Powered By Blogger

Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

΄'' Ηλείας Εγκώμιον 2017''

Με επιτυχία και πολύ κόσμο η εκδήλωση «Ηλείας Εγκώμιον» του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ηλείας

Μέρος Α

 

Μέρος Α1

 

 Μέρος Β΄

 

ρεπορταζ Ο Ρ Τ

 

Με επιτυχία και πολύ κόσμο η εκδήλωση «Ηλείας Εγκώμιον» του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ηλείας


Μια ωραία βραδιά, ένα αφιέρωμα στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηλείας,  με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, με αρχαιολογικές αναφορές στα αρχαιολογικά και εκκλησιαστικά μνημεία μας, με επιστημονικές και τεκμηριωμένες θέσεις στο  θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων για τη διεκδίκηση των πολιτισμικών αγαθών, ποίηση και πολλή μουσική και τραγούδι, περιελάμβανε η φετινή εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ηλείας «Ηλείας Εγκώμιον» που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της ΠΕ Ηλείας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το Ολύμπιο χωρικό, ένα βίντεο με μουσική και εικόνες που επιμελήθηκε ο συνθέτης Παναγιώτης Μαρίνος και ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων πρώτα από την Σχολική σύμβουλο και μαέστρο της Χορωδίας του Λυκείου Ελληνίδων Κωστούλα- Σακκά Κυρίτση με το «Ολυμπιακό χωριό» και ακολούθησε ο δικηγόρος Νίκος Λαϊνόπουλος με το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Ο γκρεμιστής και ο χτίστης». Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαρχίας Ολυμπίας Κώστας Βλάμης και ακολούθως έλαβε το λόγο ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ηλείας Κώστας Τριανταφυλλόπουλος που τόνισε ότι το «Ηλείας Εγκώμιον» έχει γίνει πλέον θεσμός, διοργανώνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά και στην ουσία αποτελεί ένα αφιέρωμα στην Ηλεια που έχει σαν στόχο την ανάδειξη και διαφύλαξη των πολιτιστικών της συμβόλων, των μνημείων της και των ιστορικών της δεδομένων, μια μοναδική παρακαταθήκη στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Ευχαρίστησε όλους τους προσκεκλημένους και συμμετέχοντες και το κοινό που στηρίζει την εκδήλωση αυτή.

Στη συνέχεια προβλήθηκε ένα μουσικό βίντεο με το τραγουδι «Σύγχρονη Έκφραση» του Ηλία Ανδριόπουλου με τον Μανώλη Μητσιά στο τραγούδι, ενώ ο Ηλείος μουσικοσυνθέτης ακολούθως,  τόνισε ότι αντί χαιρετισμού, θα διαβάσει ένα απόσπασμα από το δοκίμιό του «Το αίνιγμα μιας γενιάς» όπου καταχειροκροτήθηκε από το κοινό. Ο Παύλος Αυγερινόπουλος με τη σειρά του ανέγνωσε το ποίημα του Τάκη Σινόπουλου ¨Νυχτερινό παράπονο» και ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Καθηγητή Φιλοσοφικής του Παν/μίου Πατρών κ. Αντ. Μάρκου με θέμα «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ως Παιδείας αρετή». Ο Καθηγητής έκανε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση με αναφορές κυρίως στον Πλάτωνα, στον Αριστοτέλη αλλά και  στον Πίνδαρο για το πώς το Ολυμπιακό Ιδεώδες ήταν άρρηκτα δεμένο με την Παιδεία και την αρετή.

Απαγγελίες ποιημάτων έκαναν ακόμα ο Νώντας Κωνσταντακόπουλος και η Μαρία Μπίρμπα και τον κύκλο των ομιλιών και παρουσιάσεων έκανε ο γνωστός Ηλείος ορειβάτης Μάριος Κάρδαρης, που παρουσίασε μέσα από ένα ολιγόλεπτο βίντεο την «κατάκτηση του ακατόρθωτου», την αποστολή της ομάδας του στις Άλπεις για το «Make a wish», για να κάνουν τις επιθυμίες  παιδιών που ασθενούν, πραγματικότητα. Μάλιστα στην συνέχεια θέλοντας να εξηγήσει τον σκοπό τους με τον δικό του τρόπο, πρόβαλλε ένα βίντεο- γροθιά στο στομάχι, με πολύ σκληρές εικόνες, με τους θανάτους παιδιών του πολέμου στο Ιράν, το Αφγανιστάν και την πρόσφατη επίθεση με χημικά στη Συρία, δείχνοντας την αντίθεση των δύο κόσμων, της Δύσης που «εκσυγχρονίζεται» και ετοιμάζεται να υποδεχθεί το Πάσχα και της «Ανατολής» που πεθαίνει και προσπαθεί την ιδια στιγμή να επιβιώσει!

Ακολούθησε ένα βίντεο για τα εκλησσιαστικά μνημεία της Ηλείας και τη σκυτάλη έλαβε το μουσικό μέρος της εκδήλωσης. Η Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων με τέσσερα τραγούδια και ο Γιώργος Γκιντζίρης με την Χαρά Σκουλαρίκου στο τραγούδι που χειροκροτήθηκαν θερμά. Μια εκδήλωση ολοκληρωμένη, με εικόνα, ήχο, μουσική, μια εξαιρετική αναδρομή  με στοιχειά του Πολιτισμού και των Ανθρώπων του. Αυτό ήταν το «Ηλείας Εγκώμιον…»

Τη εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος, ο δήμαρχος Ήλιδας Χρ. Χριστοδουλόπουλος, ο π. Ηλ.  Παπαγγελής και ο π. Νικ. Κατσιδήμας, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κ. Νικολούτσος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δ.Δ ημητρουλόπουλος, ο πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου Πύργου- Ολυμπίας Β. Παπαγεωργίου, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Τ. Καλαμπόκα, οι Δ/ντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π. Ζέβλας και Β. Δημητρέλος κ.α και βεβαίως πολύς κόσμος.
εφημερίδα ΠΡΩΙΝΗ   10.4.2017

........................................................................................................................................
 ...........................................................................................................................................
Ο ΠΑΥΛΟΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ πρόσθεσε 4 νέες φωτογραφίες.


Από το ¨ΗΛΕΙΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ¨ που έγινε το Σάββατο 8/4/2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΕ Ηλείας. Διάβασα το ποίημα ¨Ο καιόμενος¨ του Τάκη Σινόπουλου, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Τριανταφυλλόπουλο καθώς και το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Υπαλλήλων Ν. Ηλείας για την τιμή, καθώς επίσης και το φίλο Γιάννη Μισύρη, Β' Αντιπρόεδρο του παραπάνω Συλλόγου, για τις ωραίες φωτογραφίες. :) Στην πρώτη φωτογραφία, στο πάνελ των ομιλητών, διακρίνονται από αριστερά: Μάριος Κάρδαρης, Αλπινιστής. ηγετικό στέλεχος της Ελληνικής Αλπινιστικής Ομάδας, Αντώνης Μάρκος, Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Υπαλλήλων Ηλείας, Ηλίας Ανδριόπουλος, Μουσικοσυνθέτης-Συγγραφέας, Χρήστος Σκυλλάκος, Έφορος Πολιτιστικών και Πνευματικών Εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Υπαλλήλων Ηλείας και ο παρουσιαστής της εκδήλωσης.
................................................................................................................. 







«Ηλείας Εγκώμιον»… αναδρομή με στοιχειά του Πολιτισμού και των Ανθρώπων του

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε νωρίς το βράδυ του Σαββάτου, 8 Απριλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας η εκδήλωση «Ηλείας Εγκώμιον» που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών του νομού
Το «Ηλείας Εγκώμιον» διοργανώθηκε για 4η συνεχή χρονιά «εκπέμποντας» μηνύματα Πολιτισμού με επίκεντρο τους τρεις μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, την Αρχαία Ολυμπία, τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, την Αρχαία Ήλιδα, μέσα από ομιλίες, προβολές (με την υπόκρουση σχετικών μουσικών συνθέσεων του Παναγιώτη Μαρίνου και Ηλία Ανδριόπουλου), ποιήματα και με την ανάλογη μουσική συνοδεία από τοπικά μουσικά σχήματα…
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Έφορος Πολιτισμού του Συλλόγου Χρήστος Σκυλάκος ενώ προλόγισε ο πρόεδρός της  Κώστας Τριανταφυλλόπουλος που αναφέρθηκε στο σκοπό της εκδήλωσης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Η εκδήλωση μας πραγματοποιείται για τέταρτη χρονιά, φιλοδοξώντας να γίνει Θεσμός. Ευχή και προσδοκία, η προβολή του τόπου μας, αλλά και αξίωση και στόχος, η επιστροφή των αρχαιοτήτων στην κοιτίδα τους καθώς και η διαφύλαξη των πολιτιστικών συμβόλων και αγαθών, μη επιτρέποντας την αλλοίωση και αλλοτρίωση των Ιστορικών δεδομένων, η προστασία  των  μνημείων  και των πολιτισμικών  χαρακτηριστικών, που αποτελούν υπέρτατη και μοναδική, στους αιώνες, παρακαταθήκη του Νομού μας». Παράλληλα ο κ. Τριανταφυλλόπουλος ευχαρίστησε τους ομιλητές, την Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, το Σύλλογο Ξενοδόχων Πύργου για το εξαιρετικό βίντεο που ευγενικά παραχώρησε (σ.σ. και αφορούσε περιήγηση στα θρησκευτικά μνημεία και προσκυνήματα), καθώς και όλους τους συντελεστές.
Χαιρετισμό απεύθυνε πρόεδρος του Συλλόγου Επαρχίας Ολυμπίας, τραπεζικός, Κώστας Βλάμης που έκανε προτάσεις για την ανάπτυξη της ορεινής Ηλείας και του Επικούριου Απόλλωνα.
Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν και ο Ηλείος μουσικοσυνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος που απήγγειλε Χ. Λεοντή και διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο του «Το αίνιγμα μιας γενιάς» προκαλώντας συγκίνηση στο ακροατήριο.
Το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και ιστορικά αρχαιολογικά στοιχεία για την ίδρυση και το νόημα -ως «Παιδείας Αρετή»- των Ολυμπιακών Αγώνων από τον καθ` ύλη αρμόδιο για το θέμα Ηλείο καθηγητή της Φιλοσοφικής Πατρών κ. Αντώνιο Μάρκου. Ο κ. Μάρκου στην εμπεριστατωμένη ομιλία του κατέδειξε την σημασία και την αναγκαιότητα των Αγώνων αναφερόμενος στις πολλαπλές ρήσεις των κορυφαίων φιλοσόφων της Αρχαιότητας, τόσο για την Παιδεία όσο και για την Αρετή σε σχέση με την ισόρροπη ανάπτυξη πνεύματος και σώματος και την παιδευτική και δόμηση του χαρακτήρα των προγόνων μας.
Της ομιλίας είχαν προηγηθεί απαγγελίες του Ολυμπιακού Ύμνου από την υπεύθυνη της χορωδίας του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου Κωνσταντίνα Σακκά-Κυρίτση και του το ποιήματος του Κωστή Παλαμά, «Γκρεμιστής και κτίστης» από τον δικηγόρο και ιδρυτή της Ομάδας Θεάτρου «Προσκήνιο», Νίκο Λαινόπουλο.
Ποιήματα κορυφαίων ποιητών απήγγειλαν, επίσης, το μέλος της Ορχήστρας «Τα Χρώματα της Ήλιδας» Παύλος Αυγερινόπουλος («Καιόμενος» του Τ. Σινόπουλου), ο ποιητής-εικαστικός  Επαμεινώνδας Κωνσταντακόπουλος, («Αρχαίος λόγος» σε δική του ποίηση), η Φυσικός/διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πάτρας Μαρία Μπίρμπα («Βρετανικό μουσείο» της Κική Δημουλά).
Ο Πύργιος αλπινιστής Μάριος Καρδαρης παρουσίασε δυο βίντεο (σ.σ. το ένα από τις κατά καιρούς αναρριχήσεις του σε κορυφές βουνών του εξωτερικού, για τους φιλανθρωπικούς σκοπούς του «Make a Wish», ενώ το δεύτερο παρουσίαζε το δράμα των εμπόλεμων ζωνών του πλανήτη και κυρίως αυτό της Συρίας).
Επίσης σύντομη αλλά περιεκτική περιήγηση στα μοναδικά μοναστήρια και προσκυνήματα του νομού Ηλείας έκανε και ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ηλείας Ηλίας Παπαγγελής που παράλληλα μίλησε και για το νόημα των ημερών και της Χριστιανοσύνης.
Το τελευταίο μέρος της εκδήλωσης ήταν το ψυχαγωγικό στο οποίο πήραν μέρος η Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου (σ.σ. υπό την διεύθυνση της Κωνσταντίνας Σακκά-Κυρίτση παρουσίασε παραδοσιακά με τη συνοδεία κλαρίνου που έπαιξε ο Φώτης Τζανέτος), και τα μέλη της ορχήστρας «Χρωμάτα της Ήλιδας» Γιώργος Γκιντζίρης (σ.σ. στο πιάνο) και Χαρά Σκουλαρίκου (σ.σ. στο τραγούδι), με πέντε γνωστά τραγούδια.
..................................................................................................................

Εντυπωσίασε η εκδήλωση «Ηλείας Εγκώμιον 2017» που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Υπαλλήλων Ηλείας (Φώτο)

Amaliada news
Και όμως, η Ηλεία υπάρχει, έχει πολιτισμό, έχει ιστορία, έχει παρελθόν ,παρόν και μέλλον…εντυπωσιάζει…

Σε αντίθεση με την συχνά μίζερη καθημερινότητα, η Ηλεία μπορεί να συναρπάσει!μπορεί να πρωτοπορήσει !!
Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα στην επιβλητική και εντυπωσιακή εκδήλωση – Εγκώμιο  για την Ηλεία και την Ιστορία της από τα βάθη των αιώνων μέχρι και σήμερα που πραγματοποιήθηκε  το απόγευμα του Σαββάτου, στην κατάμεστη Αίθουσα Εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και οργάνωσε για τέταρτη φορά εφέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ν.Ηλείας, συγκεντρώνοντας μια μεγάλη γκάμα ανθρώπων του Πολιτισμού ,της Τέχνης και της Διανόησης ,της Μουσικής και της Ποίησης,του Αθλητισμου ,με Ηλειακό χρώμα.. .
Το κοινό ήταν πυκνό και γέμισε ασφυκτικά το χώρο της εκδήλωσης, για  να απολαύσει  μουσική, εικόνα, ποίηση  και ταυτόχρονα ιστορικά αρχαιολογικά στοιχεία για την Ίδρυση και το Νόημα ως »Παιδείας Αρετή»των Ολυμπιακών Αγώνων  από τον πιο αρμόδιο για το θέμα καθηγητή της Φιλοσοφικής Πατρών συμπατριώτη κ.Αντωνιο Μαρκο , που  στην εμπεριστατωμένη ομιλία του κατέδειξε την σημασία και την  αναγκαιότητα των Αγώνων αναφερόμενος στις πολλαπλές ρήσεις των κορυφαίων φιλοσόφων της Αρχαιότητας ,τόσο για την Παιδεία όσο και για την Αρετή σε σχέση με την ισόρροπη ανάπτυξη πνεύματος και και σώματος και την παιδευτική και δόμηση του χαρακτήρα των προγόνων μας.
Η εκδήλωση, την οποία οργάνωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ν. Ηλείας επικεντρώθηκε στους τρεις μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, την Αρχαία Ολυμπία, τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, την Α. Ήλιδα , μέσα από την ποίηση καταξιωμένων δημιουργών συνδυασμένη με την ανάλογη μουσική και εικόνα και πραγματικά ήταν σε απόλυτη αρμονία  τον γενικό τίτλο της «Ηλείας εγκώμιον».
Ξεκίνησε εξ ίσου εντυπωσιακά με τις απαγγελίες του Ολυμπιακού Υμνου από την κα Κωνσταντίνα Σακκα-Κυρίτση και τον Νίκο Λαινόπουλο που απέδωσε »Γκρεμιστής και κτίστης» του κ.Παλαμά.
Χαιρετισμό απηύθυνε  κατόπιν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπίων, τραπεζικός,κ.Κώστας Βλάμης κάνοντας αξιόλογες προτάσεις για την Ορεινή Ηλεία που περιλαμβάνει και τον Επικούριο Απόλλωνα.
Τον συντονισμό είχε  ο Έφορος Πολιτισμού του Συλλόγου κ. Χρήστος Σκυλάκος και προλόγισε ο Πρόεδρός της κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος που αναφέρθηκε στο σκοπό της εκδήλωσης, τονίζοντας :
Η σημερινή εκδήλωση… Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην Ηλεία, που πραγματοποιείται για τέταρτη χρονιά,φιλοδοξώντας να γίνει Θεσμός. Ευχή και προσδοκία, η προβολή του τόπου μας, αλλά και αξίωση και στόχος, η επιστροφή των αρχαιοτήτων στην κοιτίδα τους καθώς και τη διαφύλαξη των πολιτιστικών συμβόλων και αγαθών, μη επιτρέποντας την  αλλοίωση και αλλοτρίωση των Ιστορικών δεδομένων,η προστασία  των  μνημείων  και των πολιτισμικών  χαρακτηριστικών,που αποτελούν υπέρτατη και μοναδική, στους αιώνες, παρακαταθήκη του Νομού μας.
Η σημερινή εκδήλωση,,,  Είναι μια διαδρομή στο Χρόνο.  Το Χθες και το Σήμερα κυριαρχούν…
Το Αύριο ..Χρέος και Ευθύνη όλων μας..
Απεικονίζει τη συνέχεια και επιζητά τη συνέπεια..
Είναι μια σύντομη σπονδυλωτή αναδρομή με στοιχειά του Πολιτισμού και των Ανθρώπων του..
Με εικόνα…ήχο….μουσική …συστατικά που η Ηλεία υπερέχει…
Για την σημερινή εκδήλωση εργάστηκε μια πλειάδα αξίων ανθρώπων  όχι μόνο από την Ηλεία αλλά και εκτός αυτής, θαυμαστών της ,προσκυνητών του Μεγαλείου,των Ιδεών και των Αξιών που εκπέμπονται στη ροή του χρόνου.. Ευχαρίστησε επίσης τους ομιλητές ,τη Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου ,το Σύλλογο Ξενοδόχων Πύργου για το εξαιρετικό βίντεο με που ευγενικά παραχωρήθηκε και αφορούσε περιήγηση στα θρησκευτικά μνημεία και προσκυνήματα και όλους τους συντελεστές   »
Προβλήθηκαν εικόνες από τους παραπάνω τόπους με την υπόκρουση σχετικών μουσικών συνθέσεων του Παναγιώτη Μαρίνου  Ολύμπιον Χορικό, Επικούριος , Νυχτερινό Παράπονο και το Τραγούδι στον Βέρντι του Ηλία Ανδριόπουλου.
Απήγγειλαν,επίσης ποίηση κορυφαίων ποιητών οι Παύλος Αυγερινόπουλος[καιόμενος του Τ.Σινόπουλου], Επαμ.Κωνσταντακόπουλος,σε δική του ποίηση-αφιέρωμα,Μαρία Μπίρμπα [Κική Δημουλά, «Βρετανικό μουσείο (Ελγίνου μάρμαρα)
Πρώτος ομιλητής ο μουσικοσυνθέτης  Ηλίας Ανδριόπουλος που απήγγειλε Χ.Λεοντή και διάβασε αποσπάσματα από το εξαιρετικό  βιβλίο του »Το αίνιγμα μιας γενιάς»Συγκίνησε πραγματικά.
Εντυπωσίασε ο ορειβάτης Μάριος Καρδαρης με δυο βίντεο από τις κατακτήσεις απάτητων κορυφών για φιλανθρωπικούς σκοπούς καθώς και το δράμα των παιδιών των εμπόλεμων ζωνών του πλανήτη που έστειλε η ομάδα του το Πασχαλινό μήνυμα .
Ακόμα σύντομη αλλά περιεκτική περιήγηση στα μοναδικά μοναστήρια και προσκυνήματα του Νομού και ο εκπ/πος του Μητροπολίτη πρωτοσύγκελος κ.Ηλίας Παπαγγελής μίλησε για το νόημα των ημερών και τα μηνύματα  της Χριστιανοσύνης.
Εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση της  Χορωδίας του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου που ερμήνευσε εξαιρετικά 4 τραγούδια του ρεπερτορίου της με τη συνοδεία κλαρίνου από τον Φ.Τζανέτο.
Ομοίως και η συμμετοχή μελών των Χρωμάτων της Ήλιδας με τους Γιώργο Γκιντζίρη στο πιάνο, και Χαρά Σκουλαρίκου στο τραγούδι,για τέταρτη χρονιά,απέσπασε το θερμό χειροκρότημα για την εξαιρετική ερμηνεία τους.
Μήνυμα απέστειλε ο Βουλευτής κ.Γ.Κουτσούκος  εκφράζοντας τα συγχαρητήρια του  και την ευχή να ευοδωθούν οι σκοποί της εκδήλωσης.
Εκτός των παραπάνω, στο πυκνό ακροατήριο ήταν ,ο αιδεσιμότατος Νικ.Κατσιδήμας  ,ο Αντιπερ/ρχης κ.Γιώργος Γεωργιόπουλος ,ο Δήμαρχος Ηλιδας κ.Χρήστος Χριστοδουλόπουλος,η Περιφ.Σύμβουλος κα Βεργοπούλου ,ο επικ.της μειζωνος αντ/σης Πύργου κ.Τ.Αντωνακόπουλος,ο Προεδρος του ΕΒΕ κ.Κ.Νικολούτσος, εκπρ/ποι της ΣΕΤΤΗΛ και 117 ΠΜ,ο Πρόεδρος των Εφέδρων Αξ/κών κ. Νίκος Παναγιωτακόπουλος , ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Ευάγγελος Παπαγεωργίου,ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ.Δ.Δημητρουλόπουλος  η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα Τούλα Καλαμπόκα και μέλη του ΔΣ,ο πρώην Νομάρχης κ.Λ.Τσίκας ,η πρώην αντ/ρχος κ.Α.Αγγελακοπούλου,ο πρωην αντ/ρχος κ.Κών.Μποσμής ,ο Δ/ντης αθμιας Εκπ/σης κ.Ζεύλας και Βθμιας εκπ/σης κ.Δημητρέλλος,ο εκπρ/πος του Λιμενικού Ταμείου και υπ.ασφαλείας Κατακόλου  κ.Αγγ.Παναγιωτακόπουλος,ο πρόεδρος Εφέδρων Οπλιτών κ.Δ.Μιχόπουλος,ο δασάρχης κ.Π.Λάττας,ο προϊστάμενος του ΚΤΕΟ,προιστ.ΚΕΠ,ο πρόεδρος του ΄΄Αιμοδορητη» κ.Παπαγεωργίου,η πρόεδρος του ΕΕΣ κ.Τ.Τσεμπενέκα,ο αντ/δρος  της ΕΑΑΝ , το στέλεχος της Εν.Παλ.Προσκόπων Ηλείας κ.Ανδρ.Γιατράς,ο πρόεδρος για το Φως της Ολυμπίας  κ.Φάνης Παπαδόπουλος κα, καθώς και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων από όλη την Ηλεία,άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών,διευθυντές υπηρεσιών ,στελέχη τραπεζών κλ.

..........................................................................................................................................










Ιδιαίτερα εντυπωσιακή η εκδήλωση «Ηλείας Εγκώμιον»


Ιδιαίτερα ντυπωσιακή ήταν η εκδήλωση «Ηλείας Εγκώμιον» που πραγματοποιήθηκε  το πρ.Σάββατο βράδυ στην κατάμεστη Αίθουσα Εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας,στον Πύργο.
Μια εκδήλωση που τα είχε τα πάντα. Πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, αρχαιολογικές αναφορές, επιστημονικές και τεκμηριωμένες  θέσεις για τη διεκδίκηση των πολιτισμικών αγαθών, ποίηση και πολλή μουσική και τραγούδι σχετική με το αντικείμενο της εκδήλωσης αθροίζοντας ένα μεγάλο φάσμα ανθρώπων του Πολιτισμού ,της Τέχνης και της Διανόησης ,της Μουσικής και της Ποίησης,του Αθλητισμού, Ηλειακής καταγωγής... .
Η εκδήλωση, την οποία οργάνωσε ο δραστήριος  Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ν. Ηλείας επικεντρώθηκε στους τρεις μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, την Αρχαία Ολυμπία, τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, την Αρχ. Ήλιδα και πραγματικά ήταν σε απόλυτη σχέση με τον τίτλο της,αλλά και σύγχρονα θέματα.
Ξεκίνησε  εντυπωσιακά με τις απαγγελίες του Ολυμπιακού Υμνου από την κα Κωνσταντίνα Σακκα-Κυρίτση και τον Νίκο Λαινόπουλο που απέδωσε ''Γκρεμιστής και κτίστης'' του κ.Παλαμά.
 Χαιρετισμό απηύθυνε  κατόπιν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπίων ,τραπεζικός,κ.Κώστας Βλάμης κάνοντας αξιόλογες προτάσεις για την Ορεινή Ηλεία που περιλαμβάνει και τον Επικούριο Απόλλωνα.
Την εκδήλωση παρουσίασε  ο Έφορος Πολιτισμού της Λέσχης κ Χρήστος Σκυλάκος και προλόγισε ο Πρόεδρός της κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος που αναφέρθηκε στο σκοπό της εκδήλωσης, ευχαριστώντας τους συντελεστές
Η σημερινή εκδήλωση 
          Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην Ηλεία, που πραγματοποιείται για τέταρτη χρονιά, Θεσμός πλέον.
           Ευχή και προσδοκία, η προβολή του τόπου μας,αλλά και αξίωση και στόχος,
      η επιστροφή των αρχαιοτήτων στην κοιτίδα τους καθώς και τη διαφύλαξη των πολιτιστικών συμβόλων και αγαθών,  
η προστασία  των  μνημείων  και των πολιτισμικών  χαρακτηριστικών που αποτελούν υπέρτατη και μοναδική, στους αιώνες, παρακαταθήκη του Νομού μας.

    ΄΄ Η σημερινή εκδήλωση....Είναι μια διαδρομή στο Χρόνο
Το Χθες και το Σήμερα κυριαρχούν…
Το Αύριο ..Χρέος και Ευθύνη όλων μας.

      Απεικονίζει τη συνέχεια και επιζητά τη συνέπεια…..
          Είναι μια σύντομη αναδρομή με στοιχειά του Πολιτισμού και των Ανθρώπων του..
          Με λόγο..εικόνα…ήχο…μουσική …συστατικά που η Ηλεία υπερέχει»…
Στη συνέχεια προβλήθηκαν εικόνες από τους παραπάνω τόπους με την υπόκρουση σχετικών μουσικών συνθέσεων του Παναγιώτη Μαρίνου » Ολύμπιον Χορικό, Επικούριος ,Νυχτερινό Παράπονο, και  Το τραγούδι για το
Απήγγειλαν,επίσης ποίηση κορυφαίων ποιητών  οι Παύλος Αυγερινόπουλος[καιόμενος του Τ.Σινόπουλου], Επαμ.Κωνσταντακόπουλος,σε δική του ποίηση-αφιέρωμα,Μαρία Μπίρμπα [Κική Δημουλά, «Βρετανικό μουσείο (Ελγίνου μάρμαρα)
Πρώτος ομιλητής ο μουσικοσυνθέτης  Ηλίας Ανδριόπουλος που απήγγειλε Χ.Λεοντή και διάβασε αποσπάσματα από το εξαιρετικό  βιβλίο του ''Το αίνιγμα μιας γενιάς''Συγκίνησε πραγματικά.
Κατόπιν ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Πατρών κ.Αντ.Μάρκος σε μια εμπεριστατωμένη ομιλία του ανέπτυξε το Θέμα του''Ολυμπιακοί Αγώνες ως Παιδείας Αρετή'' αναλύοντας τις υψηλές έννοιες και τις πρακτικές των προγόνων που συνδεόταν με την προαγωγή του σώματος και της ψυχής παράλληλα.
Εντυπωσίασε ο ορειβάτης Μάριος Καρδαρης με δυο βιντεο από τις κατακτήσεις απάτητων κορυφών για φιλανθρωπικούς σκοπούς  και το δράμα των παιδιών της Συρίας αλλά και του πλανήτη στέλνοντας ο ίδιος και  η ομάδα του το Πασχαλινό μήνυμα ,της Αγάπης και της Ειρήνης..
Ακόμα σύντομη αλλά περιεκτική περιήγηση στα μοναδικά μοναστήρια και προσκυνήματα του Νομού,ευγενική προσφορά του Προέδρου κ.Μάκη Ζαχαρόπουλου και του  Συλλόγου Ξενοδόχων Πύργου Ο εκπ/πος του Μητροπολίτη πρωτοσύγκελος κ.Ηλίας.Παπαγγελής μίλησε για το νόημα των ημερών και της Χριστιανοσύνης.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αρκετή μουσική! Εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση της Χορωδίας του Λυκείου  Πύργου υπό τη διεύθυνση της μαέστρου κας Κωνσταντίνας Σακκα-Κυρίτση και στο κλαρίνο ο Φ.Τζανέτος, που ερμήνευσε εξαιρετικά 4 τραγούδια του ρεπερτορίου της
Ομοίως και η συμμετοχή μελών των Χρωμάτων της Ήλιδας με τους Γιωργο Γκιντζίρη στο πιάνο και τη Χαρά Σκουλαρίκουστο τραγούδι, απέσπασε το θερμό χειροκρότημα για την εξαιρετική ερμηνεία τους.
Ανάμεσα στο πολυπληθές ακροατήριο εκτός των παραπάνω,ο αιδεσιμότατος Νικ.Κατσιδήμας  ,ο Αντιπερ/ρχης κ.Γιώργος Γεωργιόπουλος ,ο Δήμαρχος Ηλιδας κ.Χρήστος Χριστοδουλόπουλος,η Περιφ.Σύμβουλος κα Βεργοπούλου ,ο επικ.της μειζωνος αντ/σης Πύργου κ.Τ.Αντωνακόπουλος,ο Προεδρος του ΕΒΕ κ.Κ.Νικολούτσος, εκπρ/ποι της ΣΕΤΤΗΛ και 117 ΠΜ,ο Πρόεδρος των Εφέδρων Αξ/κών κ. Νίκος Παναγιωτακόπουλος , ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Ευάγγελος Παπαγεωργίου,ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ.Δ.Δημητρουλόπουλος  η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα Τούλα Καλαμπόκα και μέλη του ΔΣ,ο πρώην Νομάρχης κ.Λ.Τσίκας ,η πρώην αντ/ρχος κ.Α.Αγγελακοπούλου,ο πρωην αντ/ρχος κ.Κών.Μποσμής ,ο Δ/ντης αθμιας Εκπ/σης κ.Ζεύλας και Βθμιας εκπ/σης κ.Δημητρέλλος,ο εκπρ/πος του Λιμενικού Ταμείου και υπ.ασφαλείας Κατακόλου  κ.Αγγ.Παναγιωτακόπουλος,ο πρόεδρος Εφέδρων Οπλιτών κ.Δ.Μιχόπουλος,ο δασάρχης κ.Π.Λάττας,ο προϊστάμενος του ΚΤΕΟ,προιστ.ΚΕΠ,ο πρόεδρος του ΄΄Αιμοδορητη'' κ.Παπαγεωργίου,η πρόεδρος του ΕΕΣκ.Τ.Τσεμπενέκα,ο αντ/δρος  της ΕΑΑΝ , το στέλεχος της Εν.Παλ.Προσκόπων Ηλείας κ.Ανδρ.Γιατράς,ο πρόεδρος για το Φως της Ολυμπίας  κ.Φάνης Παπαδόπουλος κα, καθώς και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων,άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών,διευθυντές υπηρεσιών,στελέχη τραπεζών κλ.








 .............................................................................................................................

Ilia24.gr

Απρ 10, 2017

Καθήλωσε το «Ηλείας Εγκώμιον»-Φωτό

Μεγάλη η ανταπόκριση στην εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλ. Τραπεζικών Ηλείας

Μία άκρως επιβλητική όσο και εντυπωσιακή εκδήλωση – Εγκώμιον για την Ηλεία και την Ιστορία της από τα βάθη των αιώνων μέχρι και σήμερα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στην κατάμεστη Αίθουσα Εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας.
Το κοινό ήταν πυκνό που γέμισε ασφυκτικά το χώρο της εκδήλωσης, για να απολαύσουν μουσική, εικόνα, ποίηση και ταυτόχρονα ιστορικά αρχαιολογικά στοιχεία για την Ίδρυση των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και ως «Παιδείας Αρετή» από τον πιο αρμόδιο για το θέμα Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής Πατρών κ. Αντ. Μάρκο.


Η εκδήλωση, την οποία οργάνωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ν. Ηλείας επικεντρώθηκε στους τρεις μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, την Αρχαία Ολυμπία, τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, την Α. Ήλιδα ,μέσα από την ποίηση καταξιωμένων δημιουργών συνδυασμένη με την ανάλογη μουσική και εικόνα και πραγματικά ήταν σε απόλυτη αρμονία τον γενικό τίτλο της «Ηλείας εγκώμιον»,συγκεντρώνοντας μια πλειάδα ανθρώπων του Πνεύματος, της Μουσικής, του Αθλητισμού, της Τέχνης και Δημιουργίας γενικότερα σε μια πολύ μεγάλη εκδήλωση .


Εντυπωσιακό ξεκίνημα με την απαγγελία της κας Κωνστανίνας Σακκα-Κιρίτση του «Ολυμπιακού Υμνου» και ακολούθησε ο Νίκος Λαινόπουλος απαγγέλλοντας το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Ο γκρεμιστής και ο Κτίστης».
Την εκδήλωση άνοιξε ο Έφορος Πολιτισμού της Λέσχης κ. Χρήστος Σκυλλάκος και προλόγισε ο Πρόεδρός της κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος που αναφέρθηκε στο σκοπό της εκδήλωσης, ευχαριστώντας όλους τους συντελεστές και απονέμοντας τους ,τον τίτλο του Επίτιμου Μέλους της Πολιτιστικής Λέσχης, τονίζοντας:


«Η σημερινή εκδήλωση... Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην Ηλεία, που πραγματοποιείται για τέταρτη χρονιά, φιλοδοξώντας να γίνει Θεσμός Ευχή και προσδοκία, η προβολή του τόπου μας, αλλά και αξίωση και στόχος, η επιστροφή των αρχαιοτήτων στην κοιτίδα τους καθώς και τη διαφύλαξη των πολιτιστικών συμβόλων και αγαθών, μη επιτρέποντας την αλλοίωση και αλλοτρίωση των Ιστορικών δεδομένων, η προστασία των μνημείων και των πολιτισμικών χαρακτηριστικών,που αποτελούν υπέρτατη και μοναδική, στους αιώνες, παρακαταθήκη του Νομού μας.
Γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η μικρή περιοχή του Κόσμου η κοιτίδα του Ολυμπισμού και του Πολιτισμού που ζούμε πρέπει να είναι φωτεινός Φάρος πρέπει να αξιώνει εκδηλώσεις αντάξιες της Ιστορίας και της Παράδοσής της που θα δρουν πολλαπλασιαστικά σε όλους τους τομείς της Ανθρώπινης δραστηριότητας και της Ελληνικής συνέχειας ,αλλά και να αθροίσει τις δυνάμεις της, να δυναμώσει τη φωνή της.



Η σημερινή εκδήλωση
Είναι μια διαδρομή στο Χρόνο.
Γιατί... «για να μπορέσεις να κοιτάξεις σωστά το αύριο πρέπει να ξέρεις καλά το σήμερα και βέβαια να μην λησμονείς καθόλου το χθες, αφού σ' αυτό στηρίζεται το παρόν και θεμελιώνεται το μέλλον»…
Είναι μια σύντομη αναδρομή με στοιχειά του Πολιτισμού και των Ανθρώπων του…
Με εικόνα... ήχο.... μουσική ... συστατικά που η Ηλεία υπερέχει...
Ευχαρίστησε τους ομιλητές ,τη Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου ,το Σύλλογο Ξενοδόχων Πύργου και τον Πρόεδρό τους κ.Μάκη Ζαχαρόπουλο, για το εξαιρετικό βίντεο με που ευγενικά παραχωρήθηκε και αφορούσε περιήγηση στα θρησκευτικά μνημεία και προσκυνήματα και όλους τους συντελεστές »
Πρώτος ομιλητής ο μουσικοσυνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος που απήγγειλε Χ. Λεοντή και διάφανε αποσπάσματα από το βιβλίο του «Το αίνιγμα μιάς γενιάς».
Εντυπωσίασε ο ορειβάτης Μάριος Καρδαρης με δυο βιντεο από τις κατακτήσεις απάτητων κορυφών για φιλανθρωπικούς σκοπούς και το δράμα των εμπόλεμων ζωνών του πλανήτη που έστειλε η ομάδα του το Πασχαλινό μήνυμα.


Προβλήθηκαν εικόνες από τους παραπάνω τόπους με την υπόκρουση σχετικών μουσικών συνθέσεων του Παναγιώτη Μαρίνου Ολύμπιον Χορικό, Επικούριος, Νυχτερινό Παράπονο και το Τραγούδι στον Βέρντι του Ηλία Ανδριόπουλου.
Ακόμα σύντομη αλλά περιεκτική περιήγηση στα μοναδικά μοναστήρια και προσκυνήματα του Νομού και ο εκπ/πος του Μητροπολίτη πρωτοσύγκελος κ.Ηλίας Παπαγγελής μίλησε για το νόημα των ημερών και της Χριστιανοσύνης.
Απήγγειλαν, επίσης ποίηση κορυφαίων ποιητών οι Παύλος Αυγερινόπουλος, Νίκος Λαινόπουλος, Μαρία Μπίρμπα και Επαμ. Κωνσταντακόπουλος, σε δική του ποίηση, τον δε Ολυμπιακό Ύμνο η κα Κωνσταντίνα Σακκα.
Εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση της Χορωδίας του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου που ερμήνευσε εξαιρετικά 4 τραγούδια του ρεπερτορίου της με τη συνοδεία κλαρίνου από τον Φ.Τζανέτο.


Ομοίως και η συμμετοχή μελών των «Χρωμάτων της Ήλιδας» με τους Γιώργο Γκιντζίρη στο πιάνο, και Χαρά Σκουλαρίκου στο τραγούδι, απέσπασε το θερμό χειροκρότημα για την εξαιρετική ερμηνεία τους
Ανάμεσα στο πολυπληθές ακροατήριο εκτός των παραπάνω, ο αιδεσιμότατος Νικ.Κατσιδήμας ,ο Αντιπερ/ρχης κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος ,ο Δήμαρχος Ηλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, η Περιφ.Σύμβουλος κα Βεργοπούλου ,ο επικ. της μείζονος αντ/σης Πύργου κ.Τ. Αντωνακόπουλος, ο Προεδρος του ΕΒΕ κ.Κ. Νικολούτσος, εκπρ/ποι της ΣΕΤΤΗΛ και 117 ΠΜ, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Ευάγγελος Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ.Δ. Δημητρουλόπουλος η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα Τούλα Καλαμπόκα και μέλη του ΔΣ, ο πρώην Νομάρχης κ.Λ. Τσίκας, η πρώην αντ/ρχος κ.Α. Αγγελακοπούλου, ο πρωην αντ/ρχος κ. Κών. Μποσμής ,ο δασάρχης κ.Π. Λάττας, ο Δ/ντης Α’θμιας Εκπ/σης κ. Ζεύλας και Β’θμιας εκπ/σης κ. Δημητρέλλος, ο εκπρ/πος του Λιμενικού Ταμείου και υπ. Ασφαλείας Κατακόλου κ.Αγγ. Παναγιωτακόπουλος, η πρόεδρος του ΕΕΣ κ.Τ. Τσεμπενέκα, ο Πρόεδρος των Εφέδρων Αξιωματικών κ.Νικ. Παναγιωτακόπουλος,ο πρόεδρος Εφέδρων Οπλιτών κ.Δ. Μιχόπουλος, ο προϊστάμενος του ΚΤΕΟ, προιστ. ΚΕΠ, ο πρόεδρος του «Αιμοδορητη» κ. Παπαγεωργίου, ο αντ/δρος της ΕΑΑΝ , το στέλεχος της Εν. Παλ. Προσκόπων Ηλείας κ.Ανδρ. Γιατράς, ο πρόεδρος για το Φως της Ολυμπίας κ.Φάνης Παπαδόπουλος κ.α., καθώς και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων από όλη την Ηλεία, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, διευθυντές υπηρεσιών και σχολείων, στελέχη τραπεζών κλπ.
Ακολούθησε συνεστίαση των συντελεστών της εκδήλωσης.





Πηγή:ilia24.gr
....................................................................................................................................

Ηλεία Ειδήσεις Ενημέρωση Νέα

Πύργος: Εντυπωσίασε και φέτος η εκδήλωση "Ηλείας Εγκώμιον" από την Πολιτιστική Λέσχη Τραπεζικών Ηλείας [PHOTOS]

Πύργος: Εντυπωσίασε και φέτος η εκδήλωση "Ηλείας Εγκώμιον" από την Πολιτιστική Λέσχη Τραπεζικών Ηλείας [PHOTOS]
Μία άκρως επιβλητική όσο και εντυπωσιακή εκδήλωση – Εγκώμιον για την Ηλεία  και την Ιστορία της από τα βάθη των αιώνων μέχρι και σήμερα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στην κατάμεστη Αίθουσα Εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.
Το κοινό ήταν πυκνό που γέμισε ασφυκτικά το χώρο της εκδήλωσης,για να απολαύσουν μουσική, εικόνα, ποίηση και ταυτόχρονα ιστορικά αρχαιολογικά στοιχεία για την Ίδρυση των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και ώς ''Παιδείας Αρετή '' από τον πιο αρμόδιο για το θέμα Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής Πατρών κ.Αντ.Μάρκο. 
Η εκδήλωση, την οποία οργάνωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ν. Ηλείας επικεντρώθηκε στους τρεις μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, την Αρχαία Ολυμπία, τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, την Α. Ήλιδα ,μέσα από την ποίηση καταξιωμένων δημιουργών συνδυασμένη με την ανάλογη μουσική και εικόνα και πραγματικά ήταν σε απόλυτη αρμονία τον γενικό τίτλο της «Ηλείας εγκώμιον»,συγκεντρώνοντας μια πλειάδα ανθρώπων του Πνεύματος,της Μουσικής,του Αθλητισμού , της Τέχνης και Δημιουργίας γενικότερα σε μια πολύ μεγάλη εκδήλωση .
Εντυπωσιακό ξεκίνημα με την απαγγελία της κας Κωνστανίνας Σακκα-Κιρίτση του ''Ολυμπιακού Υμνου'' και ακολούθησε ο Νίκος Λαινόπουλος απαγγέλλοντας το
ποίημα του Κωστή Παλαμά ''Ο γκρεμιστής και ο Κτίστης'' 
Την εκδήλωση άνοιξε ο Έφορος Πολιτισμού της Λέσχης κ. Χρήστος Σκυλλάκος και προλόγισε ο Πρόεδρός της κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος που αναφέρθηκε στο σκοπό της εκδήλωσης,ευχαριστώντας όλους τους συντελεστές.
eg1
eg2
eg3
eg4

  .......................................................................................

 

Άριστες εντυπώσεις άφησε η εκδήλωση «Ηλείας Εγκώμιον»

Εφημερίδα ΠΡΩΤΗ 

 

Απρίλιος 10, 2017 08:03 ΜΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος
Άριστες εντυπώσεις άφησε  σε όλους τους παρευρισκόμενους η εκδήλωση «Ηλείας Εγκώμιον» που έγινε   το περασμένο Σάββατο το βράδυ στην κατάμεστη Αίθουσα Εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας στον Πύργο, με τη συμμετοχή επιφανών Ηλείων (και όχι μόνο) επιστημόνων, αθλητών και καλλιτεχνών.
Ο πρόεδρος του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ν. Ηλείας που διοργάνωσε την εκδήλωση κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, στη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε ότι πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην Ηλεία, που πραγματοποιείται για τέταρτη χρονιά και έχει καταστεί θεσμός πλέον.
«Ευχή και προσδοκία, η προβολή του τόπου μας, αλλά και αξίωση και στόχος, η επιστροφή των αρχαιοτήτων στην κοιτίδα τους καθώς και τη διαφύλαξη των πολιτιστικών συμβόλων και αγαθών,  η προστασία  των  μνημείων  και των πολιτισμικών  χαρακτηριστικών που αποτελούν υπέρτατη και μοναδική, στους αιώνες, παρακαταθήκη του Νομού μας. Η σημερινή εκδήλωση είναι μια διαδρομή στο χρόνο, το χθες και το σήμερα κυριαρχούν, το αύριο χρέος και ευθύνη όλων μας. Απεικονίζει τη συνέχεια και επιζητά τη συνέπεια, είναι μια σύντομη αναδρομή με στοιχεία του Πολιτισμού και των Ανθρώπων του. Με λόγο, εικόνα, ήχο, μουσική,  συστατικά που η Ηλεία υπερέχει» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τριανταφυλλόπουλος.
............................................................................................................................................

"Ηλείας Εγκώμιον" αφιερωμένο στον τόπο μας

"Ηλείας Εγκώμιον" αφιερωμένο στον τόπο μας
Με επιτυχία και πολύ κόσμο η εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ηλείας
Μια ωραία βραδιά, ένα αφιέρωμα στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηλείας,  με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, με αρχαιολογικές αναφορές στα αρχαιολογικά και εκκλησιαστικά μνημεία μας, με επιστημονικές και τεκμηριωμένες θέσεις στο  θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων για τη διεκδίκηση των πολιτισμικών αγαθών, ποίηση και πολλή μουσική και τραγούδι, περιελάμβανε η φετινή εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ηλείας «Ηλείας Εγκώμιον» που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της ΠΕ Ηλείας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το Ολύμπιο χωρικό, ένα βίντεο με μουσική και εικόνες που επιμελήθηκε ο συνθέτης Παναγιώτης Μαρίνος και ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων πρώτα από την Σχολική σύμβουλο και μαέστρο της Χορωδίας του Λυκείου Ελληνίδων Κωστούλα- Σακκά Κυρίτση με το «Ολυμπιακό χωριό» και ακολούθησε ο δικηγόρος Νίκος Λαϊνόπουλος με το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Ο γκρεμιστής και ο χτίστης». Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαρχίας Ολυμπίας Κώστας Βλάμης και ακολούθως έλαβε το λόγο ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ηλείας Κώστας Τριανταφυλλόπουλος που τόνισε ότι το «Ηλείας Εγκώμιον» έχει γίνει πλέον θεσμός, διοργανώνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά και στην ουσία αποτελεί ένα αφιέρωμα στην Ηλεια που έχει σαν στόχο την ανάδειξη και διαφύλαξη των πολιτιστικών της συμβόλων, των μνημείων της και των ιστορικών της δεδομένων, μια μοναδική παρακαταθήκη στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Ευχαρίστησε όλους τους προσκεκλημένους και συμμετέχοντες και το κοινό που στηρίζει την εκδήλωση αυτή.
Στη συνέχεια προβλήθηκε ένα μουσικό βίντεο με το τραγουδι «Σύγχρονη Έκφραση» του Ηλία Ανδριόπουλου με τον Μανώλη Μητσιά στο τραγούδι, ενώ ο Ηλείος μουσικοσυνθέτης ακολούθως,  τόνισε ότι αντί χαιρετισμού, θα διαβάσει ένα απόσπασμα από το δοκίμιό του «Το αίνιγμα μιας γενιάς» όπου καταχειροκροτήθηκε από το κοινό. Ο Παύλος Αυγερινόπουλος με τη σειρά του ανέγνωσε το ποίημα του Τάκη Σινόπουλου ¨Νυχτερινό παράπονο» και ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Καθηγητή Φιλοσοφικής του Παν/μίου Πατρών κ. Αντ. Μάρκου με θέμα «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ως Παιδείας αρετή». Ο Καθηγητής έκανε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση με αναφορές κυρίως στον Πλάτωνα, στον Αριστοτέλη αλλά και  στον Πίνδαρο για το πώς το Ολυμπιακό Ιδεώδες ήταν άρρηκτα δεμένο με την Παιδεία και την αρετή. Απαγγελίες ποιημάτων έκαναν ακόμα ο Νώντας Κωνσταντακόπουλος και η Μαρία Μπίρμπα και τον κύκλο των ομιλιών και παρουσιάσεων έκανε ο γνωστός Ηλείος ορειβάτης Μάριος Κάρδαρης, που παρουσίασε μέσα από ένα ολιγόλεπτο βίντεο την «κατάκτηση του ακατόρθωτου», την αποστολή της ομάδας του στις Άλπεις για το «Make a wish», για να κάνουν τις επιθυμίες  παιδιών που ασθενούν, πραγματικότητα. Μάλιστα στην συνέχεια θέλοντας να εξηγήσει τον σκοπό τους με τον δικό του τρόπο, πρόβαλλε ένα βίντεο- γροθιά στο στομάχι, με πολύ σκληρές εικόνες, με τους θανάτους παιδιών του πολέμου στο Ιράν, το Αφγανιστάν και την πρόσφατη επίθεση με χημικά στη Συρία, δείχνοντας την αντίθεση των δύο κόσμων, της Δύσης που «εκσυγχρονίζεται» και ετοιμάζεται να υποδεχθεί το Πάσχα και της «Ανατολής» που πεθαίνει και προσπαθεί την ιδια στιγμή να επιβιώσει!
Ακολούθησε ένα βίντεο για τα εκλησσιαστικά μνημεία της Ηλείας και τη σκυτάλη έλαβε το μουσικό μέρος της εκδήλωσης. Η Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων με τέσσερα τραγούδια και ο Γιώργος Γκιντζίρης με την Χαρά Σκουλαρίκου στο τραγούδι που χειροκροτήθηκαν θερμά. Μια εκδήλωση ολοκληρωμένη, με εικόνα, ήχο, μουσική, μια εξαιρετική αναδρομή  με στοιχειά του Πολιτισμού και των Ανθρώπων του. Αυτό ήταν το «Ηλείας Εγκώμιον…»
Τη εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος, ο δήμαρχος Ήλιδας Χρ. Χριστοδουλόπουλος, ο π. Ηλ.  Παπαγγελής και ο π. Νικ. Κατσιδήμας, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κ. Νικολούτσος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δ.Δ ημητρουλόπουλος, ο πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου Πύργου- Ολυμπίας Β. Παπαγεωργίου, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Τ. Καλαμπόκα, οι Δ/ντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π. Ζέβλας και Β. Δημητρέλος κ.α και βεβαίως πολύς κόσμος.

Ελένη Παπαδοπούλου
egkomio 1
egkomio 3
egkomio 4
egkomio 5
egkomio 6
 ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,












Πύργος: Με επιτυχία και η φετινή εκδήλωση «Ηλείας Εγκώμιον 2017», αφιερωμένη σε μνημεία του νομού

iliaweb

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του διοικητηρίου Ηλείας το περασμένο Σάββατο, η εκδήλωση «Ηλείας Εγκώμιον 2017» που διοργάνωσε για τέταρτη χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Υπαλλήλων Ηλείας. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν συγκλονιστικές σκηνές από τους βομβαρδισμούς των αμάχων και ιδιαίτερα μικρών παιδιών που κρατούσαν νεκρά οι γονείς στα χέρια τους στην περιοχή της Μ. Ανατολής. Τις τραγικές αυτές εικόνες μετέφερε μέσω αμοντάριστου βίντεο- γροθιά στο στομάχι, ο Ηλείος Αλπινιστής Μάριος Κάρδαρης.
Φωτογραφία του ΠΑΥΛΟΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ.
Μάλιστα, πριν την προβολή των τραγικών εικόνων ο κ. Κάρδαρης ανέφερε ότι «Τα μηνύματα που θέλουμε να περάσουμε στον κόσμο είναι αγάπης και αλληλοσεβασμού και αλληλοεκτίμησης, αφού δεν έχει σημασία από πού προέρχεσαι  και από ποια χώρα είσαι, αλλά είμαστε όλοι από μια μεγάλη οικογένεια. Ο λόγος που εγώ, η οικογένεια μου και οι φίλοι μου πηγαίνουμε στο βουνό, είναι για να περάσουμε το μήνυμα που θα δείτε παρακάτω στο βίντεο, που έχουμε όλοι την τιμή να είμαστε ευρωπαίοι πολίτες, είμαστε πολιτισμένοι και έχουμε μια χώρα που έχει δείξει έναν μεγάλο πολιτισμό. Πρόσφατα εμείς οι Ευρωπαίοι και οι υπόλοιποι είπαμε ένα «Καλό Πάσχα» στην Ανατολή».

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του Προέδρου του Π.Σ. Τραπεζικών Υπαλλήλων κ. Κώστα Τριανταφυλλόπουλου και συνεχίστηκε με εισηγήσεις από τους κ.κ. Ηλία Ανδριόπουλο, μουσικοσυνθέτη με θέμα ¨το αίνιγμα μιας γενιάς» και Αντώνη Μάρκο, καθηγητή Φιλοσοφικήςτου πανεπιστημίου Πατρών με θέμα Οι Ολυμπιακοί αγώνες ως «Παιδείας Αρετή».
Μάλιστα, έγιναν απαγγελίες επίκαιρων ποιημάτων από τους κ.κ. Παύλο Αυγερινόπουλο, Νώντα Κωνταντακόπουλο, Νίκο Λαινόπουλο και Μαρία Μπίρμπα. Επίσης, παρουσιάστηκε και περιήγηση στα θρησκευτικά μνημεία της Ηλείας.
Επιπλέον, μοναδικές μελωδίες ακούστηκαν από τα «Χρώματα της Ήλιδας» με τους Γιώργο Γκιτζίρη και Χαρά Σκουλαρίκου. Ακόμα χειροκροτήθηκαν θερμά ακούσματα από τραγούδια  του συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου με επιμέλεια, μουσικής/εικόνας από τον συνθέτη Παναγιώτη Μαρίνο.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος, ο δήμαρχος Ήλιδας Χρ. Χριστοδουλόπουλος, ο π. Ηλ.  Παπαγγελής και ο π. Νικ. Κατσιδήμας, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κ. Νικολούτσος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δ.Δ ημητρουλόπουλος, ο πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου Πύργου- Ολυμπίας Β. Παπαγεωργίου, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Τ. Καλαμπόκα, οι Δ/ντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π. Ζέβλας και Β. Δημητρέλος καθώς και πλήθος κόσμου.
...................................................................................................................................

Και όμως, η Ηλεία υπάρχει, έχει πολιτισμό, έχει ιστορία, 'έχει παρελθόν ,παρόν και μέλλον...εντυπωσιάζει…













10 Απρίλιος, 2017 21:58
Από: odigos.gr
Και όμως, η Ηλεία υπάρχει, έχει πολιτισμό, έχει ιστορία, 'έχει παρελθόν ,παρόν και μέλλον...εντυπωσιάζει…
Σε αντίθεση με την συχνά μίζερη καθημερινότητα, η Ηλεία μπορεί να συναρπάσει!μπορεί να πρωτοπορήσει !!
Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα στην επιβλητική και εντυπωσιακή εκδήλωση – Εγκώμιο  για την Ηλεία και την Ιστορία της από τα βάθη των αιώνων μέχρι και σήμερα που πραγματοποιήθηκε  το απόγευμα του Σαββάτου, στην κατάμεστη Αίθουσα Εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και οργάνωσε για τέταρτη φορά εφέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ν.Ηλείας, συγκεντρώνοντας μια μεγάλη γκάμα ανθρώπων του Πολιτισμού ,της Τέχνης και της Διανόησης ,της Μουσικής και της Ποίησης,του Αθλητισμου ,με Ηλειακό χρώμα.. .
 Το κοινό ήταν πυκνό και γέμισε ασφυκτικά το χώρο της εκδήλωσης, για  να απολαύσει  μουσική, εικόνα, ποίηση  και ταυτόχρονα ιστορικά αρχαιολογικά στοιχεία για την Ίδρυση και το Νόημα ως ''Παιδείας Αρετή''των Ολυμπιακών Αγώνων  από τον πιο αρμόδιο για το θέμα καθηγητή της Φιλοσοφικής Πατρών συμπατριώτη κ.Αντωνιο Μαρκο , που  στην εμπεριστατωμένη ομιλία του κατέδειξε την σημασία και την  αναγκαιότητα των Αγώνων αναφερόμενος στις πολλαπλές ρήσεις των κορυφαίων φιλοσόφων της Αρχαιότητας ,τόσο για την Παιδεία όσο και για την Αρετή σε σχέση με την ισόρροπη ανάπτυξη πνεύματος και και σώματος και την παιδευτική και δόμηση του χαρακτήρα των προγόνων μας.
Η εκδήλωση, την οποία οργάνωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ν. Ηλείας επικεντρώθηκε στους τρεις μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, την Αρχαία Ολυμπία, τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, την Α. Ήλιδα , μέσα από την ποίηση καταξιωμένων δημιουργών συνδυασμένη με την ανάλογη μουσική και εικόνα και πραγματικά ήταν σε απόλυτη αρμονία  τον γενικό τίτλο της «Ηλείας εγκώμιον».
Ξεκίνησε εξ ίσου εντυπωσιακά με τις απαγγελίες του Ολυμπιακού Υμνου από την κα Κωνσταντίνα Σακκα-Κυρίτση και τον Νίκο Λαινόπουλο που απέδωσε ''Γκρεμιστής και κτίστης'' του κ.Παλαμά.
 Χαιρετισμό απηύθυνε  κατόπιν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπίων ,τραπεζικός,κ.Κώστας Βλάμης κάνοντας αξιόλογες προτάσεις για την Ορεινή Ηλεία που περιλαμβάνει και τον Επικούριο Απόλλωνα.
Τον συντονισμό είχε  ο Έφορος Πολιτισμού του Συλλόγου κ. Χρήστος Σκυλάκος και προλόγισε ο Πρόεδρός της κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος που αναφέρθηκε στο σκοπό της εκδήλωσης, τονίζοντας :
''  Η σημερινή εκδήλωση... Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην Ηλεία, που πραγματοποιείται για τέταρτη χρονιά,φιλοδοξώντας να γίνει Θεσμός      Ευχή και προσδοκία, η προβολή του τόπου μας, αλλά και αξίωση και στόχος, η επιστροφή των αρχαιοτήτων στην κοιτίδα τους καθώς και τη διαφύλαξη των πολιτιστικών συμβόλων και αγαθών, μη επιτρέποντας την  αλλοίωση και αλλοτρίωση των Ιστορικών δεδομένων,η προστασία  των  μνημείων  και των πολιτισμικών  χαρακτηριστικών,που αποτελούν υπέρτατη και μοναδική, στους αιώνες, παρακαταθήκη του Νομού μας.
               Η σημερινή εκδήλωση,,,  Είναι μια διαδρομή στο Χρόνο.  Το Χθες και το Σήμερα κυριαρχούν...
          Το Αύριο ..Χρέος και Ευθύνη όλων μας..
          Απεικονίζει τη συνέχεια και επιζητά τη συνέπεια..
          Είναι μια σύντομη σπονδυλωτή αναδρομή με στοιχειά του Πολιτισμού και των Ανθρώπων του..
          Με εικόνα...ήχο....μουσική ...συστατικά που η Ηλεία υπερέχει...
          Για την σημερινή εκδήλωση εργάστηκε μια πλειάδα αξίων ανθρώπων  όχι μόνο από την Ηλεία αλλά και εκτός αυτής, θαυμαστών της ,προσκυνητών του Μεγαλείου,των Ιδεών και των Αξιών που εκπέμπονται στη ροή του χρόνου.. Ευχαρίστησε επίσης τους ομιλητές ,τη Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου ,το Σύλλογο Ξενοδόχων Πύργου για το εξαιρετικό βίντεο με που ευγενικά παραχωρήθηκε και αφορούσε περιήγηση στα θρησκευτικά μνημεία και προσκυνήματα και όλους τους συντελεστές   »
Προβλήθηκαν εικόνες από τους παραπάνω τόπους με την υπόκρουση σχετικών μουσικών συνθέσεων του Παναγιώτη Μαρίνου  Ολύμπιον Χορικό, Επικούριος , Νυχτερινό Παράπονο και το Τραγούδι στον Βέρντι του Ηλία Ανδριόπουλου.
Απήγγειλαν,επίσης ποίηση κορυφαίων ποιητών  οι Παύλος Αυγερινόπουλος[καιόμενος του Τ.Σινόπουλου], Επαμ.Κωνσταντακόπουλος,σε δική του ποίηση-αφιέρωμα,Μαρία Μπίρμπα [Κική Δημουλά, «Βρετανικό μουσείο (Ελγίνου μάρμαρα)
Πρώτος ομιλητής ο μουσικοσυνθέτης  Ηλίας Ανδριόπουλος που απήγγειλε Χ.Λεοντή και διάβασε αποσπάσματα από το εξαιρετικό  βιβλίο του ''Το αίνιγμα μιας γενιάς''Συγκίνησε πραγματικά.
Εντυπωσίασε ο ορειβάτης Μάριος Καρδαρης με δυο βιντεο από τις κατακτήσεις απάτητων κορυφών για φιλανθρωπικούς σκοπούς καθώς  και το δράμα των παιδιών  των εμπόλεμων ζωνών του πλανήτη που έστειλε η ομάδα του το Πασχαλινό μήνυμα .
Ακόμα σύντομη αλλά περιεκτική περιήγηση στα μοναδικά μοναστήρια και προσκυνήματα του Νομού και ο εκπ/πος του Μητροπολίτη πρωτοσύγκελος κ.Ηλίας Παπαγγελής μίλησε για το νόημα των ημερών και τα μηνύματα  της Χριστιανοσύνης.
Εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση της  Χορωδίας του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου που ερμήνευσε εξαιρετικά 4 τραγούδια του ρεπερτορίου της με τη συνοδεία κλαρίνου από τον Φ.Τζανέτο.
Ομοίως και η συμμετοχή μελών των Χρωμάτων της Ήλιδας με τους Γιώργο Γκιντζίρη στο πιάνο,  και Χαρά Σκουλαρίκου στο τραγούδι,για τέταρτη χρονιά,απέσπασε το θερμό χειροκρότημα για την εξαιρετική ερμηνεία τους.
Μήνυμα απέστειλε ο Βουλευτής κ.Γ.Κουτσούκος  εκφράζοντας τα συγχαρητήρια του  και την ευχή να ευοδωθούν οι σκοποί της εκδήλωσης.
Εκτός των παραπάνω, στο πυκνό ακροατήριο ήταν ,ο αιδεσιμότατος Νικ.Κατσιδήμας  ,ο Αντιπερ/ρχης κ.Γιώργος Γεωργιόπουλος ,ο Δήμαρχος Ηλιδας κ.Χρήστος Χριστοδουλόπουλος,η Περιφ.Σύμβουλος κα Βεργοπούλου ,ο επικ.της μειζωνος αντ/σης Πύργου κ.Τ.Αντωνακόπουλος,ο Προεδρος του ΕΒΕ κ.Κ.Νικολούτσος, εκπρ/ποι της ΣΕΤΤΗΛ και 117 ΠΜ,ο Πρόεδρος των Εφέδρων Αξ/κών κ. Νίκος Παναγιωτακόπουλος , ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Ευάγγελος Παπαγεωργίου,ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ.Δ.Δημητρουλόπουλος  η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα Τούλα Καλαμπόκα και μέλη του ΔΣ,ο πρώην Νομάρχης κ.Λ.Τσίκας ,η πρώην αντ/ρχος κ.Α.Αγγελακοπούλου,ο πρωην αντ/ρχος κ.Κών.Μποσμής ,ο Δ/ντης αθμιας Εκπ/σης κ.Ζεύλας και Βθμιας εκπ/σης κ.Δημητρέλλος,ο εκπρ/πος του Λιμενικού Ταμείου και υπ.ασφαλείας Κατακόλου  κ.Αγγ.Παναγιωτακόπουλος,ο πρόεδρος Εφέδρων Οπλιτών κ.Δ.Μιχόπουλος,ο δασάρχης κ.Π.Λάττας,ο προϊστάμενος του ΚΤΕΟ,προιστ.ΚΕΠ,ο πρόεδρος του ΄΄Αιμοδορητη'' κ.Παπαγεωργίου,η πρόεδρος του ΕΕΣ κ.Τ.Τσεμπενέκα,ο αντ/δρος  της ΕΑΑΝ , το στέλεχος της Εν.Παλ.Προσκόπων Ηλείας κ.Ανδρ.Γιατράς,ο πρόεδρος για το Φως της Ολυμπίας  κ.Φάνης Παπαδόπουλος κα, καθώς και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων από όλη την Ηλεία,άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών,διευθυντές υπηρεσιών ,στελέχη τραπεζών κλ.
.........................................................................................................................

post-feature-image
HomeBreak NewsΕκδήλωση

Εντυπωσιακή η εκδήλωση «Ηλείας Εγκώμιον»



Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η εκδήλωση «Ηλείας Εγκώμιον» που πραγματοποιήθηκε το πρ.Σάββατο βράδυ στην κατάμεστη Αίθουσα Εκδηλώσεων της...

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η εκδήλωση «Ηλείας Εγκώμιον» που πραγματοποιήθηκε το πρ.Σάββατο βράδυ στην κατάμεστη Αίθουσα Εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας,στον Πύργο. Μια εκδήλωση που τα είχε τα πάντα. Πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, αρχαιολογικές αναφορές, επιστημονικές και τεκμηριωμένες θέσεις για τη διεκδίκηση των πολιτισμικών αγαθών, ποίηση και πολλή μουσική και τραγούδι σχετική με το αντικείμενο της εκδήλωσης αθροίζοντας ένα μεγάλο φάσμα ανθρώπων του Πολιτισμού ,της Τέχνης και της Διανόησης ,της Μουσικής και της Ποίησης,του Αθλητισμού, Ηλειακής καταγωγής... . 

Η εκδήλωση, την οποία οργάνωσε ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ν. Ηλείας επικεντρώθηκε στους τρεις μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, την Αρχαία Ολυμπία, τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, την Αρχ. Ήλιδα και πραγματικά ήταν σε απόλυτη σχέση με τον τίτλο της,αλλά και σύγχρονα θέματα. Ξεκίνησε εντυπωσιακά με τις απαγγελίες του Ολυμπιακού Υμνου από την κα Κωνσταντίνα Σακκα-Κυρίτση και τον Νίκο Λαινόπουλο που απέδωσε ''Γκρεμιστής και κτίστης'' του κ.Παλαμά.

Χαιρετισμό απηύθυνε κατόπιν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπίων ,τραπεζικός,κ.Κώστας Βλάμης κάνοντας αξιόλογες προτάσεις για την Ορεινή Ηλεία που περιλαμβάνει και τον Επικούριο Απόλλωνα.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Έφορος Πολιτισμού της Λέσχης κ Χρήστος Σκυλάκος και προλόγισε ο Πρόεδρός της κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος που αναφέρθηκε στο σκοπό της εκδήλωσης, ευχαριστώντας τους συντελεστές Η σημερινή εκδήλωση Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην Ηλεία, που πραγματοποιείται για τέταρτη χρονιά, Θεσμός πλέον. Ευχή και προσδοκία, η προβολή του τόπου μας,αλλά και αξίωση και στόχος, η επιστροφή των αρχαιοτήτων στην κοιτίδα τους καθώς και τη διαφύλαξη των πολιτιστικών συμβόλων και αγαθών, η προστασία των μνημείων και των πολιτισμικών χαρακτηριστικών που αποτελούν υπέρτατη και μοναδική, στους αιώνες, παρακαταθήκη του Νομού μας. ΄΄

Η σημερινή εκδήλωση....Είναι μια διαδρομή στο Χρόνο Το Χθες και το Σήμερα κυριαρχούν… Το Αύριο ..Χρέος και Ευθύνη όλων μας. Απεικονίζει τη συνέχεια και επιζητά τη συνέπεια….. Είναι μια σύντομη αναδρομή με στοιχειά του Πολιτισμού και των Ανθρώπων του.. Με λόγο..εικόνα…ήχο…μουσική …συστατικά που η Ηλεία υπερέχει»… Στη συνέχεια προβλήθηκαν εικόνες από τους παραπάνω τόπους με την υπόκρουση σχετικών μουσικών συνθέσεων του Παναγιώτη Μαρίνου » Ολύμπιον Χορικό, Επικούριος ,Νυχτερινό Παράπονο, και Το τραγούδι για το Απήγγειλαν,επίσης ποίηση κορυφαίων ποιητών οι Παύλος Αυγερινόπουλος[καιόμενος του Τ.Σινόπουλου], Επαμ.Κωνσταντακόπουλος,σε δική του ποίηση-αφιέρωμα,Μαρία Μπίρμπα [Κική Δημουλά, «Βρετανικό μουσείο (Ελγίνου μάρμαρα) Πρώτος ομιλητής ο μουσικοσυνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος που απήγγειλε Χ.Λεοντή και διάβασε αποσπάσματα από το εξαιρετικό βιβλίο του ''Το αίνιγμα μιας γενιάς''Συγκίνησε πραγματικά.

Κατόπιν ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Πατρών κ.Αντ.Μάρκος σε μια εμπεριστατωμένη ομιλία του ανέπτυξε το Θέμα του''Ολυμπιακοί Αγώνες ως Παιδείας Αρετή'' αναλύοντας τις υψηλές έννοιες και τις πρακτικές των προγόνων που συνδεόταν με την προαγωγή του σώματος και της ψυχής παράλληλα. Εντυπωσίασε ο ορειβάτης Μάριος Καρδαρης με δυο βιντεο από τις κατακτήσεις απάτητων κορυφών για φιλανθρωπικούς σκοπούς και το δράμα των παιδιών της Συρίας αλλά και του πλανήτη στέλνοντας ο ίδιος και η ομάδα του το Πασχαλινό μήνυμα ,της Αγάπης και της Ειρήνης..

Ακόμα σύντομη αλλά περιεκτική περιήγηση στα μοναδικά μοναστήρια και προσκυνήματα του Νομού,ευγενική προσφορά του Προέδρου κ.Μάκη Ζαχαρόπουλου και του Συλλόγου Ξενοδόχων Πύργου , Ο εκπ/πος του Μητροπολίτη πρωτοσύγκελος κ.Ηλίας.Παπαγγελής μίλησε για το νόημα των ημερών και της Χριστιανοσύνης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αρκετή μουσική! Εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση της Χορωδίας του Λυκείου Πύργου υπό τη διεύθυνση της μαέστρου κας Κωνσταντίνας Σακκα-Κυρίτση και στο κλαρίνο ο Φ.Τζανέτος, που ερμήνευσε εξαιρετικά 4 τραγούδια του ρεπερτορίου της Ομοίως και η συμμετοχή μελών των Χρωμάτων της Ήλιδας με τους Γιωργο Γκιντζίρη στο πιάνο και τη Χαρά Σκουλαρίκου στο τραγούδι, απέσπασε το θερμό χειροκρότημα για την εξαιρετική ερμηνεία τους.

Ανάμεσα στο πολυπληθές ακροατήριο εκτός των παραπάνω,ο αιδεσιμότατος Νικ.Κατσιδήμας ,ο Αντιπερ/ρχης κ.Γιώργος Γεωργιόπουλος ,ο Δήμαρχος Ηλιδας κ.Χρήστος Χριστοδουλόπουλος,η Περιφ.Σύμβουλος κα Βεργοπούλου ,ο επικ.της μειζωνος αντ/σης Πύργου κ.Τ.Αντωνακόπουλος,ο Προεδρος του ΕΒΕ κ.Κ.Νικολούτσος, εκπρ/ποι της ΣΕΤΤΗΛ και 117 ΠΜ,ο Πρόεδρος των Εφέδρων Αξ/κών κ. Νίκος Παναγιωτακόπουλος , ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Ευάγγελος Παπαγεωργίου,ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ.Δ.Δημητρουλόπουλος η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα Τούλα Καλαμπόκα και μέλη του ΔΣ,ο πρώην Νομάρχης κ.Λ.Τσίκας ,η πρώην αντ/ρχος κ.Α.Αγγελακοπούλου,ο πρωην αντ/ρχος κ.Κών.Μποσμής ,ο Δ/ντης αθμιας Εκπ/σης κ.Ζεύλας και Βθμιας εκπ/σης κ.Δημητρέλλος,ο εκπρ/πος του Λιμενικού Ταμείου και υπ.ασφαλείας Κατακόλου κ.Αγγ.Παναγιωτακόπουλος,ο πρόεδρος Εφέδρων Οπλιτών κ.Δ.Μιχόπουλος,ο δασάρχης κ.Π.Λάττας,ο προϊστάμενος του ΚΤΕΟ,προιστ.ΚΕΠ,ο πρόεδρος του ΄΄Αιμοδορητη'' κ.Παπαγεωργίου,η πρόεδρος του ΕΕΣ κ.Τ.Τσεμπενέκα,ο αντ/δρος της ΕΑΑΝ , το στέλεχος της Εν.Παλ.Προσκόπων Ηλείας κ.Ανδρ.Γιατράς,ο πρόεδρος για το Φως της Ολυμπίας κ.Φάνης Παπαδόπουλος κα, καθώς και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων,άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών,διευθυντές υπηρεσιών,στελέχη τραπεζών κλ.
........................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου