Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας & Διεθνή Ημέρα Δασών
Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας & Διεθνή Ημέρα Δασών
Η 21η Μαρτίου συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και σηματοδοτεί ουσιαστικά την πρώτη ημέρα της Άνοιξης.
Είναι η ημέρα που έχει οριστεί από τη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας & Τροφίμων του ΟΗΕ (Food and Agriculture Organization of the United Nations – F.A.O.) ως «Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας» και «Διεθνή Ημέρα Δασών», με στόχο την ανάδειξη του ρόλου των δασικών οικοσυστημάτων και την ανάγκη υπενθύμισης ότι ο καθένας μας οφείλει να αναλαμβάνει τις στοιχειώδεις ευθύνες του, ως προς το συνειδητό σεβασμό του στα δάση. Επιπλέον ο σύγχρονος άνθρωπος γνωρίζοντας ότι τα δασικά οικοσυστήματα διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, οφείλει ενεργά να συμβάλλει στην ανάδειξη και στην προστασίας τους και δεν πρέπει να ξεχνά ότι το δάσος είναι πηγής ζωής, ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ακόμα και της επιβίωσης του.
Ο φετινός εορτασμός που συμπληρώνει πενήντα ένα (51) χρόνια από την ανακήρυξη του, έχει θέμα «Δάση και αειφορική παραγωγή και κατανάλωση», έννοιες συνυφασμένες απόλυτα με την διαχείριση των ελληνικών δασών αφού από το 1836 που ιδρύθηκε η Δασική Υπηρεσία το έργο της συνδέθηκε άρρηκτα και με την αειφορική διαχείριση και ανάπτυξη των δασών καθώς και με την αειφορική παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών. Επιπλέον η συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία των δασικών οικοσυστημάτων είναι προσηλωμένη στις αρχές της ορθολογικής και αειφορικής διαχείρισης, της οικονομικότητας και της κοινής ωφέλειας, της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της συνολικής και ολοκληρωμένης προσέγγισης. Η υπηρεσία μας στα πλαίσια αυτά καθημερινά και ολόκληρο το εικοσιτετράωρο συμβάλλει στην υλοποίηση των παραπάνω υποχρεώσεων της και ταυτόχρονα μετά τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές υλοποιεί έργα που φιλοδοξεί να αναγεννήσουν το διαταραγμένο φυσικό περιβάλλον, ένα αποκαταστήσει την επιφανειακή διάβρωση, να βελτιώσει της συνθήκες αναγέννηση του και τέλος να προστατεύσει την άγρια πανίδα που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του. Ταυτόχρονα συμβάλλει καθοριστικά στην απασχόληση με παραγωγή δευτερογενών προϊόντων και υπηρεσιών δασικής αναψυχής και οικοτουρισμού.
Τέλος η συνέχιση της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού (Covid-19) μας υποχρεώνει να προβαίνουμε σε μικρότερες σε συμμετοχή δράσεις όπως αναδασώσεις, δεντροφυτεύεις, συλλογή απορριμμάτων , κ.α. και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας. Ευελπιστούμε ότι η σημερινή πρώτη ημέρα της Άνοιξης να είναι η αρχή για να ξεπεράσουμε τον κίνδυνο αυτό και μέσα από αυτή τη κρίση να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας ώστε να συμβάλλουμε σε ένας καλύτερο, ασφαλέστερο και πιο υγιές περιβάλλον.
Δρ Παναγιώτης Λάττας
Δασολόγος MSc, PhD
...............................................................................................................................
Τα δασικά οικοσυστήματα είναι η μεγαλύτερη συνιστώσα του φυσικού χερσαίου περιβάλλοντος και ένας από τους μεγαλύτερους συντελεστές για την δημιουργία ποιοτικού περιβάλλοντος τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα άλλα έμβια όντα.
Η πολύπλευρη λειτουργία τους προσφέρει σε παγκόσμιο επίπεδο αλληλένδετα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια, τα δασικά οικοσυστήματα εκλαμβάνονται - σε παγκόσμιο επίπεδο - περισσότερο ως τράπεζα γης, παρά ως πολύτιμος φυσικός πόρος.
Με δικαιολογία την κρίση που μαστίζει τη Χώρα μας, η κατάσταση τόσο σε θεσμικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο, είναι στο χειρότερο σημείο ιστορικά και δυστυχώς τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.
Σε επίπεδο χρηματοδότησης στον δασικό τομέα, το επίπεδο των διατιθέμενων πιστώσεων είναι σε πολύ χαμηλό σημείο και στις περισσότερες περιπτώσεις όχι μόνο για ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων δεν μπορούμε να μιλάμε, αλλά ούτε καν για στοιχειώδη διαχείρισή τους, αλλά και ούτε για κάλυψη στοιχειωδών λειτουργικών αναγκών των αρμοδίων υπηρεσιών.
Έχει ξεπεραστεί προ πολλού κάθε κρίσιμο όριο στα θέματα προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων. Είναι αναγκαία η αλλαγή της εφαρμοζόμενης δασικής πολιτικής, που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την αέναη προσπάθεια διευκόλυνσης της αλλαγής χρήσης των δασικών οικοσυστημάτων, προκειμένου να δοθούν ελεύθερες από δεσμεύσεις εκτάσεις σε συμφέροντα που όχι μόνο δεν έχουν σχέση με την προστασία και ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων, αλλά λειτουργούν και σε βάρος τους.
Η χρηματοδότηση της δασοπονίας πρέπει να ειδωθεί από τους κυβερνώντες ως μακροπρόθεσμη επένδυση με τεράστια οφέλη τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε κοινωνικό και περιβαλλοντικό.
Όλοι μας πρέπει να δούμε την 21η Μαρτίου σαν ημέρα προβληματισμού και ταυτόχρονα απολογισμού σε σχέση με τα δάση και να οδηγηθούμε σε μία στροφή έμπρακτης αγάπης για το δάσος και συνειδητής φιλοδασικής λειτουργίας.
Η στήριξη της Δασοπονίας μπορεί να γίνει απάντηση στην κρίση και πρόκριμα για την ορθολογική και βιώσιμη ανάπτυξη της Χώρας μας.
Copa-Cogeca: Μήνυμα προστασίας των δασών και στήριξης της δασοκομίας
Η Copa-Cogeca με αφορμή την παγκόσμια ημέρα δασοπονίας στις 21 Μαρτίου σε δελτίο τύπου της χαιρετίζει την επιλογή των Ηνωμένων Εθνών να χρησιμοποιήσουν την εξής θεματική «Τα δάση ως αρχή της βιωσιμότητας». Αυτή η μέρα γιορτάζεται εδώ και 30 χρόνια, δείχνοντας έτσι τη σημασία των δασών στην αειφόρο ανάπτυξή μας.
Τα δάση είναι οι ζωντανοί πνεύμονες της Ευρώπης, αφού μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο, διατηρούν τη βιοποικιλότητα, συμβάλλουν στην παραγωγή ξύλου, φελλού και κουκουναριών και αποτελούν καταφύγιο για τα άγρια ζώα. Τα δάση προσφέρουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξασφαλίζουν καθαρό νερό και αέρα μαζί με άλλες υπηρεσίες του οικοσυστήματος. Επιπλέον, προσφέρουν ένα μέρος για αναψυχή και ψυχαγωγία για τους ευρωπαίους πολίτες. Όλες αυτές οι πολλαπλές λειτουργίες και υπηρεσίες των δασών που είναι συμβατές μεταξύ τους θα πρέπει να προφυλαχτούν από κοινού στην Ευρώπη με βάση την Copa-Cogeca.
Μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας της Copa-Cogeca , Πέκα Πέσονεν τόνισε ότι: «οι Ευρωπαίοι ιδιοκτήτες και διαχειριστές δασών συνεχίζουν να παρέχουν στην κοινωνία ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών με την αειφόρο διαχείριση των δασών. Τα δάση έχουν ένα τεράστιο δυναμικό για την αντιμετώπιση με βιώσιμο τρόπο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κοινωνία, όπως το να « παράγουμε περισσότερα με λιγότερα» και «η οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα». Οι προκλήσεις αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία και να έχουμε αποτελεσματική χρήση των διαθέσιμων πόρων. Η Διεθνής Ημέρα των δασών ανταποκρίνεται στην ανάγκη όλων των ενδιαφερόμενων μερών να προωθήσουν τη σημασία των δασών, προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον των αγροτικών περιοχών της ΕΕ και της βιο-οικονομίας. Βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ενίσχυση του σημαντικού ρόλου που παίζουν τα δάση περιλαμβάνουν τις επενδύσεις, τη μεταφορά γνώσης και καινοτομίας, την ανάπτυξη νέων αξιών, καθώς και προϊόντων».
Και κατέληξε ο Πέσονεν λέγοντας ότι: «κατά συνέπεια, επιμένουμε στην ανάγκη για μια συνεκτική προσέγγιση για όλους τους τομείς πολιτικής που σχετίζονται με τα δάση και τη δασοκομία, προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος που διαδραματίζουν στην άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής, στην αποδοτική χρήση των πόρων και στην πράσινη ανάπτυξη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου