Powered By Blogger

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Ηλείας Εγκώμιον 2018

  

 

 Ηλείας Εγκώμιον 2018

  1 Απριλίου 2018 ώρα 8μμ

 με εκτεταμένες αναφορές στον Ναό του Επικούριου Απόλλων καθώς και τους κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους και όπου η Ηλεία υπερέχει.
  Στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας [Νομαρχία] στον Πύργο,  ώρα 8μμ,για 6η συνεχή χρονιά, με τη συμμετοχή κορυφαίων καθηγητών και ερευνητών που αφορά την διαχρονική πορεία του Νομού μας.


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ 
                                 ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ Π ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος είναι σύγχρονος αστροφυσικός, επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, βραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση με σημαντική συγγραφική δραστηριότητα στον Τύπο και την τηλεόραση. Κατάγεται από τον Γρύλλο Κρεστένων.
Άρχισε την καριέρα του το 1967 και χρημάτισε Διευθυντής Πλανηταρίου στις ΗΠΑ για μία τετραετία και στην Ελλάδα επί 41 χρόνια. Έχει συγγράψει 28 εκλαϊκευμένα βιβλία αστρονομίας, πάνω από 500 σενάρια επιστημονικής επιμόρφωσης για την τηλεόραση, πάνω από 200 σενάρια πολυθεαμάτων Πλανηταρίου, έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες του σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες κι έχει δώσει πάνω από 500 διαλέξεις σ' ολόκληρη τη χώρα. Χρημάτισε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων, Εταίρος της Royal Astronomical Society και τακτικό μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών οργανώσεων. Για την συνεισφορά του στη διεθνή αστρονομική εκπαίδευση το έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση «IPS Service Award» της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων, και το 2006 το παράσημο του «Ακαδημαϊκού Φοίνικα» από την Γαλλική Δημοκρατία.
Στη χώρα μας η Ένωση Ελλήνων Φυσικών τον βράβευσε το 2012 ως θεμελιωτή της εκλαΐκευσης του επιστημονικού λόγου στην Ελλάδα, ενώ το 2015 έλαβε το Βραβείο της Τάξεως των Θετικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών «για τη συνολική του προσφορά στην εκλαΐκευση και διάδοση της Αστρονομίας και την πρότυπη λειτουργία του Ευγενιδείου Πλανηταρίου.

φωτο από την πρόσφατη ομιλία στον Πύργο καλεσμένος από τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν.ΗΛΕΙΑΣ
...........................................................................................................................................
 
Ένας από τους εκλεκτούς ομιλητές στην εκδήλωση''ΗΛΕΙΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ 2018'' την 1η Απριλίου ώρα 8μμ στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας [Νομαρχία] με θέμα
''Οι Ηλείοι και η Ολυμπία στο πρώτο μισό του Χρυσού Αιώνα
Στοχασμοί πάνω στην αρχαία Ηλειακή Ιδιοταυτότητα ''

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΠΙΕΡΡΗΣ
Φιλόσοφος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών, ενός ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού, μη κυβερνητικού Κέντρου προχωρημένων πολιτιστικών, στρατηγικών και οικονομικών μελετών.
(www.philosophical-research.org)
Γεννήθηκε στην Πάτρα, στις 26-7-1947. Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο στην Πάτρα. Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Μηχανικός (ΕΜΠ). Μεταπτυχιακά, υποτροφίες, διδασκαλία και έρευνα στη φιλοσοφία και κλασσικές σπουδές (Universities of Oxford and St. Andrews). Από τις θετικές επιστήμες πέρασε στην φιλοσοφία των επιστημών και την μαθηματική λογική, εν συνεχεία στην σύγχρονη αγγλοσαξονική αναλυτική φιλοσοφία, μετά στην ιστορία της φιλοσοφίας και τελικά στις κλασσικές σπουδές, την αρχαία φιλοσοφία και τον κλασσικό πολιτισμό και ιστορία εν γένει. Από εκεί αντίστροφα, εφαρμόζοντας τον κλασσικό τρόπο σκέψης (Λόγο) κινήθηκε στην φιλοσοφία της ιστορίας, την οικονομία και την στρατηγική και γεωπολιτική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία, επιστημονικές μελέτες και άρθρα στα πεδία (Ergography στα Varia του ιστότοπου):
Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία
Φιλοσοφία και Ιστορία της Οικονομίας και ειδικώτερα Αρχαία Ελληνική Οικονομία και Σύγχρονη Οικονομία
Αρχαία Θρησκεία και Φιλοσοφική Θεολογία
Φιλοσοφική Ιστορία, Γεωπολιτική και Γεωστρατηγική
Πρόβλεψη των εξελίξεων, Forecasting.
Έχει συμμετάσχει σε πλήθος διεθνή επιστημονικά συνέδρια, στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, στους παραπάνω τομείς, με εργασίες δημοσιευμένες στα αντίστοιχα Πρακτικά.
Ευρίσκεται σε συστηματική επαφή και σχέση με τους εγκυρότερους κύ¬κλους των ειδικών από όλον τον κόσμο, σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα. Έχει κορυφαίες διεθνείς συνεργασίες για την υλοποίηση εξαιρετικής σημασίας ερευνητικών προγραμμάτων που να πληρούν μεγάλα κενά στο παγκόσμιο επιστημονικό πεδίο.
Διοργανώνει μια σειρά εξειδικευμένων Διεθνών Συμποσίων Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, κορυφαίων στον τομέα τους. (International Symposia στον ιστότοπο). Τα δημοσιευόμενα Πρακτικά προωθούν την αιχμή της γνώσης και συνιστούν έργο αναφοράς στο συγκεκριμένο εκάστοτε θέμα.
Εκτελεί πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα (Research Projects στον ιστότοπο του Ινστιτούτου).


Επτά μείζονα από αυτά τα ερευνητικά προγράμματα είναι:
“Value, Money and Credit in Ancient Greek Market Economy”. (Έχει εκδοθεί o πρώτος τόμος με θέμα Value and Knowledge: the Philosophy of Economy in Classical Antiquity). Αποτελεί μια καινοτόμα, εξαντλητική και σε βάθος μελέτη της αρχαίας ελληνικής οικονομίας, των αρχών της και νόμων της, της θεωρίας και της λειτουργίας της, καθώς και της σημασίας της για την σύγχρονη οικονομική θεωρία και πραγματικότητα.
“The Emergence of Reason: An Inquiry into the Origin and Nature of Ancient Greek Rationality”. (Έχουν εκδοθεί οι δυο πρώτοι τόμοι). Εξετάζει την φύση, μορφές και διαδικασίες της « Επανάστασης του Λόγου», του δεύτερου χρονολογικά μετά την Νεολιθική Επανάσταση και μέγιστου σε σημασία για την συνολική ανθρώπινη ιστορία κοσμοιστορικού γεγονότος. Αναλύει την γέννηση και φύση του «κλασσικού θαύματος». Μελετά επίσης τις επιπτώσεις της «λογικής επανάστασης» στην ορθολογική οργάνωση της ανθρώπινης συμβίωσης, ατομικής δραστηριότητας και κοινωνικής και οικονομικής συνέργειας.
Αντικείμενο ο μοναδικός Πάπυρος του Δερβενιού. Σκοπός η πλήρης επιστημονική, φιλολογική, φιλοσοφική και θρησκειολογική μελέτη του. Με κορυφαίες διεθνείς συνεργασίες και την εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής, καθώς και με προσωπική εξονυχιστική αυτοψία, θέτει την έρευνα του Παπύρου για πρώτη φορά σε ακριβή επιστημονική βάση. Τά συμπεράσματα είναι εξαιρετικά σημαντικά, παρέχοντας επιπλέον μια νέα εικόνα των σχέσεων θρησκείας και φιλοσοφιας στο δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ.
«Χώρος και Ιστορία». (Έχουν δημοσιευθεί τα πρώτα μέρη). Ανάπτυξη μιας ρηξικέλευτης θεωρίας φιλοσοφικής ιστορίας για τον καθοριστικό ρόλο του χώρου στην ιστορία, την μορφή, τον ρυθμό και το νόημα του ιστορικού γίγνεσθαι, τα αίτια των ιστορικών εξελίξεων, και την σύνδεση της ιστορίας προς την ανθρώπινη φύση ειδικώτερα και προς την δομή του όντος γενικώτερα, στα πλαίσια του κλασσικού Λόγου. Εφαρμογή της θεωρίας στην ανάλυση των τρεχουσών εξελίξεων κατά την παρούσα μεταβατική φάση της ιστορίας και στην πρόβλεψη του μέλλοντος.
Η ουσία του Ελληνισμού και ο κλασσικός ανθρωπισμός. Τρόπος σκέψης, αξιολογική ιεραρχία και πολιτιστικό σύστημα. Αντιπαράθεση Ελληνικού και Ευρωπαικού πολιτισμού. Σχέσεις Ελληνικού πολιτισμού προς τον Αρχαίο Αιγυπτιακό και τον Κινεζικό.
Ειδικές αρχαιογνωστικές μελέτες, όπως π.χ. για τις πρώιμες επιγραφές σε βράχους στην Αρχαία Θήρα. (Σχετικά στον ιστότοπο του Ινστιτούτου).
Μια συνολική σύνθεση του υψηλού και βιοτικού κλασσικού πολιτισμού, δημιουργίας και τρόπου ζωής, (τέχνη, ποίηση, σκέψη, θρησκευτικότητα, ηθική, αισθητική, πολιτική) υπό την αρχή του Απολλώνιου πνεύματος: η καταγωγή, φύση και σημασία του νέου και νεαρού θεού της ολύμπιας θρησκευτικότητας. Καινοτόμος θεωρία για την Δωρική ουσία του Ελληνισμού. Μελέτες στην αρχαία πλαστική. Συνηρτημένες έρευνες για την Σπάρτη, την Ολυμπία και τον ναό του Επικουρίου Απόλλωνος. (Σχετικά στις αντίστοιχες κατηγορίες, τμήμα Research projects του ιστότοπου).

Διοργανώνει επίσης μόνιμα ετήσιους Κύκλους Σεμιναρίων και Ομιλιών στην Πάτρα, άλλοτε με συμμετοχή διακεκριμένων ερευνητών Ελλήνων και ξένων, και τα τελευταία χρόνια με αναλυτική και συνθετική παρουσίαση μεγάλων θεματικών ενοτήτων από τον ίδιο. (Seminars στον ιστότοπο).
Έχει αρθρογραφήσει εκτεταμένα για την πολιτική και τα προβλήματα της χώρας, στην παρούσα κρίση αλλά και από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. (Varia στον ιστότοπο).
..................................................................................................................................................
Ένας από τους εκλεκτούς ομιλητές στην εκδήλωση''ΗΛΕΙΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ 2018''την 1η Απριλίου ώρα 8μμ στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας [Νομαρχία] ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΕΥΛΑΣ, Δρ. Πολ.Φιλοσοφίας - Διευθυντή της Αβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε.Ηλείας .με τίτλο "Η (ε)ξέλαση, ένας θεσμός αλληλεγγύης στην Ηλεία"
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Παναγιώτης Ζεύλας γεννήθηκε στην στο δήμο Ήλιδας της Ηλείας και σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Παιδαγωγικά, Δημόσια Διοίκηση και Πολιτικές επιστήμες
είναι διδάκτωρ Πολιτικής Φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου και έχει δημοσιεύσει τα βιβλία: ‘‘Η εκσυγχρονιστική πολιτική αγωγή’’ και ‘‘Η «ελληνοχριστιανική» πολιτική αγωγή’’
Διετέλεσε Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δυτικής Ελλάδας και σήμερα υπηρετεί στη Δημόσια Εκπαίδευση ως Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας.


Στην εκδήλωση ''ΗΛΕΙΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ 2018'' που θα γίνει την Κυριακή 1η Απριλίου 2018,ώρα 8μμ στην Αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας [Νομαρχία], συμμετέχει κι εφέτος και η Χορωδία του Παραρτήματος του ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΠΥΡΓΟΥ
Το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου παραμένει προσηλωμένο στους σκοπούς ίδρυσής του, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες εξελίξεις που είναι
α) η έρευνα, η διατήρηση και μετάδοση όλων των μορφών του πολιτισμού,
β) η ανύψωση και η πρόοδος των Ελληνίδων και η υποστήριξη της σύγχρονης μητέρας και του παιδιού
γ) η συμβολή του σε κάθε πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα του τόπου μας.
φωτογραφίες από πρόσφατες εμφανίσεις της Χορωδίας του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου σε εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ν.Ηλείας
.............................................................................................................................................................
    
                 

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου