ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τρίπτυχο αφιέρωμα στην Αρχαιότητα



ΗΛΕΙΑ
(14/04/2014 11:21)
Μια ξεχωριστή εκδήλωση- αφιέρωμα στο τρίπτυχο των Αρχαιολογικών χώρων της Ηλείας, την Αρχαία Ολυμπία, την Αρχαία Ήλιδα και τον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το βράδυ του Σαββάτου το κοινό που γέμισε την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου Πύργου. Την εκδήλωση (σ.σ. που τελούσε υπό την αιγία του Δήμου Πύργου) διοργάνωσε η Πολιτιστική Λέσχη Τραπεζικών Ηλείας ενώ τιμώμενο πρόσωποήταν ο Ηλείος μουσικοσυνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος.


Γιώργος Γουβιάς


Η έναρξη της εκδήλωσης που έφερε τον τίτλο «Ηλείας Εγκώμιον» έγινε με τον χαιρετισμό του πρόεδρου της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών Ηλείας, Κώστα Τριανατφυλλόπουλου, που ευχαρίστησε το κοινό για την μαζική παρουσία του τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι στόχος της εκδήλωσης είναι, η προβολή του τόπου μέσω των αρχαιολογικών χώρων που διαθέτει η Ηλεία, αλλά και αξίωση επιστροφής των αρχαιοτήτων από τον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στην κοιτίδα τους.

Εισηγήτρια στην εκδήλωση ήταν η διευθύντρια της Ζ`Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Ολυμπίας Γεωργία Χατζή.
Η κα Χατζή μιλώντας για την Αρχαία Ολυμπία, κι αφού πρώτα έκανε μικρή αναφορά στο ιστορικό του χώρου, τόνισε ότι σήμερα τα μνημεία της μεταδίδουν αναλλοίωτα τα μηνύματα των Ολυμπιακών ιδεωδών διδάσκωντας τον επισκέπτη να επιδιώκει και να κερδίζει κότινους ηθικούς.
Μιλώντας για τον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα ανέφερε ότι ήταν ένα από τα πρώτα μνημεία που η UNESCO ενέταξε στον Παγκόσμιο κατάλογο της το 1986. Δήλωσε επίσης κατηγορηματικά ότι είναι ύψιστου σημασίας η επιστροφή της μαρμάρινης ζωοφόρου που κλάπηκε από τον ναό σε κατ` επίφασιν ανασκαφικές εργασίες το 1812.
Τέλος, η κα Χατζή, μιλώντας για την Αρχαία Ήλιδα τόνισε την σπουδαιότητα της ως πρωτεύουσα του κράτους των Ηλείων, έκανε αναφορά στις ανασκαφές που έγιναν το 1910 και έφεραν το χώρο στην επιφάνεια χωρίς να παραλείψει ν` αναφερθεί στο Αρχαιολογικό μουσείο που λειτουργεί στην περιοχή από το 2004.
"Παρεμβολές" κατά την διάρκεια των ομιλιών της κα Χατζή διαβάζοντας αποσπάσματα από ποιήματα και πεζά έκαναν οιΠαύλος ΑυγερινόπουλοςΙωάννα Τζουανοπούλου και Μαρία Μπίρμπα, ενώ έγινε και προβολή σχετικών βίντεο που αφορούσαν στους αρχαιολογικούς χώρους.
Λίγο πριν ξεκινήσει το ψυχαγωγικό μέρος της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών Ηλείας, Κώστας Τριανατφυλλόπουλος απένειμε τιμητική πλακέτα στον συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλο για την πολύχρονη προσφορά του στον Πολιτισμό και τη Μουσική.
Φανερά συγκινημένος, ο Ηλίας Ανδριόπουλος ανέφερε πως... "η τιμητική πλακέτα που μου απονέμετε εδώ, σε αυτή την αίθουσα και σε αυτή την πόλη, που με δένουν μαζί της πολύχρωμες αναμνήσεις και έντονες συναισθηματικές φορτίσεις, αποτελεί για μένα ύψιστη τιμή και σας ευχαριστώ για την πρωτοβουλία σας, μέσα από την ψυχή μου".
Ο κ. Ανδριόπουλος έκανε αναφορά στην πρωτόγνωρη πνευματική-καλλιτεχνική άνθιση του Πύργου, από τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα, που κράτησε τα πράγματα σε ακμή μέχρι την δεκαετία του 1950. Μίλησε επίσης για τα όσα του είχε εξομολογηθεί ο Μίκης Θεοδωράκης, που υπήρξε μαθητής στο Γυμνάσιο του Πύργου πριν από τον Β` Παγκόσμιο πόλεμο για το πολιτιστικό επίπεδο της πόλης, αναφέροντας ενδεικτικά κάποιους λογοτέχνες, που υψώθηκαν και πέρα από τα σύνορα της πόλης, αποσπώντας πανελλήνια αναγνώριση, όπως ο Τάκης Σινόπουλος, ο Παύλος Μάτεσις, ο Τάκης Δόξας, ο Γιώργης Παυλόπουλος, ο Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος και άλλοι.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν το φημισμένο «Κουαρτέτο νυκτών εγχόρδων Ζακύνθου» και οι καταξιωμένοι μουσικοίΓιώργος Γκιτζίρης και Χαρά Σκουλαρίκου από την ορχήστρα "Τα Χρώματα της Ήλιδας" που παρουσίασαν (και) τραγούδια του Ηλία Ανδριόπουλου.