Powered By Blogger

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

''Εγκλημα Πολέμου'' Εικόνες από την ανατίναξη του αρχαίου ναού στην Παλμύρα δημοσιοποίησαν οι τζιχαντιστές




Φωτογραφίες από την ανατίναξη του ναού του Βάαλ στην Παλμύρα δημοσίευσε το ΙΚ



25-8-15



Φωτογραφίες που φέρεται να εικονίζουν την ανατίναξη του αρχαίου ναού του Βάαλ-Δία στην ιστορική πόλη της Παλμύρας έδωσε στη δημοσιότητα το Ισλαμικό Κράτος, μέσω λογαριασμών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μεταξύ άλλων, οι φωτογραφίες απεικονίζουν την έκρηξη που κατέστρεψε το ναό, και την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών.

Στη φωτογραφία της έκρηξης υπάρχει μια λεζάντα όπου αναφέρεται: «Η στιγμή της ανατίναξη του παγανιστικού ναού του Βάαλσαμίν στην πόλη της Παλμύρας».

Ο ναός χτίστηκε πριν από περίπου 2.000 χρόνια και αποτελούσε μέρος της αρχαίας πόλης-κόσμημα της Παλμύρας, η οποία έχει κηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Η UNESCO έχει καταδικάσει το περιστατικό ως έγκλημα πολέμου.

Η καταστροφή του ναού του Βάαλ-Δία είναι το σημαντικότερο πολιτισμικό έγκλημα που έχουν διαπράξει οι τζιχαντιστές στην Παλμύρα από τον Μάιο, πέραν της καταστροφής τουλάχιστον δυο τύμβων.

Ωστόσο, οι ισλαμιστές έχουν καταστρέψει πολλά αρχαία μνημεία στις περιοχές που έχουν καταλάβει στη Συρία και τον Ιράκ, ενώ πριν από λίγες ημέρες, αποκεφάλισαν έναν από τους επιφανέστερους σύρους αρχαιολόγους στο κέντρο της Παλμύρας και κρέμασαν τη σορό του από έναν από τους ρωμαϊκούς κίονες που χαρακτηρίζουν την αρχαία πόλη.










Αποτροπιασμός του ΟΗΕ για τις βάρβαρες επιθέσεις στην Παλμύρα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν εξέφρασε αποτροπιασμό για τις "βάρβαρες" επιθέσεις στη συριακή πόλη της Παλμύρας, όπου τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ανατίναξαν περίφημο αρχαίο ναό, μια εβδομάδα μετά τον αποκεφαλισμό του πρώην επικεφαλής Αρχαιοτήτων της ιστορικής πόλης και κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου "να ενωθούν και να δράσουν γρήγορα για να θέσουν τέρμα στις τρομοκρατικές αυτές ενέργειες".

Ο Μπαν εξέφρασε επίσης την οργή του μετά τη δολοφονία με αποκεφαλισμό του πρώην επικεφαλής των Αρχαιοτήτων της Παλμύρας, του 82χρονου Χάλεντ αλ-Ασαντ, προσωπικότητας που αποτελούσε παγκόσμιο σημείο αναφοράς γι αυτή την αρχαία πόλη. Η σορός του ακρωτηριάστηκε, αφού προηγουμένως κρεμάστηκε ακέφαλη από στύλο, με το κεφάλι να κείτεται στο έδαφος, σύμφωνα με εικόνες που αναρτήθηκαν σε τζιχαντιστικές ιστοσελίδες.

"Αυτές οι βάρβαρες τρομοκρατικές ενέργειες προστίθενται σε έναν μακρύ κατάλογο εγκλημάτων που διαπράττονται εδώ και τέσσερα χρόνια στη Συρία εναντίον των κατοίκων της και της κληρονομιάς της", δήλωσε ο Μπαν υπενθυμίζοντας ότι η καταστροφή χώρων που περιλαμβάνονται στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά θεωρείται έγκλημα πολέμου και καταδικάζοντας τις ωμότητες των τζιχαντιστών.



Ο αρχαιολογικός χώρος της Παλμύρας στο παρελθόν και πλέον με την κατάληψη από τους τζιχαντιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου