Powered By Blogger

Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

''Ηλείας Εγκώμιον 2018'' ..κατά την εκδήλωση



Εντυπωσίασε και φέτος η εκδήλωση «Ηλείας Εγκώμιον»-Φωτό

 Πηγή: ilia24.gr


Που πραγματοποιήθηκε την πρ. Κυριακή βράδυ στην κατάμεστη Αίθουσα Εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας, στον Πύργο

Εντυπωσίασε και φέτος η εκδήλωση «Ηλείας Εγκώμιον» που πραγματοποιήθηκε την πρ. Κυριακή βράδυ στην κατάμεστη Αίθουσα Εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας, στον Πύργο.
Μια εκδήλωση που τα είχε τα πάντα. Πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, αρχαιολογικές αναφορές, επιστημονικές και τεκμηριωμένες  θέσεις για τη διεκδίκηση των πολιτισμικών αγαθών, έθιμα, ποίηση και πολλή μουσική και τραγούδι σχετική με το αντικείμενο της εκδήλωσης αθροίζοντας ένα μεγάλο φάσμα ανθρώπων του Πολιτισμού ,της Τέχνης και της Διανόησης ,της Μουσικής και της Ποίησης κυρίως  Ηλειακής καταγωγής...

Η εκδήλωση, την οποία οργάνωσε ο δραστήριος  Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ν. Ηλείας επικεντρώθηκε στους τρεις μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, την Αρχαία Ολυμπία, τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, την Αρχ. Ήλιδα και πραγματικά ήταν σε απόλυτη σχέση με τον τίτλο της, αλλά και σύγχρονα θέματα.
Ξεκίνησε εντυπωσιακά με την απαγγελία του «Επικούριος» από την κα Μαριάννα Μαρτέλη, με ανάλογη μουσική και εικόνα [από το φιλμ του σκηνοθέτη Jean-Daniel Pollet που μαγεύτηκε και είπε ότι αυτός ο ναός υπήρξε το κέντρο του κόσμου για κείνον]

Την εκδήλωση παρουσίασε  ο Έφορος Πολιτισμού της Λέσχης κ. Χρήστος Σκυλάκος και προλόγισε ο Πρόεδρός της κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος που αναφέρθηκε στο σκοπό της εκδήλωσης, ευχαριστώντας τους συντελεστές.
«Η σημερινή εκδήλωση, πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην Ηλεία, που πραγματοποιείται για πέμπτη χρονιά, Θεσμός πλέον. 
Ευχή και προσδοκία, η προβολή του τόπου μας, αλλά και αξίωση και στόχος,   η επιστροφή των αρχαιοτήτων στην κοιτίδα τους καθώς και η διαφύλαξη των πολιτιστικών συμβόλων και αγαθών,  η προστασία  των  μνημείων  και των πολιτισμικών  χαρακτηριστικών που αποτελούν υπέρτατη και μοναδική, στους αιώνες, παρακαταθήκη του Νομού μας.

Η σημερινή εκδήλωση, είναι μια διαδρομή στο Χρόνο. Το Χθες και το σήμερα κυριαρχούν… Το Αύριο… Χρέος και Ευθύνη όλων μας.
Απεικονίζει τη συνέχεια και επιζητά τη συνέπεια….. Είναι μια σύντομη αναδρομή με στοιχεία του Πολιτισμού και των Ανθρώπων του.  Με λόγο… εικόνα… ήχο… μουσική… συστατικά που η Ηλεία υπερέχει…», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τριανταφυλλόπουλος
Στη συνέχεια προβλήθηκαν εικόνες από τους παραπάνω τόπους με την υπόκρουση σχετικών μουσικών συνθέσεων του Παν. Μαρίνου «Ολύμπιον Χορικό», «Νυχτερινό Παράπονο», και  το τραγούδι του Ηλία Ανδριόπουλου «Ο Πρώτος Ύμνος».

Απήγγειλαν, επίσης ποίηση Ηλείων  κορυφαίων ποιητών  οι Παύλος Αυγερινόπουλος [«Ολυμπία» της Μ. Παπαγεωργίου], ο γιατρός Ιωσήφ Αργυρίου, το δικό του ποίημα αφιερωμένο στην πηγή «Πιέρα» και η  Μαρ. Μαρτέλη, το «Εκεχειρία» σε ποίηση-αφιέρωμα της Ευγενίας Χριστοπούλου.
Ακόμα σύντομη αλλά περιεκτική περιήγηση στα μοναδικά μοναστήρια και προσκυνήματα του Νομού, ευγενική προσφορά του Προέδρου κ. Μάκη Ζαχαρόπουλου και του  Συλλόγου Ξενοδόχων Πύργου. 

Κεντρικός εισηγητής ήταν ο καθηγητής κ. Απόστολος Πιερρής, Διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών της Πάτρας με θέμα: «Οι Ηλείοι και η Ολυμπία στο πρώτο μισό του Χρυσού Αιώνα Στοχασμοί πάνω στην αρχαία Ηλειακή Ιδιοταυτότητα» που  στην εμπεριστατωμένη ομιλία του, αφού έκανε αναδρομή στην καταγωγή των Ηλείων, την προέλευση τους και τις διακυμάνσεις στο χώρο,  κατέδειξε την βαθύτερη σημασία και την  αναγκαιότητα των Ολυμπιακών Αγώνων αναφερόμενος στις πολλαπλές ρήσεις των κορυφαίων ιστορικών και  φιλοσόφων της Αρχαιότητας , για την Παιδεία όσο και για τον Πολιτισμό σε σχέση με την ισόρροπη ανάπτυξη πνεύματος και σώματος και την παιδευτική και δόμηση του χαρακτήρα των προγόνων μας.

Έκανε μια μεγάλη αναφορά στο Ναό του Δία και τα αετώματα.
Ο διακεκριμένος ομιλητής προέβη κατά τη διαδρομή του λόγου του και σε μια εντυπωσιακή διαπίστωση: Ότι η δύναμη των Ελλήνων δεν ήταν η στρατιωτική ισχύς τους, αλλά η δύναμη του Πολιτισμού τους. Και αυτή η δύναμη του Πολιτισμού έδωσε στους αρχαίους Έλληνες τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν κατά καιρούς επιδρομείς και εχθρούς.
Άλλη μια φορά εντυπωσίασε με την ομιλία του ο διακεκριμένος  Αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος, πρώτος ομιλητής.

Αυτή τη φορά αναφέρθηκε στον γενέθλιο τόπο του τον Γρύλλο, που είναι σε μικρή απόσταση από Επικουρικό Απόλλωνα και την Αρχαία Ολυμπία.
Ο ομιλητής  ανέπτυξε μία θαυμάσια εισήγηση με θέμα «Ο γιος του Γρύλλου στους πρόποδες του Λαπίθα».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε με τιμή και περηφάνια στον τόπο καταγωγής του κι απέδωσε ιστορικά στοιχεία της αρχαίας ελληνικής περιόδου. Μίλησε εκτεταμένα για τον Ξενοφώντα, ο οποίος έζησε εξόριστος για πολλά χρόνια στην Σκιλλουντία.
Κλείνοντας αναφέρθηκε στη μεγάλη καταστροφή που έπληξε την Ηλεία το 2007, επισημαίνοντας ότι το χωριό του ο Γρύλλος είναι στα δικά του μάτια η καλύτερη περιοχή του κόσμου.

Ο διδάκτωρ Πολιτικής Φιλοσοφίας κ.Παναγ. Ζεύλας, κατόπιν, μίλησε με θέμα «η[Ε]ξέλαση, ένας κοινωνικός θεσμός Κοινωνικής  Αλληλεγγύης στην Ηλεία».
Στηρίχτηκε στην ανταπόκριση του Κ. Αναστασινού σε Αθηναϊκό Περιοδικό το 1908.
Σύμφωνα με την Εξέλαση, αν κάποιος συμπολίτης μας, βρισκόταν σε θέση αδυναμίας, λόγω ασθένειας ή πτώχευσης, ή ακόμα και φυλάκισης, τότε όλη η τοπική κοινωνία σε μέρα γιορτής ή Κυριακή αναλάμβανε δράση και έφερε εις πέρας αυτήν την εργασία.

Με τον ίδιο τρόπο μπορούσε να κτιστεί το σπίτι ή το ποιμνιοστάσιο εκείνου που είχε ανάγκη. «Ο Θεσμός, δεν πρέπει να συγχέεται με τη «δανεικαριά» όπου η παροχή βοήθειας σε κάποιον προϋπόθετε  την ανταπόδοση της βοήθειας αυτής σε μελλοντικό χρόνο. Σε σχέση με τον Εθελοντισμό και άλλες μορφές σύγχρονης αλληλεγγύης, η διαφορά είναι ότι εδώ υπάρχει η προσφορά από συγκεκριμένο πρόσωπο  σε συγκεκριμένο πρόσωπο. Αναμφίβολα αποτελεί «Εγκώμιο» για τους προγόνους μας εδώ στην Ηλεία ότι είχαν τέτοιους θεσμούς Αλληλεγγύης που σε κάποια μέρη της Ηλείας  επιβιώνουν ακόμα», κατέληξε.

Με πέντε εξαιρετικά τραγούδια του ρεπερτορίου της η αξιόλογη  Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, υπό την διεύθυνση της κας Κωνσταντίνας  Σακκά Κυριτση- Σχολική Σύμβουλος Μουσικής Αγωγής ΠΔΕ Δυτικής Ελλάδας -  έκλεισε η υψηλού επιπέδου εκδήλωση «ΗΛΕΙΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ 2018» και που αποτελεί την κορυφαία ετήσια εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Υπαλλήλων Ν. Ηλείας
Εκτός των παραπάνω, στο πυκνό ακροατήριο ήταν, οι πρώην Υπουργοί κ.κ. Κωνστ. Τζαβάρας και Γιάννης Κουτσούκος, ο Αντιπερ/ρχης κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Δήμαρχος Ηλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο αντ/ρχος Ήλιδας κ. Σπ.Τζουλέκης, ο πρώην βουλευτής κ. Ανδρ. Μαρίνος, ο πρωην Δ/της ΙΚΑ κ. Διον. Καλαματιανός, η Αντιδήμαρχος Πύργου κα Ανδρ. Αγγελακοπούλου, ο επικ. της ελασ. αντ/σης Πύργου

κ. Γιάν. Αργυρόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Κ. Νικολούτσος, ο πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Πύργου κ. Αθ. Φωτόπουλος, ο Πρόεδρος ΝΟ ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάκης Γεωργόπουλος, εκπρ/ποι της ΣΕΤΤΗΛ και 117 ΠΜ, ο Πρόεδρος των Εφέδρων Αξ/κών κ. Νίκος Παναγιωτακόπουλος, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα Τούλα Καλαμπόκα και μέλη του Δ.Σ., ο πρώην Νομάρχης κ. Χ.Καφύρας, ο μουσικοσυνθέτης κ. Ηλίας Ανδριόπουλος, ο εκπρ/πος του Λιμενικού Ταμείου και υπ. Ασφαλείας Κατακόλου κ. Αγγ. Παναγιωτακόπουλος, το στέλεχος της Εν. Παλ. Προσκόπων Ηλείας κ. Ανδρ. Γιατράς, το στέλεχος ΣΕΠ κ. Γ. Καραμάνης, τα στελέχη των «Χρωμάτων της Ήλιδας» κ.Γιωργ. Γκιτζίρης, Χαρά Σκουλαρίκου και Αθ. Πουλακίδας κ.α., καθώς και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων από όλη την Ηλεία, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, διευθυντές υπηρεσιών, στελέχη τραπεζών, διευθυντές σχολικών μονάδων κλπ.

ΦΩΤΟ: Γ.Τσούκας
Πηγή: ilia24.gr







Κατηγορία Πολιτισμός

.................................................................................................. 

 .............................................................................................................................................................
Σχόλια Ανδρέα Καπογιά

" ΗννηΛΕΊΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟ " ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΗΛΕΙΑΣ
Παρακολουθήστε από το βίντεο το αρχικό μέρος της εισήγησης του Διευθυντή Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Παναγιώτη Ζεύλα, που είχε ως θέμα "Η (ε)ξέλαση, ένας θεσμός αλληλεγγύης στην Ηλεία".
Σήμερα Μ. Τρίτη θα ολοκληρωθεί το ρεπορτάζ από την πολύ ωραία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1η του Απρίλη, στη μεγάλη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Π.Ε. Ηλείας.
Επειδή δεν θα παρουσιάσω άλλο βίντεο θέλω να πω στην κοινή γνώμη κυρίως της Ηλείας ότι η άλλη εισήγησή που αναπτύχθηκε από τον Πανεπιστημιακό Καθηγητή των Φιλοσοφικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών ήταν εξαιρετικής σπουδαιότητας!! Τα αποφθέγματα που διατυπώνονταν στην αρχαΐζουσα είχαν τη δική τους χάρη και ομορφιά από τον άριστο πανεπιστημιακό δάσκαλο Απόστολο Πιερρή.
(Σήμερα Τρίτη θα κάνω ειδική αναφορά γιατί προσωπικά με εντυπωσίασε η ομιλία του).
ΑΝΚ


" ΗΛΕΊΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟ 2018 "
Η εισήγηση του διακεκριμένου Αστροφυσικού Διονύση Σιμόπουλου σε μια διαφορετικού τύπου ομιλία αυτή τη φορά...

* Ο γιος του Γρύλλου στους πρόποδες του Λαπίθα *
Άλλη μια φορά εντυπωσίασε με την ομιλία του ο αγαπητός συμπατριώτης και διακεκριμένος επιστήμονας Αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος! Όμως αυτή τη φορά δεν αναφέρθηκε στο Σύμπαν και τα μυστήρια που το περιβάλλουν, αλλά για τον γενέθλιο τόπο του τον Γρύλλου, μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω από τον παγκοσμίως θαυμαστό Επικουρικό Απόλλωνα κι επίσης μερικά χιλιόμετρα πάνω από το οικονομικό κάλλος της Αρχαίας Ολυμπίας!!!
Ήταν ο πρώτος ομιλητής από τους τρεις συνολικά... Οι άλλοι δύο ήταν ο Πανεπιστημιακός Καθηγητής Απόστολος Περρής και ο επίσης συμπατριώτης Παναγιώτης Ζεύλας, Διευθυντής Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας.
Ο κ. Σιμόπουλος ανέπτυξε μία θαυμάσια εισήγηση με θέμα "Ο γιος του Γρύλλου στους πρόποδες του Λαπίθα". (Το πρώτο 5λεπτο από την εξαιρετική στο ύφος και την γλώσσα ομιλία του μπορείτε να παρακολουθήσετε στο βίντεο).
Στη συνέχεια αναφέρθηκε με τιμή και περηφάνια στον τόπο καταγωγής του κι απέδωσε ιστορικά στοιχεία της αρχαίας ελληνικής περιόδου. Μίλησε εκτεταμένα για τον Ξενοφώντα, ο οποίος ως γνωστόν έζησε εξόριστος για πολλά χρόνια στην Σκιλλουντία (περιοχή Κρεστένων).
Ερχόμενος στην τωρινή εποχή, ο κ. Σιμόπουλος αναφέρθηκε στη μεγάλη καταστροφή που έπληξε την Ηλεία το 2007 και τελείωσε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι το χωριό του ο Γρύλλος είναι στα δικά του μάτια η καλύτερη περιοχή του κόσμου!
ΑΝΚ


Η ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΉ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΙΕΡΡΗ ΣΤΟ "ΗΛΕΊΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ"
Μια εμπεριστατωμένη αναφορά με θέμα: "Οι Ηλείοι και η Ολυμπία στο πρώτο μισό του Χρυσού Αιώνα -- Στοχασμοί πάνω στην αρχαία Ηλειακή Ιδιοταυτότητα".
Ένας πολύ καλός ομιλητής ο κ. Αποστολος Πιερρής, Καθηγητής Φιλοσοφικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πατρών ανέπτυξε στην εκδήλωση της περασμένης Κυριακής "Ηλείας Εγκώμιον", το εξόχως ενδιαφέρον θέμα "Οι Ηλείοι και η Ολυμπία στο πρώτο μισό του Χρυσού Αιώνα -- Στοχασμοί πάνω στην αρχαία Ηλειακή Ιδιοταυτότητα".
Η σε ετήσια βάση διοργάνωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Τραπεζικών Υπαλλήλων Ν. Ηλείας εκδήλωση με την πάγια και θεσμοθετημένη πλέον από τον εν λόγω Σύλλογο αναφορά για το "ΗΛΕΊΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ" στέφεται από επιτυχία.


Οι ομιλητές διακεκριμένοι επιστήμονες και άνθρωποι των Γραμμάτων πλουτίζουν με τις εισηγήσεις τους την Ιστορία του τόπου μας και την Ηλειακή Γραμματολογία.
Ήδη παρουσιάσαμε δύο εξαιρετικούς ομιλητές, τους συμπατριώτες κ. Διονύση Σιμόπουλο και κ. Παναγιώτη Ζεύλα.
Σε μια περίφημη αποστροφή του λόγου του ο κ. Πιερρής είπε: "Εφόσον είσαι μέσα στο χρόνο, είσαι στην αιωνιότητα"!
Έκανε μια μεγάλη αναφορά στο Ναό του Δία και τα ανυπέρβλητου γλυπτικού κάλλους Αετώματα.
Ο διακεκριμένος ομιλητής προέβη κατά τη διαδρομή του λόγου του και σε μια άκρως εντυπωσιακή διαπίστωση: Ότι δηλαδή το κύριο βάρος της δύναμης των Ελλήνων δεν ήταν η στρατιωτική ισχύς τους, ούτε βέβαια η υπεροχή τους, αλλά η δύναμη του Πολιτισμού τους!! Και αυτή η δύναμη του Πολιτισμού έδωσε στους αρχαίους Έλληνες τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν μια αυτοκρατορία!!
(Ρεπορτάζ του ΑΝΚ) -- Συνεχίζεται
 Παρακολουθήστε αυτό το βίντεο διάρκειας ακριβώς 20 λεπτών, με πέντε τραγούδια της αξιαγάπητης Χορωδίας του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, που έκλεισε την υψηλού επιπέδου εκδήλωση " ΗΛΕΊΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ 2018 " και που αποτελεί την κορυφαία ετήσια εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Υπαλλήλων Ν. Ηλείας.
Με τη νέα μέθοδο δημοσιογραφικής παρουσίασης που εφαρμόζω ήδη
εδώ και λίγες μέρες, το βασικό δομικό ρεπορτάζ παίρνει άλλη διάσταση και το κύριο βάρος θα ρίχνεται στην τμηματική κάλυψη επάνω στη δομή του κάθε βίντεο. Έτσι στο τέλος και αφού πρώτα θα έχουν δοθεί στον αναγνώστη και θεατή ταυτόχρονα τα κεντρικά στοιχεία από κάθε ανάρτηση, δεν θα απομένει πλέον παρά να δημοσιευθεί ο βασικός και μόνο σκελετός του ρεπορτάζ!!
ΑΝΚ


ΟΙ ΑΠΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ
ΣΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ""ΗΛΕΊΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ""

Με ένα εμπνευσμένο χαιρετισμό καλωσόρισε τους παρευρεθέντες στη μεγάλη ετήσια εκδήλωση ""Ηλείας Εγκώμιον"" του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Υπαλλήλων Ηλείας, ο Πρόεδρός του Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος.
Εκτός από τις άκρως ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που αναπτύχθηκαν, έγιναν και απαγγελίες ποιημάτων.
Την εκδήλωση άνοιξε με μια ωραία απαγγελία ποιήματος για τον Επικούριο Απόλλωνα, η εκλεκτή εκπαιδευτικός Μαριάννα Μαρτέλη.
Η ίδια απάγγειλε και το ποίημα της Ευγενίας Χριστοπούλου απο τον Πύργο, με τον τίτλο ""Η Ηλεία του φωτός και της δόξας"".
Πολύ καλή απαγγελία έκανε επίσης ο Παύλος Αυγερινόπουλος των ""Χρωμάτων της Ήλιδας"" με το ποίημα ""Ολυμπία"" της Μάχης Παπαγεωργίου από την Αμαλιάδα.
Ο Ιωσήφ Αργυρίου από τον Πύργο απάγγειλε ο ίδιος το ποίημα του με τον τίτλο ""Πιέρρα"" ((όπου επεξήγησε επίσης ότι πρόκειται για κάποια *ιερή πηγή* της Ολυμπιακής διαδρομής)).
Να επισημανθεί ότι στο πλαίσιο της εν λόγω εκδήλωσης έγινε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προβολή βίντεο για τα εκκλησιαστικά μνημεία και προσκυνήματα της Ηλείας.
Το κλείσιμο της όλης εκδήλωσης έγινε με την μουσική υπόκρουση του ""Πρώτου Ύμνου"", μια υπέροχη δημιουργία του μεγάλου Ηλείου Μουσικοσυνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου.
ΑΝΚ
.........................................................................................................













Εντυπωσιακή η εκδήλωση – Εγκώμιον για την Ηλεία και την Ιστορία της

Μία άκρως επιβλητική όσο και εντυπωσιακή εκδήλωση – Εγκώμιον για την Ηλεία και την Ιστορία της από τα βάθη των αιώνων μέχρι και σήμερα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, στην κατάμεστη Αίθουσα Εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας,
Το κοινό ήταν πυκνό που γέμισε το χώρο της εκδήλωσης,για να απολαύσουν μουσική, εικόνα, ποίηση και ταυτόχρονα πολιτιστικά και  ιστορικά αρχαιολογικά στοιχεία.
Η εκδήλωση, την οποία οργάνωσε για πέμπτη συνεχή χρονιά, ο Πολιτιστικός  Σύλλογος Τραπεζικών Ν. Ηλείας επικεντρώθηκε στους τρεις μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, την Αρχαία Ολυμπία, τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, την Α. Ήλιδα ,μέσα από την ποίηση καταξιωμένων δημιουργών συνδυασμένη με την ανάλογη μουσική και εικόνα και πραγματικά ήταν σε απόλυτη αρμονία τον γενικό τίτλο της «Ηλείας εγκώμιον»,συγκεντρώνοντας μια πλειάδα ανθρώπων του Πνεύματος,της Μουσικής,της Τέχνης και Δημιουργίας γενικότερα σε μια πολύ μεγάλη εκδήλωση .
Εντυπωσιακή ,ήταν αρχικά, η  απαγγελία του''Επικούριος''από την κα Μαριάννα Μαρτέλη,με ανάλογή μουσική και εικόνα [από το φιλμ του σκηνοθέτη Jean-Daniel Pollet που μαγεύτηκε και είπε ότι αυτός ο ναός υπήρξε το κέντρο του κόσμου για εκείνον]. 
Την εκδήλωση άνοιξε ο Έφορος Πολιτισμού της Λέσχης κ. Χρήστος Σκυλλάκος και προλόγισε ο Πρόεδρός της κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος που αναφέρθηκε στο σκοπό της εκδήλωσης,ευχαριστώντας  τους δεκάδες συντελεστές.
'' Η σημερινή εκδήλωση... Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην Ηλεία, που πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχή  χρονιά,φιλοδοξώντας να γίνει Θεσμός Ευχή και προσδοκία, η προβολή του τόπου μας, αλλά και αξίωση και στόχος, η επιστροφή των αρχαιοτήτων στην κοιτίδα τους καθώς και τη διαφύλαξη των πολιτιστικών συμβόλων και αγαθών, μη επιτρέποντας την αλλοίωση και αλλοτρίωση των Ιστορικών δεδομένων,η προστασία των μνημείων και των πολιτισμικών χαρακτηριστικών,που αποτελούν υπέρτατη και μοναδική, στους αιώνες, παρακαταθήκη του Νομού μας.
          Γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η μικρή περιοχή του Κόσμου ,η κοιτίδα του Ολυμπισμού και του Πολιτισμού που ζούμε,πρέπει να είναι φωτ,εινός Φάρος,πρέπει να αξιώνει εκδηλώσεις αντάξιες της Ιστορίας και της Παράδοσής της ,π ο υ θα δρουν πολλαπλασιαστικά σε όλους τους τομείς της Ανθρώπινης δραστηριότητας και της Ελληνικής συνέχειας ,αλλά και να αθροίσει τις δυνάμεις της ,να δυναμώσει τη φωνή της 

Η σημερινή εκδήλωση.Είναι μια διαδρομή στο Χρόνο.Είναι μια σύντομη αναδρομή με στοιχειά του Πολιτισμού και των Ανθρώπων του..Με εικόνα...ήχο....μουσική ...συστατικά που η Ηλεία υπερέχει... »
Προβλήθηκαν εικόνες από τους παραπάνω τόπους με την υπόκρουση σχετικών μουσικών συνθέσεων του Π. Μαρίνου Ολύμπιον Χορικό, Νυχτερινό Παράπονο και το τραγούδι του Ηλία Ανδριόπουλου''ο Πρώτος Ύμνος''.
Απήγγειλαν, ποίηση Ηλείων  κορυφαίων ποιητών,  οι Παύλος Αυγερινόπουλος[ ''Ολυμπία'' της Μ.Παπαγεωργίου], ο γιατρός Ιωσηφ Αργυρίου ,το δικό του ποίημα αφιερωμένο στην πηγή ''Πιέρα'' και η  Μαρ.Μαρτέλη,το ''Εκεχειρία''σε ποίηση-αφιέρωμα της νέας δημιουργού Ευγενίας Χριστοπούλου,
Ακόμα σύντομη αλλά περιεκτική περιήγηση στα μοναδικά μοναστήρια και προσκυνήματα του Νομού. ευγενική παραχώρηση του Προέδρου κ.Μάκη Ζαχαρόπουλου και του  Συλλόγου Ξενοδόχων Πύργου ,
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ.Απόστολο Πιερρής, Διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών της Πάτρας με θέμα''Οι Ηλείοι και η Ολυμπία στο πρώτο μισό του Χρυσού Αιώνα Στοχασμοί πάνω στην αρχαία Ηλειακή Ιδιοταυτότητα''που  στην εμπεριστατωμένη ομιλία του,αφού έκανε αναδρομή στην καταγωγή των Ηλείων  κατέδειξε την σημασία και την  αναγκαιότητα των Αγώνων αναφερόμενος στις πολλαπλές ρήσεις των κορυφαίων ιστορικών και  φιλοσόφων της Αρχαιότητας ,τόσο για την Παιδεία όσο και για την Αρετή σε σχέση με την ισόρροπη ανάπτυξη πνεύματος και και σώματος και την παιδευτική και δόμηση του χαρακτήρα των προγόνων μας. Έκανε μια εκτενή αναφορά στο Ναό του Δία και τα θαυμαστά αετώματα.
Ο διακεκριμένος ομιλητής προέβη κατά τη διάρκεια  του λόγου του και σε μια εντυπωσιακή διαπίστωση: Η δύναμη των Ελλήνων δεν ήταν η στρατιωτική ισχύς τους, αλλά η δύναμη του Πολιτισμού τους. Και αυτή η δύναμη  έδωσε στους αρχαίους Έλληνες τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν κατα καιρούς επιδρομείς και εχθρούς άσχετα από τις όποιες διαφωνίες τους..


  Άλλη μια φορά εντυπωσίασε με την ομιλία του ο μεγάλος  Αστροφυσικός Διον. Σιμόπουλος,πρώτος ομιλητής.  Αυτή τη φορά αναφέρθηκε  στον γενέθλιο τόπο του τον Γρύλλο, που είναι σε μικρή απόσταση από Επικουρικό Απόλλωνα και την Αρχαία Ολυμπία.
Ο κ. Σιμόπουλος ανέπτυξε μία θαυμάσια εισήγηση με θέμα "Ο γιος του Γρύλλου στους πρόποδες του Λαπίθα".
Στη συνέχεια αναφέρθηκε με τιμή και περηφάνια στον τόπο καταγωγής του κι απέδωσε ιστορικά στοιχεία της αρχαίας ελληνικής περιόδου. Μίλησε εκτεταμένα για τον Ξενοφώντα, ο οποίος έζησε εξόριστος για πολλά χρόνια στην Σκιλλουντία
Κλείνοντας αναφέρθηκε στη μεγάλη καταστροφή που έπληξε την Ηλεία το 2007, επισημαίνοντας ότι το χωριό του ο Γρύλλος είναι στα δικά του μάτια η καλύτερη περιοχή του κόσμου.
 

Ο διδάκτωρ Πολιτικής Φιλοσοφίας και Διευθυντής της Αβάθμιας Εκπ/σης Ηλείας  κ.Παναγ.Ζεύλας, ,ολοκλήρωσε  το πρώτο μέρος  με το  θέμα ''η[Ε]ξέλαση,ένας κοινωνικός θεσμός Κοινωνικής  Αλληλεγγύης στην Ηλεία''. Στηρίχτηκε, στην ανταπόκριση του Κ.Αναστασινού σε Αθηναϊκό Περιοδικό το 1908.Σύμφωνα με την Εξέλαση,αν κάποιος συμπολίτης μας ,βρισκόταν σε θέση αδυναμίας,λόγω ασθένειας ή πτώχευσης,ή ακόμα και φυλάκισης, τότε όλη η τοπική κοινωνία σε μέρα γιορτής ή Κυριακή αναλάμβανε δράση και έφερε εις πέρας αυτήν την εργασία.Με τον ίδιο τρόπο μπορούσε να κτιστεί το σπίτι ή το ποιμνιοστάσιο εκείνου που είχε ανάγκη. Ο Θεσμός,δεν πρέπει να συγχέεται με τη ''δανεικαριά'' όπου η παροχή βοήθειας σε κάποιον προϋπόθετε  την ανταπόδοση της βοήθειας αυτής .Σε σχέση με τον Εθελοντισμό και άλλες μορφές σύγχρονης αλληλεγγύης, η διαφορά είναι ότι εδώ υπάρχει η προσφορά από συγκεκριμένο πρόσωπο  σε συγκεκριμένο πρόσωπο.Αναμφίβολα αποτελεί Εγκώμιο για τους προγόνους μας εδω στην Ηλεία ότι είχαν τέτοιους θεσμούς Αλληλεγγύης που σε κάποια μέρη της Ηλείας  επιβιώνουν ακόμα,κατέληξε .. 
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επιλεγμένη  μουσική. Με πέντε εξαιρετικά τραγούδια του ρεπερτορίου της, η  Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, υπό την διεύθυνση της κας Κωνσταντίνας  Σακκα Κυριτση- Σχολική Σύμβουλος Μουσικής Αγωγης ΠΔΕ Δυτικης Ελλαδας-  έκλεισε η υψηλού επιπέδου εκδήλωση.
Ανάμεσα στο πυκνό ακροατήριο εκτός των παραπάνω, ήταν,οι πρώην Υπουργοί κ.κ.Κωνστ.Τζαβάρας και Γιάννης Κουτσούκος ,ο Αντιπερ/ρχης κ.Γιώργος Γεωργιόπουλος ,ο Δήμαρχος Ηλιδας κ.Χρήστος Χριστοδουλόπουλος,ο αντ/ρχος Ήλιδας κ.Σπύρος Τζουλέκης,ο πρώην βουλευτής κ.Ανδρ.Μαρίνος,ο πρωην Δ/της ΙΚΑ κ.Διον.Καλαματιανός ,η Αντιδήμαρχος Πύργου κα Ανδρ.Αγγελακοπούλου,ο επικ.της ελασ.αντ/σης Πύργου κ.Γιάν.Αργυρόπουλος,ο Προεδρος του ΕΒΕ κ.Κ.Νικολούτσος,ο πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Πύργου κ.Αθ.Φωτόπουλος, ο Πρόεδρος ΝΟ ΣΥΡΙΖΑ κ.Τάκης Γεωργόπουλος εκπρ/ποι της ΣΕΤΤΗΛ και 117 ΠΜ,ο Πρόεδρος των Εφέδρων Αξ/κών κ. Νίκος Παναγιωτακόπουλος ,  η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα Τούλα Καλαμπόκα και μέλη του ΔΣ,ο πρώην Νομάρχης κ.Χ.Καφήρας,ο μουσικοσυνθέτης κ.Ηλίας Ανδριόπουλος,ο εκπρ/πος του Λιμενικού Ταμείου και υπ.ασφαλείας Κατακόλου  κ.Αγγ.Παναγιωτακόπουλος, το στέλεχος της Εν.Παλ.Προσκόπων Ηλείας κ.Ανδρ.Γιατράς,το στέλεχος ΣΕΠ κ.Γ.Καραμάνης,τα στελέχη των ΄΄Χρωμάτων της Ήλιδας''κ.Γιωργ.Γκιτζίρης ,Χαρά Σκουλαρίκου και Αθ.Πουλακίδας κα, καθώς και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων από όλη την Ηλεία,άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών,διευθυντές υπηρεσιών ,στελέχη τραπεζών,διευθυντές σχολικών μονάδων κλ.















 
.........................................................................................

ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ "ΗΛΕΙΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ" ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΣΑΑΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ
Τη διοργάνωση της εκδήλωσης είχε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Υπαλλήλων Ν. Ηλείας. Στην ωραία αυτή εκδήλωση μίλησαν: ο συμπατριώτης μας αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος, ο επίσης συμπατριώτης μας Διδάκτορας Παναγιώτης Ζεύλας και ο Αχαιός Καθηγητής Φιλοσοφίας Απόστολος Πιερρής. Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχε η Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου και απήγγειλαν οι: Μαριάννα Μαρτέλη, Ιωσήφ Αργυρίου και η μετριότητά μου. Μετά την εκδήλωση ακολούθησε δείπνοι μετά μουσικής στην Πιπερίτσα. Επειδή μεταξύ μας ήταν ο παραπάνω Αστροφυσικός, είπαμε αρκετά τραγούδια που εμπεριείχαν λέξεις ... σχετικών με την Αστροφυσική! Όπως: Φεγγάρι μάγια μου 'κανες, Βασίλεψες αστέρι μου, Ήλιε μου σε παρακαλώ, Το φεγγάρι κάνει βόλτα, Η αγάπη μας είναι λίγο πιο μικρή απ' το σύμπαν, Άκρη δεν έχει ο Ουρανός κ.α. ;) :) :)

  ¨αντε, πάντα τέτοια και Καλό Πάσχα σε όλους σας!!!! :)

..........................................................................................................................................
............................................................................................................................

Εντυπωσιακή η εκδήλωση «Ηλείας Εγκώμιον» του Συλλόγου Τραπεζικών Ηλείας με επίκεντρο τους αρχαιολογικούς χώρους του νομού

εφημερίδα ΠΡΩΙΝΗ 














Εντυπωσιακή ήταν και η φετινή εκδήλωση «Ηλείας Εγκώμιον» που οργάνωσε για 5η χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ηλείας και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πλήθος κόσμου που γέμισε το συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. για να απολαύσει μουσική, εικόνα, ποίηση αλλά και ενημέρωση με πολιτιστικά και ιστορικά αρχαιολογικά στοιχεία. Μια εκδήλωση, που επικεντρώθηκε στους τρεις μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, την Αρχαία Ολυμπία, τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα και την Αρχαία Ήλιδα,  μέσα από την ποίηση καταξιωμένων δημιουργών.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απαγγελία του «Επικούριος» από την Μαριάννα Μαρτέλη, από το φίλμ του σκηνοθέτη Jean-Daniel Pollet που μαγεμένος από το Ναό είχε πει ότι υπήρξε το κέντρο του κόσμου για κείνον.

Τον συντονισμό είχε ο Έφορος Πολιτισμού του Συλλόγου Χρήστος Σκυλλάκος ενώ την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρός της Κώστας Τριανταφυλλόπουλος τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η σημερινή εκδήλωση… πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην Ηλεία, που πραγματοποιείται για πέμπτη χρονιά, φιλοδοξώντας να γίνει Θεσμός . Η σημερινή εκδήλωση είναι μια διαδρομή στο χρόνο. Το Χθες και το Σήμερα κυριαρχούν. Το Αύριο χρέος και Ευθύνη όλων μας. Απεικονίζει τη συνέχεια και επιζητά τη συνέπεια. Είναι μια σύντομη σπονδυλωτή αναδρομή με στοιχειά του Πολιτισμού και των Ανθρώπων του. Με εικόνα, ήχο, μουσική, συστατικά που η Ηλεία υπερέχει…».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν εικόνες από τους παραπάνω τόπους με την υπόκρουση σχετικών μουσικών συνθέσεων του Παναγιώτη Μαρίνου  Ολύμπιον Χορικό, Νυχτερινό Παράπονο και το Τραγούδι »ο Πρώτος Ύμνος» του Ηλία Ανδριόπουλου.
Απήγγειλαν επίσης ποίηση Ηλείων  κορυφαίων ποιητών οι Παύλος Αυγερινόπουλος, ο γιατρός Ιωσήφ Αργυρίου, το δικό του ποίημα αφιερωμένο στην πηγή »Πιέρα» και η  Μαρ.Μαρτέλη, το »Εκεχειρία» σε ποίηση-αφιέρωμα της Ευγενίας Χριστοπούλου.

Κεντρικός εισηγητής ήταν ο καθηγητής Απόστολος Πιερρής, Διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών της Πάτρας με θέμα »Οι Ηλείοι και η Ολυμπία στο πρώτο μισό του Χρυσού Αιώνα Στοχασμοί πάνω στην αρχαία Ηλειακή Ιδιοταυτότητα» που στην εμπεριστατωμένη ομιλία του, αφού έκανε αναδρομή στην καταγωγή των Ηλείων, την προέλευση τους και τις διακυμάνσεις στο χώρο ενω κατέδειξε την βαθύτερη σημασία και την αναγκαιότητα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο διακεκριμένος ομιλητής προέβη κατά τη διαδρομή του λόγου του και σε μια εντυπωσιακή διαπίστωση: Ότι η δύναμη των Ελλήνων δεν ήταν η στρατιωτική ισχύς τους, αλλά η δύναμη του Πολιτισμού τους. Και αυτή η δύναμη του Πολιτισμού έδωσε στους αρχαίους Έλληνες τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν κατά καιρούς επιδρομείς και εχθρούς.

Εντυπωσιακή όμως ήταν και η ομιλία του διακεκριμένου Αστροφυσικού Διονύση Σιμόπουλου που μίλησε για το γενέθλιο τόπο του, τον Γρύλλο «Ο γιος του Γρύλλου στους πρόποδες του Λαπίθα». Ο κ. Σιμόπουλος μίλησε για τον Ξενοφώντα που έζησε εξόριστος πολλά χρόνια στη Σκιλλουντία ενώ αναφέρθηκε και στην μεγάλη καταστροφή που έπληξε την Ηλεία το 2007, επισημαίνοντας ότι το χωριό του ο Γρύλλος είναι στα δικά του μάτια η καλύτερη περιοχή του κόσμου.

Ο διδάκτωρ Πολιτικής Φιλοσοφίας Παναγιώτης Ζεύλας, κατόπιν, μίλησε με θέμα »η[Ε]ξέλαση, ένας κοινωνικός θεσμός Κοινωνικής  Αλληλεγγύης στην Ηλεία». Στηρίχτηκε στην ανταπόκριση του Κ. Αναστασινού σε Αθηναϊκό Περιοδικό το 1908.Σύμφωνα με την Εξέλαση, αν κάποιος συμπολίτης μας, βρισκόταν σε θέση αδυναμίας, λόγω ασθένειας ή πτώχευσης ή ακόμα και φυλάκισης, τότε όλη η τοπική κοινωνία σε μέρα γιορτής ή Κυριακή αναλάμβανε δράση και έφερε εις πέρας αυτήν την εργασία. «Αναμφίβολα αποτελεί »Εγκώμιο» για τους προγόνους μας εδώ στην Ηλεία ότι είχαν τέτοιους θεσμούς Αλληλεγγύης που σε κάποια μέρη της Ηλείας  επιβιώνουν ακόμα» κατέληξε.

Ακόμα έγινε σύντομη αλλά περιεκτική περιήγηση στα μοναδικά μοναστήρια και προσκυνήματα του Νομού, ευγενική προσφορά του Προέδρου Μάκη Ζαχαρόπουλου και του Συλλόγου Ξενοδόχων Πύργου.

Με πέντε εξαιρετικά τραγούδια του ρεπερτορίου της η αξιόλογη Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, υπό την διεύθυνση της κ. Κωνσταντίνας  Σακκά Κυρίτση έκλεισε η υπέροχη φετινή εκδήλωση «Ηλείας Εγκώμιον 2018».
....................................................................................................................

Εντυπωσιακή και φέτος η εκδήλωση Ηλείας Εγκώμιον του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ηλείας

Εντυπωσιακή και φέτος η εκδήλωση Ηλείας Εγκώμιον του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ηλείας
Με επίκεντρο τους αρχαιολογικούς χώρους του νομού
Εντυπωσιακή ήταν και η φετινή εκδήλωση «Ηλείας Εγκώμιον» που οργάνωσε για 5η χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ηλείας και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πλήθος κόσμου που γέμισε το συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. για να απολαύσει μουσική, εικόνα, ποίηση αλλά και ενημέρωση με πολιτιστικά και ιστορικά αρχαιολογικά στοιχεία. Μια εκδήλωση, που επικεντρώθηκε στους τρεις μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, την Αρχαία Ολυμπία, τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα και την Αρχαία Ήλιδα, μέσα από την ποίηση καταξιωμένων δημιουργών.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απαγγελία του «Επικούριος» από την Μαριάννα Μαρτέλη, από το φίλμ του σκηνοθέτη Jean-Daniel Pollet που μαγεμένος από το Ναό είχε πει ότι υπήρξε το κέντρο του κόσμου για κείνον.
Τον συντονισμό είχε ο Έφορος Πολιτισμού του Συλλόγου Χρήστος Σκυλλάκος ενώ την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρός της Κώστας Τριανταφυλλόπουλος τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η σημερινή εκδήλωση... πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην Ηλεία, που πραγματοποιείται για πέμπτη χρονιά, φιλοδοξώντας να γίνει Θεσμός . Η σημερινή εκδήλωση είναι μια διαδρομή στο χρόνο. Το Χθες και το Σήμερα κυριαρχούν. Το Αύριο χρέος και Ευθύνη όλων μας. Απεικονίζει τη συνέχεια και επιζητά τη συνέπεια. Είναι μια σύντομη σπονδυλωτή αναδρομή με στοιχειά του Πολιτισμού και των Ανθρώπων του. Με εικόνα, ήχο, μουσική, συστατικά που η Ηλεία υπερέχει...».
Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν εικόνες από τους παραπάνω τόπους με την υπόκρουση σχετικών μουσικών συνθέσεων του Παναγιώτη Μαρίνου Ολύμπιον Χορικό, Νυχτερινό Παράπονο και το Τραγούδι ''ο Πρώτος Ύμνος'' του Ηλία Ανδριόπουλου.
Απήγγειλαν επίσης ποίηση Ηλείων κορυφαίων ποιητών οι Παύλος Αυγερινόπουλος, ο γιατρός Ιωσήφ Αργυρίου, το δικό του ποίημα αφιερωμένο στην πηγή ''Πιέρα'' και η Μαρ.Μαρτέλη, το ''Εκεχειρία'' σε ποίηση-αφιέρωμα της Ευγενίας Χριστοπούλου.
Κεντρικός εισηγητής ήταν ο καθηγητής Απόστολος Πιερρής, Διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών της Πάτρας με θέμα ''Οι Ηλείοι και η Ολυμπία στο πρώτο μισό του Χρυσού Αιώνα Στοχασμοί πάνω στην αρχαία Ηλειακή Ιδιοταυτότητα'' που στην εμπεριστατωμένη ομιλία του, αφού έκανε αναδρομή στην καταγωγή των Ηλείων, την προέλευση τους και τις διακυμάνσεις στο χώρο ενω κατέδειξε την βαθύτερη σημασία και την αναγκαιότητα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο διακεκριμένος ομιλητής προέβη κατά τη διαδρομή του λόγου του και σε μια εντυπωσιακή διαπίστωση: Ότι η δύναμη των Ελλήνων δεν ήταν η στρατιωτική ισχύς τους, αλλά η δύναμη του Πολιτισμού τους. Και αυτή η δύναμη του Πολιτισμού έδωσε στους αρχαίους Έλληνες τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν κατά καιρούς επιδρομείς και εχθρούς.
Εντυπωσιακή όμως ήταν και η ομιλία του διακεκριμένου Αστροφυσικού Διονύση Σιμόπουλου που μίλησε για το γενέθλιο τόπο του, τον Γρύλλο «Ο γιος του Γρύλλου στους πρόποδες του Λαπίθα». Ο κ. Σιμόπουλος μίλησε για τον Ξενοφώντα που έζησε εξόριστος πολλά χρόνια στη Σκιλλουντία ενώ αναφέρθηκε και στην μεγάλη καταστροφή που έπληξε την Ηλεία το 2007, επισημαίνοντας ότι το χωριό του ο Γρύλλος είναι στα δικά του μάτια η καλύτερη περιοχή του κόσμου.
Ο διδάκτωρ Πολιτικής Φιλοσοφίας Παναγιώτης Ζεύλας, κατόπιν, μίλησε με θέμα ''η[Ε]ξέλαση, ένας κοινωνικός θεσμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Ηλεία''. Στηρίχτηκε στην ανταπόκριση του Κ. Αναστασινού σε Αθηναϊκό Περιοδικό το 1908.Σύμφωνα με την Εξέλαση, αν κάποιος συμπολίτης μας, βρισκόταν σε θέση αδυναμίας, λόγω ασθένειας ή πτώχευσης ή ακόμα και φυλάκισης, τότε όλη η τοπική κοινωνία σε μέρα γιορτής ή Κυριακή αναλάμβανε δράση και έφερε εις πέρας αυτήν την εργασία. «Αναμφίβολα αποτελεί ''Εγκώμιο'' για τους προγόνους μας εδώ στην Ηλεία ότι είχαν τέτοιους θεσμούς Αλληλεγγύης που σε κάποια μέρη της Ηλείας επιβιώνουν ακόμα» κατέληξε.
Ακόμα έγινε σύντομη αλλά περιεκτική περιήγηση στα μοναδικά μοναστήρια και προσκυνήματα του Νομού, ευγενική προσφορά του Προέδρου Μάκη Ζαχαρόπουλου και του Συλλόγου Ξενοδόχων Πύργου.
Με πέντε εξαιρετικά τραγούδια του ρεπερτορίου της η αξιόλογη Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, υπό την διεύθυνση της κ. Κωνσταντίνας Σακκά Κυρίτση έκλεισε η υπέροχη φετινή εκδήλωση «Ηλείας Εγκώμιον 2018».
egkom1
.....................................................................................................................
..................................................................................................................................................













Πολιτισμός
Μία άκρως επιβλητική όσο και εντυπωσιακή εκδήλωση – Εγκώμιον για την Ηλεία και την Ιστορία της πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής,














στην κατάμεστη Αίθουσα Εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στον Πύργο.
Η εκδήλωση, την οποία οργάνωσε με επιτυχία για 5η ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ν. Ηλείας επικεντρώθηκε στους τρεις μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, την Αρχαία Ολυμπία, τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, την Α. Ήλιδα ,μέσα από την ποίηση καταξιωμένων δημιουργών συνδυασμένη με την ανάλογη μουσική και εικόνα και πραγματικά ήταν σε απόλυτη αρμονία τον γενικό τίτλο της «Ηλείας εγκώμιον»,συγκεντρώνοντας μια πλειάδα ανθρώπων του Πνεύματος,της Μουσικής,της Τέχνης και Δημιουργίας γενικότερα σε μια πολύ μεγάλη εκδήλωση .
Εντυπωσιακή ,ήταν αρχικά, η απαγγελία του»Επικούριος»από την κα Μαριάννα Μαρτέλη, με ανάλογή μουσική και εικόνα.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Έφορος Πολιτισμού της Λέσχης κ. Χρήστος Σκυλλάκος και προλόγισε ο Πρόεδρός της κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος που αναφέρθηκε στο σκοπό της εκδήλωσης,ευχαριστώντας τους δεκάδες συντελεστές.
» Η σημερινή εκδήλωση… Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην Ηλεία, που πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχή χρονιά,φιλοδοξώντας να γίνει Θεσμός Ευχή και προσδοκία, η προβολή του τόπου μας, αλλά και αξίωση και στόχος, η επιστροφή των αρχαιοτήτων στην κοιτίδα τους καθώς και τη διαφύλαξη των πολιτιστικών συμβόλων και αγαθών, μη επιτρέποντας την αλλοίωση και αλλοτρίωση των Ιστορικών δεδομένων,η προστασία των μνημείων και των πολιτισμικών χαρακτηριστικών,που αποτελούν υπέρτατη και μοναδική, στους αιώνες, παρακαταθήκη του Νομού μας.
Γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η μικρή περιοχή του Κόσμου ,η κοιτίδα του Ολυμπισμού και του Πολιτισμού που ζούμε,πρέπει να είναι φωτ,εινός Φάρος,πρέπει να αξιώνει εκδηλώσεις αντάξιες της Ιστορίας και της Παράδοσής της ,π ο υ θα δρουν πολλαπλασιαστικά σε όλους τους τομείς της Ανθρώπινης δραστηριότητας και της Ελληνικής συνέχειας ,αλλά και να αθροίσει τις δυνάμεις της ,να δυναμώσει τη φωνή της
Η σημερινή εκδήλωση.Είναι μια διαδρομή στο Χρόνο.Είναι μια σύντομη αναδρομή με στοιχειά του Πολιτισμού και των Ανθρώπων του..Με εικόνα…ήχο….μουσική …συστατικά που η Ηλεία υπερέχει… »
Προβλήθηκαν εικόνες από τους παραπάνω τόπους με την υπόκρουση σχετικών μουσικών συνθέσεων του Π. Μαρίνου Ολύμπιον Χορικό, Νυχτερινό Παράπονο και το τραγούδι του Ηλία Ανδριόπουλου»ο Πρώτος Ύμνος».
Απήγγειλαν, ποίηση Ηλείων κορυφαίων ποιητών, οι Παύλος Αυγερινόπουλος[ »Ολυμπία» της Μ.Παπαγεωργίου], ο γιατρός Ιωσηφ Αργυρίου ,το δικό του ποίημα αφιερωμένο στην πηγή »Πιέρα» και η Μαρ.Μαρτέλη,το »Εκεχειρία»σε ποίηση-αφιέρωμα της νέας δημιουργού Ευγενίας Χριστοπούλου,
Ακόμα σύντομη αλλά περιεκτική περιήγηση στα μοναδικά μοναστήρια και προσκυνήματα του Νομού. ευγενική παραχώρηση του Προέδρου κ.Μάκη Ζαχαρόπουλου και του Συλλόγου Ξενοδόχων Πύργου ,
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ.Απόστολο Πιερρής, Διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών της Πάτρας με θέμα. »Οι Ηλείοι και η Ολυμπία στο πρώτο μισό του Χρυσού Αιώνα Στοχασμοί πάνω στην αρχαία Ηλειακή Ιδιοταυτότητα»που στην εμπεριστατωμένη ομιλία του,αφού έκανε αναδρομή στην καταγωγή των Ηλείων κατέδειξε την σημασία και την αναγκαιότητα των Αγώνων αναφερόμενος στις πολλαπλές ρήσεις των κορυφαίων ιστορικών και φιλοσόφων της Αρχαιότητας ,τόσο για την Παιδεία όσο και για την Αρετή σε σχέση με την ισόρροπη ανάπτυξη πνεύματος και και σώματος και την παιδευτική και δόμηση του χαρακτήρα των προγόνων μας. Έκανε μια εκτενή αναφορά στο Ναό του Δία και τα θαυμαστά αετώματα.
Ο διακεκριμένος ομιλητής προέβη κατά τη διάρκεια του λόγου του και σε μια εντυπωσιακή διαπίστωση: Η δύναμη των Ελλήνων δεν ήταν η στρατιωτική ισχύς τους, αλλά η δύναμη του Πολιτισμού τους. Και αυτή η δύναμη έδωσε στους αρχαίους Έλληνες τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν κατα καιρούς επιδρομείς και εχθρούς άσχετα από τις όποιες διαφωνίες τους..
Άλλη μια φορά εντυπωσίασε με την ομιλία του ο μεγάλος Αστροφυσικός Διον. Σιμόπουλος,πρώτος ομιλητής. Αυτή τη φορά αναφέρθηκε στον γενέθλιο τόπο του τον Γρύλλο, που είναι σε μικρή απόσταση από Επικουρικό Απόλλωνα και την Αρχαία Ολυμπία.
Ο κ. Σιμόπουλος ανέπτυξε μία θαυμάσια εισήγηση με θέμα «Ο γιος του Γρύλλου στους πρόποδες του Λαπίθα«.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε με τιμή και περηφάνια στον τόπο καταγωγής του κι απέδωσε ιστορικά στοιχεία της αρχαίας ελληνικής περιόδου. Μίλησε εκτεταμένα για τον Ξενοφώντα, ο οποίος έζησε εξόριστος για πολλά χρόνια στην Σκιλλουντία
Κλείνοντας αναφέρθηκε στη μεγάλη καταστροφή που έπληξε την Ηλεία το 2007, επισημαίνοντας ότι το χωριό του ο Γρύλλος είναι στα δικά του μάτια η καλύτερη περιοχή του κόσμου.
Ο διδάκτωρ Πολιτικής Φιλοσοφίας και Διευθυντής της Αβάθμιας Εκπ/σης Ηλείας κ.Παναγ.Ζεύλας, ,ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος με το θέμα »η[Ε]ξέλαση,ένας κοινωνικός θεσμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Ηλεία». Στηρίχτηκε, στην ανταπόκριση του Κ.Αναστασινού σε Αθηναϊκό Περιοδικό το 1908.Σύμφωνα με την Εξέλαση,αν κάποιος συμπολίτης μας ,βρισκόταν σε θέση αδυναμίας,λόγω ασθένειας ή πτώχευσης,ή ακόμα και φυλάκισης, τότε όλη η τοπική κοινωνία σε μέρα γιορτής ή Κυριακή αναλάμβανε δράση και έφερε εις πέρας αυτήν την εργασία.Με τον ίδιο τρόπο μπορούσε να κτιστεί το σπίτι ή το ποιμνιοστάσιο εκείνου που είχε ανάγκη. Ο Θεσμός,δεν πρέπει να συγχέεται με τη »δανεικαριά» όπου η παροχή βοήθειας σε κάποιον προϋπόθετε την ανταπόδοση της βοήθειας αυτής .Σε σχέση με τον Εθελοντισμό και άλλες μορφές σύγχρονης αλληλεγγύης, η διαφορά είναι ότι εδώ υπάρχει η προσφορά από συγκεκριμένο πρόσωπο σε συγκεκριμένο πρόσωπο.Αναμφίβολα αποτελεί Εγκώμιο για τους προγόνους μας εδω στην Ηλεία ότι είχαν τέτοιους θεσμούς Αλληλεγγύης που σε κάποια μέρη της Ηλείας επιβιώνουν ακόμα,κατέληξε ..
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επιλεγμένη μουσική. Με πέντε εξαιρετικά τραγούδια του ρεπερτορίου της, η Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, υπό την διεύθυνση της κας Κωνσταντίνας Σακκα Κυριτση– Σχολική Σύμβουλος Μουσικής Αγωγης ΠΔΕ Δυτικης Ελλαδας- έκλεισε η υψηλού επιπέδου εκδήλωση.
Ανάμεσα στο πυκνό ακροατήριο εκτός των παραπάνω, ήταν,οι πρώην Υπουργοί κ.κ.Κωνστ.Τζαβάρας και Γιάννης Κουτσούκος ,ο Αντιπερ/ρχης κ.Γιώργος Γεωργιόπουλος ,ο Δήμαρχος Ηλιδας κ.Χρήστος Χριστοδουλόπουλος,ο αντ/ρχος Ήλιδας κ.Σπύρος Τζουλέκης,ο πρώην βουλευτής κ.Ανδρ.Μαρίνος,ο πρωην Δ/της ΙΚΑ κ.Διον.Καλαματιανός ,η Αντιδήμαρχος Πύργου κα Ανδρ.Αγγελακοπούλου,ο επικ.της ελασ.αντ/σης Πύργου κ.Γιάν.Αργυρόπουλος,ο Προεδρος του ΕΒΕ κ.Κ.Νικολούτσος,ο πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Πύργου κ.Αθ.Φωτόπουλος, ο Πρόεδρος ΝΟ ΣΥΡΙΖΑ κ.Τάκης Γεωργόπουλος εκπρ/ποι της ΣΕΤΤΗΛ και 117 ΠΜ,ο Πρόεδρος των Εφέδρων Αξ/κών κ. Νίκος Παναγιωτακόπουλος , η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα Τούλα Καλαμπόκα και μέλη του ΔΣ,ο πρώην Νομάρχης κ.Χ.Καφήρας,ο μουσικοσυνθέτης κ.Ηλίας Ανδριόπουλος,ο εκπρ/πος του Λιμενικού Ταμείου και υπ.ασφαλείας Κατακόλου κ.Αγγ.Παναγιωτακόπουλος, το στέλεχος της Εν.Παλ.Προσκόπων Ηλείας κ.Ανδρ.Γιατράς,το στέλεχος ΣΕΠ κ.Γ.Καραμάνης,τα στελέχη των ΄΄Χρωμάτων της Ήλιδας»κ.Γιωργ.Γκιτζίρης ,Χαρά Σκουλαρίκου και Αθ.Πουλακίδας κα, καθώς και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων από όλη την Ηλεία,άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών,διευθυντές υπηρεσιών ,στελέχη τραπεζών,διευθυντές σχολικών μονάδων κλ.
..........................................................................................................................

.............................................................................................. 











Πύργος: Με μεγάλη επιτυχία και φέτος η εκδήλωση «Ηλείας Εγκώμιον» για την Ιστορία του Νομού

iliaweb
Μία άκρως επιβλητική όσο και εντυπωσιακή εκδήλωση – Εγκώμιον για την Ηλεία και την Ιστορία της πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, στην κατάμεστη Αίθουσα Εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στον Πύργο. 
Η εκδήλωση, την οποία οργάνωσε με επιτυχία για 5η  ο Πολιτιστικός  Σύλλογος Τραπεζικών Ν. Ηλείας επικεντρώθηκε στους τρεις μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, την Αρχαία Ολυμπία, τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, την Α. Ήλιδα ,μέσα από την ποίηση καταξιωμένων δημιουργών συνδυασμένη με την ανάλογη μουσική και εικόνα και πραγματικά ήταν σε απόλυτη αρμονία τον γενικό τίτλο της «Ηλείας εγκώμιον»,συγκεντρώνοντας μια πλειάδα ανθρώπων του Πνεύματος,της Μουσικής,της Τέχνης και Δημιουργίας γενικότερα σε μια πολύ μεγάλη εκδήλωση .
Εντυπωσιακή ,ήταν αρχικά, η  απαγγελία του»Επικούριος»από την κα Μαριάννα Μαρτέλη, με ανάλογή μουσική και εικόνα.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Έφορος Πολιτισμού της Λέσχης κ. Χρήστος Σκυλλάκος και προλόγισε ο Πρόεδρός της κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος που αναφέρθηκε στο σκοπό της εκδήλωσης,ευχαριστώντας  τους δεκάδες συντελεστές.
» Η σημερινή εκδήλωση… Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην Ηλεία, που πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχή  χρονιά,φιλοδοξώντας να γίνει Θεσμός Ευχή και προσδοκία, η προβολή του τόπου μας, αλλά και αξίωση και στόχος, η επιστροφή των αρχαιοτήτων στην κοιτίδα τους καθώς και τη διαφύλαξη των πολιτιστικών συμβόλων και αγαθών, μη επιτρέποντας την αλλοίωση και αλλοτρίωση των Ιστορικών δεδομένων,η προστασία των μνημείων και των πολιτισμικών χαρακτηριστικών,που αποτελούν υπέρτατη και μοναδική, στους αιώνες, παρακαταθήκη του Νομού μας.
          Γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η μικρή περιοχή του Κόσμου ,η κοιτίδα του Ολυμπισμού και του Πολιτισμού που ζούμε,πρέπει να είναι φωτ,εινός Φάρος,πρέπει να αξιώνει εκδηλώσεις αντάξιες της Ιστορίας και της Παράδοσής της ,π ο υ θα δρουν πολλαπλασιαστικά σε όλους τους τομείς της Ανθρώπινης δραστηριότητας και της Ελληνικής συνέχειας ,αλλά και να αθροίσει τις δυνάμεις της ,να δυναμώσει τη φωνή της 

Η σημερινή εκδήλωση.Είναι μια διαδρομή στο Χρόνο.Είναι μια σύντομη αναδρομή με στοιχειά του Πολιτισμού και των Ανθρώπων του..Με εικόνα…ήχο….μουσική …συστατικά που η Ηλεία υπερέχει… »
Προβλήθηκαν εικόνες από τους παραπάνω τόπους με την υπόκρουση σχετικών μουσικών συνθέσεων του Π. Μαρίνου Ολύμπιον Χορικό, Νυχτερινό Παράπονο και το τραγούδι του Ηλία Ανδριόπουλου»ο Πρώτος Ύμνος».
Απήγγειλαν, ποίηση Ηλείων  κορυφαίων ποιητών,  οι Παύλος Αυγερινόπουλος[ »Ολυμπία» της Μ.Παπαγεωργίου], ο γιατρός Ιωσηφ Αργυρίου ,το δικό του ποίημα αφιερωμένο στην πηγή »Πιέρα» και η  Μαρ.Μαρτέλη,το »Εκεχειρία»σε ποίηση-αφιέρωμα της νέας δημιουργού Ευγενίας Χριστοπούλου,
Ακόμα σύντομη αλλά περιεκτική περιήγηση στα μοναδικά μοναστήρια και προσκυνήματα του Νομού. ευγενική παραχώρηση του Προέδρου κ.Μάκη Ζαχαρόπουλου και του  Συλλόγου Ξενοδόχων Πύργου ,
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ.Απόστολο Πιερρής, Διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών της Πάτρας με θέμα»Οι Ηλείοι και η Ολυμπία στο πρώτο μισό του Χρυσού Αιώνα Στοχασμοί πάνω στην αρχαία Ηλειακή Ιδιοταυτότητα»που  στην εμπεριστατωμένη ομιλία του,αφού έκανε αναδρομή στην καταγωγή των Ηλείων  κατέδειξε την σημασία και την  αναγκαιότητα των Αγώνων αναφερόμενος στις πολλαπλές ρήσεις των κορυφαίων ιστορικών και  φιλοσόφων της Αρχαιότητας ,τόσο για την Παιδεία όσο και για την Αρετή σε σχέση με την ισόρροπη ανάπτυξη πνεύματος και και σώματος και την παιδευτική και δόμηση του χαρακτήρα των προγόνων μας. Έκανε μια εκτενή αναφορά στο Ναό του Δία και τα θαυμαστά αετώματα.
Ο διακεκριμένος ομιλητής προέβη κατά τη διάρκεια  του λόγου του και σε μια εντυπωσιακή διαπίστωση: Η δύναμη των Ελλήνων δεν ήταν η στρατιωτική ισχύς τους, αλλά η δύναμη του Πολιτισμού τους. Και αυτή η δύναμη  έδωσε στους αρχαίους Έλληνες τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν κατα καιρούς επιδρομείς και εχθρούς άσχετα από τις όποιες διαφωνίες τους..
Άλλη μια φορά εντυπωσίασε με την ομιλία του ο μεγάλος  Αστροφυσικός Διον. Σιμόπουλος,πρώτος ομιλητής.  Αυτή τη φορά αναφέρθηκε  στον γενέθλιο τόπο του τον Γρύλλο, που είναι σε μικρή απόσταση από Επικουρικό Απόλλωνα και την Αρχαία Ολυμπία.
Ο κ. Σιμόπουλος ανέπτυξε μία θαυμάσια εισήγηση με θέμα «Ο γιος του Γρύλλου στους πρόποδες του Λαπίθα«.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε με τιμή και περηφάνια στον τόπο καταγωγής του κι απέδωσε ιστορικά στοιχεία της αρχαίας ελληνικής περιόδου. Μίλησε εκτεταμένα για τον Ξενοφώντα, ο οποίος έζησε εξόριστος για πολλά χρόνια στην Σκιλλουντία
Κλείνοντας αναφέρθηκε στη μεγάλη καταστροφή που έπληξε την Ηλεία το 2007, επισημαίνοντας ότι το χωριό του ο Γρύλλος είναι στα δικά του μάτια η καλύτερη περιοχή του κόσμου.
Ο διδάκτωρ Πολιτικής Φιλοσοφίας και Διευθυντής της Αβάθμιας Εκπ/σης Ηλείας  κ.Παναγ.Ζεύλας, ,ολοκλήρωσε  το πρώτο μέρος  με το  θέμα »η[Ε]ξέλαση,ένας κοινωνικός θεσμός Κοινωνικής  Αλληλεγγύης στην Ηλεία». Στηρίχτηκε, στην ανταπόκριση του Κ.Αναστασινού σε Αθηναϊκό Περιοδικό το 1908.Σύμφωνα με την Εξέλαση,αν κάποιος συμπολίτης μας ,βρισκόταν σε θέση αδυναμίας,λόγω ασθένειας ή πτώχευσης,ή ακόμα και φυλάκισης, τότε όλη η τοπική κοινωνία σε μέρα γιορτής ή Κυριακή αναλάμβανε δράση και έφερε εις πέρας αυτήν την εργασία.Με τον ίδιο τρόπο μπορούσε να κτιστεί το σπίτι ή το ποιμνιοστάσιο εκείνου που είχε ανάγκη. Ο Θεσμός,δεν πρέπει να συγχέεται με τη »δανεικαριά» όπου η παροχή βοήθειας σε κάποιον προϋπόθετε  την ανταπόδοση της βοήθειας αυτής .Σε σχέση με τον Εθελοντισμό και άλλες μορφές σύγχρονης αλληλεγγύης, η διαφορά είναι ότι εδώ υπάρχει η προσφορά από συγκεκριμένο πρόσωπο  σε συγκεκριμένο πρόσωπο.Αναμφίβολα αποτελεί Εγκώμιο για τους προγόνους μας εδω στην Ηλεία ότι είχαν τέτοιους θεσμούς Αλληλεγγύης που σε κάποια μέρη της Ηλείας  επιβιώνουν ακόμα,κατέληξε ..
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επιλεγμένη  μουσική. Με πέντε εξαιρετικά τραγούδια του ρεπερτορίου της, η  Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, υπό την διεύθυνση της κας Κωνσταντίνας  Σακκα Κυριτση– Σχολική Σύμβουλος Μουσικής Αγωγης ΠΔΕ Δυτικης Ελλαδας-  έκλεισε η υψηλού επιπέδου εκδήλωση.
Ανάμεσα στο πυκνό ακροατήριο εκτός των παραπάνω, ήταν,οι πρώην Υπουργοί κ.κ.Κωνστ.Τζαβάρας και Γιάννης Κουτσούκος ,ο Αντιπερ/ρχης κ.Γιώργος Γεωργιόπουλος ,ο Δήμαρχος Ηλιδας κ.Χρήστος Χριστοδουλόπουλος,ο αντ/ρχος Ήλιδας κ.Σπύρος Τζουλέκης,ο πρώην βουλευτής κ.Ανδρ.Μαρίνος,ο πρωην Δ/της ΙΚΑ κ.Διον.Καλαματιανός ,η Αντιδήμαρχος Πύργου κα Ανδρ.Αγγελακοπούλου,ο επικ.της ελασ.αντ/σης Πύργου κ.Γιάν.Αργυρόπουλος,ο Προεδρος του ΕΒΕ κ.Κ.Νικολούτσος,ο πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Πύργου κ.Αθ.Φωτόπουλος, ο Πρόεδρος ΝΟ ΣΥΡΙΖΑ κ.Τάκης Γεωργόπουλος εκπρ/ποι της ΣΕΤΤΗΛ και 117 ΠΜ,ο Πρόεδρος των Εφέδρων Αξ/κών κ. Νίκος Παναγιωτακόπουλος ,  η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα Τούλα Καλαμπόκα και μέλη του ΔΣ,ο πρώην Νομάρχης κ.Χ.Καφήρας,ο μουσικοσυνθέτης κ.Ηλίας Ανδριόπουλος,ο εκπρ/πος του Λιμενικού Ταμείου και υπ.ασφαλείας Κατακόλου  κ.Αγγ.Παναγιωτακόπουλος, το στέλεχος της Εν.Παλ.Προσκόπων Ηλείας κ.Ανδρ.Γιατράς,το στέλεχος ΣΕΠ κ.Γ.Καραμάνης,τα στελέχη των ΄΄Χρωμάτων της Ήλιδας»κ.Γιωργ.Γκιτζίρης ,Χαρά Σκουλαρίκου και Αθ.Πουλακίδας κα, καθώς και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων από όλη την Ηλεία,άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών,διευθυντές υπηρεσιών ,στελέχη τραπεζών,διευθυντές σχολικών μονάδων κλ.



















,.......................................................................................................................................


Πύργος: Εντυπωσιακή εκδήλωση – Εγκώμιον για την Ηλεία και την Ιστορία της [φωτογραφίες]


post-feature-image
HomeBreak NewsΝ.ΗΛΕΙΑΣ

Πύργος: Εντυπωσιακή εκδήλωση – Εγκώμιον για την Ηλεία και την Ιστορία της [φωτογραφίες]


Μία άκρως επιβλητική όσο και εντυπωσιακή εκδήλωση – Εγκώμιον για την Ηλεία και την Ιστορία της από τα βάθη των αιώνων μέχρι και σήμερα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, στην κατάμεστη Αίθουσα Εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας.

Το κοινό ήταν πυκνό που γέμισε το χώρο της εκδήλωσης, για να απολαύσουν μουσική, εικόνα, ποίηση και ταυτόχρονα πολιτιστικά και ιστορικά αρχαιολογικά στοιχεία. Η εκδήλωση, την οποία οργάνωσε για πέμπτη συνεχή χρονιά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ν. Ηλείας επικεντρώθηκε στους τρεις μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, την Αρχαία Ολυμπία, τον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, την Α. Ήλιδα ,μέσα από την ποίηση καταξιωμένων δημιουργών συνδυασμένη με την ανάλογη μουσική και εικόνα και πραγματικά
ήταν σε απόλυτη αρμονία τον γενικό τίτλο της «Ηλείας εγκώμιον», συγκεντρώνοντας μια πλειάδα ανθρώπων του Πνεύματος, της Μουσικής, της Τέχνης και Δημιουργίας γενικότερα σε μια πολύ μεγάλη εκδήλωση .

Εντυπωσιακή ,ήταν αρχικά, η απαγγελία του''Επικούριος'' από την κα Μαριάννα Μαρτέλη, με ανάλογή μουσική και εικόνα [από το φιλμ του σκηνοθέτη Jean-Daniel Pollet που μαγεύτηκε και είπε ότι αυτός ο ναός υπήρξε το κέντρο του κόσμου για εκείνον]. Την εκδήλωση άνοιξε ο Έφορος Πολιτισμού της Λέσχης κ. Χρήστος Σκυλλάκος και προλόγισε ο Πρόεδρός της κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος που αναφέρθηκε στο σκοπό της εκδήλωσης, ευχαριστώντας τους δεκάδες συντελεστές.

'' Η σημερινή εκδήλωση... Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην Ηλεία, που πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχή χρονιά,φιλοδοξώντας να γίνει Θεσμός Ευχή και προσδοκία, η προβολή του τόπου μας, αλλά και αξίωση και στόχος, η επιστροφή των αρχαιοτήτων στην κοιτίδα τους καθώς και τη διαφύλαξη των πολιτιστικών συμβόλων και αγαθών, μη επιτρέποντας την αλλοίωση και αλλοτρίωση των Ιστορικών δεδομένων,η προστασία των μνημείων και των πολιτισμικών χαρακτηριστικών ,που αποτελούν υπέρτατη και μοναδική, στους αιώνες, παρακαταθήκη του Νομού μας. Γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η μικρή περιοχή του Κόσμου ,η κοιτίδα του Ολυμπισμού και του Πολιτισμού που ζούμε, πρέπει να είναι φωτεινός Φάρος, πρέπει να αξιώνει εκδηλώσεις αντάξιες της Ιστορίας και της Παράδοσής της ,π ο υ θα δρουν πολλαπλασιαστικά σε όλους τους τομείς της Ανθρώπινης δραστηριότητας και της Ελληνικής συνέχειας ,αλλά και να αθροίσει τις δυνάμεις της ,να δυναμώσει τη φωνή της η σημερινή εκδήλωση.

Είναι μια διαδρομή στο Χρόνο. Είναι μια σύντομη αναδρομή με στοιχειά του Πολιτισμού και των Ανθρώπων του.. Με εικόνα...ήχο....μουσική ...συστατικά που η Ηλεία υπερέχει... » Προβλήθηκαν εικόνες από τους παραπάνω τόπους με την υπόκρουση σχετικών μουσικών συνθέσεων του Π. Μαρίνου Ολύμπιον Χορικό, Νυχτερινό Παράπονο και το τραγούδι του Ηλία Ανδριόπουλου'' ο Πρώτος Ύμνος''. Απήγγειλαν, ποίηση Ηλείων κορυφαίων ποιητών, οι Παύλος Αυγερινόπουλος[ ''Ολυμπία'' της Μ. Παπαγεωργίου], ο γιατρός Ιωσήφ Αργυρίου ,το δικό του ποίημα αφιερωμένο στην πηγή ''Πιέρα'' και η Μαρ. Μαρτέλη, το ''Εκεχειρία'' σε ποίηση-αφιέρωμα της νέας δημιουργού Ευγενίας Χριστοπούλου.

Ακόμα σύντομη αλλά περιεκτική περιήγηση στα μοναδικά μοναστήρια και προσκυνήματα του Νομού. ευγενική παραχώρηση του Προέδρου κ. Μάκη Ζαχαρόπουλου και του Συλλόγου Ξενοδόχων Πύργου , Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Απόστολος Πιερρής, Διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών της Πάτρας με θέμα. ''Οι Ηλείοι και η Ολυμπία στο πρώτο μισό του Χρυσού Αιώνα Στοχασμοί πάνω στην αρχαία Ηλειακή Ιδιοταυτότητα'' που στην εμπεριστατωμένη ομιλία του, αφού έκανε αναδρομή στην καταγωγή των Ηλείων κατέδειξε την σημασία και την αναγκαιότητα των Αγώνων αναφερόμενος στις πολλαπλές ρήσεις των κορυφαίων ιστορικών και φιλοσόφων της Αρχαιότητας ,τόσο για την Παιδεία όσο και για την Αρετή σε σχέση με την ισόρροπη ανάπτυξη πνεύματος και σώματος και την παιδευτική και δόμηση του χαρακτήρα των προγόνων μας. Έκανε μια εκτενή αναφορά στο Ναό του Δία και τα θαυμαστά αετώματα.

Ο διακεκριμένος ομιλητής προέβη κατά τη διάρκεια του λόγου του και σε μια εντυπωσιακή διαπίστωση: Η δύναμη των Ελλήνων δεν ήταν η στρατιωτική ισχύς τους, αλλά η δύναμη του Πολιτισμού τους. Και αυτή η δύναμη έδωσε στους αρχαίους Έλληνες τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν κατά καιρούς επιδρομείς και εχθρούς άσχετα από τις όποιες διαφωνίες τους.. Άλλη μια φορά εντυπωσίασε με την ομιλία του ο μεγάλος Αστροφυσικός Διον. Σιμόπουλος, πρώτος ομιλητής. Αυτή τη φορά αναφέρθηκε στον γενέθλιο τόπο του τον Γρύλλο, που είναι σε μικρή απόσταση από Επικουρικό Απόλλωνα και την Αρχαία Ολυμπία.

Ο κ. Σιμόπουλος ανέπτυξε μία θαυμάσια εισήγηση με θέμα "Ο γιος του Γρύλλου στους πρόποδες του Λαπίθα". Στη συνέχεια αναφέρθηκε με τιμή και περηφάνια στον τόπο καταγωγής του κι απέδωσε ιστορικά στοιχεία της αρχαίας ελληνικής περιόδου. Μίλησε εκτεταμένα για τον Ξενοφώντα, ο οποίος έζησε εξόριστος για πολλά χρόνια στην Σκιλλουντία Κλείνοντας αναφέρθηκε στη μεγάλη καταστροφή που έπληξε την Ηλεία το 2007, επισημαίνοντας ότι το χωριό του ο Γρύλλος είναι στα δικά του μάτια η καλύτερη περιοχή του κόσμου. Ο διδάκτωρ Πολιτικής Φιλοσοφίας και Διευθυντής της Αβάθμιας Εκπ/σης Ηλείας κ.Παναγ. Ζεύλας, ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος με το θέμα ''η [Ε]ξέλαση, ένας κοινωνικός θεσμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Ηλεία''.

Στηρίχτηκε, στην ανταπόκριση του Κ. Αναστασινού σε Αθηναϊκό Περιοδικό το 1908.Σύμφωνα με την Εξέλαση, αν κάποιος συμπολίτης μας ,βρισκόταν σε θέση αδυναμίας, λόγω ασθένειας ή πτώχευσης, ή ακόμα και φυλάκισης, τότε όλη η τοπική κοινωνία σε μέρα γιορτής ή Κυριακή αναλάμβανε δράση και έφερε εις πέρας αυτήν την εργασία. Με τον ίδιο τρόπο μπορούσε να κτιστεί το σπίτι ή το ποιμνιοστάσιο εκείνου που είχε ανάγκη.

Ο Θεσμός, δεν πρέπει να συγχέεται με τη ''δανεικαριά'' όπου η παροχή βοήθειας σε κάποιον προϋπόθετε την ανταπόδοση της βοήθειας αυτής .Σε σχέση με τον Εθελοντισμό και άλλες μορφές σύγχρονης αλληλεγγύης, η διαφορά είναι ότι εδώ υπάρχει η προσφορά από συγκεκριμένο πρόσωπο σε συγκεκριμένο πρόσωπο. Αναμφίβολα αποτελεί Εγκώμιο για τους προγόνους μας εδώ στην Ηλεία ότι είχαν τέτοιους θεσμούς Αλληλεγγύης που σε κάποια μέρη της Ηλείας επιβιώνουν ακόμα, κατέληξε ..

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επιλεγμένη μουσική. Με πέντε εξαιρετικά τραγούδια του ρεπερτορίου της, η Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, υπό την διεύθυνση της κας Κωνσταντίνας Σακκα Κυρίτση- Σχολική Σύμβουλος Μουσικής Αγωγής ΠΔΕ Δυτικής Ελλάδας- έκλεισε η υψηλού επιπέδου εκδήλωση.

Ανάμεσα στο πυκνό ακροατήριο εκτός των παραπάνω, ήταν, οι πρώην Υπουργοί κ.κ.Κωνστ.Τζαβάρας και Γιάννης Κουτσούκος ,ο Αντιπερ/ρχης κ.Γιώργος Γεωργιόπουλος ,ο Δήμαρχος Ηλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο αντ/ρχος Ήλιδας κ.Σπύρος Τζουλέκης,ο πρώην βουλευτής κ.Ανδρ. Μαρίνος, ο πρώην Δ/της ΙΚΑ κ.Διον. Καλαματιανός ,η Αντιδήμαρχος Πύργου κα Ανδρ. Αγγελακοπούλου, ο επικ. της ελασ.αντ/σης Πύργου κ.Γιάν.Αργυρόπουλος,ο Πρόεδρος του ΕΒΕ κ.Κ.Νικολούτσος,ο
πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Πύργου κ.Αθ.Φωτόπουλος, ο Πρόεδρος ΝΟ ΣΥΡΙΖΑ κ.Τάκης Γεωργόπουλος εκπρ/ποι της ΣΕΤΤΗΛ και 117 ΠΜ,ο Πρόεδρος των Εφέδρων Αξ/κών κ. Νίκος Παναγιωτακόπουλος , η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα Τούλα Καλαμπόκα και μέλη του ΔΣ,ο πρώην Νομάρχης κ.Χ.Καφήρας,ο μουσικοσυνθέτης κ.Ηλίας Ανδριόπουλος,ο εκπρ/πος του Λιμενικού Ταμείου και υπ.ασφαλείας Κατακόλου κ.Αγγ.Παναγιωτακόπουλος, το στέλεχος της Εν.Παλ.Προσκόπων Ηλείας κ.Ανδρ.Γιατράς,το στέλεχος
ΣΕΠ κ.Γ.Καραμάνης,τα στελέχη των ΄΄Χρωμάτων της Ήλιδας''κ.Γιωργ.Γκιτζίρης ,Χαρά Σκουλαρίκου και Αθ.Πουλακίδας κα, καθώς και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων από όλη την Ηλεία,άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, διευθυντές υπηρεσιών ,στελέχη τραπεζών,διευθυντές σχολικών μονάδων κλπ.
....................................................................................................................................................

Ηλεία Ειδήσεις Ενημέρωση Νέα

Πολιτιστική Λέσχη Τραπεζικών Ηλείας: Εντυπωσίασε η εκδήλωση «Ηλείας Εγκώμιον» [PHOTOS]

Πολιτιστική Λέσχη Τραπεζικών Ηλείας: Εντυπωσίασε η εκδήλωση «Ηλείας Εγκώμιον» [PHOTOS]
Κι εφέτος εντυπωσίασε, η εκδήλωση «Ηλείας Εγκώμιον» που πραγματοποιήθηκε την πρ.Κυριακή βράδυ στην κατάμεστη Αίθουσα Εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας,στον Πύργο.
Μια εκδήλωση που τα είχε τα πάντα. Πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, αρχαιολογικές αναφορές, επιστημονικές και τεκμηριωμένες θέσεις για τη διεκδίκηση των πολιτισμικών αγαθών,έθιμα, ποίηση και πολλή μουσική και τραγούδι σχετική με το αντικείμενο της εκδήλωσης αθροίζοντας ένα μεγάλο φάσμα ανθρώπων του Πολιτισμού ,της Τέχνης και της Διανόησης ,της Μουσικής και της Ποίησης κυρίως Ηλειακής καταγωγής... .
Η εκδήλωση, την οποία οργάνωσε ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ν. Ηλείας επικεντρώθηκε στους τρεις μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, την Αρχαία Ολυμπία, τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, την Αρχ. Ήλιδα και πραγματικά ήταν σε απόλυτη σχέση με τον τίτλο της,αλλά και σύγχρονα θέματα.
Ξεκίνησε εντυπωσιακά με την απαγγελία του''Επικούριος''από την κα Μαριάννα Μαρτέλη,με άνάλογη μουσική και εικόνα [από το φιλμ του σκηνοθέτη Jean-Daniel Pollet που μαγεύτηκε και είπε ότι αυτός ο ναός υπήρξε το κέντρο του κόσμου για κείνον]
Την εκδήλωση παρουσίασε ο Έφορος Πολιτισμού της Λέσχης κ Χρήστος Σκυλάκος και προλόγισε ο Πρόεδρός της κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος που αναφέρθηκε στο σκοπό της εκδήλωσης, ευχαριστώντας τους συντελεστές
''Η σημερινή εκδήλωση . Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην Ηλεία, που πραγματοποιείται για πέμπτη χρονιά, Θεσμός πλέον.
Ευχή και προσδοκία, η προβολή του τόπου μας,αλλά και αξίωση και στόχος, η επιστροφή των αρχαιοτήτων στην κοιτίδα τους καθώς και η διαφύλαξη των πολιτιστικών συμβόλων και αγαθών, η προστασία των μνημείων και των πολιτισμικών χαρακτηριστικών που αποτελούν υπέρτατη και μοναδική, στους αιώνες, παρακαταθήκη του Νομού μαςΗ σημερινή εκδήλωση....Είναι μια .διαδρομή στο ΧρόνοΤο Χθες και το Σήμερα κυριαρχούν...Το Αύριο ..Χρέος και Ευθύνη όλων μας.
Απεικονίζει τη συνέχεια και επιζητά τη συνέπεια..... Είναι μια σύντομη αναδρομή με στοιχειά του Πολιτισμού και των Ανθρώπων του. Με λόγο..εικόνα...ήχο...μουσική ...συστατικά που η Ηλεία υπερέχει''...
Στη συνέχεια προβλήθηκαν εικόνες από τους παραπάνω τόπους με την υπόκρουση σχετικών μουσικών συνθέσεων του Παν.Μαρίνου » Ολύμπιον Χορικό,,Νυχτερινό Παράπονο, και το τραγούδι του Ηλία Ανδριόπουλου ''Ο Πρώτος Ύμνος''
Απήγγειλαν,επίσης ποίηση Ηλείων κορυφαίων ποιητών οι Παύλος Αυγερινόπουλος[ ''Ολυμπία'' της Μ.Παπαγεωργίου], ο γιατρός Ιωσήφ Αργυρίου ,το δικό του ποίημα αφιερωμένο στην πηγή ''Πιέρα'' και η Μαρ.Μαρτέλη,το ''Εκεχειρία''σε ποίηση-αφιέρωμα της Ευγενίας Χριστοπούλου,
Ακόμα σύντομη αλλά περιεκτική περιήγηση στα μοναδικά μοναστήρια και προσκυνήματα του Νομού,ευγενική προσφορά του Προέδρου κ.Μάκη Ζαχαρόπουλου και του Συλλόγου Ξενοδόχων Πύργου ,

Κεντρικός εισηγητής ήταν ο καθηγητής κ.Απόστολο Πιερρής, Διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών της Πάτρας με θέμα. ''Οι Ηλείοι και η Ολυμπία στο πρώτο μισό του Χρυσού Αιώνα Στοχασμοί πάνω στην αρχαία Ηλειακή Ιδιοταυτότητα''που στην εμπεριστατωμένη ομιλία του,αφού έκανε αναδρομή στην καταγωγή των Ηλείων,την προέλευση τους και τις διακυμάνσεις στο χώρο, κατέδειξε την βαθύτερη σημασία και την αναγκαιότητα των Ολυμπιακών Αγώνων αναφερόμενος στις πολλαπλές ρήσεις των κορυφαίων ιστορικών και φιλοσόφων της Αρχαιότητας , για την Παιδεία όσο και για τον Πολιτισμό σε σχέση με την ισόρροπη ανάπτυξη πνεύματος και και σώματος και την παιδευτική και δόμηση του χαρακτήρα των προγόνων μας.
Έκανε μια μεγάλη αναφορά στο Ναό του Δία και τα αετώματα.
Ο διακεκριμένος ομιλητής προέβη κατά τη διαδρομή του λόγου του και σε μια εντυπωσιακή διαπίστωση: Ότι η δύναμη των Ελλήνων δεν ήταν η στρατιωτική ισχύς τους, αλλά η δύναμη του Πολιτισμού τους. Και αυτή η δύναμη του Πολιτισμού έδωσε στους αρχαίους Έλληνες τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν κατα καιρούς επιδρομείς και εχθρούς.

Άλλη μια φορά εντυπωσίασε με την ομιλία του ο διακεκριμένος Αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος,πρώτος ομιλητής. Αυτή τη φορά αναφέρθηκε στον γενέθλιο τόπο του τον Γρύλλο, που είναι σε μικρή απόσταση από Επικουρικό Απόλλωνα και την Αρχαία Ολυμπία.
Ο ομιλητής ανέπτυξε μία θαυμάσια εισήγηση με θέμα "Ο γιος του Γρύλλου στους πρόποδες του Λαπίθα".
Στη συνέχεια αναφέρθηκε με τιμή και περηφάνια στον τόπο καταγωγής του κι απέδωσε ιστορικά στοιχεία της αρχαίας ελληνικής περιόδου. Μίλησε εκτεταμένα για τον Ξενοφώντα, ο οποίος έζησε εξόριστος για πολλά χρόνια στην Σκιλλουντία
Κλείνοντας αναφέρθηκε στη μεγάλη καταστροφή που έπληξε την Ηλεία το 2007, επισημαίνοντας ότι το χωριό του ο Γρύλλος είναι στα δικά του μάτια η καλύτερη περιοχή του κόσμου.
Ο διδάκτωρ Πολιτικής Φιλοσοφίας κ.Παναγ.Ζεύλας, κατόπιν,μίλησε με θέμα ''η[Ε]ξέλαση,ένας κοινωνικός θεσμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Ηλεία''.Στηρίχτηκε στην ανταπόκριση του Κ.Αναστασινού σε Αθηναϊκό Περιοδικό το 1908.Σύμφωνα με την Εξέλαση,αν κάποιος συμπολίτης μας ,βρισκόταν σε θέση αδυναμίας,λόγω ασθένειας ή πτώχευσης,ή ακόμα και φυλάκισης, τότε όλη η τοπική κοινωνία σε μέρα γιορτής ή Κυριακή αναλάμβανε δράση και έφερε εις πέρας αυτήν την εργασία.Με τον ίδιο τρόπο μπορούσε να κτιστεί το σπίτι ή το ποιμνιοστάσιο εκείνου που είχε ανάγκη.''Ο Θεσμός,δεν πρέπει να συγχέεται με τη ''δανεικαριά'' όπου η παροχή βοήθειας σε κάποιον προϋπόθετε την ανταπόδοση της βοήθειας αυτής σε μελλοντικό χρόνο.Σε σχέση με τον Εθελοντισμό και άλλες μορφές σύγχρονης αλληλεγγύης, η διαφορά είναι ότι εδώ υπάρχει η προσφορά από συγκεκριμένο πρόσωπο σε συγκεκριμένο πρόσωπο.Αναμφίβολα αποτελεί ''Εγκώμιο'' για τους προγόνους μας εδω στην Ηλεία ότι είχαν τέτοιους θεσμούς Αλληλεγγύης που σε κάποια μέρη της Ηλείας επιβιώνουν ακόμα'' κατέληξε.
Με πέντε εξαιρετικά τραγούδια του ρεπερτορίου της η αξιόλογη Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, υπό την διεύθυνση της κας Κωνσταντίνας Σακκα Κυριτση- Σχολική Σύμβουλος Μουσικής Αγωγης ΠΔΕ Δυτικης Ελλαδας- έκλεισε η υψηλού επιπέδου εκδήλωση " ΗΛΕΊΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ 2018 " και που αποτελεί την κορυφαία ετήσια εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Υπαλλήλων Ν. Ηλείας
Εκτός των παραπάνω, στο πυκνό ακροατήριο ήταν,οι πρώην Υπουργοί κ.κ.Κωνστ.Τζαβάρας και Γιάννης Κουτσούκος ,ο Αντιπερ/ρχης κ.Γιώργος Γεωργιόπουλος ,ο Δήμαρχος Ηλιδας κ.Χρήστος Χριστοδουλόπουλος,ο αντ/ρχος Ήλιδας κ.Σπ.Τζουλέκης,ο πρώην βουλευτής κ.Ανδρ.Μαρίνος,ο πρωην Δ/της ΙΚΑ κ.Διον.Καλαματιανός ,η Αντιδήμαρχος Πύργου κα Ανδρ.Αγγελακοπούλου,ο επικ.της ελασ.αντ/σης Πύργου κ.Γιάν.Αργυρόπουλος,ο Προεδρος του ΕΒΕ κ.Κ.Νικολούτσος,ο πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Πύργου κ.Αθ.Φωτόπουλος, ο Πρόεδρος ΝΟ ΣΥΡΙΖΑ κ.Τάκης Γεωργόπουλος εκπρ/ποι της ΣΕΤΤΗΛ και 117 ΠΜ,ο Πρόεδρος των Εφέδρων Αξ/κών κ. Νίκος Παναγιωτακόπουλος , η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα Τούλα Καλαμπόκα και μέλη του ΔΣ,ο πρώην Νομάρχης κ.Χ.Καφήρας,ο μουσικοσυνθέτης κ.Ηλίας Ανδριόπουλος,ο εκπρ/πος του Λιμενικού Ταμείου και υπ.ασφαλείας Κατακόλου κ.Αγγ.Παναγιωτακόπουλος, το στέλεχος της Εν.Παλ.Προσκόπων Ηλείας κ.Ανδρ.Γιατράς,το στέλεχος ΣΕΠ κ.Γ.Καραμάνης,τα στελέχη των ΄΄Χρωμάτων της Ήλιδας''κ.Γιωργ.Γκιτζίρης ,Χαρά Σκουλαρίκου και Αθ.Πουλακίδας κα, καθώς και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων από όλη την Ηλεία,άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών,διευθυντές υπηρεσιών ,στελέχη τραπεζών,διευθυντές σχολικών μονάδων κλ.
ΠΟΛ.ΣΥΛ.ΗΛΕΙΑΣ-ΕΓΚΩΜΙΟΝ-18-ΓΜ-0
ΠΟΛ.ΣΥΛ.ΗΛΕΙΑΣ-ΕΓΚΩΜΙΟΝ-18-ΓΜ-9Ε
ΠΟΛ.ΣΥΛ.ΗΛΕΙΑΣ-ΕΓΚΩΜΙΟΝ-18-ΓΜ-9Ω4
ΠΟΛ.ΣΥΛ.ΗΛΕΙΑΣ-ΕΓΚΩΜΙΟΝ-18-ΓΜ-9Ω48

ΠΟΛ.ΣΥΛ.ΗΛΕΙΑΣ-ΕΓΚΩΜΙΟΝ-18-ΓΜ-9Ω69Β
ΠΟΛ.ΣΥΛ.ΗΛΕΙΑΣ-ΕΓΚΩΜΙΟΝ-18Ι
ΠΟΛ.ΣΥΛ.ΗΛΕΙΑΣ-ΕΓΚΩΜΙΟΝ-18Ρ
Φωτογραφίες: Γιάννης Τσούκας
...................................................................................................................
Φωτογραφίες...


















     Να πιστέψουμε στις αστείρευτες δυνάμεις μας, να αναπτύξουμε τα προτερήματά μας ξεπερνώντας τα μειονεκτήματα.

Που μπορεί με σχέδιο και όραμα να ξεκολλήσει την Πατρίδα μας από το σημερινό τέλμα, και της πολυεπίπεδη κρίση, που καθημερινά διευρύνεται σε όλα τα επίπεδα,
κρίση πολιτική, οικονομική, κοινωνική, ευρύτερα πολιτιστική, κρίση θεσμών , κρίση Αξιών .
να αναβαθμίσει την δυναμική και την αξιοπιστία της Εδώ , στην Ευρώπη και τον κόσμο.


          Η σημερινή εκδήλωση
          Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην Ηλεία, που πραγματοποιείται για πέμπτη  χρονιά, Θεσμός πλέον.

           Επιδίωξη, η προβολή του τόπου μας,
αλλά και αξίωση και στόχος,
      η επιστροφή των αρχαιοτήτων στην κοιτίδα τους καθώς
και τη διαφύλαξη των πολιτιστικών συμβόλων και αγαθών,
      η προστασία  των  μνημείων  και των πολιτισμικών  χαρακτηριστικών,
  μια μοναδική, στους αιώνες, παρακαταθήκη του Νομού μας.

        Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε προγραμματίσει σειρά ενεργειών και δράσεων.
         
    
      Η σημερινή εκδήλωση

          Είναι μια διαδρομή στο Χρόνο,στο Χθες και το Σήμερα ...
          Το Αύριο ..Χρέος και Ευθύνη
όλων μας..
          Απεικονίζει τη συνέχεια και επιζητά τη συνέπεια..
.
           Έχει επίσης έντονο συμβολικό ,σημειολογικό και σημασιολογικό χαρακτήρα που γίνονται εμφανείς από τη δομή,τη θεματολογία και  από τους εκλεκτούς ομιλητές.
          Είναι μια σύντομη αλλά περιεκτική σπονδυλωτή αναδρομή,συνθέτει και προβάλει  στοιχεία  του Πολιτισμού και των Ανθρώπων του..
          Με λόγο ....εικόνα...ήχο....μουσική ...τα σημεία υπεροχής που της Ηλείας ...

          Για την σημερινή εκδήλωση εργάστηκε μια πλειάδα αξιών ανθρώπων όχι μόνο από την Ηλεία αλλά και εκτός αυτής, θαυμαστές της ,προσκυνητές του Μεγαλείου,των Ιδεών και των Αξιών που εκπέμπονται στη ροή του χρόνου.. 

          Ευχαριστούμε για την ευγενική, πρόθυμη και ανιδιοτελή  αποδοχή της πρόσκλησης μας
- τον Διευθυντή Φιλοσοφικών Ερευνών της Πάτρας κ.Απόστολο Πιερρή
- τον Διευθυντή Αβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας και διδάκτορα Πολιτικής Φιλοσοφίας κ.Παναγ.Ζέυλα
- τον Αστροφυσικό κ.Διονύση Σιμόπουλο ,που πριν λίγους μήνες μίλησε από αυτό το βήμα καλεσμένος του Συλλόγου μας,
που μέσα από τον σύντομο και περιεκτικό τους λόγο θα μας οδηγήσουν στα μονοπάτια της γνώσης...
- την πρόεδρο, τα μέλη και την μαέστρο του Παραστήματος του Λυκείου Ελληνίδων  Πύργου

- τον γιατρό και λογοτέχνη κο Ιωσήφ Αργυρίου,
- την κα Μαριάννα Μαρτέλη

 για την συμβολή τους στην εκδήλωση
αλλά και

στον Πρόεδρο των Χρωμάτων της Ήλιδας κ. Παυλο Αυγερινόπουλο που  αυτά τα χρόνια της Εκδήλωσης προσφέρει  με ενθουσιασμό τις καλές του υπηρεσίες.
        Το ξενοδοχείο ΜΑΡΙΛΥ ,τον ιδιοκτήτη και πρόεδρο των Ξενοδόχων Πύργου κ.Μάκη Ζαχαρόπουλο ,για την φιλοξενία των εκάστοτε ομιλητών και προσφορά του εξαιρετικής ταινίας και ευχόμαστε επιτυχία στην προσπάθεια που γίνεται.
       Ομοίως τον συνθέτη και στιχουργό Παναγ.Μαρίνο από τη Ζάκυνθο.
       καθώς και τον μουσικοσυνθέτη Ηλία Ανδριόπουλο

       Τον Πρόεδρο της The International Parthenon Sculptures Action Committee Διεθνούς Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα  κ. Αλέξη Μανθαιάκη που μετέφερε την αξίωση ,που διαχρονικά επιδιώκουμε, για την επιστροφή της Ζωφόρου του Επικούριου Απόλλωνα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και δεν μπόρεσε σήμερα είναι είναι ανάμεσά μας,όπως επίσης και την κα Γεωργία Χατζή ,επίτιμη  Διευθύντρια
Αρχαιοτήτων Ηλείας. 
           Δεν θα παραλείψουμε τους δεκάδες που συμμετείχαν στις προγενέστερες εκδηλώσεις και θεμελίωσαν σαν θεσμό το ''Ηλείας Εγκώμιον''
          Σας ευχαριστούμε όλους ,γιατί μας δίνετε την ευκαιρία, να διοργανώσουμε, μια ακόμα,
υψηλού επιπέδου, ποιοτική εκδήλωση .
      
          Για τους ίδιους λόγους, ευχαριστούμε
- τον οικοδεσπότη μας Αντιπεριφερειάρχη κ. Γεωργιόπουλο,

- τις Αρχές,
- τα Μ Μ Ε,
- το κοινό της περιοχής
- και τους συναδέλφους, που τιμάτε και αυτή την
εκδήλωση.

Ευχαριστώ....


































































































  


.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου