Powered By Blogger

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Η πρώτη επέτειος ύστερα από 195 χρόνια από τη «Μάχη του Πύργου» την Κυριακή 3 Απριλίου στον Αγιο Σπυρίδωνα

 
Τιμή και πλήθος φορέων, Αρχών και πολίτες πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής 3 Απριλίου 2016 στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου το Αρχιερατικό Μνημόσυνο τιμής και μνήμης στους ήρωες της Μάχης του Πύργου που είχε σημειωθεί στις 3 Απριλίου του 1821.
Η πρωτοβουλία προέκυψε ύστερα από συνάντηση εκπροσώπων των εμπλεκομένων φορέων που διοργάνωσαν την εκδήλωση Μνήμης (Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, Φιλαρμονική Εταιρεία Πύργου «Απόλλων», Λαογραφικός Όμιλος Πύργου «Ηλείων Παράδοσις», Σύνδεσμος των εν Ηλεία Γορτυνίων «Γρηγόριος Ε΄», Σύνδεσμος Οπλιτών Νομού Ηλείας, Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Πύργου, Πολιτιστική Λέσχη Τραπεζικών Νομού Ηλείας, Ένωση Παλαιών Προσκόπων Νομού Ηλείας,ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΠΥΡΓΟΥ ΗΛΕΙΑΣ , Σύλλογος Οικιστών Σπιάντζας και Δημοτική Παράταξη Πύργου «Αναγένεσις»), με στόχο την μόνιμη τέλεση κάθε χρόνο της συγκεκριμένης εκδήλωσης Μνήμης.
Iliaweb
 .......................................................................................................
Ξαναζωντάνεψαν οι μνήμες από την Μάχη του Πύργου στις 3 Απριλίου του 1821…
Ξαναζωντάνεψαν οι μνήμες από την Μάχη του Πύργου στις 3 Απριλίου του 1821…

Ξαναζωντάνεψαν οι μνήμες από την Μάχη του Πύργου στις 3 Απριλίου του 1821…

Print This Post
Στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, ξαναζωντάνεψαν οι μνήμες από την μάχη του Πύργου, η οποία έγινε στις 3 Απριλίου του 1821 και για πρώτη φορά ύστερα από 195 ολόκληρα χρόνια… εορτάστηκε με κάθε επισημότητα, ενότητα, πατριωτισμό και ομοψυχία, χάρις την πρωτοβουλία του Ιερού Ναού και άλλων πολιτιστικών φορέων και συλλόγων της Πόλης.
Η πρωτόγνωρη αυτή εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα τοπικά δεδομένα, σε όσους αγωνίσθηκαν σε αυτή την άνιση μάχη με τους Τουρκαλβανούς Λαλαίους,  η οποία αγκαλιάστηκε ιδιαίτερα από την κοινωνία του Πύργου και τις αρχές του τόπου, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 3 Απριλίου 2016, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, όπου  μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε Αρχιερατικό Μνημόσυνο σε όσους αγωνίσθηκαν στην μάχη αυτή, από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο  και τον εφημέριο του Αγίου Σπυρίδωνος π. Νικόλαο Κατσηδήμα.  
Στο κέντρο της τράπεζας του Μνημοσύνου όπου επιμελήθηκε ο εφημέριος του Ιερού Ναού, βρισκόταν επιγραφή με την φράση «Τιμή και Δόξα στους Ήρωες της Μάχης του Πύργου», ενώ πλαισιωνόταν με σημαίες Ιστορικές και από νέους με παραδοσιακές στολές από τον Λαογραφικό Όμιλο Πύργου «Ηλείων Παράδοσις», αλλά και τιμητική συνοδεία από Προσκόπους του Πύργου.
Μετά το πέρας του Ιερού Μνημοσύνου, ακολούθησε ο πανηγυρικός για την Μάχη του Πύργου από τον Διευθυντή του  Δημοτικού Σχολείου Αλφειούσας κ. Χρυσοβαλάντη Δημητρόπουλο, ο οποίος παρουσίασε το ιστορικό πλαίσιο των γεγονότων των πρώτων ημερών  της Επανάστασης  του 1821 στην Ηλεία. Η επίθεση των Τουρκαλβανών του Λάλα εναντίον του Πύργου, τον οποίο υπερασπίζονταν περίπου 550 επαναστάτες(με επικεφαλής σπουδαίους πολεμάρχους, όπως ο Χαραλάμπης Βιλαέτης, ο Αλέξιος Μοσχούλας, ο Πάνος και ο Γενναίος Κολοκοτρώνης, ο Παπασταθόπουλος, ο Άχολος, ο Πέτρος Μήτσου και άλλοι), υπήρξε μία δοκιμασία για την πόλη.
 Μετά την ομιλία ο καθηγητής του Γυμνασίου Καράτουλα Φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας παρουσίασε τεκμήρια από τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της μάχης, μέσα από τα Απομνημονεύματα  του Γενναίου Κολοκοτρώνη και του Ηλία Σαλαφατίνου, για να μεταφέρει έτσι το κλίμα των πολεμικών στιγμών που βίωσε ο Πύργος στις 3 Απριλίου 1821.
Ακολούθως παρατέθηκε μικρή δεξίωση από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, στο Ενοριακό Κέντρο του Ιερού Ναού, όπου και συζητήθηκε η ανάγκη να καθιερωθεί η 3η Απριλίου ως τοπική εθνική εορτή, που θα τελείται κάθε χρόνο. Η πρωτοβουλία για την  φετινή εκδήλωση Μνήμης προέκυψε από συνάντηση των φορέων που διοργάνωσαν την εκδήλωση Μνήμης (Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, Φιλαρμονική Εταιρεία Πύργου «Απόλλων», Λαογραφικός Όμιλος Πύργου «Ηλείων Παράδοσις», Σύνδεσμος των εν Ηλεία Γορτυνίων «Γρηγόριος Ε΄», Σύνδεσμος Οπλιτών Νομού Ηλείας, Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πύργου, Πολιτιστική Λέσχη Τραπεζικών Νομού Ηλείας, Ένωση Παλαιών Προσκόπων Νομού Ηλείας, Ομάδα Παραδοσιακών Σπόρων Πύργου και Δημοτική Παράταξη Πύργου «Αναγένεσις ), με στόχο την μόνιμη τέλεση ανάλογης εκδηλώσεως κάθε χρόνο.  
Το παρών στο Μνημόσυνο για την Μάχη του Πύργου, έδωσαν μεταξύ των δεκάδων παρευρισκομένων   ο Βουλευτής Ηλείας κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας, ο εκπρόσωπος του Βουλευτή Ηλείας κ. Γιάννη Κουτσούκου κ. Γεώργιος Καραστέργιος, ο Πολιτευτής Ηλείας κ. Θεόδωρος Βλαγκούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Μπράμος και  ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κ. Λάμπης Αριστειδόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Πύργου κ. Ανδρέας Σκαρτσιάρης και Ανδριάνα Αγγελακοπούλου, ο γενικός Γραμματέας του Δήμου Πύργου   κ. Χάρης Αντύπας, οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων της Αντιπολιτεύσεως του Δήμου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, Γιάννης Αργυρόπουλος και Χάρης Μιχαλακόπουλος, ο Εκπρόσωπος της 117 ΠΜ κ. Ιωάννης Σπυρόπουλος, η εκπρόσωπος της ΣΕΤΤΗΛ κ. Ευγενία Χριστοπούλου, ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διευθύνσεως  Ηλείας κ. Ευάγγελος Αναγνωστάκης, ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου κ. Κωνσταντίνος Κατσαριώτης, ο Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου κ. Σάκης Αντωνόπουλος, οι Δημοτικοί  Σύμβουλοι Πύργου κ. Νίκος Βλαχαντώνης και Θεόδωρος Κόρδας ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Ν. Νομού Ηλείας κ. Ζώης Υφαντής, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Πύργου του Ερυθρού Σταυρού κ. Τζένη Τσεμπενέκα μαζί με εθελοντές του ΕΕΣ, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου κ. Τούλα Καλαμπόκα, ο Πρόεδρος των εν Ηλεία Γορτυνίων κ. Γεώργιος Μπράμος,  ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ. Νομού Ηλείας κ. Γεώργιος Σταματόπουλος, ο κ. Ανδρέας Γιατράς από την ένωση Παλαιών Προσκόπων, ο τ. Αντιδήμαρχος Πύργου κ. Σπύρος Μπαμπής, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Οπλιτών Νομού Ηλείας κ. Δημήτριος Μιχόπουλος, ο ποιητής κ. Σάκης Γεωργακόπουλος, ο τ. Πρόεδρος ΕΛΜΕ Ηλείας κ. Βασίλης Βασιλειάδης, ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών κ. Κων. Τριανταφυλλόπουλος, ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου «Ηλείων Παράδοσις» κ. Κώστας Αθανασόπουλος, η Ιδρύτρια της Ομάδας Παραδοσιακών Σπόρων Πύργου κ. Όλγα Βενιζέλου- Ρουβά,  ο Ιατρός και ερευνητής κ. Σπύρος Παπαγεωργίου κ.ά.
ce95ef9c-8bfb-4edd-8719-eb95370ecf1e
ae422e45-b9dd-49a4-a268-8b22c73f56fb
f53c6a4a-3ea8-45bb-968c-cd6fcc5fadd4
ecdedc2c-0d81-4fed-8b41-40ba48a195b7
cd71d0f9-b08e-4beb-a1d4-f0dcb08f5156
bc3f580b-8141-445e-b5bf-90ba295e888b
316e10a4-4162-4ba8-bdbb-95045b76d0b4

  iliaoikonomia

.............................................................................

Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση μνήμης στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου-Φωτό

  • Δευτέρα, 04 Απρίλιος 2016 10:52
Τιμή από Αρχές, φορείς και πολίτες  στους ήρωες της Μάχης του Πύργου (3 Απριλίου 1821)
ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ
Με την παρουσία εκπροσώπων των Πολιτικών και Στρατιωτικών αρχών του τόπου και δεκάδων πολιτών της Ηλείας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 3 Απριλίου 2016 στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου η προγραμματισμένη εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τους Ήρωες της Μάχης του Πύργου, της 3ης Απρίλιου 1821. Μετά την Θεία Λειτουργία τελέστηκε Αρχιερατικό Μνημόσυνο από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ.. Αθανάσιο     και τον εφημέριο του Αγίου Σπυρίδωνος π. Νικόλαο Κατσιδήμα.   Στο κέντρο της τράπεζας του Μνημοσύνου βρισκόταν επιγραφή με την φράση «Τιμή και Δόξα στους ήρωες της Μάχης του Πύργου», ενώ πλαισιωνόταν με σημαίες ιστορικές και από νέους με παραδοσιακές στολές από τον Λαογραφικό Όμιλο «Ηλείων Παράδοσις», αλλά και τιμητική συνοδεία από Προσκόπους του Πύργου.
timi.purgos
Μετά το πέρας του Μνημοσύνου ακολούθησε ο πανηγυρικός για την Μάχη του Πύργου από τον Διευθυντή του  Δημοτικού Σχολείου Αλφειούσας κ. Χρυσοβαλάντη Δημητρόπουλο, ο οποίος παρουσίασε το ιστορικό πλαίσιο των γεγονότων των πρώτων ημερών  της Επανάστασης  του 1821 στην Ηλεία. Η επίθεση των Τουρκαλβανών του Λάλα εναντίον του Πύργου, τον οποίο υπερασπίζονταν περίπου 550 επαναστάτες(με επικεφαλής σπουδαίους πολεμάρχους, όπως ο Χαραλάμπης Βιλαέτης, ο Αλέξιος Μοσχούλας, ο Πάνος και ο Γενναίος Κολοκοτρώνης, ο Παπασταθόπουλος, ο Άχολος, ο Πέτρος Μήτσου και άλλοι), υπήρξε μία δοκιμασία για την πόλη.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ
Η απόφαση των Ελλήνων να υπερασπιστούν τις θέσεις τους και να ανατρέψουν τελικά τα σχέδια των κατακτητών, παρά την μερική καταστροφή της πόλεως, επέτρεψε  στην Ελληνική Επανάσταση να ελπίσει σε επικράτηση και σε σύντομο χρονικό διάστημα  να απομακρύνει τον κίνδυνο των Τουρκαλβανών από την Ηλεία. Στο τέλος ο ομιλητής τόνισε την υποχρέωση της πόλεως του Πύργου, Δημοτικής Αρχής και πολιτών, σχεδόν 200 χρόνια μετά να αναγνωρίσει και να τιμήσει την ημέρα αυτή ως ημέρα Ελευθερίας και Τιμής για τους Ήρωες.    Μετά την ομιλία ο καθηγητής του Γυμνασίου Καράτουλα κ. Γεώργιος Κουρκούτας παρουσίασε τεκμήρια από τις μαρτυρίες τω πρωταγωνιστών της μάχης, μέσα από τα Απομνημονεύματα  του Γενναίου Κολοκοτρώνη και του Ηλία Σαλαφατίνου, για να μεταφέρει έτσι το κλίμα των πολεμικών στιγμών που βίωσε ο Πύργος στις 3 Απριλίου 1821.
timi.purgos3
Ακολούθως παρατέθηκε μικρή δεξίωση από τους διοργανωτές του Μνημοσύνου στο Ενοριακό Κέντρο του Ιερού Ναού, όπου κι συζητήθηκε η ανάγκη να καθιερωθεί η 3η Απριλίου ως τοπική εθνική εορτή, που θα τελείται κάθε χρόνο. Η πρωτοβουλία για την  φετινή εκδήλωση Μνήμης   προέκυψε από συνάντηση των φορέων που διοργάνωσαν την εκδήλωση Μνήμης(Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, Φιλαρμονική Εταιρεία Πύργου «Απόλλων», Λαογραφικός Όμιλος Πύργου «Ηλείων Παράδοσις», Σύνδεσμος των εν Ηλεία Γορτυνίων «Γρηγόριος Ε΄», Σύνδεσμος Οπλιτών Νομού Ηλείας, Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πύργου, Πολιτιστική Λέσχη Τραπεζικών Νομού Ηλείας, Ένωση Παλαιών Προσκόπων Νομού Ηλείας, Ομάδα Παραδοσιακών Σπόρων Πύργου και Δημοτική Παράταξη Πύργου «Αναγένεσις ), με στόχο την μόνιμη τέλεση ανάλογης εκδηλώσεως κάθε χρόνο.
timi.purgos7
Το παρών στο Μνημόσυνο για την Μάχη του Πύργου έδωσαν μεταξύ των άλλων ο Βουλευτής Ηλείας κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Παναγιώτης Μπράμος, οι Αντιδήμαρχοι Πύργου κ. Ανδρέας Σκαρτσιάρης και Ανδριάνα Αγγελακοπούλου, ο γενικός Γραμματέας του Δήμου Πύργου   κ. Χάρης Αντύπας, οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων της Αντιπολιτεύσεως του Δήμου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, Γιάννης Αργυρόπουλος και Χάρης Μιχαλακόπουλος, ο Εκπρόσωπος της 117 ΠΜ κ. Ιωάννης Σπυρόπουλος, η εκπρόσωπος της ΣΕΤΤΗΛ κ. Ευγενία Χριστοπούλου, ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διευθύνσεως  Ηλείας κ. Ευάγγελος Αναγνωστάκης, ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου κ. Κωνσταντίνος Κατσαριώτης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και τ. Δήμαρχος Ιαρδάνου κ. Λάμπης Αριστειδόπουλος, ο Πολιτευτής κ. Θεόδωρος Βλαγκούλης, ο Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου κ. Σάκης Αντωνόπουλος, οι Δημοτικοί  Σύμβουλοι Πύργου κ. Νίκος Βλαχαντώνης και Θεόδωρος Κόρδας ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Ν. Νομού Ηλείας κ. Ζώης Υφαντής, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Πύργου του Ερυθρού Σταυρού κ. Τζένη Τσεμπενέκα μαζί με εθελοντές του ΕΕΣ, ο Πρόεδρος των εν Ηλεία Γορτυνίων κ. Γεώργιος Μπράμος,  ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ. Νομού Ηλείας κ. Γεώργιος Σταματόπουλος, ο κ. Ανδρέας Γιατράς από την ένωση Παλαιών Προσκόπων, ο τ. Αντιδήμαρχος Πύργου κ. Σπύρος Μπαμπής(που προ 10 ετών είχε ξεκινήσει την πρωτοβουλία να καθιερωθεί η 3η Απριλίου 1821), ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Οπλιτών Νομού Ηλείας κ. Δημήτριος Μιχόπουλος, ο ποιητής κ. Σάκης Γεωργακόπουλος, ο τ. Πρόεδρος ΕΛΜΕ Ηλείας κ. Βασίλης Βασιλειάδης, ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών κ. Κων. Τριανταφυλλόπουλος, ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου «Ηλείων Παράδοσις», η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου κ. Τούλα Καλαμπόκα, η Ιδρύτρια της Ομάδας Παραδοσιακών Σπόρων Πύργου κ. Όλγα Βενιζέλου- Ρουβά,  ο Ιατρός και ερευνητής κ. Σπύρος Παπαγεωργίου κ.ά.
timi.purgos6
timi.purgos5
timi.purgos4
Πηγή: πρωινή ενημέρωση (eproini.gr)
................................................................................................................................

Τιμή στους ήρωες της Μάχης του Πύργου 

Ilialive

maxi1
Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση μνήμης στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου
Με την παρουσία εκπροσώπων των Πολιτικών και Στρατιωτικών αρχών του τόπου και δεκάδων πολιτών της Ηλείας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 3 Απριλίου 2016 στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου η προγραμματισμένη εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τους Ήρωες της Μάχης του Πύργου, της 3ης Απρίλιου 1821. Μετά την Θεία Λειτουργία τελέστηκε Αρχιερατικό Μνημόσυνο από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο και τον εφημέριο του Αγίου Σπυρίδωνος π. Νικόλαο Κατσιδήμα. Στο κέντρο της τράπεζας του Μνημόσυνου βρισκόταν επιγραφή με την φράση «Τιμή και Δόξα στους ήρωες της Μάχης του Πύργου», ενώ πλαισιωνόταν με σημαίες ιστορικές και από νέους με παραδοσιακές στολές από τον Λαογραφικό Όμιλο «Ηλείων Παράδοσις», αλλά και τιμητική συνοδεία από Προσκόπους του Πύργου.
Μετά το πέρας του μνημόσυνου ακολούθησε ο πανηγυρικός για την Μάχη του Πύργου από τον Διευθυντή του  Δημοτικού Σχολείου Αλφειούσας Χρυσοβαλάντη Δημητρόπουλο, ο οποίος παρουσίασε το ιστορικό πλαίσιο των γεγονότων των πρώτων ημερών  της Επανάστασης  του 1821 στην Ηλεία. Η επίθεση των Τουρκαλβανών του Λάλα εναντίον του Πύργου, τον οποίο υπερασπίζονταν περίπου 550 επαναστάτες (με επικεφαλής σπουδαίους πολεμάρχους, όπως ο Χαραλάμπης Βιλαέτης, ο Αλέξιος Μοσχούλας, ο Πάνος και ο Γενναίος Κολοκοτρώνης, ο Παπασταθόπουλος, ο Άχολος, ο Πέτρος Μήτσου και άλλοι), υπήρξε μία δοκιμασία για την πόλη.

Η σημασία της μάχης του Πύργου
Η απόφαση των Ελλήνων να υπερασπιστούν τις θέσεις τους και να ανατρέψουν τελικά τα σχέδια των κατακτητών, παρά την μερική καταστροφή της πόλεως, επέτρεψε  στην Ελληνική Επανάσταση να ελπίσει σε επικράτηση και σε σύντομο χρονικό διάστημα  να απομακρύνει τον κίνδυνο των Τουρκαλβανών από την Ηλεία. Στο τέλος ο ομιλητής τόνισε την υποχρέωση της πόλεως του Πύργου, Δημοτικής Αρχής και πολιτών, σχεδόν 200 χρόνια μετά να αναγνωρίσει και να τιμήσει την ημέρα αυτή ως ημέρα Ελευθερίας και Τιμής για τους Ήρωες. Μετά την ομιλία ο καθηγητής του Γυμνασίου Καράτουλα κ. Γεώργιος Κουρκούτας παρουσίασε τεκμήρια από τις μαρτυρίες τω πρωταγωνιστών της μάχης, μέσα από τα Απομνημονεύματα  του Γενναίου Κολοκοτρώνη και του Ηλία Σαλαφατίνου, για να μεταφέρει έτσι το κλίμα των πολεμικών στιγμών που βίωσε ο Πύργος στις 3 Απριλίου 1821.
Ακολούθως παρατέθηκε μικρή δεξίωση από τους διοργανωτές του Μνημοσύνου στο Ενοριακό Κέντρο του Ιερού Ναού, όπου κι συζητήθηκε η ανάγκη να καθιερωθεί η 3η Απριλίου ως τοπική εθνική εορτή, που θα τελείται κάθε χρόνο. Η πρωτοβουλία για την  φετινή εκδήλωση Μνήμης   προέκυψε από συνάντηση των φορέων που διοργάνωσαν την εκδήλωση Μνήμης (Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, Φιλαρμονική Εταιρεία Πύργου «Απόλλων», Λαογραφικός Όμιλος Πύργου «Ηλείων Παράδοσις», Σύνδεσμος των εν Ηλεία Γορτυνίων «Γρηγόριος Ε΄», Σύνδεσμος Οπλιτών Νομού Ηλείας, Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πύργου, Πολιτιστική Λέσχη Τραπεζικών Νομού Ηλείας, Ένωση Παλαιών Προσκόπων Νομού Ηλείας, Ομάδα Παραδοσιακών Σπόρων Πύργου και Δημοτική Παράταξη Πύργου «Αναγένεσις ), με στόχο την μόνιμη τέλεση ανάλογης εκδηλώσεως κάθε χρόνο.
Το παρών στο Μνημόσυνο για την Μάχη του Πύργου έδωσαν μεταξύ των άλλων ο Βουλευτής Ηλείας Κωνσταντίνος Τζαβάρας, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος, οι αντιδήμαρχοι Πύργου κ. Ανδρέας Σκαρτσιάρης και Ανδριάνα Αγγελακοπούλου, ο γενικός Γραμματέας του Δήμου Πύργου   κ. Χάρης Αντύπας, οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων της Αντιπολιτεύσεως του Δήμου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, Γιάννης Αργυρόπουλος και Χάρης Μιχαλακόπουλος, ο Εκπρόσωπος της 117 ΠΜ Ιωάννης Σπυρόπουλος, η εκπρόσωπος της ΣΕΤΤΗΛ Ευγενία Χριστοπούλου, ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διευθύνσεως Ηλείας Ευάγγελος Αναγνωστάκης, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου Κωνσταντίνος Κατσαριώτης, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Λάμπης Αριστειδόπουλος, ο πολιτευτής Θεόδωρος Βλαγκούλης, ο αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου Σάκης Αντωνόπουλος, οι δημοτικοί  σύμβουλοι Πύργου Νίκος Βλαχαντώνης και Θεόδωρος Κόρδας, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Ν. νομού Ηλείας Ζώης Υφαντής, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Πύργου του Ερυθρού Σταυρού Τζένη Τσεμπενέκα μαζί με εθελοντές του ΕΕΣ, ο Πρόεδρος των εν Ηλεία Γορτυνίων Γεώργιος Μπράμος, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ. Νομού Ηλείας Γεώργιος Σταματόπουλος, ο Ανδρέας Γιατράς από την Ένωση Παλαιών Προσκόπων, ο τ. Αντιδήμαρχος Πύργου Σπύρος Μπαμπής (που προ 10 ετών είχε ξεκινήσει την πρωτοβουλία να καθιερωθεί η 3η Απριλίου 1821), ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Οπλιτών Νομού Ηλείας Δημήτριος Μιχόπουλος, ο Πρόεδρος ΕΛΜΕ Ηλείας Βασίλης Βασιλειάδης, ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών Κων. Τριανταφυλλόπουλος, ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου «Ηλείων Παράδοσις», Κώστας Αθανασόπουλος, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου Τούλα Καλαμπόκα κ.α.
maxi2
maxi3
maxi4
maxi5

Αρχές, φορείς και πολίτες τίμησαν τους ήρωες της Μάχης του Πύργου (φωτο)

...........................................................................................................................................................












03 Απρίλιος, 2016 17:59
odigos.gr
Από: admin
Με την παρουσία εκπροσώπων των Πολιτικών και Στρατιωτικών αρχών του τόπου και δεκάδων πολιτών της Ηλείας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 3 Απριλίου 2016 στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου η προγραμματισμένη εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τους Ήρωες της Μάχης του Πύργου, της 3ης Απρίλιου 1821. Μετά την Θεία Λειτουργία τελέστηκε Αρχιερατικό Μνημόσυνο από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ.. Αθανάσιο     και τον εφημέριο του Αγίου Σπυρίδωνος π. Νικόλαο Κατσιδήμα.   Στο κέντρο της τράπεζας του Μνημοσύνου βρισκόταν επιγραφή με την φράση «Τιμή και Δόξα στους ήρωες της Μάχης του Πύργου», ενώ πλαισιωνόταν με σημαίες ιστορικές και από νέους με παραδοσιακές στολές από τον Λαογραφικό Όμιλο «Ηλείων Παράδοσις», αλλά και τιμητική συνοδεία από Προσκόπους του Πύργου.
Μετά το πέρας του Μνημοσύνου ακολούθησε ο πανηγυρικός για την Μάχη του Πύργου από τον Διευθυντή του  Δημοτικού Σχολείου Αλφειούσας κ. Χρυσοβαλάντη Δημητρόπουλο, ο οποίος παρουσίασε το ιστορικό πλαίσιο των γεγονότων των πρώτων ημερών  της Επανάστασης  του 1821 στην Ηλεία. Η επίθεση των Τουρκαλβανών του Λάλα εναντίον του Πύργου, τον οποίο υπερασπίζονταν περίπου 550 επαναστάτες(με επικεφαλής σπουδαίους πολεμάρχους, όπως ο Χαραλάμπης Βιλαέτης, ο Αλέξιος Μοσχούλας, ο Πάνος και ο Γενναίος Κολοκοτρώνης, ο Παπασταθόπουλος, ο Άχολος, ο Πέτρος Μήτσου και άλλοι), υπήρξε μία δοκιμασία για την πόλη.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ
Η απόφαση των Ελλήνων να υπερασπιστούν τις θέσεις τους και να ανατρέψουν τελικά τα σχέδια των κατακτητών, παρά την μερική καταστροφή της πόλεως, επέτρεψε  στην Ελληνική Επανάσταση να ελπίσει σε επικράτηση και σε σύντομο χρονικό διάστημα  να απομακρύνει τον κίνδυνο των Τουρκαλβανών από την Ηλεία. Στο τέλος ο ομιλητής τόνισε την υποχρέωση της πόλεως του Πύργου, Δημοτικής Αρχής και πολιτών, σχεδόν 200 χρόνια μετά να αναγνωρίσει και να τιμήσει την ημέρα αυτή ως ημέρα Ελευθερίας και Τιμής για τους Ήρωες.    Μετά την ομιλία ο καθηγητής του Γυμνασίου Καράτουλα κ. Γεώργιος Κουρκούτας παρουσίασε τεκμήρια από τις μαρτυρίες τω πρωταγωνιστών της μάχης, μέσα από τα Απομνημονεύματα  του Γενναίου Κολοκοτρώνη και του Ηλία Σαλαφατίνου, για να μεταφέρει έτσι το κλίμα των πολεμικών στιγμών που βίωσε ο Πύργος στις 3 Απριλίου 1821.
Ακολούθως παρατέθηκε μικρή δεξίωση από τους διοργανωτές του Μνημοσύνου στο Ενοριακό Κέντρο του Ιερού Ναού, όπου κι συζητήθηκε η ανάγκη να καθιερωθεί η 3η Απριλίου ως τοπική εθνική εορτή, που θα τελείται κάθε χρόνο. Η πρωτοβουλία για την  φετινή εκδήλωση Μνήμης   προέκυψε από συνάντηση των φορέων που διοργάνωσαν την εκδήλωση Μνήμης(Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, Φιλαρμονική Εταιρεία Πύργου «Απόλλων», Λαογραφικός Όμιλος Πύργου «Ηλείων Παράδοσις», Σύνδεσμος των εν Ηλεία Γορτυνίων «Γρηγόριος Ε΄», Σύνδεσμος Οπλιτών Νομού Ηλείας, Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πύργου, Πολιτιστική Λέσχη Τραπεζικών Νομού Ηλείας, Ένωση Παλαιών Προσκόπων Νομού Ηλείας, Ομάδα Παραδοσιακών Σπόρων Πύργου και Δημοτική Παράταξη Πύργου «Αναγένεσις ), με στόχο την μόνιμη τέλεση ανάλογης εκδηλώσεως κάθε χρόνο.
Το παρών στο Μνημόσυνο για την Μάχη του Πύργου έδωσαν μεταξύ των άλλων ο Βουλευτής Ηλείας κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Παναγιώτης Μπράμος, οι Αντιδήμαρχοι Πύργου κ. Ανδρέας Σκαρτσιάρης και Ανδριάνα Αγγελακοπούλου, ο γενικός Γραμματέας του Δήμου Πύργου   κ. Χάρης Αντύπας, οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων της Αντιπολιτεύσεως του Δήμου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, Γιάννης Αργυρόπουλος και Χάρης Μιχαλακόπουλος, ο Εκπρόσωπος της 117 ΠΜ κ. Ιωάννης Σπυρόπουλος, η εκπρόσωπος της ΣΕΤΤΗΛ κ. Ευγενία Χριστοπούλου, ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διευθύνσεως  Ηλείας κ. Ευάγγελος Αναγνωστάκης, ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου κ. Κωνσταντίνος Κατσαριώτης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και τ. Δήμαρχος Ιαρδάνου κ. Λάμπης Αριστειδόπουλος, ο Πολιτευτής κ. Θεόδωρος Βλαγκούλης, ο Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου κ. Σάκης Αντωνόπουλος, οι Δημοτικοί  Σύμβουλοι Πύργου κ. Νίκος Βλαχαντώνης και Θεόδωρος Κόρδας ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Ν. Νομού Ηλείας κ. Ζώης Υφαντής, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Πύργου του Ερυθρού Σταυρού κ. Τζένη Τσεμπενέκα μαζί με εθελοντές του ΕΕΣ, ο Πρόεδρος των εν Ηλεία Γορτυνίων κ. Γεώργιος Μπράμος,  ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ. Νομού Ηλείας κ. Γεώργιος Σταματόπουλος, ο κ. Ανδρέας Γιατράς από την ένωση Παλαιών Προσκόπων, ο τ. Αντιδήμαρχος Πύργου κ. Σπύρος Μπαμπής(που προ 10 ετών είχε ξεκινήσει την πρωτοβουλία να καθιερωθεί η 3η Απριλίου 1821), ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Οπλιτών Νομού Ηλείας κ. Δημήτριος Μιχόπουλος, ο ποιητής κ. Σάκης Γεωργακόπουλος, ο τ. Πρόεδρος ΕΛΜΕ Ηλείας κ. Βασίλης Βασιλειάδης, ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών κ. Κων. Τριανταφυλλόπουλος, ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου «Ηλείων Παράδοσις», η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου κ. Τούλα Καλαμπόκα, η Ιδρύτρια της Ομάδας Παραδοσιακών Σπόρων Πύργου κ. Όλγα Βενιζέλου- Ρουβά,  ο Ιατρός και ερευνητής κ. Σπύρος Παπαγεωργίου κ.ά. 
...................................................................................................................................................... 
Φωτό εκδήλωσης 



















.................................................................................................................................................








Η πρώτη επέτειος ύστερα από 195 χρόνια από τη «Μάχη του Πύργου» την Κυριακή 3 Απριλίου στον Αγιο Σπυρίδωνα


Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΘΑ ΕΟΡΤΑΣΘΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Με τη σύμφωνη γνώμη και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ, θα εορτασθεί για πρώτη φορά στον Πύργο και ύστερα από 195 ολόκληρα χρόνια…. η άγνωστη και ξεχασμένη από τις εκάστοτε τοπικές αρχές, αλλά και και τους κατοίκους της Πόλης μας, η Μάχη του Πύργου!
Η εκδήλωση αυτή τιμής και μνήμης για την Πόλη μας, θα πραγματοποιηθεί με την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια την προσεχή Κυριακή 3 Απριλίου (Σταυροπροκυνήσεως) και είναι δε αγαθή συγκυρία φέτος διότι είναι ακριβώς η ημέρα που έγινε αυτή η μάχη στον Πύργο.
Θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από ώρα 7:00 έως 10:30 π.μ., υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, επιμνημόσυνη δέηση και ομιλία, ενώ στην συνέχεια το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, θα δεξιωθεί τις τοπικές Πολιτικές, Στρατιωτικές αρχές, συλλόγους, φορείς και σωματεία, τα οποία θα προσέλθουν στην πρωτόγνωρη για την Πόλη μας, Ιστορική αυτή ημέρα-επέτειο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση αυτή του εορτασμού της μάχης του Πύργου, είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία ενεργών πολιτών και συλλόγων της Πόλης μας, οι οποίοι βλέποντας τόσα χρόνια τον παραμερισμό και την αδιαφορία των τοπικών αρχών, εδώ και τόσα χρόνια πήραν την απόφαση αυτή και καλούν όσους επιθυμούν να συμμετέχουν, ενώ για περισσότερες ακόμη πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στον εφημέριο του Ιερού Ναού π.Νικόλαο Κατσηδήμα.(Τηλ. 26210-22014 και 6932025089). Και στον κ. Χρυσοβαλάντη Δημητρόπουλο Τηλ. 6972556625.
Η ΑΓΝΩΣΤΗ…. ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ.
Πέρασαν 195 έτη από ένα άγνωστο σε πολλούς γεγονός της Επαναστάσεως του 1821, που αφορά την πρωτεύουσα της Ηλείας, τον Πύργο.Πρόκειται για την ιστορική Μάχη του Πύργου, όταν εκατοντάδες Τουρκαλβανοί του Λάλα επιτέθηκαν στην πόλη του Πύργου, όπου ήταν η έδρα των Ελλήνων επαναστατών του Αγώνα. Δεν είχαν περάσει παρά 10 ημέρες από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως και στην Ηλεία, με τους φιλικούς Χαραλάμπη Βιλαέτη (εικόνα 2) από τον Πύργο και τον Γεώργιο Σισίνη από την Γαστούνη (εικόνα 3), να πρωτοστατούν στην κήρυξη και την επέκταση του Αγώνα.
Μετά από την αποτυχημένη επίθεση των Ελλήνων αγωνιστών εναντίον του Φρουρίου του Χλεμουτσίου, καθώς η πολιορκία του λύθηκε και οι Τούρκοι του ηλειακού κάμπου διέφυγαν προς την Πάτρα, την πιο μεγάλη απειλή για την Επανάσταση στην Ηλεία αποτελούσαν οι Τουρκαλβανοί του Λάλα.
Αυτοί, οι Τουρκαλβανοί του Λάλα, ήσαν σπουδαίοι και φημισμένοι πολεμιστές του Σουλτάνου και λειτουργούσαν ως φύλακες της Οθωμανικής κυριαρχίας στην Ηλεία. Η πολεμική τους δεινότητα και η τόλμη που βασιζόταν στην επαγγελματική τους κατάρτιση τους καθιστούσαν έναν αληθινό βραχνά για τους Έλληνες της Ηλείας προ του 1821, αλλά και με την έναρξη του Αγώνα. Με το που έμαθαν ότι οι ως τότε ραγιάδες του Σουλτάνου σήκωσαν κεφάλι και επαναστάτησαν, έφυγαν από την βάση τους, την κωμόπολη του Λάλα στο οροπέδιο της Φολόης, και άρχισαν να χτυπούν τους έλληνες στα χωριά τους.
Δείγμα της επιθετικότητας τους ήταν η απόφαση τους να επιτεθούν στην πόλη του Πύργου, που από την πρώτη στιγμή συμμετείχε στην Επανάσταση. Την ίδια στιγμή οι Έλληνες της περιοχής Πύργου είχαν συγκεντρωθεί στην Μονή Σκαφιδιάς, όπου ήταν το αρχηγείο τους. Παράλληλα, από τα τέλη του Μαρτίου είχαν φτάσει στην περιοχή οι δύο υιοί του Κολοκοτρώνη, ο Πάνος και ο Γενναίος(Ιωάννης), ερχόμενοι από την Ζάκυνθο για να συμμετάσχουν στην Επανάσταση. Ο πατέρας τους Θεόδωρος βρισκόταν ήδη στην Μάνη από τον Ιανουάριο, από όπου θα εξορμούσε με τους άλλους αγωνιστές τις ίδιες ημέρες για την απελευθέρωση της Καλαμάτας(23 Μαρτίου 1821).
Οι Τουρκαλβανοί του Λάλα ξεκίνησαν να χτυπήσουν τον Πύργο και στις 2 Απριλίου βρέθηκαν κοντά στην πόλη και ζήτησαν από τους Επαναστάτες να προσκυνήσουν. Οι Έλληνες όμως, όπως διασώζουν οι πηγές, τους απάντησαν ότι πλέον ήρθε η ώρα οι Οθωμανοί να προσκυνήσουν τους Έλληνες!
Αυτή η υπερήφανη απάντηση, αληθινά ελληνοπρεπής , έδειχνε την αποφασιστικότητα των Ελλήνων να αμυνθούν στην επίθεση των επαγγελματιών αυτών πολεμιστών του Σουλτάνου. Και αυτό θα γινόταν την επομένη ημέρα, την Κυριακή των Βαΐων 3 Απριλίου. Αφού έφτιαξαν οχυρώματα οι Έλληνες αμύνθηκαν ηρωικά, αλλά η μη φύλαξη σε ασφαλές μέρος των γυναικόπαιδων οδήγησε σε απώλειες στον άμαχο πληθυσμό.
Ανάμεσα στους αρχηγούς των Ελλήνων ήσαν ο Χαραλάμπης Βιλαέτης (εικόνα 2), ως επικεφαλής των 550 οπλοφόρων Πυργίων, ο Ιωάννης και ο Διονύσιος Διάκος, ο Πέτρος Μήτζου, οι Αχολαίοι, ο Παπασταθόπουλος (πολλούς από τους οποίους τίμησε η πόλη με την ονοματοδοσία οδών του Πύργου), ο Αλέξιος Μοσχούλας με 70 Αγουλινιτσαίους και οι υιοί του Κολοκοτρώνη μαζί με τους Καμπασαίους και 50 ενόπλους. Συνολικά οι Έλληνες ήσαν 670 ένοπλοι. Από την άλλη μεριά οι Τουρκαλβανοί είχαν 1200 ενόπλους (κατά άλλες πηγές 2000).Η μάχη κράτησε 8 ώρες. Τμήμα της πόλεως καταστράφηκε και κάηκε από τους επιτιθέμενους, αλλά η άμυνα άντεξε. Μάλιστα κατάφεραν να απωθήσουν τους Τουρκαλβανούς από τον Πύργο.
Κατά τον παρόντα στην μάχη Γενναίο Κολοκοτρώνη (εικόνα 4), εφονεύθησαν περί τους 150 Τουρκαλβανούς, από δε τους Έλληνες έπεσαν ηρωικά και αιχμαλωτίσθηκαν περί τους 130 Έλληνες. Θα ακολουθήσει μία περίοδος αγώνων μέχρι τον Ιούνιο του 1821, οπότε και το Λάλα μετά από μεγάλη εκστρατεία και πολιορκία από τους Επαναστάτες θα αλωθεί. Ο κίνδυνος των Τουρκαλβανών εξέλιπε και πλέον η Ηλεία ανάσαινε ελεύθερα. Η μάχη του Πύργου της 3ης Απριλίου ήταν ένας μεγάλος σταθμός του Αγώνα για την Ελευθερία των Ελλήνων το 1821, παρότι στον Πύργο δεν τιμάται ούτε από τον Δήμο Πύργου ούτε από κάποιον άλλο φορέα δυστυχώς μέχρι σήμερα…. Όμως ποτέ δεν είναι αργά….
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
(Γεώργιος Διον. Κουρκούτας Καθηγητής Φιλόλογος).
       


................................................................................................................................................
                    
Την Κυριακή στον Πύργο η εκδήλωση μνήμης για τους Ηλείους ήρωες της μάχης του Πύργου(3ης Απριλίου 1821)

Την Κυριακή στον Πύργο η εκδήλωση μνήμης για τους Ηλείους ήρωες της μάχης του Πύργου(3ης Απριλίου 1821)

Print This Post
Τους Ηλείους Ήρωες της Μάχης του Πύργου της 3ης Απριλίου 1821 θα τιμήσει η τοπική κοινωνία, μέσα από πρωτοβουλία  συλλόγων και φορέων της περιοχής την Κυριακή 3 Απριλίου 2016.
 Η εκδήλωση θα λάβει χώρα το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 195 ετών από το ιστορικό αυτό γεγονός της Ελληνικής Επαναστάσεως.
Στην εκδήλωση, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ. κ. Γερμανού,  θα τελεστεί Αρχιερατικό Μνημόσυνο από τον Επίσκοπο Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο, ενώ θα ακολουθήσει σύντομη αναφορά αναφορά στα γεγονότα της Μάχης από τους Εκπαιδευτικούς Χρυσοβαλάντη Δημητρόπουλο και Γεώργιο Κουρκούτα.
Η εκδήλωση που θα λάβει χώρα στον Ιερό αυτό Ναό της Πόλεως, έχει στόχο να τιμήσει τους γνωστούς και αφανείς Ήρωες της άμυνας στην επίθεση των Τουρκαλβανών του Λάλα κατά του Πύργου, λίγες ημέρες μετά την έναρξη της Επαναστάσεως στην Ηλεία.
Η πρωτοβουλία προέκυψε ύστερα από συνάντηση των παρακάτω φορέων που διοργανώνουν την εκδήλωση Μνήμης (Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, Φιλαρμονική Εταιρεία Πύργου «Απόλλων», Λαογραφικός Όμιλος Πύργου «Ηλείων Παράδοσις», Σύνδεσμος των εν Ηλεία Γορτυνίων «Γρηγόριος ο Ε΄», Σύνδεσμος Οπλιτών Νομού Ηλείας, Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Πύργου, Πολιτιστική Λέσχη Τραπεζικών Νομού Ηλείας, Ένωση Παλαιών Προσκόπων Νομού Ηλείας, Ομάδα Παραδοσιακών Σπόρων Πύργου, Σύλλογος Οικιστών Σπιάντζας και Δημοτική Παράταξη Πύργου «Αναγένεσις» ), με στόχο την μόνιμη τέλεση ανάλογης εκδηλώσεως κάθε χρόνο.
........................................................................................
      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου