Powered By Blogger

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Η συνάντηση του Σαββάτου 7.6.2014.... Εταιρεία Ηλειακών Μελετών, Πολιτισμού και Δράσης ¨Τάκης Δόξας




Συνάντηση γνωριμίας με τους Ηλείους πνευματικούς δημιουργούς στο ¨Επαρχείο¨ στον Πύργο...










09 Ιούνιος, 2014 09:45

Με την συμμετοχή δεκάδων Ηλείων από κάθε περιοχή του Νομού πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 7 Ιουνίου 2014 στον φιλόξενο χώρο  του ¨Επαρχείου¨ στον Πύργο η Συνάντηση γνωριμίας της νεοϊδρυθείσας Εταιρίας Ηλειακών Μελετών, Δράσης και Πολιτισμού ¨Τάκης Δόξας¨. Στην ανοικτή αυτή εκδήλωση της Εταιρίας, εκδήλωση που απευθυνόταν σε κάθε Ηλείο που πιστεύει στον Πολιτισμό και την Πρόοδο του τόπου μας, παρουσιάστηκε η μορφή και οι στόχοι του νέου αυτού πνευματικού φορέα που φιλοδοξεί να ενώσει τις δημιουργικές δυνάμεις της Ηλείας. Παράλληλα ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις και σκέψεις για την πολιτιστική πορεία και την ανάπτυξη της Ηλείας, καθώς αναπτύχθηκε διάλογος και υπήρξε ευκαιρία γνωριμίας μεταξύ των παρευρεθέντων.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ
Στην αρχή της εκδηλώσεως εκ μέρους της Εταιρίας ο Γραμματέας του ΔΣ  κ. Γιώργος Κουρκούτας παρουσίασε τους Ηλείους που με την παρουσία τους τιμούσαν την εκδήλωση, ενώ ο Πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρίας κ. Νίκος Δουφεξής  ευχαρίστησε τους παρόντες, παρουσίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας Ηλειακών Μελετών  και εξήγησε ότι στόχος του νέου φορέα είναι να ενώσει τις πνευματικές δυνάμεις του τόπου. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον αείμνηστο Τάκη Δόξα, του οποίου η Εταιρία τιμητικά φέρει το όνομα του, αλλά και στον ρόλο της Αγωνιστικής Κίνησης για το ποίημα «Το Φως της Ολυμπίας», που αποτέλεσε τον πρώτο πυρήνα της Εταιρίας.  Την παρουσίαση των αρχών και των σκοπών του νέου πνευματικού οργανισμού έκανε το μέλος του ΔΣ, δημοσιογράφος και λογοτέχνης κ.  Γιάννης Νικολόπουλος, που ευχήθηκε να γίνει μία νέα εκκίνηση Πολιτισμού για την Ηλεία και τους Ηλείους. Εκ μέρους της οικογένειας του Τάκη Δόξα μίλησε ο κ. Γιώργης Τ. Δόξας που μετέφερε  τις ευχαριστίες του ιδίου και του αδελφού του Ανδρέα, επειδή τιμάται μέσω του ονόματος της Εταιρίας ο πατέρας τους, μία τιμή που αποτελεί μία αναγνώριση του περάσματος του Τ.  Δόξα από τα Ελληνικά γράμματα. Το  ΔΣ της Εταιρίας με βάση το Καταστατικό αποτελούν οι κ. κ. Νίκος Δουφεξής, Βάσος Μικελόπουλος, Θεοφάνης Παπαδόπουλος, Επαμεινώνδας Κωνσταντακόπουλος, Γιάννης Νικολόπουλος, Νίκος Λαμπρόπουλος, Γεώργιος Κουρκούτας, Ανδρέας Καπογιάννης και Κώστας Τριανταφυλλόπουλος.

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Στην συνέχεια τον λόγο πήραν πολλοί από τους παρόντες, που δήλωσαν ¨παρών¨ στην συνολική αυτή προσπάθεια που ενώνει την δημιουργικότητα και την διάθεση προσφοράς στον Πολιτισμό, για μία Ηλεία που θα προχωρήσει με σταθερά και δημιουργικά βήματα.   Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Τάκης Κανελλόπουλος μίλησε για την ανάγκη αφύπνισης του Ηλειακού χώρου, ενώ ο Καθηγητής και τ. Δήμαρχος Γαστούνης κ. Κωνσταντίνος Λούρμπας αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο της Εταιρίας παλιότερα με την μορφή που της είχε δώσει ο αείμνηστος Ηλείος Πανεπιστημιακός Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος. Παρέμβαση έκαναν ο λόγιος και αρθρογράφος  κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, ο δημοσιογράφος, εκδότης της ¨Αυγής¨ Πύργου  και μέλος του ΔΣ  κ. Ανδρέας Καπογιάννης, ο ιατρός και Δημ. Σύμβουλος Ήλιδας κ. Σπύρος Τζουλέκης, ο Μηχανικός και υιός του τ. Δημάρχου Πύργου Γεωργίου Δημητρακόπουλου κ. Λάμπης Δημητρακόπουλος, ο φιλόλογος και λόγιος κ. Γεώργιος Χονδρογιάννης, ο Νομικός και Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Λάλα κ. Αθανάσιος Κατσίμπελης, η Υπεύθυνη των Γενικών Αρχείων του Κράτους στην Ηλεία εκπαιδευτικός κ. Ιωάννα Τζουανοπούλου, ο δάσκαλος και συγγραφέας κ. Βασίλειος Καραβούλιας, η κυρία Λιλίκα Κουμπάτη από την Θεσσαλονίκη, ο ποιητής και εικαστικός κ. Κωνσταντίνος Πέππας, ο υπεύθυνος Πολιτιστικών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας κ.  Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Δικηγόρος κ. Πάνος Δασιός, η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου κ. Ανδριάνννα Αγγελακοπούλου και ο ποιητής κ. Σάκης Γεωργακόπουλος. Όλοι διατύπωσαν τις ιδέες τους για  μία καλύτερη Ηλεία σε επίπεδο Παιδείας και Πολιτισμού, ενώ ενεγράφησαν και πολλά νέα μέλη του νέου πνευματικού οργανισμού.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ «ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΗΛΕΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ»
Όπως αναφέρεται και στην σχετική πρόσκληση για την εκδήλωση της 7ης Ιουνίου, η ίδρυση της Εταιρίας Μελετών και Πολιτισμού ¨ήταν ιδέα και πρωτοβουλία της Κίνησης «Φως της Ολυμπίας» και ομάδας πρωτοβουλίας Ηλείων πνευματικών δημιουργών¨. Το καταστατικό της εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Ηλείας με την υπ΄ αριθ. 1/2014 απόφαση και έχει 33 άρθρα. Ο βασικός σκοπός, που αναφέρεται στο 2ο άρθρο του Καταστατικού, είναι ¨η έρευνα, η μελέτη, η ανάδειξη των προβλημάτων της Ηλείας, η ανάπτυξη της Ηλείας, η συμβολή στην πνευματική καλλιέργεια των κατοίκων της Ηλείας στις τέχνες και τα γράμματα . Μάλιστα, όπως είχε τονίσει σε σχετική του ομιλία ο μεγάλος Ηλείος πνευματικός δημιουργός Τάκης Δόξας ,¨υπάρχουν οφειλές που δεν ξεπληρώνοντας με την αμοιβή ενός μόνο καιρού και μιας μόνο γενιάς. Αλλά μακροπρόθεσμα. Με μια νοσταλγική και αναγκαία επιστροφή σε κάποιες αξίες που με τη δράση τους χάραξαν κάποια ορόσημα στην πορεία αυτού του τόπου ή του άλλαξαν τη φυσιογνωμία δίνοντας του το αγωνιστικό φρόνημα .¨

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Πέραν των προαναφερομένων το ¨παρών¨ στην εκδήλωση  έδωσαν ο  ιατρός κ. Σπ. Παπαγεωργίου, ο καθηγητής κ. Γεώργιος Γεωργίου,  η Δικηγόρος και Ποιήτρια κ. Πένυ Στ. Δάγλαρη, ο Μεταλλειολόγος Μηχανικός κ. Χρήστος Σαραντουλάκος, ο Πρόεδρος της Χορωδίας Πύργου κ. Τάσος Παυλίδης, ο ποιητής κ. Γιάννης Τσεμπενέκας, ο τ. Υποδιοικητής ΣΕΤΤΗΛ κ. Ιωάννης Κωνσταντόπουλος, ο ιατρός κ. Πάνος Δημητρακόπουλος, η ποιήτρια και εικαστικός κ. Δέσποινα Παπαδάτου- Καραβούλια, ο εικαστικός από την Αμαλιάδα κ. Στέλιος Καμαρινός, ο ερευνητής και φωτογράφος από την Αρχ. Ολυμπία κ. Γεώργιος Κοσμόπουλος, ο κ. Λάμπης Κούρβας, ο τ. αντιδήμαρχος Πύργου κ. Παύλος Μαλλιόπουλος, ο Γραμματέας της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών Ν. Ηλείας κ. Γιώργος Βασιλόπουλος, ο επιχειρηματίας κ. Βασίλης Ηλιόπουλος, ο αρθρογράφος κ. Νίκος Χειμώνας από την Κρέστενα, ο αρχισυντάκτης της ¨Πρώτης¨ και ιστορικός κ.   Θεόδωρος Λάμπρος, ο Α΄ Αντιπρόεδρος ΕΒΕ Ηλείας κ. Νίκος Παναγιωτακόπουλος, η δασκάλα και μέλος της ¨Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδος¨ κ. Αναστασία Γιαννοπούλου, ο καθηγητής κ. Νικ. Μπεντενίτης κ.ά.
από Odigos.gr

....................................................................................................................................... 

ΕΤΑΙΡΙΑ ΗΛΕΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ «ΤΑΚΗΣ ΔΟΞΑΣ»: Συνάντηση γνωριμίας με τους Ηλείους πνευματικούς δημιουργούς (εικόνες)

09/06/2014 - 13:45
Εταιρεία Ηλειακών Μελετών,Δράσης και Πολιτισμού \"Τάκης Δόξας\"
Με την συμμετοχή δεκάδων Ηλείων από κάθε περιοχή του Νομού πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 7 Ιουνίου 2014 στον φιλόξενο χώρο  του «Επαρχείου» στον Πύργο η Συνάντηση γνωριμίας της νεοϊδρυθείσας Εταιρίας Ηλειακών Μελετών, Δράσης και Πολιτισμού «Τάκης Δόξας» όπου παρουσιάστηκε η μορφή και οι στόχοι του νέου αυτού πνευματικού φορέα που φιλοδοξεί να ενώσει τις δημιουργικές δυνάμεις της Ηλείας. Παράλληλα ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις και σκέψεις για την πολιτιστική πορεία και την ανάπτυξη της Ηλείας, καθώς αναπτύχθηκε διάλογος και υπήρξε ευκαιρία γνωριμίας μεταξύ των παρευρεθέντων.
Η σεμνή και λιτή εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του προέδρου του Δ.Σ της Εταιρίας Νίκου Δουφεξή που αναφέρθηκε στην Εταιρία Ηλειακών Μελετών «Τάκης Δόξας» τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «απευθύνουμε δημόσια πρόσκληση προς τα μέλη της κοινωνίας να πλαισιώσουν αυτήν μας την προσπάθεια, τους στόχους και τις επιδιώξεις μας. Η σημερινή διοίκηση της εταιρίας ορίστηκε από το καταστατικό της και έχει ως αποστολή να προωθήσει ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την σύγκλιση το ταχύτερο δυνατόν τακτικής Γ.Σ. που θα εκλέξει νέα διοίκηση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο καταστατικό της. Η δημιουργία και δραστηριοποίηση της Εταιρίας αποτελεί για την πόλη μας χρέος τιμής απέναντι στο σημαντικό εργάτη του πολιτισμού και της τέχνης Τάκη Δόξα που ανάλωσε τον βίο του προσφέροντας στον τόπο του διαρκώς πολιτισμικό πνεύμα και ήθος».

Γιώργος Δόξας:
«Ξεχνώντας το παρελθόν δεν έχουμε παρόν και μέλλον»
 Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η «ψυχή» της Εταιρίας Ηλειακών Μελετών Γιώργος Δόξας που αφού ευχαρίστησε όσους παραβρέθηκαν στην συνάντηση γνωριμίας της Εταιρίας ανέφερε τα εξής:
«Από αυτόν τον ιερό τόπο που λέγεται Ηλεία πέρασαν σπουδαίες προσωπικότητες. Αναφέρω χαρακτηριστικά τον Βασίλη Λεονάρδο. Γεννήθηκε στον Πύργο, είναι της οικογένειας Καστόρχη, σπούδασε ιατρική στην Αθήνα, έφυγε για το Παρίσι και την Φρανκφούρτη σπουδάζοντας αρχαιολογία. Είναι ο πρώτος που έφτιαξε το πρώτο μνημόνιο μεταξύ της Γερμανικής και Ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το θέμα των αρχαιολογικών ανασκαφών στην Αρχαία Ολυμπία. Αυτός ο άνθρωπος για την δική μας την γενιά, για την γενιά που έρχεται και για την γενιά που θα έρθει είναι ένας άγνωστος. Εκτός από τον Τάκη Δόξα, έχουν περάσει σπουδαίοι άνθρωποι. Θα πρέπει λοιπόν να τους βρούμε και να τους τιμήσουμε. Πως είναι δυνατόν να πάμε μπροστά αν δεν τιμούμε το παρελθόν. Και αν ακόμη δεχτώ ότι εμείς το ξεχνάμε, τα επόμενα παιδιά που θέλουν να προχωρήσουν και να δράσουν, θα λένε με υπερηφάνεια οτι είμαστε από την Ηλεία. Εύχομαι και ελπίζω αυτή η προσπάθεια που απόψε είναι μια γνωριμία, ο καθένας απ’ εμάς να περάσει το μήνυμα ότι κάτι πρέπει να γίνει πέρα από την πολιτική και τα κόμματα. Νομίζω ότι αυτό είναι το χρέος, είτε είμαστε στην Ηλεία είτε στην Αθήνα, είτε σε οποιαδήποτε μέρος της γης. Να συμβάλλουμε γιατί ξεχνώντας το παρελθόν δεν έχουμε παρόν και μέλλον».
Η Ταυτότητα της Εταιρίας Ηλειακών Μελετών «Τάκης Δόξας»
Όπως αναφέρεται και στην σχετική πρόσκληση για την εκδήλωση της 7ης Ιουνίου, η ίδρυση της Εταιρίας Μελετών και Πολιτισμού «ήταν ιδέα και πρωτοβουλία της Κίνησης «Φως της Ολυμπίας» και ομάδας πρωτοβουλίας Ηλείων πνευματικών δημιουργών». Το καταστατικό της εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Ηλείας με την υπ΄ αριθ. 1/2014 απόφαση και έχει 33 άρθρα. Ο βασικός σκοπός, που αναφέρεται στο 2ο άρθρο του Καταστατικού, είναι ¨η έρευνα, η μελέτη, η ανάδειξη των προβλημάτων της Ηλείας, η ανάπτυξη της Ηλείας, η συμβολή στην πνευματική καλλιέργεια των κατοίκων της Ηλείας στις τέχνες και τα γράμματα . Μάλιστα, όπως είχε τονίσει σε σχετική του ομιλία ο μεγάλος Ηλείος πνευματικός δημιουργός Τάκης Δόξας , «υπάρχουν οφειλές που δεν ξεπληρώνονται με την αμοιβή ενός μόνο καιρού και μιας μόνο γενιάς. Αλλά μακροπρόθεσμα. Με μια νοσταλγική και αναγκαία επιστροφή σε κάποιες αξίες που με τη δράση τους χάραξαν κάποια ορόσημα στην πορεία αυτού του τόπου ή του άλλαξαν τη φυσιογνωμία δίνοντας του το αγωνιστικό φρόνημα».
Οι παρεμβάσεις
Στην συνέχεια τον λόγο πήραν πολλοί από τους παρόντες, που δήλωσαν «παρών» στην συνολική αυτή προσπάθεια που ενώνει την δημιουργικότητα και την διάθεση προσφοράς στον Πολιτισμό, για μία Ηλεία που θα προχωρήσει με σταθερά και δημιουργικά βήματα.   Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Τάκης Κανελλόπουλος μίλησε για την ανάγκη αφύπνισης του Ηλειακού χώρου, ενώ ο Καθηγητής και τ. Δήμαρχος Γαστούνης κ. Κωνσταντίνος Λούρμπας αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο της Εταιρίας παλιότερα με την μορφή που της είχε δώσει ο αείμνηστος Ηλείος Πανεπιστημιακός Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος. Παρέμβαση έκαναν ο λόγιος και αρθρογράφος  κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, ο δημοσιογράφος, εκδότης της «Αυγής» Πύργου  και μέλος του ΔΣ  κ. Ανδρέας Καπογιάννης, κ.α. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συνάντηση γνωριμίας παραβρέθηκαν προσωπικότητες των γραμμάτων και τεχνών του τόπου, τοπικοί φορείς, εκπρόσωποι παραγωγικών
 τάξεων του νομού και πλήθος κόσμου.
 
από Εφημερίδα ΠΡΩΤΗ 
..............................................................................................................................


«

Εταιρεία Ηλειακών Μελετών,Δράσης και Πολιτισμού "Τάκης Δόξας"
ΤΟΠΙΚΑ ( 10/06/2014 10:27 )
Μια ιδιαίτερα επιτυχημένη συνάντηση με πολλές υποσχέσεις και μηνύματα πραγματοποιήθηκε στο ¨Επαρχείου¨ με τη συμμετοχή δεκάδων Ηλείων, το βράδυ του Σαββάτου 7 Ιουνίου  στον Πύργο με οργανωτή τη νεοϊδρυθείσα Εταιρίας Ηλειακών Μελετών, Δράσης και Πολιτισμού ¨Τάκης Δόξας¨. 
Στην εκδήλωση της Εταιρίας, παρουσιάστηκαν οι στόχοι του νέου αυτού πνευματικού φορέα. Παράλληλα κατατέθηκαν πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις για την πολιτιστική πορεία και την ανάπτυξη της Ηλείας.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Γραμματέας του ΔΣ  κ. Γιώργος Κουρκούτας που παρουσίασε τους Ηλείους που με την παρουσία τους τιμούσαν την εκδήλωση, κατόπιν ο Πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρίας κ. Νίκος Δουφεξής,στο χαιρετισμό του, παρουσίασε το ΔΣ  και έδωσε έμφαση στον βασικό στόχο που είναι να συνασπιστούν όλες οι πνευματικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου συνεχίζοντας την μεγάλη παράδοση .  Την παρουσίαση, των αρχών και των σκοπών, έκανε το μέλος του ΔΣ, δημοσιογράφος και λογοτέχνης κ.  Γιάννης Νικολόπουλος, που ευχήθηκε να γίνει μία νέα απαρχή για νέα δημιουργική εκκίνηση Πολιτισμού για την Ηλεία. Εκ μέρους της οικογένειας του Τάκη Δόξα μίλησε ο κ. Γιώργης Τ. Δόξας, ευχαριστώντας για την υψηλή τιμή , τιμή που αποτελεί μία αναγνώριση του Τ.  Δόξα  στα Ελληνικά γράμματα. 
Εγίνε κατόπιν παρουσίαση  ΔΣ της Εταιρίας,που αποτελούν οι κ. κ. Νίκος Δουφεξής, Βάσος Μικελόπουλος, Θεοφάνης Παπαδόπουλος, Επαμεινώνδας Κωνσταντακόπουλος, Γιάννης Νικολόπουλος, Νίκος Λαμπρόπουλος, Γεώργιος Κουρκούτας, Ανδρέας Καπογιάννης και Κώστας Τριανταφυλλόπουλος.
Στην συνέχεια τον λόγο πήραν πολλοί από τους παρόντες, που δήλωσαν τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια αυτή. 
Μεταξύ αυτών ,ο  καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Τάκης Κανελλόπουλος μίλησε για την ανάγκη άμεσης αφύπνισης του Ηλειακού χώρου, ενώ ο τ. Δήμαρχος Γαστούνης κ. Κωνσταντίνος Λούρμπας αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο της Εταιρίας παλιότερα ,με την μορφή που της είχε δώσει ο  Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος. Παρέμβαση έκαναν ο λόγιος και αρθρογράφος  κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, ο δημοσιογράφος, εκδότης της ¨Αυγής¨ Πύργου  και μέλος του ΔΣ  κ. Ανδρέας Καπογιάννης, ο ιατρός και Δημ. Σύμβουλος Ήλιδας κ. Σπύρος Τζουλέκης, ο Μηχανικός κ. Λάμπης Δημητρακόπουλος, ο φιλόλογος και λόγιος κ. Γεώργιος Χονδρογιάννης, ο Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Λάλα κ. Αθανάσιος Κατσίμπελης, η Υπεύθυνη των Γενικών Αρχείων του Κράτους στην Ηλεία εκπαιδευτικός κ. Ιωάννα Τζουανοπούλου, ο δάσκαλος και συγγραφέας κ. Βασίλειος Καραβούλιας, η κυρία Λιλίκα Κουμπάτη , ο ποιητής και εικαστικός κ. Κωνσταντίνος Πέππας, ο υπεύθυνος Πολιτιστικών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας κ.  Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Δικηγόρος κ. Πάνος Δασιός, η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου κ. Ανδριάνννα Αγγελακοπούλου και ο ποιητής κ. Σάκης Γεωργακόπουλος. Όλοι διατύπωσαν τις ιδέες τους για  μία καλύτερη Ηλεία σε επίπεδο Παιδείας και Πολιτισμού, ενώ ενεγράφησαν και πολλά νέα μέλη του νέου πνευματικού οργανισμού
Πέραν των παραπάνω στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο  ιατρός κ. Σπ. Παπαγεωργίου, ο καθηγητής κ. Γεώργιος Γεωργίου,  η Δικηγόρος και Ποιήτρια κ. Πένυ Στ. Δάγλαρη, ο Μεταλλειολόγος Μηχανικός κ. Χρήστος Σαραντουλάκος, ο Πρόεδρος της Χορωδίας Πύργου κ. Τάσος Παυλίδης, ο ποιητής κ. Γιάννης Τσεμπενέκας, ο τ. Υποδιοικητής ΣΕΤΤΗΛ κ. Ιωάννης Κωνσταντόπουλος, ο ιατρός κ. Πάνος Δημητρακόπουλος, η ποιήτρια και εικαστικός κ. Δέσποινα Παπαδάτου- Καραβούλια, ο εικαστικός από την Αμαλιάδα κ. Στέλιος Καμαρινός, ο ερευνητής και φωτογράφος από την Αρχ. Ολυμπία κ. Γεώργιος Κοσμόπουλος, ο κ. Λάμπης Κούρβας, ο τ. αντιδήμαρχος Πύργου κ. Παύλος Μαλλιόπουλος, ο Γραμματέας της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών Ν. Ηλείας κ. Γιώργος Βασιλόπουλος, ο επιχειρηματίας κ. Βασίλης Ηλιόπουλος, ο αρθρογράφος κ. Νίκος Χειμώνας από την Κρέστενα, ο αρχισυντάκτης της ¨Πρώτης¨ και ιστορικός κ.   Θεόδωρος Λάμπρος, ο Α΄ Αντιπρόεδρος ΕΒΕ Ηλείας κ. Νίκος Παναγιωτακόπουλος, η δασκάλα και μέλος της ¨Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδος¨ κ. Αναστασία Γιαννοπούλου, ο καθηγητής κ. Νικ. Μπεντενίτης κ.ά.
IliaOikonomia
....................................................................................................................................................................





Συνάντηση γνωριμίας με τους Ηλείους πνευματικούς δημιουργούς στο ¨Επαρχείο¨ στον Πύργο

Με την συμμετοχή δεκάδων Ηλείων από κάθε περιοχή του Νομού πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 7 Ιουνίου 2014 στον φιλόξενο χώρο  του ¨Επαρχείου¨ στον Πύργο η Συνάντηση γνωριμίας της νεοϊδρυθείσας Εταιρίας Ηλειακών Μελετών,
 Δράσης και Πολιτισμού ¨Τάκης Δόξας¨. Στην ανοικτή αυτή εκδήλωση της Εταιρίας, εκδήλωση που απευθυνόταν σε κάθε Ηλείο που πιστεύει στον Πολιτισμό και την Πρόοδο του τόπου μας, παρουσιάστηκε η μορφή και οι στόχοι του νέου αυτού πνευματικού φορέα που φιλοδοξεί να ενώσει τις δημιουργικές δυνάμεις της Ηλείας. Παράλληλα ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις και σκέψεις για την πολιτιστική πορεία και την ανάπτυξη της Ηλείας, καθώς αναπτύχθηκε διάλογος και υπήρξε ευκαιρία γνωριμίας μεταξύ των παρευρεθέντων.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ
Στην αρχή της εκδηλώσεως εκ μέρους της Εταιρίας ο Γραμματέας του ΔΣ  κ. Γιώργος Κουρκούτας παρουσίασε τους Ηλείους που με την παρουσία τους τιμούσαν την εκδήλωση, ενώ ο Πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρίας κ. Νίκος Δουφεξής  ευχαρίστησε τους παρόντες, παρουσίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας Ηλειακών Μελετών  και εξήγησε ότι στόχος του νέου φορέα είναι να ενώσει τις πνευματικές δυνάμεις του τόπου. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον αείμνηστο Τάκη Δόξα, του οποίου η Εταιρία τιμητικά φέρει το όνομα του, αλλά και στον ρόλο της Αγωνιστικής Κίνησης για το ποίημα «Το Φως της Ολυμπίας», που αποτέλεσε τον πρώτο πυρήνα της Εταιρίας.  Την παρουσίαση των αρχών και των σκοπών του νέου πνευματικού οργανισμού έκανε το μέλος του ΔΣ, δημοσιογράφος και λογοτέχνης κ.  Γιάννης Νικολόπουλος, που ευχήθηκε να γίνει μία νέα εκκίνηση Πολιτισμού για την Ηλεία και τους Ηλείους. Εκ μέρους της οικογένειας του Τάκη Δόξα μίλησε ο κ. Γιώργης Τ. Δόξας που μετέφερε  τις ευχαριστίες του ιδίου και του αδελφού του Ανδρέα, επειδή τιμάται μέσω του ονόματος της Εταιρίας ο πατέρας τους, μία τιμή που αποτελεί μία αναγνώριση του περάσματος του Τ.  Δόξα από τα Ελληνικά γράμματα. Το  ΔΣ της Εταιρίας με βάση το Καταστατικό αποτελούν οι κ. κ. Νίκος Δουφεξής, Βάσος Μικελόπουλος, Θεοφάνης Παπαδόπουλος, Επαμεινώνδας Κωνσταντακόπουλος, Γιάννης Νικολόπουλος, Νίκος Λαμπρόπουλος, Γεώργιος Κουρκούτας, Ανδρέας Καπογιάννης και Κώστας Τριανταφυλλόπουλος.

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Στην συνέχεια τον λόγο πήραν πολλοί από τους παρόντες, που δήλωσαν ¨παρών¨ στην συνολική αυτή προσπάθεια που ενώνει την δημιουργικότητα και την διάθεση προσφοράς στον Πολιτισμό, για μία Ηλεία που θα προχωρήσει με σταθερά και δημιουργικά βήματα.   Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Τάκης Κανελλόπουλος μίλησε για την ανάγκη αφύπνισης του Ηλειακού χώρου, ενώ ο Καθηγητής και τ. Δήμαρχος Γαστούνης κ. Κωνσταντίνος Λούρμπας αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο της Εταιρίας παλιότερα με την μορφή που της είχε δώσει ο αείμνηστος Ηλείος Πανεπιστημιακός Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος. Παρέμβαση έκαναν ο λόγιος και αρθρογράφος  κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, ο δημοσιογράφος, εκδότης της ¨Αυγής¨ Πύργου  και μέλος του ΔΣ  κ. Ανδρέας Καπογιάννης, ο ιατρός και Δημ. Σύμβουλος Ήλιδας κ. Σπύρος Τζουλέκης, ο Μηχανικός και υιός του τ. Δημάρχου Πύργου Γεωργίου Δημητρακόπουλου κ. Λάμπης Δημητρακόπουλος, ο φιλόλογος και λόγιος κ. Γεώργιος Χονδρογιάννης, ο Νομικός και Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Λάλα κ. Αθανάσιος Κατσίμπελης, η Υπεύθυνη των Γενικών Αρχείων του Κράτους στην Ηλεία εκπαιδευτικός κ. Ιωάννα Τζουανοπούλου, ο δάσκαλος και συγγραφέας κ. Βασίλειος Καραβούλιας, η κυρία Λιλίκα Κουμπάτη από την Θεσσαλονίκη, ο ποιητής και εικαστικός κ. Κωνσταντίνος Πέππας, ο υπεύθυνος Πολιτιστικών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας κ.  Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Δικηγόρος κ. Πάνος Δασιός, η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου κ. Ανδριάνννα Αγγελακοπούλου και ο ποιητής κ. Σάκης Γεωργακόπουλος. Όλοι διατύπωσαν τις ιδέες τους για  μία καλύτερη Ηλεία σε επίπεδο Παιδείας και Πολιτισμού, ενώ ενεγράφησαν και πολλά νέα μέλη του νέου πνευματικού οργανισμού.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ «ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΗΛΕΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ»
Όπως αναφέρεται και στην σχετική πρόσκληση για την εκδήλωση της 7ης Ιουνίου, η ίδρυση της Εταιρίας Μελετών και Πολιτισμού ¨ήταν ιδέα και πρωτοβουλία της Κίνησης «Φως της Ολυμπίας» και ομάδας πρωτοβουλίας Ηλείων πνευματικών δημιουργών¨. Το καταστατικό της εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Ηλείας με την υπ΄ αριθ. 1/2014 απόφαση και έχει 33 άρθρα. Ο βασικός σκοπός, που αναφέρεται στο 2ο άρθρο του Καταστατικού, είναι ¨η έρευνα, η μελέτη, η ανάδειξη των προβλημάτων της Ηλείας, η ανάπτυξη της Ηλείας, η συμβολή στην πνευματική καλλιέργεια των κατοίκων της Ηλείας στις τέχνες και τα γράμματα . Μάλιστα, όπως είχε τονίσει σε σχετική του ομιλία ο μεγάλος Ηλείος πνευματικός δημιουργός Τάκης Δόξας ,¨υπάρχουν οφειλές που δεν ξεπληρώνοντας με την αμοιβή ενός μόνο καιρού και μιας μόνο γενιάς. Αλλά μακροπρόθεσμα. Με μια νοσταλγική και αναγκαία επιστροφή σε κάποιες αξίες που με τη δράση τους χάραξαν κάποια ορόσημα στην πορεία αυτού του τόπου ή του άλλαξαν τη φυσιογνωμία δίνοντας του το αγωνιστικό φρόνημα .¨
από ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
======================================================================
 Συνάντηση γνωριμίας με τους Ηλείους πνευματικούς δημιουργούς στο ¨Επαρχείο¨ στον Πύργο
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Δευτέρα, 09 Ιούνιος 2014 16:43

smaller text tool iconmedium text tool iconlarger text tool icon

Με την συμμετοχή δεκάδων Ηλείων από κάθε περιοχή του Νομού πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 7 Ιουνίου 2014 στον φιλόξενο χώρο  του ¨Επαρχείου¨ στον Πύργο η Συνάντηση γνωριμίας της νεοϊδρυθείσας Εταιρίας Ηλειακών Μελετών,
 Δράσης και Πολιτισμού ¨Τάκης Δόξας¨. Στην ανοικτή αυτή εκδήλωση της Εταιρίας, εκδήλωση που απευθυνόταν σε κάθε Ηλείο που πιστεύει στον Πολιτισμό και την Πρόοδο του τόπου μας, παρουσιάστηκε η μορφή και οι στόχοι του νέου αυτού πνευματικού φορέα που φιλοδοξεί να ενώσει τις δημιουργικές δυνάμεις της Ηλείας. Παράλληλα ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις και σκέψεις για την πολιτιστική πορεία και την ανάπτυξη της Ηλείας, καθώς αναπτύχθηκε διάλογος και υπήρξε ευκαιρία γνωριμίας μεταξύ των παρευρεθέντων.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ
Στην αρχή της εκδηλώσεως εκ μέρους της Εταιρίας ο Γραμματέας του ΔΣ  κ. Γιώργος Κουρκούτας παρουσίασε τους Ηλείους που με την παρουσία τους τιμούσαν την εκδήλωση, ενώ ο Πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρίας κ. Νίκος Δουφεξής  ευχαρίστησε τους παρόντες, παρουσίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας Ηλειακών Μελετών  και εξήγησε ότι στόχος του νέου φορέα είναι να ενώσει τις πνευματικές δυνάμεις του τόπου. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον αείμνηστο Τάκη Δόξα, του οποίου η Εταιρία τιμητικά φέρει το όνομα του, αλλά και στον ρόλο της Αγωνιστικής Κίνησης για το ποίημα «Το Φως της Ολυμπίας», που αποτέλεσε τον πρώτο πυρήνα της Εταιρίας.  Την παρουσίαση των αρχών και των σκοπών του νέου πνευματικού οργανισμού έκανε το μέλος του ΔΣ, δημοσιογράφος και λογοτέχνης κ.  Γιάννης Νικολόπουλος, που ευχήθηκε να γίνει μία νέα εκκίνηση Πολιτισμού για την Ηλεία και τους Ηλείους. Εκ μέρους της οικογένειας του Τάκη Δόξα μίλησε ο κ. Γιώργης Τ. Δόξας που μετέφερε  τις ευχαριστίες του ιδίου και του αδελφού του Ανδρέα, επειδή τιμάται μέσω του ονόματος της Εταιρίας ο πατέρας τους, μία τιμή που αποτελεί μία αναγνώριση του περάσματος του Τ.  Δόξα από τα Ελληνικά γράμματα. Το  ΔΣ της Εταιρίας με βάση το Καταστατικό αποτελούν οι κ. κ. Νίκος Δουφεξής, Βάσος Μικελόπουλος, Θεοφάνης Παπαδόπουλος, Επαμεινώνδας Κωνσταντακόπουλος, Γιάννης Νικολόπουλος, Νίκος Λαμπρόπουλος, Γεώργιος Κουρκούτας, Ανδρέας Καπογιάννης και Κώστας Τριανταφυλλόπουλος.

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Στην συνέχεια τον λόγο πήραν πολλοί από τους παρόντες, που δήλωσαν ¨παρών¨ στην συνολική αυτή προσπάθεια που ενώνει την δημιουργικότητα και την διάθεση προσφοράς στον Πολιτισμό, για μία Ηλεία που θα προχωρήσει με σταθερά και δημιουργικά βήματα.   Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Τάκης Κανελλόπουλος μίλησε για την ανάγκη αφύπνισης του Ηλειακού χώρου, ενώ ο Καθηγητής και τ. Δήμαρχος Γαστούνης κ. Κωνσταντίνος Λούρμπας αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο της Εταιρίας παλιότερα με την μορφή που της είχε δώσει ο αείμνηστος Ηλείος Πανεπιστημιακός Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος. Παρέμβαση έκαναν ο λόγιος και αρθρογράφος  κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, ο δημοσιογράφος, εκδότης της ¨Αυγής¨ Πύργου  και μέλος του ΔΣ  κ. Ανδρέας Καπογιάννης, ο ιατρός και Δημ. Σύμβουλος Ήλιδας κ. Σπύρος Τζουλέκης, ο Μηχανικός και υιός του τ. Δημάρχου Πύργου Γεωργίου Δημητρακόπουλου κ. Λάμπης Δημητρακόπουλος, ο φιλόλογος και λόγιος κ. Γεώργιος Χονδρογιάννης, ο Νομικός και Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Λάλα κ. Αθανάσιος Κατσίμπελης, η Υπεύθυνη των Γενικών Αρχείων του Κράτους στην Ηλεία εκπαιδευτικός κ. Ιωάννα Τζουανοπούλου, ο δάσκαλος και συγγραφέας κ. Βασίλειος Καραβούλιας, η κυρία Λιλίκα Κουμπάτη από την Θεσσαλονίκη, ο ποιητής και εικαστικός κ. Κωνσταντίνος Πέππας, ο υπεύθυνος Πολιτιστικών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας κ.  Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Δικηγόρος κ. Πάνος Δασιός, η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου κ. Ανδριάνννα Αγγελακοπούλου και ο ποιητής κ. Σάκης Γεωργακόπουλος. Όλοι διατύπωσαν τις ιδέες τους για  μία καλύτερη Ηλεία σε επίπεδο Παιδείας και Πολιτισμού, ενώ ενεγράφησαν και πολλά νέα μέλη του νέου πνευματικού οργανισμού.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ «ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΗΛΕΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ»
Όπως αναφέρεται και στην σχετική πρόσκληση για την εκδήλωση της 7ης Ιουνίου, η ίδρυση της Εταιρίας Μελετών και Πολιτισμού ¨ήταν ιδέα και πρωτοβουλία της Κίνησης «Φως της Ολυμπίας» και ομάδας πρωτοβουλίας Ηλείων πνευματικών δημιουργών¨. Το καταστατικό της εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Ηλείας με την υπ΄ αριθ. 1/2014 απόφαση και έχει 33 άρθρα. Ο βασικός σκοπός, που αναφέρεται στο 2ο άρθρο του Καταστατικού, είναι ¨η έρευνα, η μελέτη, η ανάδειξη των προβλημάτων της Ηλείας, η ανάπτυξη της Ηλείας, η συμβολή στην πνευματική καλλιέργεια των κατοίκων της Ηλείας στις τέχνες και τα γράμματα . Μάλιστα, όπως είχε τονίσει σε σχετική του ομιλία ο μεγάλος Ηλείος πνευματικός δημιουργός Τάκης Δόξας ,¨υπάρχουν οφειλές που δεν ξεπληρώνοντας με την αμοιβή ενός μόνο καιρού και μιας μόνο γενιάς. Αλλά μακροπρόθεσμα. Με μια νοσταλγική και αναγκαία επιστροφή σε κάποιες αξίες που με τη δράση τους χάραξαν κάποια ορόσημα στην πορεία αυτού του τόπου ή του άλλαξαν τη φυσιογνωμία δίνοντας του το αγωνιστικό φρόνημα .
pirgiotis.gr
........................................................................................................................................................

Αύρα πολιτισμού στον Πύργο

Από την Εταιρία Ηλειακών Μελετών, Πολιτισμού και Δράσης «Τάκης Δόξας»
Μέσα στην πνιγηρή και σκουποδογόνο ατμόσφαιρα, έπνευσε το Σάββατο βράδυ αύρα πολιτισμού στην καρδιά του Πύργου: το Επαρχείο. Στη λαμπρότητα του καλοκαιρινού απογεύματος, πραγματοποιήθηκε η πνευματική συνάντηση γνωριμίας και συζήτησης ηλείων του Πνεύματος και της Επιστήμης, των Γραμμάτων, της δράσης και της προσφοράς.
Ήταν η Συνάντηση μελών, φίλων και ενεργών πολιτών της ιδρυθείσας προ καιρού Εταιρίας Ηλειακών Μελετών, Πολιτισμού και Δράσης . Του νέου αυτού πνευματικού, πολιτιστικού και κοινωνικού φορέα, που φέρει τιμητικά το όνομα του Ποιητή του Ολυμπιακού Ιδεώδους, συγγραφέα και πνευματικού ταγού Τάκη Δόξα.
Η παρουσία πολλών «εταίρων» απ’ όλη την Ηλεία έδωσε μια ξεχωριστή εικόνα και διάσταση στην εκδήλωση. Την ξεχασμένη εικόνα του Πολιτισμού του Πύργου και της Ηλείας, την κοσμημένη με τις μορφές και τα έργα των μεγάλων δημιουργών τους. Υπό την σκιά της ιστορικής μνήμης, ο Πρόεδρος της Εταιρίας κ. Ν. Δουφεξής και όλοι οι ομιλήσαντες, αναστήλωσαν την ιδέα και το όραμα του Τάκη Δόξα, του Ντίνου Ψυχογιού, του Κων. Ηλιόπουλου, του Διον. Κόκκινου και όλων των εμπνευσμένων Ηλείων της Τέχνης, του στοχασμού και της δημιουργίας, για ένα κίνημα πολιτισμού, για μια συλλογική δράση των πνευματικών δημιουργών, για μια σοβαρή, οργανωμένη και δυναμική πρωτοβουλία και προσπάθεια, που θα στοχάζεται μια ζωή με ποιότητα, μια κοινωνία με ήθος και αρετές. Στη Συνάντηση, ακούστηκε ο καθαρός ενισχυτικός λόγος, οι επαγωγικές σκέψεις και προτάσεις, το ενωτικό και αγωνιστικό πνεύμα, η ευμενής αποδοχή από τους: Γιάννη Νικολόπουλο, Γιώργη Τ. Δόξα, Γ. Κουρκούτα, Τάκη Κανελλόπουλο, Κώστα Λούρμπα, Τ. Νατωνακόπουλο, Ανδρέα Καπογιάννη, Σπύρο Τζουλέκη, Λάμπη Δημητρακόπουλο, Γεω. Χονδρογιάννη, Αθαν. Κατσίμπελη, Ιωάννη Τζουανοπούλου, Βασ. Καραβούλια, Λιλίκα Κουμπάτη, Κων. Πέππα, Γιαν. Παπαϊωάννου, Παν. Δασιό, Ανδριάνα Αγγελακοπούλου, Διον. Γεωργακόπουλο.
Το ¨παρών¨ στην εκδήλωση  έδωσαν ο  ιατρός κ. Σπ. Παπαγεωργίου, ο καθηγητής κ. Γεώργιος Γεωργίου,  η Δικηγόρος και Ποιήτρια κ. Πένυ Στ. Δάγλαρη, ο Μεταλλειολόγος Μηχανικός κ. Χρήστος Σαραντουλάκος, ο Πρόεδρος της Χορωδίας Πύργου κ. Τάσος Παυλίδης, ο ποιητής κ. Γιάννης Τσεμπενέκας, ο τ. Υποδιοικητής ΣΕΤΤΗΛ κ. Ιωάννης Κωνσταντόπουλος, ο ιατρός κ. Πάνος Δημητρακόπουλος, η ποιήτρια και εικαστικός κ. Δέσποινα Παπαδάτου- Καραβούλια, ο εικαστικός από την Αμαλιάδα κ. Στέλιος Καμαρινός, ο ερευνητής και φωτογράφος από την Αρχ. Ολυμπία κ. Γεώργιος Κοσμόπουλος, ο κ. Λάμπης Κούρβας, ο τ. αντιδήμαρχος Πύργου κ. Παύλος Μαλλιόπουλος, ο Γραμματέας της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών Ν. Ηλείας κ. Γιώργος Βασιλόπουλος, ο επιχειρηματίας κ. Βασίλης Ηλιόπουλος, ο αρθρογράφος κ. Νίκος Χειμώνας από την Κρέστενα, ο αρχισυντάκτης της ¨Πρώτης¨ και ιστορικός κ.   Θεόδωρος Λάμπρος, ο Α΄ Αντιπρόεδρος ΕΒΕ Ηλείας κ. Νίκος Παναγιωτακόπουλος, η δασκάλα και μέλος της ¨Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδος¨ κ. Αναστασία Γιαννοπούλου, ο καθηγητής κ. Νικ. Μπεντενίτης κ.ά.
από ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 
==================================================================

Συνάντηση γνωριμίας με τους Ηλείους πνευματικούς δημιουργούς στο ¨Επαρχείο¨ στον Πύργο…(foto)

DSCN9425Η Εταιρία Ηλειακών Μελετών «Τάκης Δόξας» συναντά τους Ηλείους
Με την συμμετοχή δεκάδων Ηλείων από κάθε περιοχή του Νομού πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 7 Ιουνίου 2014 στον φιλόξενο χώρο του ¨Επαρχείου¨ στον Πύργο η Συνάντηση γνωριμίας της νεοϊδρυθείσας Εταιρίας Ηλειακών Μελετών, Δράσης και Πολιτισμού ¨Τάκης Δόξας¨. Στην ανοικτή αυτή εκδήλωση της Εταιρίας, εκδήλωση που απευθυνόταν σε κάθε Ηλείο που πιστεύει στον Πολιτισμό και την Πρόοδο του τόπου μας, παρουσιάστηκε η μορφή και οι στόχοι του νέου αυτού πνευματικού φορέα που φιλοδοξεί να ενώσει τις δημιουργικές δυνάμεις της Ηλείας. Παράλληλα ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις και σκέψεις για την πολιτιστική πορεία και την ανάπτυξη της Ηλείας, καθώς αναπτύχθηκε διάλογος και υπήρξε ευκαιρία γνωριμίας μεταξύ των παρευρεθέντων.
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ
Στην αρχή της εκδηλώσεως εκ μέρους της Εταιρίας ο Γραμματέας του ΔΣ κ. Γιώργος Κουρκούτας παρουσίασε τους Ηλείους που με την παρουσία τους τιμούσαν την εκδήλωση, ενώ ο Πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρίας κ. Νίκος Δουφεξής ευχαρίστησε τους παρόντες, παρουσίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας Ηλειακών Μελετών και εξήγησε ότι στόχος του νέου φορέα είναι να ενώσει τις πνευματικές δυνάμεις του τόπου. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον αείμνηστο Τάκη Δόξα, του οποίου η Εταιρία τιμητικά φέρει το όνομα του, αλλά και στον ρόλο της Αγωνιστικής Κίνησης για το ποίημα «Το Φως της Ολυμπίας», που αποτέλεσε τον πρώτο πυρήνα της Εταιρίας. Την παρουσίαση των αρχών και των σκοπών του νέου πνευματικού οργανισμού έκανε το μέλος του ΔΣ, δημοσιογράφος και λογοτέχνης κ. Γιάννης Νικολόπουλος, που ευχήθηκε να γίνει μία νέα εκκίνηση Πολιτισμού για την Ηλεία και τους Ηλείους. Εκ μέρους της οικογένειας του Τάκη Δόξα μίλησε ο κ. Γιώργης Τ. Δόξας που μετέφερε τις ευχαριστίες του ιδίου και του αδελφού του Ανδρέα, επειδή τιμάται μέσω του ονόματος της Εταιρίας ο πατέρας τους, μία τιμή που αποτελεί μία αναγνώριση του περάσματος του Τ. Δόξα από τα Ελληνικά γράμματα. Το ΔΣ της Εταιρίας με βάση το Καταστατικό αποτελούν οι κ. κ. Νίκος Δουφεξής, Βάσος Μικελόπουλος, Θεοφάνης Παπαδόπουλος, Επαμεινώνδας Κωνσταντακόπουλος, Γιάννης Νικολόπουλος, Νίκος Λαμπρόπουλος, Γεώργιος Κουρκούτας, Ανδρέας Καπογιάννης και Κώστας Τριανταφυλλόπουλος.
ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Στην συνέχεια τον λόγο πήραν πολλοί από τους παρόντες, που δήλωσαν ¨παρών¨ στην συνολική αυτή προσπάθεια που ενώνει την δημιουργικότητα και την διάθεση προσφοράς στον Πολιτισμό, για μία Ηλεία που θα προχωρήσει με σταθερά και δημιουργικά βήματα. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Τάκης Κανελλόπουλος μίλησε για την ανάγκη αφύπνισης του Ηλειακού χώρου, ενώ ο Καθηγητής και τ. Δήμαρχος Γαστούνης κ. Κωνσταντίνος Λούρμπας αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο της Εταιρίας παλιότερα με την μορφή που της είχε δώσει ο αείμνηστος Ηλείος Πανεπιστημιακός Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος. Παρέμβαση έκαναν ο λόγιος και αρθρογράφος κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, ο δημοσιογράφος, εκδότης της ¨Αυγής¨ Πύργου και μέλος του ΔΣ κ. Ανδρέας Καπογιάννης, ο ιατρός και Δημ. Σύμβουλος Ήλιδας κ. Σπύρος Τζουλέκης, ο Μηχανικός και υιός του τ. Δημάρχου Πύργου Γεωργίου Δημητρακόπουλου κ. Λάμπης Δημητρακόπουλος, ο φιλόλογος και λόγιος κ. Γεώργιος Χονδρογιάννης, ο Νομικός και Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Λάλα κ. Αθανάσιος Κατσίμπελης, η Υπεύθυνη των Γενικών Αρχείων του Κράτους στην Ηλεία εκπαιδευτικός κ. Ιωάννα Τζουανοπούλου, ο δάσκαλος και συγγραφέας κ. Βασίλειος Καραβούλιας, η κυρία Λιλίκα Κουμπάτη από την Θεσσαλονίκη, ο ποιητής και εικαστικός κ. Κωνσταντίνος Πέππας, ο υπεύθυνος Πολιτιστικών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Δικηγόρος κ. Πάνος Δασιός, η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου κ. Ανδριάνννα Αγγελακοπούλου και ο ποιητής κ. Σάκης Γεωργακόπουλος. Όλοι διατύπωσαν τις ιδέες τους για μία καλύτερη Ηλεία σε επίπεδο Παιδείας και Πολιτισμού, ενώ ενεγράφησαν και πολλά νέα μέλη του νέου πνευματικού οργανισμού.
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ «ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΗΛΕΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ»
Όπως αναφέρεται και στην σχετική πρόσκληση για την εκδήλωση της 7ης Ιουνίου, η ίδρυση της Εταιρίας Μελετών και Πολιτισμού ¨ήταν ιδέα και πρωτοβουλία της Κίνησης «Φως της Ολυμπίας» και ομάδας πρωτοβουλίας Ηλείων πνευματικών δημιουργών¨. Το καταστατικό της εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Ηλείας με την υπ΄ αριθ. 1/2014 απόφαση και έχει 33 άρθρα. Ο βασικός σκοπός, που αναφέρεται στο 2ο άρθρο του Καταστατικού, είναι ¨η έρευνα, η μελέτη, η ανάδειξη των προβλημάτων της Ηλείας, η ανάπτυξη της Ηλείας, η συμβολή στην πνευματική καλλιέργεια των κατοίκων της Ηλείας στις τέχνες και τα γράμματα . Μάλιστα, όπως είχε τονίσει σε σχετική του ομιλία ο μεγάλος Ηλείος πνευματικός δημιουργός Τάκης Δόξας ,¨υπάρχουν οφειλές που δεν ξεπληρώνοντας με την αμοιβή ενός μόνο καιρού και μιας μόνο γενιάς. Αλλά μακροπρόθεσμα. Με μια νοσταλγική και αναγκαία επιστροφή σε κάποιες αξίες που με τη δράση τους χάραξαν κάποια ορόσημα στην πορεία αυτού του τόπου ή του άλλαξαν τη φυσιογνωμία δίνοντας του το αγωνιστικό φρόνημα .¨
ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Πέραν των προαναφερομένων το ¨παρών¨ στην εκδήλωση έδωσαν ο ιατρός κ. Σπ. Παπαγεωργίου, ο καθηγητής κ. Γεώργιος Γεωργίου, η Δικηγόρος και Ποιήτρια κ. Πένυ Στ. Δάγλαρη, ο Μεταλλειολόγος Μηχανικός κ. Χρήστος Σαραντουλάκος, ο Πρόεδρος της Χορωδίας Πύργου κ. Τάσος Παυλίδης, ο ποιητής κ. Γιάννης Τσεμπενέκας, ο τ. Υποδιοικητής ΣΕΤΤΗΛ κ. Ιωάννης Κωνσταντόπουλος, ο ιατρός κ. Πάνος Δημητρακόπουλος, η ποιήτρια και εικαστικός κ. Δέσποινα Παπαδάτου- Καραβούλια, ο εικαστικός από την Αμαλιάδα κ. Στέλιος Καμαρινός, ο ερευνητής και φωτογράφος από την Αρχ. Ολυμπία κ. Γεώργιος Κοσμόπουλος, ο κ. Λάμπης Κούρβας, ο τ. αντιδήμαρχος Πύργου κ. Παύλος Μαλλιόπουλος, ο Γραμματέας της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών Ν. Ηλείας κ. Γιώργος Βασιλόπουλος, ο επιχειρηματίας κ. Βασίλης Ηλιόπουλος, ο αρθρογράφος κ. Νίκος Χειμώνας από την Κρέστενα, ο αρχισυντάκτης της ¨Πρώτης¨ και ιστορικός κ. Θεόδωρος Λάμπρος, ο Α΄ Αντιπρόεδρος ΕΒΕ Ηλείας κ. Νίκος Παναγιωτακόπουλος, η δασκάλα και μέλος της ¨Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδος¨ κ. Αναστασία Γιαννοπούλου, ο καθηγητής κ. Νικ. Μπεντενίτης κ.ά.



 Amaliada news
====================================================================
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ύψιστη τιμή για μένα και μόνο η πρόσκληση να παραβρεθώ στην πρώτη συνάντηση της Εταιρείας Ηλειακών Μελετών χθες στο Επαρχείο Πύργου.Μια προσπάθεια σύνθεσης δυνάμεων και συνεργαςίας ώστε να κάνουμε "Ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά" της παρακμής του τόπου μας.
Με το όραμα της Πνευματικής, Πολιτιστικής και Κοινωνικής ανανέωσης και με εμπιστοσύνη στις τίμιες και ελεύθερες συνειδήσεις ξεκίνησε ένας νέος φορέας Πολιτισμού για όλην την Ηλεία.

Πρόκειται για την Εταιρεία Ηλειακών Μελετών, Πολιτισμού και Δράσης ¨Τάκης Δόξας¨ που πραγματοποίησε χθες στον Πύργο την πρώτη της γνωριμία με το ηλειακό κοινό.

Η Εταιρεία φέρει το όνομα του Τάκη Δόξα και εκφράζει το πνεύμα και τις αρχές του μεγάλου Ηλείου Πνευματικού Δημιουργού και Συγγραφέα, το έργο του μπορεί να προσφέρει πολλά στην γεμάτη πνευματικά κενά εποχή μας. Με πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας πραγματοποιήθηκε χθες Πανηλειακή Συνάντηση στον φιλόξενο χώρο του Επαρχείου.

Στην Συνάντηση αυτή είχαν κληθεί να συμμετάσχουν τα ιδρυτικά και τα αντεπιστέλλοντα μέλη της Εταιρείας, Ηλείοι Πνευματικοί Δημιουργοί, εκπρόσωποι του χώρου της Επιστήμης και του Πολιτισμού, άνθρωποι της Τέχνης και των Γραμμάτων από όλη την Ηλεία, αλλά και διανοούμενοι και φιλοπρόοδοι πολίτες.

Η Εταιρεία Ηλειακών Μελετών, Πολιτισμού και Δράσης ¨Τάκης Δόξας¨ ιδρύθηκε τους τελευταίους μήνες, αναγνωρισθείσα από το Πρωτοδικείο Ηλείας ως συλλογικός φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.


 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΉΛΩΣΗ






Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ..




ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ....Πριν την εκδήλωση...

Ένας νέος φορέας Πολιτισμού για όλη την Ηλεία

Με το όραμα της Πνευματικής, Πολιτιστικής και Κοινωνικής ανανέωσης και με εμπιστοσύνη στις τίμιες και ελεύθερες συνειδήσεις ξεκινά ένας νέος φορέας Πολιτισμού για όλην την Ηλεία. 

Πρόκειται για την Εταιρεία Ηλειακών Μελετών, Πολιτισμού και Δράσης ¨Τάκης Δόξας¨ που πραγματοποιεί το ερχόμενο Σάββατο 7 Ιουνίου στον Πύργο την πρώτη της γνωριμία με το ηλειακό κοινό. 

Η Εταιρεία φέρει το όνομα του Τάκη Δόξα και εκφράζει το πνεύμα και τις αρχές του μεγάλου Ηλείου Πνευματικού Δημιουργού και Συγγραφέα, το έργο του μπορεί να προσφέρει πολλά στην γεμάτη πνευματικά κενά εποχή μας. Με πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας πραγματοποιείται Πανηλειακή Συνάντηση στον Πύργο, το Σάββατο 7 Ιουνίου 2014, στις 8.30 το βράδυ στον φιλόξενο χώρο του Επαρχείου.

Στην Συνάντηση αυτή έχουν κληθεί να συμμετάσχουν τα ιδρυτικά και τα αντεπιστέλλοντα μέλη της Εταιρείας, Ηλείοι Πνευματικοί Δημιουργοί, εκπρόσωποι του χώρου της Επιστήμης και του Πολιτισμού, άνθρωποι της Τέχνης και των Γραμμάτων από όλη την Ηλεία, αλλά και διανοούμενοι και φιλοπρόοδοι πολίτες. 

Η Εταιρεία Ηλειακών Μελετών, Πολιτισμού και Δράσης ¨Τάκης Δόξας¨ ιδρύθηκε τους τελευταίους μήνες, αναγνωρισθείσα από το Πρωτοδικείο Ηλείας ως συλλογικός φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ από
fakosgeorge.blogspot
iliaoikonimia
pirgiotis.gr
Πρωινή Ενημέρωση
iliapress.gr
Stadion ..konstantinostriantafillopoulos.blogspot.com
odigos.gr
Ανασύσταση Ολυμπιακών Αγώνων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου