Powered By Blogger

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Το Γυμνάσιο της αρχαίας Ολυμπίας αναζητούν οι αρχαιολόγοι// Επιβεβλημένη η ανάδειξη της Αρχ. Ήλιδας



Το Γυμνάσιο της αρχαίας Ολυμπίας αναζητούν οι αρχαιολόγοι
Ξεκίνησαν οι ανασκαφές με σημαντικές προσδοκίες
Το  Γυμνάσιο της αρχαίας Ολυμπίας αναζητούν οι αρχαιολόγοι
Τα κατάλοιπα του Γυμνασίου σήμερα. Στο βάθος το τμήμα που πρέπει να ανασκαφεί



 
 
Οι  ανασκαφές  άρχισαν στην  αρχαία Ολυμπία όπου  αναμένεται  να  εντοπισθεί μεγάλο τμήμα του Γυμνασίου, το  οποίο  βρίσκεται ακόμη θαμμένο στη γη. Συγκεκριμένα οι αρχαιολόγοι θεωρούν, ότι πρόκειται να  έρθουν στο φως άλλα 50  μέτρα από το οικοδόμημα,  το  οποίο χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα για  την προπόνηση των  αθλητών,  που  λάμβαναν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. 
 Σήμερα τα  κατάλοιπα του Γυμνασίου  είναι  εμφανή σε  μήκος 78  μέτρων,  που  είχαν αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια διευθέτησης του δρόμου που χωρίζει τον αρχαιολογικό χώρο από το μουσείο και πλέον   είναι  προς κατάργηση.  Από την  ανασκαφή  αναμένεται να  βρεθούν καταλύματα αθλητών στον εξωτερικό τοίχο   του  Γυμνασίου  καθώς  και τμήμα της  Πομπικής Οδού  καθώς  οι  δύο χώροι  εφάπτονται. Σημειώνεται,  ότι  η Πομπική  Οδός βάδιζε  κατά μήκος του τείχους της Αλτεως και από αυτήν περνούσε η πομπή με τους ιερείς, τους Ελλανοδίκες, τους αθλητές και τους επισήμους.
 Για τις  ανάγκες  της  ανασκαφής  εξάλλου πρόκειται  να  μετακινηθεί  ανατολικότερα  η είσοδος του αρχαιολογικού χώρου ενώ στη  συνέχεια θα  χαραχθεί  νέα διαδρομή  επίσκεψης  που θα  περιλαμβάνει τα  νέα ευρήματα. Το  ενδιαφέρον  για το κοινό  όμως, επί  του παρόντος  είναι,  ότι  θα  μπορεί  να  παρακολουθεί   τους αρχαιολόγους  κατά την  ανασκαφή!
 Να  σημειωθεί, ότι κάτω από τον  υπάρχοντα  ακόμη  δρόμο  και στα όρια με την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία  εντοπίσθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών για την  τοποθέτηση αγωγού  ύδρευσης το  μικρό  αλλά σημαντικό ιερό της  Δήμητρας Χαμύνης,  η ιέρεια της  οποίας  ήταν  η  μόνη γυναίκα, που  μπορούσε να  παρακολουθήσει τους  Ολυμπιακούς  Αγώνες από ειδική  θέση  μάλιστα του Σταδίου. Ως  εκ  τούτου  πολλές  ήταν αυτές  που  διαγκωνίζονταν για το  ρόλο  αυτό,  ειδικά στη Ρωμαϊκή  εποχή,  όταν  ιέρεια της Δήμητρας Χαμύνης  είχε  διατελέσει  και η  Ρήγιλλα,  σύζυγος του  Ηρώδη Αττικού.
 Ένα  νέο μάστερ-πλαν υπάρχει  δηλαδή  για την  Ολυμπία _μετά το  τεράστιο  πρόγραμμα  το  οποίο εκτελέσθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004_ ,  οι αρχές του  οποίου εγκρίθηκαν από το  Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ετσι,  όσον αφορά το  ιερό της Δήμητρας Χαμύνης πρόκειται να  στηριχθούν τα πρανή της  ανασκαφής και  να δημιουργηθεί   ειδική διαδρομή,  που  θα  επιτρέπει την επίσκεψη του  ευρήματος  από  υψηλότερο  επίπεδο. Επίσης θα  μεταφερθεί  ένας  αγωγός που  διέρχεται από το σημείο.
 Δεύτερη  επέμβαση αφορά   στη  στήριξη του αναλημματικού  τοίχου στα  άνδηρα των Θησαυρών στον  Κρόνιο  λόφο,  ο  οποίος  λόγω της  προβληματικής  του σύστασης ασκεί  δυνατές  ωθήσεις, ήδη  από την αρχαιότητα  στα μνημεία. Γι΄ αυτό το λόγο πρόκειται να  εκπονηθούν  μελέτες για την σωστή αποστράγγιση του Κρονίου  και για την ανάταξη των βάθρων των  Θησαυρών. 


 ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  ΤΟ ΒΗΜΑ 10/01/2013 06:57


Επιβεβλημένη η ανάδειξη της Αρχ. Ήλιδας… 
Αμαλιάδα
Κυριακή, 31 Μάρτιος 2013 09:28  
από ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Σε μέτρια επίπεδα κυμαίνεται η επισκεψιμότητα σε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο
Σε μέτρια επίπεδα κυμαίνονται  τα ποσοστά επισκεψιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο και το  μουσείο Αρχαίας Ήλιδας, αφού  δεν υπάρχει η απαιτούμενη προβολή ούτε του μουσείου, που περιλαμβάνει σημαντικά εκθέματα, ούτε γενικότερα της περιοχής.
Το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο επισκέπτονται κυρίως σχολεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με τους μαθητές να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ωστόσο, στο επίπεδο των επισκεπτών – ελλήνων και ξένων – τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλά, παρότι υπάρχουν αρχαιολογικοί ιστορικοί «θησαυροί» σε έναν τόπο όπου ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Ότι εάν δεν λυθεί το θέμα των απαλλοτριώσεων, που θα συμβάλλει στην ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου και στη δημιουργία οργανωμένου αρχαιολογικού πάρκου, η Αρχαία Ήλιδα δυστυχώς δεν θα προσελκύει το ενδιαφέρον των τουριστών, ανέφερε χαρακτηριστικά στην εφ. «Πρωινή» ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ήλιδας Νίκος Καγιαννάς.
«Πέραν των μαθητικών προγραμμάτων, η επισκεψιμότητα στην Αρχαία Ήλιδα, σε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο, δυστυχώς υστερεί. Λείπει η οργανωμένη επίσκεψη με γκρουπ, παρότι έχουν επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον οι τουριστικοί πράκτορες. Και αυτό συμβαίνει γιατί διστάζουν ως προς την ασφάλεια του χώρου, γιατί ουσιαστικά δεν υπάρχει οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος.
Τα μνημεία βρίσκονται διασκορπισμένα ακόμη και μέσα σε ιδιοκτησίες. Δυστυχώς, δεν προχώρησαν οι απαλλοτριώσεις στην Α Ζώνη για να υπάρξει ένας ενιαίος αρχαιολογικός χώρος, παρότι περίπου το 2000 είχαν εκπονηθεί μελέτες για τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου. Αυτό φυσικά θα βοηθούσε σημαντικά και το μουσείο που περιλαμβάνει σημαντικά εκθέματα…», επεσήμανε.
Ο κ.Καγιαννάς κάλεσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο «κεφάλαιο» Αρχαία Ήλιδας, λέγοντας: «Θεωρούμε ότι η Αρχαία Ήλιδα ως Μητρόπολη του Ολυμπισμού, πρέπει να συμβαδίζει με την Αρχαία Ολυμπία.
Τα σημαντικά αυτά αρχαιολογικά μνημεία του Ολυμπισμού πρέπει να αναδεικνύονται μέσα από μια κοινή πορεία και αυτό είναι όχι τοπικός αλλά εθνικός σκοπός…».


Οι θεματικές ενότητες της έκθεσης του μουσείου

H έκθεση του μουσείου της Αρχ.  Ήλιδας αντιπροσωπεύει  την μακραίωνη ιστορία της αρχαίας πόλης,  από την Παλαιολιθική εποχή έως και τα χρόνια της ύστερης αρχαιότητας. Τα εκθέματα προέρχονται κυρίως από την ίδια την πόλη, από τις συστηματικές ανασκαφές και τις σωστικές που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την  διέλευση του αγωγού άρδευσης του φράγματος Πηνειού. Ένα μικρό μέρος αυτών προέρχονται από σωστικές ανασκαφές των μικρότερων οικισμών ή κωμών που βρίσκονταν γύρω από την πρωτεύουσα.
Η έκθεση είναι οργανωμένη κατά θεματικές ενότητες. Στην πρώτη αίθουσα παρουσιάζονται οι ενότητες που αφορούν το χώρο και την προϊστορία, τα κτήρια, τις επιγραφές και τα επαγγέλματα. Στη δεύτερη αίθουσα εκτίθενται αντικείμενα σχετικά με την τέχνη και την τοπική βιοτεχνική παραγωγή. Η τρίτη αίθουσα περιλαμβάνει ενότητες αναφορικά με τις λατρείες, τον ιδιωτικό βίο,  τον αθλητισμό και τη διοίκηση.



Η πρώτη εκθεσιακή ενότητα περιλαμβάνει διάφορα αντιπροσωπευτικά εκθέματα προϊστορικών και πρώιμων ιστορικών χρόνων. Αφορά στον χώρο και στο απώτερο παρελθόν της περιοχής και είναι διαρθρωμένη ως επί το πλείστον χρονολογικά.

Οι υπόλοιπες ενότητες είναι θεματικές και περιλαμβάνουν αντικείμενα ομοειδή ή σχετικά μεταξύ τους τα οποία ανήκουν, κυρίως, στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκήεποχή.
Στην τέταρτη αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων, φιλοξενούνται αντικείμενα εισαγωγής από περιοχές με τις οποίες η Ήλιδα είχε αναπτύξει επαφές και εμπορικές σχέσεις, όπως η Αθήνα και η Κόρινθος και εκτίθενται ευρήματα από την περιφέρεια της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου