα, μπορεί να είναι πολύ σημαντικά. Έτσι, μεγάλα κομμάτια της Ηλειακής ιστορίας έχουνε χαθεί. Θυμάμαι όταν είχα καλοκαίρι του 1989 που άλλαζε η κυβέρνηση και το κράτος ήταν παραλυμένο, εμείς οργανώναμε τα αρχεία σε κάθε νομό και ενώ αναζητήσαμε τα αρχεία του δήμου Πύργου δεν τα βρήκαμε και κανείς δεν ήταν σε θέση να μας πει τι έχουν απογίνει. Ευτυχώς που βρέθηκαν τα αρχεία του δήμου Ήλιδας και αναπληρώθηκαν κάπως. Έτσι, ένας από τους παλαιότερους δήμους της χώρας με την μεγαλύτερη ιστορία κοινοτική και δημοτική, όπως ήταν ο δήμος Λετρίνων ( δήμος Πύργου) δεν έχουμε τα αρχεία.»
πτυχές της νεότερης ιστορίας της Ηλείας και της Ελλάδας.
Ο κ. Καραπιδάκης στην ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η διαφύλαξη και αξιοποίηση των αρχείων είναι υπόθεση όλων των φορέων και προϋπόθεση της ιστορικής μελέτης, ωστόσο ανέφερε ότι αν και ο Πύργος έχει πλούσια ιστορία, έχει πολύ φτωχό αρχειακό υλικό:
«Τα Αρχεία μπορούν να φωτίσουν το παρελθόν κι απ’ την άλλη στοιχειοθετούν τίτλο κυριότητας για περιουσιακά στοιχεία και φέτος τα ΓΑΚ, κλείνουν τα 100 τους χρόνια, ευτυχώς με μεγάλη επιτυχία. Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει ότι μπορούσαμε για να γίνει μια ισάξια υπηρεσία εκείνων του εξωτερικού και μάλλον είμαστε σε πολύ επιτυχή βήματα κατά κοινή ομολογία. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ αλλού, σε άλλους νομούς έχουμε προχωρήσει πολύ γρήγορα, ένας νομός σαν την Ηλεία που είναι από τους πιο μνημειώδους της παλιάς Ελλάδας, είναι από τους πιο καθυστερημένους στην διατήρηση τεκμηριων της ιστορίας. Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους, αυτό συμβαίνει επειδή καμιά φορά ενώ ζούμε μέσα σε μέρη με μεγάλη ιστορία είμαστε και λιγότερο περιφρόντιδες για την διατήρησή της και δεν προσέχουμε όσο θα έπρεπε ότι όλα τα εκ πρώτης όψεως εφήμερα, ίσως άχρηστα, μπορεί να είναι πολύ σημαντικά. Έτσι, μεγάλα κομμάτια της Ηλειακής ιστορίας έχουνε χαθεί. Θυμάμαι όταν είχα καλοκαίρι του 1989 που άλλαζε η κυβέρνηση και το κράτος ήταν παραλυμένο, εμείς οργανώναμε τα αρχεία σε κάθε νομό και ενώ αναζητήσαμε τα αρχεία του δήμου Πύργου δεν τα βρήκαμε και κανείς δεν ήταν σε θέση να μας πει τι έχουν απογίνει. Ευτυχώς που βρέθηκαν τα αρχεία του δήμου Ήλιδας και αναπληρώθηκαν κάπως. Έτσι, ένας από τους παλαιότερους δήμους της χώρας με την μεγαλύτερη ιστορία κοινοτική και δημοτική, όπως ήταν ο δήμος Λετρίνων ( δήμος Πύργου) δεν έχουμε τα αρχεία.»
Τα χαμένα Αρχεία του Πύργου
Στο σημείο αυτό ενημέρωσαν τον Καθηγητή
ότι τα αρχεία είχαν καεί στην μεγάλη πυρκαγιά στην μάχη του Πύργου το
Σεπτέμβρη του 1944 κάτι το οποίο όπως είπε δεν γνώριζε, αλλά παρόλα
αυτά, ανέφερε ότι « ένα από τα πράγματα που μας ενδιαφέρει στην ιστορία
των αρχείων είναι όχι μόνο τι σώθηκε, αλλά και τι χάθηκε και κάτω από
ποιους όρους και συνθήκες. Και δυστυχώς η χώρα μας στην περίοδο της
Κατοχής και του εμφυλίου είναι πολύ πλούσια σε τέτοιες απώλειες, όπου
κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της αρχειακής μας κληρονομιάς. Παρ ότι είχα
φροντίσει να καταγραφούν από τα ΓΑΚ όλες οι καταστροφές αρχείων, την
καταστροφή των αρχείων του Πύργου ομολογώ ότι δεν την γνώριζα. Δεν αρκεί
όμως η συλλογή των μνημείων για την αναζωογόνηση της ιστορίας, πρέπει,
να δημιουργηθεί ένα η περισσότερα ρεύματα τοπικά, να ευαισθητοποιήσουν
περισσότερο τους ανθρώπους, να αξιοποιήσουμε για τις χαμένες ιστορικές
περιόδους. Ο νομός πέρασε το σταφιδικό ζήτημα, την πολύ οδυνηρή
δοκιμασία της Κατοχής και απελευθέρωσης, τα δύσκολα και πέτρινα χρόνια,
αλλά ξαναβρήκε το ρυθμό του. Η ελπίδα μας με αυτή τη συλλογή αρχείων,
είναι να συνοδευτεί από μια δραστηριοποίηση κοινωνική σε προβλήματα
συνειδητοποίησης, όπου πολλά πράγματα που μας ξεφεύγουν να τα
ξαναφέρουμε στην επιφάνεια. Θέλω να συνδράμω όσο μπορώ, με κάθε μέσον,
να ενισχυθεί αυτή η συλλογική προσπάθεια»
Τέλος, ο οικονομολόγος και ιστορικός κ.
Διονύσιος Τραμπαδώρος που έχει γράψει και ένα εξαιρετικό βιβλίο για το
σταφιδικό ζήτημα, ανέδειξε τη σημασία των αρχείων στην ιστορική έρευνα,
και διατύπωσε το όραμά του για τη σύσταση ενός Κέντρου Ηλειακών Σπουδών.
Αποστολή του θα είναι η έρευνα και καταγραφή της ιστορίας της Ηλείας. «
Ας το προσπαθήσουμε, δημιουργώντας τους αναγκαίους θεσμούς, οι οποίοι
θα συνυπάρχουν και θα λειτουργούν παράλληλα με τους κρατικούς, που θα
τους συμπληρώνουν, που θα τους κάνουν πιο αποτελεσματικούς.».......................
Ο Μίκης στον Άγιο Αντρέα
Η φωτογραφία από τα ΓΑΚ Αρχεία της
Ηλείας, μιλά από μόνη της. Μίκης Θεοδωράκης και Γιώργης Παυλόπουλος στον
Άγιο Αντρέα, σε αλλοτινούς καιρούς, νέοι και οι δύο, με επαναστατική
πάντα διάθεση, σε κρασοκατάνυξη και παρείστικη ατμόσφαιρα.
Άλλωστε είναι γνωστή και η σχέση των δύο
πνευματικών ανδρών, όπως και το ότι ο Μίκης τα γυμνασιακά του χρόνια τα
πέρασε στον Πύργο, οπότε υπήρχαν και φιλίες από τότε.Την φωτογραφία
ντοκουμέντο παρουσίασε η υπεύθυνη των αρχείων του νομού Ιωάννα
Τζουανοπούλου, στο δημαρχείθ του Πύργου στην εκδήλωση για τα ΓΑΚ.απ΄ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
===================================================================
Ένα
διαφορετικό ταξίδι στον χρόνο είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όλοι
όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Λάτσειου
Δημοτικού Μεγάρου το απόγευμα του Σαββάτου.
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους- Αρχεία Νομού Ηλείας με την στήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας και της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών Ηλείας πραγματοποίησαν την δεύτερη κατά σειρά εκδήλωση κατά την διάρκεια της οποίας παρουσίασαν μέρος των αρχείων που αφορούν στην ιστορία της Ηλείας. Στην αρχή της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν εικόνες από το παρελθόν της Ηλείας ενώ στην συνέχεια ο καθηγητής μεσαιωνικής ιστορίας του τμήματος ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου και πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους Νικόλαος Καραπιδάκης ανέπτυξε το θέμα «Ταξιδεύοντας στην Ιστορία με τα Αρχεία». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μέσα από μια ειδική προβολή παρουσιάστηκαν εφημερίδες με τις κυριότερες ειδήσεις πρωτοσέλιδα προηγούμενων εποχών.
από ΠΡΩΤΗ
==============================================================
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους- Αρχεία Νομού Ηλείας με την στήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας και της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών Ηλείας πραγματοποίησαν την δεύτερη κατά σειρά εκδήλωση κατά την διάρκεια της οποίας παρουσίασαν μέρος των αρχείων που αφορούν στην ιστορία της Ηλείας. Στην αρχή της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν εικόνες από το παρελθόν της Ηλείας ενώ στην συνέχεια ο καθηγητής μεσαιωνικής ιστορίας του τμήματος ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου και πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους Νικόλαος Καραπιδάκης ανέπτυξε το θέμα «Ταξιδεύοντας στην Ιστορία με τα Αρχεία». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μέσα από μια ειδική προβολή παρουσιάστηκαν εφημερίδες με τις κυριότερες ειδήσεις πρωτοσέλιδα προηγούμενων εποχών.
από ΠΡΩΤΗ
==============================================================
Γενικά Αρχεία Του Κράτους - Αρχεία Νομού Ηλείας
Το έτος 2014 αποτελεί μια σημαντική χρονιά για τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Συμπληρώνονται 100 χρόνια λειτουργίας από την ίδρυσή τους.
Το 1914 ψηφίζεται ο Νόμος 380 «Περί της ιδρύσεως υπηρεσίας των αρχείων του κράτους» επί κυβερνήσεως Ελευθερίου Βενιζέλου χάρη στις προσπάθειες του καθηγητή Σπυρίδωνα Λάμπρου και του ιστορικού-ερευνητή Γιάννη Βλαχογιάννη, με σκοπό "την συναγωγήν και εποπτείαν πάντων των δημοσίων αρχείων των περιλαμβανόντων έγγραφα προ πεντηκονταετίας χρονολογούμενα". Πρώτος διευθυντής των Γενικών Αρχείων του Κράτους υπήρξε ο Γιάννης Βλαχογιάννης, ο οποίος δώρισε στα ΓΑΚ την πολύτιμη συλλογή του και πρώτος πρόεδρος της Εφορείας ο Νικόλαος Γ. Πολίτης. Στην υπηρεσία περιέρχονται τα λειτουργούντα Αρχεία των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης και της Σάμου.
Τα Αρχεία Ν. Ηλείας για τα 100 χρόνια λειτουργίας των ΓΑΚ και σε συνδυασμό με την Παγκόσμια ημέρα των Αρχείων ( 9 Ιουνίου ) πραγματοποιούν εκδήλωση στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο το Σάββατο 14 Ιουνίου με θέμα «Ταξιδεύοντας στην Ιστορία με τα Αρχεία». Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κ. Νικόλαος Καραπιδάκης, καθηγητής
της Μεσαιωνικής Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και πρόεδρος της Εφορείας των ΓΑΚ.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική στήριξη του Δικηγορικού συλλόγου Ηλείας και της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών Ηλείας.
από iliaPress
==============================================================
Ταξιδεύοντας στην ιστορία με τα αρχεία!!! Εκδήλωση αύριο Σάββατο στον Πύργο
13 Ιούνιος, 2014 13:34
Το έτος 2014 αποτελεί μια σημαντική χρονιά για τα Γενικά Αρχεία
του Κράτους. Συμπληρώνονται 100 χρόνια λειτουργίας από την ίδρυσή τους.
Το 1914 ψηφίζεται ο Νόμος 380 «Περί της ιδρύσεως υπηρεσίας των αρχείων του κράτους» επί κυβερνήσεως Ελευθερίου Βενιζέλου χάρη στις προσπάθειες του καθηγητή Σπυρίδωνα Λάμπρου και του ιστορικού-ερευνητή Γιάννη Βλαχογιάννη, με σκοπό "την συναγωγήν και εποπτείαν πάντων των δημοσίων αρχείων των περιλαμβανόντων έγγραφα προ πεντηκονταετίας χρονολογούμενα". Πρώτος διευθυντής των Γενικών Αρχείων του Κράτους υπήρξε ο Γιάννης Βλαχογιάννης, ο οποίος δώρισε στα ΓΑΚ την πολύτιμη συλλογή του και πρώτος πρόεδρος της Εφορείας ο Νικόλαος Γ. Πολίτης. Στην υπηρεσία περιέρχονται τα λειτουργούντα Αρχεία των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης και της Σάμου.
Τα Αρχεία Ν. Ηλείας για τα 100 χρόνια λειτουργίας των ΓΑΚ και σε συνδυασμό με την Παγκόσμια ημέρα των Αρχείων ( 9 Ιουνίου ) πραγματοποιούν εκδήλωση στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο το Σάββατο 14 Ιουνίου με θέμα «Ταξιδεύοντας στην Ιστορία με τα Αρχεία». Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κ. Νικόλαος Καραπιδάκης, καθηγητής της Μεσαιωνικής Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και πρόεδρος της Εφορείας των ΓΑΚ.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική στήριξη του Δικηγορικού συλλόγου Ηλείας και της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών Ηλείας.
από Odigos.gr
=============================================================
Τα Αρχεία Ν. Ηλείας για τα 100 χρόνια λειτουργίας των ΓΑΚ και σε συνδυασμό με την Παγκόσμια ημέρα των Αρχείων ( 9 Ιουνίου ) πραγματοποιούν εκδήλωση στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο απόψε στις 9.00 το βράδυ με θέμα «Ταξιδεύοντας στην Ιστορία με τα Αρχεία».
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κ. Νικόλαος Καραπιδάκης, καθηγητής της Μεσαιωνικής Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και πρόεδρος της Εφορείας των ΓΑΚ.
Τα Αρχεία Ν. Ηλείας, μας συνηθίζουν σε εξαιρετικές εκδηλώσεις, αφού τον περασμένο Δεκέμβρη είχαν παρουσιάσει ένα αφιέρωμα με τίτλο «Το θέατρο στον Πύργο μέσα από το αρχείο του Τάκη Δόξα την περίοδο 1944-1956» που… «ξύπνησε» αναμνήσεις στους μεγαλύτερους σε ηλικία και προκάλεσε ξεχωριστό ενδιαφέρον στους νεότερους που την παρακολούθησαν. Θεωρούμε λοιπόν δεδομένο ότι και η αποψινή βραδιά, θα είναι ξεχωριστή. Να σημειώσουμε ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική στήριξη του Δικηγορικού συλλόγου Ηλείας και της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών Ηλείας.
Amaliada news
====================================================================
Πρωινή Ενημέρωση
====================================================================
Το 1914 ψηφίζεται ο Νόμος 380 «Περί της ιδρύσεως υπηρεσίας των αρχείων του κράτους» επί κυβερνήσεως Ελευθερίου Βενιζέλου χάρη στις προσπάθειες του καθηγητή Σπυρίδωνα Λάμπρου και του ιστορικού-ερευνητή Γιάννη Βλαχογιάννη, με σκοπό "την συναγωγήν και εποπτείαν πάντων των δημοσίων αρχείων των περιλαμβανόντων έγγραφα προ πεντηκονταετίας χρονολογούμενα". Πρώτος διευθυντής των Γενικών Αρχείων του Κράτους υπήρξε ο Γιάννης Βλαχογιάννης, ο οποίος δώρισε στα ΓΑΚ την πολύτιμη συλλογή του και πρώτος πρόεδρος της Εφορείας ο Νικόλαος Γ. Πολίτης. Στην υπηρεσία περιέρχονται τα λειτουργούντα Αρχεία των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης και της Σάμου.
Τα Αρχεία Ν. Ηλείας για τα 100 χρόνια λειτουργίας των ΓΑΚ και σε συνδυασμό με την Παγκόσμια ημέρα των Αρχείων ( 9 Ιουνίου ) πραγματοποιούν εκδήλωση στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο το Σάββατο 14 Ιουνίου με θέμα «Ταξιδεύοντας στην Ιστορία με τα Αρχεία». Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κ. Νικόλαος Καραπιδάκης, καθηγητής της Μεσαιωνικής Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και πρόεδρος της Εφορείας των ΓΑΚ.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική στήριξη του Δικηγορικού συλλόγου Ηλείας και της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών Ηλείας.
από Odigos.gr
=============================================================
Πύργος: Ταξιδεύοντας στην ιστορία με τα Αρχεία
Ιουνίου 14, 2014 in ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΗΛΕΙΑ
Τα Αρχεία Ν. Ηλείας για τα 100 χρόνια λειτουργίας των ΓΑΚ και σε συνδυασμό με την Παγκόσμια ημέρα των Αρχείων ( 9 Ιουνίου ) πραγματοποιούν εκδήλωση στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο απόψε στις 9.00 το βράδυ με θέμα «Ταξιδεύοντας στην Ιστορία με τα Αρχεία».
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κ. Νικόλαος Καραπιδάκης, καθηγητής της Μεσαιωνικής Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και πρόεδρος της Εφορείας των ΓΑΚ.
Τα Αρχεία Ν. Ηλείας, μας συνηθίζουν σε εξαιρετικές εκδηλώσεις, αφού τον περασμένο Δεκέμβρη είχαν παρουσιάσει ένα αφιέρωμα με τίτλο «Το θέατρο στον Πύργο μέσα από το αρχείο του Τάκη Δόξα την περίοδο 1944-1956» που… «ξύπνησε» αναμνήσεις στους μεγαλύτερους σε ηλικία και προκάλεσε ξεχωριστό ενδιαφέρον στους νεότερους που την παρακολούθησαν. Θεωρούμε λοιπόν δεδομένο ότι και η αποψινή βραδιά, θα είναι ξεχωριστή. Να σημειώσουμε ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική στήριξη του Δικηγορικού συλλόγου Ηλείας και της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών Ηλείας.
Amaliada news
====================================================================
Πρωινή Ενημέρωση
====================================================================
Θα ηθελα να μαθω για την Οικογενεια Ψημένου, επισης πως βγήκε το επιθετο Ψημενος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο mail μου ειναι:apsimmenou@gmail.com
Παρακαλώ να αποτανθείτε στην υπέυθυνη των Γενικών Αρχείων του Κράτους ,στον Πύργο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω πολύ Κυριε τρυανταφυλλοπουλε.
ΑπάντησηΔιαγραφή