Η επίσημη λίστα μεταλλαγμένων τροφίμων στην Ελλάδα από την Greenpeace |
Η Greenpeace όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος δημοσίευσε τη λίστα με τα μεταλλαγμένα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά και τα καταναλώνουμε εμείς και οι οικογένειες μας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουμε την προέλευση των προϊόντων που καταναλώνουμε, ειδικά όταν αφορά την διατροφή μας.
Ορίστε λοιπόν η επίσημη λίστα μεταλλαγμένων προϊόντων από την Greenpeace!!
ΚΟΚΚΙΝΟ
Προσοχή! Tα προϊόντα αυτά προέρχονται ή είναι πιθανό να προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί µε µεταλλαγµένους οργανισμούς.
Αυτή η κατηγορία περιλαµβάνει επίσης τα προϊόντα των εταιριών που έχουν δώσει ασαφείς απαντήσεις και τα προϊόντα εταιριών που δεν έχουν απαντήσει στο σχετικό ερωτηματολόγιο.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Για τα προϊόντα αυτά οι εταιρίες παραγωγής ήδη αναζητούν τρόπους για να εξασφαλίσουν ζωοτροφές απαλλαγμένες από µεταλλαγµένους οργανισμούς και έχουν δεσμευτεί εγγράφως ότι στο άμεσο μέλλον θα “καθαρίσουν” το σύνολο των ζωοτροφών από µεταλλαγµένα συστατικά.
ΠΡΑΣΙΝΟ
Για τα προϊόντα αυτά οι εταιρίες παραγωγής εγγυώνται ότι προέρχονται από ζώα που δεν έχουν τραφεί µε µεταλλαγµένους οργανισμούς.
ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
Για τα προϊόντα αυτά η Greenpeace έχει πραγματοποιήσει έλεγχο των πιστοποιητικών που διαθέτουν οι παραγωγοί από τους προμηθευτές τους για τη χρήση µη µεταλλαγµένων οργανισμών στις ζωοτροφές
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ – SOS
Αλλαντικά:
- ΑΝΑΝΙΑΔΗ
- Γιαούρτι After School Choco (ΦΑΓΕ)
- FruYo γιαούρτι με δημητριακά (ΦΑΓΕ)
- Nouvelle, (ΦΑΓΕ)
- Caramele (ΦΑΓΕ)
- Corn Flakes (Tasty)
Επεξεργασμένες ντομάτες:
- Brava Ketchup (Med Foods)
Ζυμαρικά και σάλτσες ζυμαρικών:
- La Mediterranea (Γιουριμάκ)
- Pasta Italia (Γιουριμάκ)
- Μάκβελ Ζυμαρικά (Γιουριμάκ)
- Τορτελίνια (ΑΒΕΖ)
Κονσέρβες:
- Παλίρροια Βοδινό με αρακά (Παλίρροια)
- Παλίρροια Γίγαντες γιαχνί (Παλίρροια)
- Παλίρροια Ντολμαδάκια Γιαλαντζί (Παλίρροια)
- Παλίρροια Σπετζοφάι (Παλίρροια)
Σπορέλαια – Μαργαρίνες:
- Corolla (Κορέ)
- Standard Σπορέλαια (Standard)
- Union Σογιέλαιο (Παπουτσάνης)
- Εύα (Ελληνικές Δημιουργίες)
- Μάνα Αραβοσιτέλαιο (Παπουτσάνης)
- Μάνα Βαμβακέλαιο (Παπουτσάνης)
- Σογιόλα (Κορέ)
- Σορίνα (Ελληνικές Δημιουργίες)
- Το Λαμπερό (μύλοι Σόγιας)
Σαλάτες – Σάλτσες – Σούπες:
- 17 Delicatessen Farma (Olympus Foods)
- 17 Delicatessen Mustard Sauce (Olympus Foods)
- 17 Delicatessen Μελιτζανοσαλάτα (Olympus Foods)
- 17 Delicatessen Ρώσικη Σαλάτα (Olympus Foods)
- 17 Delicatessen Τυροσαλάτα (Olympus Foods)
- Brava Μουστάρδα (Med Foods)
- Delicia Μουστάρδα (Med Foods)
- Chef Grec Τυροσαλάτα (Κούτρας)
- Chef Grec Ρώσικη Σαλάτα (Κούτρας)
- Chef Grec Ταραμοσαλάτα (Κούτρας)
- Chef Grec Τζατζίκι (Κούτρας)
- BEM Μελιτζανοσαλάτα (BEM)
- BEM Ρώσικη Σαλάτα (BEM)
- BEM Ταραμοσαλάτα (BEM)
- BEM Τζατζίκι (BEM)
Σοκολάτες – Καραμέλες:
- Oscar Σοκολάτες (Oscar)
Παγωτά:
- ΑΓΝΟ
Τσιπς – Σνακς:
- Cheetos (Tasty)
- Doritos (Tasty)
- Φουντούνια (Tasty)
- Lay’s (Tasty)
- Pitsinia (Tasty)
- Ruffles (Tasty)
- Tasty Snacks (Tasty)
- Tsakiris Chips με αλάτι – πάπρικα (Τσακίρης)
- Tsakiris Chips με αλάτι – ρίγανη (Τσακίρης)
Ψωμί – Φρυγανιές:
- Ferro Κριτσίνια με σκόρδο (Αθ. Οικ. Αρτοποιία)
- Ferro Κριτσίνια με σουσάμι (Αθ. Οικ. Αρτοποιία)
ΑΥΓΑ – ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
- Κρείττον Κοτόπουλα-Κρείττον ΚΟΚΚΙΝΟ
- Λειβαδίτης Κοτόπουλα-Λειβαδίτης ΚΟΚΚΙΝΟ
- Σαραμούρτση Κοτόπουλα-Σαραμούρτση ΚΟΚΚΙΝΟ
- Σαρσύρ Κοτόπουλα-Σαρσύρ ΚΟΚΚΙΝΟ
- Πτηνοπαραγωγή Κοτόπουλα-Πτηνοπαραγωγή ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
- Σύνκο Κοτόπουλα-Σύνκο ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
- Aγ.Iωάννης Κοτόπουλα-HQF ΠΡΑΣΙΝΟ
- Μιμίκος Κοτόπουλα-HQF ΠΡΑΣΙΝΟ
- Fresh Κοτόπουλα-Αφοι Παπαµικρούλη ΠΡΑΣΙΝΟ
- Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός ‘Aρτας Κοτόπουλα-Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός ‘Aρτας ΠΡΑΣΙΝΟ
- Xρυσά Αυγά-Ζούρας Φάρμ ΠΡΑΣΙΝΟ
- Αγγελάκης Κοτόπουλα-Αγγελάκης ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
- Βλαχάκης Αυγά-Βλαχάκης ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
- Γαλανός Κοτόπουλα-Γαλανός Κοτόπουλα Μεσημερίου ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
- Κελαϊδίτης Κοτόπουλα-Κελαϊδίτης ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
- Κλημέντζος Κοτόπουλα-Αφοί Κλημέντζου-Πλεσιώτη ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
- Μέγα Φάρμ Αυγά-Μέγα Φάρμ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
- Νιτσιάκος Κοτόπουλα-Νιτσιάκος ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
- Όρνιθα Κοτόπουλα-Όρνιθα ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
- Πίνδος Κοτόπουλα-Πίνδος ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
- Carnation-Nestlé ΚΟΚΚΙΝΟ
- Dolca-Nestlé ΚΟΚΚΙΝΟ
- Neslac-Nestlé ΚΟΚΚΙΝΟ
- Lurpak-Arla ΚΟΚΚΙΝΟ
- Κρέμα Τυριού Νatural Buko-Arla ΚΟΚΚΙΝΟ
- Mister Cheez Τυρί – Τριγωνάκια-Friesland ΚΟΚΚΙΝΟ
- Νουνού Γάλα-Friesland ΚΟΚΚΙΝΟ
- Νουνού Κρέμα Γάλακτος-Friesland ΚΟΚΚΙΝΟ
- N’Joy-ΦΑΓΕ ΚΟΚΚΙΝΟ
- ΦΑΓΕ Φρέσκο Γάλα-ΦΑΓΕ ΚΟΚΚΙΝΟ
- ΦΑΓΕ Φέτα-ΦΑΓΕ ΚΟΚΚΙΝΟ
- ΦΑΓΕ Κρέμα Γάλακτος-ΦΑΓΕ ΚΟΚΚΙΝΟ
- Αγνό Κρέμα Γάλακτος-Αγνό ΚΟΚΚΙΝΟ
- Αγνό Τυροκομικά-Αγνό ΚΟΚΚΙΝΟ
- Αγνό Φρέσκο Γάλα-Αγνό ΚΟΚΚΙΝΟ
- Βίγλα Τυροκομικά-Βίγλα ΚΟΚΚΙΝΟ
- Δέλτα Κρέμα Γάλακτος-Δέλτα ΚΟΚΚΙΝΟ
- Δέλτα Μilkο-Δέλτα ΚΟΚΚΙΝΟ
- Δέλτα Φέτα-Δέλτα ΚΟΚΚΙΝΟ
- Δέλτα Φρέσκο Γάλα-Δέλτα ΚΟΚΚΙΝΟ
- ΔΩΔΩΝΗ Φέτα-ΔΩΔΩΝΗ ΚΟΚΚΙΝΟ
- ΔΩΔΩΝΗ Φρέσκο Γάλα-ΔΩΔΩΝΗ ΚΟΚΚΙΝΟ
- Ήπειρος Φέτα-Ήπειρος ΚΟΚΚΙΝΟ
- Τελεμές Γκλίτσα-Ήπειρος ΚΟΚΚΙΝΟ
- Κολιός Τυρoκομικά-Κολιός ΚΟΚΚΙΝΟ
- Κολιός Φρέσκο Γάλα-Κολιός ΚΟΚΚΙΝΟ
- ΜΕΒΓΑΛ Κρέμα Γάλακτος-ΜΕΒΓΑΛ ΚΟΚΚΙΝΟ
- ΜΕΒΓΑΛ Τοπίνο-ΜΕΒΓΑΛ ΚΟΚΚΙΝΟ
- ΜΕΒΓΑΛ Φέτα-ΜΕΒΓΑΛ ΚΟΚΚΙΝΟ
- ΜΕΒΓΑΛ Φρέσκο Γάλα-ΜΕΒΓΑΛ ΚΟΚΚΙΝΟ
- Πίνδος Τυροκομικά-Πίνδος ΚΟΚΚΙΝΟ
- Ροδόπη Τυροκομικά-Ροδόπη ΚΟΚΚΙΝΟ
- Ροδόπη Φρέσκο Γάλα-Ροδόπη ΚΟΚΚΙΝΟ
- Αλπίνο Βούτυρο-Αλπίνο ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
- Αλπίνο Τυροκομικά-Αλπίνο ΠΟΤΟΚΑΛΙ
- Αλπίνο Φέτα-Αλπίνο ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
- Τυροκομικά Θάσου-Τυροκομική Θάσου-Τρουλιάρης ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
- Cretalat Γάλα-Κριαράς ΠΡΑΣΙΝΟ
- Cretalat Τυροκομικά-Κριαράς ΠΡΑΣΙΝΟ
- Twinko-Εβροφάρμα ΠΡΑΣΙΝΟ
- Εβροφάρμα Φρέσκο Γάλα-Εβροφάρμα ΠΡΑΣΙΝΟ
- Εβροφάρμα Τυροκομικά-Εβροφάρμα ΠΡΑΣΙΝΟ
- Δελφοί Μυζήθρα-Δελφοί ΠΡΑΣΙΝΟ
- Δελφοί Φέτα-Δελφοί ΠΡΑΣΙΝΟ
- Δουκίδης Κρέμα Γάλακτος-Δουκίδης ΠΡΑΣΙΝΟ
- Δουκίδης Τυροκομικά-Δουκίδης ΠΡΑΣΙΝΟ
- Δουκίδης Φέτα-Δουκίδης ΠΡΑΣΙΝΟ
- Νεογάλ Τυροκομικά-Νεογάλ ΠΡΑΣΙΝΟ
- Νεογάλ Φρέσκο Γάλα-Νεογάλ ΠΡΑΣΙΝΟ
- Όλυμπος Γάλα-Όλυμπος ΠΡΑΣΙΝΟ
- Όλυμπος Τυροκομικά-Όλυμπος ΠΡΑΣΙΝΟ
- Παγώνης Τυροκομικά-Παγώνης ΠΡΑΣΙΝΟ
- ΣΕΡΓΑΛ Φρέσκο Γάλα-ΣΕΡΓΑΛ ΠΡΑΣΙΝΟ
- ΤΥΡΑΣ Τυροκομικά-ΤΥΡΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟ
- Τύρκο Τυροκομικά-Τύρκο ΠΡΑΣΙΝΟ
- Τυροκομικά Προϊόντα Νάξου-Κουφόπουλος-Τυροκομικά Προϊόντα “Νάξος”ΠΡΑΣΙΝΟ
- Φάρμα Κουκάκη Γάλα-Φάρμα Κουκάκη ΠΡΑΣΙΝΟ
- Φάρμα Κουκάκη Τυροκομικά-Φάρμα Κουκάκη ΠΡΑΣΙΝΟ
ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ – ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
- Advance-ΔΕΛΤΑ ΚΟΚΚΙΝΟ
- Danette Επιδόρπια-ΔΕΛΤΑ ΚΟΚΚΙΝΟ
- Vitaline-ΔΕΛΤΑ ΚΟΚΚΙΝΟ
- ΔΕΛΤΑ Γιαούρτια-ΔΕΛΤΑ ΚΟΚΚΙΝΟ
- After School Choco-ΦΑΓΕ ΚΟΚΚΙΝΟ
- FruYo-ΦΑΓΕ ΚΟΚΚΙΝΟ
- Nouvelle-ΦΑΓΕ ΚΟΚΚΙΝΟ
- Καραμελέ-ΦΑΓΕ ΚΟΚΚΙΝΟ
- Σικάγο-ΦΑΓΕ ΚΟΚΚΙΝΟ
- ΦΑΓΕ Γιαούρτια-ΦΑΓΕ ΚΟΚΚΙΝΟ
- Beautiful-MEΒΓΑΛ ΚΟΚΚΙΝΟ
- Chocomania-MEΒΓΑΛ ΚΟΚΚΙΝΟ
- Duettino-MEΒΓΑΛ ΚΟΚΚΙΝΟ
- Harmony-MEΒΓΑΛ ΚΟΚΚΙΝΟ
- ΜΕΒΓΑΛ Γιαούρτια-MEΒΓΑΛ ΚΟΚΚΙΝΟ
- Αγνό Γιαούρτια-Αγνό ΚΟΚΚΙΝΟ
- Κολιός Γιαούρτια-Κολιός ΚΟΚΚΙΝΟ
- Τυράς Γιαούρτια-ΤΥΡΑΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
- Τυροκομικά Θάσου Γιαούρτι-Τυροκομική Θάσου-Τρουλιάρης ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
- Αφοι Στάμου Γιαούρτια-Αφοι Στάμου ΠΡΑΣΙΝΟ
- Δημητρίου Γιαούρτια-Δημητρίου ΠΡΑΣΙΝΟ
- ΕΛ ΓΑΛ Γιαούρτια-ΕΛ ΓΑΛ ΡΗΓΑ ΠΡΑΣΙΝΟ
- ΚΑΡΑΛΗΣ Βιομ. Γάλακτος Ηπείρου Γιαούρτι-ΚΑΡΑΛΗΣ Βιομ. Γάλακτος ΗπείρουΠΡΑΣΙΝΟ
- Κρι-Κρι Γιαούρτια-Κρι-Κρι ΠΡΑΣΙΝΟ
- Νεογάλ Γιαούρτια-Νεογάλ ΠΡΑΣΙΝΟ
- Όλυμπος Γιαούρτια-Όλυμπος ΠΡΑΣΙΝΟ
- ΣΕΡΓΑΛ Γιαούρτια-ΣΕΡΓΑΛ ΠΡΑΣΙΝΟ
- Φάρμα Κουκάκη Γιαούρτια-Φάρμα Κουκάκη ΠΡΑΣΙΝΟ
ΠΑΓΩΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
- Algida Παγωτά-Unilever ΚΟΚΚΙΝΟ
- Αγνό Παγωτά-Αγνό ΚΟΚΚΙΝΟ
- Δέλτα Παγωτά-ΔΕΛΤΑ ΚΟΚΚΙΝΟ
- Δωδώνη Παγωτά-Παγωτά Δωδώνη ΚΟΚΚΙΝΟ
- ΕΒΓΑ Παγωτά-ΕΒΓΑ ΚΟΚΚΙΝΟ
- Κρι-Κρι Παγωτά-Κρι-Κρι ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΡΕΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
- Β.Ι.Κ.Ι Μπέϊκον-Β.Ι.Κ.Ι ΚΟΚΚΙΝΟ
- Β.Ι.Κ.Ι Παριζάκι-Β.Ι.Κ.Ι ΚΟΚΚΙΝΟ
- Β.Ι.Κ.Ι Σαλάµι-Β.Ι.Κ.Ι ΚΟΚΚΙΝΟ
- Ζλάτης Αλλαντικά-Ζλάτης ΚΟΚΚΙΝΟ
- Boss Μπριζόλες-Boss ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
- Boss Σουβλάκια-Boss ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
- Primo Λουκάνικα-Primo ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
- Primo Μορταδέλα-Primo ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
- Primo Σαλάμι-Primo ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
- Ανανιάδης Λουκάνικα-Ανανιάδης ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
- Ανανιάδης Παριζάκι-Ανανιάδης ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
- Ανανιάδης Σαλάµι-Ανανιάδης ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
- Βέκκα Xoιροµέρι-Βέκκα ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
- Βέκκα Λουκάνικα-Βέκκα ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
- Βέκκα Σαλάµι-Βέκκα ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
- Νίκας Λουκάνικα-Νίκας ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
- Νίκας Πάριζα-Νίκας ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
- Νίκας Σαλάµι-Νίκας ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
- Υφαντής Λουκάνικα-Υφαντής ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
- Υφαντής Μπέικον-Υφαντής ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
- Boss Hamburger-Boss ΠΡΑΣΙΝΟ
- Creta Farm Ζαµπόν-Creta Farm ΠΡΑΣΙΝΟ
- Creta Farm Παρίζα-Creta Farm ΠΡΑΣΙΝΟ
- Creta Farm Σαλάµι Αέρος-Creta Farm ΠΡΑΣΙΝΟ
- Dianik Λουκάνικα-Dianik ΠΡΑΣΙΝΟ
- Dianik Μορταδέλα-Dianik ΠΡΑΣΙΝΟ
- Dianik Μπέικον-Dianik ΠΡΑΣΙΝΟ
- Βέκκα Γαλοπούλα-Βέκκα ΠΡΑΣΙΝΟ
- Έδεσµα Λουκάνικα-Έδεσµα ΠΡΑΣΙΝΟ
- Έδεσµα Παρίζα-Έδεσµα ΠΡΑΣΙΝΟ
- Έδεσµα Σαλάµι-Έδεσµα ΠΡΑΣΙΝΟ
- Θράκη Παριζάκι-Θράκη ΠΡΑΣΙΝΟ
- Θράκη Πικ-Νικ-Θράκη ΠΡΑΣΙΝΟ
- Θράκη Χοιρινό-Θράκη ΠΡΑΣΙΝΟ
- Κάρνικα Αλλαντικά-Κάρνικα ΠΡΑΣΙΝΟ
- Πασσιάς Λουκάνικα-Πασσιάς ΠΡΑΣΙΝΟ
- Πασσιάς Παριζάκι-Πασσιάς ΠΡΑΣΙΝΟ
- Πασσιάς Σαλάμια-Πασσιάς ΠΡΑΣΙΝΟ
- Υφαντής Κεφτεδάκια-Υφαντής ΠΡΑΣΙΝΟ
- Υφαντής Παστουρμάς-Υφαντής ΠΡΑΣΙΝΟ
- Υφαντής Φιλέτο Γαλοπούλας-Υφαντής ΠΡΑΣΙΝΟ
- ΚΡΕ.ΚΑ Κρέας-ΚΡΕ.ΚΑ ΠΡΑΣΙΝΟ
- Νίκας Γαλοπούλα Καπνιστή-Νίκας ΠΡΑΣΙΝΟ
- Νίκας Μεριδάκι από Πρόβειο-Νίκας ΠΡΑΣΙΝΟ
ΨΑΡΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
- Smoki Πέστροφα-Smoki ΠΡΑΣΙΝΟ
- Smoki Σολομός-Smoki ΠΡΑΣΙΝΟ
- Νηρεύς Λαυράκι-Νηρεύς ΠΡΑΣΙΝΟ
- Νηρεύς Συναγρίδα-Νηρεύς ΠΡΑΣΙΝΟ
- Νηρεύς Τσιπούρα-Νηρεύς ΠΡΑΣΙΝΟ
- Ξιφίας Κολιοί-Ξιφίας ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
- Ξιφίας Σαρδέλλες-Ξιφίας ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
- Ιχθυοτρoφεία Ιθάκης ΚΟΚΚΙΝΟ
- Ιχθυοτρoφεία Ναυπλίου ΚΟΚΚΙΝΟ
- Lion Iχθυοκαλλιέργειες ΠΡΑΣΙΝΟ
- Neptunus ΠΡΑΣΙΝΟ
- Octopus ΠΡΑΣΙΝΟ
- Sea Farm Ionian ΠΡΑΣΙΝΟ
- Simi Fish ΠΡΑΣΙΝΟ
- Σελόντα ΠΡΑΣΙΝΟ
- Sparfish Υδατοκαλλιέργειες ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
- Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
- Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
- Εύριπος ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
- Ιχθυοκαλλιέργειες Αγιά ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
- Ιχθυοκαλλιέργειες Κρήτης ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
- Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
- Ιχθυοτροφική Ελλάς ΑΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
- Υδατοκαλλιέργειες ΚΟΡΩΝΙΣ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
http://www.alexiptoto.com/
stopalimentarius.wordpress.com
Υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν σχεδόν κάθε τρόφιμο ή συστατικό με τον καρκίνο , αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε, επειδή τα στοιχεία για σχεδόν όλα είναι πολύ αδύνατα λένε.
Δεν περνάει εβδομάδα χωρίς μια νέα έρευνα που να διαπιστώνει ότι μέρος της διατροφής μας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο από κάποια μορφή καρκίνου, οι ερευνητές όμως αγνοούν όλες αυτές τις διαπιστώσεις, επειδή ισχυρίζονται ότι είναι βασισμένες σε αδύνατα στατιστικά στοιχεία.
Προφανώς θα πρέπει να αδιαφορούμε για όλες τις πληροφορίες που έχουμε ως τώρα για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, τις τεχνητές γεύσεις, τα χρώματα, τα συντηρητικά, τους γαλακτωματοποιητές, και τιςγλυκαντικές ουσίες.
Κάθε τεχνητό άρωμα και χρώμα στη βιομηχανία τροφίμων έχει κάποια επιβλαβή επίδραση στην υγεία. Αυτά περιλαμβάνουν νευροτοξικότητα , αναπαραγωγική ικανότητα και καρκίνο. Αγνοήστε τα.
Τα Γενετικά τροποποιημένα (ΓΤ) τρόφιμα προκαλούν αλλεργίες, βλάβη των οργάνων, καρκίνο, ανοσοτοξίνη, και καταστροφή γονιδίων που επηρεάζουν τις μελλοντικές γενιές. Δεν υπάρχει πρόβλημα, μην ανησυχείτε.
Τα τεχνητά συντηρητικά είναι υπεύθυνα για την πρόκληση ενός πλήθου προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την αναπνευστική οδό, την καρδιά, το αίμα και άλλα. Μερικά είναι πολύ νευροτοξικά ειδικά όταν συνδυάζονται με συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Αγνοήστε κι αυτά επίσης.
Γλυκαντικές ουσίες όπως η νεοτάμη είναι χιλιάδες φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Είναι όλα πολύ ισχυρά, νευροτοξικά, ανοσοτοξικά και διεγερτοτοξικά, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές δεν υπάρχει καμία δυνατή ένδειξη.
Έτσι τι βρήκαν;
Ερευνητές στις ΗΠΑ έθεσαν ως στόχο να δούνε αν, στην πραγματικότητα, όλα τα τρόφιμα έχουν μελετηθεί για την αποτελεσματικότητά τους στη θεραπεία ή την πρόκληση καρκίνου.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'American Journal of Clinical Nutrition, πήρε ένα τυχαίο δείγμα 50 τροφίμων και συστατικών και έψαξε την ακαδημαϊκή βιβλιογραφία για να δούνε εάν οι ερευνητικές μελέτες τα είχαν συνδέσει με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Με επικεφαλής τον Γιάννη Ιωαννίδη απο το ερευνητικό κέντρο πρόληψης του Στάνφορντ, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι το 80% των δείγματος τους απο συνταγές τροφίμων είχαν μελετηθεί όσον αφορά στη σχέση τους με τον καρκίνο ", και η μεγάλη πλειοψηφία των μελετών ερμηνεύεται με στοιχεία για αυξανόμενο ή μειωμένο κίνδυνο καρκίνου. "
"Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των ισχυρισμών αυτών βασίστηκε σε αδύναμα στατιστικά στοιχεία", δήλωσε η ερευνητική ομάδα.
"Έχουμε δει ένα πολύ μεγάλο αριθμό μελετών, πάρα πολλές μελέτες, γεγονός που υποδηλώνει ότι είχαν εντοπίσει ενώσεις σε συστατικά τροφίμων με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου », δήλωσε ο Ιωαννίδης.
Υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις, και αρκετά ισχυρή προσδοκία, ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά σε ορισμένα τρόφιμα σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου - αλλά είναι πολύ δύσκολο να θεωρηθεί ότι σχεδόν τίποτα δεν θα συνδεόταν με τον καρκίνο.»
Στοιχεία μελέτης
Η ερευνητική ομάδα επέλεξε 50 τρόφιμα και συστατικά τροφίμων τυχαία και έπειτα αξιολόγησε εάν η ακαδημαϊκή βιβλιογραφία από τα προηγούμενα 35 χρόνια παρείχε μια πρόταση οποιασδήποτε σύνδεσης με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
«Ερευνήσαμε τις πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες και οι μεταναλύσεις απευθύνθηκαν στην πιθανή ένωση μεταξύ ενός μεγάλου τυχαίου δείγματος των συστατικών τροφίμων και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου κάθε τύπου κακοήθειας," έγραψαν οι ερευνητές.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι 40 από τα 50 δείγματα τροφίμων τους είχε συνδεθεί με τον καρκίνο με κάποιο τρόπο.
Εκείνα τα συστατικά που συνδέθηκαν με τον καρκίνο ήταν: κρέας, αλάτι, πιπέρι μπαχαρικά, αλεύρι, αυγά, ψωμί, χοιρινό κρέας, βούτυρο, ντομάτα, λεμόνι, πάπια, κρεμμύδι, σέλινο, καρότο, μαϊντανό, τσέρι, ελιές, μανιτάρια, πατσάς, το γάλα, τυρί, καφέ, μπέικον, ζάχαρη, αστακός, πατάτα, βόειο κρέας, αρνί, μουστάρδα, ξηροί καρποί, κρασί, τα μπιζέλια, το καλαμπόκι, η κανέλα, το πιπέρι καγιέν, το πορτοκάλι, τσάι, ρούμι, και σταφίδες.
"Αυτά τα συστατικά που μελετήθηκαν περιλαμβάνουν πολλές από τις πιο κοινές πηγές βιταμινών και θρεπτικών συστατικών», δήλωσε η ομάδα, ενώ σημείωσε ότι τα 10 συστατικά για τα οποία μια ένωση καρκίνου δεν εντοπίστηκε ήταν γενικά πιο σκοτεινά: φύλλο δάφνης, τα γαρίφαλα, το θυμάρι, τη βανίλια, άσπρη καρυδιά, μελάσα, τα αμύγδαλα, τη σόδα, το τζίντζερ, και τερραπίνη.
«Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι αναζητήσεις μας για τις επιλέξιμες μελέτες δεν ήταν πλήρης», δήλωσε ο Ιωαννίδης και οι συνεργάτες του.
«Η κάλυψη ολόκληρης της θρεπτικής λογοτεχνίας επιδημιολογίας θα ήταν αδύνατη.»
Η ομάδα πρόσθεσε ότι το ενδιαφέρον για τη σύνδεση των τροφίμων και των συστατικών των τροφίμων με τον καρκίνο έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, με περίπου το 85% όλων των επιστημονικών μελετών σχετικά με τα τρόφιμα και τον καρκίνο που εμφανίζεται μεταξύ 2000 και 2011.
atheatignosi.gr
http://periergaa.blogspot.com
Πηγή: http://www.awakengr.com/2012/12/blog-post_29.html#ixzz2P38XsIYr
Under Creative Commons License: Attribution Share Alike
από 24 GR
Σάββατο, 6 Απριλίου 2013
Απορρίφθηκε το δικαίωμα των Ευρωπαίων να γνωρίζουν ποια μεταλλαγμένα προϊόντα τρώνε!!
Αν και η σχετική τροπολογία...
κέρδισε την πλειοψηφία των ψήφων του Ευρωκοινοβουλίου, λόγω της καταψήφισης από την πλειοψηφία των συντηρητικών, δεν συγκέντρωσε την ενισχυμένη πλειοψηφία που απαιτούταν για την έγκρισή της!!
Η ίδια πλειοψηφία απέρριψε τροπολογία για την διεξαγωγή ανεξάρτητων μελετών για την επίπτωση των μεταλλαγμένων και άλλων “νέων τροφών” στην ανθρώπινη υγεία.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη μετά το τέλος της ψηφοφορίας:…
“Σήμερα είναι μία εξαιρετικά δυσάρεστη ημέρα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καταψηφίστηκε το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών να γνωρίζουμε αν τα ζωικά προϊόντα που καταναλώνουμε προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με γενετικά τροποποιημένες τροφές.
Καταψηφίστηκε επίσης η αυτονόητη υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διεξάγει ανεξάρτητες μελέτες για τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων και άλλων “νέων τροφίμων” στην ανθρώπινη υγεία.
Και όλα αυτά όταν ενδεχομένως να υπάρχουν κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία από την κατανάλωση μεταλλαγμένων καθώς με βάσει δηλώσεων της Επιτροπής το 80-90% των ζωοτροφών περιέχουν μεταλλαγμένα, ενώ πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι μεταλλαγμένα γονιδιώματα από τις μεταλλαγμένες τροφές μπορούν να ανιχνευτούν στο γάλα των ζώων.”
Το food project καταγγέλει αυτή τη συμπεριφορά από τους δήθεν αντιπροσώπους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τον Μάρτιο, και ξανά εν μέσω κρίσης και χωρίς ενημέρωση των πολιτών, η Κομισιόν ενέκρινε τη καλλιέργεια της γεννετικά μεταλλαγμένης πατάτας Amflora της εταιρίας BASF και την εμπορία τριών ποικιλιών γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού ΜΟΝ 863 της εταιρίας Monsanto.
Απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις απροκάλυπτα και από καιρό εκφρασμένες προθέσεις του προέδρου της Μπαρόζο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην πρώτη έγκριση καλλλιέργειας ΓΤΟ μετά το 1998, αγνοώντας επιδεικτικά τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ευρωπαίων πολιτών για ολοκληρωτική απαγόρευση των μεταλλαγμένων.
Πιστεύουμε λοιπόν πως η τεχνιτή αυτή κρίση που περνάμε είχε και σαν σκοπό τις συγκεκριμένες αποφάσεις.
Ο αντιπαθής Κίσσινγκερ κάποτε είχε πεί “όποιος ελέγχει το πετρέλαιο ελέγχει τα έθνη. Όποιος ελέγχει τη τροφή, ελέγχει το κόσμο όλο”.
Ειλικρινά δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς περνάνε τέτοιες αποφάσεις, αλλά, να μου πείτε εδώ ψωμολυσσάμε τί μας νοιάζει μια μεταλλαγμένη πατάτα ή το μεταλλαγμένο καλαμπόκι της Monsanto;
Αλλά εδώ πρέπει να πούμε ότι όπου εφαρμόστηκαν τέτοιες τεχνικές το αποτέλεσμα δεν ήταν το καλύτερο.
Στην Ινδία όπου πλέον παράγετε μεταλλαγμένο ρύζι οι αγρότες έχουν φτάσει σε τέτοια απόγνωση που αυτοκτονούν μαζικά κάθε χρόνο (δείτε έρευνα του Εξάντα στο www.exadas.gr), στο Μεξική η καλλιέργεια της μεταλλαγμένης σόγιας έχει καταστρέψει τα άλλα είδη χλωρίδας όπου καλλιεργείτε και υπάρχουν πολλά ακόμα παραδείγματα.
Είμαστε πολύ απογοητευμένοι γιατί χάσαμε το δικαίωμα να ξέρουμε τί τρώμε στο βωμό του χρήματος.
Η μισή ντροπή δική σας και η άλλη μισή δική μας που δεν βγαίνουμε όλοι στο δρόμο να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας.
Διατροφικά σκάνδαλα: Οι μεγαλύτερες επιτραπέζιες «βόμβες»
Από ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ
Mar 02, 2013
Η
πρόσφατη παραδοχή της βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Tesco ότι
διοχέτευε στην αγορά κιμά από 100% κρέας αλόγου αποτελεί την κορυφή του
παγόβουνου στον τομέα των διατροφικών σκανδάλων που κλόνισαν το
ευρωπαϊκό – και ελληνικό – τραπέζι. Την
τελευταία δεκαετία δεν ήταν λίγες οι φορές που αναγκαστήκαμε να δούμε τα
προϊόντα που καταναλώνουμε με μισό μάτι λόγω κρουσμάτων επιμόλυνσης από
επικίνδυνες χημικές ουσίες ή ασθένειες όπως η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια.
Με αφορμή λοιπόν την… αλογοτροφή της τεράστιας αλυσίδας, θυμόμαστε
μερικά από τα μεγαλύτερα διατροφικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών.
Είναι τρελές αυτές οι αγελάδες
Το 2000 η Ευρώπη σοκάρεται από την νόσο των «τρελών αγελάδων» ή πιο επιστημονικά της ασθένειας «Κρόιτσφελντ Γιάκομπς». Η συγκεκριμένη ασθένεια, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1986 σε βοοειδή στην Αγγλία, κανείς όμως δεν υποψιαζόταν τότε ότι θα εξελιχθεί σε μια τεράστια επιδημία Σπογγόμορφης Εγκεφαλοπάθειας (ΣΕΒ), η οποία θα έπληττε εκ των υστέρων και τον άνθρωπο μέσα από την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος. Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες που έγιναν εκείνη την εποχή, η επιδημία πυροδοτήθηκε από την χρήση κρεατάλευρων, τα οποία δεν αποστειρώθηκαν επαρκώς με αποτέλεσμα να μολυνθούν.
Είναι τρελές αυτές οι αγελάδες
Το 2000 η Ευρώπη σοκάρεται από την νόσο των «τρελών αγελάδων» ή πιο επιστημονικά της ασθένειας «Κρόιτσφελντ Γιάκομπς». Η συγκεκριμένη ασθένεια, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1986 σε βοοειδή στην Αγγλία, κανείς όμως δεν υποψιαζόταν τότε ότι θα εξελιχθεί σε μια τεράστια επιδημία Σπογγόμορφης Εγκεφαλοπάθειας (ΣΕΒ), η οποία θα έπληττε εκ των υστέρων και τον άνθρωπο μέσα από την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος. Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες που έγιναν εκείνη την εποχή, η επιδημία πυροδοτήθηκε από την χρήση κρεατάλευρων, τα οποία δεν αποστειρώθηκαν επαρκώς με αποτέλεσμα να μολυνθούν.
Τον Μάρτιο του 1996, ο Βρετανός
Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι η ΣΕΒ ήταν η πιθανή αιτία για τη νέα
μορφή της ασθένειας Κρόιτσφελντ Γιάκομπς, η οποία είναι θανατηφόρα
και για τον άνθρωπο. Η ανακοίνωση επιβεβαίωσε προηγούμενες ανησυχίες για
τη μετάδοση της ΣΕΒ στον άνθρωπο μέσα από την κατανάλωση βόειου
κρέατος, ανησυχίες οι οποίες επιβεβαιώθηκαν το 1999, όταν και
εμφανίστηκαν τα πρώτα θανατηφόρα κρούσματα στην Αγγλία. Η κρίση δεν
άργησε να μεταφερθεί και στην Ελλάδα το 2001, όταν και βρέθηκε μολυσμένο
ζώο στο Κιλκίς, το οποίο θανατώθηκε. Η αντίδραση του Υπουργείου
Γεωργίας ήταν άμεση και ο πανικός των καταναλωτών με τον καιρό
καταλάγιασε, μέχρι φυσικά το επόμενο σκάνδαλο…
Διοξίνες, οι… κοινές
Οι διοξίνες αποτελούν χημικό
παραπροϊόν, το οποίο ακόμα και σε απειροελάχιστες ποσότητες
(τρισεκατομμυριοστά του γραμμαρίου) δρα ως ισχυρή ορμόνη επηρεάζοντας το
ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα και προκαλεί καρκίνο. Τα διατροφικά
σκάνδαλα με επιμόλυνση τροφών από διοξίνες αποτέλεσαν συχνό φαινόμενο σε
ευρωπαϊκό επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Το 1999 κοτόπουλα και αυγά στο
Βέλγιο μολύνθηκαν με διοξίνες μέσω των ζωωοτροφών, στις οποίες μετρήθηκε
διοξίνη 1.562 φορές πάνω από το όριο της Ευρωπαίκής Ένωσης. Το σκάνδαλο
αποκαλύφθηκε σε όλη την Ε.Ε., οι χώρες απαγόρευσαν της εισαγωγές και η
τότε κυβέρνηση της χώρας παραιτήθηκε. Το 2004, διοξίνες ανιχνεύονται σε
γαλακτοκομικά από την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία και πάλι λόγω
μολυσμένης ζωοτροφής, το 2005 σε χοιρινό κρέας από την Ολλανδία, το 2008
σε χοιρινό κρέας στην Ιρλανδία η οποία αναγκάστηκε να καταστρέψει
χιλιάδες τόνους, ενώ την περίοδο 2010-2011 πάνω από τέσσερεις χιλιάδες
φάρμες εκτροφής χοίρων και πουλερικών έκλεισαν στην Γερμανία αφού
βρέθηκαν και εκεί υψηλά ποσοστά διοξίνης στις ζωοτροφές.
Το πρόβλημα των διοξινών έπληξε και
την Ελλάδα μέσα από εισαγόμενα προϊόντα. Ενδεικτικά, το 2007 ο ΕΦΕΤ
απέσυρε επικίνδυνες κονσέρβες με συκώτι βακαλάου σε λάδι στις οποίες
ανιχνεύτηκαν διοξίνες, ενώ τον Δεκέμβριο του 2008 απέσυρε από την αγορά
μολυσμένη μορταδέλα. Την ίδια χρονιά ελληνική εταιρεία απέσυρε
προληπτικά βοδινό κρέας προέλευσης Ιρλανδίας.
Θα θέλατε λίγη μελαμίνη στο γάλα σας, κύριε;
Η μελαμίνη αποτελεί μια χρήσιμη
χημική ουσία με πολυάριθμες βιομηχανικές εφαρμογές και η παραγωγή της
στην Κίνα τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε σημαντικά λόγω της χρήσης της και
ως λίπασμα. Το 2008, αυξάνονται κατακόρυφα στην Κίνα οι περιπτώσεις
νηπίων με πέτρα στα νεφρά λόγω μόλυνσης από μελαμίνη , ενώ τον Αύγουστο
του ίδιου μήνα ανιχνεύεται ποσότητα μελαμίνης στην Κίνα σε γάλα σε
σκόνη. Την ίδια χρονιά, δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου έκαναν λόγο για
συγκεκριμένα γαλακτοκομικά προϊόντα από την Κίνα (σοκολατούχο γάλα,
παστεριωμένο γάλα, μερίδες γάλακτος), τα οποία πωλούνταν παράνομα στην
χώρα. Ύστερα από ελέγχους του ΕΦΕΤ, τα εν λόγω προϊόντα δεν βρέθηκαν,
ενώ ο οργανισμός τόνισε μέσω δελτίου τύπου ότι απαγορεύεται η εισαγωγή
και η διακίνηση γαλακτοκομικών προϊόντων από την Κίνα στην Ευρωπαϊκή
Ένωση. Λίγα χρόνα μετά, το 2011, η κινέζικη αστυνομία ανακοίνωσε ότι
κατάσχεσε περισσότερους από 26 τόνους γάλακτος σε σκόνη, οι οποίοι ήταν
μολυσμένοι με μελαμίνη. Γιαούρτι… ροκφόρ
Στις 15 Μαρτίου του 2005, η
γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ προχώρησε στην απόσυρση από την αγορά 350
χιλιάδων γιαουρτιών Total, στα οποία είχε εμφανιστεί «επιφανειακή
μούχλα». Είχαν προηγηθεί, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους, χιλιάδες
καταγγελίες από αγοραστές στην εταιρεία και εκατοντάδες καταγγελίες στον
ΕΦΕΤ. Το θέμα γνωστοποιήθηκε από τον ΕΦΕΤ στην γαλακτοβιομηχανία την 1η
Μαρτίου, όμως ο κ. Νίκος Κατσαρός εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τη
θέση του Προέδρου του Ε.Φ.Ε.Τ, την 31η Μαρτίου 2005, διότι σύμφωνα με
ανακοίνωση της τότε πολιτικής ηγεσίας «δεν ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία
του υπουργείου Ανάπτυξης και το κοινό». Στην γαλακτοβιομηχανία,
επιβλήθηκε τότε πρόστιμο 500.000 ευρώ (το μεγαλύτερο που είχε επιβάλλει
μέχρι τότε ο ΕΦΕΤ), αφού σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης «δεν προέβη
άμεσα σε ανακοίνωση προς το καταναλωτικό κοινό για το πρόβλημα που
δημιουργήθηκε». Για την ιστορία, το 2009 ο κ. Κατσαρός αθωώθηκε με
ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.
Ορυκτέλαια στο ηλιέλαιο
Το 2008, διακινείται από την Ουκρανία
σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ακατέργαστο
ηλιέλαιο επιμολυσμένο με… ορυκτέλαιο. Ο ΕΦΕΤ προχώρησε στην ανάκληση/
απόσυρση από την αγορά του συνόλου του ραφιναρισμένου ή ακατέργαστου
ηλιέλαιου, «ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης ή τον βαθμό επιμόλυνσης»,
όπως ανέφερε ο οργανισμός στο δελτίο τύπου. Η αρνητική εικόνα που
δημιουργήθηκε τότε για τον κυβερνητικό συντονισμό, αλλά και οι
κατηγορίες για ολιγωρία στο ελεγκτικό σκέλος οδήγησαν σε ακόμα μια
παραίτηση πρόεδρου του ΕΦΕΤ, συγκεκριμένα του κ. Ευάγγελου Λάζου. Κολοβακτηρίδιο στα αγγουράκια
Τον Μάιο του 2011 έντεκα άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στη Γερμανία από γαστρεντερίτιδα, η οποία προκλήθηκε από κατανάλωση αγγουριών μολυσμένων με το βακτήριο E.coli 0104 και η ανησυχία στις χώρες της Ε.Ε. αυξάνεται για ακόμα μια φορά. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους, ο ΕΦΕΤ προχώρησε σε κατάσχεση ποσότητας περίπου δύο χιλιάδων κιλών κατεψυγμένων προϊόντων κιμά από βοδινό κρέας προέλευσης Γερμανίας, στα οποία ανιχνεύθηκε το παθογόνο βακτήριο E.coli 0517, από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ LIDL. Το θέμα έφτασε μέχρι το Ευροκοινοβούλιο, όπου ξεκαθαρίστηκε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος του βακτηρίου το οποίο ανιχνεύτηκε στην Ελλάδα, δεν είναι το ίδιο στέλεχος που προκάλεσε την επιδημία στην Γερμανία. Καλή μας όρεξη!
Τον Μάιο του 2011 έντεκα άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στη Γερμανία από γαστρεντερίτιδα, η οποία προκλήθηκε από κατανάλωση αγγουριών μολυσμένων με το βακτήριο E.coli 0104 και η ανησυχία στις χώρες της Ε.Ε. αυξάνεται για ακόμα μια φορά. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους, ο ΕΦΕΤ προχώρησε σε κατάσχεση ποσότητας περίπου δύο χιλιάδων κιλών κατεψυγμένων προϊόντων κιμά από βοδινό κρέας προέλευσης Γερμανίας, στα οποία ανιχνεύθηκε το παθογόνο βακτήριο E.coli 0517, από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ LIDL. Το θέμα έφτασε μέχρι το Ευροκοινοβούλιο, όπου ξεκαθαρίστηκε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος του βακτηρίου το οποίο ανιχνεύτηκε στην Ελλάδα, δεν είναι το ίδιο στέλεχος που προκάλεσε την επιδημία στην Γερμανία. Καλή μας όρεξη!
του Νικόλα Γεωργιακώδη, in2life.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου