Powered By Blogger

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Τι είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών /εξελίξεις στις Τρπαεζες




Τι είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - Διαβάστε το νόμο



Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και η σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αποτελούν συστημικά προϋπόθεση για την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και άρα και για την πολυπόθητη ανάκαμψη.Υπάρχει βέβαια το μείζον ηθικό ζήτημα για το αν πρέπεινα διατηρήσουν οι τράπεζες τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα αλλά και τις ίδιες διοικήσεις τη στιγμή που το Δημόσιο συνεισφέρει δεκάδες δις ευρώ στη διάσωσή τους. 

Οι έννοιες κλειδιά της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Κοινές μετοχές (με ψήφο):

Μετοχές με δικαίωμα ψήφου στη συνέλευση των μετόχων της τράπεζας –άρα και με δικαίωμα παρέμβασης στην πολιτική της, χωρίς προτεραιότητα επαναγοράς τους από τους παλιούς μετόχους.

Κοινές μετοχές χωρίς ψήφο:


Έχουν προκριθεί ως επιλογή για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και πρόκειται για μετοχές χωρίς προτεραιότητα επαναγοράς τους από τους παλιούς μετόχους, αλλά και χωρίς δικαίωμα ψήφου για το νέο τους κάτοχο (στην προκειμένη περίπτωση το κράτος) που δεν θα έχει δηλαδή δικαίωμα παρέμβασης στην πολιτική της τράπεζας.

Προνομιούχες μετοχές: είναι εξαγοράσιμες σε βάθος χρόνου με προτεραιότητα επαναγοράς τους από τους παλιούς μετόχους των τραπεζών. Επιπλέον, οι νέοι κάτοχοι των προνομιούχων μετοχών (κράτος) δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, συνεπώς δεν μπορούν να παρεμβαίνουν στην πολιτική των τραπεζών.

Μετατρέψιμα Ομολογιακά δάνεια (coco’s): είναι ένα σταθερής ή κυμαινόμενης απόδοσης χρεόγραφο, το οποίο δίνει το δικαίωμα στον ομολογιούχο να μετατρέψει σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα το ομόλογό του σε νέες μετοχές, οι οποίες προέρχονται από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Warrants: Παραστατικά απόκτησης μετοχών. Αποτελούν ουσιαστικά δικαίωμα -αλλά όχι υποχρέωση- του κατόχου τους να αγοράσει μετοχές σε προκαθορισμένη τιμή οποτεδήποτε θέλει μέχρι ένα προκαθορισμένο μελλοντικό χρονικό σημείο. Όταν ένα warrant εξασκηθεί, η εταιρεία πρέπει να εκδώσει νέες μετοχές και σαν αποτέλεσμα θα αυξηθεί ο αριθμός των μετοχών της εταιρείας. Παράδειγμα: Όταν λέμε π.χ. ότι η αναλογία μετοχών-warrants είναι 1 προς 4 εννοούμε ότι: για κάθε μετοχή που αγοράζει κάποιος τώρα, στο μέλλον αποκτά 4.

CoreTier1: Είναι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, δηλαδή το ποσοστό ιδίων κεφαλαίων σε σχέση με το «άνοιγμα» της τράπεζας. Αυτή τη στιγμή, καθορίζεται τόσο για τις ελληνικές όσο και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες στο 8-10%. Π.χ. (πολύ απλοϊκά) Εάν μία τράπεζα έχει ανοιχτεί σε δάνεια και επενδύσεις ύψους 10 δις, θα πρέπει να έχει πίσω στο ταμείο της τουλάχιστον το 1 δις.

Τα καίρια πλήγματα στη ρευστότητα των τραπεζών


Φυγή καταθέσεων (ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πριν το 2009 οι καταθέσεις μας ήταν περίπου 250 δις ενώ σήμερα έχουν πέσει στα 170 δις): Λόγω συνεχώς εντεινόμενου κλίματος ανασφάλειας στην ελληνική οικονομία (κάθε φορά που ακούγονται φράσεις του τύπου «πάγωμα δόσης», «καταγγελία του Μνημονίου» ή «επιστροφή στη δραχμή» πολλά δις καταθέσεων κάνουν φτερά) αλλά και λόγω ύφεσης, αφού ένα ποσοστό των καταθέσεων καταναλώθηκε..

Επισφάλειες: Τα «κόκκινα» δάνεια που δεν εξυπηρετούνται από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και δεν έχουν προοπτική να εισπραχθούν από την τράπεζα –είτε λόγω πτώχευσης του οφειλέτη είτε λόγω έλλειψης εγγυήσεων- ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τα 50 δις ευρώ. Τις επισφάλειες αυτές κλήθηκε να ελέγξει (με αμφίβολο τρόπο –λόγω κυρίως παράλειψης ελέγχου των off-shore του εξωτερικού) το προηγούμενο έτος η Blackrock στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, για τις οποίες οι τράπεζες φαίνεται ότι θα χρειαστούν πάνω από 10 δις επιπλέον προβλέψεων στους ισολογισμούς τους (αφού πριν τη Blackrock οι τράπεζες φαίνεται πως είχαν ήδη εγγράψει περίπου 15 δις προβλέψεις λόγω επισφαλειών).

PSI: Τον Οκτώβριο 2011 αποφασίστηκε το οριστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους άνω του 50% (ονομαστική αξία). Οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν σε αυτό με ομόλογα αξίας περίπου 50 δις ευρώ (υπέστησαν 53,7% κούρεμα της ονομαστικής αξίας των ομολόγων και άνω του 80% πραγματικές ζημιές-αφού αυτή τη στιγμή τα νέα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται στο 17-18% της αξίας τους).


Η απόφαση για ανακεφαλαιοποίηση


Έτσι, λοιπόν, στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου του 2011, μαζί με το οριστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους και το δεύτερο πακέτο δανεισμού της χώρας, αποφασίστηκε και ένα ποσό-δάνειο ύψους περίπου 35 δις από τον Προσωρινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Τα λεφτά αυτά προορίζονταν για το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), στο οποίο υπήρχαν ήδη 10 δις από το 1ο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας (1ο Μνημόνιο).

Μετά και το νέο αυτό ποσό, τα κεφάλαια του Ταμείου, σήμερα, προσδιορίζονται συνολικά στα 50 δις ευρώ. Από αυτά, τα 18 δις δόθηκαν τον Απρίλιο του 2012 ως προκαταβολή για την ανακεφαλαιοποίηση των 4 βιώσιμων μεγάλων τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank) και επιπλέον άλλα 7 δις ευρώ πήγαν για την ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ μετά την απορρόφησή της από την Πειραιώς. Τέλος, τα υπόλοιπα 23-25 δις που ελήφθησαν από την πιο πράσφατη δόση του δανείου που πήρε η χώρα προσδοκάται να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.

Ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αποτελεί φλέγον οικονομικό, πολιτικό, ιδεολογικό αλλά και ηθικό ζήτημα. Απασχόλησε έντονα την κυβέρνηση Παπανδρέου, στη συνέχεια την προηγούμενη κυβέρνηση Παπαδήμου και, τώρα, η κυβέρνηση Σαμαρά δοκιμάζει ίσως ακόμα και τη συνοχή της- αφού προεκλογικά, κανείς δεν ήθελε να αναλάβει την ευθύνη, ο ένας πετούσε την «καυτή πατάτα» στον άλλον και η οριστικοποίηση των όρων δεν έγινε ποτέ.


Ο νέος νόμος Στουρνάρα για την ανακεφαλαιοποίηση


Σύμφωνα με τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το Core 1 (δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας) θα είναι στο 9% μέχρι το 2014, δηλαδή μια τράπεζα πρέπει να έχει το 9% του σταθμισμένου ενεργητικού της, τα περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή τα δάνεια, τα ομόλογα, ακίνητα.

Κάθε τράπεζα πρέπει να έχει το 9% είτε σε μετρητά, είτε σε κέρδη. Όπως είναι γνωστό η Τράπεζα της Ελλάδος με απόφαση της είχε μειώσει τον δείκτη σε 8% μέχρι να εκταμιευθεί η δόση. Περαιτέρω, η συμμετοχή των ιδιωτών θα είναι 10%. Σε ό,τι αφορά τον δείκτη το 6% θα καλυφθεί από τις μετοχές και το 3% από τα μετατρέψιμα ομολογιακά (Convertible Bonds).

Η τιμή της διάθεσης των μετοχών θα υπολογιστεί με τον μέσο όρο των 50 ημερών πριν την ανακοίνωση της αύξησης. Στις αυξήσεις κεφαλαίου θα εκδοθούν και τα μετατρέψιμα ομολογιακά (Cocos) τα οποία θα έχουν τόκο 7%. Τα warrants, δηλαδή τα μελλοντικά δικαιώματα αγοράς κοινών μετοχών θα είναι 9 προς 1, δηλαδή αν καλυφθεί το 10% της ελάχιστης συμμετοχής θα μπορούν οι μέτοχοι να έχουν δικαίωμα να αγοράσουν έως και το 90% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Τα δικαιώματα θα έχουν τόκο 3%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει διευκρινιστεί πως θα καταβάλλεται ο τόκος όταν οι τράπεζες δεν έχουν κέρδη. Πιθανότατα, οι τόκοι θα ανακεφαλαιοποηθούν και θα διανεμηθούν ως μετοχές, εξέλιξη που σημαίνει ότι θα εκδοθούν πολλές μετοχές που θα προκαλέσουν αραίωση στην περιουσία των μετόχων.

Διαβάστε τι προβλέπεται στην πράξη του υπουργικού συμβουλίου για την ανακεφαλαιοποίση των Τραπεζών


Τι γίνεται με το ΤΧΣ


Οι μετοχές που αποκτά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις αυξήσεις κεφαλαίου μπορούν να μεταβιβάζονται από το Ταμείο σε τρίτα πρόσωπα και δεν είναι δεκτικές εισαγωγής σε οργανωμένη αγορά μέχρι την λήξη της διάρκειας του ΤΧΣ (30 Ιουνίου 2017).
Ουσιαστικά εδώ δίνεται η δυνατότητα στους μετόχους, καθ’όλο το διάστημα της 5ετίας που το ΤΧΣ θα κατέχει τις μετοχές τους, εάν βρίσκουν χρήματα (π.χ. από πώληση μιας θυγατρικής) να τις επαναγοράζουν ώστε να μικραίνει η συμμετοχή του Ταμείου στις τράπεζες. Επιπλέον, οι τραπεζικές μετοχές θα μπορούν να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο κανονικότατα.

- «Κατάργηση της κερδοφορίας ως στόχο για τη συμμετοχή του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο, καθώς λόγω της οικονομικής συγκυρίας καθίσταται αβέβαιη ή ανέφικτη».

- «Παράταση του χρόνου που προβλέπεται στο επιχειρησιακό σχέδιο για τη βιωσιμότητα του πιστωτικού ιδρύματος από τρία σε πέντε χρόνια»
Είχε ξεκινήσει με προθεσμία 3 ετών, είχε γίνει 3 + 2 υπό προϋποθέσεις και τώρα κλείνει επίσημα στα 5 χρόνια το περιθώριο των τραπεζιτών να ανακτήσουν το σύνολο των μετοχών των τραπεζών τους και επομένως να επιστρέψουν τα χρήματα της ενίσχυσης στο κράτος.

- Δυνατότητα του Ταμείου να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο πιστωτικών ιδρυμάτων και με άλλα μετατρέψιμα χρηματοπιστωτικά μέσα, πέραν των ήδη προβλεπόμενων κοινών μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών.
Σημειώνεται ότι «άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα» θεωρούνται και οι προνομιούχες μετοχές..

-Ελάχιστη συμμετοχή κατά 10% των ιδιωτών μετόχων στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών προκειμένου να συμμετέχει και το ΤΧΣ σε αυτές και να τις ανακεφαλαιοποιήσει.


Το χαμένο στοίχημα των συγχωνεύσεων:

Όταν ξεκίνησε η κρίση το 2008 και οι τράπεζες απέσπασαν από την κυβέρνηση Καραμανλή το πακέτο Αλογοσκούφη των 28 δις κρατικής στήριξης με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές, άνοιξε ο χορός των αφειδών ενέσεων ρευστότητας στις τράπεζες από το ελληνικό Δημόσιο χωρίς αυτό να αποκομίζει κανένα όφελος ούτε για τα κρατικά ταμεία αλλά ούτε καν για την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι για μεγάλο διάστημα οι τράπεζες επικαλούμενες προβλήματα ρευστότητας αντλούσαν συνεχώς δεκάδες δις ενισχύσεων από το ελληνικό Δημόσιο για φτηνό δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (δίδοντας ως ενέχυρο τα ελληνικά κρατικά ομόλογα), αλλά την ίδια στιγμή αυτές παρουσίαζαν μηδενική ή και αρνητική πιστωτική επέκταση.

Ταυτόχρονα, και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, ουδέποτε διαπραγματεύονταν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, προκειμένου να δημιουργηθούν 2 ή 3 ισχυροί τραπεζικοί πυλώνες που θα στήριζαν αναλόγως και τη χειμαζόμενη ελληνική πραγματική οικονομία, τις επενδύσεις και την αγορά και με τη σειρά τους οι πολίτες θα εμπιστεύονταν και θα στήριζαν με τις καταθέσεις τους.

Οι σημερινές συγχωνεύσεις που δρομολογούνται πλέον κατόπιν «εορτής» και την έσχατη στιγμή προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να ανακεφαλαιοποιηθούν, εάν είχαν γίνει όταν άρχισαν να διαφαίνονται τα πρώτα σύννεφα της κρίσης, ενδεχομένως, να μην είχαμε μπει καν στη διαδικασία να φορτωθεί το ελληνικό Δημόσιο επιπλέον 50 δις χρέους για την ανακεφαλαιοποίησή τους και ενώ, μάλιστα, οι μεγαλομέτοχοί τους συνεχίζουν ευθαρσώς να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους…
από Peramatozoa
8.4.2013
  . .  . . . . . . . . . . .  . . .  . . . . . ..




πριν λίγες ημέρες........................

Κομισιόν: Δεν υπάρχει βέτο στη συγχώνευση Εθνικής - Eurobank

 
Παρασκευή, 05 Απρίλιος 2013 15:15




Διέψευσε την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, ότι η τρόικα έχει θέσει βέτο για συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank. Σημείωσε ωστόσο ότι η συγχώνευση θα πρέπει να γίνει κατά τρόπο συμβατό προς την κοινοτική νομοθεσία, αλλά και κατά τρόπο που δεν θα επιβαρύνει το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι επί του θέματος αυτού ο ρόλος της τρόικας είναι να διαπιστώνει αν η Ελλάδα είναι εντάξει ως προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης
από Pirgiotis.gr
==================================================================


Το ΤΧΣ αναλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση Εθνικής - Eurobank

 
Δευτέρα, 08 Απρίλιος 2013 07:17

To Tαμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank καθώς οι διοικήσεις τους αδυνατούν να καλύψουν το 10% της απαιτούμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου από ιδιωτικά κεφάλαια. Η ΤτΕ ανακοίνωσε ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης για Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς, προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί εως το τέλος Απριλίου. Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς, διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών.


Προχωρούν ξεχωριστά οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών Εθνικής και Eurobank που βρισκόντουσαν στην τελική διαδικασία της μεταξύ τους συγχώνευσης με στόχο να προχωρήσουν σε ανακεφαλαιοποίηση του νέου ενιαίου σχήματος μόλις ολοκληρωνόταν η νομική τους συγχώνευση τον Ιούνιο.
Πλέον οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες προχωρούν η κάθε μία σε ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση (οι τράπεζες Alpha Bank και η Πειραιώς έχουν ήδη δρομολογήσει τις σχετικές διαδικασίες).
Σε ανακοίνωσή της η ΤτΕ, ανέφερε επιπρόσθετα ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις συμπληρώνει στην ανακοίνωσή της  η ΤτΕ

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Τραπέζης της Ελλάδος , οι διοικήσεις των δύο τραπεζών απέστειλαν, όπως ανέφεραν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, επιστολές προς την Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν είναι πιθανόν να μπορέσουν να «σηκώσουν» το βάρος του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση της κάθε μιας.
Με αποτέλεσμα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αρχίζει τις διαδικασίες για να τις αναλάβει και να τις ανακεφαλαιοποιήσει.

Μετά από αυτές τις συγκεκριμένες εξελίξεις, το ΤΧΣ ως βασικός πλέον μέτοχος των τραπεζών Εθνικής και Eurobank, θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε μεταγενέστερο χρόνο η συγχώνευση, ή εάν οι δύο τράπεζες θα πωληθούν.
Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρει ότι οι έως τώρα διαδικασίες για τη συγχώνευση Εθνικής και Eurobank αναστέλλονται και την τελική απόφαση για τη συγχώνευση ή μη, θα λάβει το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος. Ερωτηθείς, εάν το ΤΧΣ μπορεί να αποφασίσει την πώληση των δύο τραπεζών ξεχωριστά,το ίδιο στέλεχος έλεγε, ότι το ΤΧΣ μπορεί να πάρει όποια απόφαση θέλει, με βάση τα κριτήρια που θα θέσει.

Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται εντός της ημέρας από την Εθνική Τράπεζα και την Εurobank.
  • Πηγή: Α' Πρόγραμμα - ΑΜΠΕ 
  • Pirgiotis.gr
  • . . . ............................................................................. . . . 

ΠΟΙΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥΣ - Η τουρκική Finansbank "βούλιαξε" την Εθνική - Προσπάθεια εργαζομένων για διάσωση


Η Εθνική θα ζητήσει από τους εργαζόμενούς της και όποιους διώτες θέλουν τα κεφάλαια προκειμένου να συγκεντρώσει περίπου 950 εκατ. ευρώ από ιδιώτες μετόχους...
και αντιστοίχως η τρέχουσα διοίκηση της Eurobank, απαλλαγμένη από τον παλαιό μέτοχό της, θα επιχειρήσει με ίδιες δυνάμεις να επιτύχει την αύξηση κεφαλαίου των περίπου 580 εκατ. ευρώ.

Πάντως την Εθνική την έχει βουλιάξει η εξαγορά και η εν συνεχεία αδυναμία πώλησης της τουρκικής Finansbank.Αν είχε εκείνα τα 5,1 δισ, που δήθεν ενδιαφερόντουσαν να προσφέρουν ως αντάλλαγμα οι επενδυτές από το Κατάρ, τώρα όλα θα ηταν διαφορετικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν βολιδοσκοπηθεί και θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι με ένα ή και δύο μισθούς,αλλά και επιχειρηματίες που εμπιστεύονται το μάνατζμεντ. Αν επιτύχει θα πρόκειται για πείραμα λαϊκού καπιταλισμού, καθώς θα αναδειχθεί μοναδικό σχήμα μετόχων - εργαζομένων και στελεχών. Όλα αυτά με την ελπίδα να συγκεντρώσουν το 10% από ιδιώτες μετόχους και να αποτρέψουν τον απόλυτο έλεγχό τους από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Φαίνεται ότι υπάρχει αποδοχή της προσπάθειας από τους εργαζόμενους, καθώς όλων οι θέσεις κινδυνεύουν αν περιέλθουν οι τράπεζες στον έλεγχο του ΤΧΣ.
Πρόκειτια για πλήρη καταστροφή των μετόχων των δύο πλευρών. Με τις μέχρι τώρα εξελίξεις, χάνουν τα λεφτά τους ασφαλιστικά ταμεία ΝΠΔΔ που έχουν το 12,2%, ασφαλιστικά ταμεία ΝΠΙΔ που έχουν το 4,2%, η Εκκλησία της Ελλάδος και οι Μητροπόλεις που έχουν το 1,5%, ιδρύματα και κληροδοτήματα που έχουν το 3,2%.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με τη μετοχική σύνθεση της Εθνικής, τα χρήματά τους χάνουν:

- Νομικά πρόσωπα εξωτερικού (22,7%)

-  Φυσικά πρόσωπα εξωτερικού (0,9%)

- Ιδιώτες επενδυτές εσωτερικού (49,2%)

- Θεσμικοί επενδυτές εσωτερικού (2,0%)

- ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ (3,2%)

- Λοιποί μέτοχοι (που κατέχουν το 0,9%)

Kρίσιμο μέγεθος τώρα αποτελεί το αποθεματικό που έχει απομείνει στο ΤΧΣ μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις, το οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ξεπερνά τα 4,5 δισ. ευρώ. Εάν αυτό το αποθεματικό χρησιμοποιηθεί ή εξανεμιστεί για κάποιους λόγους που προέρχονται από πρόσθετες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης εξαιτίας επιδείνωσης των μεγεθών της οικονομίας για οποιαδήποτε από τις τράπεζες, τότε οι εφεδρείες σταθεροποίησης των τραπεζών τελειώνουν.

Μαθηματικά σε μια τέτοια περίπτωση αυτό θα μπορούσε να ανοίξει κουβέντα για λύση που θα αφορούσε και τις ανασφάλιστες καταθέσεις, δηλ. αυτές που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι μέτοχοι θα δουν την τιμή των τραπεζικών μετοχών που κατέχουν να ελαχιστοποιείται, με δεδομένο ότι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου δεν θα καλυφθούν, αφού ο στόχος για κάλυψη τουλάχιστον 10% από ιδιώτες μετόχους δεν θα επιτευχθεί. Αυτό θα συμβεί γιατί εκατομμύρια νέες μετοχές θα διατεθούν αποκλειστικά στο ΤΧΣ. Έτσι, η τιμή ανά μετοχή θα πιεστεί σημαντικά, λόγω υπερπληθωρισμού των μετοχών.

Με την εξέλιξη που διαδραματίζεται, όλα δείχνουν ότι η Εθνική Τράπεζα τίθεται εκτός ελέγχου του ευρύτερου ελληνικού Δημοσίου με άγνωστες συνέπειες για τη νέα δομή διοίκησης και τις προτεραιότητες αυτές.

Oύτε οι καταθέσεις πάνω από τις 100.000 εμφανίζονται ασφαλείς, καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν τις εγγυάται. Το τραγικό είναι ότι θα πουληθεί άμεσα η Finansbank και θα βγάλει και με το παραπάνω το ΤΧΣ τα λεφτά που έχει "επενδύσει"
.

 defencenet.gr
GOUROU.GK
 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .



04/06/2013 - 16:50
Από σήμερα οι περίπου 400.000 μικρομέτοχοι των πιστωτικών ιδρυμάτων, καλούνται να μετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών επενδύοντας εκατομμύρια ευρώ στις AlphaBank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα.  
Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Alpha Bank θα εγκρίνει σήμερα Σάββατο την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας ύψους 4,571 δισ. ευρώ, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Η Alpha Bank αποσκοπεί στην υπερκάλυψη του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής και ζητά από τους μετόχους της 550 εκατ. ευρώ. 
Πάντως, ενώ η διαδικασία της κεφαλαιακής ενίσχυσης βρίσκεται στην τελική ευθεία, οι επενδυτές έχουν ακόμη απέναντι τους θολό τοπίο, καθώς δεν έχουν ανακοινωθεί οι τιμές της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ή όροι με τον χρόνο και την αναλογία των reverse split των τραπεζικών μετοχών. 
Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου καθίστανται πιο περίπλοκες σε σχέση με το παρελθόν λόγω των δικαιωμάτων ή "warrants", της δυνατότητας δηλαδή που θα έχουν όσοι συμμετέχουν στην αύξηση να αποκτήσουν επιπλέον μετοχές σε προκαθορισμένη τιμή.
Αναλυτές τονίζουν ότι όταν και αν οι τράπεζες επιστρέψουν σε κερδοφορία και οι μετοχές τους ανεβούν, όσοι έχουν στα χέρια τους τα warrants θα βγουν πολλαπλά κερδισμένοι, καθώς τα οφέλη τους θα είναι δεκαπλάσια από την αρχική επένδυση.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
,,,........................................................................................................................................................



04/08/2013 - 17:17
Σε αφελληνισμό και έλεγχο του τραπεζικού συστήματος της χώρας, στοχεύουν οι παρεμβάσεις της τρόικας στην υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών Εθνικής και Eurobank που οδηγούν τις δύο Τράπεζες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αναφέρει η ΟΤΟΕ, σε σημερινή της ανακοίνωση.
Η απόφαση αυτή που επιβλήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση από την τρόικα έχει και οικονομικούς και πολιτικούς στόχους, που αποβλέπουν στον έλεγχο όχι μόνο της ελληνικής οικονομίας, αλλά και κάθε δυνατότητας εθνικής πολιτικής παρέμβασης στις εξελίξεις στο μέλλον, αναφέρει η ΟΤΟΕ.
Στην ανακοίνωση της η ΟΤΟΕ αναφέρει ότι η κυβέρνηση ήταν κατώτερη των περιστάσεων και δέσμια των μνημονιακών επιλογών που επέβαλε η τρόικα σε βάρος τής ελληνικής κοινωνίας, της οικονομίας και της χώρας.
Η ΟΤΟΕ, θεωρεί ότι, αυτή η εξέλιξη που υπονομεύει συνολικά το τραπεζικό σύστημα της χώρας, δεν πρέπει και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ολόκληρο το κείμενο

Αθήνα, 8 Απριλίου 2013

ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ Η ΟΤΟΕ
ΟΧΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ


Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ στη σημερινή συνεδρίασή του κατέληξε στις εξής αποφάσεις:

1.ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ EUROBANK


Σε αφελληνισμό και έλεγχο του τραπεζικού συστήματος της χώρας στοχεύουν οι παρεμβάσεις της Τρόικας στην υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών Εθνικής και Eurobank που οδηγούν τις δύο Τράπεζες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Η απόφαση αυτή που επιβλήθηκε στην Ελληνική Κυβέρνηση από την Τρόικα έχει και οικονομικούς και πολιτικούς στόχους, που αποβλέπουν στον έλεγχο όχι μόνο της ελληνικής οικονομίας αλλά και κάθε δυνατότητας εθνικής πολιτικής παρέμβασης στις εξελίξεις στο μέλλον.
Δυστυχώς, αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά ότι η Κυβέρνηση ήταν κατώτερη των περιστάσεων και δέσμια των μνημονιακών επιλογών που επέβαλε η Τρόικα σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας, της οικονομίας και της χώρας.
Η ΟΤΟΕ, θεωρεί ότι, αυτή η εξέλιξη που υπονομεύει συνολικά το τραπεζικό σύστημα της χώρας, δεν πρέπει και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή.
Αν η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών ως, μοιραίοι και άβουλοι δεν μπορούν να υψώσουν το ανάστημά τους και έχουν παραδοθεί άνευ όρων στις επιλογές της Τρόικας… κάποιοι άλλοι πρέπει να αντισταθούν.
Το συνδικαλιστικό κίνημα, η ελληνική κοινωνία και οι παραγωγικοί φορείς, πρέπει να απαιτήσουν ΤΩΡΑ να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής και της Eurobank όπως και των άλλων Τραπεζών και να μην περάσουν στον απόλυτο έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Όσοι σχεδίασαν την απομόνωση και τελικά την υπονόμευση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank για να ελέγξουν περαιτέρω και καθοριστικά, οικονομικά και πολιτικά την πορεία της χώρας, πρέπει να πάρουν απάντηση ΤΩΡΑ.
Το Τραπεζικό Σύστημα της χώρας ανήκει στον Ελληνικό λαό και πρέπει επιτέλους όσοι κυβερνούν τη χώρα ή διοικούν τις Τράπεζες να το καταλάβουν.
Προειδοποιούμε Κυβέρνηση και Τρόικα να μην συνεχίσουν τις πολιτικές των εκβιασμών και των αιφνιδιασμών της Ελληνικής κοινωνίας και των εργαζομένων γιατί ο ασκός του Αιόλου όταν ανοίξει δεν θα περιέχει ανέμους και θύελλες αλλά ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις.
8

2.ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ


Τα χρονικά περιθώρια των συζητήσεων και των συναντήσεων της ΟΤΟΕ με τους εκπροσώπους των Τραπεζών για την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση των Τραπεζοϋπαλλήλων, έχουν φθάσει στα όριά τους.
Πρέπει επιτέλους οι εκπρόσωποι των Τραπεζών να καταλάβουν ότι οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες θέτουν ως βασικό όρο από την πλευρά τους τη διασφάλιση της εργασίας τους και την αντιμετώπιση των αναγκών της καθημερινότητας, που έχουν ήδη επιδεινώσει η σημερινή τραγική οικονομική συγκυρία.
Επόμενη ημέρα για τις Τράπεζες χωρίς ασφαλείς και ικανοποιημένους εργαζόμενους δεν υπάρχει.
Γι’ αυτό απαιτείται οι Τράπεζες να αντιληφθούν – και αυτό επιβάλλεται ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην Εθνική και τη Eurobank – ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών η υπογραφή μιας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης αξιοπρέπειας και ευθύνης.
Η ΟΤΟΕ με υπευθυνότητα, ρεαλισμό και σύνεση και κυρίως με κοινωνική ευαισθησία απέναντι στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζει η χώρα, έχει διάθεση, αποφασιστικότητα και τόλμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.
Αν, όμως, η πλευρά των Τραπεζών συνεχίσει τις παράλογες απαιτήσεις και τις αντεργατικές συμπεριφορές, το λόγο θα έχουν πολύμορφες και σκληρές αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Στην κατεύθυνση της προετοιμασίας αγωνιστικών κινητοποιήσεων το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ θα οργανώσει μεγάλες συγκεντρώσεις ενημέρωσης των Τραπεζοϋπαλλήλων με προσκλήσεις αγωνιστικής ετοιμότητας στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ ζήτησε ήδη από τους Συλλόγους να οργανώσουν συγκεντρώσεις τραπεζοϋπαλλήλων στα μεγάλα Κεντρικά Καταστήματα και υπηρεσίες των Τραπεζών.
Παράλληλα θα γνωστοποιηθούν με επικοινωνιακά μέσα οι θέσεις της ΟΤΟΕ στην Ελληνική κοινωνία για το Τραπεζικό Σύστημα και το ρόλο του στην ανάπτυξη και στη νέα πορεία της οικονομίας, που όλοι απαιτούν στα λόγια ενώ μένουν αδρανείς στις πράξεις.
Τέλος θα αναδείξει το ρόλο των εργαζομένων στις Τράπεζες ως βασικό στοιχείο – εργαλείο μιας νέας πορείας των Τραπεζών, στην οποία θα κληθούν να ανταποκριθούν και θα ενημερώσει για τις βασικές διεκδικήσεις τους.
Ελπίζουμε οι Τράπεζες να αξιολογήσουν τα μηνύματα των εξελίξεων με θετικό τρόπο και να ανταποκριθούν ανάλογα στις διαπραγματεύσεις με την ΟΤΟΕ.
Από εκείνες εξαρτάται, πλέον, η ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα, εν’ όψει της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησής τους, τουλάχιστον στο κομμάτι που αφορά στις σχέσεις τους με την ΟΤΟΕ και τους εργαζόμενους στις Τράπεζες, που σε κάθε περίπτωση αποτελεί καθοριστική παράμετρο και για τις υπόλοιπες εξελίξεις που αφορούν στις σχέσεις τους σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο με την Κυβέρνηση και την Τρόικα.
Εμείς είμαστε παρόντες και έτοιμοι για όλα… με ενότητα, αποφασιστικότητα και αγωνιστική διάθεση.

Το Γραφείο Τύπου της ΟΤΟΕ


/ / / / / / / / / .........................../ / / / /


04/09/2013 - 08:17
  Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) εκφράζει με ανακοίνωσή της την υποστήριξή της στον αγώνα της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ) για την υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών Εθνικής και Eurobank.
 

  Η Συνομοσπονδία αναφέρεται σε «παρεμβάσεις που οδηγούν τις δυο τράπεζες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», κάνει λόγο για «απαράδεκτη τακτική και πρακτική των δανειστών» ενώ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, ότι «υιοθετεί με αξιοσημείωτη ευκολία προτάσεις που αποδεικνύουν ότι τελικός στόχος της τρόικα δεν είναι άλλος από τον οικονομικό και πολιτικό έλεγχο της χώρας».

  «Αν οι κυβερνώντες δεν μπορούν να αντισταθούν στις μνημονιακές επιταγές, αυτό το κάνουν οι εργαζόμενοι με δυναμικούς και αποτελεσματικούς αγώνες» καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr



Να μην προχωρήσει το σχέδιο αφελληνισμού της Εθνικής!

Να μην προχωρήσει το σχέδιο αφελληνισμού της Εθνικής!
Να μην προχωρήσει στα σχέδια του για τον αφελληνισμό της Εθνικής Τράπεζας προειδοποιεί το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ), σε σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε.
Ταυτόχρονα, ο ΣΥΕΤΕ προσκαλεί σε έκτακτη Συνέντευξη Τύπου την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία του (Σοφοκλέους 15), προκειμένου να δημοσιοποιήσει τις εξελίξεις και να αποκαλύψει το σχέδιο άλωσης της Εθνικής Τράπεζας και τις καταστροφικές συνέπειες που αυτό θα επιφέρει στην ελληνική οικονομία και στους Έλληνες πολίτες.
Η διάλυση της οικονομικής βάσης της χώρας, που ξεκίνησε με την ολομέτωπη επίθεση προς τους εργαζόμενους (αμοιβές, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικά δικαιώματα), συνεχίζεται τώρα με την προσπάθεια αρπαγής της Εθνικής Τράπεζας. Η Εθνική είναι ως σήμερα η μεγαλύτερη και ιστορικότερη ελληνική τράπεζα με καθοριστικό ρόλο στην εγχώρια οικονομία, κοινωνική υπευθυνότητα και αξιοπιστία.
Η χθεσινή καθ΄υπόδειξη της Τρόικα απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος να οδηγήσουν την Εθνική στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) συντελεί με μαθηματική ακρίβεια στον αφελληνισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Η απόφαση να αποκλεισθεί η Εθνική από την άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων από τους παλιούς μετόχους και από τη δυνατότητα αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων της είναι εκβιαστική, παράτυπη και έξω από τις νόμιμες διαδικασίες.
Εν μέσω παλινωδιών, σκοτεινών διαδικασιών και ύποπτων καθυστερήσεων, επιχειρείται ο έλεγχος από την Τρόικα της οικονομικής ατμομηχανής της χώρας: το βίαιο πέρασμα της ΕΤΕ στα νύχια των δανειστών.
Δεν πρόκειται για λάθος ούτε για οικονομική απώλεια. Πρόκειται για την παραίτηση της χώρας από το μέλλον της!
Ο ΣΥΕΤΕ στη σημερινή συνάντηση που είχε με τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η εξέλιξη αυτή υπονομεύει όχι μόνο τους εργαζόμενους στην Εθνική Τράπεζα, αλλά συνολικά την εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία.
Γι’ αυτό, οι εργαζόμενοι αντιτασσόμαστε και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την εκποίηση της Εθνικής Τράπεζας που θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις τη χώρα -η οποία περνά σήμερα την μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην σύγχρονη ιστορία της. Ο ΣΥΕΤΕ προειδοποιεί όλους εκείνους που θα συνεχίσουν τις πολιτικές των εκβιασμών και των αιφνιδιασμών στον ευαίσθητο χώρο των τραπεζών ότι θα λογοδοτήσουν ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης και όχι μόνο.
Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά το σχετικό Δελτίο Τύπου του ΣΥΕΤΕ καθώς και την πρόσκληση στη Συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 9/4/2013 στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία του ΣΥΕΤΕ (Σοφοκλέους 15):\\


Ρεπορταζ
sta-skaria-odigia-gia-kourema-ton-katatheseon-se-oli-tin-eyrozoni
Σαν «βόμβα» έσκασε η δήλωση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν στην φινλανδική τηλεόραση πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει οδηγία σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση κατάρρευσης μιας τράπεζας οι μεγαλοκαταθέτες θα συμβάλλουν στη διάσωσή της.



«Η Κύπρος ήταν μια ειδική περίπτωση αλλά η ευρωπαϊκή οδηγία θα ορίζει πως σε περίπτωση κατάρρευσης ενός τραπεζικού ιδρύματος ή αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα η ευθύνη θα βαρύνει και τους επενδυτές και τους μεγαλοκαταθέτες» τόνισε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Ρεν.

Σύμφωνα με τον ίδιο θα υπάρχει μια αυστηρή «ιεραρχία» σε αυτούς που θα συμβάλλουν στη διάσωση μιας τράπεζας καθώς την κυριότερη ευθύνη θα την έχουν οι μέτοχοι και έπειτα όσοι διαθέτουν μη προστατευόμενες καταθέσεις και επενδύσεις. Ο Επίτροπος Ρεν τόνισε πάντως πως οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, τις οποίες χαρακτήρισε «ιερές» θα είναι ασφαλείς. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει νέα μέτρα για να βοηθήσει τις χώρες της ευρωζώνης που πλήττονται από την ύφεση

Μπορεί η Κομισιόν να είχε πάρει αρχικά αποστάσεις από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ που υποστήριξε ότι το πρόγραμμα που αποφασίστηκε για την Κύπρο συνιστά ένα «νέο πρότυπο» για την επίλυση τραπεζικών προβλημάτων στην Ευρωζώνη, όμως όπως όλα δείχνουν το σχέδιο αυτό ετοιμάζεται εδώ και καιρό.

Δεν ήταν τυχαία και η δήλωση της Σαντάλ Χιουζ εκπροσώπου του επιτρόπου εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, πως η πρόταση της Κομισιόν που συζητείται στο Συμβούλιο δεν μπορεί να αποκλεισθεί ότι οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για διασώσεις τραπεζών.

Τα μηνύματα στέλνονταν εδώ και μέρες, το ζήτημα είναι αν τα κατάλαβαν οι αποδέκτες...



από new Post  9.4.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου