Τι είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - Διαβάστε το νόμο
Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και η σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αποτελούν συστημικά προϋπόθεση για την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και άρα και για την πολυπόθητη ανάκαμψη.Υπάρχει βέβαια το μείζον ηθικό ζήτημα για το αν πρέπεινα διατηρήσουν οι τράπεζες τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα αλλά και τις ίδιες διοικήσεις τη στιγμή που το Δημόσιο συνεισφέρει δεκάδες δις ευρώ στη διάσωσή τους.
Οι έννοιες κλειδιά της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών
Κοινές μετοχές (με ψήφο):
Μετοχές με δικαίωμα ψήφου στη συνέλευση των μετόχων της τράπεζας –άρα και με δικαίωμα παρέμβασης στην πολιτική της, χωρίς προτεραιότητα επαναγοράς τους από τους παλιούς μετόχους.
Κοινές μετοχές χωρίς ψήφο:
Έχουν προκριθεί ως επιλογή για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και πρόκειται για μετοχές χωρίς προτεραιότητα επαναγοράς τους από τους παλιούς μετόχους, αλλά και χωρίς δικαίωμα ψήφου για το νέο τους κάτοχο (στην προκειμένη περίπτωση το κράτος) που δεν θα έχει δηλαδή δικαίωμα παρέμβασης στην πολιτική της τράπεζας.
Προνομιούχες μετοχές: είναι εξαγοράσιμες σε βάθος χρόνου με προτεραιότητα επαναγοράς τους από τους παλιούς μετόχους των τραπεζών. Επιπλέον, οι νέοι κάτοχοι των προνομιούχων μετοχών (κράτος) δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, συνεπώς δεν μπορούν να παρεμβαίνουν στην πολιτική των τραπεζών.
Μετατρέψιμα Ομολογιακά δάνεια (coco’s): είναι ένα σταθερής ή κυμαινόμενης απόδοσης χρεόγραφο, το οποίο δίνει το δικαίωμα στον ομολογιούχο να μετατρέψει σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα το ομόλογό του σε νέες μετοχές, οι οποίες προέρχονται από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.
Warrants: Παραστατικά απόκτησης μετοχών. Αποτελούν ουσιαστικά δικαίωμα -αλλά όχι υποχρέωση- του κατόχου τους να αγοράσει μετοχές σε προκαθορισμένη τιμή οποτεδήποτε θέλει μέχρι ένα προκαθορισμένο μελλοντικό χρονικό σημείο. Όταν ένα warrant εξασκηθεί, η εταιρεία πρέπει να εκδώσει νέες μετοχές και σαν αποτέλεσμα θα αυξηθεί ο αριθμός των μετοχών της εταιρείας. Παράδειγμα: Όταν λέμε π.χ. ότι η αναλογία μετοχών-warrants είναι 1 προς 4 εννοούμε ότι: για κάθε μετοχή που αγοράζει κάποιος τώρα, στο μέλλον αποκτά 4.
CoreTier1: Είναι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, δηλαδή το ποσοστό ιδίων κεφαλαίων σε σχέση με το «άνοιγμα» της τράπεζας. Αυτή τη στιγμή, καθορίζεται τόσο για τις ελληνικές όσο και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες στο 8-10%. Π.χ. (πολύ απλοϊκά) Εάν μία τράπεζα έχει ανοιχτεί σε δάνεια και επενδύσεις ύψους 10 δις, θα πρέπει να έχει πίσω στο ταμείο της τουλάχιστον το 1 δις.
Τα καίρια πλήγματα στη ρευστότητα των τραπεζών
Φυγή καταθέσεων (ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πριν το 2009 οι καταθέσεις μας ήταν περίπου 250 δις ενώ σήμερα έχουν πέσει στα 170 δις): Λόγω συνεχώς εντεινόμενου κλίματος ανασφάλειας στην ελληνική οικονομία (κάθε φορά που ακούγονται φράσεις του τύπου «πάγωμα δόσης», «καταγγελία του Μνημονίου» ή «επιστροφή στη δραχμή» πολλά δις καταθέσεων κάνουν φτερά) αλλά και λόγω ύφεσης, αφού ένα ποσοστό των καταθέσεων καταναλώθηκε..
Επισφάλειες: Τα «κόκκινα» δάνεια που δεν εξυπηρετούνται από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και δεν έχουν προοπτική να εισπραχθούν από την τράπεζα –είτε λόγω πτώχευσης του οφειλέτη είτε λόγω έλλειψης εγγυήσεων- ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τα 50 δις ευρώ. Τις επισφάλειες αυτές κλήθηκε να ελέγξει (με αμφίβολο τρόπο –λόγω κυρίως παράλειψης ελέγχου των off-shore του εξωτερικού) το προηγούμενο έτος η Blackrock στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, για τις οποίες οι τράπεζες φαίνεται ότι θα χρειαστούν πάνω από 10 δις επιπλέον προβλέψεων στους ισολογισμούς τους (αφού πριν τη Blackrock οι τράπεζες φαίνεται πως είχαν ήδη εγγράψει περίπου 15 δις προβλέψεις λόγω επισφαλειών).
PSI: Τον Οκτώβριο 2011 αποφασίστηκε το οριστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους άνω του 50% (ονομαστική αξία). Οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν σε αυτό με ομόλογα αξίας περίπου 50 δις ευρώ (υπέστησαν 53,7% κούρεμα της ονομαστικής αξίας των ομολόγων και άνω του 80% πραγματικές ζημιές-αφού αυτή τη στιγμή τα νέα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται στο 17-18% της αξίας τους).
Η απόφαση για ανακεφαλαιοποίηση
Έτσι, λοιπόν, στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου του 2011, μαζί με το οριστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους και το δεύτερο πακέτο δανεισμού της χώρας, αποφασίστηκε και ένα ποσό-δάνειο ύψους περίπου 35 δις από τον Προσωρινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Τα λεφτά αυτά προορίζονταν για το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), στο οποίο υπήρχαν ήδη 10 δις από το 1ο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας (1ο Μνημόνιο).
Μετά και το νέο αυτό ποσό, τα κεφάλαια του Ταμείου, σήμερα, προσδιορίζονται συνολικά στα 50 δις ευρώ. Από αυτά, τα 18 δις δόθηκαν τον Απρίλιο του 2012 ως προκαταβολή για την ανακεφαλαιοποίηση των 4 βιώσιμων μεγάλων τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank) και επιπλέον άλλα 7 δις ευρώ πήγαν για την ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ μετά την απορρόφησή της από την Πειραιώς. Τέλος, τα υπόλοιπα 23-25 δις που ελήφθησαν από την πιο πράσφατη δόση του δανείου που πήρε η χώρα προσδοκάται να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.
Ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αποτελεί φλέγον οικονομικό, πολιτικό, ιδεολογικό αλλά και ηθικό ζήτημα. Απασχόλησε έντονα την κυβέρνηση Παπανδρέου, στη συνέχεια την προηγούμενη κυβέρνηση Παπαδήμου και, τώρα, η κυβέρνηση Σαμαρά δοκιμάζει ίσως ακόμα και τη συνοχή της- αφού προεκλογικά, κανείς δεν ήθελε να αναλάβει την ευθύνη, ο ένας πετούσε την «καυτή πατάτα» στον άλλον και η οριστικοποίηση των όρων δεν έγινε ποτέ.
Ο νέος νόμος Στουρνάρα για την ανακεφαλαιοποίηση
Σύμφωνα με τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το Core 1 (δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας) θα είναι στο 9% μέχρι το 2014, δηλαδή μια τράπεζα πρέπει να έχει το 9% του σταθμισμένου ενεργητικού της, τα περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή τα δάνεια, τα ομόλογα, ακίνητα.
Κάθε τράπεζα πρέπει να έχει το 9% είτε σε μετρητά, είτε σε κέρδη. Όπως είναι γνωστό η Τράπεζα της Ελλάδος με απόφαση της είχε μειώσει τον δείκτη σε 8% μέχρι να εκταμιευθεί η δόση. Περαιτέρω, η συμμετοχή των ιδιωτών θα είναι 10%. Σε ό,τι αφορά τον δείκτη το 6% θα καλυφθεί από τις μετοχές και το 3% από τα μετατρέψιμα ομολογιακά (Convertible Bonds).
Η τιμή της διάθεσης των μετοχών θα υπολογιστεί με τον μέσο όρο των 50 ημερών πριν την ανακοίνωση της αύξησης. Στις αυξήσεις κεφαλαίου θα εκδοθούν και τα μετατρέψιμα ομολογιακά (Cocos) τα οποία θα έχουν τόκο 7%. Τα warrants, δηλαδή τα μελλοντικά δικαιώματα αγοράς κοινών μετοχών θα είναι 9 προς 1, δηλαδή αν καλυφθεί το 10% της ελάχιστης συμμετοχής θα μπορούν οι μέτοχοι να έχουν δικαίωμα να αγοράσουν έως και το 90% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Τα δικαιώματα θα έχουν τόκο 3%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει διευκρινιστεί πως θα καταβάλλεται ο τόκος όταν οι τράπεζες δεν έχουν κέρδη. Πιθανότατα, οι τόκοι θα ανακεφαλαιοποηθούν και θα διανεμηθούν ως μετοχές, εξέλιξη που σημαίνει ότι θα εκδοθούν πολλές μετοχές που θα προκαλέσουν αραίωση στην περιουσία των μετόχων.
Διαβάστε τι προβλέπεται στην πράξη του υπουργικού συμβουλίου για την ανακεφαλαιοποίση των Τραπεζών
Τι γίνεται με το ΤΧΣ
Οι μετοχές που αποκτά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις αυξήσεις κεφαλαίου μπορούν να μεταβιβάζονται από το Ταμείο σε τρίτα πρόσωπα και δεν είναι δεκτικές εισαγωγής σε οργανωμένη αγορά μέχρι την λήξη της διάρκειας του ΤΧΣ (30 Ιουνίου 2017).
Ουσιαστικά εδώ δίνεται η δυνατότητα στους μετόχους, καθ’όλο το διάστημα της 5ετίας που το ΤΧΣ θα κατέχει τις μετοχές τους, εάν βρίσκουν χρήματα (π.χ. από πώληση μιας θυγατρικής) να τις επαναγοράζουν ώστε να μικραίνει η συμμετοχή του Ταμείου στις τράπεζες. Επιπλέον, οι τραπεζικές μετοχές θα μπορούν να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο κανονικότατα.
- «Κατάργηση της κερδοφορίας ως στόχο για τη συμμετοχή του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο, καθώς λόγω της οικονομικής συγκυρίας καθίσταται αβέβαιη ή ανέφικτη».
- «Παράταση του χρόνου που προβλέπεται στο επιχειρησιακό σχέδιο για τη βιωσιμότητα του πιστωτικού ιδρύματος από τρία σε πέντε χρόνια»
Είχε ξεκινήσει με προθεσμία 3 ετών, είχε γίνει 3 + 2 υπό προϋποθέσεις και τώρα κλείνει επίσημα στα 5 χρόνια το περιθώριο των τραπεζιτών να ανακτήσουν το σύνολο των μετοχών των τραπεζών τους και επομένως να επιστρέψουν τα χρήματα της ενίσχυσης στο κράτος.
- Δυνατότητα του Ταμείου να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο πιστωτικών ιδρυμάτων και με άλλα μετατρέψιμα χρηματοπιστωτικά μέσα, πέραν των ήδη προβλεπόμενων κοινών μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών.
Σημειώνεται ότι «άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα» θεωρούνται και οι προνομιούχες μετοχές..
-Ελάχιστη συμμετοχή κατά 10% των ιδιωτών μετόχων στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών προκειμένου να συμμετέχει και το ΤΧΣ σε αυτές και να τις ανακεφαλαιοποιήσει.
Το χαμένο στοίχημα των συγχωνεύσεων:
Όταν ξεκίνησε η κρίση το 2008 και οι τράπεζες απέσπασαν από την κυβέρνηση Καραμανλή το πακέτο Αλογοσκούφη των 28 δις κρατικής στήριξης με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές, άνοιξε ο χορός των αφειδών ενέσεων ρευστότητας στις τράπεζες από το ελληνικό Δημόσιο χωρίς αυτό να αποκομίζει κανένα όφελος ούτε για τα κρατικά ταμεία αλλά ούτε καν για την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι για μεγάλο διάστημα οι τράπεζες επικαλούμενες προβλήματα ρευστότητας αντλούσαν συνεχώς δεκάδες δις ενισχύσεων από το ελληνικό Δημόσιο για φτηνό δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (δίδοντας ως ενέχυρο τα ελληνικά κρατικά ομόλογα), αλλά την ίδια στιγμή αυτές παρουσίαζαν μηδενική ή και αρνητική πιστωτική επέκταση.
Ταυτόχρονα, και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, ουδέποτε διαπραγματεύονταν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, προκειμένου να δημιουργηθούν 2 ή 3 ισχυροί τραπεζικοί πυλώνες που θα στήριζαν αναλόγως και τη χειμαζόμενη ελληνική πραγματική οικονομία, τις επενδύσεις και την αγορά και με τη σειρά τους οι πολίτες θα εμπιστεύονταν και θα στήριζαν με τις καταθέσεις τους.
Οι σημερινές συγχωνεύσεις που δρομολογούνται πλέον κατόπιν «εορτής» και την έσχατη στιγμή προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να ανακεφαλαιοποιηθούν, εάν είχαν γίνει όταν άρχισαν να διαφαίνονται τα πρώτα σύννεφα της κρίσης, ενδεχομένως, να μην είχαμε μπει καν στη διαδικασία να φορτωθεί το ελληνικό Δημόσιο επιπλέον 50 δις χρέους για την ανακεφαλαιοποίησή τους και ενώ, μάλιστα, οι μεγαλομέτοχοί τους συνεχίζουν ευθαρσώς να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους…
από Peramatozoa
8.4.2013
πριν λίγες ημέρες........................
Κομισιόν: Δεν υπάρχει βέτο στη συγχώνευση Εθνικής - Eurobank
Παρασκευή, 05 Απρίλιος 2013 15:15 | |||||
Διέψευσε
την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, ότι
η τρόικα έχει θέσει βέτο για συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την
Eurobank.
Σημείωσε ωστόσο ότι η συγχώνευση θα πρέπει να γίνει κατά τρόπο
συμβατό προς την κοινοτική νομοθεσία, αλλά και κατά τρόπο που δεν θα
επιβαρύνει το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας.
Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι επί του θέματος αυτού ο ρόλος της τρόικας είναι να διαπιστώνει αν η Ελλάδα είναι εντάξει ως προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης από Pirgiotis.gr ================================================================== |
Το ΤΧΣ αναλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση Εθνικής - Eurobank
ΠΟΙΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥΣ - Η τουρκική Finansbank "βούλιαξε" την Εθνική - Προσπάθεια εργαζομένων για διάσωση
Η Εθνική θα ζητήσει από τους εργαζόμενούς της και όποιους διώτες θέλουν τα κεφάλαια προκειμένου να συγκεντρώσει περίπου 950 εκατ. ευρώ από ιδιώτες μετόχους...
και αντιστοίχως η τρέχουσα διοίκηση της Eurobank, απαλλαγμένη από τον παλαιό μέτοχό της, θα επιχειρήσει με ίδιες δυνάμεις να επιτύχει την αύξηση κεφαλαίου των περίπου 580 εκατ. ευρώ.
Πάντως την Εθνική την έχει βουλιάξει η εξαγορά και η εν συνεχεία αδυναμία πώλησης της τουρκικής Finansbank.Αν είχε εκείνα τα 5,1 δισ, που δήθεν ενδιαφερόντουσαν να προσφέρουν ως αντάλλαγμα οι επενδυτές από το Κατάρ, τώρα όλα θα ηταν διαφορετικά.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν βολιδοσκοπηθεί και θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι με ένα ή και δύο μισθούς,αλλά και επιχειρηματίες που εμπιστεύονται το μάνατζμεντ. Αν επιτύχει θα πρόκειται για πείραμα λαϊκού καπιταλισμού, καθώς θα αναδειχθεί μοναδικό σχήμα μετόχων - εργαζομένων και στελεχών. Όλα αυτά με την ελπίδα να συγκεντρώσουν το 10% από ιδιώτες μετόχους και να αποτρέψουν τον απόλυτο έλεγχό τους από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Φαίνεται ότι υπάρχει αποδοχή της προσπάθειας από τους εργαζόμενους, καθώς όλων οι θέσεις κινδυνεύουν αν περιέλθουν οι τράπεζες στον έλεγχο του ΤΧΣ.
Πρόκειτια για πλήρη καταστροφή των μετόχων των δύο πλευρών. Με τις μέχρι τώρα εξελίξεις, χάνουν τα λεφτά τους ασφαλιστικά ταμεία ΝΠΔΔ που έχουν το 12,2%, ασφαλιστικά ταμεία ΝΠΙΔ που έχουν το 4,2%, η Εκκλησία της Ελλάδος και οι Μητροπόλεις που έχουν το 1,5%, ιδρύματα και κληροδοτήματα που έχουν το 3,2%.
Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με τη μετοχική σύνθεση της Εθνικής, τα χρήματά τους χάνουν:
- Νομικά πρόσωπα εξωτερικού (22,7%)
- Φυσικά πρόσωπα εξωτερικού (0,9%)
- Ιδιώτες επενδυτές εσωτερικού (49,2%)
- Θεσμικοί επενδυτές εσωτερικού (2,0%)
- ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ (3,2%)
- Λοιποί μέτοχοι (που κατέχουν το 0,9%)
Kρίσιμο μέγεθος τώρα αποτελεί το αποθεματικό που έχει απομείνει στο ΤΧΣ μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις, το οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ξεπερνά τα 4,5 δισ. ευρώ. Εάν αυτό το αποθεματικό χρησιμοποιηθεί ή εξανεμιστεί για κάποιους λόγους που προέρχονται από πρόσθετες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης εξαιτίας επιδείνωσης των μεγεθών της οικονομίας για οποιαδήποτε από τις τράπεζες, τότε οι εφεδρείες σταθεροποίησης των τραπεζών τελειώνουν.
Μαθηματικά σε μια τέτοια περίπτωση αυτό θα μπορούσε να ανοίξει κουβέντα για λύση που θα αφορούσε και τις ανασφάλιστες καταθέσεις, δηλ. αυτές που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι μέτοχοι θα δουν την τιμή των τραπεζικών μετοχών που κατέχουν να ελαχιστοποιείται, με δεδομένο ότι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου δεν θα καλυφθούν, αφού ο στόχος για κάλυψη τουλάχιστον 10% από ιδιώτες μετόχους δεν θα επιτευχθεί. Αυτό θα συμβεί γιατί εκατομμύρια νέες μετοχές θα διατεθούν αποκλειστικά στο ΤΧΣ. Έτσι, η τιμή ανά μετοχή θα πιεστεί σημαντικά, λόγω υπερπληθωρισμού των μετοχών.
Με την εξέλιξη που διαδραματίζεται, όλα δείχνουν ότι η Εθνική Τράπεζα τίθεται εκτός ελέγχου του ευρύτερου ελληνικού Δημοσίου με άγνωστες συνέπειες για τη νέα δομή διοίκησης και τις προτεραιότητες αυτές.
Oύτε οι καταθέσεις πάνω από τις 100.000 εμφανίζονται ασφαλείς, καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν τις εγγυάται. Το τραγικό είναι ότι θα πουληθεί άμεσα η Finansbank και θα βγάλει και με το παραπάνω το ΤΧΣ τα λεφτά που έχει "επενδύσει".
defencenet.gr
GOUROU.GK
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
04/06/2013 - 16:50
Από
σήμερα οι περίπου 400.000 μικρομέτοχοι των πιστωτικών ιδρυμάτων,
καλούνται να μετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών
επενδύοντας εκατομμύρια ευρώ στις AlphaBank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική
Τράπεζα.
Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Alpha Bank θα εγκρίνει σήμερα
Σάββατο την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας ύψους 4,571 δισ.
ευρώ, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Η Alpha Bank αποσκοπεί στην
υπερκάλυψη του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής και ζητά από τους μετόχους
της 550 εκατ. ευρώ.
Πάντως, ενώ η διαδικασία της κεφαλαιακής ενίσχυσης βρίσκεται στην
τελική ευθεία, οι επενδυτές έχουν ακόμη απέναντι τους θολό τοπίο, καθώς
δεν έχουν ανακοινωθεί οι τιμές της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ή
όροι με τον χρόνο και την αναλογία των reverse split των τραπεζικών
μετοχών.
Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου καθίστανται πιο περίπλοκες σε σχέση
με το παρελθόν λόγω των δικαιωμάτων ή "warrants", της δυνατότητας
δηλαδή που θα έχουν όσοι συμμετέχουν στην αύξηση να αποκτήσουν επιπλέον
μετοχές σε προκαθορισμένη τιμή.
Αναλυτές τονίζουν ότι όταν και αν οι τράπεζες επιστρέψουν σε
κερδοφορία και οι μετοχές τους ανεβούν, όσοι έχουν στα χέρια τους τα
warrants θα βγουν πολλαπλά κερδισμένοι, καθώς τα οφέλη τους θα είναι
δεκαπλάσια από την αρχική επένδυση.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
,,,........................................................................................................................................................
04/08/2013 - 17:17
Σε
αφελληνισμό και έλεγχο του τραπεζικού συστήματος της χώρας, στοχεύουν
οι παρεμβάσεις της τρόικας στην υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης των
τραπεζών Εθνικής και Eurobank που οδηγούν τις δύο Τράπεζες στο Ταμείο
Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αναφέρει η ΟΤΟΕ, σε σημερινή της
ανακοίνωση.
Η απόφαση αυτή που επιβλήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση από την
τρόικα έχει και οικονομικούς και πολιτικούς στόχους, που αποβλέπουν στον
έλεγχο όχι μόνο της ελληνικής οικονομίας, αλλά και κάθε δυνατότητας
εθνικής πολιτικής παρέμβασης στις εξελίξεις στο μέλλον, αναφέρει η ΟΤΟΕ.
Στην ανακοίνωση της η ΟΤΟΕ αναφέρει ότι η κυβέρνηση ήταν κατώτερη
των περιστάσεων και δέσμια των μνημονιακών επιλογών που επέβαλε η τρόικα
σε βάρος τής ελληνικής κοινωνίας, της οικονομίας και της χώρας.
Η ΟΤΟΕ, θεωρεί ότι, αυτή η εξέλιξη που υπονομεύει συνολικά το
τραπεζικό σύστημα της χώρας, δεν πρέπει και δεν μπορεί σε καμία
περίπτωση να γίνει αποδεκτή.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Ολόκληρο το κείμενο
Αθήνα, 8 Απριλίου 2013
ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ Η ΟΤΟΕ
ΟΧΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ
Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ στη σημερινή συνεδρίασή του κατέληξε στις εξής αποφάσεις:
1.ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ EUROBANK
Σε αφελληνισμό και έλεγχο του τραπεζικού συστήματος της χώρας στοχεύουν οι παρεμβάσεις της Τρόικας στην υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών Εθνικής και Eurobank που οδηγούν τις δύο Τράπεζες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Η απόφαση αυτή που επιβλήθηκε στην Ελληνική Κυβέρνηση από την Τρόικα έχει και οικονομικούς και πολιτικούς στόχους, που αποβλέπουν στον έλεγχο όχι μόνο της ελληνικής οικονομίας αλλά και κάθε δυνατότητας εθνικής πολιτικής παρέμβασης στις εξελίξεις στο μέλλον.
Δυστυχώς, αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά ότι η Κυβέρνηση ήταν κατώτερη των περιστάσεων και δέσμια των μνημονιακών επιλογών που επέβαλε η Τρόικα σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας, της οικονομίας και της χώρας.
Η ΟΤΟΕ, θεωρεί ότι, αυτή η εξέλιξη που υπονομεύει συνολικά το τραπεζικό σύστημα της χώρας, δεν πρέπει και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή.
Αν η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών ως, μοιραίοι και άβουλοι δεν μπορούν να υψώσουν το ανάστημά τους και έχουν παραδοθεί άνευ όρων στις επιλογές της Τρόικας… κάποιοι άλλοι πρέπει να αντισταθούν.
Το συνδικαλιστικό κίνημα, η ελληνική κοινωνία και οι παραγωγικοί φορείς, πρέπει να απαιτήσουν ΤΩΡΑ να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής και της Eurobank όπως και των άλλων Τραπεζών και να μην περάσουν στον απόλυτο έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Όσοι σχεδίασαν την απομόνωση και τελικά την υπονόμευση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank για να ελέγξουν περαιτέρω και καθοριστικά, οικονομικά και πολιτικά την πορεία της χώρας, πρέπει να πάρουν απάντηση ΤΩΡΑ.
Το Τραπεζικό Σύστημα της χώρας ανήκει στον Ελληνικό λαό και πρέπει επιτέλους όσοι κυβερνούν τη χώρα ή διοικούν τις Τράπεζες να το καταλάβουν.
Προειδοποιούμε Κυβέρνηση και Τρόικα να μην συνεχίσουν τις πολιτικές των εκβιασμών και των αιφνιδιασμών της Ελληνικής κοινωνίας και των εργαζομένων γιατί ο ασκός του Αιόλου όταν ανοίξει δεν θα περιέχει ανέμους και θύελλες αλλά ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις.
8
2.ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
Τα χρονικά περιθώρια των συζητήσεων και των συναντήσεων της ΟΤΟΕ με τους εκπροσώπους των Τραπεζών για την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση των Τραπεζοϋπαλλήλων, έχουν φθάσει στα όριά τους.
Πρέπει επιτέλους οι εκπρόσωποι των Τραπεζών να καταλάβουν ότι οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες θέτουν ως βασικό όρο από την πλευρά τους τη διασφάλιση της εργασίας τους και την αντιμετώπιση των αναγκών της καθημερινότητας, που έχουν ήδη επιδεινώσει η σημερινή τραγική οικονομική συγκυρία.
Επόμενη ημέρα για τις Τράπεζες χωρίς ασφαλείς και ικανοποιημένους εργαζόμενους δεν υπάρχει.
Γι’ αυτό απαιτείται οι Τράπεζες να αντιληφθούν – και αυτό επιβάλλεται ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην Εθνική και τη Eurobank – ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών η υπογραφή μιας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης αξιοπρέπειας και ευθύνης.
Η ΟΤΟΕ με υπευθυνότητα, ρεαλισμό και σύνεση και κυρίως με κοινωνική ευαισθησία απέναντι στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζει η χώρα, έχει διάθεση, αποφασιστικότητα και τόλμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.
Αν, όμως, η πλευρά των Τραπεζών συνεχίσει τις παράλογες απαιτήσεις και τις αντεργατικές συμπεριφορές, το λόγο θα έχουν πολύμορφες και σκληρές αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Στην κατεύθυνση της προετοιμασίας αγωνιστικών κινητοποιήσεων το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ θα οργανώσει μεγάλες συγκεντρώσεις ενημέρωσης των Τραπεζοϋπαλλήλων με προσκλήσεις αγωνιστικής ετοιμότητας στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ ζήτησε ήδη από τους Συλλόγους να οργανώσουν συγκεντρώσεις τραπεζοϋπαλλήλων στα μεγάλα Κεντρικά Καταστήματα και υπηρεσίες των Τραπεζών.
Παράλληλα θα γνωστοποιηθούν με επικοινωνιακά μέσα οι θέσεις της ΟΤΟΕ στην Ελληνική κοινωνία για το Τραπεζικό Σύστημα και το ρόλο του στην ανάπτυξη και στη νέα πορεία της οικονομίας, που όλοι απαιτούν στα λόγια ενώ μένουν αδρανείς στις πράξεις.
Τέλος θα αναδείξει το ρόλο των εργαζομένων στις Τράπεζες ως βασικό στοιχείο – εργαλείο μιας νέας πορείας των Τραπεζών, στην οποία θα κληθούν να ανταποκριθούν και θα ενημερώσει για τις βασικές διεκδικήσεις τους.
Ελπίζουμε οι Τράπεζες να αξιολογήσουν τα μηνύματα των εξελίξεων με θετικό τρόπο και να ανταποκριθούν ανάλογα στις διαπραγματεύσεις με την ΟΤΟΕ.
Από εκείνες εξαρτάται, πλέον, η ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα, εν’ όψει της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησής τους, τουλάχιστον στο κομμάτι που αφορά στις σχέσεις τους με την ΟΤΟΕ και τους εργαζόμενους στις Τράπεζες, που σε κάθε περίπτωση αποτελεί καθοριστική παράμετρο και για τις υπόλοιπες εξελίξεις που αφορούν στις σχέσεις τους σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο με την Κυβέρνηση και την Τρόικα.
Εμείς είμαστε παρόντες και έτοιμοι για όλα… με ενότητα, αποφασιστικότητα και αγωνιστική διάθεση.
Το Γραφείο Τύπου της ΟΤΟΕ
/ / / / / / / / / .........................../ / / / /
04/09/2013 - 08:17
Η
Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) εκφράζει με ανακοίνωσή της
την υποστήριξή της στον αγώνα της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ)
για την υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών Εθνικής και
Eurobank.
Η Συνομοσπονδία αναφέρεται σε «παρεμβάσεις που οδηγούν τις δυο τράπεζες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», κάνει λόγο για «απαράδεκτη τακτική και πρακτική των δανειστών» ενώ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, ότι «υιοθετεί με αξιοσημείωτη ευκολία προτάσεις που αποδεικνύουν ότι τελικός στόχος της τρόικα δεν είναι άλλος από τον οικονομικό και πολιτικό έλεγχο της χώρας».
«Αν οι κυβερνώντες δεν μπορούν να αντισταθούν στις μνημονιακές επιταγές, αυτό το κάνουν οι εργαζόμενοι με δυναμικούς και αποτελεσματικούς αγώνες» καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Ρεπορταζ
Η Συνομοσπονδία αναφέρεται σε «παρεμβάσεις που οδηγούν τις δυο τράπεζες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», κάνει λόγο για «απαράδεκτη τακτική και πρακτική των δανειστών» ενώ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, ότι «υιοθετεί με αξιοσημείωτη ευκολία προτάσεις που αποδεικνύουν ότι τελικός στόχος της τρόικα δεν είναι άλλος από τον οικονομικό και πολιτικό έλεγχο της χώρας».
«Αν οι κυβερνώντες δεν μπορούν να αντισταθούν στις μνημονιακές επιταγές, αυτό το κάνουν οι εργαζόμενοι με δυναμικούς και αποτελεσματικούς αγώνες» καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Να μην προχωρήσει το σχέδιο αφελληνισμού της Εθνικής!
Να μην προχωρήσει στα σχέδια
του για τον αφελληνισμό της Εθνικής Τράπεζας προειδοποιεί το Διοικητή
της Τράπεζας της Ελλάδος ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ),
σε σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε.
Ταυτόχρονα, ο ΣΥΕΤΕ προσκαλεί σε
έκτακτη Συνέντευξη Τύπου την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία του
(Σοφοκλέους 15), προκειμένου να δημοσιοποιήσει τις εξελίξεις και να
αποκαλύψει το σχέδιο άλωσης της Εθνικής Τράπεζας και τις καταστροφικές
συνέπειες που αυτό θα επιφέρει στην ελληνική οικονομία και στους Έλληνες
πολίτες.
Η
διάλυση της οικονομικής βάσης της χώρας, που ξεκίνησε με την ολομέτωπη
επίθεση προς τους εργαζόμενους (αμοιβές, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας,
εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικά δικαιώματα), συνεχίζεται τώρα με την
προσπάθεια αρπαγής της Εθνικής Τράπεζας. Η Εθνική είναι ως σήμερα η
μεγαλύτερη και ιστορικότερη ελληνική τράπεζα με καθοριστικό ρόλο στην
εγχώρια οικονομία, κοινωνική υπευθυνότητα και αξιοπιστία.
Η
χθεσινή καθ΄υπόδειξη της Τρόικα απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και
της Τράπεζας της Ελλάδος να οδηγήσουν την Εθνική στο Ταμείο
Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) συντελεί με μαθηματική ακρίβεια
στον αφελληνισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Η
απόφαση να αποκλεισθεί η Εθνική από την άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων από
τους παλιούς μετόχους και από τη δυνατότητα αξιοποίησης των
περιουσιακών στοιχείων της είναι εκβιαστική, παράτυπη και έξω από τις
νόμιμες διαδικασίες.
Εν
μέσω παλινωδιών, σκοτεινών διαδικασιών και ύποπτων καθυστερήσεων,
επιχειρείται ο έλεγχος από την Τρόικα της οικονομικής ατμομηχανής της
χώρας: το βίαιο πέρασμα της ΕΤΕ στα νύχια των δανειστών.
Δεν πρόκειται για λάθος ούτε για οικονομική απώλεια. Πρόκειται για την παραίτηση της χώρας από το μέλλον της!
Ο ΣΥΕΤΕ στη σημερινή συνάντηση που είχε με τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η
εξέλιξη αυτή υπονομεύει όχι μόνο τους εργαζόμενους στην Εθνική Τράπεζα,
αλλά συνολικά την εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία.
Γι’
αυτό, οι εργαζόμενοι αντιτασσόμαστε και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε
την εκποίηση της Εθνικής Τράπεζας που θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες
καταστάσεις τη χώρα -η οποία περνά σήμερα την μεγαλύτερη οικονομική
κρίση στην σύγχρονη ιστορία της. Ο ΣΥΕΤΕ προειδοποιεί όλους εκείνους που
θα συνεχίσουν τις πολιτικές των εκβιασμών και των αιφνιδιασμών στον
ευαίσθητο χώρο των τραπεζών ότι θα λογοδοτήσουν ενώπιον της Ελληνικής
Δικαιοσύνης και όχι μόνο.
Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά το σχετικό Δελτίο Τύπου του ΣΥΕΤΕ καθώς και την πρόσκληση στη Συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 9/4/2013 στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία του ΣΥΕΤΕ (Σοφοκλέους 15):\\
Σαν «βόμβα» έσκασε η δήλωση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν στην
φινλανδική τηλεόραση πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει οδηγία σύμφωνα με
την οποία σε περίπτωση κατάρρευσης μιας τράπεζας οι μεγαλοκαταθέτες θα
συμβάλλουν στη διάσωσή της.
«Η Κύπρος ήταν μια ειδική περίπτωση αλλά η ευρωπαϊκή οδηγία θα ορίζει πως σε περίπτωση κατάρρευσης ενός τραπεζικού ιδρύματος ή αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα η ευθύνη θα βαρύνει και τους επενδυτές και τους μεγαλοκαταθέτες» τόνισε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Ρεν.
Σύμφωνα με τον ίδιο θα υπάρχει μια αυστηρή «ιεραρχία» σε αυτούς που θα συμβάλλουν στη διάσωση μιας τράπεζας καθώς την κυριότερη ευθύνη θα την έχουν οι μέτοχοι και έπειτα όσοι διαθέτουν μη προστατευόμενες καταθέσεις και επενδύσεις. Ο Επίτροπος Ρεν τόνισε πάντως πως οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, τις οποίες χαρακτήρισε «ιερές» θα είναι ασφαλείς. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει νέα μέτρα για να βοηθήσει τις χώρες της ευρωζώνης που πλήττονται από την ύφεση
Μπορεί η Κομισιόν να είχε πάρει αρχικά αποστάσεις από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ που υποστήριξε ότι το πρόγραμμα που αποφασίστηκε για την Κύπρο συνιστά ένα «νέο πρότυπο» για την επίλυση τραπεζικών προβλημάτων στην Ευρωζώνη, όμως όπως όλα δείχνουν το σχέδιο αυτό ετοιμάζεται εδώ και καιρό.
Δεν ήταν τυχαία και η δήλωση της Σαντάλ Χιουζ εκπροσώπου του επιτρόπου εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, πως η πρόταση της Κομισιόν που συζητείται στο Συμβούλιο δεν μπορεί να αποκλεισθεί ότι οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για διασώσεις τραπεζών.
Τα μηνύματα στέλνονταν εδώ και μέρες, το ζήτημα είναι αν τα κατάλαβαν οι αποδέκτες...
από new Post 9.4.2013
Δημοσίευση: 06/04/13, 15:00 | ......................................................................................... | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (
04/04/2013
10:48
)
Το «κούρεμα» των καταθέσεων τους φοβούνται οι Έλληνες μετά την
πρόσφατη τακτική που ακολουθήθηκε στην Κύπρο και έτσι άρχισαν να
παίρνουν τα μέτρα τους. Μοιράζουν λοιπόν τις καταθέσεις τους σε
διαφορετικές τράπεζες ώστε το σύνολο του λογαριασμού τους να βρίσκεται
κάτω από τις 100.000 ευρώ.
Το τελευταίο 15νθήμερο οι ελληνικές τράπεζες δέχονται πλήθος αιτημάτων από πελάτες τους, οι οποίοι ζητούν να «σπάσουν» την κατάθεσή τους σε πολλά ονόματα. Μετατρέπουν δηλαδή τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου ή προθεσμίας σε κοινούς με συνδικαιούχους δύο ή περισσότερα άτομα. Στόχος τους είναι το ποσό κατάθεσης ανά φυσικό πρόσωπο να διατηρείται κάτω από τα 100.000 ευρώ. Τα τραπεζικά στελέχη παραδέχονται ότι η λύση σωτηρίας που υιοθετήθηκε για την Κύπρο και κούρεψε μέχρι και κατά 60% τις καταθέσεις με υπόλοιπα πάνω από 100.000 ευρώ οδηγεί και στην Ελλάδα χιλιάδες καταθέτες στο «σπάσιμο» των λογαριασμών τους. Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο κουρέματος στις καταθέσεις που τηρούνται στις ελληνικές τράπεζες και εξηγούν πως «η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έγινε μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με ποσό 50 δισ. ευρώ από τη δανειακή σύμβαση». Επιμέλεια: Σοφία Χρονοπούλου ΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄
Η τελευταία ευκαιρία
Υπάρχει μία τελευταία ευκαιρία διάσωσης του τόπου εντός ευρώ γιατί αν γυρίσουμε στη δραχμή η διάσωση... θα είναι με γιγαντιαίες απώλειες. Θα πρέπει λοιπόν άμεσα να γίνει αντικατάσταση - απόσυρση όλων των χαρτονομισμάτων των 50€, 100€, 200€, 500€ και να μείνουν στην αγορά για συναλλαγές μόνο 5€, 10€ και 20€. Επίσης να αντικατασταθούν - αποσυρθούν τα κέρματα των 2€ και 1€. Αρχικά μπορεί αυτό να φαίνεται περίεργο ή μη χρήσιμο ή και άσχετο με την κατάσταση που βρισκόμαστε. Όμως δεν είναι έτσι, γιατί όταν το μεγαλύτερο νόμισμα της αγοράς είναι 20€ αυτόματα επιτυγχάνεται η ψυχολογία της αγοράς ότι αυτό είναι ο μπούσουλάς της και γύρω από αυτό πρέπει να κινείται. Ξεχνάμε δηλαδή τις μεγάλες τιμές, τόσο στην παραγωγή, όσο και στην κατανάλωση και κυρίως, θα εξαναγκασθούν να περιοριστούν σ' αυτά τα επίπεδα και οι περιβόητοι μεσάζοντες, που είναι οι υπαίτιοι πολλών δεινών στην οικονομία. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε προσαρμοσθεί στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, μετά από τόσα δεινά που υποφέραμε μέχρι τώρα και τέλος πάντων επιτυγχάνεται αυτόματα η εσωτερική υποτίμηση. Να το πούμε και αλλιώς, «στραγγαλίζεται» η κρίση, παγώνοντάς την στο σημείο που είναι τώρα, γιατί έτσι και αλλιώς δεν μπορεί να πάει παρακάτω. Σε λίγο θα είμαστε σε χειρότερη κατάσταση από την τελευταία χώρα του τρίτου κόσμου. Οι τιμές λοιπόν θα πέσουν, ούτως ή άλλως, και στην παραγωγή αλλά και στην κατανάλωση και έτσι θα πάψει άμεσα το φαινόμενο να αυξάνονται οι τιμές ενώ πέφτουν οι μισθοί και γενικά οι αποδοχές. Ό,τι μετρητά έχουν απομείνει στην κυκλοφορία, αφού έχουν μετατραπεί σε 20€ - 10€ - 5€ μόνο, θα αυξήσουν σε πολλαπλάσιο βαθμό την κυκλοφορία τους και τη διασπορά τους, άρα η οικονομία θα κινηθεί οπωσδήποτε, γιατί θα ανοίξουν επιχειρήσεις με τα μισά περίπου έξοδα από ό,τι χρειάζονταν στο παρελθόν, το κόστος αγοράς και λειτουργίας θα είναι χαμηλότερο κατά 50% περίπου και η διάθεση των προϊόντων αλλά και υπηρεσιών θα είναι αντίστοιχα χαμηλότερα στα επίπεδα του 50% από πριν, γιατί θα έχει γίνει αντιστοίχιση κόστους παραγωγής και κατανάλωσης σε περιβάλλον νομίσματος, με μικρή ονομαστική αξία αλλά μεγάλης κυκλοφορίας. Πρέπει να λάβει υπόψη κανείς ότι αρχή του κάθε Αμερικανού πολίτη είναι να πάει στο super market με 20 δολάρια και να επιστρέψει σπίτι του με ρέστα... Βέβαια θα δυσκολέψουν τεχνικά οι συναλλαγές, λόγω του όγκου που θα απαιτείται στην κάθε μεγάλη συναλλαγή. Αυτό έχει δύο όψεις. Η μία, ότι η αξία της θα είναι η ίδια, δηλαδή 1.000€ αντί να χρειάζονται 2 χαρτονομίσματα των 500€ ή 10 των 100€ ή 20 των 50€, θα χρειάζονται στην καλύτερη περίπτωση, 50 χαρτονομίσματα των 20€. Άρα έχουμε στην ουσία μεγαλύτερη αξία λόγω της διασποράς που θα έχει επιτευχθεί στο περιβάλλον που θα βασιλεύουν τα 20 ευρώ. Η άλλη όψη είναι ότι η διαφθορά θα περιοριστεί και αυτή γιατί οι παράνομες συναλλαγές και οι μίζες θα είναι πολύ δύσκολες. Ακόμη και οι κλοπές θα δυσκολέψουν. Βέβαια οι λογιστικές αξίες δεν θα αλλάξουν για όποιον θέλει να κάνει συναλλαγές με τον σύγχρονο τρόπο, όμως εκ των πραγμάτων τα πάντα θα συμπαρασυρθούν στον κλειστό τρόπο του 20 εύρου που θα κινείται πλέον η εναπομένουσα πραγματική οικονομία. Άλλο όφελος εκτός από την πτώση των τιμών είναι ότι θα ανέβουν οι αξίες των ακινήτων και της γης, γιατί θα σπεύσουν οι επενδυτές στο φτηνό περιβάλλον να αγοράσουν. Για παράδειγμα, ένα ακίνητο αξίας 100.000€ που θα πληρωθεί με μετρητά ας αναλογισθεί κανείς πόσα χαρτονομίσματα χρειάζονται. Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι αυτός ο έλεγχος της οικονομίας είναι ένα εργαλείο εξόδου από την κρίση αφού περάσουμε τη φάση της σταθεροποίησης. Και το κυριότερο: οι καταθέσεις θα ξαναέρθουν από το εξωτερικό. Άλλο ένα στοιχείο που βοηθά στην κατανόηση των παραπάνω είναι ότι στην αρχαία Ελλάδα τα νομίσματα ήταν ή μεγάλα για τη δυσκολία των συναλλαγών ή μεταλλικά μόνο και μικρά (βλέπε στατήρες), για μεγάλη διασπορά των αξιών. Το τεχνικό κομμάτι είναι απλό και κυρίως χωρίς κανένα κόστος για κανένα. Θα αντικατασταθούν όλα τα μεγάλα χαρτονομίσματα με χαρτονομίσματα των 5, 10, 20€ και ό,τι μπαίνει από το εξωτερικό θα πρέπει αυστηρά να ανταλλάσσεται με τα μικρότερα νομίσματα. Βασικό ακόμη είναι η απόσυρση - αντικατάσταση των κερμάτων 1 και 2€ που πραγματικά έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα με τη χρήση τους, θεωρώντας όλοι μας ότι είναι μικρής αξίας. Κάλλιστα οι συναλλαγές αυτές μπορούν να γίνονται με μπρούτζινα και χάλκινα κέρματα και όλα αυτά στο πλαίσιο του εξορθολογισμού τιμών και αξιών. Όλο αυτό πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 5 χρόνια για να έχει τα αποτελέσματα που πρέπει. Είναι η μόνη λύση, η τελευταία ευκαιρία να παραμείνουμε στο ευρώ. Γιατί αν φύγουμε, το χάος είναι εδώ.
από ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ
Ανέρχεται σε 4,57 δισ. ευρώ και θα προταθεί προς έγκριση στη γενική συνέλευση
Σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 4,57 δισ. ευρώ που θα καταστήσει την
Alpha Bank την ισχυρότερη κεφαλαιακά τράπεζα στην Ελλάδα δημοσιοποίησε η
Διοίκηση της τράπεζας.
Το σχέδιο που θα προταθεί προς έγκριση στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της τραπέζης στις 6 Απριλίου περιλαμβάνει: -Τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με εισφορά ομολόγων του EFSF και έκδοση νέων κοινών μετοχών συνολικού ποσού 4,11 δισ. ευρώ (4,021 δισ. ευρώ σε περίπτωση ολοσχερούς καλύψεως της αυξήσεως κεφαλαίων με καταβολή μετρητών ύψους 550 εκατ. ευρώ). Η τιμή διαθέσεως των νέων κοινών μετοχών θα αποφασιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha. -Την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με καταβολή μετρητών έως 550 εκατ. ευρώ. Αυτή θα επιδιωχθεί με έκδοση νέων κοινών μετοχών συνολικού ποσού έως 457,1 εκατ. ευρώ μετά δικαιώματος προτιμήσεως υπέρ των μετόχων που κατέχουν κοινές μετοχές, καθώς και με την έκδοση νέων κοινών μετοχών έως 92,9 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα διατεθούν σε στρατηγικούς επενδυτές. Οι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα για κάθε νέα κοινή μετοχή θα λάβουν χωρίς επιπλέον επιβάρυνση έναν παραστατικό τίτλο δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών από τις μετοχές που θα αναλάβει το ΤΧΣ (Warrants). Δυνάμει των εν λόγω δικαιωμάτων (Warrants), οι επενδυτές θα δύνανται να αποκτήσουν κοινές μετοχές της Alpha Bank, κυριότητος του ΤΧΣ, ανά εξάμηνο και για χρονική περίοδο έως 4,5 ετών. Οι ανωτέρω μετοχές θα αγοράζονται σε προκαθορισμένη τιμή poy θα ισούται με την τιμή διαθέσεως των νέων κοινών μετοχών της Alpha Bank κατά την κεφαλαιακή ενίσχυση πλέον ενός ετήσιου περιθωρίου. Ο αριθμός των νέων κοινών μετοχών που θα ενσωματώνει κάθε Warrant, θα εξαρτηθεί από τις μετοχές της τραπέζης που θα αποκτήσει ο ιδιωτικός τομέας. Τα Warrants θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η Alpha Bank θα παραμείνει στον ιδιωτικό τομέα εφόσον επιτευχθεί η εκ του νόμου προβλεπόμενη συμμετοχή (10%) ιδιωτών επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίησή της. Στην περίπτωση αυτή, οι μέτοχοι που θα συμμετάσχουν στην αύξηση με καταβολή μετρητών θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν τις μετοχές του ΤΧΣ μέσα στα επόμενα 4,5 έτη σε προκαθορισμένα επίπεδα τιμής, ενισχύοντας τις αποδόσεις τους μέσω της δωρεάν παροχής Warrants. Η διευρυμένη κεφαλαιακή βάσις ύψους 7,9 δισ. ευρώ, η οποία θα προκύψει με την ολοκλήρωση της κεφαλαιακής ενίσχυσης παρέχει εχέγγυα για την προστασία του ισολογισμού καθιστώντας την Alpha Bank την ισχυρότερη κεφαλαιακά τράπεζα στην Ελλάδα.
10 Ερωτήσεις & Απαντήσεις: Πόσο ασφαλείς είναι οι καταθέσεις μου;
(ΝΕΟ)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (
30/03/2013
19:27
Ενα νέο τοπίο για τους καταθέτες έχουν δημιουργήσει οι εξελίξεις
στην Κύπρο, αλλά και το μπαράζ των δηλώσεων από κορυφαία στελέχη της
ευρωζώνης. Η ασφάλεια των χρημάτων και οι εναλλακτικές τοποθετήσεις,
εντός και εκτός ευρώ, βρίσκονται ξανά στο επίκεντρο της συζήτησης.
Παράλληλα, νέα δεδομένα έρχονται και στα επιτόκια των προθεσμιακών
καταθέσεων, τα οποία έχουν ήδη πάρει την κατιούσα και αναμένεται να
μειωθούν περαιτέρω.
Τραπεζικά στελέχη, αλλά και οικονομικοί αναλυτές δίνουν στo
tanea.gr απαντήσεις σε δέκα βασικά ερωτήματα, επιδιώκοντας να
ιχνηλατήσουν το νέο τοπίο.
1. Υπάρχει περίπτωση να γίνει κούρεμα ανάλογο της Κύπρου και στην Ελλάδα;
Οχι, οι συνθήκες των τραπεζών αλλά και της οικονομίας είναι
διαφορετικές. Στην Κύπρο, ο τραπεζικός τομέας ήταν δυσανάλογα μεγάλος σε
σχέση με την οικονομία της χώρας, ενώ αντίστοιχα ένα μεγάλο μέρος των
καταθέσεων προερχόταν από το εξωτερικό. Εξάλλου, στην Ελλάδα ήδη η
διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έχει προχωρήσει, έχουν
επιλεγεί οι τρεις συστημικές και είναι ζήτημα χρόνου να πραγματοποιηθούν
οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που θα κλειδώσουν την οικονομική
ευρωστία των τραπεζών. Συνεπώς, τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά
και έτσι οι καταθέτες δεν έχουν κάποιον λόγο να ανησυχούν.
2. Τι ισχύει για την ασφάλεια των 100.000 ευρώ;
Με βάση τον σχετικό νόμο - και την αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία -,
αυτή τη στιγμή, για την περίπτωση χρεοκοπίας κάποιας τράπεζας υπάρχει
κρατική εγγύηση μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ ανά δικαιούχο και ανά
τράπεζα. Δηλαδή, αν κάποιος έχει συνολικές καταθέσεις 300.000 ευρώ
ισόποσα κατατεθειμένες σε τρεις διαφορετικές τράπεζες, τα χρήματά του
καλύπτονται από τη σχετική νομοθεσία. Επίσης, αν ένα ζευγάρι έχει
καταθέσεις 200.000 ευρώ σε κοινό λογαριασμό στην ίδια τράπεζα, ομοίως
καλύπτεται από τη νομοθεσία. Αν όμως ένας άνθρωπος έχει συνολικές
καταθέσεις 150.000 ευρώ σε τρεις διαφορετικούς λογαριασμούς στην ίδια
τράπεζα, καλύπτεται μόνο για τα πρώτα 100.000 ευρώ.
3. Να κάνω ανάληψη και να κρύψω τα μετρητά μου στο σπίτι;
Το να έχει κανείς μετρητά «κάτω από το στρώμα» είναι σαφώς πιο
επικίνδυνο από το να τα έχει κατατεθειμένα στην τράπεζα. Τα εκτεθειμένα
χρήματα είναι απολύτως ανασφάλιστα, ενώ με δεδομένη την αύξηση της
εγκληματικότητας οι πιθανότητες απώλειάς τους - και μάλιστα στο σύνολό
τους - είναι σαφώς περισσότερες σε σχέση με το εντελώς υποθετικό και
στην πραγματικότητα ανύπαρκτο ενδεχόμενο ενός κουρέματος. Επιπλέον, τα
χρήματα που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος, πέραν του ότι είναι
λιγότερο ασφαλή, δεν τοκίζονται, γεγονός που μεταφράζεται σε πραγματικές
απώλειες εσόδων από τόκους έως και 4% τον χρόνο.
4. Είναι πιο ασφαλές να βγάλω τα χρήματά μου εκτός ευρωζώνης;
Η αλήθεια είναι ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο και το μπαράζ των
δηλώσεων έχουν ήδη προκαλέσει μετακινήσεις κεφαλαίων εκτός ευρωζώνης,
ενώ και πολλοί καταθέτες αναζητούν άλλες χώρες ως αποδέκτριες των
οικονομιών τους. Στην πραγματικότητα, απόλυτη απάντηση στο ερώτημα δεν
υπάρχει. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν σε ένα, πέντε ή δέκα χρόνια η
οικονομία της Νορβηγίας, της Νέας Ζηλανδίας ή της Σιγκαπούρης (που
αποτελούν και δημοφιλείς προορισμούς χρημάτων) θα είναι ασφαλέστερη από
αυτή της ευρωζώνης. Οσοι πάντως αποφασίσουν να μεταφέρουν τα χρήματά
τους, θα πρέπει να λάβουν υπ' όψιν τους τον συναλλαγματικό κίνδυνο, αν
οι καταθέσεις είναι σε τοπικό νόμισμα, αλλά και το γεγονός ότι
ενδεχομένως στη χώρα προορισμού να ισχύουν διαφορετικά όρια για την
ασφάλεια των χρημάτων τους.
5. Υπάρχουν και άλλες ασφαλείς τοποθετήσεις πέραν των καταθέσεων;
Με βάση τις αποδόσεις, αλλά και τη δημοφιλία τους μεταξύ των
επενδυτών, τα ομόλογα ισχυρών οικονομιών του ευρωπαϊκού Βορρά, όπως και
αυτά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων συγκαταλέγονται ανάμεσα στους
«ασφαλείς λιμένες» της ευρωζώνης. Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι αποδόσεις
των γερμανικών ομολόγων είναι αρνητικές (δηλαδή ο επενδυτής ουσιαστικά
πληρώνει για να τοποθετήσει εκεί τα χρήματά του), αυτό σημαίνει ότι οι
αγορές θεωρούν την επένδυση ως εξαιρετικά ασφαλή. Εντούτοις, θα πρέπει
να σημειωθεί ότι - σε αντίθεση με τις καταθέσεις - δεν υπάρχει ελάχιστο
όριο εξασφάλισης σε περίπτωση κουρέματος ομολόγων, ενώ σε πολλές
περιπτώσεις υπάρχει μίνιμουμ επένδυσης της τάξης των 50.000 ευρώ. Οσο
για τον χρυσό, αν και συνεχίζει από πολλούς να θεωρείται «ασφαλής
λιμένας», η μεγάλη μεταβλητότητα στην τιμή του τα τελευταία χρόνια τον
καθιστά μάλλον ριψοκίνδυνη επένδυση.
6. Υπάρχουν ακόμη υψηλά επιτόκια στις προθεσμιακές;
Ναι, αν και έχουν μειωθεί σαφώς σε σχέση με τα δεδομένα που ίσχυαν
πριν από το καλοκαίρι του 2012. Πλέον, για ποσά έως 100.000 ευρώ, μπορεί
κανείς να αξιώσει ονομαστικά επιτόκια έως και 4,5% από συστημικές
τράπεζες, αξιοποιώντας κλιμακωτούς λογαριασμούς ή καταθέσεις που
γίνονται μέσω Ιντερνετ. Στις «παραδοσιακές» προθεσμιακές, για αυτά τα
ποσά, η ονομαστική απόδοση φτάνει μέχρι το 4%. Εντούτοις, μετά την
αύξηση του φόρου των καταθέσεων στο 15% από 10%, από την αρχή του
χρόνου, τα πραγματικά χρήματα που προκύπτουν από τους τόκους είναι ακόμη
λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, όταν στην αγορά υπήρχαν ονομαστικά
επιτόκια ακόμη και 6%.
7. Ερχεται νέα μείωση στα επιτόκια των καταθέσεων;
Ναι. Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι με την ολοκλήρωση των αυξήσεων
μετοχικού κεφαλαίου στις τράπεζες η τρόικα θα πιέσει για ακόμη
μεγαλύτερη μείωση στα επιτόκια των καταθέσεων. Η λογική είναι ότι δεν
μπορεί μια πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη τράπεζα να δίνει στεγαστικά δάνεια
με επιτόκιο 3,5% και να έχει καταθέσεις με επιτόκιο 4,5%. Συνεπώς, μέσα
στους επόμενους μήνες - πιθανότατα εντός του καλοκαιριού - θα έρθει
ένας νέος γύρος μείωσης των αποδόσεων στις προθεσμιακές, της τάξης του
0,5% έως και 1%, φέρνοντας το ταβάνι των ονομαστικών επιτοκίων ακόμη και
χαμηλότερα του 4%. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι ήδη πολλές τράπεζες,
στις δωδεκάμηνες προθεσμιακές τους, δίνουν χαμηλότερα επιτόκια σε σχέση
με αυτές των έξι μηνών.
8. Τι θα γίνει με τα επιτόκια του ευρώ;
Ολα θα εξαρτηθούν από τις επιπτώσεις που θα έχει ευρύτερα στην
ευρωζώνη η απόφαση για το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο. Υπάρχουν
αρκετοί αναλυτές που εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα
προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων του ενιαίου νομίσματος μέσα στους
επόμενους μήνες, προκειμένου να δώσει νέα πνοή στην ανάπτυξη της
ευρωζώνης. Αν και, σύμφωνα με αυτή τη μερίδα των αναλυτών, οι εξελίξεις
δεν θα γίνουν άμεσα, αλλά εντός του καλοκαιριού ή του φθινοπώρου - η
εκτίμησή τους είναι ότι στο τέλος του έτους το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ
θα βρίσκεται στο 0,5% ή και χαμηλότερα, έναντι 0,75% σήμερα. Αυτό
σημαίνει επιπλέον μείωση στα επιτόκια των καταθέσεων, αλλά και ψαλίδι
στα επιτόκια των δανείων, είτε των νέων είτε των παλιών με κυμαινόμενο
επιτόκιο που βασίζεται στην ΕΚΤ.
9. Πέρα από τους ιδιώτες καταθέτες, ποιους άλλους επηρεάζει το κούρεμα;
Μεγάλοι χαμένοι από αυτό που έγινε στην Κύπρο είναι οι επιχειρήσεις
που είχαν παρουσία στο νησί. Υπάρχουν περιπτώσεις εισηγμένων ελληνικών
εταιρειών με ταμειακά διαθέσιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία
εμπλέκονται στη δίνη του κουρέματος. Επιπλέον, για τις επιχειρήσεις, η
εγγύηση για ποσά έως 100.000 ευρώ δεν λέει ουσιαστικά τίποτα, καθώς
αρκετά συχνά έχουν σε λογαριασμούς (τρεχούμενοι ή κίνησης) πολύ
περισσότερα χρήματα για να καλύψουν συναλλαγές και ανάγκες σε κεφάλαιο.
Συνεπώς, η πρακτική που ακολουθήθηκε στην Κύπρο ενδέχεται να επηρεάσει
σημαντικά το επιχειρείν αλλά και τη γενικότερη σχέση των εταιρειών με
τις τράπεζες σε ολόκληρη την ευρωζώνη.
10. Κινδυνεύουν οι ελληνικές τράπεζες να έχουν τη μοίρα των κυπριακών;
Οχι. Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών
έχει αρχίσει εδώ και καιρό και πλέον - ενόψει των αυξήσεων μετοχικού
κεφαλαίου - βρίσκεται στο τελικό της στάδιο. Ηδη τα ελληνικά
χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ενισχυθεί με σημαντικά χρηματικά ποσά,
ενώ και με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2012 έχει ξεκαθαρίσει
και η εικόνα όσον αφορά τις πραγματικές κεφαλαιακές τους ανάγκες.
Παράλληλα, η τάση επιστροφής χρημάτων προς αυτές από καταθέτες του
εξωτερικού αλλά και χρημάτων «από το στρώμα» ενισχύει τη ρευστότητά τους
και μειώνει την εξάρτησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Τέλος, και σε αντίθεση με την Κύπρο, η συντριπτική πλειονότητα της
καταθετικής τους βάσης είναι εγχώρια, άρα είναι πολύ πιο δύσκολο να
φύγουν μαζικά τα χρήματα αυτά προς το εξωτερικό.
Ασφαλείς τοποθετήσεις Με βάση τις αποδόσεις, αλλά και τη δημοφιλία τους μεταξύ των επενδυτών, τα ομόλογα ισχυρών οικονομιών του ευρωπαϊκού Βορρά, όπως και αυτά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων συγκαταλέγονται ανάμεσα στους «ασφαλείς λιμένες» της ευρωζώνης
από ΗΛΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Spiegel: Σενάρια για «κούρεμα» καταθέσεων, τι λέει ο Γ. Στουρνάρας
Εθνική-Eurobank: Η επόμενη μέρα του deal που δεν έγινε..Μπορεί η κυβέρνηση να επέμεινε όλο το τελευταίο διάστημα στην αναγκαιότητα της συγχώνευσης μεταξύ Εθνικής και Eurobank όμως οι προθέσεις τη τρόικας ήταν γνωστές εδώ και πολλές εβδομάδες και μάλιστα είχαν καταγραφεί και στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου. Όπως αναφέρουν ακριβείς πληροφορίες στο προσχέδιο που καταρτίζει η τρόικα το οποίο ήδη είναι γνωστό στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέρεται ότι: "οι διαδικασίες συγχώνευσης των δύο τραπεζών πρέπει να είναι αντιστρέψιμες προκειμένου να μπορεί ο νέος μέτοχος, δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να χαράξει την δική του στρατηγική σε σχέση με το μέλλον των δύο τραπεζών" . Τι θα κάνουν οι μεγαλομέτοχοι των δυο τραπεζών Επι της ουσίας μετά από τις τελευταίες εξελίξεις οι δυο τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν ξεχωριστά. Η Εθνική με το ποσό των περίπου 10 δισ. ευρώ και η Eurobank με περίπου 6,5 δισ. ευρώ. Για την μεν Εθνική οι μεγαλομέτοχοι όπως είναι τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, η οικογένεια Λάτση, η εκκλησία της Ελλάδος κλπ δεν πρόκειται να βάλουν χρήματα. Για την δε Eurobank η Εθνική που κατέχει περίπου το 85% των μετοχών επίσης δεν πρόκειται να ασκήσει τα δικαιώματα της στην αύξηση. Πάντως και στις δυο τράπεζες συνεδριάζουν σε λίγες ώρες τα Διοικητικά Συμβούλια προκειμένου να εγκρίνουν τις ξεχωριστές αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων. Οσον αφορά τις καταθέσεις, το Spiegel άρχισε τη διασπορά σεναρίων περί «κουρέματος» και στην Ελλάδα. Το γνωστό γερμανικό περιοδικό αναφέρει σε άρθρο στην ιστοσελίδα του: «Η απόφαση κατά της συγχώνευσης γεννά υποψίες ότι, όπως και στην Κύπρο, έτσι και στην Ελλάδα, σε περίπτωση ανάγκης, ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει να εκκαθαριστεί. Σε αυτήν την περίπτωση θα τεθεί το ερώτημα, εάν θα συμμετάσχουν και πάλι καταθέτες στη διάσωση». Διαβάστε αναλυτικά Από την πλευρά του, ο Γ. Στουρνάρας χθες στη Βουλή επανέλαβε ότι «οι καταθέσεις είναι απολύτως εξασφαλισμένες» και πως «η κυβέρνηση ακολουθεί με συνέπεια τις δεσμεύσεις της για την στήριξη του τραπεζικού συστήματος και τις καταθέσεις». Ρεπορτάζ για τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ραντεβού Ν. Καραμούζη - Α. Βγενόπουλου για την αύξηση της EurobankΕντείνει τις προσπάθειές του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Ν. Καραμούζης για την εξεύρεση των ιδιωτικών κεφαλαίων στο χρονικό περιθώριο που απομένει μέχρι τέλη Απριλίου. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε επαφή με τον ηγέτη του Ομίλου MIG, κ. Α. Βγενόπουλο, για να ανιχνευθούν οι προθέσεις του δεύτερου για μια ενδεχόμενη συμμετοχή στην αύξηση. Ο κ. Βγενόπουλος φέρεται να εξετάζει σοβαρά το θέμα με την προϋπόθεση ότι η αύξηση θα μπορέσει να ολοκληρωθεί στο σύνολό της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήθηκε ποσό, το οποίο προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ. Είναι προφανές ότι οι συνέργειες, οι οποίες μπορεί να υπάρξουν σε μια τέτοια περίπτωση είναι μεγάλες και για τις δύο πλευρές. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Καραμούζης διατηρεί συγκρατημένη αισιοδοξία, γνωρίζοντας όμως ότι τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα για την ολοκλήρωση ενός τέτοιου εγχειρήματος. Όπως όμως συμφωνούν και διεθνείς αναλυτές, η Eurobank θα μπορούσε να ολοκληρώσει την αυτόνομη αύξηση, εάν είχε περισσότερο χρόνο και είχε αποφύγει το 'θανάσιμο', όπως αποδείχθηκε, εναγκαλισμό της Εθνικής. Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr Ποσά χρήματα χρειάζονταιΤα κεφάλαια που χρειάζονται οι δυο τράπεζες είναι πολλά και δεν θεωρείται πιθανόν να βρεθούν. Έτσι για την ακρίβεια:1) Η ΕΤΕ πρέπει να βρει μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών περίπου 900 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 9 δισ. ευρώ που είναι το συνολικό ποσό που χρειάζεται για την ανακεφαλαιοποίησή της. Το ποσό είναι μάλλον απίθανο να βρεθεί. Ακόμα και η οικογένεια Λάτση που κατέχει το 11% των μετοχών της ΕΤΕ θεωρείται απίθανο να βάλει αυτά τα λεφτά. Οι υπόλοιποι μεγαλομέτοχοι όπως είναι το ΙΚΑ και άλλα ταμεία δεν φαίνεται να διαθέτουν μετρητά να συμμετάσχουν σε αυτή την αύξηση. 2) Η Eurobank χρειάζεται περίπου 600 εκατ. ευρώ, ποσό που γίνεται προσπάθεια από τη διοίκηση να βρεθεί. Τα περιθώρια είναι ασφυκτικά ενώ τις τελευταίες ώρες φημολογείται ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν με 1 ή 2 μισθούς στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Τι θα γίνει εάν οι δυο τράπεζες περάσουν τελικά υπό τον έλεγχο του ΤΧΣΕάν οι δυο τράπεζες περάσουν στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Κυβερνητικές πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο της συγχώνευσης και θεωρούν ότι μια εκ των δυο (η και οι δυο) σε μεταγενέστερο χρόνο θα πουληθούν. Το ταμείο έχει την υποχρέωση να κρατήσει υπό τη διοίκησή του τις δυο τράπεζες για μια τριετία. Διαβάστε περισσότερα στο: www.newmoney.gr
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Καταγγελία – «βόμβα» από τους υπαλλήλους της Τράπεζας της Ελλάδος
Κάνουν λόγο για παρέμβαση της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος
στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας -
Ποιος ο ρόλος του κ. Προβόπουλου και ποια η σχέση του με το «ναυάγιο»
Εθνικής – Eurobank
Σε μια καταγγελία – «βόμβα» που θα προκαλέσει αντιδράσεις
προχώρησε σήμερα ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος, σχετικά
με το «ναυάγιο» στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας.
Οι υπάλληλοι καταγγέλλουν παρέμβαση της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος στην διαδικασία, βάζοντας στο στόχαστρο τον διοικητής της ΕΤΕ κ. Γιώργο Προβόπουλο. Ο ρόλος του κ. Προβόπουλου ελέγχεται καθώς ο ίδιος συμμετείχε στη διευρυμένη συνάντηση με την τρόικα μαζί με τον Γ. Στουρνάρα και την επικεφαλής του ΤΧΣ, Αν. Σακελλαρίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΕΤΕ, Γιώργο Γιαννακόπουλο, κάποιοι από την ΤτΕ στο παρασκήνιο προσπαθούν να αποκλείσουν τους παλιούς μετόχους και κατά συνέπεια και τα ασφαλιστικά ταμεία από την συμμετοχή τους στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν, καταγγέλλουν «προσπάθεια αφελληνισμού και υφαρπαγής» της Εθνικής, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον κ. Προβόπουλο. Η απογευματινή συνεδρίαση του Δ.Σ. αναμένεται να προκαλέσει εξελίξεις, καθώς τα μέλη της διοίκησης θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις για το ποιος ευθύνεται για το «ναυάγιο». Η περίπτωση ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής και η αποτυχία στο deal με την Eurobank ανατρέπει άρδην τις ισορροπίες όχι μόνο στους δύο τραπεζικούς ομίλους, όπου αναπόφευκτα δρομολογούνται εξελίξεις, αλλά γενικότερα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και ευρύτερα στην οικονομία. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες των Υπαλλήλων, τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και είναι δεδομένο πως θα προκαλέσεις «τσουνάμι» αντιδράσεων και στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Η καταγγελία των υπαλλήλων της ΕΤΕ έρχεται μόλις ημέρα μετά την παρέμβαση του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος ζήτησε την παρέμβαση των οικονομικών εισαγγελέων για να ελεγχθούν «αδικαιολόγητες συμπεριφορές και πρακτικές του κ. Προβόπουλου που οδήγησαν στην κατάρρευση της χώρας. Θα πρέπει άμεσα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας να δώσει απαντήσεις για το ρόλο του κ. Προβόπουλου στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τις τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Αδαμάντιος Πεπελάσης: "Πιθανή η επιστροφή στη δραχμή"
Ιδιοτελή
κίνητρα τη τρόικας πίσω από την αναστολή της συγχώνευσης της Εθνικής
Τράπεζας και της Eurobank εντοπίζει ο διαπρεπής οικονομλόγος και πρώην
διοικητής τραπεζών κ.
Αδαμάντιος Πεπελάσης, ο οποίος όμως θεωρεί και πως η κυβέρνηση δεν χειρίσθηκε επαρκώς το ζήτημα.
Μιλώντας σήμερα Τρίτη στο «BHMA99,5» και στην εκπομπή Πρωινές Διαδρομές ο κ. Πεπελάσης εμφανίσθηκε επικριτικός για την εξέλιξη που πήρε η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank τονίζοντας πως δεν ήταν επαρκώς σχεδιασμένη. «Αυτό που συνέβη με τις τράπεζες είναι αποτέλεσμα ασόβαρων πολιτικών. Θα αποδειχθεί στο μέλλον ότι τα κίνητρα της τρόικα δεν ήταν καθαρά», δήλωσε ο κ. Πεπελάσης ο οποίος έχει διατελέσει Διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας (1974-1981) και Πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας (1988). Ερωτηθείς για την εγχώρια οικονομική κατάσταση και το ευρωπαϊκό περιβάλλον αναφέρθηκε στην αμφισβήτηση των ευρωπαϊκών χειρισμών η οποία γίνεται διαρκώς πιο έντονη και δεν απέκλεισε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Δεν αποκλείω ακόμη και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Αλλά ακόμη και να γίνει αυτό δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε σωστά και σοβαρά», είπε ο κ. Πεπελάσης.
από ΗΛΕΙΑlive
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 9.4.2013
Τι αλλάζει στον τραπεζικό χάρτη της χώρας μετά το ναυάγιο της συγχώνευσης
(ΝΕΟ)
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (
10/04/2013
09:30
)
Σημαντικές αλλαγές συντελούνται στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα μετά
τις προχθεσινές εξελίξεις και την απόφαση αναστολής της διαδικασίας
απορρόφησης της Eurobank από την Εθνική.
Και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για αναστολή και όχι για ματαίωση του συγκεκριμένου deal. Τονίζουν δε πως στο μικρό χρονικό διάστημα που απομένει για να ολοκληρώσουν την ανακεφαλαιοποίησή τους -κάθε μία τράπεζα χωριστά- θα επιχειρήσουν να βρουν από τον ιδιωτικό τομέα κεφάλαια τα οποία ανέρχονται στο 10% της συνολικής ανακεφαλαιοποίησής τους. Η Εθνική θα πρέπει να αναζητήσει από την αγορά 970 εκατ. ευρώ, ενώ η Eurobank 580 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως οι δύο τράπεζες φέρεται να δήλωσαν προχθές στην Τράπεζα της Ελλάδος πως το πιο πιθανόν είναι ότι στον λίγο χρόνο που απομένει θεωρείται δύσκολο να αντλήσουν από ιδιώτες το απαραίτητο 10% προκειμένου να παραμείνουν στον ιδιωτικό τομέα και έτσι η ανακεφαλαιοποίησή τους θα πραγματοποιηθεί από το ΤΧΣ. Υστερα από δέκα ημέρες αγωνιωδών διαπραγματεύσεων είναι φανερό πως η τρόικα φαίνεται να «επέβαλε» την άποψή της «παγώνοντας» τη διαδικασία συγχώνευσης των δύο συστημικών τραπεζών και επιβάλλοντας τη διενέργεια δύο ξεχωριστών αυξήσεων κεφαλαίου με εγγυητή το ΤΧΣ. Οι δύο τράπεζες θα συγκαλέσουν σήμερα τα διοικητικά τους συμβούλια και θα εκδώσουν πρόσκληση προς τους μετόχους τους προκειμένου αυτοί να συμμετέχουν στις γενικές συνελεύσεις, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί ως διαδικασία στο τέλος Απριλίου. Η τελευταία γενική συνέλευση της Εθνικής και η οποία και θα δώσει την έγκριση, θα διενεργηθεί στις 29 Απριλίου. Οσον αφορά τη Eurobank που και αυτή θα εξαντλήσει τον μήνα, δεν τίθεται θέμα επαναληπτικής γενικής συνέλευσης αφού η Εθνική κατέχει ποσοστό άνω του 66% (84,4%) και έτσι η απόφαση θα ληφθεί από την πρώτη γενική συνέλευση των μετόχων. Τηλεγράφημα του Ρόιτερ πάντως ανέφερε χθες πως οι δύο τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο κρατικοποίησης. Η Εθνική ως γνωστόν έχει ήδη εξαγοράσει το 84,4% της Eurobank. Οπως σημειώνεται στο τηλεγράφημα οι ενστάσεις για τη συγκέντρωση των δύο ιδρυμάτων από την πλευρά της τρόικας ήταν ότι ο όμιλος που θα δημιουργούταν θα είχε τεράστιο μέγεθος σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της χώρας. Το διεθνές πρακτορείο επισημαίνει πως εάν τελικά η Εθνική και η Eurobank θα συγχωνευθούν ή θα συνεχίσουν να λειτουργούν μεμονωμένα θα αποφασιστεί από το ΤΧΣ μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους. Από τις εξελίξεις δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών- Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς προχωρούν κανονικά τις σχετικές διαδικασίες- ούτε θέμα ασφάλειας των καταθέσεων. Ήδη πάντως από χθες οι διοικήσεις των δύο τραπεζών εργάζονται προς την κατεύθυνση εξασφάλισης της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών για τις δύο ξεχωριστές ΑΜΚ που θα διενεργηθούν. Μάλιστα από την πλευρά της Eurobank έρχονται πληροφορίες πως οι εργαζόμενοι ενδέχεται να συμμετάσχουν στην αύξηση ακόμη και με δύο μισθούς. Μέσα στο όλο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί αναμένεται πως θα ληφθούν και αποφάσεις σχετικά με την τύχη των άλλων μη συστημικών τραπεζών . Ας σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας δήλωσε χθες μεταξύ άλλων απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν το deal Εθνικής με τη Eurobank έχει καταλήξει σε ναυάγιο πως «δεν μπορούμε να το πούμε αυτό». Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΧΣ, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών θα προχωρήσει σε πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων προκειμένου να εξετάσει τις συνέργειες που μπορούν να ανακύψουν μεταξύ τους προφανώς για να λάβει απόφαση για το αν η μεταξύ τους συγχώνευση έχει νόημα. imerisia.gr Προβόπουλος: Προστατευμένες όλες οι καταθέσεις ανεξαρτήτως ύψους και τράπεζας
Απριλίου 10, 2013
Καθησυχαστικός ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Καθησυχαστικό μήνυμα προς τους Έλληνες καταθέτες στέλνει αυτή την ώρα από τη Βουλή ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος ακόμα και για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. « Όλες οι καταθέσεις στη χώρα είναι προστατευμένες, ανεξαρτήτως ύψους και ανεξαρτήτως τράπεζας στην οποία διατηρούνται. Το έχουμε εξασφαλίσει με το Μνημόνιο. Τα 50 δις ευρώ που έχουμε πάρει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι υπεραρκετά και παρέχουν ασφάλεια» είπε πριν από λίγο ο κ. Προβόπουλος ενημερώνοντα ς την επιτροπή οικονομικών της Βουλής. από AmaliadaNews
Η νέα γενιά της οικονομικής κρίσης
από ΗΛΕΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - Ευγενία Καραντζά (
09/04/2013
13:00
)
Ένα χρόνο μετά η οικονομική κρίση έφτασε και στην Ελλάδα, χωρίς όμως να γίνει ιδιαίτερα αντιληπτή από το σύνολο των Ελλήνων, γιατί τότε ακόμα κυκλοφορούσε το σλόγκαν «λεφτά υπάρχουν» . Γιατί τότε ακόμα υπήρχαν παραπληροφορημένα και κολλημένα μυαλά σε πολιτικές που μόνο όφελος δεν είχαν, που σε κάθε ψευδή πληροφόρηση έλεγαν ναι και έσκυβαν καταφατικά το κεφάλι. Άτομα αφοσιωμένα και πιστά σε νοοτροπίες που είχαν κληρονομήσει από γενιά σε γενιά και δεν είχαν μπει στον κόπο να τις επεξεργαστούν. Τα πράγματα άλλαξαν και το 2010 όλοι άρχισαν να ξυπνάνε και να αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά. Όταν ξεκίνησαν οι μισθοί να μειώνονται ολοένα και περισσότερο και η ανεργία να φτάνει σε υψηλά ποσοστά, η οικονομία βρισκόταν χρόνο με τον χρόνο σε οριακό σημείο. Κύρια ζημιωμένοι από αυτήν την μαύρη τρύπα που άρχισε να δημιουργείται είναι οι νέοι. Που βλέπουν μέρα με την μέρα τα όνειρά τους να γκρεμίζονται και οι ελπίδες τους για ένα ευτυχισμένο μέλλον να καταπατώνται σαν να είναι ψίχουλα στον δρόμο. Η γενιά από τα 16 έως τα 29 είναι μία γενιά που πρέπει να έχει μεγάλο σθένος και ψυχικό απόθεμα για να αντιμετωπίσει όλα τα τρέχοντα γεγονότα, για να επιβιώσει στις ανάγκες της ζωής. Αυτή η οικονομική κρίση λοιπόν, έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή και στην ψυχική του υγεία του νέου ατόμου. ΄Ενας νέος άνθρωπος στην ηλικία των 16 με 18, βρίσκεται στο στάδιο του προγραμματισμού της ζωής του ,καθώς σχεδιάζει και θέτει τα θεμέλια από το σχολείο για τις μελλοντικές του σπουδές, για την πορεία που θα θέλει να ακολουθήσει στο χώρο της εργασίας και της απασχόλησης. Όμως αναγκάζεται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της οικονομικής κρίσης, γιατί οι οικονομικές δυσκολίες στην οικογένεια του είναι πολλές και τα έξοδα των σπουδών σε μία πόλη μακριά από το σπίτι του θα είναι τεράστια, με συνέπεια οι γονείς του να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Όταν ο μέσος όρος μηνιαίου εισοδήματος στα ελληνικά νοικοκυριά ,στην περίπτωση που δουλεύουν και οι δύο γονείς, είναι 800 με 1000 ευρώ και ο νέος για να ζήσει σε μία ξένη πόλη μακριά από το σπίτι του θέλει στο σύνολο 400 με 500 ευρώ, με λογαριασμούς και ενοίκια, τότε τα πράγματα για τον ίδιον στενεύουν , βλέποντας τα όνειρά του να μπαίνουν στο συρτάρι. Η ηλικία όμως των 20-29 είναι ακόμα πιο δύσκολη εν μέσω οικονομικής κρίσης γιατί οι καθημερινές συνήθειες τροποποιούνται συνεχώς και η κοινωνία καλεί αυτά τα νέα παιδιά να αντιμετωπίσουν σκληρές καταστάσεις και να ωριμάσουν πολύ πιο γρήγορα. Αναγκάζονται λοιπόν να κάνουν περικοπές στο φαγητό , στην ένδυση , στην ψυχαγωγία, στην κοινωνική ζωή. Παλαιότερα θα έβγαιναν έξω με τους φίλους τους σε ένα εστιατόριο για φαγητό ή σε ένα κλαμπ για να διασκεδάσουν. Τώρα σε περιόδους οικονομικής κρίσης όλα αυτά έχουν εξαφανιστεί και την θέση τους έχουν πάρει οι συγκεντρώσεις σε σπίτια φίλων με επιτραπέζια παιχνίδια για ψυχαγωγία και σπιτικό μαγείρεμα. Ένα θετικό λοιπόν της οικονομικής κρίσης είναι αυτό, ότι έχει ενδυναμώσει τις κοινωνικές σχέσεις και την άμεση επικοινωνία και έχει φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά, γιατί πλέον μοιράζονται τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες ανησυχίες. Όμως το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει, γιατί πέρα από την κοινωνική ζωή υπάρχει και η ψυχική, που πλήττεται περισσότερο, κατά την δική μου άποψη. Όλα όσα προβληματίζουν τους νέους με τις παρούσες συνθήκες έχουν αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία. Αρχίζουν να νιώθουν μειονεκτικά, να υποβαθμίζουν τον εαυτό τους και τις δυνατότητες τους, με αποτέλεσμα να τα παρατάνε και να απομονώνονται. Νιώθουν θύματα όλης αυτής της κατάστασης και κάνουν συμβιβασμούς με τα θέλω τους και τα όνειρά τους. Απασχολούνται σε τομείς εργασίας μόνο και μόνο για ένα μεροκάματο , μακριά από το αντικείμενο που έχουν σπουδάσει. Γίνονται πρόωρα ενήλικες και παίρνουν την θέση των γονέων αφού ένα μέρος από αυτά τα λιγοστά χρήματα που παίρνουν από την εργασία τους τα διαθέτουν για να την οικονομική ενίσχυση της οικογένειας στο σύνολο. Παρόλες αυτές τις δυσκολίες και όλα όσα χάνονται από την οικονομική κρίση ,ένα πράγμα που δεν πρέπει να χαθεί είναι η αισιοδοξία, όσο δύσκολο και αν ακούγεται. Αξίζει να βάλουμε όλοι σαν πολίτες της Ελλάδας , τα δυνατά μας, να αγωνιστούμε και να παλέψουμε για το μέλλον μας όπως πάλεψαν και οι πρόγονοί μας για να έχουμε μία χώρα ελεύθερη. Τότε πάλευαν με τα όπλα, τώρα θα παλέψουμε με το μυαλό και με κύριο γνώμονα το υψηλό φρόνημα. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε σε αυτή την οδύνη και να την αφήσουμε να μας καταπιεί, αλλά με σύμμαχο την ελπίδα να προσπαθήσουμε σιγά σιγά να αντιστρέψουμε τα πράγματα. Οι νέοι είναι πλέον η ελπίδα της Ελλάδας. Οι νέοι θα πουν χωρίς επιφύλαξη την γνώμη τους και θα επιχειρηματολογήσουν κατά εκείνων που μας έφεραν στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα. Οι νέοι με την πάροδο του χρόνου θα ανατρέψουν τα γεγονότα. Ευγενία Καραντζά Πράσινο φως από ΤΧΣ για τις αυξήσεις κεφαλαίου Εθνικής και Eurobank
Οικονομία
(10/04/2013 19:11 )
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γενικές συνελεύσεις για την αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθούν στις 18, 26 και 29 Απριλίου. Συζήτηση για τους όρους της αύξησης κεφαλαίου πραγματοποιείται και στη Eurobank. Η γενική συνέλευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 30 Απριλίου. Έντονο παρασκήνιο Κυβέρνηση και τραπεζίτες παρακολουθούν από κοντά με κομμένη την ανάσα τις αγωνιώδεις προσπάθειες των επικεφαλής της Εθνικής και της Eurobank, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει έντονο παρασκήνιο για το πότε ενημερώθηκε για πρώτη φορά η κυβέρνηση από την τρόικα για την αναγκαιότητα της διαφορετικής ανακεφαλαιοποιησης των δυο τραπεζών, αλλά και για το ποιος ευθύνεται για αυτές τις καθυστερήσεις. Η κατάσταση παραλίγο να βγει εκτός ελέγχου εχθές, καθώς έγινε γνωστό ότι η τρόικα είχε ενημερώσει μέσω e - mails εδώ και πολλές εβδομάδες την κυβέρνηση (πριν από την υπόθεση της Κύπρου) για τις αμφιβολίες του εγχειρήματος, κάτι όμως που δεν φαίνεται να ελήφθη σοβαρά από το Μέγαρο Μάξιμου. Επιπρόσθετα, υπήρξαν και καταγγελίες του συλλόγου των υπαλλήλων της Εθνικής ότι δεν δίνεται άδεια στην ΕΤΕ να προχωρήσει σε διερεύνηση ενδιαφέροντος για συμμετοχή ιδιωτών στην ΑΜΚ και επομένως κινδύνευε να υποχρεωθεί με αυτόματη κρατικοποίηση. Αγώνας δρόμου από Εθνική και Eurobank Το εγχείρημα είναι δύσκολο. Μέσα σε λίγα 24ωρα, οι επικεφαλής των δυο τραπεζών θα πρέπει να βρουν ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι θα καλύψουν τις αυξήσεις. Η Εθνική αναζητά περίπου 900 εκατ. και η Eurobank περίπου 400 εκατ. ευρώ. Το ακριβές ύψος των ποσών θα εξαρτηθεί από τον συνδυασμό αύξησης κεφαλαίου και CoCos, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ελάχιστη συμμετοχή των ιδιωτών και τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των δύο τραπεζών. Τι ζητάει για Εθνική - Eurobank η τρόικαΤην πώληση σημαντικού ποσοστού της Εθνικής και της Eurobank σε τράπεζα του εξωτερικού το φθινόπωρο, εάν δεν μπορέσουν να εξασφαλίσουν επαρκή ιδιωτική συμμετοχή στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, θέλει η τρόικα.Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε προσχέδιο του Μνημονίου, αναφέρεται ότι εάν οι δύο τράπεζες ανακεφαλαιοποιηθούν εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και περάσουν υπό τον πλήρη έλεγχό του, θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες πώλησής του από τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΤΧΣ θα πρέπει να αναζητήσει «αξιόπιστο επενδυτή με σχετική εμπειρία» (reputable investor with relevant experience). Με αυτή τη διατύπωση, η τρόικα θέλει να αποκλείσει την πώληση των δύο ελληνικών τραπεζών σε funds και να προσανατολίσει την αναζήτηση επενδυτή σε πιστωτικό ίδρυμα. Μάλιστα, σε προηγούμενο προσχέδιο του Μνημονίου, που άλλαξε στη διάρκεια των διαβουλεύσεων, γινόταν ευθεία αναφορά σε ευρωπαϊκή τράπεζα (stable european institution). Προς πώληση θα τεθεί ένα σημαντικό ποσοστό μετοχών. Στο προσχέδιο αναφέρεται 20% - 25%, αλλά είναι σε αγκύλες, που σημαίνει ότι τελεί ακόμη υπό συζήτηση. Η τρόικα πιέζει να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Η πίεση είναι πιο έντονη στην πλευρά της Eurobank, η οποία πιθανότατα δεν θα εξαντλήσει την προθεσμία έως το τέλος Απριλίου, εάν δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι μπορεί να βρει ιδιωτικά κεφάλαια. Η πρόταση της τρόικας έτσι όπως περιγράφεται στο προσχέδιο του Μνημονίου καταδεικνύει ότι οι πιστωτές θέλουν να παραμείνουν οι δύο συστημικές τράπεζες υπό τον έλεγχο του Δημοσίου όσο το δυνατόν λιγότερο. Αυτό άλλωστε είχε καταστήσει σαφές και στο τελεσίγραφο που έστειλε στην ελληνική πλευρά, ζητώντας την ανάκληση της συγχώνευσης. Το e-mail «Ή σταματάτε αμέσως τις διαδικασίες συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank ή αλλιώς συρρικνώνετε και πουλάτε το νέο σχήμα σε σύντομο χρονικό διάστημα», αναφέρεται σε e-mail που έλαβαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας και ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιώργος Προβόπουλος στις 26 Μαρτίου 2013. Το κείμενο υπογράφουν και οι τρεις επικεφαλής με τα μικρά τους ονόματα (Poul, Klaus, Matthias). Από το κείμενο φαίνεται πως η τρόικα είχε επιφυλάξεις για τη συγχώνευση, οι οποίες ήταν γνωστές στο υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος. «Όπως ξέρετε, είχαμε ανέκαθεν αμφιβολίες για το σχέδιο συγχώνευσης», τονίζουν. Στη συνέχεια υπενθυμίζουν ότι δέχθηκαν να το στηρίξουν λόγω του οφέλους που προέκυπτε από τις συνέργιες. Επίσης, σημειώνουν ότι στους στόχους προγράμματος είναι η διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των συστημικών τραπεζών, με την κάλυψη του 10% τουλάχιστον της αύξησης κεφαλαίου από ιδιώτες επενδυτές. «Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συζητήσεων για την επικαιροποίηση (του Μνημονίου) κατέστη εμφανές ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα μπορέσει να βρει ιδιωτικά κεφάλαια». Σημειώνεται ότι οι κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς είχαν έρθει στην Αθήνα για τον πρώτο γύρο συνομιλιών με την κυβέρνηση στις 3 Μαρτίου και είχαν φύγει στις 14 του μήνα. Μια ημέρα νωρίτερα η «Κ» είχε αποκαλύψει ότι η τρόικα έθετε θέμα ξεχωριστής ανακεφαλαιοποίησης και αναστροφής της συγχώνευσης σε προσχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου, που παρέδωσε προς συζήτηση στο υπουργείο Οικονομικών. «Η προοπτική της πλήρους κρατικοποίησης (nationalisation) αλλάζει το τοπίο σημαντικά», λένε οι επικεφαλής της τρόικας και σημειώνουν: «Με αυτό το δεδομένο δεν είμαστε πλέον σε θέση να προσφέρουμε τη μη ένστασή μας στη συγχώνευση». Το μιάμισης σελίδας ηλεκτρονικό μήνυμα καταλήγει με το τελεσίγραφο: «Εάν δεν μπορείτε να σταματήσετε τη συγχώνευση, τότε στις 30 Απριλίου θα ζητήσουμε είτε να συρρικνώσετε (shrink) την τράπεζα, είτε να την πουλήσετε σε εύλογο αλλά σύντομο χρονικό διάστημα». Το τελεσίγραφο έφτασε μόλις 9 ημέρες μετά την έγκριση της συγχώνευσης από τις αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές και τρεις μήνες μετά τη γνωμοδότηση του κ. Τόμσεν προς το δ.σ. του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα (Country Report 13/20 -18 Ιανουαρίου). Ο κ. Τόμσεν και οι συνεργάτες του υποστήριζαν τότε ότι η συγχώνευση μπορεί να έχει σημαντικά επιχειρηματικά και χρηματοδοτικά πλεονεκτήματα. Εξέφραζαν μόνο επιφυλάξεις για το μεγάλο μέγεθος του νέου οργανισμού, σημειώνοντας πως συγκεντρώνει το 40% των καταθέσεων. για την ΙστορίαΌταν ο Ζολώτας μίλησε στο ΔΝΤ αγγλικά..με ελληνικές λέξεις!!Ο Ξενοφών Ζολώτας ως πρέσβης της της ελληνικής γλώσσας εκφώνησε ενώπιον του ΔΝΤ ένα λόγο στα ελληνικά χρησιμοποιώντας την αγγλική, προκαλώντας παγκόσμια αίσθηση Έκπληξη προκάλεσε ο Ξενοφών Ζολώτας, ως αντιπρόσωπος της Ελλάδας, από τον απροσδόκητο λόγο του στις 26 Σεπτεμβρίου 1957, ενώπιον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε μία από τις πιο ουσιαστικές του ενέργειες για την προβολή της ελληνικής γλώσσας. Ο εκλιπών, μίλησε ελληνικά και τον κατάλαβαν όλοι γιατί χρησιμοποίησε ατόφια την αγγλική γλώσσα! Επακολούθησε ανυπόκριτος ενθουσιασμός και χειροκροτήματα από όρθιους τους συνέδρους. Την επομένη είχαν πρωτοσέλιδο το λόγο του οι «New York Times» και η «Washington Post», περνώντας σε όλο τον κόσμο το μήνυμα, ότι η ελληνική γλώσσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να λειτουργήσει σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες. Μάλιστα, τόση ήταν η εντύπωση, που προκάλεσε η πρώτη αυτή ομιλία στα αγγλικά, ώστε ο τότε Πρόεδρος της Διεθνούς Τράπεζας, Γιουτζίν Μπλάκ, τον παρακάλεσε και σε επόμενη ετήσια συνεδρίαση του ΔΝΤ και της Διεθνούς Τράπεζας να μιλήσει πάλι αγγλικά, αλλά με ελληνικές λέξεις, κάτι, που επανέλαβε το 1959. Ο ίδιος ο Ξενοφών Ζολώτας ανέφερε σχετικά: «Βέβαια τη δεύτερη φορά ο λόγος είχε περιεχόμενο ουσιαστικό . Αναφερόταν στην ουσία: για το νομισματικό και οικονομικό πρόβλημα της εποχής». Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφέρει, ότι οι πατέρες της αμερικανικής ανεξαρτησίας, ο Ουάσιγκτον, ο Τζέφερσον, ο “Ανταμς και άλλοι όταν συνέτασσαν το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, το 1787, είχαν προτείνει η γλώσσα του νέου κράτους να είναι η ελληνική, προς τιμή της γλώσσας του Έθνους εκείνου, που πρώτο γέννησε τη Δημοκρατία και τη διέδωσε στον κόσμο. Μία ψήφος , όμως ήταν αρκετή για να προκριθεί η αγγλική. Ο λόγος του 1957I eulogize the archons of the Panethnic Numismatic Thesaurus and the Oecumenical Trapeza for the orthodoxy of their axioms methods and policies, although there is an episode of cacophony of the Trapeza with Hellas. With enthusiasm we dialogue and synagonize at the synods of our didymous Organizations in which polymorphous economic ideas and dogmas are analyzed and syntherized. Our critical problems such as the numismatic plethora generate some agony and melancholy. This phenomenon is charateristic of our epoch. But, to my thesis we have the dynamism to program therepeutic practices as a prophylacis from chaos and catastrophe. In parallel a panethnic unhypocritical economic synergy and harmonization in a democratic climate is basic. I apologize for my eccentric monologue. I emphasize my eucharistia to your Kyrie to the eugenic and generous American Ethnos and to the organizers and protagonists of this Ampitctyony and the gastronomic symposia. από το Έλληνες Δάσκαλοι και Νηπιαγωγοί ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΖανιάς: Επέστρεψαν στις ελληνικές τράπεζες 19 δισ. ευρώ«Αποκαθίσταται η ισχύς του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών. Μεταξύ αυτών των διαδικασιών, η εξυγίανση και η ενοποίηση τραπεζών που ξεκίνησε το προηγούμενο καλοκαίρι μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση, παίζουν σημαντικό ρόλο», ανέφερε ο κ. Ζανιάς.«Αποκαθίσταται η ισχύς του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών. Μεταξύ αυτών των διαδικασιών, η εξυγίανση και η ενοποίηση τραπεζών που ξεκίνησε το προηγούμενο καλοκαίρι μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση, παίζουν σημαντικό ρόλο», ανέφερε ο κ. Ζανιάς. Στο πλαίσιο αυτό, αρχίζουν οι τράπεζες να προσαρμόζουν τα μεγέθη τους στο βέλτιστο και επίσης εξορθολογίζουν τα λειτουργικά τους κόστη. Η κύρια πρόκληση για τις βασικές συστημικές τράπεζες της Ελλάδας είναι η έγκαιρη υλοποίηση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης, πρόσθεσε ο ίδιος. Η ευρωπαϊκή συζήτηση αναφορικά με το πώς θα σώσουμε τις τράπεζες στο μέλλον μετά την κυπριακή υπόθεση, δεν έχει καμία συνάφεια με την ελληνική περίπτωση. Όχι μόνο διότι οι πόροι έχουν πλήρως ανακεφαλαιοποιηθεί και είναι ήδη διαθέσιμοι, αλλά και για μια σειρά άλλων λόγων. Για παράδειγμα, οι ελληνικές τράπεζες δεν ήταν οι ίδιες η πηγή του προβλήματος, όπως ήταν η περίπτωση αυτή σε άλλες χώρες, ανέφερε ο κ. Ζανιάς. Επίσης, το μέγεθος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι από τα μικρότερα και πολύ πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ανέφερε, ενώ η εξαγορά των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών και η ανακεφαλαιοποίησή τους, έκοψε την αλυσίδα της μόλυνσης προς την Ελλάδα. Εθνική-Eurobank: Ένα από τα δυο δεινά προ των πυλών, του Δημήτρη ΜάρδαΔυο τράπεζες η Εθνική και η Eurobank, με ενεργητικό ίσο περίπου με την ετήσια παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών της χώρας, αποφάσισαν να συγχωνευτούν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, τα σχετικά με την ανακεφαλαιοποίησή τους. Το μεγαθήριο που θα προέκυπτε, εύλογα θα συνέβαλε στην περαιτέρω συρρίκνωση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα της οικονομίας της χώρας.Αυτό δε θα συνέβαινε, αν μαζί με τις μεγάλες συστημικές ονομαζόμενες τράπεζες, λειτουργούσε ένας σημαντικός αριθμός τραπεζών μικρού ή μεσαίου μεγέθους στη χώρα. Η Ελλάδα όμως είναι η μόνη χώρα της ΕΕ, με ένα ιδιαίτερο μικρό αριθμό τέτοιων τραπεζών, (σε σύνολο 17 τακτικών μελών στην Τράπεζα της Ελλάδας συν τις συνεταιριστικές) γεγονός που ισχυροποιεί τη θέση των λίγων μεγάλων, σε βάρος φυσικά του ανταγωνισμού. Η συγκεκριμένη όμως συγχώνευση, αν πραγματοποιούταν (ή αν τέλος πραγματοποιηθεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση των δυο τραπεζών χωριστά) θα αναδείκνυε ένα άλλο πρόβλημα: Την ισχυροποίηση των ήδη υφιστάμενων ολιγοπωλιακών τάσεων στην τραπεζική αγορά, καθώς η Εθνική-Eurobank θα τραβούσε στο χώρο των συγχωνεύσεων και τις υπόλοιπες. Και όλη αυτή η εξέλιξη, θα λειτουργούσε εύλογα σε βάρος της πραγματικής οικονομίας, καθώς ένας μικρός αριθμός τραπεζών, μπορεί να κάνει το δικό του παίγνιο, επιβάλλοντας απεχθείς όρους σε βάρος των δανειζομένων. Αντίθετα, αν ο αριθμός των τραπεζών ενός μικρού ή μεσαίου μεγέθους παρέμενε υψηλός, όπως και στην υπόλοιπη ΕΕ, τότε ακόμη και αν κατέληγε η όλη αυτή εξέλιξη στη συγχώνευση των δυο μεγάλων τραπεζών, ο ανταγωνισμός θα λειτουργούσε διαφορετικά. Αρμόδιος για να κρίνει την οποιαδήποτε συγχώνευση στην ΕΕ, που υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού της ΕΚ 139/2004, είναι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ελλάδα κατέθεσε μια προ-κοινοποίηση της επίμαχης συγχώνευσης στην Επιτροπή, που απέσυρε όμως το Νοέμβριο του 2012, καθώς μάλλον κρίθηκε ότι η τελευταία ήταν εκτός των ορίων εφαρμογής του εν λόγω Κανονισμού, παρά τις αντίθετες απόψεις επί του θέματος. Αυτό θα μπορούσε να ερμηνεύει και τη δήλωση για «ουδέν σχόλιον» εκ μέρους του εκπροσώπου Τύπου της Επιτροπής, όταν ερωτήθηκε για τη θέση της τρόικας αναφορικά με την μη έγκριση της συγκεκριμένης συγχώνευσης. Η λύση της μη συγχώνευσης, αν και δεν περιορίζει τον ανταγωνισμό, θέτει εύλογα από την άλλη, ερωτήματα για την επιβίωση των δυο ή μιας εκ των δυο τραπεζών. Αυτό θα συμβεί, στην περίπτωση που επαληθευτεί η αδυναμία συγκέντρωσης των απαραίτητων ιδιωτικών κεφαλαίων που απαιτούνται, για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Κατά την πρώτη ημέρα αμέσως μετά την ανακοίνωση της μη συγχώνευσης και τις φήμες περί αδυναμίας συγκέντρωσης των κεφαλαίων που χρειάζονταν να βρουν οι τράπεζες από την αγορά, το χρηματιστήριο γνώρισε την αναμενόμενη αρνητική εξέλιξη. Οι όποιες ευνοϊκές στο υπό εξέταση θέμα πληροφορίες, προκαλούν εύλογα αντίθετες προσδοκίες. Αν αποτύχουν οι προσπάθειες των τραπεζών για εύρεση κεφαλαίων από την αγορά, τότε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αναλάβει πλήρως να εκπληρώσει το σκοπό αυτό, οπότε ως βασικός μέτοχος, μπορεί να βρει διέξοδο στα όποια προβλήματα, με την πώλησή τους. Στην περίπτωση αυτή, ο αφελληνισμός των τραπεζών είναι ante portas. Αν από την άλλη ο κύριος αγοραστής που θα προκύψει, είναι ένα γερμανικό μεγαθήριο τότε το όλο σενάριο παίρνει άλλη τροπή. Στην προκειμένη περίπτωση, έπρεπε οι πεφωτισμένοι πολιτικοί μας να είχαν κατά νου ότι η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank δεν ήταν εκ των προτέρων δεδομένη. Διαφορετικά, όφειλαν να είχαν καταστρώσει ένα σχέδιο Β έγκαιρα, που θα εγγυούταν την επιβίωση των δυο ελληνικών τραπεζών, υπό το ιδιοκτησιακό καθεστώς που ισχύει σήμερα. Ο Δημήτρης Μάρδας είναι καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013Τα νούμερα σοκάρουν - Το ΤΧΣ έχει ήδη χάσει από την διαχείριση των 50 δισ ευρώ περίπου 19,65 δισ ευρώΤα 19,65 δισ ευρώ δεν είναι μια αυθαίρετη προσέγγιση ή εκτίμηση αλλά στηρίζεται σε συγκεκριμένες παραδοχές. Οι συγκεκριμένες παραδοχές είναι οι εξής. 1)Το ΤΧΣ θα καλύψει την μαύρη τρύπα της αρνητικής καθαρής θέσης της Εθνικής τράπεζας που διαμορφώνεται στα -2,8 δισ ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά εφόσον καλύπτουν αρνητική θέση δεν θα ανακτηθούν ποτέ. Είναι ζημία που θα επωμιστεί αποκλειστικά ή σχεδόν καθολικά το ΤΧΣ. Κανείς μελλοντικός στρατηγικός επενδυτής δεν θα πληρώσει αρνητική καθαρή θέση στο τίμημα εξαγοράς αλλά θα πληρώσει επί θετικού κεφαλαίου. 2) Το ΤΧΣ θα καλύψει την μαύρη τρύπα της αρνητικής καθαρής θέσης της Eurobank στα -2 δισ ευρώ 3) Το ΤΧΣ θα καλύψει την μαύρη τρύπα της αρνητικής καθαρής θέσης της Πειραιώς στα -300 -400 εκατ ευρώ. Να σημειωθεί ότι η αρνητική καθαρή θέση της Πειραιώς ήταν περίπου -2 δις και μειώθηκε μετά την επιτυχημένη και ορθή εξαγορά των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Πειραιώς. 4)Τα περίπου 550 εκατ ευρώ που έχουν δοθεί στην Νέα Proton bank από το ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση της. Αυτά δεν θα ανακτηθούν ποτέ καθώς η πραγματική αξία της Νέας Proton bank με όρους 2008 δεν ξεπερνάει τα 60-70 εκατ ευρώ. Τα 550 εκατ αξίζουν 60-70 εκατ ευρώ στην καλύτερη των περιπτώσεων όπως δομούνται τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού και οι έως τώρα αποδόσεις. 5)Το funding gap 4,1 δισ ευρώ στο good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. To funding gap μεταφράζεται ως η συμμετοχή της κοινωνίας στην διάσωση των τραπεζών ως κοινωνική συμμετοχή. Είναι ρευστότητα που δεν θα επιστραφεί και την οποία κατέβαλλε αποκλειστικά το ΤΧΣ. 6)Το funding gap 7,47 δισ ευρώ στην good ATE Bank μετά τις αναδιαρθρώσεις που σημειώθηκαν. Ήταν 6,7 δις και αυξήθηκε λόγω επανεκτίμησης περιουσιακών στοιχείων της good και bad bank ΑΤΕ. 7)Το 1 δισ ευρώ που κατέβαλλε το ΤΧΣ ως bonus κεφαλαίου στην Πειραιώς για την εξαγορά των 3 κυπριακών τραπεζών. Η Credit Agricole κατέβαλλε 3 δισ στην Alpha για να αποχωρήσει από την Emporiki. Το ΤΧΣ και το κυπριακό κράτος κατέβαλλαν 1,5 δισ στην Πειραιώς για να εξαγοράσει τις 3 κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα. 8)Αν συμπεριληφθούν και τα funding gap σε Proton bank και Tbank προκύπτει επιπλέον επιβάρυνση για το κράτος λόγω ΤΕΚΕ περίπου 1,33 δισ ευρώ. To TEKE δεν σχετίζεται με το ΤΧΣ. Τα κεφάλαια του ΤΕΚΕ τα χορηγούν οι τράπεζες αλλά ανήκουν όπως και το ΤΧΣ στο ελληνικό κράτος. Συνολικά μαζί με το ΤΕΚΕ το ΤΧΣ θα έχει χάσει 19,65 δισ ευρώ τα οποία δεν πρόκειται να ανακτήσει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τα 42 δισ ευρώ που έχουν ήδη δοθεί για πάσης φύσεως χρήσεις τα 19,65 δισ ευρώ ή 18,3 δισ ευρώ χωρίς το ΤΕΚΕ δεν θα επιστραφούν ποτέ. Απομένουν δηλαδή 22,35 δισ ευρώ από τα οποία εκτιμάται ότι θα ανακτηθούν τα 10 δισ ευρώ με βάση το καλό σενάριο. Όλα αυτά τα αναφέρουμε για να καταδείξουμε ότι το ΤΧΣ πριν καν ξεκινήσει την κατανομή των κεφαλαίων έχει χάσει έως 19,65 δισ ευρώ. Το www.bankingnews.gr είχε μια πολύ ξεκάθαρη θέση όταν πριν ένα χρόνο είχε προτείνει να χαριστούν κεφάλαια στις τράπεζες. Μπορεί αυτό να φαίνεται προκλητικό αλλά είναι η μόνη λύση για να διασωθεί το ελληνικό banking. Χίλιες φορές να χαριστούν κεφάλαια και ρευστότητα παρά να χρεοκοπήσουν οι τράπεζες και μαζί όλη η κοινωνία.
από Tromaktiko
Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η Eurobank
Πρώτη καταχώρηση: 22/04/2013 - 19:11
Τελευταία δημοσίευση: 19:11Οικονομία
Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η Eurobank
και κατι ακόμα.............. Με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο η Eurobank έκανε γνωστό ότι εγκαταλείπει την προσπάθεια να συγκεντρώσει το 10% για την αύξηση του κεφαλαίου της από ιδιώτες επενδυτές και ότι η ανακεφαλαιοποίηση της θα πραγματοποιηθεί με χρήματα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι στην ουσία η τράπεζα κρατικοποιείται και τίθεται υπό την άμεση αιγίδα του ΤΧΣ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Eurobank:
«Το Δ.Σ. της Eurobank συνεδρίασε σήμερα 22 Απριλίου 2013 και εξέτασε τις συνθήκες και τα δεδομένα της
προσπάθειας προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων, σε συνεργασία με τους
διεθνείς συμβούλους Barclays Bank plc και Deutsche Bank. Το Δ.Σ.
αξιολόγησε τις ιδιαιτερότητες του εγχειρήματος αυτού για την Τράπεζα και
συγκεκριμένα την αβεβαιότητα της συγχώνευσης ή μη με την Εθνική Τράπεζα
και την συνεπαγόμενη αδυναμία αξιολόγησης της επενδυτικής πρότασης
καθώς και την απουσία της παραδοσιακής βάσης των δεκάδων χιλιάδων
μετόχων της Eurobank, η οποία λόγω της πρόσφατης ανταλλαγής μετοχών
υποκαταστάθηκε από τη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας κατά περίπου 85%
στο μετοχικό της κεφάλαιο. Ακολούθως,
το Δ.Σ. προέκρινε την κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των €5,8
δισ. από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και επομένως, την
άμεση και πλήρη ανακεφαλαιοποίησή της, και θα εισηγηθεί σχετικά στη
Γενική Συνέλευση της 30ής Απριλίου. Με τον τρόπο αυτό η Eurobank θα
καταστεί ήδη από την επόμενη εβδομάδα, η πρώτη πλήρως
ανακεφαλαιοποιημένη συστημική τράπεζα.
Με την
απόφαση αυτή, η Eurobank αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα τους μετόχους και
τους δυνητικούς επενδυτές, θέτει τις βάσεις ώστε να αποκαταστήσει τη
δυνατότητα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και διασφαλίζει την
εμπιστοσύνη των πελατών και εργαζομένων της Τράπεζας, καθώς και του
συνόλου των πολιτών.
Το Δ.Σ. συζήτησε επίσης τις άμεσες προοπτικές της ανασυγκρότησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Στο
πλαίσιο του ρόλου της ως μιας εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, η
Eurobank σκοπεύει να συμμετάσχει στη στρατηγική αναδιάταξη του ελληνικού
τραπεζικού συστήματος ενσωματώνοντας άλλες μικρότερες μη συστημικές
τράπεζες.
Επίσης,
εφόσον οι αρμόδιες αρχές αποφασίσουν τελικά τη μη πραγματοποίηση της
συγχώνευσης, η Τράπεζα θα υποβάλει, ως οφείλει, ολοκληρωμένο
επιχειρησιακό σχέδιο, με στόχο να προσελκύσει ιδιωτικά και θεσμικά
κεφάλαια από την Ελλάδα και το εξωτερικό το ταχύτερο δυνατόν, όπως
άλλωστε προβλέπει και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Σκοπός θα είναι η
περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της Τράπεζας, η
προσαρμογή στις ανάγκες και τα νέα δεδομένα της εγχώριας και διεθνούς
τραπεζικής αγοράς και η διατήρηση και επαύξηση της εταιρικής αξίας, επ’
ωφελεία της ελληνικής οικονομίας.
Σε
όλες τις προσπάθειες αυτές, κυρίαρχο ρόλο θα διαδραματίσει το προσωπικό
της Τράπεζας, το οποίο ανέκαθεν υπήρξε ο ισχυρότερος υποστηρικτής των
στρατηγικών πρωτοβουλιών της.
Γνώμονας
των αποφάσεων που ελήφθησαν είναι, μέσα από τη διατήρηση του ιδιωτικού
χαρακτήρα της Eurobank, η ενίσχυση της ικανότητας της Τράπεζας να
στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην κρίσιμη τρέχουσα
συγκυρία, να διευρύνει την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές και να
χρηματοδοτεί την ελληνική οικονομία στην προσπάθεια επιστροφής της σε
θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου