Powered By Blogger

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Φορολογία ή Δήμευση; του καθ.Συνταγματικού Δικαίου και Προέδρου της Ενωσης Ενεργών Πολιτών κ.Ανδρ.Δημητρόπουλου

·Α Π Ο Ψ Ε Ι Σ...
 Φορολογία ή Δήμευση;

Η φορολογική υποχρέωση των Ελλήνων προβλέπεται συνταγματικά. «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους» άρθρ. 4 παρ.5 Σ). Όμως η κρατική φορολογική εξουσία δεν είναι συνταγματικά απεριόριστη. Η φορολόγηση υπόκειται σε σαφή όρια που θέτει ο συντακτικός νομοθέτης. Κυρίως η επιβολή φορολογίας σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να απειλεί την ίδια την υπόσταση, την υγεία και την αξιοπρεπή διαβίωση των Ελλήνων πολιτών και των οικογενειών τους (άρθρ. 2 παρ.1, 7, 21 Σ). Επίσης το Σύνταγμα απαγορεύει την δ η μ ε υ τ ι κ ή φ ο ρ ο λ ο γ ί α δηλαδή τη φορολογία, που ουσιαστικά έχει αποτελέσματα δήμευσης. 


Ο συντακτικός νομοθέτης προστατεύει την ιδιοκτησία των πολιτών άρθρ. 17 παρ.1Σ) και απαγορεύει την στέρησή της με οποιοδήποτε τρόπο. Απαγορεύει δηλαδή την υπερφορολόγηση η οποία ισοδυναμεί με αντισυνταγματική στέρηση της ιδιοκτησίας και αντιβαίνει στο άρθρο 17Σ. Η μέσω της υπέρμετρης φορολόγησης στέρηση της ιδιοκτησίας ισοδυναμεί άλλωστε με έμμεση γενική δήμευση, η οποία ρητά απαγορεύεται και επιτρέπεται μόνο ως μέτρο ασφαλείας και όχι ως ποινή αναφορικά προς τα προϊόντα εγκλήματος και υπό τι προ¨>υποθέσει3ς του άρθρου 76 ΠΚ αλλά καις τις περιπτώσεις αυτές το Σύνταγμα απαγορεύει την γενική δηλαδή την επεκτεινόμενη σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία.
 
 Η ψήφιση στις 21/12/2013 του νέου φορολογικού νόμου επιφέρει νέα αβάστακτα – και όχι απλά δυσβάστακτα- φορολογικά βάρη στους Έλληνες τη στιγμή κατά την οποία το κράτος όφειλε λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης της τεράστιας ανεργίας και της μείωσης των εισοδημάτων να προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας. Είναι προφανές ότι με τη μορφή της φορολογίας έχει αρχίσει η δήμευση της περιουσίας των Ελλήνων.


  • ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ  
    Καθηγητής της Νομικής Σχολής του
    Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών 
    Πρόεδρος της Ένωσης Ενεργών Πολιτών Ελλάδος  



              Το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου,
     στον Πύργο (στην αίθουσα του Πολιτιστικού κέντρου στο Δημαρχείο, κεντρική πλατεία], 
    ώρα 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί:
              Ομιλία από τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών  
    και Πρόεδρο της Ένωσης Ενεργών Πολιτών Ελλάδος 
     κ. ΑΝΔΡΕΑ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ
                      με θέμα
     ''Δημοκρατία και Μνημόνιο''
     



    από την προηγούμενη ομιλία του κ. Ανδρ.Δημητρόπουλου στον Πύργο.....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου